Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Materii prime
Definitie: 1. Element de compozitie al capitalului circulant, rezultat al proceselor economice anterioare si constand din bunuri intermediare care servesc prin consumare la obtinerea altor bunuri, destinate vanzarii si aducatoare de avantaje economice, de profit. 2. Din punct de vedere contabil, materiile prime constituie un element de compozitie al costului de productie. Acestea participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera M

Termeni si expresii, litera M

 
Macroeconomie 1. Acea parte a economiei, a activitatii economice, care este formata din procesele, faptele, actele si comportamentele de natura economica in contextul raporturilor dintre ele, ca marimi si variabile agregate ce se realizeaza prin ceea ce (...)
 
Macrostabilizare Proces complex condus (concertat), sustinut prin masuri economico-financiare directe sau indirecte, avand drept tinta principala stoparea declinului unei economiii in care inflatia si somajul au devenit fenomene cronice, care se intretin si (...)
 
Magazin Unitate comerciala unde au loc procese operative ale circulatiei marfurilor (primirea, depozitarea si vanzarea marfurilor). Unitate comerciala (cu amanuntul) operativa ce cuprinde unul sau mai multe locuri de munca unde se desfasoara activi (...)
 
Magazin combinat Magazin care comercializeaza doua-trei grupe de marfuri inrudite prin cererea de consum a clientilor (spre exemplu mezeluri-branzeturi).
 
Magazin cu autoservire Magazin ce reprezinta forma moderna de desfacere a marfurilor, prin care actul de vanzare-cumparare nu se mai realizeaza prin intermediul vanzatorilor, ci prin alegerea nemijlocita a marfurilor direct de catre cumparatori.
 
Magazin pivot Centru comercial alcatuit din magazine model proprietatea principalilor detailisti din zona respectiva.
 
Magazin universal Magazin comercial ce dispune de o suprafata de vanzare intre 2.500 si 20.000 metri patrati destinat comercializarii unui sortiment universal de marfuri. Magazinul universal prezinta urmatoarele caracteristici: - comercializeaza un sortiment (...)
 
 
Magistrat 1. Membru al corpului judiciar (judecator, procuror, consilier). 2. Functionar superior; persoana insarcinata cu administrarea unui teritoriu; inalt demnitar.
 
Mahona Barca cu vasle, de dimensiuni mari, cu fundul lat, folosita in porturi la transportarea incarcaturii de pe nave.
 
Maistru Organizator si conducator nemijlocit al unei formatii de lucru care raspunde de activitatea de productie si de realizarea sarcinilor de plan ale acesteia. Maistrul are in subordine un numar de muncitori stabilit prin normative si, dupa caz, (...)
 
Mala in se Expresie din limba latina "rele in sine".
 
Mala prohibita Expresie din limba latina "rele interzise" Fapte care desi nu sunt considerate infractiuni, sunt interzise. Spre exemplu, a calca pe iarba in locuri publice.
 
Malaxor Aparat folosit pentru amestecarea si omogenizarea unor materiale.
 
Management 1. Acel proces prin care se coordoneaza, se conduc, se planifica si se controleaza activitatile desfasurate intr-o organizatie, astfel incat sa se asigure atingerea scopurilor acesteia, cu maximul de eficienta. Managementul are un caracter (...)
 
Manager Specialist in domeniul managementului, conducator de intreprindere, persoana care aplica principiile si tehnicile managementului, adica este implicata in administrarea unei organizatii cu autoritate in folosirea, combinarea si coordonarea r (...)
 
 
Mancipatie Contract de vanzare, facut in prezenta unor martori si potrivit unei ceremonii speciale.
 
Manco Notiune folosita in practica financiara si bancara avand drept continut economic constatarea unei lipse de bani in urma unor operatiuni sau estimarea unor pierderi la o marfa cu prilejul transportului, conservarii, manipularii, desfacerii.
 
Mandat Vezi Contract de mandat.
 
Mandatul Este contractul in temeiul caruia o persoana (mandant) imputerniceste alta persoana (mandatar) sa incheie anumite acte juridice in numele si pe seama mandantului. mandatul este comercial daca actele incheiate sunt acte comerciale; mandatul (...)
 
Mandrin 1. Piesa ascutita folosita la gaurirea tablei metalice; dorn, priboi. Unealta pentru largirea sau formarea gaurilor din piese tubulare sau inelare. Dispozitiv pentru fixarea pieselor de prelucrat sau a uneltelor. 2. Sarma care se aseaza ina (...)
 
Mandrinare Largirea gaurilor pieselor inelare sau tubulare cu ajutorul mandrinului. Imbinare etansa a capatului unei tevi cu o placa metalica.
 
Manifestare expresa a vointei Manifestare de vointa exteriorizata prin modalitati de natura a o face cunoscuta altor persoane in mod nemijlocit. Ea poate fi verbala sau constatata printr-un inscris.
 
Manifestare implicita a vointei Acelasi lucru cu Manifestare tacita a vointei.
 
Manifestare tacita a vointei Sinonim - manifestare implicita a vointei Manifestare de vointa ce se deduce din anumite semne, gesturi etc. ale autorului ei, permitand, insa, sa se traga concluzia neindoielnica cu privire la vointa interna a autorului.
 
Manualul Statisticilor Financiare Guvernamentale (GFS) Manual intocmit de catre Departamentul de Statistica al Fondului Monetar International ce are ca scop principal furnizarea unui cadru contabil si conceptual care permite analizarea si evaluarea politicii fiscale si in mod special performant (...)
 
 
Manuire In organizarea muncii, parte a procesului de munca reprezentand un anumit grup de miscari ale unui executant, efectuate cu un scop bine definit. Durata unei manuiri depinde direct de proprietatile obiectelor (greutate, marime, frma etc.), a (...)
 
Marca a fabricii Semn distinctiv folosit de unitatile producatoare, de industrii pentru a-l ajuta pe consumator sa deosebeasca produsele, lucrarile, serviciile lor de cele identice sau similare ale altor unitati din tara sau strainatate. In functie de speci (...)
 
Marcaj Aplicarea pe ambalaj a termenilor, literelor si semnelor stabilite in contractul de vanzare, in asa fel ca marfa sa poata fi usor individualizata si identificata printre alte marfuri. Pe langa semnele repective, se inscriu si numerele de or (...)
 
Marcare la piata Marja destinata sa acopere evolutia de pret adversa. Agentia de brokeraj, detinatoarea contului in marja, face zilnic actualizarea preturilor la nivelul pietei, operatiune numita "marcare la piata" ("marking to market"). Adica, recurge la p (...)
 
Marci de fabrica sau de comert Sunt semne, desene si chiar denumiri care individualizeaza produsele unui fabricant sau marfurile unui comerciant, deosebindu-le de produsele ce apartin altui comerciant. Transmiterea marcii - Dreptul asupra unei marci este de natura patrim (...)
 
Marcile Includ costurile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, activitate sau serviciu in cazul unei marci. Amortizarea acestor active se realizeaza sistematic pe durata cat intreprinderea a achizitionat dreptul de e (...)
 
Marfa Bun economic care serveste productiei sau satisfacerii nevoilor oamenilor, destinat vanzarii-cumpararii, prin tranzactii de piata. Sunt marfuri factorii de productie, satisfactorii, moneda, hartiile de valoare si alte active financiare etc. (...)
 
Marfa Marfa este un bun transportabil cu care se poate face schimb. Poate fi un articol dintr-o serie obtinuta la o linie de productie, un articol unic sau suportul material pentru un serviciu (discheta pentru software). Acesta este un concept ut (...)
 
Marfuri Din punct de vedere contabil, un cont sintetic, de activ, care tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de marfuri, adica acele bunuri care au fost achizitionate pentru a fi revandute in aceeasi stare sau dupa ce au suportat o foarte (...)
 
Margini Reprezinta limitele cunoscute sau stiute ale cantitatilor, spatiilor sau scopurilor. Fiecare clasificare si are propriile limite, date de elementele clasificate, cum ar fi: activitati, bunuri, ocupatii, etc.
 
Marimea imprumutului obligatar Se stabileste in functie de necesitatile de finantare a intreprinderii, de capacitatea de rambursare, dar si de oferta de capitaluri de pe piata financiara.
 
Marimea populatiei In cadrul unei misiuni de audit, de multe ori este necesar sa se lucreze cu esantioane din cadrul unor populatii statistice, nefiind posibila analizarea tuturor elementelor (tranzactiilor, operatiunilor) dintr-o astfel de "populatie". Modul (...)
 
Marimile medii Sunt valori abstracte care tind sa caracterizeze intrega colectivitate sau, cel putin, partea covarsitoare a elementelor colectivitatii. media trebuie inteleasa ca un nivel comun, ca un nivel la care ne asteptam, ca un fel de speranta matem (...)
 
Marimile relative Sunt cea mai simpla forma a indicatorilor derivati pentru ca se obtin prin raportatrea a doua marimi absolute, de tipul a/b. aspecte: intre numarator si numitor trebuie sa existe o legatura logica; intre numarator si numitor trebuie sa exis (...)
 
Marirea capitalului social In ciuda faptului ca Legea nr. 31/1990 republicata, dispune ca marirea capitaluluise face cu respectarea dispozitiilor referitoare la constituirea societatii, cu referire expresa doar la societatile pe actiuni si la societatile cu raspunder (...)
 
Marja 1. Cota de rezerva pentru acoperirea unor diferente de valoare. 2. Diferenta intre costul de vanzare si cel de productie.
 
Marja bruta Acelasi lucru cu Marja comerciala.
 
Marja bruta de autofinantare Diferenta intre veniturile si cheltuielile existente intr-o perioada financiara determinata. Diferenta intre incasarile curente si platile curente ale entitatii economice.
 
Marja bruta din vanzari Indicator economico-financiar de profitabilitate. (Profitul brut din vanzari / Cifra de afaceri) x 100 O scadere a procentului poate scoate in evidenta faptul ca societatea nu este capabila sa isi controleze costurile de productie sau sa ob (...)
 
Marja comerciala ( MC ) Reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si costul de achizitie; este specifica intreprinderilor comerciale, dar o intalnim si in cazul intreprinderilor cu activitate mixta (industriala si comerciala). Activitatea comerciala presupune (...)
 
Marja comerciala Sinonim - Marja bruta Sold intermediar de gestiune. Diferenta intre veniturile din vanzari de marfuri (cont 707 - sunt evaluate la pret de vanzare, exclusiv reducerile comerciale acordate ulterior facturarii) si costul de achizitie aferent (...)
 
Marja de dumping Existenta unei diferente intre pretul de export (mai mic) si valoarea normala (mai mare) a unei marfi.
 
Marja de garantie Masura de protectie a gajului in cazul cand acesta nu acopera valoarea creditului. Diferenta intre valoarea de gajare a unui bun (titlu) si valoarea nominala a acestuia.
 
Marja de productie Parte ramasa din veniturile realizate din vanzari, dupa acoperirea costurilor si cea a cheltuielilor.
 
Marja dobanzii Diferenta intre ratele dobanzilor platite de banca pentru fondurile incredintate si cele percepute pentru creditele acordate din aceste fonduri. Diferenta intre ratele dobanzilor creditoare si cele debitoare.
 
Marketing Concept fundamental ce semnifica organizarea procesului de conceptie a produselor, productia, desfacerea si activitatea de service si de postvanzare, pornind de la ideea de cunoastere a cerintelor consumatorului sau a utilizatorului, in sco (...)
 
Martor Persoana fizica chemata in fata instantelor de judecata pentru a explica desfasurarea unor intamplari, relatarile lor fiind importante pentru stabilirea adevarului.
 
Marturie Sinonim - proba testimoniala Mijloc legal de proba, constand in relatarea facuta oral de o persoana, numita martor, in fata organului de jurisdictie cu privire la acte, fapte, ori imprejurari de orice fel despre care are cunostinta personal (...)
 
Marturisire Recunoasterea de catre o persoana a unui fapt pe care o alta persoana isi intemeiaza pretentia sau apararea si care este de natura sa produca efecte juridice impotriva autorului ei. Este o manifestare unilaterala de vointa, adica un act jur (...)
 
Masa bruta Masa marfii, inclusiv masa ambalajului, care se determina prin cantarire.
 
Masa monetara Denumite si masa baneasca, reprezinta suma de bani aflata in circulatie la un moment dat in economie si apartinand diferitilor agenti economici; reprezinta un indicator care desemneaza totalitatea mijloacelor banesti existente in economia u (...)
 
Masa monetara in Romania Este realizata prin utilizarea urmatoarelor agregate: masa monetara in sensul larg (M2) masa monetara in sensul restrans (M1) care cuprinde: numerar in afara sistemului bancar disponibilitati la vedere cvasi-bani; in structura carora se inc (...)
 
Masa neta Masa totala a marfii, din care se scade masa ambalajului.
 
Masa numerarului Totalitatea semnelor banesti utilizate ca reprezentante ale aurului si aflate la un moment dat in circulatie.
 
Masa profitului Suma pe care o reprezinta profitul unei unitati economice, unui agent, unei economii nationale. Se determina ca diferenta intre venituri si cheltuieli.
 
Master Titlu acordat cuiva de o scoala, de o universitate, dupa terminarea unei specializari profesionale postuniversitare (de un an); persoana care obtine acest titlu.
 
Matca 1. Termen ce desemneaza titlul principal (actiuni sau obligatiuni), fara titluri accesorii (talon, foaie de cupoane). 2. Parte a unei chitante sau a unui cec care ramane la carnet (cotor), dupa detasarea documentului original. Se utilizeaza (...)
 
Materiale consumabile Materiale ce participa sau ajuta la desfasurarea procesului de productie sau, in general, de exploatare, fara a se regasi, de regula, in produsul finit. Acestea sunt materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schi (...)
 
Materiale de natura obiectelor de inventar Reprezinta bunuri cu o valoare mai mica decat limita prevazuta de lege pentru a fi considerate mijloace fixe, indiferent de durata lor de serviciu sau cu o durata mai mica de un an, indiferent de valoarea lor, precum si bunurile asimilate a (...)
 
Materialele consumabile Sunt destinate utilizarii in procesul de productie, participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit.
 
Materialitatea Se refera la importanta (relevanta/ pragul de semnificatie) claselor de tranzactii si a conturilor pentru utilizatorul informatiilor, astfel incat, cu cat tranzactiile/pozitiile/elementele din situatiile financiare sunt mai importante, cu a (...)
 
Materiile prime Sunt destinate utilizarii in procesul de productie, participa direct la generarea produselor, regasindu-se in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.
 
MATIF Abreviere franceza - "Marche a Terme International de France" Piata internationala la termen din Franta.
 
Matricea Boston Boston Consulting Group a dezvoltat o matrice de clasificare a portofoliilor de produse in functie de absorbtia si generarea de numerar, bazata pe procentajul de piata relativ si pe ratele relative de crestere a pietei. Produsele sunt calif (...)
 
Maturitate Vezi Scadenta.
 
Maximizarea valorii intreprinderii Valoarea unei intreprinderi nu este data numai de valoarea prezenta a patrimoniului sau ci trebuie luate in consideratie si urmatoarele aspecte:-valoarea intreprinderii este o valoare actuala, adica echivalentul prezent al rezultatelor sale (...)
 
MDL Abreviere Cod monetar ISO pentru leul moldovenesc.
 
Mecanismul fiscal Cuprinde totalitatea procedeelor tehnice si metodelor prin care se realizeaza actiunea de urmarire si percepere a impozitelor si taxelor.
 
Media aritmetica Se foloseste, in general, cand fenomenul studiat inregsitreaza modificari aproximativ constante in progresie aritmetica. este acea valoare abstracta care inlocuind toate variantele unei colectivitati nu modifica suma elementelor. avantaje: (...)
 
Mediile calculate Se determina pe baza tuturor variantelor inregistrate intr-o colectivitate in functie de natura variatiei si de natura datelor inregsitrate (majoritatea pozitive, iar unele nule sau negative) distingem mai multe feluri de medii calculate. D (...)
 
Mediile pozitionale Se identifica, de regula, in randul variantelor reale ale colectivitatii fara a face calcule deosebite. aceste marimi tin seama nu de nivelul variantei, ci de pozitia lor in colectivitate. exista doua medii pozitionale: mediana - reprezinta (...)
 
Medio Notiune utilizata in terminologia bancara, pentru a stabili termenul de plata sau de prezentare a facturii, insemnand mijlocul lunii.
 
Mediu informatizat Politicile si procedurile pe care entitatea le implementeaza si infrastructura informatica (echipamente, sisteme de operare etc.) precum si programele de aplicatii utilizate pentru sustinerea operatiilor intreprinderii si realizarea strateg (...)
 
Mediul de control Constituie esenta unei organizatii eficient controlate si este generat de atitudinea manifestata de managementul acesteia. Mediul controlului este format din actiunile, politicile si procedurile care reflecta atitudinile de ansamblu ale man (...)
 
Mediul sistemelor informationale computerizate (CIS) Exista in cazul in care, in procesarea de catre entitate a informatiilor financiare care sunt semnificative pentru audit, este implicat un calculator, de orice tip sau dimensiune, indiferent daca acest calculator este operat de catre entita (...)
 
Membrii cu functie de reprezentare Sunt acei membrii ai consiliului de administratie care, potrivit legii romane, au fost numiti intr-un comitet director. Membrii comitetului director nu se confunda cu directorii executivi ai unei societati comerciale.
 
Memorandum de credit Contract incheiat intre o banca comerciala si un client in baza caruia banca se angajeaza sa acorde clientului o linie de credit in conditii determinate.
 
Memoriu Expunere scrisa, amanuntita si documentata, asupra unei probleme, a unei situatii etc.
 
Memoriu de activitate Expunere scrisa care cuprinde date asupra activitatii desfasurate de cineva intr-un anumit domeniu.
 
Memoriu de titluri si lucrari Document in care o persoana isi consemneaza titlurile si lucrarile proprii.
 
Memoriu justificativ Piesa scrisa componenta a unui deviz, unde se descriu conditiile tehnice de proiectare si economice, solutiile de executie etc. pentru realizarea practica a unei investitii.
 
Mens rea Expresie din limba latina "minte vinovata".
 
Mentenanta Totalitatea actiunilor de mentinere sau reducere a starii de functionare a produselor. Se deosebesc doua tipuri de mentenanta: - preventiva sau planificata (care consta in mentinerea in stare de functionare a produselor prin efectuarea anum (...)
 
Mentenanta corectiva Acelasi lucru cu Mentenanta neplanificata. Vezi Mentenanta.
 
Mentenanta neplanificata Acelasi lucru cu Mentenanta corectiva. Vezi Mentenanta.
 
Mentenanta planificata Acelasi lucru cu Mentenanta preventiva. Vezi Mentenanta.
 
Mentenanta preventiva Acelasi lucru cu Mentenanta planificata. Vezi Mentenanta.
 
Mentinerea capitalului financiar Are loc atunci cand profitul se obtine in conditiile in care valoarea financiara sau monetara a activelor nete la sfarsitul exercitiului financiar este mai mare decat valoarea financiara sau monetara a activelor nete de la inceputul perioad (...)
 
Mentinerea capitalului fizic Are loc atunci cand profitul se obtine in conditiile in care capacitatea fizica productiva sau capacitatea de exploatare a intreprinderii la sfarsitul perioadei este mai mare decat capacitatea fizica productiva de la inceputul perioadei.Con (...)
 
Mentinerea nivelului performantelor financiare Gestiunea financiara trebuie sa asigure mentinerea performantelor intreprinderii la unnivel care sa asigure obtinera unor venituri suficiente pentru a asigura plata furnizorilor de resurse si, daca este necesar, sa permita restituirea acest (...)
 
Merceologie Disciplina cu caracter economic al carei obiect il constituie studierea proprietatilor fizico-chimice, biologice si organoleptice ale marfurilor.
 
Mercurial Situatie a preturilor de vanzare cu bucata a bunurilor de consum, publicata in fiecare targ, piata.
 
Meserie Complexul de cunostinte obtinute prin scolarizare si prin practica, necesare pentru executarea anumitor operatii de transformare si prelucrare a obiectelor muncii, sau pentru prestarea anumitor servicii.Meseriile sunt clasificate in grupele (...)
 
Metal monetar Constituie baza a sistemului monetar, in sensul ca reprezinta metalul din care sunt confectionate monedele care circula in interiorul granitelor unui stat, putand fi reprezentat de aur, argint sau de ambele metale. sistemele monetare bazate (...)
 
Metoda Sinonim - metodologie (in unele contexte) 1. Mod de cercetare, de cunoastere si de transformare a realitatii; mod de a proceda, procedeu sau ansamblu de procedee folosite in vederea realizarii unui scop. 2. Mod organizat, sistematic de lucr (...)
 
Metoda capitalizarii Sau metoda valorii actualizate a incasarilor nete viitoare, se bazeaza pe conceptul valorii de intrebuintare sau economic. Aceasta inseamna sa atribui bunului supus evaluarii valoarea corespunzatoare incasarilor nete viitoare pe care utiliz (...)
 
Metoda celor sase pasi Vizeaza:P1.Obtinerea informatiilor relevante.P2.Identificarea problemelor etice pe baza informatiilor identificate.P3.Determinarea persoanelor sau grupurilor afectate de impactul dilemei si a modului in care vor fi ele afectate.P4.Stabilire (...)
 
Metoda costului standard Costul standard ia in considerare nivelul normal al consumului de materiale si consumabile, al eficientei manoperei, si al capacitatii de productie. Daca se utilizeaza acest sistem este esential sa se faca revizuirea periodica a acestor cos (...)
 
Metoda cu amanuntul Tehnica de determinare a costului stocurilor ce se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si procentajul marjei brute normale.Aceasta metoda este utilizata pe scara larga in comertul cu amanuntul. Pe baza acestei metode bunurile sun (...)
 
Metoda directa (pentru intocmirea situatiei fluxurilor de numerar) Pe baza acestei metode, sunt prezentate clasele majore de plati si incasari brute in numerar. Pentru a obtine informatiile ce trebuie prezentate pe baza acestei metode, este necesar sa se obtina intai informatiile care aplica prevederile me (...)
 
Metoda elementului individual Aceasta metoda trebuie utilizata pentru produsele ale caror costuri pot fi usor identificate (ex. un proiect care are o natura unica).
 
Metoda impozitului amanat Se regaseste, la randul sau, in urmatoarele structuri contabile :- diferentele temporare sau raportarii impozitului, potrivit careia cheltuiala fiscala a exercitiului cuprinde: * volumul impozitelor exigibile* incidenta diferentelor tempora (...)
 
Metoda impozitului exigibil Cheltuiala contabila a exercitiului, este egala cu suma impozitelor exigibile. Incidenta eventuala a diferentelor temporare este mentionata uneori in anexa la bilant.
 
Metoda indirecta (pentru intocmirea situatiei fluxurilor de numerar) Profitul sau pierderea neta este ajustata cu efectele tranzactiilor ce nu au natura de numerar, amanarile sau angajamentele de plati sau incasari in numerar din exploatare trecute sau viitoare, si elementele de venituri si cheltuieli asocia (...)
 
Metoda practicienilor de evaluare a intreprinderii Prin aplicarea metodei practicienilor de evaluare, valoarea intreprinderii se determina ca medie simpla sau ponderata a unei valori patrimoniale (ANC) si a uneia prin rentabilitate (CB/i): V = ( ANC + CB / i ) / 2 ---- media aritmetica V = (...)
 
Metoda remunerarii capitalurilor permanente necesare exploatarii Prin metoda remunerarii capitalurilor permanente necesare exploatarii valoarea unei intreprinderi este egala cu capitalurile necesare crearii unei intreprinderi similare cu intreprinderea de evaluat.
 
Metoda remunerarii valorii substantiale brute Consta in reevaluarea activului net in ipoteza continuitatii activitatii, la care se adauga valoarea bunurilor folosite de intreprindere fara a fi proprietatea acestora, si din care se scade valoarea bunurilor care, desi sunt inregistrate i (...)
 
Metoda soldurilor zilnice Se aplica pentru pasivele stabile de tipul I si presupune parcurgerea urmatoarelor etape:- calculul se face pentru o singura luna din trimestrul cu activitate minima (pasivele stabile calculate in acest trimestru se vor regasi si in restul (...)
 
Metoda valorii curente Consta in estimarea costului unui bun fie prin aplicarea indicelui de pret specific asupra valorii contabile, fie in functie de listele de preturi curente opozabile pietei in momentul inventarierii patrimoniului.
 
Metoda valorii de intreprindere sau de privare Este o combinatie a valorii de inlocuire, a valorii actualizate si a valorii de realizare. Este pretul pe care un conducator de intreprindere prudent si avizat ar accepta sa-l plateasca pentru a dobandi bunul sau pierderea maxima pe care ar (...)
 
Metoda valorii de realizare nete sau de iesire Consta in determinarea curenta a valorii pe care intreprinderea ar primi-o daca ar vinde azi bunul respectiv. Aceasta valoare poate fi vazuta si ca o valoare negociabila curenta pentru bunurile care sunt de fapt oferite spre vanzare si ca o (...)
 
Metoda zilelor de intarziere Se aplica pentru pasivele stabile de tipul II. Previziunea pasivelor se face in functie de volumul trimestria l al datoriilor si de numarul de zile de intarziere legala in stingerea obliga tiilor.Pasive stabile = A * t / 90 unde, A - aprovi (...)
 
Metode combinate de evaluare a intreprinderii Metodele combinate presupun abordarea financiara, intrucat se bazeaza pe fluxurile antrenate de activitatea intreprinderii intr-o perioada trecuta sau viitoare. pot fi grupate in doua categorii, in functie de tehnicile aplicate: Tehnici baz (...)
 
Metode patrimoniale de evaluare a intreprinderii Principalele metode care se inscriu in categoria metodelor patrimoniale de evaluare a intreprinderii sunt: 1. metoda activului net contabil; Patrimoniul =Activ net = Valoarea activelor detinute - Datorii contractate 2. metoda activului net (...)
 
Metodica Parte a didacticii generale care studiaza principiile, metodele si formele de predare, adaptate la specificul fiecarui obiect de invatamant. Carte care normeaza aceste metode si forme.
 
Metodologie Vezi Metoda.
 
Microeconomie 1. Parte, nivel de structurare a activitatilor economice constand din procesele, faptele, actele si comportamentele participantilor individuali la fluxurile economice. Se refera si la interactiunile intre participantii la activitatile econo (...)
 
Migratie a capitalului Procesul de trecere a capitalului dintr-o ramura de productie in alta, in interiorul aceleiasi tari sau dintr-o tara in alta in scopul obtinerii unor profituri maxime.
 
Mijloace banesti Valori economice care indeplinesc functia de bani sub forma de bilete de banca, de monede metalice etc.
 
Mijloace circulante Parte integranta a unui patrimoniu constand din materii prime, materiale, combustibili, piese de schimb, productie neterminata, produse finite, ambalaje, diferite alte valori etc., care isi schimba forma initiala, se consuma integral intr-u (...)
 
Mijloace fixe Din punct de vedere contabil, imobilizari corporale (cladiri, constructii speciale, utilaje, instalatii, mijloace de transport etc.) puse in functiune ca rezultat al activitatii umane si care au o valoare de inregistrare contabila ce se sta (...)
 
Mijloacele fixe Potrivit legislatiei din tara noastra, sunt considerate mijloace fixe obiectul singular sau complexul de obiecte ce se utilizeaza ca atare si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: are o valoare mai mare decat limita stabilita prin le (...)
 
Mijloc de munca Componenta a mijloacelor de productie, lucru sau complex de lucrari cu ajutorul caruia omul actioneaza asupra obiectelor muncii pentru a le modifica si adapta satisfacerii nevoilor sale de consum. Din categoria mijloacelor de munca fac part (...)
 
Mijloc de plata Instrumente materiale ce pot fi folosite pentru lichidarea creantelor interne si internationale (moneda metalica, aurul, bancnotele, valute).
 
Mijloc de proba Mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba (stabilirea existentei sau inexistentei unei infractiuni, identificarea persoanei (persoanelor) care a (au) savarsit-o si cunoasterea imprejurarilor necesare pentru sol (...)
 
Mijloc de productie Termen folosit pentru a evidentia totalitatea elementelor de natura materiala ale productiei, respectiv mijloacele de munca si obiectele muncii. Mijlocul de munca reprezinta lucrul sau complexul de lucruri cu ajutorul carora omul actioneaza (...)
 
Mijloc economic Reflecta bunurile economice privite sub aspectul utilitatii, totodata desemnand modul de utilizare a capitalului sau modul de investire a fondurilor. De exemplu terenurile, constructiile speciale, mijloacele de transport, materiile prime, s (...)
 
Mijloc fix Oice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative, daca are o durata normala de utilizare mai (...)
 
Mijlocitor Acelasi lucru cu Intermediar. Vezi si Misit.
 
Minister Organ central al puterii de stat, care conduce o anumita ramura a activitatii de stat si care este condus de un ministru; institutia respectiva.
 
Ministerul Public Reglementat prin Constitutia Romaniei (art.130) si in Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, reprezinta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatil (...)
 
Minus la inventar Iesiri de bunuri (scaderi de activ). Vezi si Plus la inventar.
 
Minuta Document care consemneaza intelegeri cu caracter intermediar, de constatari provizorii, cu privire la probleme de mica importanta.
 
Miscare Cel mai simplu element al procesului de munca ce consta dintr-o deplasare a executantului, luare de contact sau desprinderea acestuia de utilaj, masina sau organele de comanda ale acestora, de unealta de munca cu care lucreaza sau de obiect (...)
 
Miscare a contului Vezi Rulaj.
 
Miscarea acordeonului Sau "insanatosire financiara", se realizeaza in momentul in care o societate lucreaza in piredere si doreste sa majoreze capitalul apeland la tehnica financiar-contabila in doi pasi succesivi:a) reducerea capitalului pentru a acoperi pierde (...)
 
Misit Sinonim - mijlocitor comercial, samsar Persoana care mijloceste o afacere comerciala. Intermediar intre vanzator si cumparator sau invers.
 
Misiune de asigurare O misiune in care un practician exprima o concluzie menita sa imbunatateasca gradul de incredere al utilizatorilor carora le este destinat, altii decat partea responsabila, in legatura cu rezultatul evaluarii sau masurarii obiectului aceste (...)
 
Misiune de asigurare limitata Obiectivul unei misiuni de asigurare limitata consta in reducerea riscului unei misiuni de asigurare, la un nivel acceptabil in imprejurarile concrete ale misiunii, dar in conditiile in care acel risc este mai mare decat in cazul unei misiu (...)
 
Misiune de asigurare rezonabila Obiectivul unei misiuni de asigurare rezonabila consta in reducerea riscului unei misiuni de asigurare la un nivel acceptabil de scazut, in imprejurarile concrete ale misiunii respective, ca baza pentru o forma pozitiva de exprimare a concl (...)
 
Misiune de audit initiala Un angajament in care fie situatiile financiare ale entitatii sunt auditate pentru prima data; fie situatiile financiare pentru perioada precedenta au fost auditate de catre un alt auditor.
 
Misiune de compilare O misiune in care experienta contabila, spre deosebire de experienta de audit, este folosita pentru a colecta, clasifica si sintetiza informatiile financiare. intr-o misiune de compilare nu se exprima nici o asigurare in raport, cu toate ca (...)
 
Misiune de revizuire Obiectivul unei misiuni de revizuire este de a-i permite unui auditor sa stabileasca daca, pe baza procedurilor care nu ofera toate probele necesare unui audit, orice atrage atentia auditorului il poate determina pe acesta sa considere ca s (...)
 
Misiune privind procedurile convenite Misiunea prin care un auditor se angajeaza sa efectueze acele proceduri de natura unui audit, asupra carora auditorul a convenit impreuna cu entitatea si orice alta terta parte interesata si sa raporteze asupra constatarilor efective. Desti (...)
 
Misiunea de baza in auditul financiar Faza I - 1. acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor de audit- lucrarile esentiale in aceasta etapa se refera la examenul de competenta si independenta- decizia de acceptare - sta la baza serviciilor de audit- forma juridica de cont (...)
 
Mita Suma de bani sau orice alte bunuri oferite sau promise unei persoane cu anumite responsabilitati, pentru a o determina sa savarseasca un act in favoarea celui care ofera. Vezi si Dare de mita si Luare de mita.
 
Mobilia sequuntur personam Expresie din limba latina "bunurile mobile urmeaza persoana".
 
Modalitate a actului juridic civil Elementul cuprins intr-un asemenea act, care consta intr-o imprejurare ce are influenta asupra efectelor pe care le produce sau trebuie sa le produca actul juridic in sensul amanarii, limitarii sau desfiintarii lor.
 
Modele de calcul Constau intr-o relatie, iar utilizatorul inlocuieste variabilele cu niveluri masurate, obtinand un indicator agregat: formula de calcul a volumului unei sfere, modelul pentru esalonarea dobanzilor, formula de calcul a impozitului pe venitul (...)
 
Modele de dimensiuni medii In care numarul variabilelor exogene este cuprins intre 5 si 20, volumul de calcule este ridicat si necesita din partea utilizatorilor o buna organizare a datelor si a proceselor de prelucrare; seriile de date sunt cuprinse intre 50 si 200 (...)
 
Modele de mari dimensiuni In care variabilele exogene depasesc ca numar limita de 20; gestionarea unui astfel de model presupune un mod adecvat de organizare a seturilor de date si software pentruestimare, pentru prognoza si pentru manipularea rezultatelor intermedi (...)
 
Modele de mici dimensiuni In care numarul de variabile exogene este redus, sub 5; manipularea acestor modele este lejera; seriile de date sunt cuprinse intre 30 si 100 de termeni, iar gradul de omogenitate al acestora este ridicat;.
 
Modele de optimizare Includ o functie obiectiv ce trebuie maximizata / minimizata, o serie de restrictii pe baza carora se elaboreaza algoritmi care permit obtinerea solutiei unice in stare sa satisfaca criteriul de performanta definit: cercetarile operationale (...)
 
Modele de simulare Sunt constructii care permit reproducerea derularii unor procese folosind consumuri, frecvent generate sub forma de numere pseudoaleatoare, se identifica legile de repartitie care guverneaza producerea de evenimente; simularea conduce la ob (...)
 
Modele de supraveghere bancara Supravegherea institutionala - se caracterizeaza prin aceea ca activitatea de control prudential este indreptata asupra unei categorii specifice de institutii financiare, indiferent de gama de activitati pe care acestea le presteaza. In caz (...)
 
Modele deterministe In care variabilele au niveluri ce depind strict de factorii stabiliti, iar formele analitice redau perfect dependentele dintre factori; modelul pentru calculul taxei pe valoarea adaugata, modelul pentru esalonarea ratelor unui credit, mode (...)
 
Modele euristice Includ conditii complexe, coeficienti de importanta si conditionari multiple; solutia obtinuta imbunatateste rezultatele, existand cel mult o informatie privind distanta solutieifata de o solutie optima obtinuta cu un model de optimizare.Av (...)
 
Modele imitative Sub forma de fotografii, filme, programe de televiziune si video, documente, desene; aceste modele au un grad redus de abstractizare, redand, cat mai fidel, fenomenul cercetat (activitate bancara, activitate financiara, consfatuiri financia (...)
 
Modele stochastice In care variabilele reflecta solutii guvernate de legi de distributie. Solutiile acestor modele evidentiaza evolutii probabile in functie de apartenenta la intervale a nivelurilor unor variabile.
 
Modele tip index Sunt sub forma de grafice, scheme, diagrame, organigrame etc.; aceste modele au un grad de abstractizare mai inalt, redand elementele unui sistem (banci, institutii financiare, agenti economici, centre de comunicare etc.) si legaturile dint (...)
 
Modele tip simbol Sunt sub forma de concepte, definitii, legi, teorie stiintifica, relatii matematice; aceste modele, foarte uzitate in stiintele economice, au un nivel de abstractizare foarte inalt. Intelegerea lor presupune o educatie speciala si permanent (...)
 
Modelul Altman Una dintre primele functii scor au fost elaborate in Statele Unite de profesorul E.I.Altman in anul 1968. Altman a folosit informatiile obtinute in urma studierii unui larg esantion de companii atat din randul celor care au dat faliment cat (...)
 
Modelul Bancii Frantei Prezice riscul de faliment al intreprinderilor dupa un scor cu 8 variabile. Modelul a fost elaborat prin observarea unui numar de 26 de rate, pe un esantion de 3000 de intreprinderi industriale cu mai putin de 500 de salariati si clasate no (...)
 
Modelul Conan si Holder Modelul a fost stabilit in anul 1978, prin observarea unui numar de 31 rate pe un esantion de 190 de intreprinderi mici si mijocii, din care jumatate au dat faliment in perioada 1970-1975. Acesta este aplicabil intreprinderilor industriale (...)
 
Modelul de prognoza Are coeficienti estimati folosind serii de date inregistrate pentru momentele de timp t1 , t2 , (...), tk , folosind coeficientii estimati, niveluri generate pentru ipoteze bine fundamentate ale variabilelor exogene se obtin nivelurile prog (...)
 
Modelul semiotic In cadrul Economiei mondiale, la fel ca si pe plan national, are loc un amplu proces de comunicare in legatura cu dimensiunea valorica a activitatii economice. Mijlocirea acestei comunicari, aspect firesc in cazul comunitatii umane, se real (...)
 
Modus operandi Expresie din limba latina "modul de operare".
 
Modus vivendi Expresie din limba latina "modul de trai" Utilizat pentru a desemna spre exemplu intelegerea intre parti (angajati ai angajatori, etc) de a convietui pasnic impreuna.
 
Momentul incheierii contractului Este acela in care acceptarea intalneste oferta. daca partile nu sunt prezente, contractul se incheie prin corespondenta, motiv ce determina clarificarea momentului incheierii contractului, datorita existentei unui decalaj in timp intre cel (...)
 
Momentul inchiderii Se concretizeaza din punct de vedere financiar-contabil in intocmirea bilantului. In bilant, elementele entitatii sunt inscrise la valoarea bilantiera (vezi definitia).
 
Momentul inventarierii Este de fapt momentul in care activele unei intreprinderi sunt masurate si exprimate atat in unitati de masura fizice (buc., t, m, m^2 etc.), cat si unitati monetare.
 
Momentul recunoasterii Recunoasterea initiala are loc atunci cand: este probabil ca vor fi generate de sau catre intreprindere beneficii economice viitoare asociate activului (sau datoriei); si costul activului (sau datoriei) poate fi evaluat cu o certitudine rez (...)
 
Monarhia Reprezinta o forma de guvernamant a statului si poate fi: absoluta, daca monarhul intruneste in persoana sa toate puterile statului. Este forma de guvernamant cea mai raspandita in perioada medievala; constitutionala, daca puterile monarhul (...)
 
Moneda Semn banesc; piesa de forma unui disc confectionata din metal (argint, aur, nichel, cupru etc.) de o anumita greutate, care se utilizeaza ca mijloc de circulatie, de plata, iar in unele cazuri si ca mijloc de tezaurizare.
 
Moneda Definirea monedei definirea functionala (prin analizarea functiilor monedei);. definirea statistica (prin analizarea indicatorilor si agregatelor monetare). Rolul monedei in viata economica si sociala necesita abordarea evolutiei si a funct (...)
 
Moneda convertibila Moneda care poate fi cumparata, liber, cu o alta moneda sau vanduta liber contra altei monede.
 
Moneda convertibila Convertibilitatea monetara a cunoscut doua forme principale: convertibilitatea metalica si convertibilitatea in valuta fiecare din acestea putand imbraca forma convertibilitatii interne si externe. pentru dobandirea statutului de moneda con (...)
 
Moneda creata de agentii economici A functionat in cadrul sistemelor monetare bazate pe etalonul aur. in baza acestui mecanism, agentii economici se prezentau la monetarie cu lingouri de aur si primeau in schimb echivalentul in aur moneda. Un lingou standard reprezenta 400 u (...)
 
Moneda creata de banci Cuprinde atat moneda creata de catre banca centrala cat si moneda creata de catre bancile comerciale. moneda scripturala creata de catre bancile comerciale apare sub forma soldurilor creditoare inregistrate la nivelul intregului sistem banc (...)
 
Moneda creata de tezaur sau trezoreria statului Reprezinta moneda creata de trezoreria statului in functie de necesitatile economiei reale, si prin respectarea restrictiilor impuse de politica monetara.
 
Moneda cu valoare integrala Este moneda care contine o cantitate de metal pretios, egala cu valoarea nominala atribuita.
 
Moneda de cont .
 
Moneda de hartie Instrument de schimb emis de catre stat sau de catre banca de emisiune, ca titlu de credit al statului, fara acoperire in metal pretios si fara obligatia de a fi convertit, la vedere, nepurtator de dobanda si care circula pe baza cursului f (...)
 
Moneda de plata Moneda acceptata de parti in vederea executarii de catre debitor a obligatiei de plata. Acesta (debitorul) va face o plata valabila achitand creditorului cantitatea de insemne monetare convenita de parti ca pret in moneda de plata. Vezi si (...)
 
Moneda de raportare Moneda folosita in prezentarea situatiilor financiare(IPSAS).
 
Moneda de referinta Moneda in care este exprimat pretul contractual.
 
Moneda divizionara Moneda metalica ce impreuna cu bancnota, formeaza numerarul. Valoarea monedei metalice este, in general, inferioara valorii bancnotelor.
 
Moneda divizionara Monedele divizionare sunt piese metalice cu valori nominale scazute si care au utilitate in realizarea platilor. sunt confectionate din diferite aliaje, iar emisiunea lor se afla in atributiile Monetariei Statului. Dupa confectionare, sunt (...)
 
Moneda electronica Denumire data cartelelor magnetice care sunt eliberate de unele banci, clientilor titulari de conturi in loc de numerar sau cecuri.
 
Moneda facultativa Este moneda care exista ca alternativa de constuire a depozitelor, in perioadele de manifestare a inflatiei si de depreciere a monedei nationale. in general, este o moneda straina, care nu fluctueaza puternic la manifestarea anumitor factor (...)
 
Moneda fiduciara Bani de hartie ce inlocuiesc banii cu valoare intrinseca (de argint, de aur) si folositi in interiorul unei tari ca mijloc de circulatie. Inscris, titlu de credit emis si pus in circulatie de banca de emisiune sub forma unor bani de hartie, (...)
 
Moneda forte Moneda liber convertibila, fiind emisa de bancile centrale din tarile dezvoltate, avand la baza potentialul economic ridicat al tarii emitente. In general, monedele forte sunt mult solicitate pe piata internationala monetara datorita stabil (...)
 
Moneda fractionara Este specifica perioadei bimetalismului si caracterizeaza moneda de argint, care circula paralel cu moneda de aur.
 
Moneda legala Este stabilita prin lege, (in 1867, in Romania se adopta ca moneda leul, cu 100 subdiviziuni numite bani) si are capacitate circulatorie sau liberatorie nelimitata.
 
Moneda materiala Cunoaste doua forme, in functie de calitatea materialului din care este confectionata: moneda din metal ( metalica ): este alcatuita din metale comune, obisnuite sau din metale pretioase. In Egiptul Antic, in mileniul al III-lea i.e.n., ca (...)
 
Moneda neconvertibila Moneda care nu poate fi convertita in alte monede din cauza restrictionarii impuse de legislatia nationala.
 
Moneda neconvertibila Cuprinde numai moneda care circula in cadrul granitelor nationale si care este detinuta numai de catre persoanele rezidente.
 
Moneda scripturala (de cont) Este constituita din depozitele bancilor comerciale, respectiv din soldurile creditoare ale agentilor nebancari care sunt transmise de la un agent la altul prin intermediul cecurilor si al viramentelor. reprezinta o forma a bancnotei, bazat (...)
 
Moneda semi-convertibila Moneda care poate sa fie cumparata sau vanduta numai prin intermediul bancii centrale.
 
Moneda semn (numita si fiduciara) are inscriptionata o valoare nominala diferita de valoarea reala a materialului din care este confectionata.
 
MONEP Abreviere franceza - "Marche des Options Negociables de Paris" Piata optiunilor negociabile din Paris.
 
Monetar Inventar al banilor, sortati dupa valoare, pe cupluri si pe monede (numarul bucatilor din fiecare fel, sume partiale si totalul sumei).
 
Monist In cazul in care la nivelul intreprinderii se organizeaza un singur circuit contabil, deci o singura contabilitate, atat pentru latura interna cat si cea externa a intreprinderii.
 
Monitorizare In relatie cu controlul calitatii - un proces care cuprinde luarea permanenta in considerare si evaluarea sistemului de control al calitatii apartinand firmei, inclusiv o inspectie periodica a unei selectii din misiunile finalizate, menit s (...)
 
Monitorizarea controalelor Un proces de evaluare a eficacitatii modului de functionare al controlului intern de-a lungul timpului. Aceasta include evaluarea periodica a proiectarii si functionarii controalelor si adoptarea masurilor de remediere necesare la schimbare (...)
 
Monometalism In cadrul monometalismului, rolul de metal monetar este indeplinit fie de aur, fie de argint atunci cand metalul monetar (etalonul monetar) a fost reprezentat de argint, sistemul a fost denumit "silver standard", iar in cazul folosirii auru (...)
 
Monopol Firma sau intreprindere, ce singura produce un bun sau serviciu si trebuie sa satisfaca intreaga cerere pentru acesta.
 
Monopson Firma sau intreprindere cumparatoare unica a unui bun sau serviciu oferit de un numar mare de producatori. Pentru a fi monopson, intreprinderea trebuie sa nu fie concurata din partea altor cumparatori straini sau nationali, produsul sa fie (...)
 
Moratoriu Interval legal acordat anumitor debitori confruntati cu dificultati de achitare a datoriilor. Moratoriul se acorda la cererea debitorului in scopul redresarii situatiei sale patrimoniale in masura necesara satisfacerii intereselor creditori (...)
 
Mortis causa Expresie din limba latina "pentru cauza de moarte".
 
Mostenire Acelasi lucru cu Succesiune.
 
Mostenitor aparent Persoana care are posesiunea unei mosteniri si care este considerat drept proprietar al unor bunuri succesorale, fara a fi indreptatit la aceasta. Adevaratul mostenitor are impotriva acestuia petitiunea de ereditate, menita sa stabileasca p (...)
 
Mostenitor neregulat Legatarii si statul, care nu sunt "continuatori" ai persoanei defunctului, ci simpli succesori la bunuri. Ca atare, ei raspund de pasivul succesiunii numai in limita valorii bunurilor dobandite din succesiune.
 
Mostenitor regulat Mostenitor legal (cu exceptia statului), adica sotul supravietuitor si rudele in grad succesibil. Acesti mostenitori sunt considerati "continuatori" ai persoanei defunctului, caruia acestia i se substituie in toate raporturile sale juridice (...)
 
Mostenitor rezervatar Mostenitori care se bucura de rezerva succesorala. Sunt mostenitori rezervatari descendentii si parintii defunctului (ascendenti privilegiati), iar potrivit Legii 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, si sotul supr (...)
 
Mostra Exemplar reprezentativ dintr-o anumita marfa, intalnit, de obicei, in comertul international cu produse industriale. Marfa livrata pe baza de mostre poate sa prezinte unele mici abateri de la aceasta (detalii de executie, nuante etc.), resp (...)
 
Motiune Hotarare a unei adunari, aprobata prin vot, privind atitudinea fata de o anumita problema sau exprimarea unor doleante, revendicari.
 
Motivarea psihologica Vizeaza interesele individuale si colective ale celor care vor realiza decizia financiara pentru decizia financiara, motivarea psihologica a solutiei adoptate pentru repartitia financiara din intreprindere are sensul unei motivatii colectiv (...)
 
Motivatia axiologica Tine cont de judecatile de valoare intreprinse in legatura cu activitatile cerute de realizarea deciziei financiare etapa obligatorie pentru trecerea de la analiza informationala financiara la adoptarea solutiei optime a deciziei financiare (...)
 
Motivatia nomologica Se bazeaza pe cunoasterea stiintifica si completa a fenomenului financiar, cunoastere din care rezulta necesitatea obiectiva a repartitiei de natura financiara precum si nivelul cantitativ al repartitiei de natura financiara precum si nivel (...)
 
Motivatia teleologica Reprezinta motivatia de scop a decidentului pe cunoasterea stiintifica a realitatii.
 
Motivele dizolvarii Cele mai frecvente ale unei persoane juridice sunt urmatoarele:a) termenul pentru care s-a constituit a expirat;b) scopul pentru care s-a infiintat a fost realizat sau nu mai poate fi indeplinit;c) scopul pe care persoana juridica il urmare (...)
 
MSCI Abreviere engleza - "Morgan Stanley Capital international World Index" Indice bursier.
 
Munca Este activitatea constienta, specific umana, indreptata spre un anumit scop, prin care omul isi defineste interesul, isi cauta si isi construieste mijloacele adecvate atingerii scopului propus.
 
Mustrare Sanctiune disciplinara care consta intr-o notificare facuta unui angajat care nu si-a indeplinit obligatiile de serviciu si caruia i se recomanda sa ia masuri de indreptare.
 
Mutatie 1. Schimbare de domiciliu sau de sediu; indeplinire a formelor legale in legatura cu mutarea dintr-o locuinta sau dintr-o localitate in alta; viza de mutare. 2. Prefacere, transformare, schimbare, modificare (radicala).
 
Mutual Reciproc si simultan. Vezi si Fond mutual.
 
Mutuum Acelasi lucru cu Imprumut de consumatie.
 
MYR Abreviere Cod monetar ISO pentru ringit malaiezian.
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera M, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8160
EUR 4.6490
GBP 5.3189
CHF 3.8808
MDL 0.23
XAU 162.40
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil