Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Rezultat contabil
Definitie: Rezultat determinat pe baza veniturilor si a cheltuielilor inregistrate in contabilitate.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera R

Termeni si expresii, litera R

 
R and D Abreviere Acelasi lucru cu R and D.
 
R and D Abreviere engleza - "Research and Development" Cercetare si Dezvoltare.
 
Rabat comercial Reprezinta reducerea comerciala de pret practicata, in mod exceptional, asupra pretului de vanzare convenit anterior intre furnizor si client, tinandu-se cont de unele defecte de calitate sau de neconformitate a bunurilor comercializate, fa (...)
 
Rada Sinonim - Avanport Parte a acvatoriului, adapostita natural sau artificial contra vantului, valurilor, curentilor etc. si destinata stationarii navelor la ancora sau la geamandura de cap mort pe timpul asteptarii intrarii in dana de operare (...)
 
Radiere Stergere dintr-un registru a inscriptiei si a anumitor date din cadrul unor acte sau drepturi (spre exemplu, stergerea unor inscriptii ipotecare).
 
RAFTD Prescurtarea pentru The Revised American Foreign Trade Definitions - Definitiile Revizuite de Comert American Exterior. Sub aceasta denumire sunt grupate uzantele comerciale uniforme cu larga aplicabilitate in materia vanzarii comerciale in (...)
 
Ramburs Restituire de catre consumator / utilizator a contravalorii marfurilor expediate (inclusiv taxele de expediere) sau a serviciilor prestate. Sistem de expediere a marfurilor pe baza caruia destinatarul se obliga sa achite contravaloarea lor (...)
 
 
Rambursare Restituire a unui credit sau a unei sume imprumutate la termenul scadent prevazut in contractul de imprumut. Suma platita de catre furnizor clientului o data cu restituirea ambalajelor bunurilor de uz indelungat (mobila, frigidere etc.) con (...)
 
Ramura de drept O grupare mai larga de norme si institutii juridice care sunt legate intre ele prin obiectul lor comun (un anumit complex de relatii sociale pe care le reglementeaza), prin anumite principii comune care stau la baza lor, precum si prin unit (...)
 
Randament Randamentul exprima capacitatea, eficienta unui factor de productie in procesul de obtinere a bunurilor economice. Venitul adus de un titlu de valoare, concretizat in dividende sau dobanda si exprimat sub forma procentuala din pretul de pia (...)
 
Randament al beneficiilor Reprezinta rata incasarilor care ar reveni actionarilor daca intreg profitul companiei ar fi distribuit sub forma de dividende. Vezi si Randament.
 
Randament al capitalului Forma de eficienta care exprima legatura dintre capitalul utilizat si rezultatele productiei. Ca relatie efort /efect, randamentul capitalului se prezinta sub forma coeficientului capitalului, iar ca relatie efect / efort, sub forma product (...)
 
Randament brut Venit global obtinut in urma efectuarii unui plasament de valori imobiliare, mobiliare etc. care cuprinde si valoarea obligatiunilor fiscale (impozitul pe profit, taxele de consumatie, impozitul pe salarii etc.). Vezi si Randament net.
 
Randament mediu la hectar Capacitate a unei plante agricole, considerata ca mijloc specific de munca, de a da o cantitate de produse disponibile a fi recoltate in forma lor bruta, in medie, pe un hectar cultivat.
 
Randament net Venitul obtinut in urma efectuarii unui plasament de valori imobiliare, mobiliare etc. din care se scade valoarea obligatiunilor fiscale. Vezi si Randament brut.
 
 
Rang ierarhic Loc ocupat de o functie sau de o unitate, institutie etc. intr-o ierarhie administrativa, diplomativa, militara etc., dupa criteriul importantei si complexitatii activitatii desfasurate.
 
Rang ipotecar Ordinea de inregistrare a unei ipoteci intr-un registru financiar in cazul existentei mai multor ipotecari.
 
Rapoartele anuale privind activitatea de audit public intern Cuprind principalele constatari, concluzii si recomandari rezultate din activitatea de audit, progresele inregistrate prin implementarea recomandarilor, eventualele iregularitati/prejudicii constatate in timpul misiunilor de audit public in (...)
 
Raport al auditorului intocmit cu scop special Un raport emis in legatura cu auditul independent al informatiilor financiare altul decat raportul auditorului asupra situatiilor financiare, care include: (a) un set complet de situatii financiare intocmite in conformitate cu o alta baza c (...)
 
Raport anual Este compus din raportul auditorului si raportul administratorilor societatii, impreuna alcatuind un tot unitar. un document publicat de o entitate, de obicei anual, care include situatiile sale financiare, impreuna cu raportul auditorului (...)
 
Raport anual al membrilor Membrii Camerei au obligatia de a intocmi si transmite Camerei un raport anual. Raportul anual se refera la perioada incheiata la 31 decembrie si trebuie depus pana la 31 martie a fiecarui an.Membrii Camerei care sunt angajati, administrato (...)
 
Raport anual catre Ministerul Finantelor In temeiul art. 31 lit. b) din Ordonanta de Urgenta nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, Camera are obligatia de a oferi, la solicitarea Ministerului Finantelor, informatiile solicitate la anumite termene si/sau pentru anumit (...)
 
Raport de cauzalitate Relatia existenta intre doua fenomene: cauza si efect.
 
Raport de gestiune Element component al bilantului care reda informatii obligatorii privind regulile si metodele contabile folosite referitoare la contul de profit si pierdere, calculul modificarilor de capital, cifra de afaceri etc. Document al bilantului co (...)
 
Raport de inventar Raport privind rezultatul inventarierii care cuprinde plusurile si minusurile de inventar, precum si masurile privind recuperarea lipsurilor. In cazul lipsurilor fizice, se va indica in raport daca s-au acordat cote de perisabilitati, adica (...)
 
 
Raport juridic Acele raporturi sociale care sunt reglementate de norme juridice. Asadar, pentru aparitia unui raport juridic sunt necesare doua conditii: - norma juridica, si - faptele juridice.
 
Raport juridic civil Relatia sociala civila patrimoniala sau nepatrimoniala reglementata de norma de drept civil.
 
Raport juridic de comert international Raportul patrimonial reglementat prin normele reptului comertului international care se stabileste intre participantii la comertul international sau la operatiunile de cooperare economica si tehnico-stiintifica (persoane fizice sau persoane (...)
 
Raport patrimonial Reprezinta acel raport juridic cu continut evaluabil in bani. Fireste, nu toate raporturile juridice patrimoniale sunt reglementate de normele dreptului civil (unele dintre acestea sunt obiect de reglementare pentru alte ramuri de drept ca: (...)
 
Raport personal-nepatrimonial Sunt acele relatii sociale reglementate de normele dreptului civil care sunt legate de identificarea persoanei fizice sau juridice si care au un continut ce nu este evaluabil in bani. In aceeasi categorie se includ si relatiile sociale refe (...)
 
Raport privind mediul inconjurator Un raport, separat de situatiile financiare, in care o entitate ofera unei terte parti informatii de calitate privind angajamentul entitatii in ceea ce priveste aspectele de mediu care au legatura cu intreprinderea, politicile sale si obiec (...)
 
Raportare financiara frauduloasa Prezentari eronate sau omisiuni intentionate ale unor sume sau informatii din situatiile financiare, in scopul inselarii utilizatorilor. implica denaturari intentionate, inclusiv omiteri de valori sau nepublicarea in situatiile financiare, (...)
 
Raportul asupra controlului intern Auditorul semnaleaza conducerii intreprinderii-client observatiile pe care acesta le are asupra controlului intern, oral sau in scris. Daca descopera lacune grave, el apreciaza daca refuza certificarea sau o face cu rezerve. El poate sugera (...)
 
Raportul cenzorilor Contine certificarea sau, in cazuri grave, refuzul certificarii situatiilor financiare ale intreprinderii, datorita abaterilor identificate de cenzori si care nu au fost corectate de conducerea societatii.
 
Raportul cost-beneficiu al informatiei Este mai degraba o limita sau o constrangere decat o caracteristica calitativa. De regula, beneficiile rezultate din informatii trebuie sa depaseasca costul furnizarii acestora. Evaluarea profiturilor si a costurilor reprezinta un rationame (...)
 
Raportul datoriilor Art.738 Cod Civil dispune ca "fiecare erede raporteaza la masa succesiunii" nu numai "donatiile ce a primit", ci si "sumele ce este dator catre succesiune". Aceasta inseamna ca mostenitorul care avea o datorie catre defunct, va trebui sa pl (...)
 
Raportul de audit Raportul unei misiuni de audit de baza trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele elemente de baza: titlul, destinatarul, paragraful introductiv, paragraful cuprinzand natura si intinderea lucrarilor de audit, paragraful opiniei, sem (...)
 
Raportul de fabricatie Cu ajutorul acestui document se constata obtinerea productiei finite.
 
Raportul de gestiune Reprezinta modalitatea prin care conducerea intreprinderii descrie principalele componente ale activitatii de exploatare financiara, precum si evolutia lor previzibila.
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul international privat Dreptul comercial are puncte de legatura cu dreptul international privat ori de cate ori raportul juridic comercial contine un element extraneu (strain) care ridica problema legii aplicabile. Raspunsul la intrebarea: "Ce lege se aplica unei (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul administrativ Activitatea de comert se realizeaza pe baza unor avize, autorizatii, licente emise de autoritatile publice administrative care functioneaza in unitatile administrativ-teritoriale, unde comerciantul isi are sediul principal sau unde isi desf (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul afacerilor Dreptul afacerilor are un domeniu de reglementare vast, fiind o stiinta interdisciplinara, spre deosebire de dreptul comercial. Astfel, norme juridice care reglementeaza institutii din dreptul comercial (fond de comert, contracte, operatiun (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul familiei Dreptul comercial are puncte de tangenta cu dreptul familiei privind: regimul juridic matrimonial al bunurilor sotilor; operatiunile juridice care se pot incheia intre soti si implicatiile lor in dreptul comercial; constituirea de societati (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul financiar-fiscal Legatura dintre dreptul comercial si dreptul financiar-fiscal este evidenta, stiut fiind ca una dintre principalele surse de formare a veniturilor statului o constituie impozitele si taxele platite de comercianti. Formarea veniturilor statu (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul international public In raporturile comerciale interne si internationale se aplica norme de drept international public, concretizate in tratate, conventii si acorduri, inclusiv cele care contin norme uniforme in materie (de exemplu, Conventia de la Viena din 19 (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul muncii In dreptul comercial sunt aplicabile unele dispozitii de dreptul muncii, stiut fiind ca activitatea comerciala se realizeaza prin intermediul auxiliarilor de comert care, de regula, au calitatea de angajat al unui comerciant. raporturile de (...)
 
Raportul dintre dreptul comercial si dreptul penal Dreptul comercial are interferente cu dreptul penal ori de cate ori in activitatea decomert se comit fapte calificate de legiuitor ca fiind infractiuni.
 
Raportul donatiilor Operatie juridica prin care descendentii defunctului, precum si sotul supravietuitor - in conditiile in care vine in concurs cu descendentii - sunt obligati a readuce la masa succesorala tot ceea ce au primit de la defunct cu titlu de donat (...)
 
Raportul intocmit de administratorul judiciar Administratorul va proceda la examinarea activitatii debitorului in raport cu situatia de fapt si va intocmi un raport amanuntit asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa, cu mentionarea persoanelor caro (...)
 
Raportul modificat al auditorului Un raport al auditorului este considerat a fi modificat daca sunt adaugate in raport unul sau mai multe paragrafe de evidentiere a anumitor aspecte, sau daca opinia este alta decat fara rezerve.
 
Rascumparare A redobandi prin plata un bun sau un titlu de valoare vandut sau amanetat, pentru a reintra in proprietatea lui.
 
Rascumpararea prin bursa Prezinta interes atunci cand cursul bursier al obligatiunii este inferior valorii de rambursare. In principiu, maxim 50% din numarul obligatiunilor amortizabile intr-un an pot fi rascumparate la bursa. Rascumpararea inainte de scadenta a ob (...)
 
RASDAQ Abreviere engleza - "Romanian Association of Securities Dealers Quotation" Asociatia Romana a Dealerilor de Titluri Financiare.
 
Raspandire de materiale obscene Conform art. 325 Cod Penal, fapta de a vinde sau raspindi, precum si de a confectiona ori detine, in vederea raspindirii, obiecte, desene, scrieri sau alte materiale cu caracter obscen, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau (...)
 
Raspundere civila Forma a raspunderii juridice care consta intr-un raport de obligatii in temeiul caruia o persoana este indatorata sa repare prejudiciul cauzat altuia prin fapta sa ori, in cazurile prevazute de lege, prejudiciul pentru care este raspunzatoa (...)
 
Raspundere civila contractuala Indatorirea debitorului unei obligatii nascuta dintr-un contract de a repara prejudiciul cauzat creditorului sau prin faptul neexecutarii lato sensu a prestatiei datorate. Prin neexecutarea lato sensu ("in sens larg") a obligatiei se intele (...)
 
Raspundere civila delictuala Obligatia unei persoane de a repara prejudiciul cauzat altuia printr-o fapta ilicita extracontractuala sau, dupa caz, prejudiciul pentru care este chemata prin lege sa raspunda. Ultima parte a definitiei este de natura a releva faptul ca in (...)
 
Raspundere civila delictuala directa Sinonim - raspundere civila delictuala pentru fapta proprie Obligatia de reparare a prejudiciului cauzat altuia revine direct si nemijlocit autorului faptei ilicite si prejudiciabile.
 
Raspundere civila delictuala obiectiva Angajarea acestui tip de raspundere civila delictuala se explica pe un temei obiectiv. Temeiul este ideea de garantie. Domeniul de aplicare este alcatuit din: a) raspunderea comitentilor pentru prejudiciile cauzate de prepusii lor; b) raspu (...)
 
Raspundere civila delictuala pentru fapta proprie Acelasi lucru cu Raspundere civila delictuala directa.
 
Raspundere civila delictuala subiectiva Raspundere civila delictuala ce se intemeiaza pe ideea de culpa, greseala sau vinovatie. Aici sunt incluse: - raspunderea pentru fapta proprie, - raspunderea parintilor pentru prejudiciile cauzate de copiii lor minori, si - raspunderea inst (...)
 
Raspundere juridica Complexul de drepturi si obligatii conexe care - potrivit legii - se nasc ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constrangerii de stat, prin aplicarea sanctiunilor juridice in scopul asigurarii st (...)
 
Raspundere penala Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal, alaturi de institutia infractiunii si a pedepsei, reglementata in diferite dispozitii ale Codului penal. Ea obliga persoana care a savarsit o infractiune sa raspunda pentru aceasta in f (...)
 
Raspundere pentru prejudiciile cauzate prin fapta altuia In aceasta categorie de raspundere civila delictuala intra raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri, animale si ruina edificiului.
 
Raspundere sociala O atitudine constienta, activa, concretizata intr-un comportament care corespunde in cel mai inalt grad cerintelor, necesitatilor sociale obiective, atitudine care rezulta dintr-o hotarare, act de constiinta si vointa a individului.
 
Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului Prepusul este cel care lucreaza (indiferent de temeiul juridic in care o face) pentru comitent. Raportul juridic nascut intre comitent si prepus poarta numele de raport de prepusenie. constituie raporturi de prepusenie: raporturile nascute (...)
 
Raspunderea conducerii Trebuie sa defineasca mecanismele de control intern raspunde de intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
 
Raspunderea institutorilor (a profesorilor, invatatorilor si mesterilor) pentru fapta elevilor sau ucenicilor lor conditia angajarii acestei raspunderi este ca autorul faptei sa aiba calitatea de elev sau ucenic, iar fapta sa fie savarsita in timp ce se afla sub supr (...)
 
Raspunderea parintilor pentru fapta copilului lor minor Fundamentul acestei raspunderi il constituie prezumtia ca exista abateri in educatie, ca exista un raport de cauzalitate intre aceste abateri si fapta ilicita savarsita de copil si ca abaterile se datoreaza culpei parintilor;.
 
Raspunderea pentru fapta lucrului, animalelor si edificiilor Lucrurile neinsufletite pot "produce fapte juridice ilicite". exemplu, o masina care nu are frana de mana trasa poate sa porneasca accidentand o persoana sau distrugand un bun. in asemenea ipoteze proprietarul bunului respectiv raspunde pen (...)
 
Rata Cota esalonata care urmeaza sa fie varsata sau distribuita, dinainte stabilita, in contul unei datorii sau al unei obligatii si care se plateste cu regularitate.
 
Rata activelor circulante Rata de structura patrimoniala din categoria ratelor de structura a activului ce se calculeaza astfel: Rac = (Active circulante / Total activ) x 100 In cadrul activelor circulante mai pot fi intalnite urmatoarele rate: - rata stocurilor; - (...)
 
Rata activelor imobilizate Rata de structura patrimoniala din categoria ratelor de structura a activului. Reprezinta ponderea elementelor patrimoniale ce servesc intreprinderea in mod permanent in totalul activului, masurand gradul de investire a capitalului in intre (...)
 
Rata autonomiei financiare Este stabilita ca raport intre datoriile pe termen scurt, mediu si lung si capitalul propriu. Capacitatea de indatorare a intreprinderii este considerata saturata atunci cand rata autonomiei financiare se apropie de 1.
 
Rata autonomiei financiare globale Rata de structura patrimoniala din categoria ratelor de structura a pasivului. Se calculeaza ca un raport intre capitalul propriu si pasivul total sub forma procentuala sau sub forma de coeficient, dupa relatiile: Rafg = (Capital propriu / (...)
 
Rata consumului Constituie raportul dintre consum si venit si arata cat reprezinta cheltuielile pentru consum in totalul veniturilor.
 
Rata creantelor Rata de structura patrimoniala ce face parte din categoria ratelor activelor circulante. Se calculeaza astfel: Rc = (Creante / Total activ) x 100 Rc = (Creante / Active circulante) x 100 Aceasta rata va inregistra valori foarte scazute sau (...)
 
Rata de actualizare, capitalizare, fructificare Rata - reprezinta un element al pietei financiare introdus in calculul parametrilor economici si indicatorilor financiari de catre toti operatorii din piata de bunuri si servicii. actualizarea: este o metoda prin care se asigura comparabili (...)
 
Rata de indatorare globala Rata de structura patrimoniala din categoria ratelor de structura a pasivului. Se calculeaza ca un raport intre totalul datoriilor si pasivul total, sub forma procentuala sau de coeficient: Rig = (Total datorii / Total pasiv) x 100 Rig = To (...)
 
Rata de leasing Prin rata de leasing se intelege in cazul leasingului financiar, cota parte din valoarea de intrare a bunului si a dobanzii de leasing.
 
Rata de levier Vezi Capital, Efect de levier.
 
Rata de structura patrimoniala Rata ce se calculeaza pe baza bilantului functional si evidentiaza eficienta gruparii elementelor patrimoniale, evolutia structurii acestuia in raport cu ratele de structura medii la nivelul sectorului de activitate. In analiza situatiei pa (...)
 
Rata disponibilitatilor si plasamentelor Rata de structura patrimoniala ce face parte din categoria ratelor activelor circulante. Se calculeaza astfel: RDP = (Disponibilitati si plasamente / Total activ) x 100 RDP = (Disponibilitati si plasamente / Active circulante) x 100 RD = (D (...)
 
Rata fonduri proprii/datorie Raport intre datoria pe termen lung a unei societati comerciale si fondurile proprii. Cu cat rata este mai ridicata, cu atat efectul de levier financiar este mai mare.
 
Rata imobilizarilor corporale Rata de structura patrimoniala ce face parte din categoria ratelor activelor imobilizate. Marimea acestei rate este determinata de natura activitatii, dar si de optiunile strategice si de politica de dezvoltare a firmei. Ric = (Imobilizari (...)
 
Rata imobilizarilor financiare Rata de structura patrimoniala ce face parte din categoria ratelor activelor imobilizate. Marimea acestei rate reprezinta intensitatea relatiilor financiare ale intreprinderii realizate cu alte unitati. Rif = (Imobilizari financiare / Total (...)
 
Rata indatorarii Raportul intre datoria pe termen lung si capitalul investit pe termen lung.
 
Rata independentei financiare Rata independentei financiare = Capitaluri proprii / Capitaluri permanente Raport ce oglindeste masura in care intreprinderea isi utilizeaza fondurile proprii si exprima gradul sau de independenta fata de creditorii permanenti. In mod tradi (...)
 
Rata interna de rentabilitate (RIR) Este rata de actualizare a fluxurilor viitoare de trezorerie pentru care VAN este egala cu zero.Altfel spus, rata interna de rentabilitate este acea rata de actualizare pentru care valoarea actualizata a costurilor (iesirile de trezorerie) (...)
 
Rata lichiditatii Etalon care masoara gradul de lichiditate al unei societati, adica capacitatea de a face fata la timp obligatiilor de plata pe termen scurt. Rata lichiditatii = (lichiditatile societatii + createle exigibile) / obligatiile de plata exigibil (...)
 
Rata lichiditatii curente Sinonim - Rata lichiditatii generale Vezi Indicatorul lichiditatii curente.
 
Rata lichiditatii generale Acelasi lucru cu Rata lichiditatii curente.
 
Rata lichiditatii globale = Active circulante / Datorii pe termen scurt.
 
Rata lichiditatii imediate Vezi Indicatorul lichiditatii imediate.
 
Rata lichiditatii imediate = Lichiditati / Datorii pe termen scurt.
 
Rata lichiditatii reduse = Creante + Disponibilitati / Datorii pe termen scurt.
 
Rata marjei asupra valorii adaugate Masoara rezultatul brut de care dispune intreprinderea dupa deducerea cheltuielilor de exploatare (consumuri si cheltuieli de personal) pentru 100 lei bogatie creata (daca se exprima procentual). Se calculeaza ca raport intre excedentul bru (...)
 
Rata randamentului Indicator de masurare a randamentului, calculat astfel: Rata randamentului = (Valoarea curenta a unui activ - valoarea activului la data cumpararii) / valoarea activului la data cumpararii.
 
Rata rentabilitatii economice brute Masoara aptitudinea capitalului economic de a asigura reinnoirea si remunerarea sa, reinnoire care ar trebui sa se realizeze intr-o perioada cat mai scurta. Pentru calculul acestuia se utilizeaza excedentul brut de exploatare pentru ca aces (...)
 
Rata rentabilitatii economice Rata rentabilitatii economice = (Beneficiu net / Capitaluri permanente) X 100. Indicator care serveste comparatiilor dintre intreprinderi. Ca si rata rentabilitatii financiare, poate sa fie in mod util comparata cu rata dobanzii pentru impr (...)
 
Rata rentabilitatii financiare Rata rentabilitatii financiare = (Beneficiu net / Capitaluri proprii) X 100 Indicator important pentru comparatiile interne ale societatii comerciale. Ca si rata rentabilitatii economice, poate sa fie in mod util comparata cu rata dobanzii (...)
 
Rata stabilitatii financiare Rata de structura patrimoniala din categoria ratelor de structura a pasivului. Reprezinta raportul dintre capitalul permanent si pasivul total inmultit cu 100, daca exprimarea se face procentual. Rata se mai poate exprima si sub forma de co (...)
 
Rata stoc/productie Rata stoc/productie = Stocuri / productia totala a societatii.
 
Rata stocurilor Rata de structura patrimoniala ce face parte din categoria ratelor activelor circulante. Se calculeaza astfel: Rs = (Stocuri / Total activ) x 100 Rs = (Stocuri / Active circulante) x 100 Analiza evolutiei stocurilor trebuie realizata in cor (...)
 
Ratio decidendi Expresie din limba latina "motivarea deciziei [luate]".
 
Ratio legis Expresie din limba latina "motivarea legii" Principiul ce se afla in spatele unei legi.
 
Reasigurare O noua asigurare, care are la baza un contract de reasigurare incheiat intre doua societati de asigurare, prin care prima se elibereaza, partial sau integral, de raspunderea ce si-a asumat-o initial prin contractul de asigurare, iar a doua (...)
 
Rebut Produs, semifabricat, piesa care nu corespunde conditiilor calitative stabilite prin standarde, norme interne, caiete de sarcina, conditii tehnice, contracte etc. si care nu poate fi utilizat direct in scopul pentru care a fost realizat, re (...)
 
Recambia Acelasi lucru cu Polita inversa. Vezi Polita.
 
Recameio Pretentie de plata prezentata unei persoane debitoare prin polita, de catre persoana care a achitat polita protestata a debitorului, de a i se restitui suma platita inclusiv dobanzile si cheltuielile de protest.
 
Receptie 1. Operatie de identificare si de verificare cantitativa si calitativa a marfurilor si a ambalajelor ce se primesc in depozit. Proces secundar in sistemul tehnologic al magazinului ce consta in primirea, verificarea si pastrarea marfurilor, (...)
 
Recesiune Declin general al nivelului activitatii economice si de crestere economica, caracterizat prin somaj, devalorizare, inflatie, scadere a nivelului de trai.
 
Rechizitoriu Act procedural prin care procurorul pune in miscare actiunea penala impotriva invinuitului si dispune trimiterea acestuia (devenit inculpat) in judecata. Rechizitoriul constituie actul legal de sesizare a instantei de judecata, cat si actul (...)
 
Recidiva Conform art. 37 Cod Penal alin.1, recidiva exista in urmatoarele cazuri: a) cand dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie, (...)
 
Recipisa Document sub forma unei dovezi sau adeverinte care confirma oficial primirea unei sume de bani, a unui colet postal, a unui act ce justifica receptia marfurilor intr-un depozit, receptionarea marfurilor de catre transportator.
 
Recipisa de depozit Document ce atesta existenta unor marfuri intr-un depozit. Recipisa de depozit nu justifica receptia marfurilor, ci numai prezenta acestora in depozit (ca au intrat in depozit).
 
Recipisa de expeditie Document specific transportatorului de marfuri prin care acesta justifica receptia marfurilor pentru transport. Recipisa de expeditie constituie un act important in cazul deschiderii unui acreditiv comercial.
 
Recipisa warrant Documentul eliberat de depozitar deponentului pentru atestarea dreptului de proprietate al deponentului asupra marfurilor generale depozitate. Este si un titlu de credit ce poate fi negociat si transmis pe calea girului. Este alcatuit din d (...)
 
Reclama Actiune publicitara cu caracter comercial menita sa atraga atentia cumparatorilor potentiali asupra unor marfuri cu scopul de a-i determina sa le cumpere.
 
Reclamant Vezi Acuzator.
 
Recolta Cantitate de produse agricole brute obtinute de la o anumita planta agricola, intr-o perioada determinata. La unele culturi de plante se pot obtine mai multe recolte pe an.
 
Recompensa Forma de stimulare individuala sau colectiva, materiala si morala a angajatilor care se disting prin rezultate deosebite in munca, prin respectarea exemplara a disciplinei muncii si a normelor de comportare.
 
Reconductie Reinnoirea unui contract de inchiriere sau de arenda.
 
Reconstituire a dreptului de proprietate particulara In sensul Legii nr.18/1991 a fondului funciar, reimproprietarirea fostilor proprietari sau a mostenitorilor acestora cu terenurile care le-au apartinut, terenuri care se aflau in patrimoniul fostelor cooperative agricole sau in proprietatea (...)
 
Reconventional Vezi Cerere reconventionala.
 
Recreanta Uzufruct al unui bun in litigiu.
 
Recreditiv Dispozitia data de banca titularului de cont, in numele acestuia, bancii corespondente, pentru anularea sau revocarea inainte de termen a acreditivului.
 
Rector Functie de conducere in invatamantul superior, conducator al unei universitati, institut politehnic, academie etc. ce asigura conducerea curenta a institutiei respective. Rectorul asigura indeplinirea hotararilor organelor de conducere a in (...)
 
Recurent Vezi Intimat.
 
Recurs Cale de atac prin care se cere unei instante superioare sa verifice legalitatea si temeinicia unei hotarari judecatoresti, nedefinitive, in vederea anularii sau modificarii ei. Vezi art.385^1-385^19 Cod Procedura Penala.
 
Recurs in anulare Conform art.410 Cod Procedura Penala, hotararile definitive de condamnare, achitare si incetare a procesului penal pot fi atacate cu recurs in anulare in urmatoarele cazuri: I. Cazurile in care recursul are efect cu privire la situatia part (...)
 
Recurs in interesul legii Conform art.414^2 Cod Procedura Penala, procurorul general, direct, sau ministrul justitiei, prin intermediul procurorului general, are dreptul, pentru a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor penale si de procedura penala pe (...)
 
Recuzare Nerecunoasterea competentei sau autoritatii unui judecator, procuror, grefieri de sedinta, expert, a unui martor etc., in cazuri determinate de lege. Vezi art.24-25 si 27 Cod Procedura Civila.
 
Redeventa Suma de bani platita periodic de catre persoane care au concesionat anumite bunuri (mine, terenuri etc.) ori au contractat licente prin know-how. Cota, platibila la date fixe, care revine actionarilor din profit. Marimea redeventei se stabi (...)
 
Reducere Actiune de diminuare a capitalului unei societati comerciale, de micsorare a pretului unei marfi, a unei taxe sau impozit.
 
Reduceri comerciale Vezi Reduceri de pret.
 
Reduceri de pret Scadere de pret. In contabilitate si in practica afacerilor sunt intalnite doua categorii de reduceri: a) Reduceri de natura comerciala (sau reduceri comerciale), care au o influenta directa asupra marimii nete a unei facturi: - rabatul; - (...)
 
Reduceri financiare Vezi Reduceri de pret.
 
Reesalonare Repartizare din nou, la intervale succesive, a datelor sumelor pe care trebuie sa le plateasca o persoana sau o intreprindere.
 
Reescont Cumpararea de catre bancile centrale a cambiilor sau altor titluri de credit comerciale, pentru reintregirea lichiditatilor bancilor comerciale. Cu alte cuvinte, prin reescont, o cambie detinuta de o banca comerciala, in urma scontarii ei, (...)
 
Reexport Exportare a unor produse importate fara ca ele sa sufere vreun proces de transformare, separatie, modificare sau completare. Produsele pot fi reambalate.
 
Refactie Reducere de pret sau din greutatea marfii acordata de vanzator cumparatorului, in cazul cand i s-au expediat marfurile care nu corespund calitatii convenite sau prevederilor contractuale. Refactia se intalneste mai frecvent la cereale, prod (...)
 
Refacturare Conditie intalnita in unele contracte de vanzare-cumparare (de obicei in cazul marfurilor fungibile), cand se accepta anumite tolerante la cantitatea marfii livrate, conform careia, cantitatea de marfa care se abate de la aceea inscrisa in (...)
 
Referat 1. Document sub forma unui raport scris, prin care se prezinta conducerii o informare privind activitatea unitatii si care cuprinde propuneri de modificare a unor stari de lucruri, solicitari de fonduri, de materiale necesare dezvoltarii sa (...)
 
Regie Forma de unitate economica ce se ocupa de exploatarea de bunuri ale statului sau de valorificarea unor drepturi ale acestuia ce se caracterizeaza prin personalitate juridica proprie si gestiune separata de aceea a statului, dar legata intr- (...)
 
Regim tehnologic Ansamblu al parametrilor: - turatie, avans etc. pentru utilaje; durabilitate, unghi de atac etc. pentru sculele folosite; compozitie chimica, tipodimensiune etc. pentru materialul prelucrat; prelucrare cu sau fara racire etc. pentru tehnolo (...)
 
Regionala de cai ferate Unitate de transporturi feroviare cu statut de centrala, care coordoneaza activitatea de miscare, tractiune vagoane, intretinerea caii ferate, constructii, instalatii de electrificare, centralizare, telecomanda si comerciala. Regionala de c (...)
 
Registre ale comerciantilor Oglinda activitatii fiecarei societati comerciale. Registrele clare si corect tinute ofera de la inceput pentru fiecare organ de control un indiciu ca societatea este corecta. Articolele 22-34 din Codul Comercial arata care sunt registrele (...)
 
Registre de transcriptiuni si inscriptiuni Vezi Publicitate imobiliara.
 
Registru Condica sau caiet ce contine diverse fise, foi volante numerotate, verificate si stampilate, unde se inscriu diferite operatiuni economico-financiare si contabile sau acte oficiale privind activitatea unei persoane fizice sau juridice.
 
Registru contabil Condica cu file numerotate, snuruite, in care se inscriu operatii economico-financiar-contabile. Formulare cu liniaturi speciale, sub forma de condici sau fise, unde se efectueaza inregistrari contabile si de evidenta operativa.
 
Registru pentru evidenta bunurilor asociatiei Formular tipizat fara regim special. (pentru asociatiile de proprietari - Cod 14-6-26) Format A4, tiparit pe ambele fete, sub forma de registru a 35, 70 si 140 de file. Serveste pentru evidenta mijloacelor fixe (partea I), precum si a obiec (...)
 
Registru pentru evidenta fondului de rulment si a altor fonduri Formular tipizat fara regim special. (pentru asociatiile de proprietari - Cod 14-6-25) Format A4, tiparit pe ambele fete, sub forma de registru a 35, 70 si 140 de file. Serveste ca: - document pentru evidenta fondului de rulment al asociati (...)
 
Registru pentru evidenta operatiilor banesti Formular tipizat fara regim special. (pentru asociatiile de proprietari - Cod 14-6-27) Format A4, tiparit pe ambele fete, sub forma de registru a 35, 70 si 140 de file. Serveste ca: - registru de casa (partea I); - registru pentru mijloacel (...)
 
Registrul actionarilor Registru care tine evidenta actionarilor societatii comerciale pe actiuni. Registrul cuprinde numele, prenumele (sau denumirea societatii), domiciliul sau sediul actionarilor cu actiuni nominative si varsamintele facute in contul actionaril (...)
 
Registrul asociatilor Registru care tine evidenta asociatilor societatilor in nume colectiv, in comandita simpla si SRL-urilor. Registrul cuprinde numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, trans (...)
 
Registrul cartea mare Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-1-3) Document contabil obligatoriu in care se inscriu lunar, direct sau prin regrupare pe conturi corespondente, inregistrarile efectuate in registrul jurnal, stabilindu-se situatia fiecarui cont (...)
 
Registrul cartea mare-sah Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-1-3/a) Document contabil ce utilizeaza pentru fiecare cont sintetic cate doua fise-sah: una pentru debitul contului si conturile corespondente creditoare, si cealalta pentru creditul contului si (...)
 
Registrul Comertului Registru oficial in care se inregistreaza in mod obligatoriu atat infiintarea societatilor comerciale, cu precizarea obiectului de activitate, sediului, capitalului, a membrilor fondatori etc. cat si orice modificare intervenita in forma de (...)
 
Registrul creditorilor Registru-anexa al registrului financiar, in care se inscriu toti creditorii care au girat un imprumut bancar cu ipoteci imobiliare.
 
Registrul de actiuni Registru ce cuprinde lista detinatorilor de actiuni normative ale unei societati. Potrivit legii, numai persoanele inscrise in registrul de actiuni sunt considerate actionari ai societatii.
 
Registrul de casa Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-7A si 14-4-7bA) Document de inregistrare operativa a incasarilor si a platilor in numerar efectuate prin casieria unitatii, pe baza documentelor justificative. Format A4, tiparit pe o singura f (...)
 
Registrul de casa (in valuta) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-7/aA si 14-4-7/cA) Format A4, tiparit pe o singura fata, in carnete a 100 de file. Serveste ca: - document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in valuta (numerar sau cecuri de c (...)
 
Registrul de evidenta a contractelor economice Registru folosit de catre societatile comerciale cu ridicata care tine evidenta contractelor economice incheiate intre furnizor si beneficiar. Evidenta contractelor se tine pe baza de fise sau registre, pe furnizori sau beneficiari, pe grup (...)
 
Registrul de inventar privind investitiile, dotarile si alte utilitati Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-1/a) Format X4, tiparit pe o singura fata in registre a 50 de file. Serveste ca: - document de inregistrare a mijloacelor fixe, obiectelor de inventar, a reparatiilor capitale, modernizarilor e (...)
 
Registrul de valori Registru ce cuprinde lista de titluri, in ordine numerica, existenta intr-o institutie specializata.
 
Registrul inventar Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-1-2) Document contabil obligatoriu in care se inregistreaza toate elementele patrimoniale de activ si de pasiv grupate in functie de natura lor, conform posturilor din bilantul contabil si invent (...)
 
Registrul jurnal Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-1-1) Document contabil obligatoriu in care se inregistreaza prin articole contabile, in mod cronologic, operatiile patrimoniale prin respectarea succesiunii documentelor dupa data de intocmire sa (...)
 
Registrul jurnal de incasari si plati Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-1-1/a) Document contabil in care se inregistreaza zilnic in mod cronologic, operatie cu operatie, incasarile si platile efectuate in numerar si cele facute prin contul de decontare de la banci. F (...)
 
Registrul navelor Institutie care stabileste normele de constructie a navelor, cu luarea in considerare a prevederilor cuprinse in "Conventia internationala pentru siguranta navelor de comert si a vietii umane pe mare".
 
Registrul numerelor de inventar Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-1) Document contabil care tine evidenta operativa a mijloacelor fixe, carora lise acorda un numar de inventar in ordine tehnologica si care ramane neschimbat pe toata durata existentei mijlocul (...)
 
Registrul obligatiunilor Registru care tine evidenta obligatiunilor emise si al celor platite, precum si, dupa caz, numele, prenumele, denumirea si domiciliul sau sediul titularilor, cand ele sunt nominative.
 
Registrul roman al actionarilor Societate independenta care dispune de o banca de date privind structura actionariatului fiecarui emitent, respectiv: evidenta actionarilor, a actiunilor societatii comerciale privatizate, precum si a conturilor titularilor de certificate d (...)
 
Registrul sedintelor si deliberarilor adunarilor generale Registru care tine evidenta proceselor verbale intocmite in cadrul sedintelor si al deliberarilor adunarilor generale. Procesele verbale evidentiaza ordinea deliberarilor deciziilor luate, a numarului de voturi intrunite si a opiniilor sepa (...)
 
Registrul sedintelor si deliberarilor comitetului de directie Registru care tine evidenta sedintelor si al deliberarilor comitetului de directie al societatilor pe actiuni, in calitatea sa de organ de conducere operativa. Evidenta proceselor verbale a sedintelor si a deliberarilor se tin prin grija co (...)
 
Registrul sedintelor si deliberarilor consiliului de administratie Registru care tine evidenta sedintelor si al deliberarilor consiliului de administratie al societatii ce are loc in intervalul dintre doua adunari generale. Procesele verbale ale sedintelor se tin prin grija consiliului de administratie.
 
Registrul stocurilor Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-11 si Cod 14-3-11/a) Format A3 si A4, tiparit pe ambele fete, sub forma de registru a 100 de file si in foi volante. Serveste ca document de evaluare a stocurilor de valori materiale si de veri (...)
 
Regres Vezi Drept de regres.
 
Regulament al personalului la bord Prescurtat - RPB Ansamblu al regulilor care stabilesc si asigura conducerea, ordinea si disciplina la bordul navelor comerciale, maritime si fluviale, si care se elaboreaza tinand seama de prevederile actelor normative nationale si a conven (...)
 
Regulament de ordine interioara Prescurtat - ROI Document prin care se reglementeaza normele de disciplina a muncii, de conduita si comportament pentru personalul muncitor ce-si desfasoara activitatea intr-o unitate economica. Regulamentul de ordine interioara cuprinde: - (...)
 
Regulament de organizare si functionare Prescurtat - ROF Instrument de organizare folosit pentru descrierea detaliata a structurii organizatorice a unui sistem economico-social, in vederea cunoasterii si analizei sale aprofundate. De regula ROF este structurat in doua subdiviziun (...)
 
Regulamentul Financiar al Consiliului Europei nr.1605/2002 Act normativ care statuteaza principiile generale si regulile de baza care guverneaza intregul sector bugetar care intra sub incidenta Tratatului Uniunii Europene.
 
Reimport Operatie comerciala ce consta in importarea acelorasi marfuri exportate si care nu au suferit vreo prelucrare sau modificare.
 
Relatie organizatorica Componenta a structurii organizatorice a unei unitati economico-sociale, raport intre doua functii sau compartimente care corespunde pozitiei lor relative in cadrul structurii organizatorice respective. Relatiile organizatorice sunt relatii (...)
 
Relatii publice Forma de comunicare prin care se creeaza si se cultiva, in randul opiniei publice si al partenerilor de afaceri ai firmei, un climat de incredere fata de produsele sale. Stabilire de catre firma a unor rapoarte corespunzatoare cu diferite o (...)
 
Remaniere a rebuturilor Prelucrare suplimentara, de corectare a produselor care nu indeplinesc conditiile stabilite prin STAS, norme interne, clauze contractuale, dar care nu au fost definitiv rebutate, in vederea aducerii lor la, sau aproape de parametrii calitat (...)
 
Remitent Posesorul unei trate. Girant.
 
Remitere 1. Renuntare totala sau partiala a unui creditor la dreptul sau impotriva debitorului. 2. Expediere a titlurilor la banca cu scopul de a fi incasate sau scontate.
 
Remitere de datorie Sinonim - iertare de datorie Actiune voluntara a unui creditor intreprinsa cu consimtamantul debitorului prin care renunta partial sau total la dreptul sau impotriva debitorului. Pe calea remiterii de datorie debitorul este eliberat in mod (...)
 
Remiza 1. Reducere comerciala de pret practicata, in mod exceptional asupra pretului curent de vanzare, tinandu-se cont de volumul vanzarilor sau de importanta cumparatorului in clientela vanzatorului. remiza corespunde, in general, unui procent a (...)
 
Renovare Ansamblu al activitatilor de reparare a unei constructii, fara ca aceasta sa sufere modificari de structura sau arhitecturale. Odata cu renovarea se pot aduce unele imbunatatiri in conditiile de exploatare si introduce unele retele (electri (...)
 
Renta Venit relativ stabil realizat de posesorul unui bun imobiliar (teren, cladiri, constructii, resurse de apa etc.) sau mobiliar (hartii de valoare).
 
Renta viagera Venit varsat de beneficiar pana la decesul persoanei careia i-a cedat un capital.
 
Rentabilitate Rezultat favorabil (din punct de vedere financiar), al unei activitati economice, concretizat prin cresterea veniturilor fata de cheltuielile efectuate si in urma careia s-a creat un surplus valoric numit profit. Indicator economic ce expri (...)
 
Rentabilitate a investitiei Indicator economic rezultat din impartirea profitului net (adica dupa deducerea impozitului) la valoarea investitiei.
 
Rentabilitatea activelor Indicator economic rezultat din impartirea profitului net (adica dupa deducerea impozitului pe profit) la activele societatii, destinat sa masoare gradul de eficacitate al utilizarii activelor disponibile. Se are in vedere masurarea capacit (...)
 
Rentabilitatea capitalului actionarilor Valoare rezultata din impartirea profitului ramas dupa achitarea impozitelor la capitalul detinatorilor de actiuni ordinare.
 
Rentabilitatea capitalului angajat Indicator economico-financiar de profitabilitate. Reprezinta profitul pe care il obtine persoana juridica din banii investiti in afacere: Profitul inaintea platii dobanzii si a impozitului pe profit / Capitalul angajat. unde capitalul angaj (...)
 
Rentabilitatea fondurilor proprii Indicator economic rezultat din impartirea profitului net (dupa deducerea impozitului) la fondurile proprii investite ale actionarilor, destinat sa masoare gradul de eficacitate a utilizarii fondurilor pe care investitorii le-au pus la disp (...)
 
Renuntare la mostenire Manifestarea de vointa a succesibilului prin care acesta declara ca nu doreste sa beneficieze de drepturile succesorale pe care i le confera vocatia sa succesorala (legala sau testamentara). Renuntarea poate fi numai expresa. Poate avea loc (...)
 
Report Trecerea sumei din josul coloanei in fruntea coloanei urmatoare, pentru a putea fi adunata in continuare.
 
Report (contract de) Vezi Contract de report.
 
Report contabil Sold reportat dintr-o perioada intr-o noua perioada contabila.
 
Repreciere monetara Crestere a puterii de cumparare a monedei unei tari pe plan intern si extern.
 
Reprezentanta Organ cu sau fara personalitate juridica ce-si are sediul intr-o localitate sau zona economica mare, care are legaturi economice cu o companie care isi are sediul in alta localitate (tara). Rolul reprezentantei este de a intensifica si cons (...)
 
Reprezentare Procedeu prin care o persoana numita reprezentant incheie un act juridic in numele ei, dar pe seama altei persoane, numita reprezentat, iar efectele actului se produc direct asupra persoanei reprezentate. Dreptul de reprezentare izvoraste d (...)
 
Reprezentare succesorala Procedeul tehnico-juridic prin care un mostenitor de grad mai indepartat urca in locul si gradul ascendentului sau (care a precedat deschiderea succesiunii), pentru a culege partea de mostenire care s-ar fi cuvenit ascendentului lor, daca a (...)
 
Res Expresie din limba latina "Bun" Vezi Bunuri.
 
Res gestae Expresie din limba latina "lucruri [deja] facute".
 
Res ipsa loquitur Expresie din limba latina "lucrul vorbeste pentru sine".
 
Res judicata Expresie din limba latina "lucrul judecat".
 
Rescadentare Schimbare a datelor ratelor si a termenului de restituire a unui imprumut acordat de catre banca, ce se consemneaza intr-un act aditional la contractul de imprumut.
 
Rescont Operatie efectuata de banca centrala in vederea aprovizionarii cu mijloace banesti lichide a bancilor comerciale. Pe baza prezentarii la banca centrala si acceptarii de catre aceasta a unui portofoliu de cambii scontate de ele, bancile come (...)
 
Resconta A sconta efecte comerciale scontate anterior, deci, a efectua un rescont.
 
Rescontare Operatiune efectuata de banca centrala a unei tari in vederea aprovizionarii cu mijloace banesti lichide a bancilor comerciale. Pe baza vanzarii la banca centrala a unui portofoliu de cambii scontate de ele, bancile comerciale obtin valoare (...)
 
Respondeat superior Expresie din limba latina "superiorul raspunde".
 
Rest Suma de bani ce se restituie unei persoane ca urmare a efectuarii unei plati mai mari decat suma cuvenita.
 
Rest de plata Din punctul de vedere al dreptului muncii si protectiei sociale, acelasi lucru cu Salariu net de plata.
 
Restanta Neachitare la termen. Suma inca neplatita din valoarea nominala a unei actiuni normative.
 
Restitutio in integrum Expresie din limba latina "repunere integrala", "reparatie integrala".
 
Restrangere a activitatii Diminuare, in ansamblu sau pe anumite profile, a capacitatii de productie ori de servire a unei unitati economice, a capacitatii functionale a unei institutii etc., ca urmare a unor masuri de reorganizare luate, de regula, prin comasare cu (...)
 
Restructurare Modificare apreciabila, din punct de vedere constructiv si functional, a structurii organizatorice a unui sistem sau subsistem. In realizarea restructurarii trebuie avut in vedere ansamblul elementelor teoretico-metodologice referitoare la (...)
 
Retentie Dreptul persoanei care detine un lucru, in contul acordarii unui imprumut, a unei datorii, a unei inchirieri etc. de a nu-l restitui pana la efectuarea platii de catre persoana careia urmeaza a-i face restituirea, a unei sume de bani pe car (...)
 
Retinere Una din masurile preventive cu privare de libertate, prevazute in art.143 Cod Procedura Penala. Masura retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala fata de invinuit, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta pre (...)
 
Retineri din salariu Principalele retineri din salariu sunt: - impozitul pe salariu; - contributia personalului pentru pensia suplimentara; - contributia personalului la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj; - avansurile banesti si avantajele in natur (...)
 
Retract litigios Manifestarea unilaterala de vointa prin care debitorul unui drept litigios - transmis de catre (titular sau) creditor unei alte persoane, printr-un contract de vanzare-cumparare sau printr-o cesiune de creanta cu titlu oneros - poate sa sti (...)
 
Retributie Salariu acordat unei persoane pentru munca prestata intr-un anumit domeniu de activitate. Retributia este alcatuita din: - salariul de baza, - adaosuri si sporuri, care se cumuleaza cu salariul de baza. Vezi si Adaosuri la salariul de baza, (...)
 
Retrimitere Din punctul de vedere al dreptului international privat, situatie juridica derivata din imprejurarea ca norma conflictuala a forului trimite la un sistem de drept strain in ansamblul sau, iar acesta din urma, prin norma conflictuala in mate (...)
 
Retrocesiune Revanzare a unui bun de catre cumparator vanzatorului initial.
 
Reutilare Inlocuire a unor mijloace de munca (utilaje, instalatii, aparate etc.) care au un grad avansat de uzura fizica sau morala, cu altele noi, perfectionate. Nivelul reutilarii poate fi caracterizat prin indicatorii: - numar de utilaje inlocuite (...)
 
Revalorizare Acelasi lucru cu Apreciere. Vezi si Repreciere monetara.
 
Revendicare Actiune ce urmareste recunoasterea de catre un organ de jurisdictie a dreptului de proprietate, de administrare operativa sau a unui alt drept real, in scopul redobandirii posesiunii lucrului aflat fara drept in detentiunea altei persoane. (...)
 
Revizuient Vezi Intimat.
 
Revizuire 1. In dreptul civil si comercial, vezi Clauza de Hardship. 2. In dreptul penal, cale extraordinara de atac, prevazuta de art.393 si urm. Cod Procedura Penala, menita sa inlature erorile de fapt in baza carora instanta de judecata a dat o so (...)
 
Revocare Din punctul de vedere al dreptului civil, revocarea este un act juridic (unilateral sau conventional) prin care se retracteaza catre o parte sau de parti un act juridic civil valid. Presupune o manifestare sau un acord de vointa subsecvent (...)
 
Rezerva succesorala Acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit. Prin reglementarea rezervei, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari (...)
 
Rezerve Fonduri constituite ca rezultat al capitalizarii unei parti din profitul brut obtinut de catre o unitate economica. Profit capitalizat de intreprindere in vederea stabilitatii financiare. Suma nedistribuita din beneficiul realizat in anii p (...)
 
Rezerve din reevaluare Plusul sau minusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor 306/2002, trebuie reflectate in debitul sau creditul contului "Rezerve din reevaluare". Rezerva din reeval (...)
 
Rezerve din reevaluare Plusul sau minusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale(IPSAS).
 
Rezerve legale Vezi Rezerve.
 
Rezerve statutare Vezi Rezerve.
 
Reziliere Anulare, desfacere pentru viitor a unui contract sinalagmatic cu executare succesiva, pentru neexecutarea culpabila a uneia dintre obligatiile reciproce ale partilor, efectele produse in momentul desfiintarii ramanand neatinse (desfacere, a (...)
 
Rezolutie 1. Desfiintarea retroactiva a unui contract sinalagmatic cu executare imediata (spre exemplu contractul de vanzare) pentru nerespectarea clauzelor contractuale. 2. Act de dispozitie (favorabil sau nefavorabil) pe care il consemneaza un cond (...)
 
Rezolutie infractionala Concept folosit de dreptul penal ce desemneaza hotararea de a savarsi o infractiune. Ea se formeaza in faza interna a infractiunii ca urmare a cantaririi motivelor care vin in sprijinul sau impotriva ideii de a comite fapta prevazuta de leg (...)
 
Rezolutiune Desfiintarea unui contract sinalagmatic, cu executare dintr-o data (uno ictu) pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti. Clauza inserata in dispozitiile finale ale unui contract comercial prin care contractul se po (...)
 
Rezolutoriu Care desfiinteaza (spre exemplu, stingerea cu efect retroactiv a efectelor unui act juridic).
 
Rezultat al exercitiului Rezultat determinat din diferenta dintre veniturile si cheltuielile realizate intre sfarsitul si inceputul exercitiului. Profit sau pierdere rezultata in urma exploatarii capitalului. Variatia situatiei nete a patrimoniului intreprinderii i (...)
 
Rezultat cash Rezultatul obtinut anual ca diferenta intre veniturile incasate si cheltuielile platite.
 
Rezultat curent al exercitiului Rezultatul curent al exercitiului este format din: Rezultat din exploatare + Rezultat financiar. Ca sold intermediar de gestiune, acest rezultat este aferent operatiilor de exploatare si financiare efectuate de intreprindere in cursul exerc (...)
 
Rezultat din exploatare Profitul sau pierderea degajata in urma realizarii activitatii de productie sau distributie. Diferenta dintre veniturile din exploatare si cheltuielile de exploatare. Impreuna cu rezultatul financiar formeaza rezultatul curent al exercitiul (...)
 
Rezultat exceptional al exercitiului Diferenta dintre veniturile exceptionale si cheltuielile exceptionale, ca urmare a unor operatii efectuate de unitatea patrimoniala, care nu sunt legate de activitatea normala, curenta a acesteia. Ca sold intermediar de gestiune, se calcule (...)
 
Rezultat financiar Diferenta dintre veniturile financiare si cheltuielile financiare intr-un exercitiu. Impreuna cu rezultatul din exploatare formeaza rezultatul curent al exercitiului.
 
Rezultat fiscal Rezultat financiar supus impozitarii determinat pe baza rezultatului contabil si ajustat cu deduceri si nededuceri fiscale.
 
Rezultat net al exercitiului Profit ramas de repartizat pentru dividende si repartizare. Partea din profitul neimpozabil obtinut de catre agentul economic si care revine intreprinzatorului (actionar sau asociat). Ca sold intermediar de gestiune, exprima rezultatul dega (...)
 
Rezultat patrimonial Rezultatul obtinut anual ca diferenta intre venituri constatate (realizate) si cheltuieli angajate.
 
Rezultat reportat 1. Din punct de vedere financiar, un profit nedistribuit la sfarsitul exercitiului sau pierdere neacoperita. Rezultat sau parte din rezultat a carui (carei) repartizare a fost amanata de adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor. 2 (...)
 
Rezultatul exploatarii (EBIT) Este reprezentat de surplusul (deficitul) generat de activitatea de exploatare normala si curenta a intreprinderii. El se stabileste prin deducerea tuturor cheltuielilor (platibile si calculate) din veniturile exploatarii (incasabile si cal (...)
 
Ridicata Sinonim - angro, "cu ridicata" In cantitati mari, angro; cu gramada, in bloc. Opus - Amanuntul
 
Rigor mortis Expresie din limba latina "intepenit de moarte".
 
Rimesa Vezi Cont curent.
 
Risc Masura a neconcordantei dintre diferite rezultate posibile, mai mult sau mai putin favorabile sau nefavorabile, intr-o actiune viitoare. In materia dreptului comercial, riscul este un pericol ce planeaza asupra oricarei relatii contractuale (...)
 
Risc al lucrului Suportarea de catre societatea comerciala (proprietar) a pagubelor rezultate din pierderea sau distrugerea lucrului din cauza unei forte majore (cutremur, inundatii etc.).
 
Risc comercial Risc generat de lipsa de lichiditati financiare a debitorului obligatiei de plata la implinirea scadentei acesteia. O astfel de situatie poate fi generata de intrarea debitorului in stare de insolventa comerciala sau de insolvabilitate. De (...)
 
Risc de fabricatie Risc determinat de imprejurari ce survin pe parcursul executarii contractului si care pot schimba la modul negativ parametrii contractuali atat in ceea ce il priveste pe importator, cat si in ceea ce il priveste pe exportator. Astfel de imp (...)
 
Risc politic Risc ce isi are originea in masuri de politica economica sau in masuri cu caracter militar adoptate de stat din ratiuni ce vizeaza uneori protejarea intereselor nationale. Un astfel de risc se poate concretiza in: - interzicerea transferulu (...)
 
Risturn O reducere de pret calculata asupra ansamblului operatiilor efectuate cu acelasi cumparator pe o perioada determinata. Prima de fidelitate acordata periodic de catre firma (anual) pentru clientii sai permanenti. Reducere acordata de catre f (...)
 
ROA Prescurtare pentru Return On Assets Vezi Rentabilitatea activelor.
 
ROE Prescurtare pentru Return On Equity Vezi Rentabilitatea fondurilor proprii.
 
ROF Prescurtare pentru Regulament de organizare si functionare.
 
ROI 1. Prescurtare pentru Regulament de ordine interioara. 2. Prescurtare pentru Return On Investment. Vezi Rentabilitatea investitiei.
 
ROL Abreviere Cod monetar ISO pentru leul romanesc.
 
Roll over Metoda prin care un credit pe termen mijlociu sau lung (3-10 ani) acordat de o banca este refinantat prin mijloace banesti imprumutate de la alte banci pe termen scurt (3-12 luni). Avand in vedere diferenta de termene, aceasta refinantare t (...)
 
Rotatie a mijloacelor circulante Trecere continua si succesiva a fondurilor circulante si a fondurilor de circulatie din sfera productiei in sfera schimbului si invers.
 
RPB Prescurtare pentru Regulament al personalului la bord.
 
Rude apropiate Termen definit in art.149 Cod Penal. "Rude apropiate" sunt ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin infiere, potrivit legii, astfel de rude. Dispozitiile din legea penala privitoar (...)
 
Rudenie Legatura de sange bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana (rudenie in linie dreapta) sau de faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun (rudenie in linie colaterala). Pentru a nu chema la mostenire deodata toate rud (...)
 
Rulaj Sinonim - miscarea contului Totalul debitului sau totalul creditului, fara a lua in considerare soldul initial. Totalitatea inregistrarilor cuprinse intr-un cont. Modificari survenite in volumul activelor, surselor sau proceselor economice, (...)
 
Rulaj creditor Vezi Rulaj.
 
Rulaj debitor Vezi Rulaj.
 
Rupere de sigilii Conform art. 243 Cod Penal, inlaturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda. Daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau a (...)
 
RUR Abreviere Cod monetar ISO pentru rubla ruseasca.
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera R, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8065
EUR 4.6474
GBP 5.3147
CHF 3.8777
MDL 0.23
XAU 162.13
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil