Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 

http://www.contabilizat.ro/
 
 | 

Definitia completa

Definitia completa

 
Bun si aprobat
Definitie: Formula ce constituie, potrivit legii, o conditie de validitate a actului sub semnatura privata prin care o parte se obliga catre o alta a-i plati o suma de bani sau o anumita catime de bunuri generice si care trebuie adaugata la finele actului, inaintea semnaturii, de catre cel care l-a subscris, in ipoteza cand acel act n-a fost scris in intregime personal de catre debitorul obligatiei respective. Aceasta formula, pentru a fi completa si eficienta din punct de vedere juridic se cere a fi urmata de aratarea in litere a sumei sau a catimei lucrurilor obiect al obligatiei asumate. Cerand inscrierea formulei "bun si aprobat pentru suma de...", legea il protejeaza pe debitor, in sensul ca impiedica practica semnaturilor in alb, care lasa detinatorilor de rea credinta ai unor hartii cu astfel de semnaturi, posibilitatea de a completa inscrisul contrar intelegerii paratilor. Formula "bun si aprobat" nu are caracter fixa; ea poate fi inlocuita prin orice alta formula corespunzatoare. Totodata, inscrierea formulei "bun si aprobat" este necesara numai in cuprinsul urmatoarelor acte sub semnatura privata: a) contractele din care se nasc obligatii unilaterale, nu si acelea care genereaza obligatii reciproce intre parti; b) contractele care au ca obiect o suma de bani sau o catime determinata de lucruri fungibile, nu si contractele care privesc lucruri certe, determinate sau obligatii nedeterminate; c) aceasta formula nu se cere pentru chitantele liberatorii.
 |