Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Sold debitor
Definitie: Vezi Soldul contului.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera S

Termeni si expresii, litera S

 
SA 1. Abreviere Societate pe actiuni. 2. Abreviere franceza - "Societe Anonyme" Societate anonima.
 
Salariat Acelasi lucru cu Angajat.
 
Salariu Pretul fortei de munca depusa in activitatea social-economica. Se determina in functie de anumite criterii de eficienta. In functie de calitatea beneficiarului de venit, salariul poarta mai multe denumiri: - leafa pentru functionari civili; (...)
 
Salariu brut Toate veniturile brute din munca, constand din salariul de baza, precum si din adaosurile salariale corespunzatoare cu munca prestata.
 
Salariu brut impozabil Salariul brut impozabil cuprinde salariul brut de baza la care se adauga: - sporurile, - indemnizatiile si alte adaosuri de acest fel, - compensarile si indexarile primite ca urmare a cresterii preturilor si tarifelor, avantajele in natura (...)
 
Salariu colectiv Forma a salariului cost, respectiv sumele ce se acorda tuturor salariatilor unor intreprinderi, ca sume se semnifica participarea lor la rezultatele financiare ale acesteia sau ca facilitati facute salariatilor la unele servicii sociale de (...)
 
Salariu de baza Acea forma a salariului - venit, care, teoretic, se determina in functie de salariul minim real. Practic, salariul de baza se calculeaza prin inmultirea tarifului salarial orar negociat cu numarul de ore lucrate intr-o luna sau in alt segme (...)
 
 
Salariu direct Suma primita de salariat, suma ce se determina in corelatie cu cantitatea de munca prestata, cu efectele ei, efecte care depind nu numai de calitatea muncii, ci si de nivelul si starea economiei sau a sectorului economic in care se presteaz (...)
 
Salariu in natura Salariul in natura reprezinta o parte a remuneratiei care nu este varsata sub forma baneasca, ci sub forma de bunuri si servicii. Spre exemplu, acordarea unei locuinte de serviciu, acordarea de servicii de transport, primirea unei parti din (...)
 
Salariu indirect Acea fractiune a salariului cost, care este platita familiei salariatului dupa alte criterii decat munca prestata.
 
Salariu minim Salariul fixat pe cale legala pentru a garanta salariatilor din categoriile defavorizate un venit care sa le asigure un minim decent de subzistenta, minim determinat in raport cu mediul social dat. Salariul minim reprezinta nivelul de salar (...)
 
Salariu net Sumele de bani pe care salariatul le incaseaza, acestea rezultand din salariul brut corectat cu diminuarile obligatorii conform legii (impozite pe salarii, taxe etc.).
 
Salariu net de plata Sinonim - rest de plata Salariul brut impozabil diminuat cu retinerile din salariu reprezinta salariul net de plata.
 
Salariu nominal Suma de bani pe care o primeste o anumita persoana (avand calitatea de salariat sau asimilat acesteia) pentru munca prestata in temeiul unui contract de munca sau a unei conventii similare. Salariul nominal decurge din contractul de munca c (...)
 
Salariu real Acea cantitate de marfuri si servicii care poate fi procurata, intr-o anumita perioada de timp, de catre un salariat cu suma de bani reprezentand salariul nominal. Marimea salariului real depinde, deci, de marimea salariului nominal net, da (...)
 
 
Salariul Reprezinta suma de bani pe care o primeste posesorul fortei de munca pentru contributia adusa la realizarea muncii ca factor de productie.
 
Salarizare dupa timp Vezi Salariu.
 
Salarizare in regie Vezi Salariu.
 
Salarizare pe baza de acord direct Vezi Salariu.
 
Salarizare pe baza de acord indirect Vezi Salariu.
 
Salarizare pe baza de acord progresiv Vezi Salariu.
 
Salarizare pe baza de cote procentuale din veniturile realizate Vezi Salariu.
 
Salarizare pe baza de tarife Vezi Salariu.
 
Samsar Sinonim - Mijlocitor, Misit Mijlocitor in afaceri.
 
Samsarie Operatiunea de mijlocire in afaceri.
 
 
Sanctiune Masura de constrangere aplicata unei persoane fizice sau juridice ca urmare a neexecutarii unei obligatii, sanctiunea poate fi disciplinara, civila, penala, administrativa, patrimoniala etc. Vezi si Contraventie.
 
Sanctiuni imperfecte sau morale In cazul s. i. apelul la forta de constrangere a statului nu este cu putinta.
 
Sanctiuni perfecte Beneficiaza de sanctiune in sensul ca creditorul poate sa apeleze la forta de constrangere a statului pentru a-l determina pe debitor sa-si execute obligatia.
 
Santaj Constrangere exercitata asupra cuiva prin amenintarea cu divulgarea unui secret compromitator sau prin alte mijloace de intimidare, cu scopul de a dobandi in mod injust un folos pentru sine sau pentru altul; mijloc intrebuintat in acest sco (...)
 
Sarcina 1. Ca modalitate a actului juridic civil, o obligatie de a da, de a face sau de a nu face, impusa de dispunatorul gratificatului in actele cu titlu gratuit (liberalitati). 2. Componenta a atributiei, cea mai mica unitate de munca fixata unu (...)
 
Sarcina Este acea modalitate a actului juridic civil care consta intro obligatie de a da, a face sau a nu face ceva, impusa de dispunator gratificatului, in actele cu titlu gratuit (liberalitati).
 
SARL Abreviere franceza - "Societe a responsabilite limitee" Societate cu raspundere limitata.
 
Sarpele fara tunel Sarpele in tunel a fost afectat de practica speculativa a detinatorilor de $ care au incercat sa se debaraseze de moneda americana pentru a cumpara aur pe piata libera de la Londra. In aceste conditii, tarile europene au eliminat obligatia (...)
 
Sarpele in tunel Se caracterizeaza printr-o fluctuare a monedelor europene fata de $ SUA si intre ele, in anumite limite, respectiv: +/- 2,25% fata de $ si +/- 4,5 % intre ele. astfel, exista doua tipuri de marje fata de $ : inferioara si superioara, care f (...)
 
Sarpele monetar Acordul de la Washington din 1971, prin care marjele de fluctuare ale monedelor s-au modificat de la +/- 1% la +/- 2,25%, n-a asigurat decat o stabilitate limitata a ratelor de schimb. daca o moneda se afla la limita superioara, in timp ce (...)
 
Satisfactori Grupa principala de bunuri economice, constituita dupa criteriul destinatiei lor finale. Satisfactorii cuprind bunurile de consum personal (hrana, imbracaminte, locuinta etc.) si bunurile de consum social (servicii publice de sanatate, de e (...)
 
SCA Prescurtare pentru Societate in comandita pe actiuni.
 
Scadenta Sinonim - maturitate 1. Data fixarii platii unui imprumut. 2. Data expirarii termenului in care banii depusi la banca in contul de depozit a luat sfarsit. 3. Inceputul dreptului de a primi un dividend, o dobanda.
 
Scadentarul cheltuielilor inregistrate in avans Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-29) Format X4, tiparit pe ambele fete, in foi volante. Serveste ca: - document de esalonare a cheltuielilor ce se efectueaza in perioada curenta si privesc perioadele viitoare si care urmeaza a (...)
 
Scalograma Reprezentare grafica cu ajutorul careia se evidentiaza si se masoara intensitatea opiniilor publice.
 
Scepticism profesional O atitudine care include o gandire dubitativa si o evaluare critica a dovezilor.
 
Schela Subunitate fara personalitate juridica din structura de productie a intreprinderilor petroliere care are ca obiect de activitate extragerea titeiului, fiind constituita, potrivit normelor legale, dintr-un anumit numar de sectii sau ateliere (...)
 
Schema 1. Plan redus la cateva linii sau idei generale principiale, care permite o vedere de ansamblu asupra unei lucrari. 2. Reprezentare grafica simplificata a elementelor sau caracteristicilor structurii unui aparat, ale unei masini, ale unei i (...)
 
Schimb de munca Forma de organizare a muncii in procesul de productie al unei unitati economice, care consta in repartizarea timpului de munca al muncitorului, de regula 8 ore succesive, in cursul celor 24 de ore ale zilei calendaristice. In cursul unei zi (...)
 
Schimb reciproc de activitati Aceasta expresie nu trebuie inteleasa in sensul ei strict, redus la simple operatiuni de vanzare-cumparare; pe langa schimbul propriu-zis, ea presupune si relatii determinate de activitati productive sau de servicii la scara nationala sau i (...)
 
Scindare Acelasi lucru cu Divizare.
 
Scont Operatiune financiara prin care o banca cumpara de la clienti efecte de comert (cambii, bilete la ordin, trate etc.) inainte de data scadentei, posesorul obtinand numai valoarea nominala a efectului de comert, mai putin dobanda. Pentru acea (...)
 
Scont Operatiunea prin care, in schimbul unui efect de comert (cambie sau bilet la ordin), banca pune la dispozitia posesorului creantei, valoarea efectului, mai putin agio (taxa de scont si comisioanele aferente), fara a astepta scadenta efectul (...)
 
Scont de casa Acelasi lucru cu Scont de decontare.
 
Scont de decontare Sinonim - Scont de casa Reducere financiara de pret acordata procentual asupra unei creante decontate inainte de scadenta normala. Altfel spus, scontul de decontare reprezinta o bonificatie acordata clientului de catre furnizor pentru plata (...)
 
Scontare Operatiune prin care banca crediteaza posesorul unei polite nescadente cu valoarea neta a acesteia, prelevand dobanda si comisionul (taxa scontului) aferente transferului creantei. In urma acestui act, banca respectiva devine beneficiarul c (...)
 
Scontare fara recurs Operatiune de credit constand in cumpararea de efecte de comert (in special bilete la ordin), prin care cumparatorul renunta in mod expres la dreptul de recurs fata de vanzatorul titular.
 
Scopul actului juridic civil Acelasi lucru cu Cauza actului juridic civil.
 
Scopul final al auditului Il constituie insa verificarea si certificarea situatiilor financiare anuale, concretizat prin intocmirea raportului de audit, prin intermediul caruia auditorul comunica utilizatorilor concluziile sale. Rapoartele sunt prezentate in diverse (...)
 
Scris funciar Hartie de valoare pe care proprietarul de pamant sau de imobile o primeste pe baza contractului de ipoteca incheiat cu o banca ipotecara. Scrisul funciar este primit la valoarea nominala pentru suma imprumutata. Prin vanzare la bursa de val (...)
 
Scrisoare catre manageri Scrisoare redactata de auditor si adresata managementului unui client, continand recomandarile auditorului in ceea ce priveste imbunatatirea oricarui aspect al activitatii economice a clientului.
 
Scrisoare comerciala Componenta esentiala a afacerilor ce consta in folosirea corespondentei intre agentii economici, parteneri de afaceri, pentru rezolvarea problemelor legate de incheierea si derularea tranzactiilor comerciale. Redactarea textelor scrisorilor (...)
 
Scrisoare de credit Document emis de catre banca sau de catre o firma comerciala prin care se da ordin unui corespondent din strainatate sa plateasca unei persoane nominalizate in act, o anumita suma de bani la prezentare si in conditiile stabilite in scrisoar (...)
 
Scrisoare de garantie Document prin care banca platitorului asigura cu anticipare platile solicitate de catre furnizor clientului din credite bancare, desi platitorul nu are disponibilitati de plata in banca. Document prin care banca platitorului confirma, la ce (...)
 
Scrisoare de transport Document emis de catre client unitatii specializate de transport, prin care acesta solicita un mijloc de transport rutier pe baza unei comenzi si a unui bon de transport. In comanda va specifica tipul mijlocului de transport solicitat, capa (...)
 
Scrisoare de trasura Document in baza caruia se face transportul de marfuri pe cale ferata. Scrisoarea de trasura serveste: - pentru insotirea transportului de marfuri de la statia de predare pana la statia de destinatie; - ca dovada pentru predator de prezenta (...)
 
Scrisoarea de misiune (de angajament) Scrisoare ce confirma acceptarea de catre auditor a unei misiuni de audit, ce descrie obiectivul, intinderea auditului , responsabilitatile fata de client si forma raportului Standardul International de Audit (ISA) nr. 210 prevede ca audito (...)
 
Scrisore de afirmare Auditorul poate consemna in foile sale de lucru proba afirmatiilor primite de la conducatori, efectuand o sinteza a convorbirilor sale obtinand o scrisoare de afirmare, care poate imbraca forma: fie a unei scrisori emanand de la conducatori (...)
 
SCS Prescurtare pentru Societate in comandita simpla.
 
SDR Abreviere engleza - "Special Drawing Rights" Drepturi Speciale de Tragere (DST).
 
Sechestru Masura de indisponibilizare a unui lucru asupra caruia exista un litigiu, constand in incredintarea acestuia spre pastrare unei terte persoane, pana la solutionarea litigiului. Masura de asigurare ordonata de justitie sau de fisc in cazul n (...)
 
Sechestru conventional Vezi Depozit sechestru.
 
Sechestru judiciar Vezi Depozit sechestru.
 
Secret comercial Informatia care, in totalitate sau in conexarea exacta a elementelor acesteia, nu este in general cunoscuta sau nu este usor accesibila persoanelor din mediul care se ocupa in mod obisnuit cu acest gen de informatie si care dobandeste o val (...)
 
Secret de stat Conform art.150 Cod Penal,documentele si datele care prezinta in mod vadit acest caracter, precum si cele declarate sau calificate astfel prin hotarare a Guvernului.
 
Sectie de productie Compartimet de munca din structura de productie a unei intreprinderi, organizat pentru conducerea unitara a activitatilor intre care exista legatura din punct de vedere tehnologic, daca, potrivit prevederilor legale, acestea se desfasoara i (...)
 
Sector Veriga organizationala. Compartiment de munca din structura functionala sau de productie a unor unitati, organizat pentru realizarea unor activitati omogene sau complementare care necesita o conducere unitara.
 
Sectorul bancar al economiei Este reprezentat de bancile comerciale care detin rezerve in moneda banciicentrale (bilete si depozite in cont curent).
 
Sectorul nebancar al economiei Este constituit din agentii economici si populatie, care detin bancnote, moneda metalica si depozite in conturile curente la bancile comerciale.
 
Sectorul public Guvernele nationale, guvernele regionale (spre exemplu cele la nivel de stat, provincie sau teritoriale), administratiile locale (spre exemplu la nivel de oras, municipiu) si entitatile guvernamentale aferente (spre exemplu agentii, consili (...)
 
Securitate dinamica In dreptul civil, se intelege ocrotirea drepturilor ce se vor dobandi in viitor, in conformitate cu legea, asupra acelui bun.
 
Securitate statica In dreptul civil, se intelege ocrotirea drepturilor existente in prezent asupra unui bun. Vezi si Securitate dinamica.
 
Sedinta 1. Adunare organizata a membrilor unui corp constituit, a unui colectiv, a personalului unei intreprinderi, al unei institutii, pentru a discuta, pentru a dezbate si a hotara ceva. 2. Interval de timp in care se face o expunere, se executa (...)
 
Sediu real Locul unde se afla centrul principal de conducere si de gestiune a activitatii statutare, chiar daca hotararile organului respectiv sunt adoptate potrivit directivelor transmise de actionari sau asociati din alte state. Vezi art.40 alin.2 d (...)
 
Sef Persoana care conduce o organizatie, o institutie etc.; conducator. Persoana superioara in grad sau in functie altei persoane, considerata in raport cu aceasta; superior.
 
Sef de fila Tip de banca numita "sef de fila" ce reprezinta sindicatul de emisiune sau consortiu, care acorda credite fata de societatea sau colectivitatea publica aflata in cautare de capitaluri. Banca "sef de fila" este insarcinata sa efectueze negoc (...)
 
Segment operational Un segment operational este o componenta a unei entitati: (a) care desfasoara activitati comerciale din care pot rezulta venituri si cheltuieli (inclusiv venituri si cheltuieli legate de tranzactii cu alte componente ale aceleiasi entitati) (...)
 
Segmentarea pietei Procedeu de marketing ce consta in studiul pentru compartimentarea pietei interne si externe, in functie de: - specificul clientelei; - prezenta concurentei; - obiceiurile, mentalitatile sociale; - clima; - regim social; - nivel de trai si (...)
 
SEK Abreviere Cod monetar ISO pentru coroana suedeza.
 
Selectia proiectelor In selectarea proiectelor de investitii, criteriile tehnice sunt, fara indoiala, deosebit de importante, dar si cele finaniare se inscriu alaturi de acestea in procedura de acceptare sau eliminare a unui proiect de investitii.Criteriul fina (...)
 
Semantica limbajului contabil Semantica limbajului contabil trateaza semnificatia semnalelor transmise de contabilitate si se refera la corespondenta intre obiectul descris - organizatia, si modelul care il reprezinta - contabilitatea.
 
Semifabricat Element component al productiei industriale, produs care, din punct de vedere al producatorului, a parcurs unul sau mai multe stadii de prelucrare in unele sectii ale intreprinderii, si care, in urma receptiei si predarii, pe baza de docume (...)
 
Semifabricatele Sunt produse al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o faza de fabricatie (segment organizational) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altor faze de fabricatie (segment organizational) sau se livreaza tertilor.
 
Semnificatia contabila a amortizarii Este legata de corectarea (reducerea) valorii imobilizarilor ca urmare a utilizarii lor, a actiunii unor factori externi (naturali si de progres tehnic) sau a unor prevederi legale ( in cazul unor imobilizari necorporale. Trebuie precizat c (...)
 
Semnificatia economica a amortizarii Din punct de vedere economic, amortizarea este reflectarea monetara a partii din costul imobilizarilor transferata asupra rezultatelor procesului productiv (produselor obtinute). Daca mergem mai in detaliu, putem spune ca amortizarea este i (...)
 
Semnificatie Importanta relativa a unui aspect, privita intr-un anumit context. Semnificatia unui aspect este evaluata de practician in baza rationamentului profesional in contextul avut in vedere. Aceasta ar putea include, spre exemplu, o perspectiva r (...)
 
Semnificativ Termen utilizat pentru a exprima importanta unei date contabile cuprinsa in situatiile financiare.
 
Senal navigabil In domeniul naval, portiune navigabila in lungul unui curs de apa, a unui canal sau pe suprafata unui lac. Constituie o cale continua, cu latime si cu adancime, suficienta pentru a asigura circulatia navelor.
 
Senioraj Venitul net pe care-l obtine autoritatea emitenta ca urmare a emisiunii unei bancnote. Aceasta se refera in special la tarile ale caror monede sunt influentate de straini in ceea ce priveste functia lor de schimb si de rezerva de valoare.
 
Sentinta Una din hotararile judecatoresti prevazuta de art.311 Cod Procedura Penala. Sentinta se numeste hotararea prin care cauza este solutionata de prima instanta de judecata sau prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza. Vezi si (...)
 
Sentinta arbitrala Hotararea prin care tribunalul arbitral se pronunta asupra litigiului cu a carui solutionare a fost investit. Sentinta arbitrala constituie o sinteza a intregii activitati desfasurate de completul de arbitri (sau dupa caz de arbitrul unic) (...)
 
Separarea proprietatii si controlul Firmele care in trecut au avut capitalul investit in multe nivele ale unui sistem industrial au descoperit ca pot mentine controlul asupra activelor si activitatilor in alegerea etapelor, atata timp cat evita dificultatea de a investi in to (...)
 
Seria statistica Este alcatuita din siruri paralele de date, aflate in concordanta univoca, in sensul ca valorile sau variantele unei (unor) caracteristici sunt prezentate in raport de variantele sau intervalele de variatie ale unei caracteristici numita ca (...)
 
Seriatim Expresie din limba latina "una dupa alta in ordine".
 
Service Activitate care are ca obiect prestari de servicii si asistenta tehnica privind montajul, punerea in functiune, efectuarea de probe, functionarea, remedierile si reparatiile, urmarirea comportarii in exploatare a masinilor, utilajelor, inst (...)
 
Servicii Activitati oferite de catre persoane calificate si specializate in diverse domenii, altor persoane, pentru satisfacerea anumitor nevoi sociale ale acestora sau pentru efectuarea unor activitati care nu se materializeaza in produse (spre exe (...)
 
Servicii conexe Cuprind proceduri convenite in comun si compilatii.
 
Servitute Drept real principal derivat, perpetuu si indivizibil, constituit asupra unui imobil, numit fond aservit sau dominat, pentru uzul si utilitatea altui imobil, numit fond dominant, imobile care apartin la proprietari diferiti. Dreptul de serv (...)
 
Servitute aparenta Acea servitute care se cunoaste datorita semnelor exterioare, precum o usa, o ferastra, un canal, o plantatie, o carare.
 
Servitute bilaterala Acelasi lucru cu Servitute reciproca.
 
Servitute continua Acea servitute pentru a carei exercitare si existenta nu este nevoie de fapta actuala a omului, cum ar fi de pilda servitutea de scurgere a apelor de ploaie sau servitutea de vedere (art.662 Cod Civil).
 
Servitute in non faciendo Acelasi lucru cu Servitute negativa.
 
Servitute legale Acea servitute care se stabileste ex lege, pe baza unor dispozitii normative exprese, in considerarea utilitaii publice ori in interesul comun al proprietarilor unor imobile invecinate cum sunt: servitutea de trecere in cazul locului infund (...)
 
Servitute naturala Acea servitute care isi are originea sau izvorul in situatia naturala a fondurilor, cum sunt, de exemplu, servitutea de scurgere a apelor naturale, servitutea de granituire si de ingradire a porprietatii, servitutea izvorului.
 
Servitute neaparenta Acea servitute a carei existenta nu poate fi cunoscuta printr-un semn exterior sau lucrare exterioara vizibila, cum sunt, de pilda, servitutea de a nu cladi sau de a nu zidi decat pana la o anumita distanta sau inaltime, ori servitutea de a (...)
 
Servitute necontinua Acea servitute pentru a carei existenta si exercitare este absolut necesara fapta actuala a omului, cum sunt, de exemplu, servitutea de trecere, servitutea de a lua apa dinfantana, servitutea de a paste animalele si altele (art.622 alin.2, (...)
 
Servitute negativa Sinonim - servitute in non faciendo Acea servitute care impune proprietarului fondului aservit anumite restrictii sau limitari in exercitarea dreptului sau de proprietate, cum este servitutea de a nu cladi ori servitutea de a nu face planta (...)
 
Servitute nereciproca Sinonim - servitute unilaterala Acele servituti care se stabilesc exclusiv in folosul unuia dintre imobile si in sarcina celuilalt imobil, in asa fel incat unul este numai fond dominant, iar celalalt numai fond aservit sau dominat. Servitut (...)
 
Servitute pozitiva Acea servitute care indreptateste pe proprietarul fondului dominant sa faca, in mod direct, acte de folosinta asupra fondului aservit, cum sunt servitutea de trecere si servitutea de a lua apa.
 
Servitute propriu-zisa Acelasi lucru cu Servitute stabilita prin fapta omului.
 
Servitute reciproca Sinonim - servitute bilaterala Acele ingradiri sau limitari legale ale dreptului de proprietate prevazute de lege in folosul si, respectiv, sarcina a doua imobile, fiecare fiind, in raport cu celalalt, in acelasi timp, atat fond dominant, c (...)
 
Servitute stabilita prin fapta omului Sinonime - servitute veritabile, servitute propriu-zisa Acea servitute care se constituie prin titlu - conventie sau testament - uzucapiune sau prin destinatia proprietarului.
 
Servitute unilaterala Acelasi lucru cu Servitute nereciproca.
 
Servitute veritabila Acelasi lucru cu Servitute stabilita prin fapta omului.
 
Sesizare Actiune de instiintare a unei autoritati despre un caz care trebuie cercetat de catre organele competente.
 
Sezina Un beneficiu al legii, in virtutea caruia anumiti mostenitori au posesia de drept a bunurilor succesorale (privite ca universalitate) chiar de la data deschiderii succesiunii, adica se bucura, in temeiul legii, de exercitiul drepturilor si (...)
 
SFE Abreviere engleza - "Sydney Futures Exchange" Bursa operatiunilor la termen din Sidney.
 
SH Sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor. Este un nomenclator vamal international, a fost instituit de Consiliul de Cooperare Vamala, facand obiectul unei conventii internationale, si in intrat in vigoare in luna ianuarie (...)
 
SHEX Abreviere engleza - "Sundays and holidays excepted" Duminicile si zilele de sarbatoare excluse.
 
SIBOR Abreviere engleza - "Singapore Interbank Offered Rate" Rata dobanzii la imprumuturile oferite pe piata interbancara din Singapore.
 
Sigla Prescurtare conventionala a denumirii unor firme, produse etc. formata din litere initiale sau din grupul de litere care alcatuiesc numele respective.
 
Simbrie Vezi Salariu.
 
SIMEX Abreviere engleza - "Singapore International Monetary Exchange" Bursa monetara internationala din Singapore.
 
Similiter Expresie din limba latina "similar", "in mod similar".
 
Simpozion Manifestare stiintifica si de specialitate unde au loc expuneri si demonstratii practice cu ocazia lansarii de produse noi, unde sunt invitati clienti permanenti, cumparatori potentiali, precum si persoane ce pot influenta pozitiv asistenta (...)
 
Simulatie Acea operatiune juridica in care, printr-un act aparent public, dar mincinos, si nereal, se creeaza o alta situatie juridica decat cea stabilita printr-un act ascuns, dar adevarat. Vezi si Contract de interpunere de persoane, Donatie deghiz (...)
 
Sinalagmatic (Contract) care prevede obligatii reciproce intre parti (contractanti) care incep de la data incheierii lui. Spre exemplu, contractul de vanzare-cumparare.
 
Sinceritatea Urmareste aplicarea cu buna credinta a principiilor si regulilor contabilitatii. Persoana desemnata cu intocmirea situatiilor financiare este obligata sa analizeze operatiunile inregistrate in documentele primare, inainte de a fi inregistra (...)
 
Sindic Persoana insarcinata cu administrarea patrimoniului unei societati comerciale, corporatii etc.
 
Sindic bursier Conducator al agentilor de schimb ori al mijlocitorilor oficiali care prezideaza camera lor sindicala.
 
Sindicat 1. Uniune monopolista unde companiile membre isi mentin independenta de productie, dar si-o pierd pe cea de desfacere si de vanzare a marfurilor. 2. Intelegere temporara sau permanenta incheiata intre mai multe banci sau societati comercial (...)
 
Sine die Expresie din limba latina "fara zi", "fara data".
 
Sine qua non Expresie din limba latina "fara de care nimic" Conditie in lipsa careia nimic nu functioneaza.
 
Sinectica Metoda de cercetare de marketing ce se bazeaza pe folosirea mecanismelor psihice preconstiente existente in activitatea de creatie a unui grup de cercetatori alcatuit din 4-5 membri, condus de catre un responsabil de grup. Scopul grupului d (...)
 
Sintaxa contabila Ansamblul d ereguli si proceduri ce trebuie urmate pentru inregistrarea tranzactiilor si elaborarea documentelor contabile de sinteza, plecand de la simbolurile care formeaza vocabularul contabil. Sintaxa contabila asigura organizarea struc (...)
 
Sistem Este definit ca un ansamblu de oameni , masini, procedee , al carui tel este de a furniza informatii .Principala functie este de a furniza informatiile necesare cunoasterii activitatii economice in vederea luarii deciziilor pe toate treptel (...)
 
Sistem de control intern V. 1 - reprezinta totalitatea politicilor si procedurilor (controalele interne) adoptate de conducerea unei entitati ce contribuie la indeplinirea obiectivelor manageriale privind asigurarea, in limite rezonabile, a conducerii sistematice s (...)
 
Sistem de supraveghere financiara Presupune alegerea unui model de supraveghere si stabilirea institutiei ce va monitoriza operatiunile intermediarilor financiari. In acest sens, se impune si clasificarea rolului pe care il are banca centrala in activitatea de supraveghere.
 
Sistem deschis Sistem ale carui elemente, care au legaturi exterioare, pot fi raportate numai la sistem sau numai la mediul inconjurator (alt sistem). In categoria sistemelor deschise pot fi incluse sistemele autoadaptative si autoorganizate.
 
Sistem fiscal - reprezinta un ansamblu de cerinte si principii referitoare la dimensionarea asezarea si perceperea impozitelor precum si la obiectivele social-economice urmarite de politica fiscala. - Sistemul fiscal cuprinde trei componente independente (...)
 
Sistem informational financiar Reprezinta totalitatea informatiilor financiare cu ajutorul carora se fundamenteaza deciziile financiare. Un sistem informational bine organizat trebuie sa cuprinda in indicatori cat mai caracteristici toate laturile activitatii unui agent (...)
 
Sistem informational propriu Sistem care asigura serviciul financiar din intreprindere cu informatii despre consecintele economice si financiare implicate de adoptarea si executarea deciziilor financiare.
 
Sistem monetar Este definit ca un anumit mod de organizare si reglementare a circulatiei monetare dintr-o tara, pe baza unor legi speciale ale statului respectiv. cu aceeasi semnificatie este utilizata definitia data de academicianul Costin Kiritescu dupa (...)
 
Sistem monetar bazat pe aur A cunoscut urmatoarele forme: sisteme monetare cu etalon aur - moneda (Gold specie standard) - se diferentiaza de celelalte sisteme prin urmatoarele aspecte: reprezinta forma clasica a etalonului aur; aurul circula, in interiorul tarii, sub (...)
 
Sistem monetar metalist Are la baza metalul monetar, in functie de care se poate realiza distinctia intre: bimetalism si monometalism.
 
Sistem monetar nemetalist Prezinta caracteristica eliminarii aurului din definirea unitatii monetare, respectiv definirea monedelor se realizeaza fata de valuta altei tari sau fata de o moneda cos (DST), dupa cum FMI recomanda tarilor membre, si constituie caracteri (...)
 
Sistem semnificativ Se intelege orice sistem adoptat de o entitate care asigura inregistrarea, producerea si transmiterea operatiilor repetitive, cand suma cumulata a valorii acestora are ea insasi caracteristici semnificative in raport cu valoarea conturilor (...)
 
Sistematizare Procesul de transfer al informatiilor din Registru Jurnal in Cartea Mare; prin sistematizare, fiecare suma din coloana Debit a Registrului Jurnal este transferata in coloana Debit a contului corespunzator din Cartea Mare, iar fiecare suma d (...)
 
Sisteme de masurare si gestionare a expunerilor interbancare Manifestarea directa a fenomenului de epidemie bancara se datoreaza existentei expunerilor interbancare. Acestea pot lua forma operatiunilor FX (foreign exchange), constituirea de depozite si acordarea de imprumuturi altor banci din sistem, (...)
 
Sisteme informationale relevante pentru raportarea financiara O componenta a controlului intern care include sistemul de raportare financiara si consta din procedurile si inregistrarile stabilite pentru a initia, inregistra, procesa si raporta tranzactiile entitatii (precum si evenimentele si conditii (...)
 
Sistemele de rating si de avertizare timpurie Contin informatii importante despre caracteristicile unui sistem bancar si pot furniza estimari ale probabilitatii de aparitie a unei crize. Totusi, prognozelefurnizate trebuie apreciate cu mult discernamant, calitatea rezultatelor fiind li (...)
 
Sistemul - CAAMPL Sistemul de rating si avertizare timpurie CAMEL a fost adoptat si inRomania. Incepand cu anul 2001 acest sistem de rating presupune analizaunei componente in plus si anume "Calitatea actionariatului", devenindsistemul de rating CAAMPL. Fiec (...)
 
Sistemul contabil V.1 - reprezinta ansamblul de axiome, principii, norme si reguli de evaluare a unei unitati prin care operatiunile economico-financiare sunt prelucrate prin instrumentari tehnice contabile. Sistemul contabil identifica, coreleaza, calculeaz (...)
 
Sistemul de rating bancar si de avertizare timpurie - CAMEL Realizarea unui sistem de lucru pentru evaluarea institutiilor bancare se poate dovedi foarte util in special daca avem in vedere fenomenul de contaminare indirecta. contaminarea indirecta se manifesta prin doua modalitati: Prima dintre ace (...)
 
Sistemul European de Conturi ( SEC 95 Cadru contabil aplicabil pe plan international care recomanda principiile si regulile contabile in baze accrual, atat pentru sectorul public cat si pentru sectorul privat (ESA �95).
 
Sistemul informational Se compune dintr-un ansamblu de fluxuri informationale de informatii economice complexe care se obtin prin prelucrarea datelor furnizate de anumite surse si care sunt necesare pentru organizarea , conducerea si desfasurarea.
 
Sistemul informational economic Asigura o legatura continua, de natura conexiunii directe si inverse, intre sistemul de conducere si celelalte sisteme, contribuind la folosirea optima a resurselor umane, materiale si financiare, la identificarea rezervelor, la cresterea e (...)
 
SITC Rev.3 Standard International Trade Classification, Third Revision. Standardele Internationale de Clasificare a Marfurilor, editia a treia revizuita.
 
Situatia neta Se determina ca diferenta dintre activul total si datoriile totale angajate de intreprindere. Inregistrarea unei situatii nete pozitive si in crestere de la un an la altul se traduce prin: a) realizarea partiala sau integrala a obiectivului (...)
 
Situatia modificarilor capitalului propriu Prezinta modificarile capitalului propriu intre inceputul si sfarsitul unui exercitiu financiar.
 
Situatia neta Sinonim - Patrimoniu net Valoarea datoriilor intreprinderii fata de asociati, altfel spus valoarea drepturilor pe care le poseda proprietarii asupra entitatii patrimoniale. Situatia neta este echivalenta capitalurilor proprii.
 
Situatia tabloului fluxurilor de trezorerie Indica modul in care a evoluat numerarul intre inceputul si sfarsitul unei perioade de timp.
 
Situatie a incasarii-achitarii facturilor Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-7) Format A4, tiparit pe ambele fete, in foi volante. Serveste: - ca jurnal auxiliar pentru tinerea contabilitatii analitice a clientilor sau furnizorilor la unitatile care aplica forma de inre (...)
 
Situatie neta a intreprinderii Situatia neta a intreprinderii activele minus pasivele.
 
Situatie privind avansurile de trezorerie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-18) Format X4, tiparit pe ambele fete, in foi volante. Serveste: - ca jurnal auxiliar pentru contabilitatea analitica a avansurilor spre decontare acordate, precum si a cheltuielilor decontate (...)
 
Situatie privind miscarea stocurilor Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-9) Format A3, tiparit pe ambele fete, in foi volante. Serveste ca. jurnal. auxiliar pentru stabilirea la sfarsitul lunii a rulajului si soldurilor fiecarui cont de materiale, precum si a coefic (...)
 
Situatii financiare Vezi Documente de sinteza.
 
Situatii financiare O reprezentare financiara structurata a pozitiei financiare a unei institutii si a tranzactiilor efectuate de aceasta . Situatiile financiare arata : a) pozitia financiara(bilant); b) performanta financiara(situatia veniturilor si cheltuiel (...)
 
Situatii financiare cu scop general Situatiile financiare intocmite in conformitate cu un cadru de raportare financiara care este proiectat sa vina in intampinarea nevoilor obisnuite de informatii ale unei game variate de utilizatori.
 
Situatii financiare simplificate Situatiile financiare simplificate rezuma situatiile financiare anuale auditate ale unei entitati cu scopul de a informa grupurile de utilizatori interesati doar despre principalele aspecte ale performantei si pozitiei financiare ale entita (...)
 
SNC Prescurtare pentru Societate in nume colectiv.
 
Societate anonima Acelasi lucru cu Societate pe actiuni.
 
Societate comerciala Societate sau persoana juridica constituita printr-un contract intre mai multe persoane fizice si/sau juridice care convin sa puna in comun diferite valori, bunuri sau activitati in scop lucrativ. Este de trei feluri: - societate comerciala (...)
 
Societate comerciala de profil (de expertiza contabila) Prin s.c.p. se intelege societatea comerciala care indeplineste conditiile prevazute de legislatia in vigoare si este inscrisa in Tabloul Corpului, adica: sa aiba ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil majoritatea (...)
 
Societate cu raspundere limitata Prescurtat - SRL. Societate in care membrii asociati participa la constituirea capitalului social pe baza de aport in bani si in natura, reprezentat de inscrisuri denumite "parti sociale". Asociatii raspund de obligatiile societatii numai i (...)
 
Societate cu raspundere limitata (S.R.L.) Are drept principala caracteristica limitarea raspunderii actionarilor pentru obligatiile societatii la capitalul social subscris de fiecare actionar. Capitalul este impartit in parti sociale care sunt liber transferabile numai intre asocia (...)
 
Societate de agentie Vezi Agent de comert.
 
Societate de comision Vezi Agent de comert.
 
Societate dominanta Este o societate comerciala ce detine controlul asupra altei societati comerciale sau grup de societati comerciale.
 
Societate in comandita Forma de asociere avansata fata de societatea in nume colectiv. Membrii asociati se grupeaza in: - comanditati, care dispun de pregatire profesionala si participa la conducere; - comanditari, care dispun de bani si de alte mijloace material (...)
 
Societate in comandita pe actiuni Prescurtat - SCA Vezi Societate in comandita.
 
Societate in comandita pe actiuni Pastreaza caracteristicile societatii in comandita simpla, cu mentiunea divizarii capitalului social in actiuni. Administratorii pot fi revocati de catre adunarea generala a asociatilor, iar un asociat ales administrator devine automat asoc (...)
 
Societate in comandita simpla Prescurtat - SCS Vezi Societate in comandita.
 
Societate in nume colectiv Prescurtat - SNC Asociere intre persoane fizice precum si intre persoane juridice care dispun de mijloace financiare modeste. Membrii asociati, de regula, se cunosc intre ei. Acestia raspund solidar si nemarginit, cu toata averea lor prezen (...)
 
Societate in nume colectiv (S.N.C.) Are drept caracteristica obligatia solidara (in egala masura) si nemarginita (cu intregul patrimoniu) a asociatilor pentru operatiunile desfasurate in numele societatii. Hotararea judecatoreasca obtinuta impotriva societatii este opozabila (...)
 
Societate inchisa Societate comerciala pe actiuni ale carei documente constitutive prevad restrictii privind libera transferabilitate a actiunilor sale, interzic orice distributie de valori mobiliare catre public, deci nu pot face obiectul unei oferte public (...)
 
Societate multinationala Acelasi lucru cu Societate transnationala.
 
Societate multinationala Fiecare operator national este o entitate de sine statatoare care poate fi judecata dupa propriile sale merite (sucursalele au deplina autonomie).
 
Societate pe actiuni Prescurtat - SA Sinonim - Societate anonima Tip de societate de capital. Societatea al carei capital este format din parti sociale de valori egale, denumite actiuni. Posesorii actiunilor sunt proprietari cu denumirea de actionari. Acestia r (...)
 
Societate transnationala Sinonim - societate multinationala Acele societati comerciale care chiar de la constituirea lor se fundeaza pe elemente fara caracter national (cum sunt: capitalul ce provine de la asociati din diferite tari; stabilirea uneori a mai multor (...)
 
Societate-mama O societate care are una sau mai multe filiale.
 
Societatea Este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, in scop de a imparti foloasele ce ar putea deriva. definitia citata enunta trei componente principale care ar trebui sa fie reunite cumulativ pentru e (...)
 
Societatea comerciala Poate fi definita ca o grupare de persoane constituita pe baza unui act constitutiv si beneficiind de personalitate juridica, in care societarii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul (...)
 
Societatea in comandita simpla Are doua tipuri de asociati: comanditati si comanditari. Fata de asociatii comanditari, asociatii comanditati au in plus dreptul de administrare a societatii. Din punct de vedere al obligatiei pentru operatiunile societatii, comanditatii ra (...)
 
Societatea pe actiuni (S.A.) Pastreaza limitarea raspunderii la capitalul subscris de fiecare actionar. Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative sau la purtator se transmite liber, fara consimtamantul celorlalti actionari.
 
Societati comerciale de grup Societatile comerciale care detin participatii in capitalul altor societati comerciale.
 
Sociologie Stiinta care studiaza procesele sociale si relatiile dintre oameni, respectiv realitatile sociale. In marketing, sociologia contribuie foarte mult la studiul pietei in ceea ce priveste psihologia si comportamentul de consum, cunoasterea pre (...)
 
Sociometrie Ansamblul de procedee folosite in vederea studierii si determinarii relatiilor psihice dintre componentii grupurilor sociale mici. Sociometria foloseste in marketing la studiul cantitativ al relatiilor psihice ale membrilor grupurilor socia (...)
 
Sold creditor Vezi Soldul contului.
 
Sold creditor ( SC ) Rezulta din diferenta dintre totalul sumelor creditoare si totalul sumelor debitoare, daca totalul sumelor creditoare este mai mare decat totalul sumelor debitoare.
 
Sold curent Vezi Soldul contului.
 
Sold debitor ( SD ) Rezulta din diferenta dintre totalul sumelor debitoare si totalul sumelor creditoare, daca totalul sumelor debitoare este mai mare decat totalul sumelor creditoare.
 
Sold final Vezi Soldul contului.
 
Sold initial Vezi Soldul contului.
 
Sold initial ( SI ) V.1 reprezinta soldul stabilit de regula la sfarsitul perioadei de gestiune (sold final), care la inceputul perioadei urmatoare de gestiune apare ca sold initial v.2 soldurile conturilor care exista la inceputul perioadei. Soldurile initial (...)
 
Solda Vezi Salariu.
 
Soldare Stabilire a soldului. Soldul sumelor debitoare este egal cu soldul sumelor creditoare (contul nu mai are sold, deci nu mai functioneaza).
 
Soldul contului 1. Diferenta dintre debitul si creditul unui cont, adica diferenta dintre rulaje, stabilita la un interval de timp dat, sau de cate ori este nevoie. In situatia in care totalul sumelor debitoare este egal cu totalul sumelor creditoare, sold (...)
 
Soldul contului Reprezinta existentul valoric stabilit la un moment dat la elementul pentru care s-a deschis contul.
 
Soldurile intermediare de gestiune In contabilitate, constituie o prezentare economica a contului de rezultate. In fapt, sunt indicatori sub forma de solduri, numite si marje, care pun in evidenta etapele formarii rezultatului exercitiului, in stransa conexiune cu structura (...)
 
Solidaritate Din punctul de vedere al dreptului civil, este o modalitate a obligatiei, in temeiul careia obligatia ramane nedivizata, in sensul ca, daca obligatia are mai multi creditori, fiecare dintre ei este indreptatit sa ceara debitorului plata int (...)
 
Solidaritate activa Obligatia este solidara intre mai multi creditori, cand titlul creantei da anume drept fiecaruia din ei a cere plata in tot a creantei si cand plata facuta unuia din creditori libereaza pe debitor. Presupune deci existenta a doi sau mai mul (...)
 
Solidaritate pasiva Obligatia afectata de modalitatea solidaritatiii pasive da dreptul creditorului sa pretinda plata intregii datorii de la oricare dintre debitorii solidari iar, la nevoie, sa urmareasca pe oricare, la alegerea sa. De aceea, solidaritatea are (...)
 
Solo consensu Expresie din limba latina Prin simplul acord de vointa al partilor.
 
Solutia fiscala individuala anticipata Este actul administrativ emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea solutionarii unei cereri a contribuabilului, referitoare la reglementarea unor situatii fiscale de fapt viitoare.
 
Solvabilitatea Reprezinta aptitudinea unei intreprinderi de a face fata datoriilor sale candacestea ajung la scadenta.
 
Solvens Expresie din limba latina "debitorul" Vezi si Accipiens.
 
Somaj Dezechilibru care reprezinta un excedent al ofertei fata de cererea de munca cu niveluri si sensuri de evolutie diferite pe tari si perioade, avand, initial, caracter temporar, iar in ultimele decenii, unul permanent, dar care nu exclude to (...)
 
Somatie Anunt scris facut de catre un creditor unui debitor, prin care ii comunica acestuia ca trebuie sa-si onoreze obligatiile financiare fata de el, iar in caz contrar se va trece la urmarirea sa silita.
 
Sondaj 1. Metoda de cercetare selectiva de marketing ce consta in testarea scrisa sau orala a unor subiecti (esantioane) alesi dintr-o colectivitate, pentru culegerea unor date informative privind un fenomen de piata. 2. Operatie de studiere si ce (...)
 
Sondajul Este definit ca o tehnica ce consta in selectionarea unui anumit numar sau a unor parti dintr-o multime, aplicarea la acestea a tehnicilor de obtinere a elementelor probante si extrapolarea rezultatelor obtinute asupra esantionului la intre (...)
 
Sort de produse 1. Submultime a unui produs caracterizat prin anumite insusiri ale elementelor sale componente (calitate, categorie, structura etc.). 2. Cerc de produse care au insusiri foarte apropiate pentru ca satisfac aceleasi nevoi ale consumatorilor (...)
 
Sortiment 1. Ansamblu de produse ce apartin aceluiasi sort. 2. Segmentare a ofertei de marfuri a unui magazin pe grupe de sorturi (categorii), dupa largirea ofertei, profunzimea si coerenta sorturilor.
 
Specificatiune Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune mobiliara. Specificatiunea consta in confectionarea sau realizarea unui bun nou de catre o persoana, prin munca sa, folosind sau prelucrand un material, o materie prima sau un bun aflat (...)
 
Specimene de semnaturi Semnaturi autentice date pe fisa cu specimene de semnaturi de catre persoanele imputernicite sa dispuna efectuarea de operatiuni prin cont disponibil la banca.
 
Specula 1. In materia dreptului penal, conform art.295 Cod Penal, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte: a) cumpararea in scop de revanzare a produselor industriale sau agricole care potrivit di (...)
 
Speculatie Operatie de cumparari si vanzari succesive de valori materiale sau de active financiare in scopul realizarii unui castig prin revanzarea sau rascumpararea lor in conditii conjuncturale favorabile. Aceste operatii nu dau nastere unei crester (...)
 
Speculator a la baisse Vezi Piata taurului.
 
Speculator a la hausse Vezi Piata ursului.
 
Sperjur Persoana care jura fals sau isi incalca juramantul.
 
Speta Sinonime - cauza, pricina, proces Din punct de vedere juridic, pricina concreta supusa spre rezolvare unui organ de jurisdictie.
 
Speze Cheltuieli facute cu ocazia deplasarilor, in vederea incheierea / desfasurarea unei afaceri.
 
Spiritul civic Consta in a respecta legile si a face tot ceea ce sta in puterea unei persoane pentru a contribui la buna functionare a societatii.
 
Splintrun Metoda de determinare a variantei optime de realizare a unui mesaj publicitar. Procedeul consta in publicarea intr-un ziar sau revista a mai multor texte publicitare avand acelasi mesaj. Mesajul se difuzeaza intr-un anumit numar de exemplar (...)
 
Sponsorizare Activitate ce se desfasoara in temeiul unui acord intervenit intre sponsor si beneficiar, care consimt asupra mijloacelor financiare si a bunurilor materiale ce se acorda ca sprijin, precum si asupra duratei sponsorizarii. In cazul sponsori (...)
 
Sporuri Sume de bani platite salariatilor peste salariul de baza (tarifar) pentru conditii deosebite de munca (toxicitate, vechime in munca etc.). Sistemul de sporuri la salariul de baza este format din: - sporuri pentru conditii deosebite de munca (...)
 
Spot 1. Operatiune la vedere realizata pe piata valutara. Vezi Piata la disponibil. 2. Contract de vanzare-cumparare cu executare imediata sau in cel mult 10 zile de la data la care a fost inscris inregistrul jurnal al bursei.
 
Spread Sinonim - Ecart de curs Termen anglo-saxon ce desemneaza diferenta existenta intre cursul de cumparare si cursul de vanzare, sau intre cursul unei actiuni la purtator si cel al unei actiuni nominative. Este si diferenta de rate ale dobanzii (...)
 
SR Standard national care este adoptat de catre un organism national de standardizare si care este pus la dispozitia publicului (romanesc).
 
SRL Prescurtare pentru Societate cu raspundere limitata.
 
Stabilirea obiectivelor financiare Linia de dezvoltare sau politica de perspectiva a intreprinderii vizeaza evolutia viitoare a acesteia si cuprinde cele mai generale obiective ale conducerii activitatii economice. Aceste obiective constituie izvorul tuturor deciziilor econo (...)
 
Stadiu tehnologic Faza in care se gaseste obiectul muncii la un moment dat in procesul de fabricatie. Prin utilizarea denumirii unei operatii tehnologice dupa cuvantul "stadiu" se precizeaza operatia la care este supus obiectul muncii la momentul respectiv.
 
Stagflatie Situatie ce rezulta dintr-o recesiune ce se reflecta intr-o stagnare a activitatii economice si continuarea unui proces inflationist. Consecinta a unei inflatii indelungate ce consta in coexistenta inflatiei cu stagnarea economiei, prin lip (...)
 
Stagnare Perioada fara crestere economica sau cu o crestere economica minora, in termeni reali.
 
Stalii Numar de zile convenite intre armator si incarcator sau descarcator necesare pentru efectuarea operatiunilor respective. In contractul de navlosire se prevad staliile, numarul de zile care sunt incluse in pretul stabilit, in pretul navlului (...)
 
Stampila 1. Instrument format dintr-o placa de cauciuc, de lemn sau de metal fixat pe un maner, pe care sunt gravate un semn, o inscriptie sau o emblema, cu care se stampileaza acte, marfuri, obiecte etc. 2. Semn, inscriptie sau emblema care se apli (...)
 
Standarde de audit Un set de norme privind activitatea de audit definite prin lege sau alte reglementari sau de catre o autoritate competenta la nivel national sau international a caror aplicare si satisfacere este obligatorie pentru efectuarea unui audit sau (...)
 
Standarde de audit intern Cuprind urmatoarele componente: Codul deontologic al auditorului intern; Normele de calificare si normele de implementare asociate, notate cu seria 1000, pana la 1300; Normele de functionare si normele de implementare asociate, cuprinzand s (...)
 
Standarde de contabilitate Denumire generica data recomandarilor emise de institutii profesionale in scopul de a standardiza intocmirea situatiilor financiare de catre institutii.( IPSAS).
 
Standarde internationale de audit Standardele Internationale de Audit (ISA), precum si declaratiile si standardele aferente, in masura in care sunt relevante pentru auditul statutar.
 
Standarde internationale de contabilitate Standardele Internationale de Contabilitate (IAS), Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si Interpretarile aferente (interpretari SIC-IFRIC), amendamentele ulterioare la aceste standarde si interpretari aferente, si stan (...)
 
Standarde nationale sau locale Sunt elaborate de fiecare tara in raport de standardele internationale si Directivele europene. Geografia contabila a acestor standarde este refluxul simultan al identitatilor nationale, al traditiei contabile al situatiilor socio - economi (...)
 
Standarde profesionale Standardele aplicabile misiunilor, elaborate de Consiliul pentru Standarde Internationale de Audit si Asigurare, asa cum sunt definite in prefata IAASB la Standardele Internationale de Controlul Calitatii, Audit, Asigurare si Servicii Conex (...)
 
Standardele contabile Europene Sunt elaborate de Uniunea Europeana, fiind formalizate prin Directiva a IV - a care cuprinde normele privind intocmirea si prezentarea conturilor anuale sociale (ale societatilor comerciale);Directiva a VII -a care reglementeaza conturile c (...)
 
Stare de necesitate Din punctul de vedere al dreptului penal, este in stare de necesitate acela care savarseste fapta pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat altfel, viata, integritatea corporala sau sanatatea sa, a altuia sau un (...)
 
STAS Standard de stat a carui aplicare devine obligatorie prin efectul unei legi cu caracter general sau printr-o referinta exclusiva dintr-o reglementare.
 
Stat Organizatie politica formata din reprezentanti ai populatiei de pe un anume teritoriu, care sunt investiti cu atributii de putere ce consta in posibilitatea de a lua decizii obligatorii, in numele intregii populatii, decizii concretizate in (...)
 
Stat de functii Document sub forma de schema generala ce cuprinde posturile, functiile, limitele de salarizare si de incadrare ale personalului dintr-o unitate economica sau institutie.
 
Stat de pensii Tablou in care sunt inscrise drepturile banesti ale pensionarilor unitatii.
 
Stat de salarii Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-1 si Cod 14-5-1/a) Tablou unde sunt inscrise drepturile banesti ale salariatilor unei unitati. Format 1/3 X, 1/6 X, A3 si 1/6 A, tiparite pe o singura fata, in blocuri a 100 de file. Serveste c (...)
 
Stat de salarii (fara elementele componente ale salariului total) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-1/b, Cod 14-5-1/c, Cod 14-5-1/k si Cod 14-5-1/l) Vezi Stat de salarii.
 
Stat de salarii pentru colaboratori Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-1/j) Format A4, tiparit pe o singura fata, in blocuri a 50, 100 de file. Serveste ca: - document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite colaboratorilor, precum si al impozitului aferent; (...)
 
Statie pilot Compartiment de munca in structura de productie si de conceptie a unor intreprinderi sau centrale, in care se efectueaza experimente si se verifica, in conditii de productie, unele propuneri si concluzii ale cercetarii stiintifice, in veder (...)
 
Statistica Disciplina stiintifica ce se ocupa cu studierea fenomelelor de masa in care actioneaza legi statistice, folosind metode proprii de descriere si analiza.
 
Statistica Inregistreaza, prelucreaza si furnizeaza informatii privitoare la fenomene social economice de masa .Are o sfera de cuprindere mai mare decat celelalte forme ale evidentei economice.Foloseste fie etaloane cantitative , fie etalonul banesc s (...)
 
Statul Persoana juridica de drept public ca subiect de drept, statul participa la raporturile juridice de drept public. Numai prin exceptie el poate fi parte si in raporturi juridice de drept privat. exemplu, el poate fi titular al dreptului de pr (...)
 
Statut 1. Act prin care se reglementeaza structura si functionarea unor organizatii de drept intern sau international, de stat, private sau obstesti. Act accesoriu al contractului de societate al societatii comerciale, menit sa intregeasca prevede (...)
 
Statut juridic Ansamblu al normelor de drept care reglementeaza drepturile si obligatiile unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice si care exprima structura si atributele lor specifice, raportate la un anumit element de referinta avut in vedere (...)
 
Statutul juridic al comerciantului Se intelege totalitatea obligatiilor pe care le are comerciantul persoanafizica. Principalele obligatii sunt: intocmirea si tinerea registrelor proprii inregistrarea in Registrul Comertului obligatii legate de tinerea contabilitatii (Legea (...)
 
Stingere a obligatiilor Incetare a existentei unei obligatii prin plata sau in alt mod prevazut de lege.
 
Stipendiu Solda, leafa. Ajutor banesc acordat cuiva. Subventie.
 
Stipulatie 1. Clauza introdusa intr-un contract. 2. Clauza contractuala in temeiul careia aceasta produce efecte in favoarea unei a treia persoane (beneficiarul stipulatiei), care nu este nici succesor, nici creditorul partii si nici nu a fost repreze (...)
 
Stipulatie pentru altul Sinonim - contract in folosul unei terte persoane Actul bilateral prin care o parte, numita stipulant, convine cu o alta persoana, numita promitent, ca aceasta din urma sa efectueze o prestatie in favoarea unei terte persoane, numita tert b (...)
 
Stoc Cantitate de bunuri (exprimata in etalon natural) existenta in gestiune la un moment dat si reflectata in fisa de magazie. Cantitate de bunuri materiale aflate in depozitul unei intreprinderi, intr-un magazin etc., destinata alimentarii pro (...)
 
Stoc curent Cantitatea de materiale necesara asigurarii desfasurarii neintrerupte a procesului de productie. Vezi Stoc de siguranta.
 
Stoc de alarma Stoc de alerta care indica apropierea epuizarii stocului curent si deci necesitatea intocmirii unei noi comenzi de marfuri. Marimea acestui stoc depinde de distanta la care este situat furnizorul fata de unitatea comerciala respectiva si de (...)
 
Stoc de siguranta Stoc constituit peste stocul curent, cu scopul de a alimenta productia in cazul dereglarii fluxului normal de aprovizionare. Rezerva minima de materiale constituita pentru comnepsarea eventualelor intreruperi in aducerea materialelor (cauza (...)
 
Stoc final Stoc de materiale existent la sfarsitul perioadei si care devine stoc initial pentru perioada urmatoare.
 
Stoc fungibil Acelasi lucru cu Stoc interschimbabil.
 
Stoc identificabil Bunuri individualizate pentru fiecare articol sau categorie de bunuri, atat in momentul intrarii in patrimoniu cat si al stocarii si iesirii din stoc.
 
Stoc initial Stoc de materiale existent la inceputul perioadei si reflectat in fisa de magazie a unitatii comerciale. El trebuie sa asigure vanzarea marfurilor intr-un anumit timp potrivit planului intocmit.
 
Stoc interschimbabil Sinonim - Stoc fungibil Bunuri care in interiorul fiecarei categorii nu sunt in mod unitar identificabile, dupa intrarea lor in depozit. Sunt considerate ca bunuri interschimbabile spetele care apartin aceluiasi sort de bun, achizitionate s (...)
 
Stoc la consumator Stoc curent si de siguranta existent in depozitul intreprinderii consumatorului necesar asigurarii continuitatii in productie, in conditiile concrete de ritmicitate a intrarilor de materiale si de consum al acestora.
 
Stoc la producator Stoc de produse finite acumulate in depozitele producatorului, ale bazelor de desfacere sau ale unitatilor colectoare. Stocul la producator este stocul minim necesar desfasurarii continue a livrarilor tinand seama de timpul necesar operatii (...)
 
Stocuri Bunurile si serviciile produse pe parcursul perioadei curente sau unei perioade anterioare care sunt conservate in vederea vanzarii sau utilizarii in productie sau cu alte destinatii la o data ulterioara. Stocurile cuprind materiile prime s (...)
 
Stocuri aflate la terti Diferitele valori materiale de natura stocurilor aflate in curs de aprovizionare, trimise spre prelucrare la terti, aflate in custodie sau consignatie la terti. In fapt ele sunt stocuri de materii si materiale, de obiecte de inventar, de pr (...)
 
Stocurile Reprezinta ansamblul bunurilor si serviciilor din cadrul intreprinderii detinute fie pentru a fi vandute in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie, fie pentru a fi consumate la prima lor utilizare. Reglementarile di (...)
 
Stocurile aflate la terti Reprezinta diverse bunuri de natura stocurilor aflate in proprietatea intreprinderii, dar care fizic se regasesc in custodie, prelucrare, consignatie la terti.
 
Stocurile si productia in curs de executie Din punct de vedere contabil, ansamblul bunurilor si serviciilor care intervin in cadrul ciclului de exploatare, fie pentru a fi vandute in aceeasi stare sau la terminarea procesului de productie, fie pentru a fi consumate cu ocazia primei (...)
 
Stornare Sinonim - corectare In contabilitate, actiunea de a storna si rezultatul ei. Actiune de rectificare a unei inregistrari contabile efectuate gresit sau a unor valori care figureaza in contabilitate la un nivel ce nu corespunde realitatii. St (...)
 
Stornarea Un mod specific contabilitatii de corectare a erorilor intervenite la inregistrarea tranzactiilor in conturi. Inregistrarile contabile nu pot fi corectate prin stergerea sau taierea sumelor inregistrate in conturi si inscrierea sumelor core (...)
 
Strategia generala de audit Stabileste aria de aplicabilitate, momentul si conducerea unui audit si ofera imbunatatiri referitoare la un plan de audit mai detaliat. Stabilirea strategiei generale de audit implica: a. Determinarea caracteristicilor misiunilor care defi (...)
 
Strategie Ansamblu de masuri tehnice, economice, organizatorice si de decizii optime ce se iau intr-o perioada de timp in cadrul unei intreprinderi, in vederea realizarii de activitati eficiente si rentabile.
 
Stratificare Procesul divizarii populatiei in subpopulatii, fiecare dintre acestea fiind un grup de unitati de esantionare care are caracteristici similare (adesea valoarea monetara).
 
Stricto sensu Expresie din limba latina "in sens restrans" Vezi si Lato sensu.
 
Structura de stat Exprima organizarea puterii pe un anumit teritoriu, exercitarea puterii si raporturile dintre ele. Sub aspectul structurii de stat, exista: state unitare, unde exista o singura putere suverana pe intreg teritoriul, un singur parlament, un s (...)
 
Structura financiara a intreprinderii Reflecta raportul existent intre finantarile pe termen scurt si cele pe termen lung. De cele mai multe ori, intreprinderea nu isi poate asigura finantarea doar din fonduri proprii ci apeleaza si la finantari externe. Capitalurile permanente (...)
 
Structura normei juridice Cuprinde urmatoarele elemente: Ipoteza reprezinta acea parte a normei juridice care desemneaza imprejurarile concrete in care urmeaza sa se aplice norma, categoria de persoane carora li se aplica, conditiile care trebuie indeplinite pentru (...)
 
Studiu de fezabilitate Pe acest studiu fundamental se sprijina proiectarea si contractul international de cooperare la construirea unei instalatii. Este necesar sa fie facut de organizatii de specialitate neutre. Se evita a se incredinta antreprenorului efectuare (...)
 
Sub judice Expresie din limba latina "in judecare".
 
Sub pari Expresie din limba latina Curs de schimb, pe piata, al actiunilor si valutelor, mai mici decat valoarea lor nominala si respectiv decat paritatea acestora. Opus - Supra pari
 
Subaltern Acelasi lucru su Subordonat.
 
Subantreprenor Terti angajati de antreprenor sa execute o parte din constructia instalatiei, sa fabrice anumite echipamente speciale sau sa execute anumite lucrari speciale. In practica este greu de facut o demarcatie clara intre subantreprenori si subfur (...)
 
Subfamilie Diviziune a unei familii de produse. Subdiviziune a unei familii de sorturi de produse in subsorturi (spre exemplu, familia sorturilor de produse de "rochii de seara din matase" se subdivide in subfamilia de matase naturala si de matase veg (...)
 
Subfurnizor Terti de la care antreprenorul isi procura echipamentele standard, materiale sau servicii pe care le utilizeaza pentru aplicarea contractului. Subfurnizorii pot avea la randul lor alti subfurnizori de materiale, piese etc. In practica este (...)
 
Subgrupa de marfuri Subdiviziune a unei grupe de marfuri. Subdividere a unei grupe de marfuri in subgrupe (spre exemplu grupa de incaltaminte se poate subdivide in subgrupa de incaltaminte cu fete din piele naturala, incaltaminte cu fete din inlocuitori din ca (...)
 
Subiect Din punct de vedere juridic, subiect de drepturi si obligatii este acea persoana care, in cadrul unui raport juridic, are drepturi si obligatii.
 
Subiect activ Titularul unui drept subiectiv. Creditorul.
 
Subiect al raportului juridic civil Notiunea indica persoanele care participa, cu drepturi si obligatii civile, in astfel de raporturi juridice.
 
Subiect pasiv Persoana care trebuie sa execute obligatia corelativa dreptului subiectiv. Debitorul.
 
Subiectul de audit Il reprezinta intreprinderea moderna ancorata in realitatile economiei de piata libere, incepand cu examinarea modului de organizare si functionare a activitatii sale, a formarii, divizarii si utilizarii fluxurilor financiare in vederea asi (...)
 
Subinchiriere Contract de inchiriere a unui imobil sau a unei parti din el, incheiat de catre locatarul principal al acestuia cu o alta persoana, denumita subchirias sau sublocatar.
 
Subordonat Persoana aflata in relatii de dependenta ierarhica fata de un cadru de conducere. Relatia de dependenta este stabilita prin regulamentul de organizare si funtionare al unitatii economico-sociale sau prin decizie a conducerii.
 
Subparticipare 1. Cota parte a unui imprumut cedat la o banca terta de catre o banca ce face parte dintr-un sindicat bancar. Subparticipantii nu figureaza pe lista bancilor ce apar in prospectul de emisiune. 2. Transe dintr-un credit financiar cedate sub (...)
 
Subrogatie 1. Inlocuire, substituire. 2. Din punct de vedere juridic, inlocuirea unei persoane, in exercitarea anumitor drepturi sau obligatii, cu alta.
 
Subrogatie conventionala Subrogatie ce opereaza prin acordul de vointa dintre tertul care plateste si creditorul platit sau dintre tertul care plateste si debitorul obligatiei. Asadar, subrogartia conventionala poate fi: subrogatie consimtita de creditor, si subrog (...)
 
Subrogatie legala Subrogatie ce opereaza de plin drept, ex lege, fara a fi necesar consimtamantul creditorului platit sau al debitorului a carui datorie se plateste. Vezi art.1108 Cod Civil.
 
Subrogatie personala Substituirea persoanei creditorului unui raport juridic civil de obligatie de catre o alta persoana care, platind creditorului initial datoria debitorului, devine creditor al acestuia din urma, preluand toate drepturile celui pe care il pla (...)
 
Subrogatie reala Inlocuirea unui bun cu altul, a unei valori cu alta. Subrogatia reala poate fi subrogatie reala cu titlu universal sau subrogatie reala cu titlu particular.
 
Subrogatie reala cu titlu particular Inlocuirea unui bun individual determinat, cu un alt bun, privite izolat, ut singuli. Ea intervine numai daca este prevazuta expres de lege, fara a opera automat.
 
Subrogatie reala cu titlu universal Inlocuirea automata a unei valori cu alta valoare, in cuprinsul unui patrimoniu. Subrogatia este cu titlu universal, deoarece suntem in prezenta inlocuirii unei valori cu alta valoare, facand abstractie de individualitatea lucrului care ies (...)
 
Subscriere Angajament luat de catre o persoana (subscriptor) cu ocazia unei emisiuni de titluri foarte cautate in intentia de a obtine un numar suficient din aceste titluri, daca atribuirea lor ar fi restransa. Subscriptie pentru o emisiune de titluri (...)
 
Subscriere erductibila Cand dupa expirarea perioadei de subscriere raman actiuni nesubscrise ce vor fi atribuite de consiliul de administratie fie unor actionari ce au facut in prealabil optiunifie altor cumparatori.
 
Subscriere ireductibila Operatiunea are loc in virtutea dreptului preferential de subscriere.
 
Subscrierea capitalului Este operatia prin care subscriptorul declara si semneaza pentru suma de bani si valoarea bunurilor cu care se angajeaza sa participe la constituirea unei societati comerciale. O societate se poate constitui numai daca intregul ei capital a (...)
 
Substituit Vezi Substitutie fideicomisara.
 
Substitutie fideicomisara In materia succesiunilor, o dispozitie cuprinsa intr-un testament (sau intr-un contract de donatie) prin care dispunatorul obliga pe cel gratificat (fie legatar, fie donatar - numit instituit sau grevat) sa conserve bunurile primite si - la (...)
 
Substitutie vulgara In materia succesiunilor, o dispozitie cuprinsa in testament (sau in contractul de donatie) prin care dispunatorul desemneaza, in mod subsidiar, un al doilea gratificat (legatar sau donatar), pentru cazul cand primul gratificat nu ar putea (...)
 
Subunitate Compartiment de productie al unei unitati economice care are plan de productie si buget ce sunt parte integranta a planului si bugetului unitatii de care apartine. In functie de valoarea activitatii, subunitatile pot fi sectii, brigada de a (...)
 
Subventie Plata, finantare, de regula nerambursabila de la stat sau persoane private, acordata unor firme, grupuri industriale private, de stat, mixte sau unor persoane fizice pentru a acoperi diferenta intre costul producatorului si pretul de vanzar (...)
 
Subventie de echilibru Subventie de exploatare acordata pentru acoperirea unor pierderi.
 
Subventii aferente activelor Reprezinta subventii guvernamentale pentru acordarea carora principala conditie este ca intreprinderea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze intr-un alt fel active pe termen lung. De asemenea, pot exista si conditii s (...)
 
Subventii aferente veniturilor Cuprind toate subventiile guvernamentale diferite de cele pentru active (vezi definitia).
 
Subventii de echipament Reprezinta subventiile ce se inscriu in bilant, constituind fonduri proprii.
 
Subventii de exploatare Reprezinta subventiile ce se inregistreaza in contul de rezultate, reprezentand incasari.
 
Subventii guvernamentale Reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o intreprindere in schimbul respectarii, in trecut sau in prezent, a anumitor conditii referitoare la activitatea de exploatare a acestei societati. Subvent (...)
 
Subventii pentru investitii In contabilitate, parte a capitalurilor proprii, in cadrul pasivului bilantier. Surse de finantare alocate de la bugetul statului sau pe alte cai, de care beneficiaza o intreprindere, pentru: - procurarea sau producerea de echipamente sau a (...)
 
Subventiile pentru investitii Sunt surse de finantare alocate de la bugetul statului sau din alte surse nerambursabile, de care beneficiaza o intreprindere, destinate achizitionarii sau producerii de echipamente sau alte bunuri de natura imobilizarilor, unor activitati (...)
 
Succedaneu Medicament care poate fi substituit altui medicament. Termen imprumutat si in drept (vezi Clauza de forta majora).
 
Succesiune Sinonime - mostenire, ereditate Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in viata (ori catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori statului). Acelasi termen este folosit s (...)
 
Succesiune legala (ab intestat) Succesiune ce are loc atunci cand defunctul nu a lasat testament, iar mostenirea (in sensul de patrimoniu succesoral) se transmite, in ordinea si in cotele-parti stabilite de lege, catre persoanele desemnate de aceasta ca most (...)
 
Succesiune testamentara Succesiune ce are loc atunci cand mostenirea se transmite, in temeiul vointei testatorului (exprimata in cuprinsul unui act juridic unilateral de ultima vointa, numit testament) catre persoanele desemnate (instituite) de el ca legatari.
 
Succesiune vacanta Situatia unei succesiuni care nu are mostenitori legali sau testamentari sau acestia au renuntat la mostenire, fiind asimilata cu o mostenire parasita. Este reglementata de art.680 Cod Civil, si art.85 din Legea nr.36/1995.
 
Succesor cu titlu particular Vezi Avand-cauza.
 
Succesor cu titlu universal Vezi Avand-cauza.
 
Succesor universal Vezi Avand-cauza.
 
Sucub Vezi Sugestie.
 
Sucursala Intreprindere fara personalitate juridica cu grad redus de libertate de actiune din partea unitatii centrale. Intreprindere comerciala, bancara etc. subordonata unei alte intreprinderi similare.
 
Sucursala Potrivit Legii nr. 31/1990, este un dezmembramant fara personalitate juridica al societatii comerciale. Aceasta subunitate este dotata de societate cu anumite fonduri, in scopul de a desfasura o activitate economica din cadrul obiectului de (...)
 
Suficienta Este masura cantitatii probelor de audit; dimensiunea adecvata a esantionului selectat de auditor. Cantitatea necesara a probelor de audit este afectata de riscul de denaturare si, de asemenea, de calitatea probelor de audit respective.
 
Sugestie Mijloc de a influenta pe cineva fara a recurge la convingere, determinand persoana respectiva sa accepte idei, pareri, hotarari etc. Persoana sugestionata se numeste sucub iar cea care o determina se numeste incub. Sugestia se poate face in (...)
 
Sui generis Expresie din limba latina "datorita propriului drept" [Lucru] ce se afla asezat intr-o clasa proprie doar lui.
 
Sui juris Expresie din limba latina "avand acest drept" [Persoana] care este capabila sa incheie acte juridice, sa dea in judecata si sa fie chemat in judecata. Opus - Alieni juris.
 
Sulta Suma de bani datorata ca diferenta intre valoarea a doua lucruri ce se transmit in executarea unui contract de schimb sau intre valoarea unei parti din mostenire la care un mostenitor are dreptul si bunurile de valoare mai mica ce i se atri (...)
 
Suma forfetara Suma globala.
 
Sume in curs de decontare Din punct de vedere contabil, sume provenite din locatii de gestiune, chirii, cheltuieli de judecata etc.
 
Sumele creditoare Sumele inregistrate in partea dreapta a contului.
 
Sumele debitoare Sumele inregistrate in partea stanga a contului.
 
Supercontrastalii Sinonim - Contrastalii extraordinare Penalizari pretinse de armator, navlositorului, in cazurile cand nava nu este incarcata sau descarcata in timpul de stalii si contrastalii.
 
Superficie Vezi Drept de superficie.
 
Supermagazin Unitate de baza a comertului alimentar cu autoservire, cu larga raspandire in teritoriu, a carei suprafata cuprinsa intre 400-2.500 metri patrati asigura comercializarea unei oferte de marfuri diversificate de produse alimentare, inclusiv p (...)
 
Superprofit Superprofitul = Capacitatea beneficiara - (Activ net corijat * Rata dobanzii).
 
Supervizarea Se refera la evaluarea permanenta sau periodica de catre conducere a calitatii functionarii controlului intern.Auditorul trebuie sa cunoasca cum se face supervizarea - la companiile mari existenta compartimentului de audit intern este esent (...)
 
Suppressio veri Expresie din limba latina "suprimarea adevarului" Fapta de a nu mentiona un detaliu important.
 
Supra pari Expresie din limba latina Curs de schimb pe piata, al actiunilor si valutelor, mai mare decat valoarea lor nominala, respectiv decat paritatea lor. Opus - Sub pari
 
Supraactiv Sold disponibil ce se inregistreaza dupa plata creditorilor si restituirea aporturilor membrilor unei societati ce se afla in lichidare.
 
Supralicitatie Licitatie publica suplimentara prevazuta de lege in cadrul urmaririi silite imobiliare, avand drept scop obtinerea unui pret mai mare decat cel la care s-a adjudecat bunul cu ocazia licitatiei.
 
Supraprofit Supraprofitul = B - i x Ac unde: B = capacitatea de a genera profit (beneficiul curent) a intreprinderii; Ac = Activul net corijat; i = rata de plasament a capitalurilor.
 
Supravegherea de catre banca centrala Argumente in favoarea efectuarii supravegherii de catre Banca Centrala pot fi grupate in trei categorii: 1. sinergia informationala intre supraveghere si functiunile BanciiCentrale; 2. obiectivul principal - riscul sistemic; 3. independenta (...)
 
Sursa informatiei Reprezinta locul de nastere al informatiei.
 
Surse atrase Fonduri minime permanente ce apartin altor persoane fizice sau juridice aflate la dispozitia agentului economic, pe care acesta le poate folosi ca si cand ar fi propriile sale fonduri.
 
Surse de finantare Sinonim - surse economice Notiunea evidentiaza raporturile de proprietar in cadrul carora se dobandesc bunurile economice ca obiecte de drepturi si obligatii. Sursele economice arata finantarea capitalului sau modul de procurare a fondurilo (...)
 
Surse economice Vezi Surse de finantare.
 
Surse externe de finantare a investitiilor - cresterea capitalului social prin emisiunea suplimentara de actiuni;- creditul obligatar si bancar;- finantari din partea grupului;- alocatii de la buget sau din fondurile speciale de investitii (fondul pentru modernizareadrumurilor, fond (...)
 
Surse interne de finantare a investitiilor - fondul propriu neconsumat la sfarsitul perioadei precedente;- amortizarea activelor imobilizate;- alte surse interne: valorificarea unor piese de schimb si materiale rezultate din casarea activelor imobilizate, suma din vanzarea activelor (...)
 
Surse proprii Capital propriu sub forma de capital social, fonduri proprii (fond de rezerva, fond de unitate, fond pentru uz, fond pentru activitati sociale si fond cercetare), profit propriu reglementat.
 
Suspendare a cursului prescriptiei extinctive Oprirea - de drept - a curgerii prescriptiei pe timpul cat dureaza anumite situatii limitativ prevazute de lege, care il pun pe titularul dreptului subiectiv in imposibilitatea de a actiona.
 
Suspendarea platii In cazul constatarii unei erori in legatura cu plata ce urmeaza sa fie efectuata, conducatorul compartimentului financiar (financiar-contabil) suspenda plata. Motivele deciziei de suspendare a platii se prezinta intr-o declaratie scrisa car (...)
 
Suspendarea prescriptiei extinctive Se defineste asadar ca fiind oprirea de drept a curgerii termenului de prescriptie pe durata unor situatii limitativ prevazute de lege, urmand ca la incetarea acelor situatii prescriptia sa curga de unde ramasese.
 
Sustragere Furt de marfuri de catre vizitatorii magazinului, in special la magazinele cu autoservire. Pentru evitarea acestui risc comercial este necesar sa se ia masuri speciale constand in organizarea sistematica a magazinului (dirijarea fluxurilor (...)
 
Sustragere de sub sechestru Conform art. 244 Cod Penal, sustragerea unui bun care este legal sechestrat se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda. Daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
 
Sustragere sau distrugere de inscrisuri Conform art.242 Cod Penal alin.1, sustragerea ori distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt inscris care se afla in pastrarea ori in detinerea unui organ sau unei institutii de stat ori a unei alte unitati din cele la care se (...)
 
Swap Swap valutar, o tranzactie in care doi parteneri schimba la inceput anumite sume exprimate in doua valute diferite, le returneaza in timp conform unei reguli predeterminate ce reflecta platile dobanzii si, posibil, chiar amortizarea sumei i (...)
 
Swap Swap al ratelor dobanzii - tranzactie in care doi parteneri schimba fluxurile de plati ale dobanzii ce au caracter diferit, bazate insa pe o valoare a sumei initiale stabila. Exista trei tipuri principale de s. al ratelor dobanzii: de cupoa (...)
 
Swap al ratelor dobanzii Tranzactie in care doi parteneri schimba fluxuri de plati ale dobanzii ce au caracter diferit, bazate insa pe o valoare a sumei nitiale stabila. Exista trei tipuri de swap al ratelor dobanzii: - swap de cupoane (curs flotant in loc de curs (...)
 
Swap de cupoane Tip de Swap al ratelor dobanzii.
 
Swap principal Tip de Swap al ratelor dobanzii.
 
Swapuri incrucisate Tip de Swap al ratelor dobanzii.
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera S, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8160
EUR 4.6490
GBP 5.3189
CHF 3.8808
MDL 0.23
XAU 162.40
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil