Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Factura comerciala
Definitie: Document prin care proprietatea unei cantitati de marfa trece de la vanzator la cumparator. Factura comericala contine urmatoarele elemente esentiale: - data; - numele si adresa vanzatorului; - numele si adresa cumparatorului; - numarul comenzii sau al contractului; - cantitatea si disocierea marfurilor; - preturile unitare, preturile globale; - cheltuieli autorizate care nu sunt cuprinse in pretul unitar; - greutatea marfurilor; - numarul coletelor; - numerele si marcajele de expediere; - conditiile de livrare; - conditiile si modalitatile de plata; - modalitatile de expediere.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera F

Termeni si expresii, litera F

 
Fabrica Unitate productiva din cadrul industriei prelucratoare, indeosebi din industria textila, alimentara, a materialelor de constructii etc. Se caracterizeaza printr-un sistem tehnico-productiv unitar de transformare a materiilor prime in produs (...)
 
Facere Expresie din limba latina Vezi Prestatia de a face.
 
Facilitate bancara Autorizare data de banca unui client de a preleva (ridica) pentru cateva zile o suma de bani superioara celei din cont sau superioara limitei de creditare.
 
Facilitate de casa Tolerarea de catre o banca a unui sold debitor in contul curent al clientului sau pentru motive circumstantiale. Facilitatea de casa este consimtita, fie tacit, fie printr-o autorizatie explicita, pentru o perioada scurta si pentru motive p (...)
 
Facilitati permanente Sunt instrumente oferite de bancile centrale pentru obtinerea de fonduri si se caracterizeaza prin urmatoarele: sunt utilizate din initiativa bancilor comerciale se realizeaza la rate predeterminate ale dobanzii NOTA: in anumite cazuri, ban (...)
 
Factaj Transport de colete si de sume de bani de la gara sau de la posta, la domiciliul destinatarilor.
 
Factor Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti. Este o institutie specific americana, care contribuie la simplificarea formalitatilor contabile.
 
 
Factor bancar Institutie financiara care se angajeaza contra unui comision sa preia creantele clientilor si sa tina evidenta contabila a debitorilor unitatilor care i-au transferat creantele lor.
 
Factori calitativi care afecteaza semnificatia Anumite tipuri de prezentari eronate ar putea fi mai semnificative pentru utilizatori in comparatie cu altele, chiar daca valoarea lor baneasca este identica. Putem incadra aici urmatoarele tipuri de prezentari eronate: Abaterile, implicand (...)
 
Factori de productie Elementele de intrare in procesul de productie, in activitatile economice in general, reprezentand conditiile necesare si suficiente pentru desfasurarea acestui proces din care rezulta bunuri economice. Factorii de productie se concretizeaz (...)
 
Factorii de productie Constituie resursele atrase, alocate si consumate in procesul de producere a bunurilor economice.
 
Factoring Sinonim - Facturaj Vezi Contract de factoring.
 
Factoring Contractul incheiat intre o parte, denumita aderent, furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii, si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, denumita factor, prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarir (...)
 
Factura Document care certifica o vanzare/cumparare de marfuri sau prestarea unui serviciu. Act justificativ intocmit de catre compartimentul comercial al agentului economic in care se consemneaza cu exactitate cantitatea, calitatea si felul marfur (...)
 
 
Factura consulara Factura vizata de consulul tarii importatorului ce are ca scop sa confirme ca marfa importata este originara din tara exportatorului. Desi acest document ar trebui sa inlocuiasca certificatul de origine, in multe tari este cerut suplimentar (...)
 
Factura de reducere Vezi Reduceri de pret.
 
Factura fiscala Document cu regim special care atesta transferul proprietatii unui bun catre o persoana juridica.
 
Factura in rosu Factura ce se intocmeste in cazul reducerii valorii comerciale a marfurilor sau a returnarii lor.
 
Factura ordinara ulterioara Vezi Reduceri de pret.
 
Factura preliminara Factura intocmita in anumite momente de catre vanzator in scopul obtinerii unei plati partiale. Se intocmeste pentru livrarile partiale de marfuri sau pentru livrarile cu pret orientativ, daca pretul urmeaza sa fie stabilit pe baza unui cal (...)
 
Factura proforma Document emis de vanzator prin care specifica produsele ce se vor vinde, cu caracteristicile lor principale si pretul. Se emite unor cumparatori in urmatoarele scopuri: - pentru ca importatorul sa poata obtine de la banca valuta necesara; - (...)
 
Factura proforma consulara Vezi Factura proforma.
 
Factura vamala Factura utilizata, de regula, in relatia dintre tarile beneficiare de preferinte vamale si tarile care acorda aceste preferinte, in scopul aplicarii tarifelor preferentiale.
 
Facturaj Acelasi lucru cu Factoring.
 
 
Facturier Carnet care cuprinde formulare pentru facturi.
 
Faliment Situatie economica dificila a unui debitor, aflat in imposibilitate de a-si onora datoriile comerciale (fata de creditori); stare de insolvabilitate a debitorului constatata de catre tribunal pe baza declaratiei falitului sau la cererea unu (...)
 
Falimentul Este, potrivit definitiei doctrinei, o procedura de executare silita, aplicabila comerciantilor care se gasesc in incetare de plati pentru datoriile comerciale, cu scopul de a lichida avutul acestora, pentru satisfacerea in mod egalitar, a (...)
 
Fals in declaratii Conform art. 292 Cod Penal, declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145 (vezi Public), in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru (...)
 
Fals in inscrisuri sub semnatura privata Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale), daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei p (...)
 
Fals intelectual Conform art. 289 Cod Penal, falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori p (...)
 
Fals material in inscrisuri oficiale Conform art. 288 Cod Penal, falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Fa (...)
 
Fals privind identitatea Conform art. 293 Cod Penal, prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei asemenea identitati altei persoane, pentru a induce sau a mentine in eroare un organ sau o institutie de stat sau o alta unitate dintre cele la care se refer (...)
 
Falsificare a instrumentelor oficiale Conform art. 286 Cod Penal, falsificarea unui sigiliu, unei stampile sau a unui instrument de marcare de care se folosesc unitatile la care se refera art. 145 (vezi Public) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se ped (...)
 
Falsificare de monede sau de alte valori Conform art. 282 Cod Penal, falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor, emise de institutia bancara ori de alte institutii de credit competente, sau f (...)
 
Falsificare de timbre, marci sau de bilete de transport Conform art. 283 Cod Penal, falsificarea de timbre, marci postale, plicuri postale, carti postale, bilete ori foi de calatorie sau transport, cupoane raspuns international, ori punerea in circulatie a unor astfel de valori falsificate, se p (...)
 
Fapt comisiv Fapta de a face, de a comite. Vezi si Fapt omisiv.
 
Fapt generator In domeniul fiscalitatii, situatia sau evenimentul care antreneaza exigibilitatea impozitului. Spre exemplu, faptul generator de TVA este livrarea marfii sau incasarea pretului.
 
Fapt ilicit Actiunea sau inactiunea care are ca rezultat incalcarea drepturilor subiective sau intereselor legitime ale unei persoane.
 
Fapt juridic Actiuni omenesti sau evenimente, care potrivit normelor juridice duc la aparitia, modificarea sau stingerea raporturilor juridice. Evenimentele sunt cele care se produc independent de vointa omului, dar atunci cand sunt prevazute de norme j (...)
 
Fapt juridic ilicit Actiuni omenesti savarsite fara intentia de a da nastere la raporturi juridice de obligatii, care totusi produc asemenea efecte in temeiul sau puterea legii, impotriva vointei autorului lor, si prin care se incalca normele de drept sau bune (...)
 
Fapt juridic licit Actiuni omenesti savarsite fara intentia de a da nastere la raporturi juridice de obligatii, care totusi produc asemenea efecte, in puterea legii, fara ca prin ele sa se incalce normele de drept in vigoare. Sunt fapte juridice licite: - imb (...)
 
Fapt natural Acele imprejurari (fapte naturale) care se produc independent de vointa omului si de care norma juridica civila leaga anumite consecinte juridice, constand in nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice civile concrete.
 
Fapt omisiv Fapta de a nu face, de a omite. Vezi si Fapt comisiv.
 
Fapta putativa Fapta savarsita de o persoana care, pe planul constiintei, are reprezentarea ca a comis o infractiune, desi in realitate fapta respectiva nu este prevazuta de legea penala si deci nu constituie infractiune. Este o reprezentare si apreciere (...)
 
Fapte de comert Acte juridice si operatiuni prevazute de Codul Comercial si calificate ca atare. Prin savarsirea de fapte de comert se nasc raporturi juridice specifice, de comert, reglementate tot de Codul Comercial Legea considera ca fapte de comert: 1. (...)
 
Fapte de comert conexe sau accesorii Sunt faptele juridice care au, prin natura lor, un caracter civil, dar, pentru ca existenta lor este legata de un fapt calificat de lege ca fiind comercial, dobandesc si ele caracter comercial, potrivit regulii "accesorium sequitur principa (...)
 
Fapte descoperite dupa data publicarii situatiilor financiare Dupa publicarea situatiilor financiare auditorul nu este tinut sa procedeze la vreo investigatie. Daca insa auditorul a luat la cunostinta, dupa publicarea situatiilor financiare, de existenta unui eveniment care, daca ar fi fost cunoscut l (...)
 
Fapte descoperite dupa data raportului de audit dar inaintea publicarii situatiilor financiare Auditorul nu este tinut sa aplice proceduri sau sa faca investigatii referitoare la situatiile financiare, dupa data raportului de audit. Conducerea intreprinderii, insa, trebuie sa informeze auditorul asupra evenimentelor suvenite intre da (...)
 
Fapte juridice ilicite Reprezinta a doua categorie de actiuni umane voluntare savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar de care legea leaga producerea unor asemenea efecte. codul civil prevede in art. 998: "orice fapta a omului care cauzeaza altui (...)
 
Fapte juridice licite Sunt cele prin producerea carora nu sunt incalcate prevederile legale. in categoria faptelor juridice licite pot fi cuprinse: gestiunea de afaceri; plata lucrului nedatorat; imbogatirea fara justa cauza.
 
Faptele descoperite pana la data raportului de audit Auditorul trebuie sa puna in lucru proceduri care urmaresc strangerea de elemente probante suficiente si adecvate care sa justifice faptul ca au fost identificate toate evenimentele care pot necesita ajustari ale situatiilor financiare sau (...)
 
Faptuitor Persoana care a savarsit nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala sub forma tentativei sau a infractiunii consumate si impotriva caruia nu a inceput urmarirea penala, moment din care acesta devine invinuit. De asemenea, el poate contrib (...)
 
FAS Free alongside ship - franco le long du navire - franco de-a lungul vasului (...port de incarcare convenit). Termen INCOTERMS Indeplinirea de catre vanzator a obligatiei de livrare se considera realizata in momentul in care marfa a fost pus (...)
 
Fascicul Reunire, manunchi de elemente de acelasi fel.
 
FAZ Abreviere germana - "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Indice bursier din Germania.
 
Faza cunoasterii entitatii In aceasta faza auditorul va incerca sa identifice domeniile semnificative in care se vor produce erori sau neregularitati si care pot avea o influenta de denaturare semnificativa a continutului situatiilor financiare.
 
Faza de munca Parte a operatiei de munca, ce se caracterizeaza prin utilizarea aceleiasi unelte de munca si aceluiasi regim tehnologic, obiectul muncii suferind o singura transformare tehnologica. Durata unei faze de munca se obtine prin inmultirea durat (...)
 
Faza de planificare Faza in care natura, durata si marimea testelor de audit au legatura directa cu pragul de semnificatie.
 
Faza economica Vezi Proces economic.
 
FCA Free carrier - franco transporteur - franco caraus (... loc convenit) Termen INCOTERMS Daca partenrii contractuali recepteaza in contract termenul FCA, indeplinirea de catre vanzator a obligatiei de livrare se consuma in momentul cand a pre (...)
 
Felurile mandatului In functie de intinderea puterilor conferite mandatarului, mandatul poate fi: general, in cazul in care mandatarul este imputernicit sa incheie orice acte juridice (de exemplu, actele de administrare sau de conservare), cu exceptia acelora (...)
 
Fenomen In acceptiunea stiintifica, conceptul de fenomen generalizeaza manifestarile exterioare ale unui sistem aflat in diferite stari dinamice sau procese; aceste manifestari sub forma unor activitati umane, sunt vizibile si se pot constata in mo (...)
 
Fenomenul financiar-monetar international Reprezinta fenomenul de natura economica, cuprinzand: activitatea de repartitie: financiara; prin credit. activitati monetare de: evaluare; mijlocire a circulatiei valorii toate desfasurate in context international sau in legatura cu actiun (...)
 
Fenomenul mondo-financiar si monetar Este un fenomen de natura economica, cuprinzand activitati de repartitie financiara, de repartitie prin credit si activitati monetare (evaluare si mijlocirea circulatiei valorii), toate desfasurate in context international sau in legatura c (...)
 
Fezabilitate Analiza complexa, premergatoare deciziei de investitii, avand drept scop stabilirea oportunitatii si eficientei dezvoltarii unei subramuri sau realizarii unor obiective de investitii. Studiile de fezabilitate sunt, de obicei, asociate cerce (...)
 
FHEX Abreviere engleza - "Fridays and holidays excepted" Vinerile si sarbatorile legale excluse.
 
Fiabilitate Proprietatea unui sistem de echipamente sau programe de a functiona cat mai corect un timp cat mai indelungat.
 
Fiat justitia Expresie din limba latina "Sa fie justitie".
 
Fictivitate Forma a simulatiei care se distinge prin aceea ca actul aparent (contractul) disimuleaza total realitatea, creand aparenta existentei unui contract care, insa, in realitate nu exista, partile stabilind prin actul secret (contrainscris), inc (...)
 
Fideicomis fara obligatie Vezi Substitutie fideicomisara.
 
Fidejusiune Sinonim - cautiune Contract prin care o persoana (fidejusor) se angajeaza in fata creditorului sa execute obligatia debitorului in cazul in care acesta nu ar executa-o el insusi in termen. Fidejusiunea poate fi de trei feluri: a) fidejusiun (...)
 
Fidejusiune conventionala Vezi Fidejusiune.
 
Fidejusiune judiciara Vezi Fidejusiune.
 
Fidejusiune legala Vezi Fidejusiune.
 
Fidejusor Persoana care, printr-un contract de fidejusiune incheiat cu un creditor, se obliga sa garanteze acestuia o anumita creanta, executand el obligatia atunci cand debitorul principal nu o executa el insusi. In afara conditiilor generale privin (...)
 
Fidejusorul Este persoana care se obliga fata de creditor sa execute obligatia in cazul in care debitorul nu o face. in dreptul comercial, de regula garantii personali ai debitorului raspund solidar, suprimandu-li-se dreptul de discutiune si de diviziu (...)
 
Fidelitatea Vizeaza caracteristica intrinseca a informatiei contabile, conformitatea sau neconformitatea cu realitatea, conformitatea sau neconformitatea cu ceea ce este norma, regula si reglementare contabila.
 
Fiduciar 1. Cu valoare fictiva, conventionala. 2. Persoana fizica sau juridica ce detine si administreaza o suma de bani sau o proprietate apartinand altei persoane fizice sau juridice.
 
Fiduciarul Inlocuieste masa creditorilor in relatiile cu societatea emitenta actionand in numeleacestora, verificand indeplinirea obligatiilor societatii privind respectarea garantiilorimprumutului, plata cu regularitate a cupoanelor, precum si amorti (...)
 
FIFO Abreviere pentru First in - first out. Vezi Primul intrat - primul iesit
 
FIFO (primul intrat, primul iesit) Aceasta metoda presupune ca primul stoc primit este si primul vandut. Pe baza acestei metode stocul va fi evaluat la cel mai recent pret de achizitie. Costurile inregistrate in contul de profit si pierdere vor fi, prin urmare, mai mici pe b (...)
 
Filiala O societate aflata sub controlul altei societati (cunoscuta ca societate-mama). Este o societate comerciala de sine statatoare, care functioneaza independent, autonom si pe timp nelimitat, intr-un sediu propriu, dotata cu personalitate juri (...)
 
Filiala Potrivit art. 42 din Legea 31/1990, este o societate comerciala cu personalitate juridica, constituita de societatea primara (societatea mama), care detine majoritatea capitalului sau. Din aceasta cauza, desi este subiect de drept distinct, (...)
 
FIM Abreviere Cod monetar ISO pentru marca finlandeza.
 
Firewall Sinonim - Zid parafoc Software si echipamente care izoleaza doua retele de calculatoare una de alta, de obicei reteaua interna a unei organizatii de reteaua internet. Firewall filtreaza informatia care trece intre cele doua retele, controle (...)
 
Firewall Combinatie de resurse informatice, echipamente sau programe, care protejeaza o retea WAN, LAN sau un calculator personal de accesul neautorizat prin intermediul internetului, precum si impotriva introducerii unor programe sau date sau orice (...)
 
Firma V.1 este definita ca fiind numele sau, dupa caz, denumirea folosita de comerciant in realizarea operatiunilor ce fac obiectul comertului sau. v.2 un practician individual, partener, sau o corporatie, ori o alta entitate formata din contabil (...)
 
Firma de audit O persoana juridica sau orice alta entitate care este aprobata in conformitate cu prevederile Directivei, de catre autoritatile competente ale statelor membre, sa efectueze audituri statutare, indiferent de forma sa juridica.
 
Firma din cadrul unei retele O entitate aflata sub controlul comun, proprietatea sau conducerea unei alte firme, sau orice entitate, cu privire la care o terta parte rezonabila si informata, dispunand de toate informatiile relevante, ar concluziona in mod rezonabil ca (...)
 
First in - first out Abreviat - FIFO Vezi Primul intrat - primul iesit.
 
Fisa Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
 
Fisa cu specimene de semnaturi Document care se completeaza la deschiderea unui cont sau al unui depozit de titluri pe care figureaza semnatura titularilor si a mandatarilor sai (unde este cazul), precum si amprenta stampilei.
 
Fisa de cont Document contabil unde se inregistreaza in ordine cronologica toate operatiile economice dupa documentele de evidenta si dupa articolele contabile.
 
Fisa de cont analitic pentru cheltuieli efective Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-21) Format A3, tiparit pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste ca: - document de inregistrare in contabilitatea de gestiune a costurilor efective pe Comenzi, produse sau semifabrica (...)
 
Fisa de cont analitic pentru cheltuieli indirecte de productie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-21/a) Format A4, tiparit pe ambele fete, in foi volante. Serveste ca document de inregistrare in contabilitatea de gestiune a cheltuielilor comune ale sectiei, cheltuielilor "generale de admini (...)
 
Fisa de cont pentru operatii diverse Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-22) Format 1/12 X si X4, tiparite pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste: - la tinerea contabilitatii analitice a conturilor de clienti, debitori, furnizori, creditori etc.; - la t (...)
 
Fisa de cont pentru operatii diverse (in valuta si in lei) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-22/a) Vezi Fisa de cont pentru operatii diverse.
 
Fisa de evidenta a obiectelor de inventar in folosinta Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-9) Format X5, tiparit pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste ca document de evidenta a obiectelor de inventar de mica valoare sau scurta durata, a echipamentului si materialelor de (...)
 
Fisa de evidenta a salariilor Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-2 si Cod 14-5-2/a) Format A5 si X4, tiparite pe ambele fete, in foi volante, pe carton. A. Formularul cod 14-5-2 Serveste ca: - document pentru evidenta timpului lucrat efectiv si a salariilor (...)
 
Fisa de evidenta a stocurilor si obiectelor de inventar pe locuri de folosinta Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-9/a) Format A3, tiparit pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste ca: - document de evidenta (cantitativ si valoric) a materialelor ce se elibereaza unor compartimente (laboratoare, s (...)
 
Fisa de magazie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-8) Format A5 si 1/12 X, tiparite pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste ca: - document de evidenta la locul de depozitare a intrarilor, iesirilor si stocurilor de valori materiale, (...)
 
Fisa de magazie Este documentul de evidenta cantitativa, cronologica a operatiilor de intrare si iesire si de control operativ a concordantei dintre existentul de stocuri faptic si scriptic, fiind deschisa pentru fiecare fel de stoc.
 
Fisa de magazie (cu doua unitati de masura) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-8/a) Vezi Fisa de magazie.
 
Fisa de magazie cu repartizarea iesirilor Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-8/c) Format A4, tiparit pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste ca: - document de evidenta a intrarilor, iesirilor si stocurilor de valori materiale, la locul de depozitare; - docum (...)
 
Fisa de pontaj Document folosit in unele sisteme de evidenta a prezentei la program, in decursul unei luni, a angajatilor pe care, cu ajutorul ceasului de pontaj, acestia inscriu zilnic ora sosirii lor la si plecarii de la unitate. Informatiile cuprinse i (...)
 
Fisa limita de consum Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-4/bA) Document care tine evidenta consumului de materii si materiale, fata de consumul normat. Format A5 si A4, tiparite pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document de sta (...)
 
Fisa limita de consum (colectiva) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-4/cA) Vezi Fisa limita de consum.
 
Fisa mijlocului fix Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-2) Format A5, tiparit pe ambele fete, in foi volante, pe carton. Serveste ca document pentru evidenta analitica a mijloacelor fixe. Se intocmeste intr-un exemplar, de compartimentul financiar-c (...)
 
Fisa mijlocului fix Document contabil specific mijloacelor fixe ce foloseste pentru evidenta analitica a acestora. Se intocmeste la compartimentul financiar-contabil, pentru fiecare mijloc fix sau pentru mai multe mijloace fixe de acelasi fel si de aceeasi val (...)
 
Fisa tehnica Mai este cunoscuta sub numele de Fisa tehnica a utilajului sau Fisa tehnica a produsului. Document intocmit de o unitate de inginerie tehnologica si proiectare in vederea informarii beneficiarului asupra produsului proiectat. Fisa tehnica c (...)
 
Fisa tehnologica 1. In agricultura este un document care cuprinde, in ordine cronologica, lucrarile care se executa la o anumita cultura, atat in obtinerea productiei principale cat si a celei secundare, si in care se regasesc parametrii cantitativi si cali (...)
 
Fisa zilnica de alimente Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-4/dA) Format A4, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste: - la stabilirea meniurilor zilnice; - la calculul alocatiei de hrana si urmarirea incadrarii in nivelul acesteia; - (...)
 
Fiscalitate Denumirea de "fisc" provine din limba latina , unde "fiscus" insemna cos sau paner.Termenul de fiscalitate este definit de La Rousse ca un sistem de percepere a impozitelor , ansamblul de legi care se refera la acesta si mijloacele care con (...)
 
Fixitatea capitalului social Este un principiu mai mult juridic decat contabil. Capitalul unei societati este limita responsabilitatii sale vis-a-vis de creatierii sociali.Sumele sale nu pot fi modificate fara formalitati si publicitate.
 
Flexibilitate financiara In contabilitate, capacitatea unei intreprinderi de a lua masurile necesare, in vederea modificarii valorilor si calendarului miscarilor de trezorerie, astfel incat sa se poata face fata nevoilor si situatiilor neprevazute. Spre exemplu, o (...)
 
Fluctuatia econmica Desemneaza ansamblul miscarilor de crestere si descrestere a activitatii economice, masurate prin variatia catorva indicatori: pret, productie, grad de ocupare a fortei de munca, venit national etc.
 
Flux brut de capital Suma totala a intrarilor de capital, in decurs de un an.
 
Flux de capital Deplasarea, trecerea sub diferite forme a unor fonduri banesti dintr-o tara intr-alta ca o consecinta a efectuarii operatiunilor de decontare, imprumuturi, transferuri bancare etc.
 
Flux de materiale Miscare progresiva in cadrul procesului de fabricatie a materiilor prime, materialelor, semifabricatelor, subansamblelor etc. intre depozitele de materiale si sectiile de productie si intre sectiile de finisare si depozitele de produse fini (...)
 
Flux de numerar 1. Sinonim - Flux financiar Diferenta dintre incasarile in numerar si platile in numerar din bugetul de casa (numerar). 2. Venitul net plus amortizare.
 
Flux de productie Succesiune a stadiilor prin care obiectele muncii se transforma in produse finite. Spre deosebire de fluxul tehnologic, fluxul de productie cuprinde si stadiile de transport, control, depozitare si asteptare.
 
Flux de transport Miscare a anumitor cantitati de materii prime, materiale, piese, produse etc. pe un anumit traseu in cadrul teritoriului unei intreprinderi intr-o anumita perioada. Stabilirea unui flux de transport rational are o deosebita importanta pentr (...)
 
Flux de trezorerie Ansamblul de operatiuni efectuate de unitate care genereaza incasari si plati ce dau nastere la iregularitati intre intrari si iesiri de numerar. Soldul fluxurilor de trezorerie generate de activitatea de exploatare reprezinta cheia de bolt (...)
 
Flux financiar Acelasi lucru cu Flux de numerar.
 
Flux net de capital Diferenta dintre intrarile totale de capital, in decurs de un an si iesirile totale de capital in aceeasi perioada de timp.
 
Flux real Fluxul cumpararilor si vanzarilor de bunuri sau de valori mobiliare.
 
Flux tehnologic Succesiune a operatiilor tehnologice prin care trec materiile prime, materialele, semifabricatele, subansamblele etc. in procesul de fabricatie a unui produs sau de executie a unei lucrari. In functie de solutiile adoptate se cunosc trei ti (...)
 
Fluxuri de numerar Intrari si iesiri de numerar si de numerar echivalent(IPSAS).
 
Fluxurile de numerar Reprezinta intrarile sau iesirile de numerar si echivalente ale acestuia (conform Standardului International de Contabilitate IAS 7 - Situatiile fluxurilor de numerar).
 
Fluxurile de numerar in valuta Trebuie inregistrate in contabilitate in moneda de raportare a entitatii prin aplicarea la tranzactia in valuta a cursului de schimb dintre moneda de raportare si valuta de la data incasarii sau platii. Fluxurile de numerar ale unei filiale (...)
 
Foaie de avere Vezi Carte funciara, Extras de carte funciara.
 
Foaie de proprietate Vezi Carte funciara, Extras de carte funciara.
 
Foaie de sarcini Vezi Carte funciara, Extras de carte funciara.
 
Foaie de varsamant Formular tipizat cu regim special, cu ajutorul caruia se depun sume in contul disponibil la banca.
 
FOB Free on board - franco bord - franco la bord (...port de incarcare convenit) Termen INCOTERMS Indeplinirea de catre vanzator a obligatiei de livrare are loc numai in momentul cand marfa a trecut balustrada vasului in portul de incarcare con (...)
 
Folosinta Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce. Vezi si Drept de proprietate, Posesie, Dispozitie.
 
Folosire a instrumentelor oficiale false Conform art. 287 Cod Penal, folosirea instrumentelor false aratate in art. 286 (falsificarea instrumentelor oficiale)se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Folosirea fara drept a unui sigiliu ori a unei stampile cu stema tarii s (...)
 
Folosirea Este un act de concurenta neloiala care se refera la: utilizarea "unei firme, inventii, marci, indicatii geografice, unui desen sau model industrial, unor topografii ale unui circuit integrat, unei embleme sau unui ambalaj de natura sa prod (...)
 
Fond aservit Sinonime - fond servant, fond supus Imobil asupra caruia greveaza o servitute. Vezi si Fond dominant.
 
Fond comercial Tip de imobilizare necorporala. Fond destinat achizitionarii unor active fixe corporabile (magazine, depozite en gros etc.) ce pot conduce la un potential economic deosebit datorita pozitiei lor strategice in ceea ce priveste vadul comercia (...)
 
Fond de amortizare Sinonim - Fond de amortisment Fondul de amortizare constituie sursa principala de finantare a cheltuielilor materiale legate de inlocuirea fizica a fondurilor fixe scoase din functiune, datorita uzurii lor cu exemplare noi, sau pentru rambu (...)
 
Fond de comert Reprezinta un bun unitar caracterizat prin reunirea elementelor necorporale si a unor elemente corporale ce apartin unui comerciant, permitandu-i acestuia sa-si dezvolte clientela. Este constituit in general din elemente mobiliare, incorpor (...)
 
Fond de comert Ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale (marci, firme, embleme, brevete de inventii, vad comercial), utilizate de un comerciant in vederea desfasurarii activitatii sale.
 
Fond de dezvoltare Fond constituit din resurse proprii (amortismente, vanzari de mijloace fixe etc.) si destinat cheltuielilor de investitii necesare dezvoltarii si modernizarii unitatii.
 
Fond de dezvoltare Se constituie din amortizarea activelor imobilizate , din profitul net al societatilor comerciale si alte surse fiind destinat finantarii cheltuielilor privind investitiile.
 
Fond de participare la profit Fond constituit din profitul net al unitatii in vederea stimularii salariatilor.
 
Fond de participare la profit Se creeaza pe seama profitului net si este destinat finantarii premiilor din profit acordate salariatilor .
 
Fond de rezerva Fond constituit in baza unor prevederi legale din profitul obtinut de catre agentii economici in scopul capitalizarii unei parti din acest profit. Este destinat sa acopere pierderile inregistrate de catre societate, pentru atribuirea de act (...)
 
Fond de rulment Sinonim - capital de lucru [net] Volumul activelor circulante ale intreprinderii din care s-au scazut pasivele curente ale acesteia. Volumul total al activelor circulante sau curente reprezinta capitalul de lucru brut al intreprinderii. Dac (...)
 
Fond de sanatate Fond constituit dintr-un procent aplicat la fondul de salarii (7%) privind toti angajatii (cu contract de munca sau colaboratori) si care este suportat de unitate prin asigurarile sociale si care se vireaza la Casele asigurarilor de sanatat (...)
 
Fond dominant Imobil in favoarea caruia s-a constituit o servitute. Vezi si Fond aservit.
 
Fond funciar Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari. Dupa destinatie, fondul funciar este alcatuit din: - terenuri cu destinatie agricola; - paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera; - constructii, dru (...)
 
Fond mutual Institutie care concentreaza resurse banesti disponibile de la persoane fizice sau juridice (care constituie activele financiare sale institutiei) si pe care le plaseaza in valori mobiliare.
 
Fond pentru riscuri si cheltuieli Fond constituit dintr-o cota procentuala din fondul de salarii ce se vireaza la dispozitia organismelor de protectie a persoanelor cu handicap.
 
Fond servant Acelasi lucru cu Fond aservit.
 
Fond supus Acelasi lucru cu Fond aservit.
 
Fondatori Sunt semnatarii actului constitutiv precum si persoanele care au un rol determinant la constituirea societatii nu pot fi fondatori incapabilii si persoanele care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere fals, uz de (...)
 
Fondul comercial Este recunoscut ca activ necorporal atunci cand rezulta din achizitia unei alte intreprinderi al carei cost de achizitie este superior valorii de piata a activelor nete dobandite (activele dobandite mai putin datoriile preluate). Cauza exis (...)
 
Fondul de rulment ( FR ) Este expresia realizarii echilibrului financiar pe termen lung si a contributiei acestuia la finantarea activelor curente, nete de datoriile curente (ACRnete). Fondul de rulment mai este denumit si capitalul de lucru net (Net Working Capita (...)
 
Fondul de rulment net sau permanent Se determina pe baza bilantului financiar constituind un fond de rulment lichiditate sau fond de rulment financiar (FRF). Se calculeaza ca diferenta intre capitalurile permanente si imobilizarile nete. Fondul de rulment financiar poate fi s (...)
 
Fondul de rulment propriu Indicatorul care releva gradul de autonomie financiara, adica excedentul capitalurilor proprii in raport cu imobilizarile nete. Fondul de rulment propriu se calculeaza ca diferenta intre capitalurile proprii si imobilizarile nete.
 
Fonduri circulante Parte a fondurilor de productie ale unitatilor, care se consuma in intregime in fiecare ciclu de fabricatie si isi transfera dintr-o data si in totalitate valoarea asupra produselor create. Trasatura specifica a fondurilor circulante este f (...)
 
Fonduri publice Sumele alocate din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele institutiilor publice autonome, fondurile provenite din credite externe contract (...)
 
Fondurile In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat. Una din principalele surse de constituire este profitul. Conform regulamentul (...)
 
Forfetare 1. Impozite si taxe locale stabilite in suma globala si invariabila. 2. Modalitate de finantare a comertului exterior care utilizeaza in mod combinat mai multe tehnici bancare bazate pe operatiunile cunoscute de scontare. 3. Operatia prin c (...)
 
Forfetare Contractul prin care un vanzator sau prestator de servicii isi vinde creantele pe care le are asupra unui cumparator sau beneficiar unei societati bancare sau unei institutii financiare specializate, contra unei taxe de forfetare.
 
Forma actului juridic civil Modalitatea de exteriorizare a manifestarii de vointa facuta cu intentia de a da nastere, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.
 
Forma de contabilitate jurnal cartea-mare Forma de conatbilitate jurnal cartea mare se bazeaza pe principiul inregistrarii unilaterale a operatiilor economice adica numai in creditul conturilor pentru care se deschid jurnale, in corespondenta cu conturile corespondente debitoare , (...)
 
Forma de contabilitate maestru-sah Caracteristica de baza a formei de contabilitate maestru-sah este reportareacronologica a tuturor sumelor din registrul - jurnal unic sau din registrele jurnal auxiliare in fisele sintetice cartea mare (sah) deschise separat pentru debitul (...)
 
Forma de contabilitate pe jurnale Caracteristica esentiala a formei de contabilitate pe jurnale este inregistrarea succesiva a informatiilor financiar contabile, mai intii cronologic in registrul-jurnal si apoi sistematic in registrul cartea mare , fara ca rulajele sa fie d (...)
 
Forma de guvernamant Organizarea puterii supreme de stat, modul de formare si competenta organelor supreme ale statului. Cea mai generala clasificare a formelor de guvernamant este: republica si monarhie.
 
Forme de moneda In functie de unitatea emitenta, distingem urmatoarele forme de moneda: moneda creata de agentii economici moneda creata de tezaur sau trezoreria statului moneda creata de banci in functie de obligatia pe care si-o asuma banca emitenta se d (...)
 
Forme de salarizare Vezi Salariu.
 
Formula contabila Forma de reprezentare a raportului de egalitate valorica stabilit intre conturile corespondente, pe baza dublei inregistrari a unei operatii economico-financiare.
 
Formula contabila Exprima, sub forma grafica, modificarile pe care le determina fiecare tranzactie pe baza dublei inregistrari, sub forma de egalitate valorica. Structura formulei contabile este alcatuita din: 1. conturile corespondente, 2. semnul "=", 3. se (...)
 
Formula contabila compusa In cazul acesteia, tranzactia genereaza modificari la mai mult de doua elemente bilantiere: 1. doua sau mai multe conturi care se debiteaza si un cont care se crediteaza ( % conturi debitore = cont creditor suma ), 2. un cont se debiteaza s (...)
 
Formula contabila simpla In cazul acesteia, tranzactia genereaza modificari numai la doua elemente bilantiere, un cont care se debiteaza si un cont care se crediteaza. (cont debitor = cont creditor suma ).
 
Formular Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
 
Formulare tipizate cu regim special Documente legale a caror tiparire, inseriere si numerotare se realizeaza in conditiile actelor normative in vigoare.
 
Formule contabile de stornare in negru Constau in anularea inregistrarii efectute anterior gresit, prin inversarea conturilor corespondente din formula contabila respectiva si apoi intocmirea si inregistrarea formulei contabile corecte.
 
Formule contabile de stornare in rosu Constau in anularea unei formule contabile efectuate anterior gresit prin intocmirea si inregistrarea unei noi formule contabile similara cu cea eronata, insa cu sumele inscrise in rosu ( sau in negru, dar incadrata in chenar). Inscrierea u (...)
 
Forta majora Imprejurare de origine externa, cu caracter extraordinar, absolut imprevizibila si inevitabila. Poate fi un fenomen natural sau un eveniment social. Vezi si Caz fortuit.
 
Fracht Act prin care se certifica contractul de transport intervenit intre o firma de transport autorizata si firmele care expediaza bunuri corporale firmelor cumparatoare. Frachtul insoteste transportul bunurilor avand si rolul de document financ (...)
 
Fracht platit pana la Vezi CPT.
 
Fracht si asigurare platite pana la Vezi CIP.
 
Franciza Modalitate de colaborare intre o societate numita "francizor" si una (sau mai multe) societati numite "francizate". Francizorul, avand drept de proprietate asupra unei marci inregistrate (sau a unor servicii), ofera francizatului resurse ba (...)
 
Franciza Sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a e (...)
 
Francizorul Este un comerciant care: este titularul drepturilor asupra unei marci inregistrare; drepturile trebuie sa fie exercitate pe o durata cel putin egala cu durata contractului de franciza; confera dreptul de a exploata ori de a dezvolta o aface (...)
 
Franco Conditie de livrare a unui produs in care cumparatorul este exonerat (scutit) de cheltuielile directe de incarcare, transport si uneori de asigurare a marfurilor, aceste cheltuieli fiind incluse in pretul marfurilor.
 
Franco caraus Vezi FCA.
 
Franco de-a lungul vasului Vezi FAS.
 
Franco fabrica Vezi EXW.
 
Franco la bord Vezi FOB.
 
Fransiza Partea din valoarea daunei stabilita ca suma fixa sau ca procent din suma asigurata suportata de asigurat in cazul producerii evenimentului.
 
Frati buni Sinonim - frati primari Frati si dupa mama si dupa tata.
 
Frati consangeni Sinonim - frati consanguini Frati numai dupa tata, avand insa mame diferite.
 
Frati consanguini Acelasi lucru cu Frati consangeni.
 
Frati primari Acelasi lucru cu Frati buni.
 
Frati uterini Frati numai dupa mama, avand insa tati diferiti.
 
Frauda manageriala Frauda care implica unul sau mai multi membrii din conducere sau din structura insarcinata cu guvernanta.
 
Frauda Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credita savarsit spre a realiza un profit material prin atingerea adusa drepturilor altei persoane.
 
Frauda Intelegem acea informatie falsa, prezentata in mod intentionat (deliberat) in situatiile financiare. In cazul fraudelor, se face o deosebire intre deturnare (sustragere) de active deseori denumita delapidare sau frauda imputabila unui angaj (...)
 
Frauda a conducerii Frauda care implica unul sau mai multi membri ai conducerii sau ai celor insarcinati cu guvernanta.
 
Frauda cu asocierea angajatilor Frauda ce implica numai angajatii unei entitati care face obiectul auditului.
 
Frecventa Daca o anumita varianta se inregistreaza de mai multe ori intr-o colectivitate de n elemente atunci numarul de aparitii ale variantei "i" se noteaza cu ni sau fi si se numeste frecventa. poate fi: absoluta relativa.
 
Free alongside ship Vezi FAS.
 
Free carrier Vezi FCA.
 
Free on board Vezi FOB.
 
FRF Abreviere Cod monetar ISO pentru francul fancez.
 
Frontiera Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua state.
 
Fructe Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada. Spre exemplu recoltele, chiriile, dobanzile, prasila animalelor etc. Se clasifica in doua grupe distincte: fructe naturale si fructe civile. Ele revin proprietarul (...)
 
Fructe civile Venituri in bani obtinute prin exploatarea bunurilor, adica prin cedarea folosintei lor unei alte persoane, in schimbul unor sume de bani platite periodic de catre aceasta. Spre exemplu chiriile si dobanzile creantelor.
 
Fructe naturale Produse periodice ale pamantului, precum si produsele animalelor. Spre exemplu recoltele de orice fel obtinute prin cultivarea cerealelor, legumelor, a plantelor industriale, a vitei de vie, roadele livezilor etc, precum si lana, laptele, o (...)
 
FT-30 Abreviere engleza - "Financial Times - 30" Indice bursier la bursa din Londra.
 
FT-SE 100 Abreviere engleza - "Financial Times - Stock Exchange - 100" Indice bursier la burse din Londra.
 
FT-SE 250 Abreviere engleza - "Financial Times - Stock Exchange - 250" Indice bursier la burse din Londra.
 
FT-SE 350 Abreviere engleza - "Financial Times - Stock Exchange - 350" Indice bursier la burse din Londra.
 
FT-SE Eurotrack 100 si 200 Abreviere engleza - "Financial Times - Stock Exchange Eurotrack 100" respectiv "Financial Times - Stock Exchange Eurotrack 200" Indice bursier la bursa din Londra.
 
Functia contabila A conturilor consta intr-un anumit mod de inregistrare in cadrul lor a cresterilor si micsorarilor determinate de operatiile economice si financiare cu elementele patrimoniale la care se refera in raport cu continutul economic al conturilor (...)
 
Functia de calcul Se intalneste la toate conturile si pe baza ei se calculeaza situatia tuturor elementelor patrimoniale in diferite momente ale activitatii economice , se calculeaza costul efectiv al productiei , rezultatele financiare etc.
 
Functia de control Indeplinita de conturi , consta in folosirea datelor si informatiilor furnizate de ele la controlul integritatii patrimoniului unitatii , controlul nivelului cheltuielilor de aprovizionare, de productie, de desfacere a produselor finite si (...)
 
Functia de grupare Este indeplinita de toate conturile prin aceea ca in ele se inregistreaza bunurile economice, sursele de finantare si procese economice pe elemente omogene reflectindu-se in fiecare cont toate operatiile care se refera la un anume element.
 
Functia de mijloc de plata (de schimb) Moneda: inlatura inconvenientul stabilirii echivalentului reciproc intre toate bunurile din economie. duce la disocierea schimbului marfa contra marfa in doua operatiuni distincte: o operatiune de vanzare (flux real contra flux monetar) car (...)
 
Functia de previziune Se realizeaza datorita faptului ca in bugetul de venituri si cheltuieli sunt previzionati principalii indicatori ai intreprinderii: veniturile, cheltuielile, productia marfa fabricata, nivelul investitiilor, nivelul incasarilor in valuta, n (...)
 
Functia de rezerva a valorii / mijloc de tezaurizare Inclinatia spre economisire atat a populatiei cat si a agentilor economici, conduce la constituirea unor depozite sau rezerve de valoare. Alaturi de imobile, terenuri, lucrari de arta, bijuterii, moneda constituie o forma a acestor rezerve (...)
 
Functia de sistematizare Este realizata de fiecare cont in cadrul sau, prin inregistrarea distincta a operatiilor economice si financiare care provoaca modificari in sensul cresterii , majorarii, de acelea care determina scaderi , micsorari ale aceluiasi element .
 
Functia de standard a platilor amanate Prin aceasta functie indeplinita de moneda se evidentiaza rolul in exprimarea valorii contractelor pe termen lung, respectiv, stabilirea in momentul actual a unei sume ce urmeaza a fi incasata sau platita la o data viitoare. exemplu, un col (...)
 
Functia de standard sau etalon al valorii Permite exprimarea valorii bunurilor economice, in termeni monetari si efectuarea de comparatii intre preturile diferitelor bunuri si servicii. spre deosebire de alte forme de etalon, precum minutul, Kg, metrul, etalonul valorii prezinta o (...)
 
Functia de unitate de cont Permite realizarea de comparatii in timp si cuantificarea valorii adaugate in cadrul activitatii economice. poate fi indeplinita de moneda, fara existenta fizica a acesteia. Asemenea cazuri se manifesta atunci cand pretul unor bunuri si ser (...)
 
Functia economica Consta in aceea ca fiecare cont reflecta un anumit bun economic, sursa de finantare , proces economic, sau rezultat financiar , care determina insasi continutul economic al contului respectiv .
 
Functia statistica Rezida in aceea ca datele si informatiile furnizate de conturi stau la baza unor indicatori statistici, cum ar fi cei cu privire la volumul productiei globale, al productiei marfa etc.
 
Functie Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Functiile se divid, tinand seama de natura si amploarea obie (...)
 
Functie Activitatea desfasurata de o persoana intr-o ierarhie functionala de conducere sau de executie.In C.O.R. functiile sunt cuprinse in grupele majore de la 1 la 5.
 
Functie de productie Vezi Iesiri.
 
Functiile balantei A. Functia de verificare a exactitatii inregistrarii operatiilor economice in conturi - consta in controlul si identificarea erorilor de inregistrare in conturi , prin intermediul diferitelor egalitati valorice care trebuie sa existe in cad (...)
 
Functiile cadrului IASC A) sprijinirea Consiliului IASC in: elaborarea viitoarelor IAS-uri revizuirea celor existente precum si in promovarea armonizarii reglementarilor, standardelor si procedurilor de contabilitate referitoare la prezentarea situatiilor financia (...)
 
Functiile contabilitatii 1.Functia de inregistrare si prelucrare a datelor consta in consemnarea potrivit unor principii si reguli proprii a fenomenelor si proceselor economice exprimate valoric 2.Functia de informare consta in furnizarea informatiilor privind stru (...)
 
Functiile nulitatii Functia preventiva consta in aceea ca partile, stiind ca incalcarea prevederilor legii atrage nulitatea actului incheiat, vor incheia actul cu respectarea conditiilor de validitate ale acestuia, pentru a-l feri de nulitate; functia sanction (...)
 
Functiile reglementarii si supravegherii sistemului bancar Determina o serie de sarcini care pot fi grupate astfel: 1. activitati de protectie a investitorilor, care se bazeaza pe asigurarea unui sistem bancar competitiv si pe contractarea riscului moral indus de existenta sistemului de asigurare a (...)
 
Functiile statului Functia legislativa, constand in adoptarea normelor juridice generale, incredintata Parlamentului; functia executiva, constand in aducerea la indeplinire a acestor norme, incredintata, de regula, sefului de stat si Guvernului; functia juris (...)
 
Functionar Functionarul public, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane.
 
Functionar public Conform art.147 Cod Penal, orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. (...)
 
Fundatie Conform Ordonantei guvernamentale nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un p (...)
 
Fungibilitatea Reprezinta posibilitatea inlocuirii unui bun cu un alt bun de aceeasi natura. bunurile fungibile sunt in general bunuri de gen, iar bunurile nefungibile sunt bunurile individual determinate, care nu pot fi inlocuite deoarece sunt unicat
 
Furnizor Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
 
Furnizori si conturi asimilate In contabilitate, parte a datoriilor ca pasiv bilantier. Acest post contabil cuprinde: - datoriile fata de furnizorii de materii prime, marfuri si servicii; - efectele de plata aferente activitatii de exploatare, - datoriile fata de furnizo (...)
 
Furnizorii Desemneaza datoriile intreprinderii echivalente valorii bunurilor, lucrarilor si serviciilor primite de la terti.
 
Furt Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani. Se considera bunuri mobile si orice ener (...)
 
Furt calificat Conform art.209 Cod Penal, furtul savarsit in urmatoarele imprejurari: a) de doua sau mai multe persoane impreuna; b) de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica; c) de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita; (...)
 
Fusti Reducere de pret acordata de vanzator in cazul in care impuritatile marfii depasesc normele stabilite.
 
Futures Vezi Contract Futures.
 
Fuziune Forma de comasare a persoanelor juridice constand in contopirea a doua sau mai multe subiecte colective de drept. Are ca efect incetarea existentei persoanelor juridice contopite si formarea unei persoane juridice noi. Opereaza o transmisiu (...)
 
Fuziune prin absorbtie Forma de fuziune a persoanelor juridice constand in incorporarea patrimoniului unui subiect colectiv de drept, avand forta economica mai mica, in patrimoniul unui alt subiect colectiv de drept, avand forta economica mai mare. Persoana jurid (...)
 
Fuziune prin absorbtie Reprezinta operatiunea prin care una sau mai multe societati transmit alteia, ca urmare a dizolvarii fara lichidare, totalitatea activului si pasivului patrimonial, atribuindu-se actionarilor sau asociatilor societatilor absorbite actiuni s (...)
 
Fuziune prin contopire Forma de comasare a persoanei juridice, constand in contopirea a doua sau mai multe subeicte colective de drept pentru a alcatui un nou subiect colectiv de drept. Are ca efect incetarea existentei persoanelor juridice contopite si constitui (...)
 
Fuziune prin contopire Si constituirea unei noi societati reprezinta operatiunea prin care mai multe societati se reunesc pentru a transmite unei societati care se constituie, ca urmare a dizolvarii si radierii lor, ansamblul activului si pasivului patrimonial, i (...)
 
Fuziunea Este operatia prin care se realizeaza o concentrare a societatilor comerciale fie prin absorbtia unei societati de catre o alta societate, fie prin contopirea a doua sau mai multe societati, pentru a constitui o societate noua. poate fi: pr (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera F, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8065
EUR 4.6474
GBP 5.3147
CHF 3.8777
MDL 0.23
XAU 162.13
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil