Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Dobanda activa
Definitie: Dobanda creditoare (de incasat).

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera D

Termeni si expresii, litera D

 
DAF Delivered at frontier - rendu frontiere - livrare la frontiera (...locul convenit). Termen INCOTERMS Atunci cand partile contractante agreeaza in contractul lor termenul DAF, inseamna ca obligatia de livrare asumata de vanzator este indepli (...)
 
Damnum emergens Pierderea efectiv suferita.
 
Dana 1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor. 2. Magazie pentru depozitarea marfurilor intr-un port sau la vama. 3. Fiecare dintre slepurile sau grupurile de slepur (...)
 
Dara Greutatea ambalajelor, a recipientilor, a navetelor in care se afla marfa.
 
Dare Expresie din limba latina Termen utilizat pentru a desemna, cu titlu general, obligatia de a da. Vezi Prestatia de a da.
 
Darea de mita Conform art. 255 Cod Penal, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in modurile si scopurile aratate in art. 254 (luarea de mita), se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Alineatul 2 prevede ca fapta prevazuta in (...)
 
Darea in plata Acel mijloc de stingere a obligatiilor care consta in acceptarea de catre creditor, la propunerea debitorului, de a primi o alta prestatie in locul celei pe care debitorul era obligat initial sa o execute. Acceptarea inlocuirii prestatiei t (...)
 
 
Daruri de nunta Vezi Daruri manuale.
 
Daruri manuale Donatii (consimtite de parti) ale unor bunuri mobile corporale (precum si titluri la purtator), care sunt valabile fara respectarea vreunei forme solemne, cu conditia realizarii lor prin efectiva traditiune (remiterea lucrului). Darurile de (...)
 
Data aprobarii situatiilor financiare Data la care cei care au autoritatea recunoscuta afirma ca au intocmit setul complet al situatiilor financiare ale entitatii, inclusiv notele aferente, si ca isi asuma responsabilitatea pentru ele. In unele jurisdictii, legea sau reglementa (...)
 
Data certa Situatie in care un act sub semnatura privata are o mentiune facuta de un notar sau de secretarul unei primarii si care este o dovada de necontestat. Data certa poate fi deosebit de importanta in cazurile in care una din parti a decedat ori (...)
 
Data la care sunt publicate situatiile financiare Data la care situatiile financiare auditate si raportul auditorului sunt puse la dispozitia unor terte parti, data care poate fi, in multe situatii, data la care ele sunt inaintate catre autoritatea cu rol de reglementare.
 
Data raportului auditorului Data aleasa de catre auditor pentru a data raportul privind situatiile financiare. Raportul auditorului nu este datat mai devreme de data la care auditorul a obtinut dovezi de audit adecvate si suficiente pe baza carora isi exprima opinia a (...)
 
Data situatiilor financiare Data de la sfarsitul ultimei perioade pe care o acopera situatiile financiare, care este de obicei data celui mai recent bilant din situatiile financiare care fac obiectul auditului.
 
Date comparative Datele comparative din situatiile financiare pot prezenta valori (cum ar fi pozitia financiara, rezultatul din exploatare, fluxurile de numerar) si informatiile adecvate ale unei entitati pentru mai mult de o perioada, in functie de cadrul (...)
 
 
Date exceptionale Apar in operatiuni de natura exceptionala (de exemplu: fuziuni, lichidare, reevaluari etc.). Nu exista personal suficient de bine pregatit pentru aceste situatii sau nu s-a confruntat inca cu aceasta situatie si nu exista elemente comparati (...)
 
Date punctuale Sunt acele date complementare celor repetitive si pot aparea la intervale de timp mai mult sau mai putin regulate: evaluari la sfarsitul exercitiului, inventariere etc. Aceste date pot purta riscuri semnificative daca erorile nu se descoper (...)
 
Date repetitive Rezulta din activitatea obisnuita a agentului economic (de exemplu: salarii, vanzari, productie etc.).
 
Datoria Reprezinta o obligatie actuala a intreprinderii, ce decurge din evenimente trecute si prin decontarea careia se asteapta sa rezulte o iesire de resurse, care incorporeaza benficii economice. iesirea beneficiilor economice pentru decontarea (...)
 
Datoria curenta Este o obligatie ce se asteapta sa fie achitata in cursul normal al ciclului de exploatare al intreprinderii; sau este exigibila in termen de 12 luni de la data bilantului. Toate celalalte datorii trebuie clasificate ca datorii pe termen lu (...)
 
Datoria pe termen lung Este o obligatie ce se asteapta sa nu fie achitata in cursul normal al ciclului de exploatare al intreprinderii; sau este exigibila intr-un termen mai mare de 12 luni de la data bilantului. Toate celalalte datorii trebuie clasificate ca dat (...)
 
Datoria pe termen scurt =datoria curenta; vezi definitia datoriilor curente.
 
Datorie Sinonim - creanta pasiva, pasiv extern 1. Din punct de vedere juridic, obligatie asumata de o persoana fizica sau juridica (debitor) fata de o alta persoana fizica sau juridica (creditor), care are la randul lui o creanta, atestata intr--un (...)
 
Datorie consolidata Datorie angajata de puterea publica. Spre exemplu, imprumutul public pe calea emisiunii de obligatiuni guvernamentale.
 
Datorie de valoare Obligatia al carei obiect il constituie valori exprimate in sume de bani, sume care insa sunt supuse modificarii atunci cand ele nu mai reprezinta acele valori din cauza fluctuatiei monetare. Cel mai frecvent exemplu de datorie de valoare e (...)
 
 
Datorie flotanta Imprumut acordat pe termen scurt, de obicei pana la un an, pentru acoperirea golurilor de casa provocate de neconcordanta in timp a incasarilor cu cea a cheltuielilor bugetare (goluri de tezaur).
 
Datorie nerambursabila Imprumut bancar nerambursabil ca urmare a insolvabilitatii imprumutatului. Pentru compensarea acestuia, banca foloseste provizionul existent in permanenta, constituit din prelevari periodice din beneficiu.
 
Datorii Obligatii actuale ale institutiei ca urmare a unor evenimente trecute, prin achitarea carora se asteapta sa rezulte o iesire de resurse. (IPSAS).
 
Datorii curente Sinonim - datorii pe termen scurt O datorie trebuie clasificata ca datorie curenta atunci cand: (a) se asteapta sa fie decontata in cursul normal al ciclului de exploatare al persoanei juridice; sau (b) este exigibila in termen de 12 luni d (...)
 
Datorii de exploatare Datorii aparute ca urmare a desfasurarii ciclului de exploatare.
 
Datorii din interese de participare Reprezinta datoriile generate din relatiile de decontare ale intreprinderii cu societatile asociate.
 
Datorii pe termen lung Sume ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an. Contabilitatea imprumuturilor si datoriilor asimilate acestora se tine pe urmatoarele categorii: imprumuturi din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora, credite b (...)
 
Datorii pe termen scurt Sinonim - datorii curente Sume ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an. Vezi Ordinul ministrului finantelor nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europen (...)
 
Datoriile comerciale Reprezinta datorii ale intreprinderii create in cadrul relatiilor de decontare cu furnizorii pentru achizitionari de bunuri, executari de lucrari si prestari de servicii. In structura lor se includ: furnizorii si efectele de platit.
 
Datoriile fiscale Reprezinta sume datorate de catre intreprindere bugetului de stat, datorii pentru care statul nu ofer o alta contrapestatie sau o contravaloare. Din categoria datoriilor fiscale fac parte: impozitul pe profit, taxa pe valoare adaugata dator (...)
 
Datoriile in cadrul grupului Reprezinta obligatiile datorate societatilor din cadrul grupului in relatiile de decontare cu furnizorii.
 
Daune Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
 
Daune cominatorii Sume banesti pe care debitorul este obligat prin hotarare judecatoreasca sa le plateasca creditorului, pentru fiecare zi de intarziere sau raportat la alte unitati de timp, pana cand isi executa obligatia sa in natura asa cum a fost stabili (...)
 
Daune directe Consecinte negative, directe si necesare, ale neexecutarii sau executarii defectuoase ori cu intarziere de catre debitor a prestatiei contractualmente asumata, care se rasfrang asupra creditorului fiind concretizate in pagubele pricinuite d (...)
 
Daune imprevizibile Prejudicii suferite de creditor ca urmare a neexecutarii obligatiei contractualmente asumate de debitor, care n-au fost prevazute si nici nu puteau fi prevazute de parti la data incheierii contractului. In cadrul raspunderii contractuale, a (...)
 
Daune indirecte Prejudicii suferite de creditor ca urmare a neexecutarii obligatiei contractualmente asumate si care se afla intr-o legatura de cauzaliatte mijlocita si intamplatoare cu faptul neexecutarii. Daunele interese compensatorii la care este oblig (...)
 
Daune interese Compensari sau despagubiri banesti pe care debitorul este obligat prin hotarare judecatoreasca sa le plateasca creditorului prin repararea prejudiciilor, cauzate acestuia prin neexecutarea ori executarea defectuoasa sau cu intarziere a obli (...)
 
Daune interese compensatorii Despagubiri in bani care se platesc creditorului pentru a-i repara prejudiciul ce i-a fost cauzat prin neexecutarea totala sau partiala ori executarea necorespunzatoare a obligatiilor de catre debitor. Vezi si Daune interese.
 
Daune interese moratorii Despagubirile in bani care reprezinta echivalentul prejudiciului provocat creditorului prin intarzierea executarii obligatiei de catre creditor. Vezi si Daune interese.
 
Daune morale Acelasi lucru cu Prejudiciu nepatrimonial.
 
Daune previzibile Sintagma ce desemneaza prejudiciile suferite de creditor ca urmare a neexecutarii prestatiei contractualmente asumate de catre debitor si a caror producere a fost fie prevazuta sau putea fi prevazuta la momentul perfectarii contractului. Da (...)
 
DAX Abreviere germana - "Deutscher Aktienindex" Indice la bursele de actiuni din Germania.
 
DDP Delivered duty paid - rendu droits acquittes - livrat cu taxe vamale platite (...loc de destinatie convenit) Termen INCOTERMS Utilizarea in contractele de vanzare internationala de marfuri a termenului DDP presupune indeplinirea obligatiei (...)
 
DDU Delivered duty unpaid - rendu droits non acquittes - livrat taxe vamale neplatite (...locul de destinatie convenit) Termen INCOTERMS Utilizarea in contractele de vanzare internationala de marfuri a termenului DDU presupune ca obligatia de l (...)
 
De cujus Expresie din limba latina "defunct". Provine din expresia latina is de cujus succesione agitur = cel despre a carui succesiune este vorba. Sinonim - Antecesor in drepturi
 
De facto Expresie din limba latina "De fapt".
 
De iure Expresie din limba latina "De drept".
 
De lege ferenda Expresie din limba latina ce face trimitere la o propunere legislativa. Vezi si De lege lata.
 
De lege lata Expresie din limba latina ce face trimitere la legislatia in vigoare. Vezi si De lege ferenda.
 
De minimis non curat lex Expresie din limba latina "legea nu trateaza subiecte triviale".
 
De novo Expresie din limba latina "din nou".
 
De plano Expresie din limba latina "Automat".
 
Deadweight Acelasi lucru cu Deweight.
 
Dealer Persoana fizica sau juridica autorizata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de a exercita intermedieri de valori mobiliare in cont propriu ca fapta de comert. Curtier / agent de schimb care executa operatiuni atat cu titluri i (...)
 
Debit 1. Datoria persoanei creditate. 2. Partea stanga a unui cont contabil ce reprezinta cresterile de activ, cheltuielile si micsorarile pasivelor, precum si ale obligatiunilor.
 
Debit ( D ) Partea stanga o oricarui cont.
 
Debita (vb.) A trece, a inregistra in contul unei persoane, al unei intreprinderi etc. marfurile care i-au fost predate sau sumele de bani care i-au fost platite.
 
Debite Creante de recuperat de catre unitate in urma vanzarii pe credit a bunurilor sau a avansurilor de fonduri.
 
Debitor Persoana fizica sau juridica care datoreaza creditorului o anumita suma de bani, obligat sa efectueze in favoarea creditorului o prestatie care se refera la a da, a face sau a nu face ceva.
 
Debitor de regres Sinonim - obligat de regres Persoana care, in baza unei cambii, isi asuma obligatia de a garanta indeplinirea prestatiei (efectuarea platii) de care este tinut trasul ca debitor cambial principal, putand fi urmarita, pe acest temei, ea insa (...)
 
Debitor urmarit Sintagma ce desemneaza in mod generic pe debitorul impotriva caruia se afla in curs de desfasurare procedura de executare silita a obligatiei. Simpla cerere privind inceperea urmaririi lisite a debitorului este suficienta in acest sens, dac (...)
 
Debitori Sume datorate institutiei, rezultate in mod normal din vanzarea de bunuri sau servicii dar nu in numerar.
 
Debitori solidari Debitorii care declara ca se obliga astfel incat fiecare dintre ei este tinut fata de creditor pentru intreaga datorie. Creditorul poate la alegerea sa sa ceara tuturor debitorilor solidari sau numai unuia dintre ei executarea integrala sau (...)
 
Debitorii Persoane fizice sau juridice care au beneficiat de o valoare avansata urmand sa dea echivalentul corespunzator.
 
Deblocare a contului Decizie de revenire asupra situatiei temporare de restrictie privind folosirea sumelor dintr-un cont ca urmare a situatiei nou create, cand unitatea economica este in masura sa faca fata tuturor platilor.
 
Deburs Plata in avans cu bani lichizi.
 
Debuseu Piata sau segment de piata ce permite comercializarea si valorificarea cu usurinta a marfurilor si a produselor expuse (lansate).
 
Decadere Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept. Vezi si Termen de decadere.
 
Decaderea Reprezinta acea sanctiune de drept civil ce consta in stingerea dreptului subiectiv civil neexercitat in termenul prevazut de lege. exemplu, in caz de ingratitudine din partea donatarului (constand in "delicte, cruzimi si injurii grave", in (...)
 
Decan Functie de conducere in invatamantul superior, conducator al unei facultati din cadrul unei universitati, institut, academie, care asigura conducerea curenta a facultatii, raspunde de aplicarea intocmai a planurilor de invatamant si a progr (...)
 
Decizia de finantare Influenta directa asupra structurii pasivelor, modificand gradul de exigibilitate al acestora si costul mediu al capitalului. Deciziile de finantare urmaresc selectarea surselor de finantare optime pentru intreprindere si stabilirea celui m (...)
 
Decizia de investitii Are influenta directa asupra structurii activelor intreprinderii, respectiv asupra gradului lor de lichiditate. Obiectul deciziei de investitii il reprezinta selectia elementelor de activ utilizand drept criterii rentabilitatea si lichidita (...)
 
Decizia de repartizare A profitului net are implica tii directe asupra investitiilor si a capacitatii de autofinantare a intreprinderii. Pe de o parte reinvestirea profitului net conduce la cresterea autonomiei financiare, la imbunatatirea structurii financiare a (...)
 
Decizia financiara Este procesul ra tional de alegere a unei linii de actiune pe baza analizei mai multor solutii posibile in vederea realiz arii obiectivului de maximizare a valorii intreprinderii.
 
Decizia financiara strategica Asigura, prin realizarea sa, finantarea activitatii intreprinderii si, totodata achitarea obligatiilor financiare catre mediul extern. Decizia financiara strategica se bazeaza pe continutul obiectivelor liniei de dezvoltare a intreprinderii (...)
 
Decizia financiara tactica Rezolva, in mod concret, executia deciziilor financiare strategice, prin asigurarea operativa a fondurilor pentru finantarea obiectivelor intreprinderii. Aceste decizii au un grad ridicat de repetitivitate, precum si modalitati proprii de f (...)
 
Decizie Una din hotararile judecatoresti prevazuta de art.311 Cod Procedura Penala. Decizia este hotararea prin care instanta se pronunta asupra apelului, recursului, recursului in anulare, recursului in interesul legii, precum si hotararea pronunt (...)
 
Decizie de imputare Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-8-2) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document de imputare a valorii pagubei produse de persoanele incadrate in munca; - titlu executoriu din momentul c (...)
 
Deciziile Sunt masuri administrative direct aplicabile ce se adreseaza unui stat membru ori unei persoane fizice sau juridice. Decizia este mijlocul legal prin care institutiile comunitare pot ordona ca un caz individual sa fie solutionat intr-un anu (...)
 
Declaratie de inventar Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-8-1) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca declaratie scrisa a gestionarului raspunzator de gestionarea valorilor materiale si banesti, pe care o prezinta comis (...)
 
Declaratii ale conducerii Declaratiile facute de conducere pentru auditor in cursul unui audit, fie nesolicitate, fie ca raspuns la o anumita investigatie.
 
Deconfitura Stare de insolvabilitate a unui debitor (necomerciant). Termen rar utilizat in limbajul juridic modern.
 
Decont Document de justificare detaliata a utilizarii (cheltuirii) unei sume.
 
Decont de cheltuieli Formular tipizat fara regim special. (pentru deplasari externe - Cod 14-5-5) Format A4, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate (in va (...)
 
Decont de cheltuieli valutare Formular tipizat fara regim special. (transporturi internationale - Cod 14-5-5/a) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate ( (...)
 
Decont pentru operatii in participatie Formular tipizat fara regim special. (cod 14-4-14) Format A4, tiparit pe ambele fete in carnete de 100 de file. Se utilizeaza in toate ramurile de activitate in care se efectueaza operatii in participatie. Serveste ca document pe baza carui (...)
 
Decontare Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar, respectiv prin efectuarea de viramente dintr-un cont intr-altul.
 
Decontari cu asociatii privind capitalul Reprezinta creanta neta (soldul) a relatiilor intreprinderii cu actionarii sai, referitoare la gestiunea capitalului social. Face parte din activele circulante.
 
Decontari din operatii in curs de clarificare 1. Ca parte din Conturile de regularizare si asimilate, categorie a activului bilantier (vezi Active), este un post contabil ce se refera la sumele in curs de lamurire (amenzi, locatii, cheltuieli de judecata sau rezultate din unele operati (...)
 
Decontari din operatiuni in curs de clarificare Cuprind operatiunile care nu pot fi inregistrate direct pe un element patrimonial de pasiv deoarece necesita cercetari si lamuriri suplimentare .
 
Deficiente conditione Expresie din limba latina Imprejurarea sau evenimentul conditie nu s-au realizat. Atunci cand conditia nu se realizeaza se considera ca intre cele doua parti nu a existat niciodata obligatia respectiva, astfel incat toate prestatiile execut (...)
 
Deficiente majore in audit Insuficiente ale controlului intern care pot avea repercursiuni semnificative asupra situatiilor financiare.
 
Deficit Suma baneasca cu care cheltuielile (platile) depasesc veniturile (incasarile). Deficitul poate fi: - deficit bugetar, adica suma cu care cheltuielile bugetare depasesc veniturile bugetului, - deficit al balantei comerciale (sold pasiv), atu (...)
 
Definitiile Revizuite de Comert American Exterior Vezi RAFTD.
 
Defunct Sinonim - de cujus Persoana decedata.
 
Deghizare Vezi Donatie deghizata, Simulatie.
 
Delapidarea Conform art.215^1 Cod Penal, insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu l (...)
 
Delegant Debitor care obtine si aduce creditorului sau (numit delegatar) angajamentul altei persoane (numita delegat) care se obliga alaturi de acesta (adica de debitorul initial) sau in locul acestuia. Delegantul este unul dintre cei trei subiecti (...)
 
Delegare Metoda de conducere care consta in atribuirea temporara unui subordonat, de catre o persoana de conducere, a uneia din sarcinile sale de serviciu, insotita de autoritatea si responsabilitatea corespunzatoare.
 
Delegat Debitor care se angajeaza alaturi de debitorul initial (numit delegant) sau in locul acestuia sa execute obligatia pe care delegantul o are fata de creditorul delegatar. Delegatul este unul dintre cei trei subiecti de drept implicati in ope (...)
 
Delegatar Creditor care consimte ca debitorul sau initial, numit delegant, sa aduca in locul lui, sau alaturi de el, un alt debitor numit delegat ce, la randul sau, se obliga la plata. In cazul delegatiei perfecte consimtamantul delegatarului de a-l (...)
 
Delegatia pentru ridicare de marfuri Atesta legal identitatea cumparatorului.
 
Delegatie Din punctul de vedere al dreptului civil, actul juridic prin care o persoana (delegant) insarcineaza o alta persoana (delegat) sa execute o anumita prestatie in favoarea unei terte persoane (delegatar), cu consimtamantul acesteia. Delegatia (...)
 
Delegatie imperfecta Delegatie caracterizata prin aceea ca nu are efect novator (vezi Novatiune). Delegatarul il accepta pe delegat, fara a-l libera pe delegant, pastrand doi debitori, atat pe delegant, cat si pe delegat. Art.1132 Cod Civil prevede ca delegatia (...)
 
Delegatie perfecta Delegatia este perfecta atunci cand delegatarul accepta pe delegat ca debitor, in locul delegantului, pe care il libereaza. Ea constituie o novatiune prin schimbare de debitor pentru realizarea careia este necesar si consimtamantul debitoru (...)
 
Delegatus non potest delegare Expresie din limba latina "delegatul nu poate delega".
 
Deliberare Examinare, analizare a unei probleme inainte de a se lua o hotarare definitiva.
 
Delict Din punctul de vedere al dreptului civil, o fapta ilicita savarsita cu intentie, prin care se cauzeaza un prejudiciu altei persoane si care obliga pe autorul sau la reparatie (art.998 Cod Civil). Din punctul de vedere al dreptului penal, un (...)
 
Delictul civil Se defineste ca fiind actiunea umana savarsita fara intentia de a produce efecte juridice si prin care sunt incalcate norme imperative ale legii.
 
Delivered at frontier Vezi DAF.
 
Delivered duty paid Vezi DDP.
 
Delivered duty unpaid Vezi DDU.
 
Delivered ex quai Vezi DEQ.
 
Delivered ex ship Vezi DES.
 
DEM Abreviere Cod monetar ISO pentru marca germana.
 
Denaturare O greseala in situatiile financiare care poate aparea ca urmare a unei fraude sau a unei erori (vezi de asemenea frauda si eroare).
 
Denaturare semnificativa a informatiilor Exista in alte informatii atunci cand aceste informatii, care nu au legatura cu aspecte care apar in situatiile financiare auditate, sunt prezentate sau declarate gresit.
 
Denumirea de audit Provine de la latinescul "audiere" care inseamna a asculta, a audia, iar verbul englezesc "to audit" este tradus prin a controla, a verifica, a inspecta. de fapt, termenul "audit", de conotatie anglo-saxona, acopera in esenta aceeasi idee c (...)
 
Denunt Mod de sesizare a organelor de urmarire penala cu privire la savarsirea unei infractiuni. Denuntul este incunostintarea facuta de catre o persoana sau de catre o unitate dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal (vezi Public), (...)
 
Deontologie 1. Doctrina privind normele de conduita si obligatiile etice ale unei profesiuni. 2. Teorie a datoriei, a obligatiilor morale.
 
Dependinte Incaperi care deservesc suprafata locuibila si anume: vestibul, antreu, tinda, verenda, culoar, bucatarie, chichineta, oficiu, camara, debara, camera de baie, closet, uscatorie, pivnita, pod, boxa la subsol, magazie in zid, logie, terasa ac (...)
 
Deponent Proprietarul unor bunuri care le depune spre pastrare intr-un depozit, pe baza de contract de depozit. Deponentul se numeste si proprietarul valorilor mobiliare depuse spre pastrare la o banca sau la o casa specializata in pastrarea valoril (...)
 
Depou Subunitate din structura organizatorica a regionalelor de cale ferata prin care se asigura exploatarea locomotivelor pentru remorcarea trenurilor si efectuarea serviciilor de manevra, efectuarea reviziilor planificate si a reparatiilor ocaz (...)
 
Depozit (contract de) Vezi Contract de depozit.
 
Depozit bancar Pachet de hartii de valoare, bani sau obiecte pretioase incredintat spre pastrare unei banci fara specificarea unui termen sau pana la un termen convenit, deponentul avand dreptul sa retraga oricand depozitul. Banca are dreptul de a percepe (...)
 
Depozit hotelier Contract de depozit asimilat cu depozitul necesar, avand ca obiect bunurile aduse de calatori in hoteluri, moteluri, hanuri etc. Depozitul hotelier este un contract oneros, ceea ce face ca raspunderea depozitarului sa fie severa, in sensul (...)
 
Depozit la termen Un depozit bancar constituit din fonduri pe termen scurt sau mediu depuse intr-o banca, pentru o perioada fixata dinainte, de un client sau de o banca terta. Aceste depozite prezinta pentru banca avantajul de a nu apasa asupra ei riscul de (...)
 
Depozit la vedere Depozit bancar constituit din fonduri depuse intr-o banca, disponibile in orice moment adica fara preaviz. Vezi si Depozit la termen.
 
Depozit national reglementar Expresie ce desemneaza cereera de brevet de inventie continand datele de identificare a solicitantului, insotita de descrierea inventiei, de revendicari, si, daca este cazul, de desene explicative, toate redactate in limba romana, depuse la (...)
 
Depozit necesar Varietate a contractului de depozit caracterizata prin aceea ca deponentul nu poate alege pe depozitar, fiind constrans sa opereze depozitul sub amenintarea unei intamplari anormale (ruina edificiului, incendiu, naufragiu etc). Date fiind i (...)
 
Depozit neregulat Varietate a contractului de depozit care se distinge prin aceea ca are ca obiect bunuri fungibile sau consumptibile, depozitarul liberandu-se de obligatia de restituire prin predarea unei cantitati sau a unui numar identic de bunuri de acel (...)
 
Depozit propriu-zis Acelasi lucru cu Depozit voluntar.
 
Depozit sechestru Varietate a contractului de depozit constand in incredintarea unui lucru, asupra caruia exista un litigiu, spre pastrare unui tert, numit depozitar sechestru, pana la solutionarea litigiului dintre parti. Lucrul pus sub sechestru poate fi u (...)
 
Depozit spitalicesc Contract de depozit asimilat cu depozitul necesar, avand ca obiect articolele de imbracaminte depuse spre pastrare la magazia spitalului de catre bolnavii internati.
 
Depozit voluntar Sinonim - depozit propriu-zis Contract de depozit a carui reglementare legala constituie dreptul comun in materie, ceea ce face ca el sa fie numit si depozit propriu-zis.
 
Depozitar Persoana fizica sau juridica ce primeste in depozitul sau marfurile unui deponent spre pastrare, in baza unui contract de depozit, denumit recipisa warrant sau simpla recipisa.
 
Depreciere Sinonim - devaluare 1. Pierderea de valoare a unui bun. 2. Deprecierea monetara interna este diminuarea puterii de cumparare a unei monede in functie de cresterea preturilor. 3. Deprecierea monetara externa este pierderea de valoare a unei (...)
 
Depreciere exceptionala Depreciere a activelor de natura cladirilor si terenurilor, determinata de evenimente exceptionale care au loc o singura data (de exemplu: cutremure, contaminari sau alunecari de teren).
 
Depunere Incredintarea unei sume de bani sau a unor valori care pot fi transformate in bani (cecuri, cambii, bilete la ordin, obligatiuni etc) bancii, de catre depunator.
 
DEQ Delivered ex quai, duty paid - rendu a quai, droits acquittes - livrat la chei, taxe vamale platite (...port de destinatie convenit) Termen INCOTERMS Livrarea sub conditia DEQ presupune ca indeplinirea obligatiei de livrare asumata de vanza (...)
 
Derivate Contracte incheiate la bursa bazate pe activele suport (subiacente), precum cele referitoare la valori mobiliare, valute selective, marfuri negociabile la bursa etc. Spre exemplu, contractele futures, optiunile, contractele pe indici de bur (...)
 
Derivatie Contract adiacent incheiat intre un asigurat si un asigurator prin care sunt definite cazurile de deviere de la traseul normal angajat prevazut de polita de asigurare, precum si elementele legate de exonerarea de raspundere a companiei de a (...)
 
DES Delivered ex ship - rendu ex ship - livrat pe nava (...port de destinatie convenit) Termen INCOTERMS Daca partile convin sa se faca o livrare DES, indeplinirea obligatiei de livrare asumata de vanzator are loc in momentul in care marfa a fo (...)
 
Descarcare a barcii Expresie care desemneaza inclinatia spre suportare directa din cheltuieli, in detrimentul capitalizarii. Vezi si Incarcare a barcii.
 
Deschidere a succesiunii Vezi Succesiune.
 
Descoperit Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate. Clientul beneficiaza astfel de o facilitate de casa. Banca isi asuma riscul de insolvabilitate, dar isi s (...)
 
Descriere a postului Prezentare detaliata a tuturor elementelor necesare unui om al muncii pentru a putea exercita in bune conditii postul atribuit. Descrierea postului trebuie sa cuprinda in esenta urmatoarele elemente: - denumirea postului, - obiectivele indi (...)
 
Desesizare Incetarea investirii unui organ de urmarire penala sau instantei de judecata cu solutionarea unei pricini, in temeiul propriei hotarari (spre exemplu, in caz de necompetenta) sau a hotararii unui organ superior (spre exemplu in caz de stram (...)
 
Desfasuratorul indemnizatiilor platite in contul asigurarilor sociale de stat Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-1/g) Format A4, tiparit pe o singura fata, in blocuri a 100 de file. Serveste ca document de centralizare a zilelor lucratoare de concediu medical, a cazurilor pentru proteze, decese si schimba (...)
 
Desherenta Vezi Drept de desherenta.
 
Desistare Sinonim - renuntare de buna voie In dreptul penal, cauza de nepedepsire prevazuta de art.22 Cod Penal, ce consta in intreruperea, incetarea sau curmarea de catre faptuitor, de buna voie, a savarsirii infractiunii. Este aparat de pedeapsa fa (...)
 
Despagubire Sinonim - dezdaunare Una din modalitatile de reparare a pagubei pricinuite. Repararea pagubei se poate face in natura (restituirea lucrului, restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, desfiintarea totala sau partiala a unui (...)
 
Despagubire in compensare Suma de bani pe care este indreptatit sa o pretinda de la autorul unei fapte ilicite, victima acelei fapte, daca i-a fost provocata o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, care a determinat o modificare a echilibrului vietii sa (...)
 
Detailist Sinonim - comerciant cu amanuntul Persoana ce se ocupa cu achizitionarea de marfuri intr-o anumita diversitate sortimentala (pentru acoperirea nevoilor consumatorilor) cu scopul de a le revinde clientilor. Vezi si Angrosist.
 
Detentie Stapanirea in fapt asupra unui lucru al altuia, exercitata temporar, in baza unui raport juridic cu proprietarul lucrului, implicand obligatia restituirii acestuia.
 
Detentie precara Conform art.1853 Cod Civil, "actele ce exercitam asupra unui lucru al altuia, sub nume precar, adica in calitate de locatari, depozitari etc., sau asupra unui lucru comun, in puterea destinatiei legale a acestuia, nu constituie o posesiune (...)
 
Detentor al cambiei Persoana care are dreptul sa ceara protestul de neacceptare a cambiei sau biletului la ordin. Protestul consta dintr-un act solemn, autentic, prin care se constata neacceptarea, care se scrie pe cambia originala, pe duplicate, copii etc. sa (...)
 
Detentor precar Sinonim - detinator precar Persoana care detine un bun, stapanindu-l fara intentia sau vointa de a efectua aceasta stapanire pentru sine, de a se comporta cu privire la bun ca proprietar sau ca titular al altui drept real.
 
Determinarea conturilor semnificative Se face tinandu-se seama de urmatoarele:- conturile care prezinta anomalii (de exemplu, solduri cu sens anormal, variatie inexplicata in raport cu perioada precedenta) sunt conturi semnificative;- daca productia in curs are in timpul anului (...)
 
Detinator precar Acelasi lucru cu Detentor precar.
 
Detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori Conform art. 285 Cod Penal, fabricarea ori detinerea de instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsificarea valorilor sau titlurilor enumerate in art. 282-284 se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
 
Deturnare Se refera la atragerea clientelei unui comerciant prin "folosirea legaturilor stabilite cu aceasta clientela in cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant".
 
Deturnare de active ( sustragere de active ) - frauda implicand furtul activelor unei entitati. implica furtul activelor unei entitati si este adesea comis de angajati in sume relativ mici si nesemnificative. Totusi, poate implica, de asemenea, si conducerea c (...)
 
Deturnare de fonduri Conform art. 302^1 Cod Penal, schimbarea destinatiei fondurilor banesti sau a resurselor materiale, fara respectarea prevederilor legale, daca fapta a cauzat o perturbare a activitatii economico-financiare sau a produs o paguba unui organ o (...)
 
Devalmasie Modalitate a dreptului de proprietate. Vezi Drept de proprietate in devalmasie.
 
Deviz Documentatie economica prin care se determina cantitatea necesara de materiale, de manopera si de utilaj precum si valoarea lucrarii ce urmeaza a se executa.
 
Deviz financiar Piesa componenta a proiectului de executie prin care se stabileste diversele cheltuieli ce nu se materializeaza in lucrari fizice, dar care sunt necesare realizarii obiectivului de investitii cum sunt: - cheltuieli pentru documentare si exp (...)
 
Deviz general Piesa componenta de baza a proiectului de executie, care contine toate lucrarile si cheltuielile necesare realizarii unui obiectiv de investitii. Pentru uniformizare, corespunzator necesitatilor de evidenta si analiza, lucrarile si cheltuie (...)
 
Deviz pe categorii de lucrari Piesa componenta a proiectului de executie si care contine, in expresie cantitativa si valorica toate lucrarile de executat la o categorie de lucrari din cadrul unui obiect de constructii, precum si celelalte cheltuieli aferente categoriei (...)
 
Deviz pe obiect Piesa componenta a proiectului de executie prin care se stabileste valoarea totala a unui obiect de constructii si care se regaseste in structura devizului general al investitiei. Devizul pe obiect se intocmeste pe baza insumarii devizelor (...)
 
Devize Titluri de credit (efecte comerciale exprimate in moneda straina. Devizele pot sa fie liber convertibile cand este exprimata intr-o valuta liber convertibila. In limbajul cotidian in notiunea de devize convertibile intra si valutele convert (...)
 
Devize aur Devize exprimate intr-o valuta convertibila legal si practic in aur exportabil. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu desfiintarea convertibilitatii in aur, termenul de devize aur nu a mai fost utilizat iar locul in rezervele valut (...)
 
Devize forte Devizele exprimate intr-o moneda puternica. Dupa cel de-al doilea razboi mondial dolarul a fost deviza forte prin excelenta; dupa criza dolarului au fost considerate devize forte si marca vest-germana si yenul japonez. Vezi si Devize aur.
 
Devolutiune succesorala Acelasi lucru cu Transmisiune succesorala. Vezi Succesiune.
 
Deweight Sinonim - deadweight Capacitatea maxima de incarcare a unei nave comerciale, reprezentand rezervele de combustibil, de ulei si de apa, proviziile si incarcatura utila (inclusiv echipajul si pasagerii cu bagajele lor.
 
DEX Abreviere Dictionar explicativ al limbii romane.
 
Dezavantajele leasingului - afecteaza lichiditatile intreprinderii si autofinantarea viitoare ca urmare a obligatiilorperiodice de plata;- redeventele platite sunt mai mari decat ratele aferente unui credit bancar pentru aceasta suma.
 
Dezbateri Moment (etapa) al judecatii in prima instanta care are loc dupa terminarea cercetarii judecatoresti. Conform art.340-342 Cod Procedura Penala, dupa terminarea cercetarii judecatoresti se trece la dezbateri, dandu-se cuvantul in urmatoarea o (...)
 
Dezdaunare Acelasi lucru cu Despagubire.
 
Dezinvestire Din punct de vedere contabil, conceptul de dezinvestire se concretizeaza in cesiunea de imobilizari ce antreneaza crearea de lichiditati. Conducatorii intreprinderii se angajeaza in operatii de dezinvestire, cautand astfel sa se debaraseze (...)
 
Dezmembraminte ale dreptului de proprietate Sinonim - drept real principal derivat din dreptul de proprietate privata Acele drepturi reale principale derivate asupra bunurilor altuia, opozabile tuturor, inclusiv proprietarului, care se constituie sau dobandesc prin desprinderea ori l (...)
 
Dezmostenire Sinonim - exheredare Dispozitia de ultima vointa prin care testatorul inlatura de la mostenire pe unul sau unii dintre mostenitorii legali (rude sau sot supravietuitor), in limitele ingaduite de lege. Mostenitorii rezervatari nu pot fi inla (...)
 
Dezmostenire directa Dezmostenire care se face prin declaratia expresa a vointei testatorului de a inlatura de la mostenire pe unul sau unii din mostenitorii legali. Dezmostenirea directa poate fi partiala, cand se inlatura de la mostenire numai unul sau unii d (...)
 
Dezmostenire indirecta Dezmostenire ce se realizeaza prin instituirea de catre testator a unor legate care epuizeaza intreaga mostenire (sau cel putin intreaga cotitate disponibila).
 
Dezmostenire sanctiune Dispozitia de ultima vointa prin care testatorul prevede ca vor fi inlaturati de la mostenire aceia dintre mostenitori care vor ataca testamentul cu actiune in nulitate. O asemenea dispozitie este valabila, afara de cazul in care urmareste (...)
 
Diagrama Grafic ce reprezinta imaginea marimilor absolute sau relative ale fenomenelor economico-sociale si caracteristicile lor statistice. Cu ajutorul diagramei se poate: - arata modificarea fenomenelor in timp; - explica structura fenomenelor stu (...)
 
Diata Testament; prevedere testamentara.
 
Diferenta de conversie Diferenta dintre cursul valutar favorabil sau nefavorabil rezultat in urma actualizarii creantelor si a obligatiilor in devize la sfarsitul exercitiului. Diferenta de conversie-activ - diferenta nefavorabila de curs valutar intre valoarea d (...)
 
Diferenta de curs valutar Diferenta care rezulta din raportarea aceluiasi numar de unitati ale unei valute straine in moneda de raportare la cursuri de schimb diferite(IPSAS) =Diferenta ce apare cand exista o modificare a cursului de schimb intre data efectuarii tra (...)
 
Diferenta de pret la marfuri Diferenta dintre pretul de inregistrare (facturare) si pretul prestabilit aferent marfurilor ce se vand in unitatile comerciale (cu ridicata, cu amanuntul, de alimentatie publica).
 
Diferenta de pret la produsele vandute Diferenta dintre pretul standard si costul efectiv al produselor finite rezultate din fabricatie.
 
Diferente de conversie activ Acestea se determina ca diferente dintre valoarea de intrare a creantelor mai mare si valoarea convertibila mai mica la cursul de schimb de la data inchiderii exercitiului financiar.
 
Diferente de conversie pasiv Beneficii latente ,diferente favorabile de curs valutar intre data intrarii in patrimoniu a creantelor si obligatiunilor exprimate in devize si data inchiderii exercitiului financiar.
 
Diferente de conversie-activ Din punct de vedere contabil, pierderi latente din creante sau din datorii exprimate in monede straine. Ele sunt determinate ca diferenta intre valoarea de intrare, in lei, a creantelor si datoriilor exprimate in devize, stabilita la cursul (...)
 
Diferente de conversie-pasiv Parte a Conturilor de regularizare si asimilate, in cadrul pasivului bilantier (vezi si Pasive). Reprezinta castiguri latente din creante sau din datorii exprimate in monede straine. Ca si in cazul diferentelor de conversie-activ, ele sunt (...)
 
Diferente de pret Sunt reprezentate ca active patrimoniale rectificative carecorecteaza prin scadere valoarea de intrare a stocurilor .Ele apar in cazul in care evaluarea si inregistrarea stocurilor se face la preturi prestabilite sau standard , cu exceptia (...)
 
Diferente intre auditul extern si auditul intern .
 
Diferentele din reevaluare Reprezinta contrapartida plusului de valoare degajat asupra imobilizarilor, in cazul operatiei de reevaluare. Aceasta operatie se efectueaza asupra ansamblului imobilizarilor corporale si financiare. Sunt excluse, asadar, imobilizarile neco (...)
 
Dilema etica Situatia in care, o persoana trebuie sa adopte o decizie privind comportamentul fata de o stare de lucruri. Solutia unei dileme etice nu poate fi identificata decat in conditiile in care stabilim anumite repere de referinte formalizate. Rep (...)
 
Directie Veriga organizatorica, compartiment in structura organizatorica a ministerelor si a celorlalte organe ale autoritatii centrale de stat, ce se constituie pentru realizarea unor activitati omogene sau complementare cu volum mare de munca, cor (...)
 
Directiva Instructiune generala data de un organ superior organelor in subordine, cu scopul de a indruma, a orienta sau a determina activitatea, atitudinea, conduita acestora.
 
Directivele Reprezinta a doua forma a legislatiei comunitare cu efecte obligatorii. Ele se adreseaza statelor membre, uneori tuturor, alteori doar unora dintre ele, fixand obiectivele ce trebuie atinse, dar lasand autoritatilor nationale competenta de (...)
 
Director Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana. Directorul asigura coordonarea intregii activitati a unitat (...)
 
Director general Persoana de conducere, subordonat Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) ce are rolul de a asigura conducerea, organizarea si functionarea societatii comerciale cu eficienta maxima. Printre atributiile directorului general regasim: 1. angaj (...)
 
Director tehnic si de productie Persoana de conducere a ansamblului compartimentelor de pregatire tehnica a productiei din diverse unitati economico-sociale. Directorul tehnic si de productie raspunde in fata organelor de conducere ale unitatii de indeplinirea atributiilo (...)
 
Directorul general UCAAPI Este functionar public si trebuie sa aiba o inalta calificare profesionala in domeniul financiar-contabil si/sau al auditului, cu o competenta profesionala corespunzatoare, si sa indeplineasca cerintele Codului privind conduita etica a audi (...)
 
Diriginte de posta Conducator al unui oficiu de posta sau telecomunicatii, avand raspunderea pentru efectuarea de catre personalul din subordine, a tuturor serviciilor postale, de telecomunicatii si difuzare a presei in zona teritoriala pentru care a fost con (...)
 
Disagio 1. Diferenta cu care valoarea nominala a unei monede sau a unei hartii de valoare depaseste cursul de piata al acestora. 2. Taxa perceputa pentru schimbarea unei monede iesite din uz.
 
Discernamant Facultatea de a discerne, de a judeca si aprecia lucrurile la justa lor valoare. Capacitatea psihica a unei persoane de a-si da seama de caracterul si urmarile faptei pe care o savarseste si de a-si manifesta constient vointa in raport cu f (...)
 
Discont Procent ce se incaseaza de banci la decontarea politelor.
 
Discontare a politelor Cumpararea de catre banci a politelor inainte de scadenta lor.
 
Discontinuitate a posesiei Viciu al posesiei constand in exercitarea acesteia cu intermitente anormale. Nu se confunda cu intreruperea posesiei (care este o cauza de incetare a posesiei). Caracterul anormal al intermitentei in exercitarea posesiei se apreciaza de cat (...)
 
Discount Termen ce defineste in limbaj bursier valoarea mai mica a cursului la termen in raport cu valoarea cursului (cotatiei) la disponibil.
 
Discrepante in inregistrarile contabile - Tranzactii care nu sunt inregistrate la timp si complet sau care sunt inregistrate eronat cu privire la suma, perioada contabila, clasificare sau politica entitatii;- Tranzactii sau bilanturi nejustificate de documente sau neautorizate;- (...)
 
Discriminarea Este definita ca fiind "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex sau orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata sau oric (...)
 
Disjungere Prevazuta de art.38 Cod Procedura Penala, consta in separarea uneia sau mai multor cauze care au fost reunite, astfel ca in interesul unei bune solutionari judecarea unora dintre infractori sau dintre infractiuni sa se faca separat. Este o (...)
 
Dispecerat 1. Compartiment de munca in structura unor unitati de transport, avand ca atributii principale coordonarea, dirijarea si urmarirea desfasurarii circulatiei vehiculelor potrivit programelor si graficelor stabilite, precum si luarea de masuri (...)
 
Dispecerizare Componenta a activitatii de programare, lansare si urmarire a productiei care consta in: - repartizarea lucrului pe locuri de munca (masini si oameni), - emiterea dispozitiilor pentru pregatirea si fabricarea productiei (realizarea activita (...)
 
Disponibilitatea statistica a agregatului monetar Desemneaza calitatea agregatului monetar de a fi rapid disponibil si in masura de a permite autoritatilor monetare o reactie rapida. In general, se recomanda agregate mai restranse, mai usor de calculat.
 
Disponibilitati Sume pastrate in conturile din banci sau in casieriile agentilor economici, persoane juridice si fizice, fara destinatie de moment, tinute la dispozitia acestora pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitatea si afacerile pe care le (...)
 
Dispozitia de livrare Dispozitia administrativa de a elibera stocurile din depozit.
 
Dispozitie 1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica. Dreptul de dispozitie materiala este posibilitatea proprietarului de a dispune de substan (...)
 
Dispozitie cu caracter precativ Dispozitie cu caracter de recomandare sau rugaminte.
 
Dispozitie de livrare Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-5A) Document pentru eliberarea din magazie a produselor, marfurilor sau a altor valori materiale destinate vanzarii, celor transmise pentru prelucrare la terti, a celor aflate in custodie sau s (...)
 
Dispozitie de plata Ordin scris prin care se dispune platirea (virarea) unei sume.
 
Dispozitie de plata cu factura Instrument de plata utilizat pentru decontarea marfurilor livrate, a lucrarilor executate sau a serviciilor prestat, ce se intocmeste o data cu factura de catre furnizorul de marfuri sau de catre executantul lucrarii.
 
Dispozitie de plata-incasare catre casierie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-4) Format A6 si A5, tiparite pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - dispozitie pentru casierie, in vederea achitarii in numerar a unor sume, potrivit dispozitiilor legale, inc (...)
 
Dispozitie de plata-incasare catre casierie (colectiva) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-4/a) Vezi Dispozitie de plata-incasare catre casierie.
 
Dispozitivul de normalizare si reglementari contabile Desi nuantabil sau diferentiabil de la o tara la alta, se defineste prin urmatoarele componente: cadrul contabil sau cadrul conceptual; reteaua de norme sau standarde contabile nationale (locale); sistemul de reglementare normativa contabil (...)
 
Distribuitor Persoana calificata sa distribuie ceva, calificata sa distribuie ceva.
 
Distributie exclusiva Sistem de distributie care dirijeaza produsele prin intermediul unei singure unitati de desfacere.
 
Distrugere Conform art.217 Cod Penal alin.1, distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masur (...)
 
Distrugere calificata Conform art.218 Cod Penal, daca faptele prevazute in art. 217 (distrugerea) au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar daca au avut ca urmare un dezastru, pedeaps (...)
 
Distrugere din culpa Conform art.219 Cod Penal, distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unui bun, chiar daca acesta apartine faptuitorului, in cazul in care fapta este savarsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt (...)
 
Dividend Cota-parte din beneficiul real ce se va plati fiecarui asociat al unei societati comerciale in raport direct proportional cu participarea sa la constituirea capitalului social (deci proportional cu aportul sau social). Dividendul poate fi f (...)
 
Dividend "O distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele: a)o distribuire de titl (...)
 
Dividend definitiv Vezi Dividend.
 
Dividend fictiv Suma distribuita actionarilor unei societati pe actiuni drept dividend, fara ca acesta sa corespunda unui profit real.
 
Dividend fix Vezi Dividend.
 
Dividend provizoriu Vezi Dividend.
 
Dividend real Suma distribuita actionarilor ca parte din profitul real al societatii.
 
Dividend variabil Vezi Dividend.
 
Dividendul - reprezinta remuneratia cuvenita unei actiuni in decurs de un an si este singura forma de impartire a profitului realizat de societatile comerciale pe actiuni.- pentru ca societatea sa poata distribuii dividende, trebuie sa indeplineasca d (...)
 
Divizare Sinonim - Scindare Impartirea patrimoniului unei societati comerciale care isi inceteaza existenta, intre doua sau mai multe societati pentru a alcatui o noua societate. Divizarea poate fi: - divizare prin absorbtie; - divizare prin crearea (...)
 
Divizare prin absorbtie Divizare a societatilor comerciale prin care aceasta transfera mai multor societati ansamblul patrimoniului sau.
 
Divizare prin crearea de societati noi Divizare a societatii comerciale prin care aceasta transfera mai multor societati nou constituite ansamblul patrimoniului sau.
 
Divizarea Este operatiunea prin care se imparte patrimoniul unei societati, care isi inceteaza existenta, intre doua sau mai multe societati existente, sau care iau fiinta prin acest procedeu. Caz in care divizarea e totala cand se desprinde o parte (...)
 
Divizarea partiala Consta in desprinderea unei parti din patrimoniul unei persoane juridice si transmiterea acesteia catre una sau mai multe persoane juridice preexistente sau care iau astfel fiinta. in urma divizarii partiale, persoana juridica initiala isi (...)
 
Divizarea totala Reprezinta operatiunea simetrica fuziunii consta in impartirea patrimoniului unei persoane juridice intre doua sau mai multe persoane juridice preexistente sau care iau astfel fiinta. are un efect constitutiv in masura in care conduce la in (...)
 
Divizibilitate a obligatiilor Principiu ce domina materia obligatiilor in armonie cu care drepturile de creanta si obligatiile corelative lor se divid de plin drept atunci cand apartin sau incumba mai multor persoane. Acest principiu are incidenta atat in cazul raportur (...)
 
Divulgare Termen care desemneaza unele infractiuni care se comit prin destainuirea, dezvaluirea sau trasmiterea unui secret catre o persoana neindreptatita sa-l cunoasca, cum ar fi divulgarea secretului care pericliteaza siguranta nationala etc.
 
Divulgare a secretului economic Conform art. 298 Cod Penal, divulgarea unor date sau informatii care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta este de natura sa produca pagube, se pedepseste cu inchisoare d (...)
 
Divulgarea Este un act de concurenta neloiala care se refera la dezvaluirea: "unui secret comercial de catre un comerciant sau un salariat al acestuia, fara consimtamantul detinatorului legitim al respectivului secret comercial si intr-un mod contrar (...)
 
Dizolvare a societatii comerciale Dizolvarea unei societati comerciale datorita anumitor cauze: - expirarea termenului stabilit pentru durata societatii; - faliment; - realizarea sau incapacitatea realizarii obiectului de activitate; - pierderea atinge jumatate din marimea (...)
 
Dizolvare silita Atunci cand are caracter de sanctiune civila si intervine pentru motive ca: urmarirea altui scop decat cel declarat sau a unui scop ilicit, utilizarea unor mijloace ilicite etc.
 
Dizolvare voluntara Atunci cand este rezultatul vointei membrilor persoanei juridice.
 
Dizolvarea Societatilor comerciale reprezinta o etapa in procesul de incetare a personalitatii juridice a acestora, formata dintr-un ansamblu de operatiuni care au ca urmare lichidarea patrimoniului societatilor in cauza. se poate produce: pe baza une (...)
 
DJIA Abreviere engleza - "Dow Jones Industrial Average" Indice bursier la NYSE.
 
DKK Abreviere Cod monetar ISO pentru coroana daneza.
 
Dobanda Suma de bani platita de debitor creditorului pentru valoarea imprumutului acordat in banci. Numarul zilelor pentru calculul dobanzii depinde de tara respectiva. Astfel: - in uzantele germane - 1 an = 360 zile; 1 luna = 30 zile; - in uzantel (...)
 
Dobanda Prin dobanda se intelege nu numai suma de bani cu acest titlu, dar si alte prestatii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului. potrivit Ordonantei Guvernului nr. 9/2000, dobanda le (...)
 
Dobanda ajustata Dobanda recalculata in functie de inflatie.
 
Dobanda anterioara punerii in exploatare Dobanda aplicata in perioada constructiei investitiei finantata pe baza de credit.
 
Dobanda bruta Dobanda calculata inaintea deducerii unui impozit la sursa sau a impozitului anticipat.
 
Dobanda compusa Dobanda formata din adunarea dobanzii simple pentru capital la sfarsitul unei perioade de dobanda (trimestru sau semestru). Pe baza acestei sume globale se calculeaza dobanda pentru perioada urmatoare.
 
Dobanda compusa Daca valuarea luata in calcul a sumei plasate se modifica periodic pe o durata de timp, dupa o anumita regula, spunem ca avem un proces de dobanda compusa ( s-au ca plasarea sumei s-a efectuat in regim de dobanda compusa) unitatea de timp l (...)
 
Dobanda comuna Dobanda calculata pe anul calendaristic de 360 de zile; 12 luni si 30 de zile pentru fiecare luna.
 
Dobanda constanta Acelasi lucru cu Dobanda fixa.
 
Dobanda creditoare Sinonim - Dobanda activa Dobanda generata de o creanta.
 
Dobanda curenta Sinonim - Dobanda variabila. Dobanda care se schimba periodic in functie de conjunctura.
 
Dobanda de leasing Reprezinta rata medie a dobanzii bancare pe piata romaneasca. in cazul leasingului operational, cota de amortizare, calculata in conformitate cu actele normative in vigoare si un beneficiu stabilit de catre partile contractante.
 
Dobanda debitoare Dobanda platita pentru o datorie.
 
Dobanda fixa Sinonim - Dobanda constanta Dobanda care ramane neschimbata pe toata perioada imprumutului.
 
Dobanda in suferinta Dobanda calculata la o creanta nerambursata la scadenta, aflata in suferinta.
 
Dobanda la dobanda Vezi Anatocism.
 
Dobanda Lombard Dobanda aplicata pentru imprumuturile acordate persoanelor private.
 
Dobanda moratorie Dobanda datorata in mod legal sau convertita pe care un debitor este dator sa o plateasca in cazul in care nu si-a achitat datoria la data scadentei.
 
Dobanda negativa Dobanda din care se scade valoarea comisionului trimestrial prelevat asupra depunerilor straine in moneda locala. Dobanda debitata intr-un cont. Dobanda dedusa din capital.
 
Dobanda neta Dobanda calculata prin scaderea valorii impozitului la sursa (impozit anticipat).
 
Dobanda nominala Rata a dobanzii cu care este remunerata o obligatiune de imprumut, ce intra in calculul randamentului titlului.
 
Dobanda obligatiunilor Sau venitul obligatiunilor, se determina prin aplicarea procentului de dobanda la valoarea nominala.
 
Dobanda pasiva Dobanda care greveaza pasivul bilantului.
 
Dobanda real pozitiva Dobanda care depaseste rata inflatiei.
 
Dobanda reala Dobanda nominala diminuata cu rata inflatiei sau majorata cu rata deflatiei; dobanda calculata la valoarea nominala si raportata la pretul real de cumparare a obligatiunii.
 
Dobanda simpla Dobanda calculata numai la investitia initiala. Aceasta dobanda nu se capitalizeaza.
 
Dobanda simpla Reprezinta dobanda calculata asupra aceleiasi sume pe toata durata imprumutului. Pe intreaga durata de plasare suma (depusa sau imprumutata) nu se modifica. D = S0 * i * t = S0 * p / 100 * t Unde: D - dobanda simpla S0 - suma depusa t - per (...)
 
Dobanda variabila Acelasi lucru cu Dobanda curenta.
 
Dobandirea cu titlu gratuit (sau aportul in natura la capitalul intreprinderii) In acest caz activul este evaluat potrivit pretului pietei.
 
Dobanzi legale Suma de bani datorata de debitor credotorului , pentru o creanta crta, lichidia si exigibila.
 
Dobanzi-conturi asociati Dobanzi curente si dividende cuvenite asociatilor pentru disponibilitatile depuse la societate.
 
Document Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
 
Document contabil Document care evidentiaza executarea unei operatiuni economico-financiare (spre exemplu, balanta de verificare, bilant contabil etc.).
 
Document cu regim special Document supus unui anumit regim, indicat de legislatia in vigoare, de tiparire, completare, transmitere, pastrare si arhivare. Spre exemplu, in domeniul activitatilor comerciale se refera mai ales la gestionarea valorilor materiale si bane (...)
 
Document cumulativ Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-24, Cod 14-6-24/a, Cod 14-6-24/b si Cod 14-6-24/c) Format A4, cu 41 randuri si 7 coloane, A4 cu 25 randuri si 12 coloane, 1/3 A, cu 40 randuri si 27 coloane si A3, cu 42 randuri si 13 coloane, (...)
 
Document de dispozitie Document prin care se transmite hotararea de a se executa o operatie economica, financiar sau de alta natura. Uneori se precizeaza sumar si indicatiile necesare pentru executarea operatiei dispuse.
 
Document de evidenta Document care serveste la consemnarea letrica si cifrica, in etalon natural, banesc sau de munca, a unor fenomene, procese etc. ce au loc in unitati economico-socialesi care trebuie reflectate in evidenta.
 
Document de sinteza In contabilitate, tablouri care reflecta datele contabile ce au fost reunite, regrupate si rezumate. Pentru majoritatea tarilor, exista patru documente de sinteza de baza: - bilantul, - contul de profit si pierdere, - anexa, si - tabloul de (...)
 
Document justificativ Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, regiile autonome, societatile comerciale, societatile agricole, societatile bancare, unitatile de asigurari sociale, institutiile publice, unitatile cooperatiste, asociatiile si celela (...)
 
Document justificativ Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate.
 
Document primar Document principal pe baza caruia se inregistreaza o operatiune contabila (chitanta, factura etc.). De regula consemneaza informatii primare ce reflecta efectuarea pentru prima data a unei operatii economice, financiare sau de alta natura. (...)
 
Documentatia in audit (documentarea auditului) Documentatia de audit se refera in principal la : reprezentarea principalelor dovezi (inregistrari) ale muncii depuse de auditor precum si baza de date si informatii necesare concluziilor, raportului si opiniei de audit; priveste direct pla (...)
 
Documentatia misiunii Inregistrarea procedurilor de audit aplicate, a probelor de audit relevante, precum si a concluziilor la care a ajuns auditorul (termen cunoscut uneori si ca "documente de lucru" sau "foi de lucru"). Documentatia unei misiuni specifice este (...)
 
Documente legale Documentele prevazute de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Codul vamal, Legea contabilitatii si de reglementarile elaborate pentru punerea in aplicare a acestora.
 
Documentele de lucru 1. reprezinta instrumentul principal prin care se demonstreaza faptul ca s-a realizat un audit adecvat, cu respectarea standardelor de audit general acceptate, ele pun in evidenta modul de evaluare a caracterului adecvat al perimetrului luc (...)
 
Dol Una din formele viciului de consimtamant care consta in existenta unor mijloace viclene, frauduloase, folosite de una dintre partile semnatare ale unui contract, pentru a o determina pe cealalta sa fie de acord cu semnarea contractului, sau (...)
 
Dol direct Acelasi lucru cu Intentia directa.
 
Dol indirect Acelasi lucru cu Intentia indirecta.
 
Doli capax Expresie din limba latina "capabil de infractiune".
 
Doli incapax Expresie din limba latina "incapabil de infractiune".
 
Domeniu public Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica. Intra in componenta domeniului public bunurile care, conform legii, sau prin (...)
 
Domeniul de aplicare al auditului intern Poate fi considerat ca fiind universal si inteles ca atare din doua puncte de vedere: este o functie universala deoarece se aplica tuturor organizatiilor; este o functie universala deoarece se aplica tuturor functiilor, acolo unde acestea s (...)
 
Domiciliu Atribut de individualizare in spatiu a persoanei fizice, concretizat in dreptul personal nepatrimonial ce-i confera acesteia facultatea de a-si stabili, potrivit legii, locuinta permanenta sau principala intr-un anume loc, cu referire la ca (...)
 
Domiciliu ales Vezi Domiciliu conventional.
 
Domiciliu conventional Sintagma ce desemneaza, in mod generic, adresa la care o anumita persoana cere instantei de judecata, in conditiile legii, sa se considere ca domiciliaza o perioada determinata de timp ori intr-un scop bine determinat (spre exemplu comunica (...)
 
Domiciliu de drept comun Acelasi lucru cu Domiciliu voluntar.
 
Domiciliu legal Sintagma ce desemneaza domiciliul stabilit de lege pentru anumite persoane, in vederea ocrotirii lor. Acest tip de domiciliu este intotdeauna o masura de ocrotire, fie a unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu, fie a unei persoane (...)
 
Domiciliu voluntar Domiciliu pe care o persoana fizica si-l alege in mod liber, stabilindu-si locuinta statornica intr-o anumita localitate, corespunzator propriilor interese.
 
Domiciliul fiscal Pentru persoanele fizice, adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu; pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent (...)
 
Donatar Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana care, prin efectul unui contract de donatie, dobandeste de la o alta persoana, numita donator, dreptul de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, in principiu fara (...)
 
Donatie (contract de) Vezi Contract de donatie.
 
Donatie cu sarcina Contractul de donatie prin care se impune donatarului o obligatie determinata (numita sarcina), fie in folosul lui insusi, fie in folosul donatorului, fie chiar in folosul unui tert.
 
Donatie de bunuri viitoare Varietate a contractului de donatie avand ca obiect universalitatea bunurilor ce se vor afla in patrimoniul donatorului la moartea sa. Este un contract pentru cauza de moarte, producand exact aceleasi efecte ca si testamentul (se si numeste (...)
 
Donatie deghizata Acele donatii ascunse sub forma unui act juridic cu titlu oneros. Exist adeci o simulatie: intre parti se incheie unact real, secret, cu titlu gratuit (o donatie), dar si un act aparent, cu titlu oneros, menit sa ascunda tertilot operatiune (...)
 
Donatie indirecta Liberalitate, facuta cu intentia de a gratifica, dar care se infaptuieste pe calea unui alt act juridic decat o donatie. Se deosebeste de donatia deghizata prin faptul ca se infaptuieste printr-un act juridic care se incheie realmente intre (...)
 
Donatie intre soti Contractul prin care, in timpul casatoriei, unul din soti doneaza un bun (propriu) celuilalt sot. Sotul donator poate revoca oricand donatia facuta in timpul casatoriei celuilalt sot, fara nici o formalitate si fara a-si justifica hotararea (...)
 
Donatie prin interpunere de persoane Varietate a donatiei simulate care se distinge prin aceea ca simulatia nu vizeaza natura gratuita a contractului, ci persoana adevaratului donatar. Este utilizata in cazul in care adevaratul donatar este incapabil sa primeasca liberalitati (...)
 
Donatie simulata Varietate de donatie a carei adevarata natura juridica este ascunsa fie sub forma unei donatii deghizate ce, in aparenta, se infatiseaza ca fiind un contract oneros, fie sub forma interpunerii de persoane, menita a ascunde persoana adevarat (...)
 
Donator Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana ce, in temeiul unui contract de donatie, transmite, fara a primi ceva in schimb, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a mai multor bunuri determinate. Legea cere ca donatorul sa (...)
 
Dosar anual Cuprinde toate foile de lucru corespunzand exercitiului contabil suspus auditului, incepand cu faza de organizare a misiunii de audit si terminand cu raportul de audit al situatiei financiare. cuprinde : Planificarea misiunii de audit ; Inf (...)
 
Dosar curent Sau dosarul exercitiului cuprinde toate informatiile relevante pentru perioada misiunii de audit.
 
Dosar permanent Contine documente primite sau analizate in cursul diferitelor etape ale auditorului care se folosesc pe toata durata de realizare a mandatului. dosarul permanent se organizeaza pe sectiuni cu indexarea acestora pentru a avea acces rapid la (...)
 
Dosare de audit Din practica de audit rezulta necesitatea de separare a documentelor de lucru in functie de caracterul si semnificatia informatiilor in cele doua dosare : Dosarul curent (anual sau al exercitiului) ; Dosarul permanent ;.
 
Dosare de lucru Documente care contin informatii referitoare la realizarea auditului: natura, termene si intinderea procedurilor de audit efectuate cat si rezultatul acestor proceduri , concluziile la care ajunge auditorul pornind de la elemente probante c (...)
 
Dosarul exercitiului Cuprinde toate elementele unei misiuni, a caror utilitate nu depaseste exercitiul controlat; el permite ansamblarea tuturor lucrarilor, de la organizarea misiunii la sinteza si formularea raportului. este indispensabil pentru: mai buna orga (...)
 
Dota Bunuri aduse de o femeie in casatorie; zestrea unei femei.
 
Drept Totalitatea normelor juridice impuse in societate. Un ansamblu de norme de conduita, instituite sau sanctionate de stat, a caror respectare este obligatorie, incalcarea lor atragand dupa sine aplicarea fortei de constrangere a statului. In (...)
 
Drept Notiunea de drept desemneaza totalitatea regulilor de conduita impuse de stat in scopul reglementarii relatiilor inter-umane. Acesta este sensul dreptului obiectiv, deoarece se defineste prin raportare la obiectul sau (regulile de conduita) (...)
 
Drept absolut Acel drept subiectiv care produce efecte fata de toate persoanele in cadrul unui raport juridic civil stabilit intre titularul sau (persoana determinata), ca subiect activ, si toate celelalte persoane, ca subiecte pasive nedeterminate. Sunt (...)
 
Drept absolut Este acel drept subiectiv in temeiul caruia titularul sau are posibilitatea de a-l exercita singur, celelalte persoane avand obligatia generala de a nu face nimic de natura a aduce atingere dreptului absolut. spunem ca dreptul absolut este (...)
 
Drept administrativ Ramura a dreptului public (vezi definitia), cuprinde normele juridice care reglementeaza organizarea si desfasurarea activitatii organelor administratiei de stat si a serviciilor publice.
 
Drept afectat de modalitati Drepturi subiective a caror nastere, exercitare sau stingere este afectata, prin vointa partilor, de evenimente viitoare (termene sau conditii) care afecteaza concomitent si corespunzator si continutul obligatiilor corelative, raporturile j (...)
 
Drept al autorului de a aduce opera la cunostinta publicului Drept personal nepatrimonial ce face parte din continutul dreptului de autor si in temeiul caruia autorul unei opere de creatie intelectuala (literara, artistica sau stiintifica) este singurul indreptatit sa decida in mod discretionar sa ad (...)
 
Drept civil Cuprinde normele juridice care reglementeaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si juridice aflate pe picior de egalitate juridica.
 
Drept comercial Cuprinde normele ce reglementeaza raporturile juridice ce izorasc din actele si faptele considerate de lege ca fiind fapte de comert, precum si raporturile juridice la care participa persoanele ce au calitatea de comerciant. este acea ramur (...)
 
Drept comun Drept aplicabil mai multor ramuri de drept. Spre exemplu, dreptul civil este drept comun pentru dreptul comercial, dreptul muncii si securitatii sociale etc. In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatii (...)
 
Drept constitutional Ramura a dreptului public (vezi definitia), cuprinde normele juridice care reglementeaza organizarea si componenele autoritatilor statului, sistemul electoral, drepturile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor.
 
Drept de a fi informat (in sensul legii dreptului de autor) prerogativa recunoscuta autorului unei opere de creatie intelectuala, in virtutea careia poate pretinde celui care detine, cu orice titlu, opera sa, sa-l informeze cu privire la locul unde se afla opera (...)
 
Drept de a fi recunoscut ca autor Drept personal nepatrimonial acordat prin lege autorului oricarei opere de creatie intelectuala, ce confera titularului sau prerogativa de a pretinde sa-i fie recunoscuta paternitatea operei sale ce decurge din insusi faptul creatiei. Acest (...)
 
Drept de abitatie Vezi Abitatie.
 
Drept de acrescamant Sinonime - drept de adaugire, drept de crestere. Vezi Testamente conjunctive.
 
Drept de adaugire Sinonime - drept de acrescamant, drept de crestere. Vezi Testamente conjunctive.
 
Drept de administrare Drept real principal, avand ca obiect bunurile din domeniul public si ca titulari regiile autonome, prefecturile, autoritatile administratiei publice centrale si locale, alte institutii publice de interes national, judetean si local. Se cre (...)
 
Drept de atribuire (DA) Ofera actionarilor vechi protectie financiara, in conditiile in care se emit noi actiuni. Subscriptorii noilor actiuni pot fi atat vechii actionari care utilizeaza drepturile lor, cat si noii actionari cu conditia ca acestia sa cumpere DA-u (...)
 
Drept de autor 1. Totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale generate prin crearea de opere literare, stiintifice, artistice si ca urmare a valorificarii lor prin raspandirea in public, conform dispozitiilor legii (vezi Legea nr.8/ (...)
 
Drept de autorizare a inchirierii operei de creatie intelectuala (in sensul Legii nr.8/1996 a dreptului de autor si drepturilor conexe) pregogativa recunoscuta de lege exclusiv autorului unei opere de creatie intelectuala de a pune la dispozitie, pentru utilizare, originalul sau copiile acelei opere pent (...)
 
Drept de comunicare publica prin intermediul inregistrarilor sonore audio-vizuale (in sensul Legii nr.8/1996 a dreptului de autor si drepturilor conexe) pregogativa ce revine in exclusivitate autorului unei opere de creatie intelectuala de a autoriza comunicarea catre public a unor lecturi, interpretari muzicale sau scen (...)
 
Drept de coproprietate Vezi Coproprietate, Drept de proprietate comuna.
 
Drept de corectie Drept corelativ indatoririi de a creste copilul, conferind parintilor facultatea sa aplice corectii copilului lor minor, ori de cate ori acestea s-ar dovedi necesare pentru educarea lui corespunzatoare. Dreptul de corectie este recunoscut p (...)
 
Drept de creanta Sinonim (in materia obligatiilor) - drept personal Acel drept subiectiv (relativ) patrimonial in virtutea caruia subiectul activ determinat (creditorul) poate pretinde subiectului pasiv, tot determinat (debitorul), sa dea, safaca sau sa nu (...)
 
Drept de creanta Se concretizeaza prin faptul ca dau drepturi asupra tertilor. Aceste drepturi constau in angajamente contractate de anumiti parteneri, cum sunt clientii a caror termene de plata, convenite in avans, au o scadenta ulterioara livrarii bunuril (...)
 
Drept de crestere Sinonime - drept de acrescamant, drept de adaugire Vezi Testamente conjunctive.
 
Drept de desherenta Drept recunoscut de lege statului de a prelua in proprietatea sa masa de bunuri ce formeaza averea succesorala a unei persoane decedata fara posteritate sau ai carei succesori au repudiat mostenirea, astfel incat succesiunea sa a ramas vaca (...)
 
Drept de difuzare secundara Expresie ce desemneaza dreptul exclusiv al autorului unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra oricarei opere de creatie intelectuala, de a autoriza comunicarea catre public a operei sale, ulterior primei difuzari, pr (...)
 
Drept de dispozitie Atribut al dreptului de proprietate constand in prerogativa proprietarului de a instraina bunul sau de a constitui asupra lui drepturi reale in favoarea altuia (drept de dispozitie juridica) precum si de a consuma sau de a distruge, chiar f (...)
 
Drept de distributie al autorului Sinonim - drept exclusiv de a pune in circulatie Prerogativa a autorului unei opere de creatie intelectuala, in virtutea careia acesta este indrituit sa controleze exploatarea comerciala a operei sale pe un teritoriu determinat. Este consac (...)
 
Drept de divulgare Vezi Dreptul autorului de a aduce opera la cunostinta publicului.
 
Drept de extindere Prerogativa recunoscuta de lege locatarului principal, de a pretinde celui ce inchiriaza (avand prioritate fata de alti solicitanti, atunci cand impreuna cu membrii familiei sale nu dispune, in locuinta ce o detine, de intreaga suprafata de (...)
 
Drept de folosinta Atribut al dreptului de proprietate, in temeiul caruia proprietarul are puterea de a utiliza bunul in propriul sau interes, dobandind in proprietate fructele si veniturile pe care le poate obtine din acesta.
 
Drept de gaj general Drept special conferit de lege ca garantie creditorilor chirografari, in temeiul principiului dupa care debitorul raspunde de indeplinirea obligatiilor asumate in cadrul unui raport juridic civil cu toate bunurile mobile si imobile prezente (...)
 
Drept de inventator 1. Sintagma ce desemneaza in mod generic totalitatea normelor juridice prin care se reglemenetaza raporturile sociale ce se nasc in legatura cu crearea si valorificarea unei inventii sau inovatii. Constituie o componenta a dreptului de prop (...)
 
Drept de monopol Vezi Drept exclusiv de folosire a inventiei.
 
Drept de optiune In materie penala, conform art.14 Cod Procedura Penala, dreptul persoanei vatamate, constituita ca parte civila, de a alatura si exercita actiunea civila fie celei penale in cadrul procesului penal, fie inaintarea acesteia instantei civile.
 
Drept de optiune succesorala Facultatea recunoscuta de lege succesibililor, de la data deschiderii succesiunii, de a alege intre acceptarea mostenirii deschise in favoarea lor (fie pur si simplu, fie sub beneficiu de inventar), ori renuntarea la aceasta.
 
Drept de posesie Atribut al dreptului de proprietate, constand in prerogativa proprietarului de a stapani, in fapt, direct si nemijlocit bunul, prin putere proprie si in interes propriu, sau de a consimti ca stapanirea de fapt a bunului sa se faca, in numel (...)
 
Drept de preemtiune 1. Dreptul de care se bucura cineva prin lege de a fi preferat in calitate de cumparator al unui bun. Nu se confunda cu dreptul de preferinta. Dreptul prioritar de cumparare se naste din conventia partilor, deci are natura contractuala. Dim (...)
 
Drept de preferinta Facultatea pe care dreptul real accesoriu unui drept de creanta o confera titularului sau de a avea prioritate fata de toti ceilalti creditori pentru a obtine satisfacerea creantei sale prin urmarirea bunului asupra caruia poarta acest drep (...)
 
Drept de preferinta Consta in posibilitatea recunoscuta titularului unui drept real de a fi satisfacut cu prioritate fata de titularii altor drepturi.
 
Drept de prioritate (in sensul Legii nr.64/1991 privind brevetele de inventie) drept personal nepatrimonial, susceptibil sa genereze consecinte patrimoniale, recunoscute de lege pe seama persoanei care a constituit un depozit national reglementar, anterior dep (...)
 
Drept de prioritate de prim depozit Dreptul celui care a constituit depozitul reglementar al cererii de brevet de a fi preferat fata de orice alta persoana care ar depune, ulterior, cerere de acordare a unui brevet pentru aceeasi inventie.
 
Drept de proprietate Acel drept real care confera titularului atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra unui bun, atribute pe care numai el le poate exercita in plenitudinea lor, in putere proprie si in interesul sau propriu, cu respectarea normelor (...)
 
Drept de proprietate afectat de modalitati Acel drept de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri care, fie ca apartine simultan si concurent la doua sau mai multe persoane, fie ca existenta lui viitoare in patrimoniul titularului actual depinde de un eveniment sau de o imprej (...)
 
Drept de proprietate anulabila Dreptul de proprietate care este dobandit printr-un act juridic translativ de proprietate lovit de nulitate relativa sau anulabil.
 
Drept de proprietate comuna Drept de proprietate ce se caracterizeaza prin aceea ca un bun sau mai multe bunuri apartin in proprietatea a doua sau mai multe persoane care isi pot exercita impreuna, simultan si concurent, toate prerogativele recunscute de lege oricarui (...)
 
Drept de proprietate in devalmasie Forma a dreptului de proprietate comuna, se particularizeaza prin aceea ca titularii sai nu au determinata nici macar o cota-parte ideala, matematica din dreptul de proprietate asupra unor bunuri nefractionate in materialitatea lor. Devalma (...)
 
Drept de proprietate industriala Denumire generica data ansamblului normelor juridice privitoare la dreptul de inventator, dreptul asupra marcilor de fabrica, de comert si de serviciu, precum si de dreptul asupra modelelor de utilitate, asupra modelelor si desenelor indust (...)
 
Drept de proprietate literara Denumire data in dreptul occidental institutiei juridice a dreptului de autor asupra unor opere de creatie intelectuala (literare, artistice sau stiintifice).
 
Drept de proprietate particulara Vezi Drept de proprietate privata.
 
Drept de proprietate pe cote parti obisnuita sau temporara Vezi Coproprietate.
 
Drept de proprietate pe cote-parti Acelasi lucru cu Coproprietate.
 
Drept de proprietate pe cote-parti fortata si perpetua Vezi Coproprietate.
 
Drept de proprietate privata In sensul larg al cuvantului, intelegem dreptul de proprietate particulara apartinand persoanelor fizice si persoanelor juridice de tip particular, dreptul de proprietate al societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat (...)
 
Drept de proprietate publica Acel drept de proprietate asupra bunurilor din domeniul public de interes national si din domeniul public de interes local apartinand statului si unitatilor sale administrativ-teritoriale, care se exercita in regim de drept public, fiind in (...)
 
Drept de proprietate pur si simplu Varietate a dreptului de proprietate care se distinge prin aceea ca are ca titular un singur subiect de drept (persoana fizica sau juridica) iar ca obiect un bun individual determinat, o masa de bunuri generic determinata sau o universalita (...)
 
Drept de proprietate revocabila Acelasi lucru cu Drept de proprietate rezolubila.
 
Drept de proprietate rezolubila Sinonim - drept de proprietate revocabila Drept de proprietate care se caracterizeaza prin aceea ca existenta sa in patrimoniul dobanditorului este nesigura, putand fi desfiintat, pentru a se reintoarce, de regula, in patrimoniul instrainat (...)
 
Drept de propritetate Se concretizeaza in posibilitatea utilizarii bunurilor (usus) in scopul consumului, productiei, sau fructificarii acestuia pentru obtinerea unor venituri (usus - fructus). potrivit art. 480 din Codul civil, "proprietatea este dreptul ce are (...)
 
Drept de propritetate privata Poate fi definit ca fiind dreptul ce apartine persoanelor fizice sau juridice, statului sau unitatilor administrativ - teritoriale, asupra unor bunuri care nu fac parte din domeniul public, cu privire la care titularul exercita posesia, fol (...)
 
Drept de propritetate publica Reprezinta dreptul ce are ca titular statul sau unitatile administrativ - teritoriale, exercitat asupra bunurilor care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz si interes public.
 
Drept de regres Actiune indreptata de catre o persoana fizica sau juridica fata de alta persoana pentru recuperarea unei sume platite. Regresul se practica in cazuri de protest al politelor sau cecurilor. Actiunea de regres se exercita de catre posesorul t (...)
 
Drept de reprezentare sau executare (a unei opere de creatie intelectuala) drept subiectiv patrimonial recunoscut de lege autorului in temeiul caruia acesta este singurul indreptatit sa intreprinda, direct sau prin contracte incheiate cu alte persoane, masurile de folosire li (...)
 
Drept de reproducere si difuzare (a unei opere de creatie intelectuala) drept subiectiv patrimonial recunoscut de lege autorului unei opere de creatie intelectuala, in temeiul caruia acesta este singurul indreptatit sa intreprinda, direct sau prin contracte incheiate cu al (...)
 
Drept de retentie Dreptul creditorului de a refuza sa restituie un bun al debitorului aflat in detentia sa, pana ce debitorul nu-i plateste tot ceea ce ii datoreaza in legatura cu acel bun (vanzatorul asupra lucrului vandut), depozitarul asupra lucrului depo (...)
 
Drept de semnatura Imputernicire legala sau autorizare pentru semnarea documentelor in numele unei anumite persoane fizice sau juridice.
 
Drept de servitute Vezi Servitute.
 
Drept de subscriere Titluri negociabile destinate protejarii vechilor actionari in urma majorarii capitalului social prin subscriptie publica. Dreptul acordat actionarilor de a subscrie actiuni sau obligatiuni convertibile cu ocazia majorarii capitalului socia (...)
 
Drept de subscriptie Acelasi lucru cu Drept de subscriere.
 
Drept de suita Componenta a continutului dreptului de autor avand o dubla natura: patrimoniala si personala nepatrimoniala, si constand, pe de o parte, in facultatea autorului unei opere de arta plastica de a primi 5% din pretul fiecarei revanzari a acest (...)
 
Drept de superficie Drept real principal, dezmembramant al dreptului de proprietate asupra unui teren, care consta in dreptul de proprietate al unei persoane, numita superficiar, privitor la constructiile, plantatiile sau alte lucrari ce se afla pe un teren pr (...)
 
Drept de urmarire Facultate recunoscuta titularului unui drept real de a cauta si pretinde bunul, asupra caruia poarta dreptul sau, in orice maini s-ar afla (de exemplu de a pretinde inapoierea bunului pierdut sau furat).
 
Drept de urmarire Consta in posibilitatea recunoscuta titularului unui drept real de a pretinde bunul in orice maini s-ar gasi.
 
Drept de uz Vezi Uz.
 
Drept de uzufruct Vezi Uzufruct.
 
Drept eventual Drepturi subiective carora le lipseste fie subiectul, fie subiectul activ, adica unul din componentele esentiale ale existentei lor. Ele confera titularului lor un grad redus de putere si de certitudine. Din aceasta categorie fac parte, spr (...)
 
Drept exclusiv de a pune in circulatie Vezi Drept de distributie al autorului.
 
Drept exclusiv de folosire a inventiei (denumit in unele legislatii nationale drept de monopol sau monopol de exploatare) facultate recunoscuta de lege in favoarea titularului unui brevet de inventie, ce prezinta urmatoarele caracteristici: a) confera titularului prerogativa de (...)
 
Drept fiscal Ramura a dreptului public (vezi definitia), cuprinde normele juridice care reglementeaza relatiile referitoare la intocmirea, aprobarea si executarea bugetului de stat, dezvoltarea economico-sociala si acoperirea unor nevoi publice.
 
Drept imobiliar Drept care are ca obiect bunuri imobile. Vezi si Drept mobiliar.
 
Drept la actiune 1. (in sens material) facultatea titularului unui drept subiectiv de a se adresa organului de jurisdictie pentru a obtine recunoasterea si valorificarea acelui drept printr-o hotarare care sa-i asigure executarea silita a obligatiei corelat (...)
 
Drept la brevet de inventie Conform Legii nr.64/1991 privind brevetele de inventie, facultate recunoscuta prin lege inventatorului sau succesorilor sai in drepturi de a se bucura de titlul de protectie pentru inventie, care este brevetul de inventie, ce confera titula (...)
 
Drept la folosirea inventiei de catre un tert Conform Legii nr.64/1991 privind brevetele de inventie, prerogativa recunoscuta de lege persoanei care a aplicat inventia sau care a luat masuri efective si serioase in vederea folosirii ei cu buna credinta pe teritoriul Romaniei, independe (...)
 
Drept la inviolabilitatea operei si la folosirea ei in conditii potrivite cu natura acesteia Drept personal nepatrimonial recunoscut de lege autorului oricarei opere de creatie intelectuala, in virtutea caruia autorul poate pretinde ca opera lui sa fie raspandita in public asa cum a fost creata de el, fara nici un fel de modificare (...)
 
Drept la marca de fabrica, de comert sau de serviciu Vezi Marca a fabricii.
 
Drept la paternitatea operei Vezi Drept de a fi recunoscut ca autor.
 
Drept la reparatia patrimoniala a prejudiciilor suferite de autor in caz de folosire fara drept a operei Drept subiectiv patrimonial recunoscut de lege autorului unei opere de creatie intelectuala de a cere in justitie obligarea la despagubiri a persoanei care prin conduita sa ilicita i-a adus atingeri oricarui drept personal nepatrimonial sau (...)
 
Drept mobiliar Drept care are ca obiect bunuri mobile corporale si incorporale. Vezi si Drept imobiliar.
 
Drept natural Notiune proprie gandirii preburgheze si burgheze potrivit careia dreptul pozitiv este precedat de un drept ideal, imuabil si universal fara caracter statal. El isi are originea in natura sau ratiunea umana, in vointa si ratiunea divina. Unu (...)
 
Drept nepatrimonial Dreptul ce nu are continut evaluabil in bani. din categoria drepturilor nepatrimoniale fac parte: drepturile legate de existenta si integritatea fizica a persoanei (dreptul la viata, dreptul la integritate corporala etc.); drepturi legate d (...)
 
Drept obiectiv Sinonim - drept pozitiv Vezi si Drept.
 
Drept patrimonial Drepturi subiective care, avand un continut economic, fac parte din patrimoniul persoanei (fizice sau juridice) si sunt susceptibile de evaluare baneasca. Drepturile patrimoniale sunt cesibile catre alte persoane, prin acte juridice. De ase (...)
 
Drept patrimonial de autor Drepturi subiective avand continut economic, recunoscute de lege in favoarea autorului oricarei opere de creatie intelectuala si prin exercitarea carora respectivul autor se bucura de avantajele materiale ce decurg din valorificarea operei (...)
 
Drept penal Ramura a dreptului public (vezi definitia), cuprinde normele juridice care incrimineazafaptele antisociale grave, denumite infractiuni, pedepsele aplicabile infractorilor si alte masuri ce se pot lua in cazul savarsirii acestor fapte.
 
Drept personal In sens larg, drepturi subiective intim legate de persoana titularului. Nu sunt cesibile altor persoane prin acte juridice, nu se transmit prin mostenire si nu sunt susceptibile de exercitare prin reprezentare sau de catre creditorii titula (...)
 
Drept personal nepatrimonial Drepturi subiective intim legate de persoana titularului lor care, fiind lipsite de un continut economic, nu sunt susceptibile de evaluare baneasca si nu fac parte din patrimoniul acelei persoane. Din aceasta categorie fac parte: a) dreptur (...)
 
Drept personal nepatrimonial de autor Drepturi subiective, lipsite de continut economic, recunoscute prin lege autorului oricarei opere de creatie intelectuala si prin exercitarea carora acesta isi poate proteja paternitatea asupra operei respective, precum utilizarea operei po (...)
 
Drept pozitiv Sinonim - drept obiectiv Dreptul care se aplica intr-o societate data, la un moment dat, sub auspiciile statului respectiv. Totalitatea normelor juridice in vigoare la un moment dat, prin care se reglemteaza o institutie juridica, sau care (...)
 
Drept pozitiv Reprezinta ansamblul normelor juridice in vigoare la un anumit moment dat, intr-un stat. Astfel, dreptul pozitiv romanesc cuprinde toate reglementarile adoptate de statul roman si aplicabile astazi. Dreptul pozitiv nu cuprinde, deci, reglem (...)
 
Drept preferential de subscriere (DS) Sunt titluri de valoare negociabile care intra in paritate cu actiunile vechi. Marimea lor se calculeaza ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche si valoarea matematica noua a unei actiuni (pretul de emisiune al actiunilor noi (...)
 
Drept principal Drept subiectiv de sine statator care da nastere in mod direct unui drept la actiune si in puterea caruia titularul poate pretinde altei sau altor persoane o anumita conduita, sub protectia legii. Din aceasta categorie fac parte marea major (...)
 
Drept privat Cuprinde normele care guverneaza raporturile dintre particulari. Astfel sunt, de exemplu, raporturile ce se nasc intre cumparator si vanzator cu prilejul incheierii unui contract de vanzare-cumparare. raporturile de drept privat sunt, de ob (...)
 
Drept procesual civil Cuprinde normele juridice care reglementeaza activitatea de judecare a cauzelor civile si de executare a hotararilor pronuntate in aceste cauze.
 
Drept procesual penal Cuprinde normele juridice care reglementeaza desfasurarea procesului penal atat in faza procesului penal cat si a judecatii.
 
Drept public Cuprinde regulile care guverneaza organizarea unui stat dat si raporturile dintre acel stat si agentii sai, pe de o parte, si ceilalti participanti la astfel de raporturi juridice, pe de alta. Normele dreptului obiectiv public sunt, prin ex (...)
 
Drept public Cuprinde normele juridice care guverneaza organizarea statului, raporturile dintre stat si particulari precum si raporturile dintre diferitele organisme ale statului. In raporturile cu cetatenii sai, statul isi exercita puterea suverana; ac (...)
 
Drept pur si simplu Drepturi subiective care confera titularului lor cea mai mare putere si certitudine, producandu-si efectele de indata, in mod definitiv si irevocabil, nefiind afectate de nici o modalitate. Formeaza categoria cea mai cuprinzatoare a dreptur (...)
 
Drept real Acel drept subiectiv civil patrimonial in virtutea caruia titularul sau poate sa-si exercite atributele asupra unui bun determinat in mod direct si nemijlocit, fara a fi necesara interventia unei alte persoane. Titularul dreptului real, sub (...)
 
Drept real Este dreptul subiectiv civil patrimonial in temeiul caruia titularul sau isi poate exercita prerogativele asupra unui bun in mod direct si nemijlocit, fara concursul altei persoane. exemplul tipic de drept real este dreptul de proprietate. (...)
 
Drept real accesoriu Drept real ce nu are o existenta de sine statatoare, presupunand existenta unor drepturi de creanta a caror indeplinire de catre debitori o garanteaza. Acestea sunt: - dreptul de gaj, - dreptul de ipoteca, - privilegiile. Opus - Drept real (...)
 
Drept real de folosinta Acel drept real, dezmembramant al dreptului de proprietate, cu privire la unele terenuri agricole aflate in proprietatea comunelor, oraselor si municipiilor, constituit in favoarea unor persoane fizice sau prin acte administrative individua (...)
 
Drept real principal Drept real ce are o existenta de sine statatoare. Astfel de drepturi sunt: - dreptul de proprietate, - dreptul de folosinta, - dreptul de uzufruct, - dreptul de uz, - dreptul de abitatie, - dreptul de servitute, - dreptul de superficie. Opu (...)
 
Drept real principal derivat din dreptul de proprietate Drepturile reale principale derivate din dreptul de proprietate sunt de doua feluri: a) drepturi reale principale derivate din dreptul de proprietate publica (singurul in legislatia romaneasca este dreptul de administrare a unor bunuri prop (...)
 
Drept relativ Acel drept subiectiv civil, in temeiul caruia subiectul activ (creditorul), care este determinat, are posibilitatea de a pretinde de la subiectul pasiv (debitorul), de asmenea determinat, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva.
 
Drept relativ Reprezinta acel drept subiectiv civil in temeiul caruia subiectul activ (denumit creditor) are posibilitatea de a pretinde subiectului pasiv (denumit debitor) sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva raportul juridic in continutul caruia se gase (...)
 
Drept secundar Drept subiectiv care nu da nastere in mod direct unui drept la actiune si care se manifesta ca prerogativa ce confera titularului sau puterea ca, printr-un act juridic unilateral, sa determine producerea unui efect juridic de natura sa afec (...)
 
Drept subiectiv Vezi Drept.
 
Drept subiectiv Reprezinta prerogativa titularului de a pretinde subiectului pasiv sa aiba o anumita conduita. Ca si dreptul procesual, nici acest drept nu se stinge, ci subzista expirarii termenului de prescriptie extinctiva. Ca urmare, dupa cum am vazut (...)
 
Drept subiectiv civil Dreptul subiectiv civil exprima posibilitatea recunoscuta de normele dreptului civil (adica de dreptul civil obiectiv) subiectului activ, in virtutea careia acesta poate avea, in limitele determinate de lege, o anumita conduita si poate pre (...)
 
Drept subiectiv civil Se poate defini ca fiind posibilitatea subiectului activ de a avea o anumita conduita si de a pretinde subiectului pasiv o conduita corespunzatoare, in limita legilor si a bunelor moravuri, iar in caz de nevoie de a apela la forta coercitiv (...)
 
Drept tabular Drepturi care izvorasc sau se dobandesc prin inscrierea in cartea funciara. Ele sunt drepturi reale imobiliare deoarece se exercita de catre titularul lor direct asupra bunului nemiscator fara concursul altor persoane.
 
Drept viitor Drepturi subiective, carora in prezent le lipseste fie obiectul, fie subiectul activ sau pasiv, fiind incerta imprejurarea daca obiectul lor va exista in viitor, sau daca ele vor apartine unei anumite persoane.
 
Dreptate Concept in temeiul caruia se aproba sau se dezaproba, pe baza unor criterii etice si juridice, obiceiurile, faptele, comportamentul oamenilor si legile existente intr-o epoca data, precum si actiunile popoarelor is statelor.
 
Dreptul administrativ Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale din domeniul administratiei de stat, activitate indeplinita de organele administrative.
 
Dreptul anglo-saxon (sistemul common-law) A aparut in Anglia si s-a extins in toate fostele colonii britanice (S.U.A., Australia, Noua Zeelanda, Canada, cu exceptia provinciei Quebec etc.). El este un drept jurisprudential, adica un sistem in care izvorul principal de drept il cons (...)
 
Dreptul canonic Totalitatea regulilor instituite de biserica referitoare la organizarea interna a acesteia, la raporturile ei cu statul si cu credinciosii, la unele aspecte ale vietii credinciosilor.
 
Dreptul civil Acea ramura de drept, care inmanuncheaza normele juridice ce reglementeaza relatiile patrimoniale si nepatrimoniale in care partile se gasesc pe pozitie juridica de egalitate, precum si conditia juridica a subiectelor de drept.
 
Dreptul comercial Dreptul comercial cuprinde ansamblul normelor legale care reglementeaza actele si faptele de comert si statutul juridic al comerciantului.
 
Dreptul comercial international Ansamblul de norme conflictuale, norme de drept civil, de drept comercial si norme de drept material uniform, iar in anumite limite si norme de drept international public prin care se reglementeaza raporturile de comert international si de (...)
 
Dreptul constitutional Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturi sociale ce iau nastere in procesul exercitarii puterii de stat. In general, normele dreptului constitutional se refera la oranduirea sociala si de stat, cetatenie, drepturile si ind (...)
 
Dreptul familiei Acele norme juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre membrii familiei, precum si unele relatii dintre acestia si alte persoane. Normele dreptului familiei se refera la: - incheierea si desfacerea casatoriei, - relatiile p (...)
 
Dreptul familiei Cuprinde normele care reglementeaza raporturile decurgand din casatorie, rudenie, filiatie, adoptie, precum si normele privind ocrotirea minorilor sau a persoanelor fara discernamant. cuprinde o serie de norme de ordine publica, de protecti (...)
 
Dreptul financiar Totalitatea normelor juridice care se refera la formmarea, repartizarea si intrebuintarea fondurilor banesti. Normele dreptului financiar reglementeaza urmatoarele probleme mai importante: - bugetul de stat, - finantele intreprinderilor si (...)
 
Dreptul funciar Cuprinde normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale nascute in legatura cu atribuirea terenurilor in administrare sau in folosinta si cu aplicarea masurilor pentru folosirea efectiva, rationala si completa a terenurilor, cu organi (...)
 
Dreptul intern Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile sociale din cadrul unui singur stat.
 
Dreptul international Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile dintre mai multe state, respectiv relatiile din cadrul comunitatii internationale.
 
Dreptul international privat Totalitatea normelor juridice conflictuale si materiale prin care se solutioneaza conflictele de legi si conflictele de jurisdictii, precumsi normele materiale privind conditia juridica a strainului. Totodata, intereseaza dreptul internatio (...)
 
Dreptul international public Ansamblu de norme juridice chemate sa reglementeze raporturile dintre state si celelalte subiecte ale dreptului international.
 
Dreptul la actiune in sens material Reprezinta posibilitatea creditorului - reclamant de a obtine castig de cauza in actiunea introdusa. Acest drept este prescriptibil, in sensul ca daca actiunea este introdusa dupa expirarea termenului de prescriptie extinctiva, ea va fi res (...)
 
Dreptul muncii Ansamblul normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale de munca ale muncitorilor si functionarilor, precum si alte raporturi sociale derivate din raporturile sociale de munca. Ele se refera la incheierea si desfacerea contractul (...)
 
Dreptul muncii Cuprinde normele ce reglementaza raporturile sociale de munca nascute din contractul individual de munca.Asemenea raporturi juridice privesc: felul muncii, locul muncii, salarizarea, celelalte drepturi si obligatii ale salariatilor si angaj (...)
 
Dreptul penal Ansamblul normelor juridice prin care se stabilesc acele fapte care sunt considerate infractiuni, pedepsele si conditiile in care statul trage la raspundere penala persoanele care savarsesc infractiuni.
 
Dreptul privat Ansamblul de norme juridice care reglementeaza relatiile dintre persoanele particulare sau dintre colectivitatile organizate ca unitati private. Dreptul privat de subimparte in drept civil, drept comercial, dreptul familiei, dreptul muncii, (...)
 
Dreptul procesual civil Ansamblul normelor juridice care reglementeaza ordinea dezbaterii de catre instante a cauzelor civile, precum si indeplinirea hotararilor judecatoresti in aceste cauze. Normele de drept procesual civil reglementeaza raporturile care apar in (...)
 
Dreptul procesual la actiune Este posibilitatea de a intenta o actiune in fata instantelor judecatoresti. Acesta esteimprescriptibil, in sensul ca, asemeni oricarui cetatean, creditorul are posibilitatea oricand sa se adreseze instantelor judecatoresti cu o actiune;.
 
Dreptul procesual penal Ansamblul normelor juridice care reglementeaza activitatea organelor de urmarire, a procuraturii si a justitiei in judecarea cauzelor penale, pentru descoperirea infractiunilor.
 
Dreptul romano-germanic (continental) Ii apartine si sistemul nostru de drept, este dreptul Europei continentale, dar isi gaseste aplicarea si in unele tari din America Latina, Orientul Apropiat sau nordul Africii. radacinile sale se afla in dreptul roman si in cutumele germani (...)
 
Dreptul securitatii sociale Reglementeaza raporturile juridice de asigurare sociala (asigurarea de sanatate, ajutorul de somaj, indemnizatiile de nastere, dreptul la pensie etc.) si pe cele de asistenta sociala (ajutoare sociale pentru persoanele cu venituri mici, can (...)
 
Drepturi banesti - Chenzina a II-a Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-1/h) Format A7 si A6, tiparite pe o singura fata, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document pentru plata drepturilor banesti cuvenite salariatilor. Se intocmeste in doua exemplare, de c (...)
 
Drepturi banesti - Chenzina I Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-5-1/i) Vezi Drepturi banesti - Chenzina I.
 
Drepturi civile Drepturi subiective consacrate prin normele dreptului civil. se bucura de protectia legii si pot fi exercitate numai in acord cu scopul economic si social.
 
Drepturi de personal Drepturile banesti si in natura cuvenite personalului (salariatilor) pentru munca prestata sau acordate ca urmare a calitatii de salariat. Fiecare unitate patrimoniala (societate comerciala, regie autonoma etc.) isi stabileste prin contract (...)
 
Drepturi morale Vezi Drept de autor.
 
Drepturi Speciale de Tragere Vezi Clauza multivalutara bazata pe un cos valutar institutionalizat (sau unitate de cont institutionalizata).
 
Drepturile de proprietate industriala si intelectuala Fondul de comert poate sa contina ca elemente incorporale: marci de fabrica, de comert sau de servicii *; programe din domeniul informaticii (dreptul de autor); desene si modele ale produselor ; know-how (savoir-faire) ; brevete de inventie (...)
 
Drepturile patrimoniale Cuprind drepturile de proprietate ce confera titularilor o putere asupra bunurilor si drepturile de creanta confera posibilitatea obtinerii unor prestatii din partea altor persoane.
 
Drepturile si valorile similare Includ costurile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, activitate sau serviciu in cazul drepturilor si valorilor similare. Amortizarea acestor active se realizeaza sistematic pe durata cat intreprinderea a ac (...)
 
Dresare Din punct de vedere juridic, actiunea de a face, a alcatui, a incheia (un proces-verbal etc.).
 
DST Vezi Clauza multivalutara bazata pe un cos valutar institutionalizat (sau unitate de cont institutionalizata).
 
DTB Abreviere germana - "Deutsche Terminborse" Bursa germana pentru operatiuni la termen.
 
Dualist La nivelul intreprinderii se organizeaza atat pentru latura interna cat si pentru latura externa contabilitati separate.
 
Dubla impunere Taxe duble sau multiple prelevate de mai multe autoritati fiscale sau rezultate dintr-o acumulare de impozite sau taxe (spre exemplu, impozitul pe masini si taxa auto).
 
Dubla inregistrare Reprezinta o metoda de folosire a conturilor astfel incat fiecarei sume trecute in debitul unui cont sa-i corespunda aceeasi suma trecuta in creditul altuia.
 
Dubla reprezentare Principiul specific rationamentului contabil ce a fost interpretat in diferite moduri: intr-o abordare juridica, resursele economice ale unei entitati contabile au fost numite activele sale, iar drepturile tertilor asupra acestor active pas (...)
 
Dublu legat conditional Vezi Substitutie fideicomisara.
 
Dumping Vanzarea de marfuri la preturi mult mai mici decat preturile pietei si chiar sub nivelul costurilor de productie, pentru patrunderea si acapararea pietei si inlaturarea concurentei. Pentru combaterea unei astfel de situatii, unele tari iau (...)
 
Durata a ciclului de productie Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita. Tinan (...)
 
Durata contractului de leasing Este, in general, de 75-80% din durata de viata economica a bunului inchiriat, dar se poate conveni si asupra unei durate mai scurte. Societatea de leasing ramane proprietara bunului pana la scadenta contractului. Contractul de leasing este (...)
 
Durata de parcurs Timp necesar parcurgerii unui traseu dat, de catre un mijloc de transport, exprimat in unitati de timp (ore sau minute). Marimea duratei de parcurs depinde de lungimea traseului, viteza de circulatie a mijlocului de transport, stationarile (...)
 
Durata de viata utila Este perioada pe parcursul careia se estimeaza ca intreprinderea va utiliza activul supus amortizarii (datorita faptului ca in tara noastra exista o stransa legatura intre raportarile contabile si cele fiscale, durata de viata utila a imobi (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera D, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8065
EUR 4.6474
GBP 5.3147
CHF 3.8777
MDL 0.23
XAU 162.13
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil