Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Planul de conturi general
Definitie: Este un tablou al intregului sistem de conturi, in cadrul caruia fiecare cont este delimitat printr-o denumire si simbol cifric fiind incadrat intr-o clasa si grupa. Astfel se asigura uniformitate si unitate de continut, functie, denumire si simbolizare a conturilor. Din punct de vedere al continutului economico-financiar, conturile se pot grupa in: conturi de bunuri economice, conturi de surse, conturi de cheltuieli, conturi de venituri. Intrucat continutul economico-financiar determina functia contabila a conturilor, acestea pot fi grupate in conturi de activ, conturi de pasiv si conturi bifunctionale. Avand in vedere sfera de cuprindere, conturile pot fi grupate in conturi sintetice si conturi analitice.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera P

Termeni si expresii, litera P

 
Pact Sinonime - conventie, contract Intelegere (scrisa) intre doua parti.
 
Pact comisoriu expres Sinonim - clauza comisorie Clauza cuprinsa intr-un contract, prin care partile stipuleaza rezolutiunea lor de plin drept in cazul neexecutarii obligatiilor de catre una din ele. Legiuitorul nu a reglementat regimul clauzelor comisorii. Sunt (...)
 
Pact de preferinta Varietate a promisiunii de vanzare. Conventia in temeiul careia proprietarul unei cantitati de marfa se obliga fata de o alta persoana (beneficiarul promisiunii) ca in cazul in care va vinde acea marfa sa-i acorde preferinta la pret egal. P (...)
 
Pactum de lege utenda Vezi Clauza pactum de lege utenda.
 
Paguba Acelasi lucru cu Prejudiciu.
 
Panel Esantion folosit in activitatea de marketing constituit dintr-un numar de persoane sau de unitati de comert cu ajutorul carora se poate efectua studiul unui anumit fenomen de piata.
 
Paradis fiscal Tara care practica impozite de nivel redus, inclusiv pentru sursele de venituri straine, respectiv, tara care incurajeaza prin politica sa fiscala exercitarea pe teritoriul ei a anumitor activitati economice specifice.
 
 
Paragraf de observatii Atrage atentia utilizatorului asupra unui element care are un impact semnificativ asupra situatiilor financiare si care face obiectul unei explicatii mai detaliate anexata. Acest paragraf nu are nici o influenta asupra opiniei auditorului.
 
Parat Vezi Acuzat.
 
Parcela Cea mai mica unitate de teren si de lucru in organizarea interioara a terenului unei unitati agricole. In plantatiile de vii, spre exemplu, suprafata parcelei variaza, in functie de relief si de limitele obligatorii, de la 5 ha pe terenuril (...)
 
Parcelare Impartire a unei suprafete de teren in parcele ceruta de organizarea interioara a teritoriului unei unitati agricole, de amplasarea culturilor, de organizarea desfasurarii agricole.
 
Parchet Organ judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister. Parchetele functioneaza pe langa judecatorii, tribunale, curti de apel si Curtea Suprema de Justitie (...)
 
Parcurs de mers in gol Indicator care reflecta distanta de transport, exprimata in kilometri, pe care o parcurge un mijloc de transport in stare goala, intr-o perioada determinata (zi, decada, luna, trimestru, an etc.).
 
Parcurs de mers incarcat Indicator care reflecta distanta de transport, exprimata in kilometri, pe care o parcurge un mijloc de transport in stare incarcata, pe o perioada determinata (zi, decada, luna, trimestru, an, etc.).
 
Parcurs izolat Indicator care reflecta distanta parcursa de o locomotiva singura (izolata) sau cu cel mult doua vagoane atasate, exprimata in kilometri, pentru o locomotiva, si, respectiv, in locomotive-kilometri pentru un parc de locomotive, pe o perioad (...)
 
 
Parcurs mediu zilnic Indicator care reflecta distanta de transport exprimata in kilometri, pe care o parcurge, in medie, un mijloc de transport in decurs de o zi.
 
Parcurs neproductiv Indicator care reflecta distanta de transport exprimata in kilometri, pe care o parcurge un automobil neincarcat. In parcursul neproductiv nu se cuprinde parcursul efectuat de autovehicule de la garaj sau locurile de parcare la locurile de (...)
 
Parcurs productiv Indicator care reflecta distanta de transport, exprimata in kilometri, pe care o parcurge un autovehicul incarcat.
 
Parcurs total Indicator care reflecta distanta de transport, exprimata in kilometri, pe care o parcurge un mijloc de transport, atat in stare incarcata, cat si in stare goala, intr-o perioada determinata (zi, decada, luna, trimestru, an etc.). L = Lo+Lp+ (...)
 
Pari passu Termen in limba latina Clauza a unui contract de imprumut prin care debitorul se angajeaza sa furnizeze detinatorilor de creante asupra sa, aceleasi garantii cu care ar obtine un nou imprumut sau, pe care ar trebui sa le furnizeze (daca est (...)
 
Paritate monetara Expresie a raportului valoric dintre doua monede nationale, care se determina prin raportarea lor cantitativa pe baza definirii legale a fiecareia.
 
Paritate monetara Reprezinta raportul valoric dintre doua unitati monetare. unitatea monetara, confera banilor dintr-o tara, caracter national, respectiv "uniforma nationala" pe care o imbraca acestia.
 
Pariu Vezi Contract de joc sau prinsoare.
 
Parlament Organ legislativ din unele tari, compus din una sau din doua camere si constituit din reprezentanti ai diferitelor partide politice alesi, total sau partial, prin votul cetatenilor. Cladire in care au loc sedintele acestui organ.
 
Partaj Impartire a unei averi, in special in urma unei mosteniri, intre mai multe persoane indreptatite sa o stapaneasca. Acea operatie juridica prin care se pune capat starii de indiviziune, in sensul transformarii de catre coindivizari a cotei-p (...)
 
 
Partaj al activului net Restituirea catre asociati a valorii actiunilor sau partilor sociale pe care acestia le detin, in cazul cand capitalul social nu a fost amortizat (vezi Amortizare a capitalului social), si repartizarea sumelor ce constituie eventualul casti (...)
 
Partaj de ascendent Acelasi lucru cu Imparteala de ascendent.
 
Parte Fiecare dintre persoanele sau dintre grupurile de persoane interesate intr-o afacere, intr-un proces; fiecare dintre statele angajate in tratative, implicate intr-un conflict etc.
 
Parte afiliata (legata) o parte are legatura cu o entitate daca: (a) direct sau indirect printr-un intermediar sau mai multi intermediari, partea: (i) controleaza sau este controlata sau se afla sub controlul unei entitati (aceasta include companiile mama (...)
 
Parte responsabila Persoana (sau persoanele) care: a) intr-o misiune de raportare directa raspunde pentru subiectul in cauza; sau b) intr-o misiune bazata pe afirmatii, raspunde pentru o informatie legata de subiectul in cauza si poate fi responsabila pentru (...)
 
Partener Orice persoana care are autoritatea sa angajeze firma in ceea ce priveste prestarea unei misiuni de servicii profesionale.
 
Partener cheie de audit Inseamna: a) auditorul(ii) statutar(i) care desemnat(ti) de o firma de audit pentru un anumit angajament de audit ca fiind responsabilul principal pentru efectuarea auditului statutar in numele firmei de audit; sau b) in cazul unui audit al (...)
 
Partener de misiune Partenerul sau o alta persoana din firma care este responsabila pentru misiune si efectuarea acesteia si pentru raportul care este emis in numele firmei, si care, acolo unde i se cere, are autoritatea adecvata conferita de un organism profe (...)
 
Parti de interes In cazul societatilor de persoane, diviziunile de capital nu se numesc nici actiuni, nici parti sociale, ci parti de interes (reflectand caracterul personal al acestor societati). Nici Legea nr. 31/1990 si nici doctrina nu trateaza aceasta (...)
 
Participant In materie penala, participanti sunt persoanele care contribuie la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala in calitate de autori, instigatori sau complici. Vezi art.23 Cod Penal.
 
Participant Orice persoana care este proprietarul unui titlu de participare.
 
Participare Participarea consta in a fi prezent pe durata intregului proces sau a unei parti a unui proces efectuat de catre terte persoane: spre exemplu, participarea la inventarierea fizica a stocurilor ii va permite auditorului sa inspecteze stocuri (...)
 
Participatie Vezi Contract de participatie.
 
Participatii Sau investitii financiare sub forma de interese de participare, reprezinta drepturi sub forma de actiuni sau alte titluri de valoare in capitalul altor societati (asociati), care ii confera detinatorului o influenta semnificativa asupra ace (...)
 
Pasiv 1. Din punct de vedere juridic, reprezinta drepturile si obligatiile titularului de patrimoniu. 2. Din punct de vedere financiar-contabil, reflecta finantarea fondurilor unitatii patrimoniale (proprie sau straina). In conformitate cu normel (...)
 
Pasiv curent Obligatiile pe termen scurt ale intreprinderii, ce cuprind imprumuturile si alte datorii asimilate (furnizori, impozite, salarii etc.). Sunt pasive pe o perioada de un an sau mai putin.
 
Pasiv extern Acelasi lucru cu Datorie.
 
Pasiv intern Vezi Capital propriu.
 
Pasive stabile Sunt datorii minime si permanente aparute intre intreprindere si terti si aflate in termenele legale de scadenta.
 
Pasive stabile de tipul I Cuprind datorii cu sold zilnic crescator pana in ziua platii si cu termene fixe de plata (datorii rezultate din salarii, impozit pa salarii, CASS, datorii la gaze, energie, apa etc.);.
 
Pasive stabile de tipul II Includ datorii cu sold variabil si cu termene de plata variabile pe parcursul unei luni de zile (datorii fata de furnizori pentru aprovizionari, datorii pentru constituirea de rezerve, garantii, preliminari pentru plata concediilor, pentru (...)
 
Pastrarea competentei profesionale Se remarca prin cercetarea permanenta a ultimelor cunostinte in domeniul profesiunii, reguli, norme relevante luate la nivel national si international in domeniul contabilitatii si auditului. Programul auditorului financiar profesionist tre (...)
 
Patrimoniu Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele. Ca obiect de studiu al (...)
 
Patrimoniu net Acelasi lucru cu Situatia neta.
 
Patrimoniu public Totalitatea drepturilor si obligatiilor statului, unitatilor administrativ-teritoriale sau ale entitatilor publice ale acestora, dobandite sau asumate cu orice titlu; fac parte din patrimoniul public drepturile si obligatiile referitoare at (...)
 
Patrimoniul Are in componenta sa un activ in care se regasesc bunurile, ca obiecte ale drepturilor si obligatiilor, si un pasiv care regrupeaza drepturile si obligatiile titularului de patrimoniu (este un complex de drepturi si de obligatiuni cu respec (...)
 
Patrimoniul societatii Potrivit principiilor dreptului civil, il constituie totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinand societatii cuprinde activul social si pasivul social, care se evidentiaza in bilantul societatii, cu respectarea di (...)
 
Patrimoniul societatii comerciale Este alcatuit din bunurile materiale si banesti aduse de fiecare din asociati drept aport, precum si acelea pe care societatea le dobandeste ulterior.
 
Pausal Vezi Pret pausal.
 
Paza juridica Puterea de directie, control si uspraveghere pe care o persoana o poate exercita, in mod independent, asupra unui lucru sau animal. Posibilitatea "pazitorului juridic" de a stapani si utiliza direct si personal un anumit lucru sau prin inte (...)
 
Paza materiala Puterea de directie, control si supraveghere pe care o persoana o exercita asupra unui lucru, fiind sub autoritatea pazitorului juridic.
 
Pazitor juridic Vezi Paza juridica.
 
Pecuniar Element cu caracter banesc.
 
Pendente conditione Expresie din limba latina Intervalul de timp dintre momentul nasterii embrionare a raportului de obligatii si momentul realizarii conditiei. In toata aceasta perioada se considera ca obligatia nu exista. Vezi si Eveniente conditione, Defici (...)
 
Pendente lite Expresie din limba latina "in timpul procesului".
 
Penetrarea pietei 1. In sens larg, cucerirea pietei si adancirea contactelor cu aceasta, prin culegerea de pe piata a informatiilor necesare si formarea pietei cu ajutorul marfii, preturilor, distributiei, reclamei si a altor mijloace de promovare a exportul (...)
 
Penitus extranei Expresie din limba latina Acelasi lucru cu Tert.
 
Pensie Forma principala de ocrotire a cetatenilor prin asigurarile sociale sub forma unor sume fixe ce se platesc persoanelor care isi inceteaza activitatea datorita atingerii unei anumite limite de varsta, invaliditatii pe tot timpul vietii de la (...)
 
Per Expresie din limba latina Termen comercial ce inseamna "pentru", "pe".
 
Per curiam Expresie din limba latina "de catre curte".
 
Per diem Expresie din limba latina "pe zi".
 
Per incuriam Expresie din limba latina "din cauza lipsei de atentie".
 
Per procurationem Expresie din limba latina "cu autoritatea...".
 
Per quod Expresie din limba latina "in care caz".
 
Per se Expresie din limba latina "in sine".
 
Per stirpes Expresie din limba latina "pe tulpini", "pe ramuri" Expresie folosita in materia succesiunilor.
 
Perchezitie Activitate procesuala, desfasurata de organele de urmarire penala sau de instanta de judecata in scopul scoaterii la iveala a unor obiecte sau inscrisuri care se afla ascunse si care fiind descoperite pot contribui la aflarea adevarului. Pe (...)
 
Pericol social Una din trasaturile esentiale ale infractiunii, prevazuta in art.18 Cod Penal. Fapta care prezinta pericol social in intelesul legii penale este orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile aratate in art. 1 (...)
 
Perimare In materia dreptului civil, stingerea unui proces civil daca a ramas in nelucrare din vina partilor, in termenul prevazut de lege. Este reglementata in art.248 si urm. Cod Procedura Civila. Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, (...)
 
Perimetru de consolidare In cadrul grupului de societati, cuprinde societatea-mama si filialele sale, societatile asociate grupului si societatile multigrup comunitare (acestea din urma sunt constituite in spatiul Uniunii Europene). Vezi si Grup de societati.
 
Perioada de gratie Timpul convenit intre partile contractante in care un anume credit este obtinut si folosit de debitor fara ca acesta din urma sa inceapa restituirea imprumutului in transe sau dintr-o data. Uneori restituirea creditului se face din rezultat (...)
 
Periodizarea Activitatea intreprinderii este decupata in perioade discrete, numite exercitii contabile, la sfarsitul carora administratorii raporteaza propietarilor cum au fost gestionate resursele incredintate de catre acestia si care au fost rezultate (...)
 
Perisabilitate Degradare produsa la unele marfuri din cauza influentei agentilor externi (spre exemplu, temperatura ridicata) ce pot produce evaporari si uscari, sau din cauza distrugerii sau stricarii lor in timpul transportului (manipulari, transbordari (...)
 
Permis de cabotaj Document eliberat de organele vamale unei organizatii de navigatie, prin care i se ingaduie ca incarcarea, transportul si descarcarea marfurilor sa se faca fara plata taxelor vamale. Eliberarea permisului de cabotaj se face cu conditia ca t (...)
 
Permis de descarcare Document eliberat de organele vamale, dupa ce importatorul a indeplinit toate formalitatile prin care i se aproba descarcarea marfurilor de pe mijlocul de transport respectiv.
 
Permis vamal Act eliberat de organele vamale armatorului, pe baza caruia se aproba incarcarea sau descarcarea marfurilor de pe nava, depunerea sau scoaterea unor marfuri din magazii, desigilarea unor bunuri etc. supuse taxelor vamale. La eliberarea perm (...)
 
Persoana Orice persoana fizica sau juridica.
 
Persoana externa cu o calificare adecvata (pentru scopul Standardului International de Controlul Calitatii ISCQ1) - O persoana din afara firmei care are capacitatea si competenta sa actioneze ca partener intr-o misiune , spre exemplu un partener dintr-o alta firma sau un angajat (c (...)
 
Persoana fizica Reprezinta omul privit individual, ca titular de drepturi si obligatii.
 
Persoana juridica Colectivitate de persoane fizice, cu calitate de subiect distinct, de drept bunurandu-se de o organizare de sine statatoare si de un patrimoniu propriu, indreptat spre realizarea unui anumit scop. In sens larg, persoana juridica se manifest (...)
 
Persoana juridica Reprezinta un colectiv de oameni care, intrunind conditiile cerute de lege, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.
 
Persoana juridica absorbanta Vezi Fuziune prin absorbtie.
 
Persoana juridica absorbita Vezi Fuziune prin absorbtie.
 
Persoana vatamata Persoana fizica sau juridica cae a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala si nu participa ca parte in procesul penal. Ascultarea ei este obligatorie. Persoana vatamata poate fi ascultata ca martor, daca nu este co (...)
 
Persoane afiliate "O persoana este afiliata cu alta persoana, daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri: [a)o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt rude pana la gradul al III-lea incl (...)
 
Personal Partenerii si salariatii.
 
Personal angajat Profesionisti, altii decat partenerii, inclusiv expertii pe care ii angajeaza firma.
 
Perspective ale politicii monetare pe termen mediu Existenta unui mediu macroeconomic stabil conditioneaza integrarea cu succes a Romaniei in Uniunea Europeana (UE) si apoi in Uniunea Economica Monetara (UEM). In acest context, politicii monetare ii revine un rol deosebit, ea trecand in urm (...)
 
Pescador In domeniul naval, nava speciala inzestrata cu instalatii de pescuit, de depozitare, de congelare si, uneori, de preparare a pestelui, folosita pentru pescuitul pe mare.
 
Pescaj Sinonim - Calaj In domeniul naval, adancimea la care se cufunda in apa o nava.
 
Petitie Expunere scrisa adresata de o persoana sau de un grup de persoane unei institutii, unei organizatii, unei autoritati, in care formuleaza o cerere, o revendicare, un punct de vedere etc.
 
Petitie de ereditate Sinonim - Actiune de ereditate Actiunea civila prin care un mostenitor cere instantei de judecata recunoasterea titlului sau de mostenitor legal sau testamentar (ori donatar de bunuri viitoare) si obligarea celui ce detine bunurile mostenir (...)
 
PGB Abreviere pentru Produs Global Brut.
 
Piata Este toata gama de actiuni prin care cumparatorii si vanzatorii intra in contact si schimba bunuri si servicii, indiferent de locul unde se desfasoara.
 
Piata a patra Piata alcatuita din ansamblul relatiilor de negociere directa intre investitori pentru economisirea comisioanelor.
 
Piata a treia Piata alcatuita din ansamblul relatiilor de negociere a titlurilor financiare listate la bursa prin intermediul agentilor, bancilor de investitii si societatilor financiare. Este o varianta a pietei neoficiale, pentru societatile care nu in (...)
 
Piata activa O piata activa este o piata unde sunt indeplinite urmatoarele conditii: - elementele comercializate sunt omogene; - pot fi gasiti in permanenta cumparatori si vanzatori interesati; - preturile sunt cunoscute de catre public.
 
Piata au comptant Acelasi lucru cu Piata la disponibil.
 
Piata bancara Piata alcatuita din ansamblul tranzactiilor de schimb de bani si imprumuturi. Face parte a piata financiara.
 
Piata capitalului 1. In sens larg, trecerea capitalurilor dintr-o forma in alta (bani, productie, marfa), prin intermediul actelor de vanzare-cumparare si ansamblul de relatii create cu aceasta ocazie. 2. In sens restrans, piata capitalurilor banesti, respec (...)
 
Piata capitalurilor pe termen lung Acelasi lucru cu Piata financiara a valorilor mobiliare.
 
Piata comertului in detaliu Acelasi lucru cu Piata cu amanuntul.
 
Piata cu amanuntul Sinonim - Piata comertului in detaliu Piata pe care se incheie tranzactii de bunuri exprimate in una sau mai multe unitati de masura.
 
Piata cu reglementare lunara Vezi Piata la termen.
 
Piata cu toptanul Acelasi lucru cu Piata en-gros.
 
Piata cumparatorului Piata care, oferta fiind predominanta fata de cerere, este dirijata de cumparator. Piata cumparatorului de caracterizeaza prin: - severa concurenta intre furnizori, - preturile sunt relativ scazute (in special in comertul international), - (...)
 
Piata de capital Orice piata a titlurilor financiare pe termen lung (actiuni si obligatiuni) care constituie capitalul unei companii.
 
Piata de marfuri Centru comercial unde au loc vanzari si cumparari de marfuri imediat si la termen. Se disting: - piata produselor de baza; - piata produselor finite.
 
Piata emisiunii de valori mobiliare Acelasi lucru cu Piata primara.
 
Piata en-gros Sinonim - Piata cu toptanul. Piata pe care obiectul tranzactiilor il constituie marile tranzactii, negocierile de blocuri de valori mobiliare, care presupun intermediari puternici, detinatori de importante stocuri de valori mobiliare, ce du (...)
 
Piata financiara Acel segment din piata mondiala (internationala) sau din piata nationala, pe care se concentreaza cererile si ofertele de bani si de valori mobiliare. Piata financiara sa divide in doua sectoare, care, desi teoretic distincte, practic sunt (...)
 
Piata financiara a valorilor mobiliare Sinonim - Piata capitalurilor pe termen lung Piata financiara alcatuita din tranzactii cu valori mobiliare (titluri financiare) si cu produse derivate. Se subdivide in: - piata primara a emisiunii ("piata la mana intai"); - piata secundara (...)
 
Piata financiara futures Piata la care se incheie contracte futures cu instrumente financiar-valuatre (instrumente de datorie purtatoare de dobanzi): - obligatiuni; - bonuri de tezaur; - note sau bilete de tezaur; - certificate de depozit; - eurodolari; - obligatii (...)
 
Piata fizica Piata in care se tranzactioneaza bunuri materiale, fizice, indiferent de proprietatile lor, in opozitie cu piata bursiera, unde se negociaza numai marfuri, valute si titluri financiare selectate dupa criterii determinate.
 
Piata forward Piata fizica la termen in care se incheie contracte la termen, la preturi ferme, cu livrare efectiva.
 
Piata futures Acelasi lucru cu Piata la termen. Vezi si Piata financiara futures.
 
Piata inter-bancara Piata de imprumuturi intre banci.
 
Piata la disponibil Sinonime - Piata spot, Piata au comptant, Piata la vedere Piata bursiera in care marfurile si valorile mobiliare sunt vandute cu plata cash si cu livrare fizica imediata.
 
Piata la mana a doua Acelasi lucru cu Piata secundara.
 
Piata la mana intai Acelasi lucru cu Piata primara.
 
Piata la termen Sinonim - Piata futures Piata bursiera pe care se incheie contracte cu livrarea sau reglarea la termen, dupa caz. Ca forma speciala a pietei la termen este si piata cu reglementare lunara, raspandita mai ales in Franta si in alte tari europ (...)
 
Piata la termen Reprezinta vanzari si cumparari de diferite monede care se contracteaza la cursul existent in momentul contractarii, dar care se finalizeaza prin livrare si plata la o data ulterioara, fixata atunci cand partenerii si-au asumat angajamentel (...)
 
Piata la vedere Acelasi lucru cu Piata la disponibil.
 
Piata la vedere Consta in vanzari si cumparari ale diferitelor monede care trebuie livrate efectiv in cel mult doua zile lucratoare de la data realizarii contractului.
 
Piata libera Piata guvernata de legea economica obiectiva a cererii si ofertei, precum si de legea concurentei.
 
Piata livrarilor imediate Acelasi lucru cu Piata spot. Vezi Piata la disponibil.
 
Piata mondiala Reprezinta ansamblul relatiilor de schimb care se stabilesc intre agentii economici din tari diferite, pe baza cererii si a ofertei.
 
Piata neagra Acelasi lucru cu Piata paralela.
 
Piata paralela Sinonim - Piata neagra Piata monetara la mana a doua (secundara) care practica imprumuturi pe baza de dobanzi diferite de cele practicate pe piata oficiala.
 
Piata primara Sinonime - Piata emisiunii de valori mobiliare, Piata la mana intai. Cuprinde tranzactiile din prima etapa a subscrierii emisiunilor si distribuirii lor de catre emitent, direct sau printr-un intermediar specializat. Piata primara are funct (...)
 
Piata produselor de baza Piata pe care se tranzactioneaza materii prime, semifabricate, conbustibil sau alte produse de baza.
 
Piata produselor finite Piata care cuprinde una sau mai multe firme reprezentative in productia de bunuri finite: masini, utilaje, aparate, echipamente pentru investitii, produse finite de larg consum.
 
Piata schimburilor de titluri Acelasi lucru cu Piata secundara.
 
Piata schimburilor valutare Consta in vanzarea-cumpararea banilor care apartin diferitelor tari.
 
Piata secundara Sinonim - Piata schimburilor de titluri, "Piata la mana a doua" Piata pe care se negociaza valorile mobiliare deja emise. Este in fapt Bursa de valori. Aceasta organizeaza asigurarea lichiditatii investitiilor pe termen lung.
 
Piata spot Acelasi lucru cu Piata la disponibil.
 
Piata taurului Expresie sinonima cu "a la baisse" Piata in scadere, urmarita de operatorul in bursa care vinde un activ cu speranta scaderii pretului in timp, oferindu-i posibilitatea sa inchida afacerea, cu profit, prin incheierea unui contract de sens o (...)
 
Piata ursului Expresie sinonima cu "a la hausse". Piata in crestere, urmarita de operatorul in bursa, care cumpara un activ cu speranta ca pretul va creste in timp, oferindu-i posibilitatea sa inchida afacerea, cu profit, prin incheierea unui contract de (...)
 
Piata valutara Ansamblul relatiilor dintre vanzatorii si cumparatorii de devize (care efectueaza schimburi de valute straine), impreuna cu institutiile (persoanele) care intermediaza efectuarea acestor tranzactii. Din punct de vedere al sferei geografice (...)
 
Piata vanzatorului Piata in care, cererea fiind predominanta fata de oferta, piata este dirijata de vanzator. Piata vanzatorului se caracterizeaza prin preturi ridicate. Antonim - Piata cumparatorului.
 
PIB Abreviere pentru Produs Intern Brut.
 
PIBOR Abreviere engleza - "Paris Interbank Offered Rate" Rata dobanzii la imprumuturile oferite pe piata interbancara pariziana.
 
Pierdere din depreciere Reprezinta diferenta dintre valoarea contabila si valoarea recuperabila.
 
Pierdere efectiv suferita Sinonim - damnum emergens Micsorarea patrimoniului creditorului cauzata de neexecutarea lato sensu a obligatiilor contractuale de catre debitor.
 
Pierderi din creante legate de participatii Cheltuieli financiare ce reprezinta pierderile din creantele imobilizate ale intreprinderii. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli financiare.
 
Pierderile Reprezinta reduceri ale beneficiilor economice, ce pot sau nu sa apara in activitatile curente ale intreprinderii. Exemple: pierderile din calamitati sau cel din lichidarea activelor imobilizate. pierderile constatate sau nerealizate cum su (...)
 
PIN 1. Abreviere Produs Interior Net. 2. Abreviere engleza - "Personal Identification Number" Codul personal de identificare a titularului de card etc.
 
Piraterie Conform art.212 Cod Penal, jefuirea prin acte de violenta savarsite in scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave impotriva persoanelor sau bunurilor care se gasesc pe acea nava ori impotriva altei nave, daca navele se afla in (...)
 
Placheta Sinonim - Pliant Document elaborat in cateva variante cu un continut concentrat si un aspect placut. Este prima carte de vizita a intreprinderii. Se realizeaza intr-un numar mare de exemplare si se poate difuza cu usurinta pe cale postala.
 
Plafoanele de credite Sunt utilizate ca instrumente directe de control monetar si se manifesta sub forma unor instructiuni prin care bancile sunt informate cu privire la nivelul maxim al creditelor si ponderea acestora in portofoliul lor de active. pe termen lun (...)
 
Plan 1. Document oficial, componenta a planificarii macroeconomice, in care se includ, intr-o anumita succesiune si conexiune, indicatorii referitori la tendintele maximale sau minimale ale sensului si dimensiunilor evolutiei economiei in orizon (...)
 
Plan cadastral Reprezentare topografica a tuturor proprietatilor pe plan (locul, marimea, suprafata si alte caracteristici referitoare la imobile) pe baza rezultatelor masuratorilor exacte. Conform Legii nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobilia (...)
 
Plan contabil general Sistem de reguli, norme, proceduri, principii contabile, privind organizarea contabilitatii in unitatile economice. Un plan contabil general este cadrul si instrumentul normalizarii contabile la nivel national; el constituie o teorie sau o (...)
 
Plan de afaceri Document utilizat in planificarea strategiei si a activitatilor unei firme. Ca utilizare, in Uniunea Europeana si pe continentul american sunt necesare atat pentru uz intern in cadrul firmelor, cat si pentru a obtine finantare pentru divers (...)
 
Plan de amortizare Tabel previzional care cuprinde reducerea de valoare in timp a bunurilor supuse amortizarii, pe o perioada determinata si prin transe succesive. Planul de amortizare vizeaza imobilizarile corporale si necorporale care se depreciaza de manie (...)
 
Plan de conturi general O lista a tuturor conturilor folosite de catre contabilitate, ordonate dupa continutul lor economic si dupa functia contabila, intr-un numar de clase si grupe de conturi. Inregistrarile in contabilitate se fac cronologic si sistematic, potr (...)
 
Plan de finante Tabel previzional al utilizarilor si al resurselor prin care se stabileste variatia fondului de rulment intre doua exercitii succesive.
 
Plan de marketing Plan ce stabileste obiective concrete strategice si mijloace specifice alese pentru realizarea lor, in domeniul marketingului. Este utilizat in cea mai mare parte pentru uzul intern al firmelor, si nu are un format standard. In general, pla (...)
 
Plan de trezorerie Tabel previzional al incasarilor si al platilor.
 
Plan general de audit Trebuie sa cuprinda urmatoarele aspecte esentiale:- cunoasterea activitatii clientului;- sistemul contabil si de control;- riscul si pragul de semnificatie;- natura, durata si intinderea procedurilor;- coordonarea, indrumarea, supervizarea (...)
 
Plan topografic Reprezentarea grafica, la anumita scara, a unei portiuni mici de teren cuprinzand, de regula, relieful si avand un continut orientat spre un anumit domeniu de utilizare.
 
Plangere Conform art. 222 din Codul de Procedura Penala, plangerea este incunostintarea facuta de o persoana sau de o unitate din cele la care se refera art. 145 din Codul penal (vezi Public), careia i s-a cauzat o vatamare prin infractiune. Planger (...)
 
Plangere prealabila Institutie de drept penal, conditie de tragere la raspundere penala in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa ei inl (...)
 
Planificare Metoda folosita pentru a face ceva. O strategie. Un sistem. Pregatire in avans. Intentie. Exista numeroase abordari privind planificarea in afaceri. In planificarea traditionala, planurile pot fi diferentiate in functie de perioada de timp (...)
 
Planificare economica Vezi Programare economica.
 
Planificarea activitatii de audit Are ca scop constituirea de catre auditor a unei strategii generale detaliate cu privire la natura, durata si gradul de cuprindere a auditului. o planificare eficienta a activitatii de audit concura la asigurarea unei atentii corespunzatoar (...)
 
Planul de audit Reprezinta un mijloc de control si evidenta (de monitorizare a intregii activitati de audit) si va contine " un set de instructiuni " care vor fi utilizate de catre asistentii implicati in realizarea auditului. Planul de audit stabileste pe (...)
 
Planul de misiune Dupa cunoasterea particularitatilor intreprinderii, profesionistul contabil are posibilitatea sa isi orienteze misiunea in functie de domeniile si sistemele semnificative; aceasta orientare are ca obiectiv identificarea riscurilor care pot (...)
 
Planurile de control al conturilor Pentru stabilirea programului de control, auditorul va utiliza planul de misiune si foaia de sinteza a aprecierii controlului intern, documente ce asigura legatura cu etapele precedente. programul de control poate fi stabilit pe o foaie de (...)
 
Plasament Investire de mijloace banesti intr-o afacere, cu scopul obtinerii unui profit. Plasarea economiilor banesti pe piata monetara, de capital, imobiliara, de valori mobiliare, in metale pretioase, in obiecte de arta, cu scopul obtinerii de veni (...)
 
Plata Stingere a unei obligatii prin achitarea in numerar sau prin virarea in cont a unei sume de bani, precum si prin acordarea unei anumite cantitati de produse sau prin prestarea unor servicii.
 
Plata cash Acelasi lucru cu Plata imediata.
 
Plata cash contra documente Metoda de plata potrivit careia proprietatea marfii trece de la vanzator la cumparator numai in momentul platii in numerar, ca urmare a prezentarii de catre vanzator a documentelor care dovedesc expedierea marfii.
 
Plata cheltuielilor Este faza din procesul executiei bugetare reprezentand actul final prin care institutia publica achita obligatiile sale fata de tertii creditori (este eliberata de obligatiile sale fata de tertii creditori); se efectueaza de persoanele auto (...)
 
Plata cherabila Plata se face la domiciliul debitorului.
 
Plata contra ramburs Modalitate de plata care consta in mandatul pe care vanzatorul il da carausului de intermedieri financiare. Carausul realizeaza incasarea pretului marfii si repatrierea lui. Procedura este urmatoarea: 1) vanzatorul trimite marfurile carausu (...)
 
Plata directa Se disting: - Plata directa in numerar: se utilizeaza in cadrul tranzactiilor de valori mici, accidentale. Beneficiarul este platit la locul livrarii sau prestarii de servicii. Ca varianta a platii in numerar este plata prin CEC cu plata la (...)
 
Plata imediata Sinonim - Plata cash Plata imediata apare atunci cand in contract lipseste orice clauza de amanare a platii, chiar daca plata are loc la cateva zile dupa livrarea marfii, adica dupa "perioada de curier", in care documentele de plata ajung l (...)
 
Plata in avans Plata efectuata de cumparator in cadrul creditului furnizor sau in cadrul creditului cumparator, in ambele cazuri, in perioada contractuala inaintea de expedierea marfii.
 
Plata in avans in numerar Prescurtat - CIA ("Cash In Advance") Cumparatorul il plateste pe vanzator in numerar inainte de expedierea marfii sau il plateste pe prestatorul de servicii inainte de prestarea serviciilor. Deci, importatorul si beneficiarul de servicii is (...)
 
Plata lucrului nedatorat Potrivit Codului civil, orice plata presupune o datorie. Ceea ce s-a platit fara sa fie credit este supus "repetitiunii" (adica restituirii). Plata lucrului nedatorat presupune existenta a doua parti: o parte care efectueaza plata, denumita (...)
 
Plata nedatorata Fapt juridic licit care consta in executarea de catre o persoana, din eroare, a unei prestatii la care nu era obligata si fara intentia de a plati pentru altul.
 
Plata portabila Plata de face la domiciliul creditorului.
 
Plati esalonate Sau rente, reprezinta sumele de bani platite la intervale de timp egale. intervalul de timp care separa plata a doua sume se numeste perioada. daca perioada este anul, platile esalonate se numesc anuitati daca perioada este semestru se nume (...)
 
Pliant Acelasi lucru cu Placheta.
 
Pluralitate de mandatari Exista p.m. ori de cate ori prin acelasi mandat (imputernicire) au fost desemnate mai multe persoane in aceasta calitate; obligatiile acestora vor fi divizibile (conjuncte), cu exceptia cazului cand in contract s-a prevazut solidaritatea ac (...)
 
Plus de casa Numerar din casa care nu poate fi justificat cu documente de incasari (chitante, cecuri de numerar) si care se inregistreaza in contul profitului. Nerespectarea normelor juridice privind efectuarea operatiunilor de casa atrage raspunderea c (...)
 
Plus la inventar Intrari de bunuri (cresteri de activ). Vezi si Minus la inventar.
 
PLZ Abreviere Cod monetar ISO pentru zlotul polonez.
 
PNB Abreviere pentru Produs National Brut.
 
Polita Inscris, intr-o forma speciala, emis de persoane fizice sau juridice, prin care se atribuie posesorului ei dreptul de creanta asupra unei sume de bani ce va fi onorata de catre debitor, la scadenta. In functie de modul si conditiile stinger (...)
 
Polita amicala Polita interna care nu are la baza o tranzactie comerciala, ci se emite de un proprietar de capital in favoarea altei persoane, pentru a obtine o suma de bani din contul emitentului.
 
Polita bancara Polita ce atesta plati, respectiv incasari, intre banci apartinand diferitelor persoane sau societati, prin care o parte din capitalul unei banci este transferat altei banci care reclama nevoia unor asemenea sume si pentru care se percep do (...)
 
Polita bancherului Document insotitor al cecului, in cazul in care beneficiarul sumei inscrise pe cec doreste sa aiba siguranta ca, la prezentare, acesta va fi, in mod sigur, onorat. Se foloseste pentru platile foarte mari efectuate prin cec sau pentru plati (...)
 
Polita comerciala Polita interna ce are la baza o tranzactie comerciala (livrari, prestari de servicii etc) si care se emite de client pe numele furnizorului pentru decontarea sumelor datorate.
 
Polita externa Polita folosita in comertul international ca instrument al creditului comercial si de incasare a datoriei, ca mijloc de plata si de asigurare a obligatiilor.
 
Polita interna Obligatie scrisa intocmita intr-o anumita forma, care-i da dreptul detinatorului ei ca, dupa expirarea termenului de plata, sa ceara de la debitor plata sumei de bani inscrisa pe act.
 
Polita inversa Sinonim - recambia Vezi Polita.
 
Polita scontata Document ce consta in aceea ca purtatorul politei cedeaza bancii (sconteaza) dreptul primirii banilor pe polita, iar banca achita purtatorului politei valoarea ei, retinand dobanzile pentru timpul existent pana la scadenta politei.
 
Polita simpla Document intocmit cu respectarea formei legale, in care se exprima obligatia unei parti (emitentului politei) de a plati, la termenul indicat in polita, o anumita suma de bani celeilalte parti (beneficiarul) primului purtator de polita sau (...)
 
Polita transferata Document ce contine indicatia uneia dintre parti, tragatorul (emitentul politei), catre cealalta, trasul (platitorul), de a plati la termenul aratat in polita o anumita suma de bani partii a treia beneficiarului, primului purtator de polita (...)
 
Politica monetara Reprezinta o componenta de baza a politicii economice, prin intermediul ei bancile centrale actionand asupra cererii si ofertei de moneda din economie.
 
Politica monetara a BNR in perioada 1990-1999 Ca in toate tarile care au trecut de la o economie centralizata la o economie de piata, tari in care existau distorsiuni mari intre cererea si oferta agregata, si in Romania in primii ani ai tranzitiei catre economia de piata (1990-1991) s- (...)
 
Politica monetara a BNR in perioada 2000-2005 Evolutia principalilor indicatori macroeconomici in perioada 2000-2005 In perioada de tranzitie spre o economie de piata a Romaniei, anul 2000 reprezinta punctul de cotitura dupa o perioada de scadere economica (1997-1999). Astfel, anul 200 (...)
 
Politici contabile Ansamblul de principii, baze, conventii, reguli si practici specifice adoptate de o persoana juridica la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale simplificate. Vezi Ordinul ministrului finantelor nr. 306 din 26 februarie 2002 (...)
 
Politici contabile Principii, baze, conventii, reguli si practici specifice, adoptate de o institutie la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare. (IPSAS).
 
Politicile contabile Principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice adoptate de o intreprindere la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.Acestea sunt diferite de principiile contabile fundamentale referitoare la continuitatea acti (...)
 
Politie Institutie specializata a ststului din structura Ministerului de Interne, a carei organizare si functionare este reglementata prin Legea nr.26/1994. Politia Romana are atributii importante in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fu (...)
 
Poluarea Este o stare negativa a relatiei dintre mediul creat de om si mediul natural, caracterizata prin deprecierea ciclurilor normale de viata biogeochimice, ca urmare a actiunii unor factori poluanti.
 
Pondere pe piata Gradul de participare al unei intreprinderi pe o piata, adica ce pozitie detine in structura vanzarilor de piata aanalizata. Spre exemplu, daca importul de cupru al unei tari pentru un an dat este de 300.000 tone, iar o intreprindere dintr- (...)
 
Pontaj Sinonim - pontare Operatie prin care se inregistreaza prezenta muncitorilor la locul de munca, cantitatea produselor efectuate intr-un anumit interval de timp sau timpul folosit pentru efectuarea unei lucrari, in vederea calcularii salariul (...)
 
Pontare Acelasi lucru cu Pontaj.
 
Poprire Forma a executarii silite prin care se aduce la indeplinire dispozitivul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si investita cu formula executorie, prin care se realizeaza urmarirea unor sume de bani datorate de debitor, creditorului (...)
 
Popritor Persoana care popreste, sechestreaza un bun al unui debitor, ca urmare a unei hotarari judecatoresti.
 
Populatia Este o grupare de indivizi reuniti prin legaturi de cetatenie si prin stabilirea domiciliului pe teritoriul statului, in raport cu care cel din urma isi exercita puterea suverana intregul set de date din cadrul caruia este selectat un esant (...)
 
Portabil Vezi Plata portabila.
 
Porte-fort (conventie de) Vezi Conventie de porte-fort.
 
Porto-franco Port, parte dintr-un port sau dintr-o regiune situata de-a lungul unui fluviu sau pe litoral, in care marfurile importate, exportate sau aflate in tranzit nu sunt supuse taxelor vamale; in limitele teritoriului liber se pot importa marfuri, (...)
 
Posesie Posibilitatea proprietarului de a stapani bunul ce-i apartine in materialitatea sa, comportandu-se fata de toti ceilalti ca fiind titularul dreptului de proprietate. Atributul de posesie din continutul oricarui drept real este format din do (...)
 
Post bilant Active patrimoniale si surse de formare inscrise in bilant cu o anumita valoare. Posturile sunt de activ cand se inscriu bunuri si drepturi de creante in activ, si posturi de pasiv, cand se inscriu sursele de formare a acestora in pasiv. El (...)
 
Post-factum Ca sens notional, defineste o activitate, proces sau eveniment care a avut loc sau care s-a incheiat, analiza acestuia efectuandu-se ulterior producerii lui.
 
Postcalculatii Sunt acelea care se elaboreaza dupa desfasurarea proceselor si fenomenelor economice la care se refera .Acestea au drept scop determinarea indicatorilor efectivi cu privire la fenomenele si procesele economice la care se refera pentru a con (...)
 
Postulat contabil O propozitie a carei acceptare este ceruta pentru a realiza o demonstratie. Postulatele contabile au la baza observatiile facute asupra: a) mediului economic, politic, juridic si social; b) identificarii utilizatorilor de informatii financi (...)
 
Pozitia financiara a intreprinderii Este definita de resursele economice pe care le controleaza, de structura financiara a activelor, datoriilor si capitalului propriu, de lichiditatea si solvabilitatea valorilor economice si de capacitatea sa de a se adapta la schimbarile me (...)
 
Pozitie Din punct de vedere contabil, fiecare dintre operatiile inscrise intr-un cont contabil - loc pe care il ocupa ele in acest cont.
 
Practica judiciara Sinonim - jurisprudenta Activitatea desfasurata de organele de urmarire penala si instantele de judecata si rezolvarile date de aceste organe in cazurile concrete de competenta lor. In sens restrans practica judiciara cuprinde ansamblul sol (...)
 
Practici nationale de audit Un set de indrumari cu privire la activitatea de auditare definite in baza legii sau a altor reglementari, ori de un organism care are aceasta autoritate la nivel national, a caror aplicare este obligatorie in efectuarea unor servicii de au (...)
 
Practician Un contabil/ auditor financiar profesionist in practica publica.
 
Praeter legem Expresie din limba latina "in suplinirea legii". Vezi si Contra legem.
 
Prag de rentabilitate (point mort - in franceza sau break-even - in engleza) este volumul de productie (in expresie baneasca) ce trebuie vanduta pentru a putea acoperi costurile fixe legate de activitatea financiara a societatii comerciale.
 
Prag de semnificatie Prin prag de semnificatie, se intelege nivelul, marimea unei sume peste care auditorul considera ca o eroare, o inexactitate sau o omisiune poate afecta regularitatea si sinceritatea situatiilor financiare, cat si imaginea fidela a rezultat (...)
 
Preambul Parte introductiva a unei legi unde sunt expuse rezumativ problemele ce se dezvolta ulterior in cadrul acesteia.
 
Preaviz Instiintare prealabila de concediere facuta unui angajat, sau de catre angajat. Interval de timp cat un angajat mai lucreaza dupa primirea acestei instiintari.
 
Preemtiune Vezi Drept de preemtiune.
 
Pregatire a terenului Executare a lucrarilor de arat, grapat, cultivat, discuit pe suprafetele destinate insamantarilor. Pregatirea terenului are un rol important in asigurarea executarii la timp si de calitate a semanatului, care conditioneaza, la randul sau, i (...)
 
Prejudiciu 1. Din punct de vedere juridic, o atingere adusa intereselor patrimonbiale ale unei persoane din punct de vedere material. 2. Din punct de vedere economic, o paguba, dauna adusa societatii comerciale ca urmare a administrarii sale defectuoa (...)
 
Prejudiciu imprevizibil Acele consecinte daunatoare care nu au putut fi prevazute in momentul savarsirii faptei ilicite. Opus - prejudiciu previzibil
 
Prejudiciu instantaneu Acele consecinte daunatoare care se produc dintr-o data sau intr-o perioada de timp foarte scurta. Opus - prejudiciu succesiv
 
Prejudiciu nepatrimonial Sinonim - daune morale Consecinte daunatoare care nu pot fi evaluate in bani si rezulta din atingerile si incalcarile drepturilor personale, fara continut economic. Astfel de consecinte daunatoare sunt: - moartea, - durerile fizice si psihi (...)
 
Prejudiciu patrimonial Acel prejudiciu care are continut economic, putand fi evaluat pecuniar.
 
Prejudiciu previzibil Acele consecinte daunatoare care au putut fi prevazute in momentul savarsirii faptei ilicite. Opus - prejudiciu imprevizibil
 
Prejudiciu succesiv Acele consecinte daunatoare care se produc continuu sau intr-o perioada indelungata de timp (boala cronica, infirmitate etc.). Opus - prejudiciu instantaneu
 
Preliminare Inchidere in mod treptat in cheltuielile curente ale societatii a unor sume ce reprezinta cheltuieli viitoare, spre a evita cresterea excesiva a cheltuielilor in perioadele viitoare.
 
Prelucrarea statistica Se refera la operatiile de sistematizare a datelor primare pe intreaga colectivitate si pe partile ei componente; calculul indicatorilor absoluti si derivati, precum si prezentarea rezultatelor obtinute. etape: centralizarea; gruparea sau c (...)
 
Prelungirea duratei societatii Decizia prelungirii si cuprinderea ei in actul aditional trebuie sa se realizeze inainte de expirarea duratei prevazute in actul constitutiv (ulterior acestei date prelungirea ar fi inutila, societatea fiind deja dizolvata "ope legis"); exe (...)
 
Premeditare Activitate de natura preponderent psihica ce precede savarsirea unei infractiuni si care consta in luarea de catre faptuitor a hotararii de a comite fapta si in pregatirea executarii acesteia cu privire la alegerea locului, timpului si mijl (...)
 
Prenotare Acelasi lucru cu Inscriere provizorie.
 
Prescriptia extinctiva Consta in pierderea dreptului creditorului de a obtine o hotarare judecatoreasca in temeiul careia sa se poata proceda la executarea silita a obligatiilor, in urma neexercitarii actiunii in justitie in intervalul prevazut de lege; reprezint (...)
 
Prescriptie 1. Din punct de vedere juridic stingerea unui drept la actiune sau in executarea unei hotarari prin neexecutarea lui in termenul prevazut de lege sau dobandirea dreptului de proprietate asupra unui lucru prin posesiunea lui (vezi prescripti (...)
 
Prescriptie achizitiva Acelasi lucru cu Uzucapiune.
 
Prescriptie extinctiva Mijlocul de stingere a dreptului la actiune (in sens material) ca urmare a neexercitarii acestui drept in termenul stabilit de lege.
 
Prestatia de a da In limba latina - dare Indatorirea debitorului de a constitui sau transmite un drept real. Spre exemplu, obligatia vanzatorului de a transmite cumparatorului dreptul de proprietate asupra lucrului vandut;
 
Prestatia de a face In limba latina - facere Indatorirea subiectului pasiv de a efectua o lucrare, un serviciu si, in general, orice prestatie pozitiva in favoarea subiectului activ, cu exceptia transmiterii sau constituirii unui drept real. Spre exemplu, pres (...)
 
Prestatia de a nu face In limba latina - non facere Consta intr-o conduita negativa, adica abtinerea debitorului de la ceva ce ar fi putut face daca nu s-ar fi obligat fata de creditor. Spre exemplu, obligatia autorului unei opere literare care a incheiat un cont (...)
 
Pret Cantitatea de moneda ceruta sau oferita pentru achizitionarea unei unitati de satisfactori sau prodfactori. Indiferent de utilitatea unui bun, pretul sau exista numai in masura in care se realizeaza un schimb, adica producatorul si consumat (...)
 
Pret comercial de revenire Pretul de revenire de fabricatie majorat cu cheltuielile comerciale de desfacere pe piata interna: salarii, publicitate, prospectiuni etc. Reducerea cheltuielilor comerciale se poate face prin: - automatizarea lucrarilor de birou (informati (...)
 
Pret conjunctural Pretul care se manifesta, atat pe piata interna, prin oscilatii, cat si pe piata externa, prin cresteri sau scaderi, in functie de situatia si starea economiei nationale.
 
Pret cu amanuntul Pret de vanzare cu ridicata la care se adauga adaosul comercial (necesar acoperirii cheltuielilor de circulatie si asigurarii unui profit al comerciantului). Opus - Pret cu ridicata
 
Pret cu ridicata Pret alcatuit din pretul de livrare al marfurilor de catre agentul producatorilor (costul de productie, plus profit, plus TVA), la care se adauga adaosul comercial al angrosistului. Este de regula un pret avantajos pentru marfurile vandute (...)
 
Pret de acceptare Pretul platit de banca de investitii emitentului de valori mobiliare, pe piata primara, in situatia in care banca s-a angajat sa plaseze valorile mobiliare subscrise pe contul propriu. Acest pret este mai mic decat pretul de subscriptie, di (...)
 
Pret de acord Pret intalnit la unele produse in baza acordurilor intervenite intre tarile exportatoare si importatoare de materii prime (spre exemplu zaharul, cafeaua, graul etc.).
 
Pret de asteptare Acelasi lucru cu Pret de sondare.
 
Pret de baza Pret stabilit la o anumita marfa, convenit de parti prin contractul de vanzare-cumparare ca pret initial (vezi pret de plecare), in baza caruia se stabileste ulterior pretul efectiv al marfii livrate. In cazul vanzarii unor marfuri a caror (...)
 
Pret de bursa Pret (cotatie) al marfii, stabilit la bursa de marfuri. Nivelul pretului de bursa este influentat, in afara de costurile de productie si de transport, de o serie de alti factori cu caracter structural si conjunctural. Principalii factori st (...)
 
Pret de cartel Pret stabilit de catre un cartel prin intelegerea deplina intre firmele reunite, in scopul urmaririi unei politici economice comune. Vezi si Pret de intelegere.
 
Pret de catalog Pret publicat in listele sau cataloagele oficiale de preturi. In functie de tipul marfii si metoda de vanzare, se pot intalni preturi cu amanuntul obligatorii intr-o anumita tara, de la care se acorda diverse rabaturi. La vanzarile de masin (...)
 
Pret de conversiune Pret stabilit de o societate emitenta la emisiunea valorilor mobiliare, la care sa fie convertite actiunile preferentiale in actiuni comune (cu venit variabil) sau la care sa fie convertite obligatiunile in actiuni.
 
Pret de cost Parte din valoarea marfii sau a produsului care inglobeaza pretul factorilor de productie (capital fix, circulant si forta de munca).
 
Pret de cumparare Din punct de vedere bursier, cel mai mare pret mentionat intr-un ordin de cumparare al titlului care a ramas neexecutat dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din data curenta. Vezi si Pret de vanzare.
 
Pret de dumping Pret dictat de marile monopoluri, in scopul eliminarii concurentei, fapt pentru care ele se situeaza la un nivel foarte scazut (de multe ori sub costurile de productie). Dupa eliminarea concurentei, monopolurile majoreaza preturile, urmarin (...)
 
Pret de echilibru Pretul rezultat din echilibrul dintre cerere si oferta.
 
Pret de facturare Pretul de vanzare a marfii, inscris in factura. Daca contractul a fost incheiat in conditii "franco", la pretul de facturare se adauga costul transportului si alte cheltuieli pana la locul de destinatie. Pretul de facturare este pret defini (...)
 
Pret de intelegere Pret de tip cartel ce se stabileste intre firmele reunite si are rolul de a influenta pretul anumitor produse de pe anumite piete de desfacere. Acest pret nu reprezinta o imagine reala a preturilor practicate pe piata.
 
Pret de licitatie Pret rezultat din licitatiile organizate de vanzator sau de cumparator. Au la baza libera concurenta concentrata, precum si influenta unor factori neeconomici, precum: - relatii personale; - puterea de guvernamant (in cazul licitatiilor pub (...)
 
Pret de oferta Pret inscris in oferta. De regula sunt majorate cu o marja de negociere. Preturile de oferta se subdivid in preturi distincte in functie de natura documentului in care se materializeaza oferta, precum: - pret de catalog; - pret de lista; - (...)
 
Pret de plecare Pret initial stabilit de proprietarul marfii (minim sau maxim), la marfurile vandute in cadrul licitatiilor. Pretul de plecare este comunicat de organizator, la inceputul licitatiei.
 
Pret de rambursare Cursul la care o obligatiune poate fi rambursata inainte de scadenta, la cererea companiei emitatoare.
 
Pret de referinta Pret pe care consumatorul il tine minte si pe care il ia in considerare atunci cand se uita la un produs.
 
Pret de report Vezi Report (contract de).
 
Pret de sold Pret practicat sub valoarea sa reala si care se aplica anumitor produse cu uzura morala ridicata comparativ cu produsele noi. Avand caracter restrans nu afecteaza regimul general al preturilor.
 
Pret de sondare Sinonim - pret de asteptare Pret utilizat la produsele noi o data cu lansarea lor pe piata. Se mai numesc si pret de asteptare intrucat, in functie de nivelul cererii, se definitiveaza pretul de piata.
 
Pret de tranzactie Pret rezultat pe baza negocierilor ce au loc intre partenerii de afaceri, indiferent daca marfa face sau nu un obiect operativ de bursa. Pretul tranzactiei este pretul de referinta cel mai reprezentativ.
 
Pret de vanzare Din punct de vedere bursier, pretul cel mai mic mentionat intr-un ordin de vanzare care a ramas neexecutat dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din data curenta.
 
Pret ferm Pret care nu se modifica in timpul derularii contractelor.
 
Pret fix Pret convenit prin contractul de vanzare-cumparare, nesupus modificarilor in timpul realizarii contractului.
 
Pret forfetar Sinonim - Pret global Pret stabilit pentru o intreaga livrare. In practica se intalneste la vanzarile de masini si utilaje, in special la exportul de obiective complexe sau la exportul de servicii (lucrari de constructii-montaj).
 
Pret forward Pret la termen pe piata fizica. Este un pret cu baza fixa, care ramane neschimbata pe intreaga perioada de valabilitate a contractului la termen, cunoscut, de asemenea, si sub denumirea de contract forward. Antonim - Pret futures (contractu (...)
 
Pret franco Pretul la care se stabilesc conditiile de franco, respectiv locul pana la care cheltuielile de manipulare si de transport le suporta furnizorul.
 
Pret futures Pret la termen pe piata bursiera. Este pretul care se actualizeaza zilnic prin asa zisa marcare la piata (Marking to market). Este, asadar, un pret elastic folosit in contractul futures, contract la termen, ce se incheie la bursa. Se poate (...)
 
Pret global Vezi Pausal.
 
Pret initial Vezi Pret de plecare.
 
Pret negativ Vezi Iesiri.
 
Pret negociat Pret care se formeaza intre parteneri prin tratative in functie de cerere si oferta si de concurenta.
 
Pret pausal Sinonime - pret tarifar, pret gobal Termen german ce exprima un pret uniform ce se stabileste pe baza unor experiente practice sau al unor evaluari (spre exemplu, pretul global al consumului de apa).
 
Pret plafon Nivel maxim de pret stabilit de catre stat ce nu poate fi depasit, dar in limitele caruia se pot practica preturi mai mici. Pretul plafon este opusul preturilor minime stabilite de guvern.
 
Pret tarifar Vezi Pausal.
 
Pret variabil Pret care se modifica in timpul derularii contractelor in functie de evolutia elementelor de cost. Se stabilesc pentru produse cu ciclul lung de fabricatie.
 
Pretul Este determinat de piata si reprezinta suma de bani pe care o primeste vanzatorul unui bun economic de la cumparatorul acestuia reprezinta echivalentul lucrului, apreciat in mod obiectiv contractante. Pretul trebuie sa fie determinat sau de (...)
 
Previziune Sunt informatii financiare previzionale elaborate pe baza de ipoteze referitoare la evenimente viitoare (ipotezele sau estimarile cele mai plauzibile). informatii financiare previzionate intocmite pe baza ipotezelor prezumate privind produc (...)
 
Previziunea trezoreriei -asigura, in perioadele de varf a platilor, numerar suficient sau active imediattransformabile in lichiditati;-asigura obligatiile de plata asumate prin contractele cu furnizorii precum si respectarea obligatiilor fata de stat:-permite folo (...)
 
Prezentare eronata semnificativa Informatie eronata sau inselatoare continuta in situatiile financiare, a carei cunoastere ar putea afecta decizia unui utilizator rezonabil al situatiilor financiare in cauza.
 
Prezentarile semnificative eronate potentiale Auditorul trebuie sa identifice tipurile de erori si fraude potentiale care ar putea afecta situatiile financiare si sa evalueze riscul aparatiei unor asemenea prezentari eronate.
 
Prezumtia de continuitate a activitatii Potrivit acestei prezumtii, o entitate este considerata de obicei ca avand continuitate a afacerii in viitorul previzibil, fara intentia sau necesitatea lichidarii, incetarii tranzactiilor sau de a cauta protectie impotriva creditorilor in (...)
 
Prezumtia de culpa in alegerea prepusului Intr-adevar, desi nu comitentul este cel care a savarsit delictul civil, el nu este lipsit de culpa: a angajat sa execute lucrarea respectiva o persoana care s-a dovedit necorespunzatoare, in sensul ca a savarsit o fapta producatoare de pre (...)
 
Prezumtie Faptul de a admite in mod provizoriu ca ceva este real, posibil, adevarat; ceea ce este admis in mod prealabil drept real, posibil, adevarat. Din punctul de vedere al dreptului civil, "consecintele ce legea sau magistratul le trage dintr-un (...)
 
Prezumtie absoluta Vezi Prezumtie legala.
 
Prezumtie de nevinovatie Principiu fundamental consacrat in Constitutia Romaniei si in alte legi, conform caruia, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata.
 
Prezumtie intermediara Vezi Prezumtie legala.
 
Prezumtie irefragabila Acelasi lucru cu Prezumtie absoluta. Vezi Prezumtie legala.
 
Prezumtie legala Prezumtie prevazuta expres de lege, deplasarea obiectului probei facandu-se, deci, de catre legiuitor, de unde decurge si forta probanta a prezummtiilor respective. Ele pot fi: - relative (care pot fi combatute prin orice mijloace de proba; (...)
 
Prezumtie mixta Acelasi lucru cu Prezumtie intermediara. Vezi Prezumtie legala.
 
Prezumtie relativa Vezi Prezumtie legala.
 
Prezumtie simpla Prezumtie a omului, in care deplasarea obiectului probei de la faptul generator de drepturi la un fapt vecin si conex (vezi Prezumtie) se face de catre judecator. Sunt admise ca mijloace de proba numai in cazurile in care este admisa si pro (...)
 
Pricina Acelasi lucru cu Proces.
 
Prima 1. Premiu acordat in cadrul sistemului de salarizare. 2. Suma platita in cazul renuntarii la efectuarea unei operatii la termen. 3. Suma platita la scadenta unei operatiuni cu prima, atunci cand cumparatorul renunta sa ridice titlurile (aba (...)
 
Prima de achizitie Plata suplimentara pentru achizitia unei societati comerciale pe actiuni peste valoarea de piata a acesteia.
 
Prima de aport Apare in cazul cresterii de capital prin aport in natura. Mai intai se procedeaza la evaluarea aporturilor, dupa care se stabileste numarul de actiuni noi de emis. Se calculeaza ca diferenta intre valoarea matematica-contabila a actiunii sa (...)
 
Prima de aport Se constituie ca excedent intre valoarea bunurilor primite ca aport si valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale subscrise.
 
Prima de asigurare Suma pe care asiguratul este obligat, in baza contractului sau a legii, sa o plateasca asiguratorului, in schimbul protectiei, garantiei pe care acesta i-o acorda. Pentru acoperirea riscurilor de exceptie precum confiscarea marfurilor sau p (...)
 
Prima de capital Prima rezultata din excedentul existent dintre valoarea de emisiune si valoarea nominala a unei actiuni.
 
Prima de capital Reprezinta surse generate de operatii de crestere a capitalului prin noi emisiuni de actiuni, fuziune sau aport in natura. Primele de emisiune si de aport in natura se creeaza ca diferenta intre pretul de emisiune al noilor actiuni (mai mar (...)
 
Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni Se constituie ca excedent intre valoarea nominala a obligatiunilor convertite in actiuni si valoarea nominala a actiunilor.
 
Prima de emisiune Reprezinta diferenta dintre pretul de emisiune si valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale.. Termenul este rezervat cazurilor de aport in numerar, de conversie de datorii in capital social etc. Vezi si Prime legate de capital.
 
Prima de emisiune Diferenta dintre valoarea nominala si valoarea de emisiune.
 
Prima de fuziune Apare in cazul fuziunii a doua sau mai multe societati. Este diferenta dintre valoarea matematica sau intrinseca a actiunilor sau partilor sociale (vezi Valoare intrinseca) si valoarea lor nominala. Prima de fuziune este, in acelasi timp, d (...)
 
Prima de fuziune Se constituie ca excedent intre valoarea contabila sau intrinseca a actiunilor stabilite in urma fuziunii societatilor si valoarea lor nominala.
 
Prima de rambursare Reprezinta diferenta dintre valoarea de rambursare (mai mare) si valoarea de emisiune (mai mica), respectiv diferenta platita in plus detinatorilor (cumparatorilor) de obligatiuni; se achita pentru a face imprumutul cat mai atractiv; primel (...)
 
Prima de risc Venitul estimat, spulimentar, obtinut din realizarea unei investitii care implica un risc dintr-o investitie incerta.
 
Prima facie Expresie din limba latina "[asa cum lucrurile apar] la prima vedere".
 
Primarie Organ local al puterii administrative in municipii, orase si comune in care isi exercita functia primarul. Cladirea in care se afla sediul acestei institutii.
 
Prime legate de capital Se refera la: - prime de emisiune; - prime de aport; - prime de fuziune. Aceste surse sunt generate de operatii de crestere a capitalului realizate prin emisiunea de noi actiuni sau parti sociale, cumparate in numerar sau care vin sa remune (...)
 
Prime privind rambursarea obligatiunilor Cheltuieli financiare capitalizate (incluse in activul bilantier - vezi Active). Ele se stabilesc ca diferenta intre pretul de rambursare al obligatiunilor si pretul lor de emisiune. Prezenta lor in activ este datorata necesitatii de echili (...)
 
Primire de foloase necuvenite Conform art. 256 Cod Penal, primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dupa ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acesteia, se pedepseste cu inchisoare de (...)
 
Primul intrat - primul iesit Abreviat - FIFO In contabilitate, potrivit metodei "primul intrat - primul iesit" bunurile iesite din gestiune se evalueaza la costul de achizitie (sau de productie) al primei intrari (lot). Pe masura epuizarii lotului, bunurile iesite din (...)
 
Primus inter pares Expresie din limba latina "primul intre egali".
 
Principalele credite pe termen scurt Acordate de bancile comerciale sunt:-credite de trezorerie (de tin principala pondere in finantarea necesitatilor suplimentare pe termen scurt);-credite pentru nevoi sezoniere;-credite pentru facilitati de casa;-credite pe termen foarte scu (...)
 
Principiile auditului intern bancar Acopera atat caracteristicile generale ale activitatii, cerintele referitoare la auditorii interni, cat si desfasurarea auditului intern. principiile auditului intern bancar sunt: independenta impartialitatea continuitatea competenta profes (...)
 
Principiile calculatiei 1.Principiul determinarii obiectului calculatiei - reprezinta punctul de plecare in organizarea calculatiei si este delimitat prin elementul pentru care se efectueaza calculatia. Cunoasterea obiectului calculatiei are importanta deosebita i (...)
 
Principiile fundamentale ale eticii in audit 1. Integritatea si obiectivitatea integritatea - presupune ca profesionistul contabil trebuie sa fie drept si cinstit atunci cand efectueaza servicii profesionale. obiectivitatea - presupune ca profesionistul contabil trebuie sa fie imparti (...)
 
Principiile profesionistului contabil Integritate - sa fie drept, cinstit si sincer in executarea lucrarilor sale obiectivitate - sa nu cedeze unor prejudecati sau concepte apriorice, care sa-i impiedice obiectivitatea; sa aiba o comportare impartiala atunci cand intocmeste un (...)
 
Principiile situatiilor financiare 1. Principiul exhaustivitatii - toate operatiile, tranzactiile privesc entitatea in cauza si au fost inregistrate in contabilitate 2. Criteriul realitatii - toate tranzactiile, operatiilor sunt reale si nu fictive si se sprijina pe document (...)
 
Principiu Element fundamental, idee, lege de baza pe care se intemeiaza o teorie stiintifica, un sistem politic, juridic, o norma de conduita etc.
 
Principiu contabil Principiile contabile sunt elemente conceptuale care ghideaza normalizatorii in elaborarea de norme contabile, plecand de la postulatele contabile. Totodata, ele sunt elemente de sprijin pentru producatorul de informatii financiare, in vede (...)
 
Principiul anualitatii Potrivit caruia platile efectuate in cursul unui an bugetar in contul unui buget apartin exercitiului corespunzator de executie a bugetului respectiv, si a prevederilor legale conform carora, pentru a efectua o plata este obligatorie parcur (...)
 
Principiul aplicarii imediate a legii noi Prevede ca o norma juridica nu se poate aplica imprejurarilor intervenite dupa iesirea ei din vigoare; noua lege se va aplica imediat ce a intrat in vigoare, excluzand aplicabilitatea celei vechi. Cu alte cuvinte, "prezentul scapa legii vec (...)
 
Principiul chrysohedonic Sau dorinta de a detine cat mai mult aur, putere si implicit bogatie, pentru ca, potrivit spuselor lui William Petty: "aurul, argintul, bijuteriile nu pier; ele sunt bogatii in toate timpurile si locurile".
 
Principiul consecventei Modul de prezentare si clasificare a diferitelor elemente din situatiile financiare trebuie mentinut de la o perioada la alta.
 
Principiul continuitatii activitatii Situatiile financiare trebuie intocmite pornind de la presupunerea ca entitatea isi va continua activitatea in viitor (mai putin daca acest lucru este in mod clar neadecvat, si in aceasta situatie trebuie prezentate motivele pentru care ent (...)
 
Principiul continuitatii activitatii Principiu contabil. In contabilitate, se presupune ca persoana juridica isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in stare de lichidare sau reducere semnificativa a activitatii. Daca administratorii per (...)
 
Principiul costului istoric Orice valoare economica in contabilitate este bazata pe costul de intrare consemnat in documentele justificative.
 
Principiul entitatii contabile Defineste perimetrul de observare si inregistrare al contabilitatii. Acesta se identifica cu un patrimoniu, si folosirea sintagmei de entitate patrimoniala. Resursele economice si tranzactiile privind miscarea acestora sunt atribuite unei e (...)
 
Principiul evaluarii separate A elementelor de activ si de datorii in vederea stabilirii sumei totale corespunzatoare unei pozitii de bilant.
 
Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de pasiv Principiu contabil. In vederea stabilirii valorii totale corespunzatoare unei pozitii din bilant, se va determina separat valoarea aferenta fiecarui element individual de activ sau de pasiv.
 
Principiul imbinarii intereselor individuale cu cele generale Este consacrat de texte ale legii civile care prevad ca: " Drepturile civile ale persoanelor fizice sunt recunoscute in scopul de a satisface interesele personale materiale si culturale in acord cu interesul obstesc, potrivit legii si regul (...)
 
Principiul independentei exercitiului Este important pentru asigurarea unei imagini fidele asupra rezultatului fiecarui an financiar. In conditiile practicarii unei contabilitati de angajamente si totodata in spiritul Cadrului general, el presupune delimitarea in timp a venitur (...)
 
Principiul independentei exercitiului Principiu contabil. In contabilitate, se vor lua in considerare toate veniturile si cheltuielile corespunzatoare exercitiului financiar pentru care se face raportarea, fara a se tine seama de data incasarii sumelor sau a efectuarii platilor (...)
 
Principiul intangibilitatii (bilantului de deschidere a unui exercitiu), consta in existenta concordantei depline a acestuia cu bilantul de inchidere a exercitiului anterior (precedent) ceea ce creeaza atat posibilitatea verificarii cu usurinta a integritatii patrimon (...)
 
Principiul intangibilitatii Principiu contabil. Bilantul de deschidere al unui exercitiu trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului precedent.
 
Principiul intangibilitatii Impune ca bilantul de deschidere al unui exercitiu sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului anterior. In cazul in care, dupa intocmirea si aprobarea bilantului, se descopera erori fundamentale, acest principiu interzice corect (...)
 
Principiul irevocabilitatii Actului bilateral nu i se poate pune capat prin vointa uneia singure dintrei parti, iar actului unilateral nu i se poate pune capat prin simpla manifestare de vointa a autorului actului.
 
Principiul libertatii de vointa contractuala In principiu, incheierea oricarui contract este libera si, mai mult, partile contractante pot stabili continutul contractului pe baza acordului de vointa, contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu in functie de natura sa, clauze con (...)
 
Principiul necompensarii Impune inregistrarea distincta a elementelor de activ si a celor de datorii, in contul de profit si pierdere a veniturilor si cheltuielilor, nefiind admisa vreo compensare intre ele. In acest sens exemplificam: necompensarea creantelor cu d (...)
 
Principiul necompensarii Principiu contabil Valorile elementelor ce reprezinta active nu pot fi compensate cu valorile elementelor ce reprezinta pasive, respectiv veniturile cu cheltuielile, cu exceptia compensarilor intre active si pasive, permise de reglementaril (...)
 
Principiul nediscriminarii Sau principiul egalitatii in fata legii civile, este aplicatia principiului fundamental de drept consacrat de art. 16 alin. 1 din Constitutie: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si discriminari". (...)
 
Principiul neretroactivitatii Potrivit acestui pricipiu, un act normativ nu se poate aplica decat imprejurarilor petrecute dupa intrarea sa in vigoare. El va fi inaplicabil imprejurarilor petrecute anterior intrarii sale in vigoare, si anume sub imperiul legii vechi.
 
Principiul noncompensarii Elementele de activ si de pasiv trebuie evaluate distinct. In vederea stabilirii sumei totale corespunzatoare unei pozitii din bilant, se va determina separat suma sau valoarea corespunzatoare fiecarui element individual de activ sau de pas (...)
 
Principiul ocrotirii si garantarii drepturilor civile Potrivit art. 26 din Pactul international privind drepturile civile si politice ale omului: 'Toate persoanele sunt egale in fata legii si au, fara discriminare, dreptul la ocrotire egala din partea legii. In aceasta privinta, legea trebuie (...)
 
Principiul patrimoniului inchis Conform caruia operatiunile economice sunt analizate si reflectate in contabilitate numai din punct de vedere al unui singur titular care gestioneaza patrimoniul respectiv .
 
Principiul permanentei metodelor Consta in asigurarea continuitatii aplicarii regulilor si normelor privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniale si a rezultatelor in scopul crearii premizelor pentru compararea in timp a informat (...)
 
Principiul permanentei metodelor Principiu contabil. In contabilitate, se presupune continuitatea aplicarii acelorasi reguli si norme privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor de activ si de pasiv si a rezultatelor, asigurand comparabilit (...)
 
Principiul pragului de semnificatie Pragul de semnificatie arata valoarea semnificativa a oricarui element si trebuie prezentat separat in cadrul situatiilor financiare. Toate elementele care au valori nesemnificative si sunt de aceeasi natura sau au functii similare sunt con (...)
 
Principiul pragului de semnificatie Prevede ca orice element care are o valoare semnificativa sa fie prezentat distinct in situatiile financiare. Elementele cu valori nesemnificative, cele care au aceeasi natura sau functii similare vor fi insumate.
 
Principiul prevalentei economicului asupra juridicului Presupune ca toate informatiile prezentate in situatiile financiare trebuie sa reflecte realitatea economica a evenimentelor si tranzactiile, nu numai forma lor juridica.
 
Principiul prevalentei economicului asupra juridicului Cere ca informatiile prezentate in situatiile financiare sa reflecte nu numai forma juridica a evenimentelor si tranzactiilor, ci si realitatea lor economica. (o aplicare a acestui principiu este tratamentul contabil al contractelor de leas (...)
 
Principiul proprietatii Potrivit Constitutiei, proprietatea poate fi publica sau privata. Cea publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. Titular al dreptului de proprietate privata poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica. consti (...)
 
Principiul prudentei Consta in aceea ca pentru deprecierile, riscurile si pierderile probabile care pot surveni in activitatea exercitiului curent sau anterior nu este admisa, pe de o parte, supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor, iar pe de alta p (...)
 
Principiul prudentei Principiu contabil. Valoarea oricarui element contabil trebuie sa fie determinata pe baza principiului prudentei. In mod special, se vor avea in vedere urmatoarele aspecte: a) se vor lua in considerare numai profiturile recunoscute pana la (...)
 
Principiul stabilitatii unitatii monetare Unitatea monetara este retinuta in dubla ipostaza ca unitate de cont si ca unitate de cumparare.Recursul la moneda ca unitate de cont are in vedere folosirea acesteia ca unitate de masurare si de inregistrare a fluxurilor si stocurilor patr (...)
 
Prinsoare Vezi Contract de joc sau prinsoare.
 
Privatizare In sensul strict al cuvantului, trecerea capitalului de stat din proprietatea statului si a unor bunuri privite in materialitatea lor, in special a mijloacelor de productie, din proprietatea statului, a societatilor comerciale cu capital de (...)
 
Privilegiu Din punctul de vedere al dreptului civil, este dreptul unui creditor de a fi platit cu prioritate fata de alti creditori, datorita calitatii creantei sale. Prin calitatea creantei intelegem cauza sau faptul juridic din care s-a nascut; pers (...)
 
Privilegiul de conversiune Da posibilitatea de a schimba o actiune detinuta contra unei alte actiuni, cu alte caracteristici sau cu alt titlu emis de aceeasi societate.
 
Privilegiul de dividend Reflecta faptul ca dreptul de dividend exista pentru toate actiunile, dar acest drept nu este egal pentru toate categoriile de actiuni. Privilegiul de dividend ofera certitudinea primirii dividendelor chiar in cazul in care profitul total a (...)
 
Privilegiul de dividend cumulativ Ofera actionarilor posibilitatea de a primi retroactiv dividende si pentru anii in care nu s-au facut distribuiri, in primul an in care se repartizeaza dividende. In aceste cazuri, dividendul retinut se plateste cu prioritate, apoi, in limi (...)
 
Privilegiul de participatie Se ataseaza numai actiunilor cu privilegiu de dividend si permite actionarilor sa primeasca un dividend aditional, cu conditia ca suma totala a distribuirilor din profit sa fie satisfacatoare pentru a permite detinatorilor de actiuni fara p (...)
 
Privilegiul de rascumparare Constituie o derogare de la regula generala conform careia capitalul social este permanent si nu poate fi retras de catre actionari. Acest privilegiu da posibilitatea societatii de a rascumpara unele actiuni eliminand pe detinatorii lor ca (...)
 
Privilegiul de vot Este atasat actiunii si nu cumparatorului initial, astfel incat el se transfera fiecarui detinator succesiv in cazul ca actiunile circula prin vanzare-cumparare. Dreptulde vot se exprima in adunarea generala a actionarilor si in consiliul d (...)
 
Privilegiul mandatarului Mandatarul beneficiaza de un privilegiu special (drept de retentie) pentru tot ce i se datoreaza din executarea mandatului (articolul 386 Cod comercial). creantele mandatarului au prioritate fata de oricare alte creante pe care le are fata (...)
 
Pro rata Metoda de alocare proportionala ce implica plati sau beneficii alocate in functie de investitii sau proprietar.
 
Proba tehnologica Esantion format dintr-o bucata sau mai multe bucati, extrase din multimea obiectelor muncii ce se prelucreaza, la un anumit nivel al procesului tehnologic, pentru a verifica daca la acel nivel sau pana la el procesul se desfasoara normal. A (...)
 
Proba testimoniala Acelasi lucru cu Marturia.
 
Probabilitate Conceptul de probabilitate se fundamenteaza pe incertitudinea proprie mediului in care intreprinderea isi desfasoara activitatea. El se refera la gradul de incertitudine cu care beneficiile economice viitoare asociate unui element se vor co (...)
 
Probe de audit V.1 intelegem orice informatie utilizata de auditorul financiar pentru a stabili daca informatiile sunt prezentate in conformitate cu criteriile prestabilite. v.2 totalitatea informatiilor folosite de auditor pentru a ajunge la concluziile (...)
 
Probe lipsa sau contradictorii - Documente lipsa;- Documente care par a fi modificate;- Faptul ca nu sunt disponibile decat fotocopiile sau documentele transmise electronic;- Raspunsuri inconsecvente, vagi sau neplauzibile din partea conducerii sau angajatilor la intervi (...)
 
Procedeu contabil Procedeu specific metodei contabilitatii care are rolul de a stabili existenta si miscarea elementelor patrimoniale cu ajutorul contului, balantei de verificare si a bilantului.
 
Procedeu tehnologic Totalitate a operatiilor in succesiunea necesara prelucrarii materiei prime in cadrul unei faze sau stadiu al procesului tehnologic. Stabilirea procedeului tehnologic se face in cadrul pregatirii tehnologice a productiei, avandu-se in veder (...)
 
Procedura Totalitatea actelor si formelor indeplinite in cadrul activitatii desfasurate de un organ de jurisdictie, de executare sau de un alt organ de stat.
 
Procedura de exequator In dreptul comercial international, art.370 Cod Procedura Civila dispune ca sentintele arbitrale care nu se executa voluntar pot fi aduse la indeplinire pe teritoriul Romaniei prin procedura de exequator. Aceasta procedura se desfasoara cu (...)
 
Procedura gratioasa Acelasi lucru cu Procedura necontencioasa.
 
Procedura necontencioasa Sinonime - procedura gratioasa, procedura voluntara Procedura ce se caracterizeaza prin inexistenta unui conflict de interese, prin lipsa unui litigiu intre parti.
 
Procedura voluntara Acelasi lucru cu Procedura necontencioasa.
 
Proceduri analitice Utilizarea unor comparatii si indicatori pentru a estima daca soldurile conturilor sau alte date par rezonabile. reprezinta probe importante si eficiente, colectate pe tot parcursul misiunii de audit, inclusiv in etapa stabilirii termenilor (...)
 
Proceduri de evaluare a riscului Procedurile de audit efectuate pentru obtinerea unei intelegeri a entitatii si a mediului sau, inclusiv controlul intern, pentru a evalua riscurile unor denaturari semnificative in situatiile financiare si la nivelul declaratiilor. o compon (...)
 
Proceduri de fond Procedurile de audit efectuate pentru detectarea denaturarilor semnificative la nivel declaratiilor; ele includ: (a) Teste de detaliu ale tranzactiilor si soldurilor conturilor; prezentarile si (b) Proceduri analitice de fond.
 
Proceduri de revizuire Procedurile care sunt considerate necesare pentru atingerea obiectivului unei misiuni de revizuire, in primul rand intervievarile personalului entitatii si procedurile analitice aplicate datelor financiare.
 
Procedurile de control Pe care unitatea le-a stabilit prin conducere, cu scopul de a atinge obiectivele manageriale, includ:- verificarea instrumentarii inregistrarilor atat sub aspect tehnic, cat si din punctul de vedere al calculului;- controlul sistemului info (...)
 
Procent relativ de piata Raportul dintre procentul de piata si procentul de piata al celui mai mare concurent. Indica nivelul de dominare a pietei pe care o firma il are asupra competitorilor. Spre exemplu, daca procentul tau de piata este de 20% si cel al celui ma (...)
 
Procentaj de control In cadrul grupului de societati, procentajul de control indica intensitatea controlului politic si strategic, direct sau indirect, al societatii-mama asupra unei alte intreprinderi. Procentajul de control al societatii-mama intr-o filiala e (...)
 
Procentaj de interes In cadrul grupului de societati, procentajul de interes indica partea din capitalul societatii controlate detinute de societatea-mama, direct sau prin intermediul altor societati-satelit. El este o notiune strict financiara, care serveste d (...)
 
Proces 1. Succesiune de stari, etape, stadii prin care trec, in desfasurarea lor temporara, diverse obiecte, fiinte, fenomene etc.; evolutie a unui fenomen, a unui eveniment, a unui sistem etc.; sir de operatii, de fenomene etc. prin intermediul c (...)
 
Proces Din punct de vedere etimologic, cuvantul "proces" provine din latinescul pro-cedere, care inseamna "a merge inainte". El indica activitatea care trebuie sa se desfasoare pentru aplicarea normelor dreptului material (civil).
 
Proces de conducere Ansamblu al fazelor prin care se determina obiectivele unui sistem economico-social si ale componentelor lui, se asigura functionarea sistemului in vederea realizarii obiectivelor respective si se controleaza parametrii de stare ai acestuia (...)
 
Proces de munca Componenta a procesului de productie, activitate a executantului in sfera productiei materiale sau in sfera serviciilor, care, folosind mijloace de munca, actioneaza asupra obiectelor muncii in vederea obtinerii de bunuri si prestari de ser (...)
 
Proces de organizare Parte a unui proces de conducere care are ca obiect crearea unui sistem economico-social. Procesul de organizare constituie continutul functiei de organizare. Intrucat procesele de organizare in sistemele economico-sociale moderne se caract (...)
 
Proces de productie Ansamblu al activitatilor desfasurate in mod constant, organizate, conduse si realizate de catre om cu ajutorul mijloacelor de munca si al proceselor naturale care au loc in legatura cu transformarea muncii in produse si servicii. Orice pro (...)
 
Proces de productie continuu Proces de productie care se desfasoara fara intrerupere de-a lungul intregii perioade calendaristice, potrivit cerintelor tehnologice sau organizatorice. Intreruperea acestor procese are drept urmare inrautatirea calitatii produselor obtinu (...)
 
Proces de productie discontinuu Proces de productie care se caracterizeaza prin faptul ca intreruperile din motive tehnico-organizatorice neprevazute nu atrag dupa sine inrautatirea calitatii productiei, deteriorarea starii masinilor, utilajelor, instalatiilor. Procesul d (...)
 
Proces de productie natural Proces de productie in desfasurarea caruia transformarea obiectelor muncii are loc fara participarea nemijlocita a omului.
 
Proces decizional Activitate de gandire logica, realizat intr-un anumit cadru organizatoric si juridic si desfasurat in timp de organele de conducere, cu atragerea unor compartimente si specialisti, in legatura cu pregatirea, elaborarea, realizarea si contro (...)
 
Proces economic Sinonim - faza economica Inlantuire ordonata a diferitelor etape si/sau stadii ale realizarii unei operatiuni economice; miscarea generala, dezvoltarea in timp si in spatiu, a unui fenomen economic. Procesul economic se refera la un ansambl (...)
 
Proces industrial Un proces de transformare (fizic, chimic, manual sau de orice natura) utilizat in fabricarea de noi produse (fie ele bunuri de consum, intermediare sau de investitii), in prelucrarea produselor uzate sau pentru furnizarea de servicii indust (...)
 
Proces tehnologic Totalitate a operatiilor tehnologice, corelate intre ele si cu mijloacele de munca, necesare executarii unui produs sau unei parti componente a acestuia, in cadrul unei unitati de productie. Ca latura a procesului de productie, procesul teh (...)
 
Proces verbal de custodie temporara Reprezinta documentul care se intocmeste pentru stocurile respinse, acestea fiind la dispozitia furnizorului.
 
Proces verbal de punere in functiune Document contabil care se intocmeste pentru mijloacele fixe care necesita montaj si probe tehnologice.
 
Proces verbal de receptie a mijloacelor fixe Document contabil care se intocmeste pentru mijloacele fixe care nu necesita montaj si nici probe tehnologice (mijloace transport, utilaje).
 
Proces verbal de receptie provizoriu Document contabil care se intocmeste pentru mijloacele fixe care necesita montaj dar nu necesita probe tehnologice (cladiri, constructii speciale).
 
Proces verbal de scoatere din functiune Document contabil intocmit la incheierea duratie de viata utila (momentul scoaterii din functiune a mijlocelor fixe) care serveste la inregistrarea in evidenta operativa si contabila a operatiunii, dar si la constatarea indeplinirii conditi (...)
 
Proces-verbal Inscris prin care se consemneaza anumite fapte sau acte juridice. Procesul verbal este un document cu cea mai mare frecventa ce cuprinde aproape toate domeniile de activitate: economic, tehnic, social, juridic etc.
 
Proces-verbal de plati Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-3A) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document justificativ pentru sumele predate de casierul unitatii mandatarului platitor, in vederea efectuarii pla (...)
 
Proces-verbal de punere in functiune Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-5/b) Vezi Proces-verbal de receptie.
 
Proces-verbal de receptie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-5) Se foloseste de catre regiile autonome, societatile comerciale, institutiile publice, unitatile cooperatiste, asociatiile si celelalte persoane juridice. 1. Serveste ca: , - document de inre (...)
 
Proces-verbal de receptie finala Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-5/c) Vezi Proces-verbal de receptie.
 
Proces-verbal de receptie provizorie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-5/a) Vezi Proces-verbal de receptie.
 
Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe / de declasare a unor bunuri materiale Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-3/aA) Format A4, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document de constatare a indeplinirii conditiilor scoaterii din functiune a mijloacelor fixe, de scoatere din u (...)
 
Procesul sistemic Este acela in cadrul caruia aparitia unor informatii negative despre o anumita institutie financiara (sau chiar falimentul acesteia) declanseaza o serie de efecte adverse asupra altor institutii financiare un proces sistemic este considerat (...)
 
Procura 1. Inscris prin care o persoana imputerniceste pe alta sa incheie acte juridice pentru ea sau in numele ei. 2. Contract de mandat. 3. Inscris constatator al contractului de mandat.
 
Procuror Membru al procuraturii, care supravegheaza justa aplicare a legii si care reprezinta interesele statului intr-un proces.
 
PRODCOM Nomenclatorul de produse pentru anchetele statistice de productie, utilizat de tarile Uniunii Europene. A fost adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE)nr. 3.924/19 decembrie 1991 si este integrat in CPA (Clasificarea produselor asociate (...)
 
Prodecan Functie de conducere in invatamantul superior, conducator care ajuta pe decan in conducerea curenta a unei facultati. Vezi si Decan, Prorector, Rector
 
PRODROM Nomenclatorul de produse pentru anchetele statistice de productie, care este utilizat in Romania (pentru produsele energetice se utilizeaza nomenclatorul specific acestora). PRODROM este integrat in CPSA (Clasificarea produselor si servicii (...)
 
PRODROM PRODROM (2004) reprezinta versiunea nationala a Listei PRODCOM 2004 utilizata in cadrul Uniunii Europene. Nomenclatorul PRODROM2004 a fost realizat in concordanta cu Lista PRODCOM 2004, NACE 2004 si particularitatile industriei romanesti.
 
Productia exercitiului ( Qe ) Reflecta volumul total al activitatii producatoare de bunuri sau prestatoare de servicii, desfasurate in cadrul unei intreprinderi pe parcursul unui exercitiu financiar. Include valoarea bunurilor si serviciilor "fabricate" de intreprindere (...)
 
Producator Persoana, intreprindere sau tara care produc bunuri sau asigura servicii.
 
Productele Sunt rezultate ale bunurilor, care se realizeaza prin consumarea substantei acestora. astfel, minereul dintr-o mina este productul minei in sensul ca prin culegere se consuma substanta bunului care l-a produs
 
Productia exercitiului Sold intermediar de gestiune ce caracterizeaza activitatea globala desfasurata de intreprinderile de productie si/sau de prestari de servicii si se obtine prin insumarea unor elemente eterogene din punct de vedere al evaluarii: a. productia (...)
 
Productia in curs de executie Productia care nu a parcurs toate fazele (stadiile) de prelucrare, prevazute in procesul tehnologic, precum si produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. De asemenea, productia in curs de executie includ (...)
 
Productia in curs de executie reprezinta productia care nu a parcurs toate fazele (stadiile) de prelucrare, prevazute in procesul tehnologic, precum si produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. Se includ, de asemenea, lucrarile, se (...)
 
Productie Procesul crearii bunurilor materiale. Totalitatea produselor obtinute in procesul muncii intr-o perioada de timp determinata si intr-un anumit sector de productie.
 
Productie Productia este o activitate care are drept rezultat un produs. Termenul este utilizat cu referire la intreaga gama a activitatilor economice. Termenul nu este exclusiv pentru sectorul agricol, extractiv sau de prelucrare, el este folosit, d (...)
 
Productivitatea Reprezinta expresia sintetica a eficientei utilizarii factorilor de productie, adica rodnicia, randamentul factorilor de productie utilizati in activitati din care rezulta bunuri economice.
 
Produs Sinonim - bun economic in sens larg Bun sau serviciu rezultat din activitatea economica, destinat satisfacerii directe sau indirecte a unei nevoi. Produsele pot fi clasificate in mai multe grupe, dupa criterii corespunzatoare. Astfel, dupa (...)
 
Produs Un produs este rezultatul activitatii economice. Este termenul generic aplicat bunurilor si serviciilor.
 
Produs brut Vezi Produs.
 
Produs colateral 1. Produs rezultat o data cu realizarea produsului de baza si care utilizeaza aceeasi linie tehnologica de fabricatie si aceeasi materie prima, sub forma de deseuri (obtinute prin croire, stantare, debitare etc.). 2. Produs distribuit clien (...)
 
Produs complementar Produs folosit cu unul sau mai multe produse de baza pentru a satisface mai multe necesitati. Spre exemplu cafeaua si zaharul.
 
Produs de baza Produs principal al unei intreprinderi ce reprezinta baza productiei si care nu necesita prelucrari ulterioare in cadrul procesului de fabricatie.
 
Produs de proba Produs experimental supus operatiei de testare inainte de omologare. Testarea consta in verificarea din punct de vedere tehnic si calitativ a valorii produsului, precum si a modului de acceptare a sa sau nu de catre piata.
 
Produs deficitar Produs care in prezent nu ofera o satisfactie imediata sau mari avantaje pe termen lung, dar prezinta o necesitate.
 
Produs final Totalitatea bunurilor economice (materiale, servicii etc.), in expresie valorica, destinate ultimei utilizari ce li se poate da. Se determina eliminand consumul intermediar din valoarea bunurilor produse intr-o tara. Cunoscut si sub denumir (...)
 
Produs finit Vezi Produs.
 
Produs finit Produse pentru care prelucrarea s-a incheiat.
 
Produs Global Brut Abreviat - PGB Exprima rezultatele intregii activitati umane pe o perioada de timp determinata si se calculeaza ca norma a consumului intermediar si a consumului final.
 
Produs Global Net Produs global din valoarea caruia s-a dedus amortizarea.
 
Produs Interior Net Abreviat - PIN Exprima valoarea bunurilor produse si serviciilor prestate intr-o anumita tara intr-o anumita perioada de timp, de regula un an din care se scad consumul intermediar si amortizarea capitalului fix.
 
Produs Intern Brut Abreviat - PIB Principalul agregat macroeconomic al sistemului contabil national ce exprima valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic, care au fost produse in interiorul unei tari de (...)
 
Produs Intern Net Agregat macroeconomic de rezultate care se calculeaza prin deducerea consumului de capital fix din produsul intern brut.
 
Produs manufacturat Vezi Produs.
 
Produs marfa Vezi Produs.
 
Produs National Brut Abreviat - PNB Reprezinta valoarea bunurilor produse si serviciilor prestate in interiorul tarii, intr-o perioada de timp, de regula un an, la care se adauga soldul (pozitiv sau negativ) dintre valoarea bunurilor si serviciilor produse de a (...)
 
Produs nemarfa Vezi Produs.
 
Produs nou Produs care poseda inovatia si tine pasul cu progresul sau cu moda prin originalitate si noutate nemaifiind cunoscut pe piata.
 
Produs rezidual Elemente secundare rezultate din procesul de fabricatie: rebuturi, materiale recuperabile, deseuri.
 
Produs semifabricat Produse realizate printr-o serie de prelucrari, dar necesitand o prelucrare ulterioara, inainte de a fi gata pentru intrebuintare. Ele pot fi vandute altor fabricanti, pentru prelucrarea ulterioara. Exemplele tipice ar putea include piesele (...)
 
Produs semifinit Vezi Produs.
 
Produs strategic Produs lansat pe piata cu intentia realizarii anumitor obiective de marketing (patrundere pe un segment de piata, posibilitati de stabilire de pret de monopol, atragerea de noi cumparatori de pe pietele concurente etc.).
 
Produse destinate consumului intermediar Un produs destinat exclusiv consumului intermediar numit “produs exclusiv” este un produs legat tehnologic de productia altor produse din aceeasi grupa, dar care nu este produs in nici o alta grupa (de exemplu, melasele legate de produc (...)
 
Produsele finite Sunt produsele care au parcurs toate fazele de fabricatie prevazute de procesul tehnologic al intreprinderii, fiind depozitate in vederea vanzarii catre terti.
 
Produsele reziduale Sunt produsele rezultate din procesul de fabricatie: rebuturi, materiale recuperabile, deseuri.
 
Profesia de expert contabil si de contabil autorizat Se exercita de catre persoanele care au aceasta calitate, in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 65 / 1994 si Ordonanta Guvernului nr. 89 / 1998, cu respectarea principiului independentei profesiei.
 
Profesie Specialitatea (calificarea) obtinuta prin studii.
 
Profesiograma Reprezentare sintetica a caracteristicilor unei activitati profesionale sub aspectul cerintelor fizice (forta fizica, talia, greutatea), al starii de sanatate, al aptitudinilor, al cunostintelor profesionale, al inteligentei, atentiei, spir (...)
 
Profesiune Activitate cu caracter permanent pe care o desfasoara cineva pe baza unei calificari; complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice de un anumit gen si de un anumit grad care definesc pregatirea cuiva pentru exercitarea unei ocu (...)
 
Profit Indicator sintetic ce reprezinta venitul sau castigul obtinut ca urmare a unei activitati eficiente din punct de vedere economic. Venitul total minus costul total. Generic vorbind, reprezinta beneficiul obtinut ca rezultat al investirii de (...)
 
Profit brut Diferenta dintre incasarile totale brute si totalul cheltuielilor unei intreprinderi (inclusiv obligatiile fiscale din TVA).
 
Profit din exploatare Profitul din exploatare = marja bruta + alte venituri din exploatare - costuri de distributie - cheltuieli administrative - alte cheltuieli de exploatare.
 
Profit dupa impozitare Profitul dupa impozitare = profitul inainte de impozitare - cheltuieli cu impozitul pe profit.
 
Profit impozabil Conform normelor legale in vigoare, profitul impozabil este profitul ce se determina ca diferenta intre veniturile din livrarea bunurilor mobile, a bunurilor imobiliare pentru care s-a transferat dreptul de proprietate, servicii prestate si (...)
 
Profit inainte de impozitare Profitul inainte de impozitare = profitul din exploatare - costuri financiare + venituri din intreprinderile asociate.
 
Profit nerepartizat Profitul ce ramane dupa plata impozitelor care nu este platit ca dividende. Reprezinta investitii provenite din profitul societatii comerciale si participa la finantarea capitalului.
 
Profit net Partea din profit ce ramane din profitul brut din care se scad valoarea impozitului pe profit si dividendele cuvenite societatilor si actionarilor.
 
Profit net al activitatii curente Profitul net al activitatii curente = profitul dupa impozitare - interes minoritar.
 
Profit net al perioadei Profitul net al perioadei = profitul net din activitati curente +/- elemente extraordinare.
 
Proforma Document continand toate elementele unei facturi valabila in operatii bancare, vamale etc.
 
Prognoza Evaluare probabila, stabilita in mod stiintific, a evolutiei viitoare a componentelor cantitative si calitative ale unui domeniu de activitate, pentru o perioada delimitata a orizontului de timp ales. Prognoza este rezultatul unei cercetari (...)
 
Program 1. Plan de activitate in care sunt stabilite (in ordinea desfasurarii lor) etapele propuse pentru o perioada data; desfasurare a activitatii (individuale, dintr-o institutie) dupa un plan. 2. Expunere (scrisa) a principiilor, scopurilor etc (...)
 
Programare economica Sinonim - planificarea economica Furnizeaza date informationale de plan si prognoza economica, ce reprezinta 28% din totalul informatiilor economice. Vezi si Informatie.
 
Programe extinse De control al conturilor se elaboreaza in situatia in care, in urma parcurgerii etapelor precedente, se ajunge la concluzia ca auditul nu se poate sprijini pe controlul intern din intreprindere. In acest caz, volumul sondajelor este mai mar (...)
 
Programe minime Sau restranse de control al conturilor se elaboreaza atunci cand, in urma aprecierii controlului intern, se ajunge la concluzia ca exista un grad rezonabil de asigurare ca inregistrarile contabile sunt fiabile. In aceasta situatie se pot li (...)
 
Programul de audit Cuprinde un "set de instructiuni" utilizate de asistenti implicati in audit cu scopul de a controla desfasurarea activitatii. stabileste pentru fiecare domeniu timpul necesar aferent procedurilor de audit, evaluarile specifice ale riscurilo (...)
 
Programul de control al conturilor In practica nu exista un program standard de control al conturilor deoarece acest program depinde exclusiv de rezultatele etapelor precedente si de caracteristicile fiecarei intreprinderi. etapa de cunoastere a intreprinderii a permis deter (...)
 
Programul de munca Pentru realizarea prevederilor Planului de misiune, ISA 300 prevede obligatia pentru auditor de a elabora si documenta un Program de munca in care sunt definite natura, calendarul si intinderea procedurilor de audit necesare. este un ansamb (...)
 
Progresul factorilor de productie Reprezinta un sir de realizari ce poate fi pus in evidenta prin surprinderea tendintelor fundamentale de schimbare, manifestate pe termen foarte lung.
 
Progresul tehnic Se defineste ca totalitate a realizarilor prin care o intreprindere sau o economie in ansamblul sau devine mai eficienta.
 
Proiect 1. Plan sau intentie de a intreprinde ceva, de a organiza, de a face un lucru. 2. Prima forma a unui plan (economic, social, financiar etc.), care urmeaza sa fie discutat si aprobat pentru a primi un caracter oficial si a fi pus in aplicare (...)
 
Proiect Reprezinta o investitie de resurse pe o perioada determinata, avand ca scop realizarea unui obiectiv sau a unui set de obiective specifice Caracteristici ale proiectului: scop, obiective precis definite; ciclu de viata, resurse (umane, mate (...)
 
Proiectarea testelor Pentru verificarea soldurilor din situatiile financiare auditorul financiar recurge la conceperea unor teste care sa-i permita verificarea trezoreriei clientului, a exactitatii operatiunilor cat si a soldurilor, precum si realizarea unor pr (...)
 
Proiectie Sunt informatii financiare bazate pe ipoteze teoretice referitoare la evenimente viitoare si la actiuni ale conducerii care pot sau nu sa se produca, precum si pe combinarea estimarilor celor mai plauzibile cu ipotezele teoretice informatii (...)
 
Proiectul planului de audit public intern Se elaboreaza de catre compartimentul de audit public intern, pe baza evaluarii riscului asociat diferitelor structuri, activitati, programe/proiecte sau operatiuni, precum si prin preluarea sugestiilor conducatorului entitatii publice, pri (...)
 
Promisiune de contract Sinonim - antecontract Conventia prin care una din parti sau ambele parti se angajeaza sa incheie in viitor un anumit contract, al carui continut esential este determinat in prezent.
 
Promisiune de porte-fort Acelasi lucru cu Promisiune pentru altul.
 
Promisiune pentru altul Sinonime - promisiunea faptei altuia, promisiunea de porte-fort, conventia de porte-fort. Acel act juridic sau acea clauza prin care o parte - promitentul - se angajeaza fata de cealalta parte - creditorul promisiunii - sa determine pe o a (...)
 
Promisiune publica de premiere a unei lucrari, in cazul castigarii unui concurs Angajamentul unei persoane, asumata in public, prin diferite mijloace de comunicare in masa, de a acorda un premiu persoanei care a realizat, in cadrul unui concurs, lucrarea sau actiunea apreciata ca fiind cea mai buna. Obligatia promitent (...)
 
Promisiune publica de recompensa Angajamentul unei persoane, facut unor persoane nedeterminate, publicului in general, de a plati o recompensa celui care va indeplini un anumit act sau fapt. Se apreciaza ca promisiunea este irevocabila din moment ce actiunea pentru care s- (...)
 
Promisiunea de vanzare Promisiunea unilaterala de vanzare sau de cumparare cu specificarea lucrului, pretului si termenului este obligatorie si duce la perfectarea contractului, daca a fost acceptata inlauntrul termenului aratat. poate exista si promisiune bilate (...)
 
Proprietar Titular al unui drept de proprietate, respectiv persoana indreptatita sa exercite in nume propriu prerogativele conferite de acest drept; aptitudinea de a intrebuinta lucrul potrivit cu natura sau destinatia acestuia, de a-l folosi si dispu (...)
 
Proprietatea Reprezinta o relatie intre oameni, un contract social cu privire la bunurile materiale, spirituale si de alta natura existente in societate sau obtinute din activitatea economica.
 
Proprio nomine Expresie din limba latina In numele si pe seama propriei pesoane (fizice sau juridice). Opus - Alieno nomine
 
Prorector Functie de conducere din invatamantul superior, conducator care ajuta pe rector in conducerea curenta a institutiei, raspunde de aplicarea intocmai a planurilor de invatamant si a programelor analitice, de asigurarea integrarii organice a i (...)
 
Prorogare Amanare a platii scadente, a unui efect de schimb.
 
Prospect Publicatie sub forma de pliant sau brosura care contine date informative asupra unor produse, titluri de valoare sau a altor activitati. Mijloc publicitar sub forma unor tiparituri de dimensiuni mai mici, care individualizeaza un produs, ce (...)
 
Prostitutia Conform art. 328 Cod Penal, fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta, practicand in acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
 
Protectia sociala Reprezinta ansamblul masurilor luate de catre stat in vederea asigurarii unui trai decent al populatiei, impotriva degradarii conditiei sociale a omului.
 
Protest 1. Refuz al trasului de a plati cambia la scadenta. In aceasta situatie, posesorul cambiei trebuie sa initieze procedura de "protest de plata" la judecatoria locului platii. 2. Constatarea, printr-un act autentic, a refuzului unui tras de a (...)
 
Prototip Produs complex, instalatie tehnologica, sistem tehnic sau piesa executate ca model intr-un singur exemplar, pentru testarea parametrilor constructivi/tehnici/functionali in vederea trecerii la fabricatia de serie sau de masa. Executia proto (...)
 
Provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare Vezi Provizioane pentru riscuri si cheltuieli.
 
Provizioane pentru riscuri si cheltuieli Provizionul pentru riscuri si cheltuieli reprezinta un pasiv cu exigibilitate sau valoare incerta. Sunt destinate acoperirii de riscuri si cheltuieli pe care evenimente survenite sau in curs de desfasurare le fac probabile si al caror obiec (...)
 
Provizioane pentru riscuri si cheltuieli Reprezinta datorii ale intreprinderii care sunt constituite, de regula, la sfarsitul exercitiului. Reglementarile introduse prin Programul de Dezvoltare a Contabilitatii din Romania le definesc ca fiind datorii cu exigibilitate sau valoare (...)
 
Provizioane reglementate In contabilitate, parte a capitalurilor proprii, in cadrul pasivului bilantier. Corespund, in general, unei fractiuni din rezultat, plasata sub un regim de exonerare de impozit. Nu putini sunt specialistii care nu le includ in categoria pro (...)
 
Provizioanele reglementate Sunt fonduri create pe seama cheltuielilor ,fiind destinate acoperirii fluctuatiilor privind rata dobanzii,de curs valutar si de preturi ,precum si pentru reglarea amortizarii derogatorii . Se contabilizeaza numai pe baza unor dispozitii le (...)
 
Provizion 1. Fonduri constituite intr-o perioada de gestiune, pe seama cheltuielilor, cu scopul acoperirii riscurilor si a pierderilor posibile datorita deprecierii bunurilor si a cresterii obligatiilor. 2. Sursa constituita pe seama cheltuielilor, p (...)
 
Provizion O suma rezervata, referitoare la o datorie anticipata sau la reducerea valorii unui activ unde suma nu poate fi identificata foarte exact.( IPSAS) = Un pasiv cu exigibilitate sau valoare incerta.(IPSAS).
 
Provocare Circumstanta atenuanta prevazuta in art.73 Cod Penal. Legea prevede ca savarsirea infractiunii sub stapinirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de o provocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printr-o ati (...)
 
Proxenetism Conform art. 329 Cod Penal, indemnul sau constrangerea la prostitutie ori inlesnirea practicarii prostitutiei sau tragerea de foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre o persoana, precum si recrutarea unei persoane pentru prostit (...)
 
Prudenta Principiul prudentei este antidotul gasit de contabili la optimismul managerilor relativ la rezultatul activitatii intreprinderii gestionate de ei. acesta impune sa se tina seama de toate pierderile probabile, dar sa nu se considere decat v (...)
 
Psihologie judiciara Ramura a psihologiei, auxiliara dreptului, care urmareste sa descopere mijloacele psihologice cele mai adecvate ce pot contribui la stabilirea adevarului si la o mai echitabila administrare a justitiei, prevenirea si inlaturarea erorilor ju (...)
 
PTE Abreviere Cod monetar ISO pentru escudo portughez.
 
Public In materia dreptului penal, conform art.145 Cod Penal, prin termenul "public" se intelege tot ce priveste: - autoritatile publice, - institutiile publice, - institutiile sau alte persoane juridice de interes public, - administrarea, folosir (...)
 
Publicitate 1. Anunt difuzat de catre o societate comerciala sau institutie publica sau particulara, in legatura cu o activitate comerciala, o tranzactie, o afacere, o meserie sau o profesie, cu scopul promovarii furnizarii contra cost, de bunuri sau s (...)
 
Publicitate a sedintei de judecata Conform art 290 Cod Procedura Penala, sedinta de judecata este publica. Minorii sub 16 ani nu pot asista la sedinta de judecata. Daca judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingerea unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vieti (...)
 
Publicitate imobiliara In dreptul civil, totalitatea mijloacelor juridice prevazute de lege prin care se evidentiaza situatia materiala si juridica a imobilelor, in mod public, pentru a ocroti securitatea statica si securitatea dinamica a circuitului civil referi (...)
 
Punct de echilibru =prag de rentabilitate, vezi definitia pragului de rentabilitate.
 
Punct de legatura Din punctul de vedere al dreptului international privat, principalele puncte de legatura admise de legea romana sunt: - cetatenia, - domiciliul sau resedinta, - sediul social, - fondul de comert, - locul incheierii actului juridic, - locul (...)
 
Punct de lucru "Conform LEGE nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finantele publice locale, art.32 : Cote defalcate din impozitul pe venit, alin.(7)prevede : ""Platitorii de impozite si taxe care au organizate puncte de lucru stabile cu minimum 5 angajati pe (...)
 
Puncte forte Sunt constituite din controale plasate in fluxul de prelucrare a datelor, care garanteaza o corecta contabilizare a acestora.
 
Puncte slabe Sunt reprezentate de deficiente ale sistemului, care pot da nastere unor riscuri de erori sau fraude. un punct slab in controlul intern poate avea un efect semnificativ asupra situatiilor financiare
 
Punere in circulatie a produselor contrafacute Conform art. 300 Cod Penal, punerea in circulatie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fara drept a obiectului unei inventii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
 
Punere in intarziere Manifestarea unilaterala de vointa prin care creditorul pretinde executarea prestatiei ce i se datoreaza de catre debitor. Modalitate prin care o societate comerciala care a livrat un produs si nu a primit contravaloarea trebuie sa someze p (...)
 
Purga A curata, a elimina, a epura.
 
Purtare abuziva Conform art. 250 Cod Penal, intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. Lovirea sau alte ac (...)
 
Put Vezi Optiune de vanzare.
 
Putere de cumparare Sau valoarea banilor, reprezinta cantitatea de bunuri si servicii care se poate procura cu o unitate monetara manifestarea puterii de cumparare, in calitate de etalon monetar, rezulta din contributia diferita a bunurilor si serviciilor, din (...)
 
Puterea publica (suveranitatea) Este, in esenta, puterea statului de a-i comanda pe indivizii care intra in compunerea populatiei sale ca si de a exclude de la o astfel de comanda orice alta putere din afara granitelor sale. Cu anumite circumstantieri, ea se exercita si a (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera P, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8065
EUR 4.6474
GBP 5.3147
CHF 3.8777
MDL 0.23
XAU 162.13
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil