Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
CAPI
Definitie: Comitetul pentru Audit Public Intern (CAPI) este un organism cu caracter consultativ, constituit din 11 membri, specialisti din afara Ministerului Finantelor Publice, condus de un presedinte. CAPI sprijina UCAAPI in definirea strategiei si imbunatatirii activitatii de audit public intern in sectorul public;.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera C

Termeni si expresii, litera C

 
C2B Abreviere engleza - "Consumer to Business" Comert intre consumator si intreprinderile furnizoare.
 
Cabinet Acelasi lucru cu Guvern.
 
CAC-40 Abreviere franceza - "Cotation Assistee en Continu" Indice la bursa de valori din Paris.
 
CAD 1. Abreviere Cod monetar ISO pentru dolarul canadian. 2. engleza - "Cash against documents -" Vezi Plata cash contra documente.
 
Cadastru Forma de inventar funciar alcatuit dintr-un registru public (registru cadastral) si din planuri care cuprind date tehnico-economice privitoare la toate imobilele situate pe teritoriul unei localitati. Serveste la identificarea si evidentier (...)
 
Cadenta a liniei de productie in flux Element de organizare si functionare a unei linii de productie in flux, interval de timp intre obtinerea pe linia respectiva a doua produse succesive. Se mai foloseste si "tact". Cadenta liniei de productie in flux se determina pe baza rela (...)
 
Caderea in desuetudine Reprezinta imprejurarea in care o lege nu se mai poate aplica deoarece au disparut conditiile necesare pentru aceasta, fascicolul de relatii sociale pe care le reglementeaza nu mai exista sau s-a modificat fundamental.
 
 
Cadrul contabil general Cuprinde conceptele si principiile teoretice care alcatuiesc impreuna sistemul dereferinta pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare, pentru utilizatorii externi adica ceea ce trebuie sa fie contabilitatea, delimiteaza ca teor (...)
 
Cadrul contabil general IASC Abordeaza obiectivele situatiilor financiare; definirea, recunoasterea si evaluarea elementelor reprezentate in situatiile financiare; caracteristicile calitative ale informatiilor din situatiile financiare care determina utilitatea lor; co (...)
 
Cadrul de raportare financiara aplicabil Cadrul de raportare financiara adoptat de catre management in intocmirea situatiilor financiare pe care auditorul l-a determinat ca fiind acceptabil avand in vedere natura entitatii si obiectivul situatiilor financiare, sau care este cerut (...)
 
Caducitate Cauza de ineficacitate a actului juridic civil, constand in lipsirea actului juridic de orice efecte, datorita intervenirii unor cauze ulterioare incheierii sale si independent de vointa autorului actului. Caducitatea loveste, deci, un act (...)
 
Caducitatea Consta in ineficacitatea unui act juridic valabil incheiat, care nu si-a produs inca efectele intervine din cauza unei imprejurari independente de vointa partilor sau a autorului actului juridic exemplu, un testament devine caduc daca perso (...)
 
Caducitatea ofertei Apare in situatia in care aceasta nu poate sa produca efecte, fie ca ofertantul a schimbat conditiile stabilite initial, fie prin expirarea termenului de acceptare. in general, oferta devine caduca in caz de moarte, faliment sau incapacitat (...)
 
CAEN Clasificarea activitatilor din economia nationala. Este aliniata la NACE (Nomenclatorul de activitati economice din Uniunea Europeana) si CITI (Clasificarea Internationala Standard (rev. 3), adoptata de O.N.U. in luna februarie 1989) si apr (...)
 
CAEN Clasificarea statistica Nationala a Activitatilor Economice. CAEN rev.1.
 
 
Cala 1. In domeniul naval, incapere aflata intre puntea cea mai de jos si carlinga navei, in care se pune incarcatura. 2. In domeniul naval, plan inclinat catre mare, pe care se construiesc sau se repara nave.
 
Calaj I. 1. Imobilizare a unui organ de masina. 2. Asezare la orizontala a suportului unui aparat topografic de vizare. 3. Mod de asezare a aripii sau a ampenajelor fata de fuselajul unui avion. II. 1. In domeniul naval, postament de grinzi de le (...)
 
Calculatie Procedeu economic ce utilizeaza indicatori, preturi, coeficienti si alte operatii matematice pentru inregistrarea in contabilitate a mijloacelor si a procedeelor economice, precum si a rezultatelor obtinute. Spre exemplu calculul amortismen (...)
 
Calculatii neperiodice Sunt acele calculatii care se intocmesc la intervale inegale de timp.
 
Calculatii partiale Sunt acelea care iau in considerare la determinarea indicatorilor economico-financiari numai o parte dintre elementele structurale ale acestora , limitind deci continutul lor numai la anumite elemente , in functie de scopul urmarit.
 
Calculatii periodice Sunt acele caculatii ce se intocmesc la intervale de timp egale.
 
Calculatii totale Sunt acelea care iau in considerare la stabilirea indicatorilor economico - financiari toate elementele structurale ale acestora, motiv pentru care se mai numesc si calculatii complete .
 
Cale amiabila Intelegerea dintre parti.
 
Cale de atac Mijloc juridic procesual pus la dispozitia partii interesate, procurorului etc., prin care se creeaza posibilitatea verificarii legalitatii si temeiniciei hotararilor judecatoresti si inlaturarea eventualelor greseli savarsite. In materie p (...)
 
Calitate a creantei Vezi Privilegiu.
 
 
Calitate procesuala Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile, alaturi de capacitatea procesuala si existenta interesului judiciar. Este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila. Calitatea proce (...)
 
Calitate procesuala activa Vezi Calitate procesuala.
 
Calitate procesuala pasiva Vezi Calitate procesuala.
 
Calitatea de contabil autorizat Se obtine prin examen in trepte: acces, stagiu, examen de aptitudini, ca si expertul contabil dar cu tematica specifica. Pentru a fi admis la examen se cer anumite conditii specifice.
 
Calitatea de expert contabil Se obtine prin examen. Examenul se desfasoara in baza normelor Corpului si a Regulamentului pentru efectuarea stagiului si prin examenul de aptitudini, in vederea accesului la calitatea de expert contabil si contabil autorizat.
 
Calitatea probelor de audit culese Cu cat calitatea probelor de audit este mai ridicata, cu atat numarul acestora va putea fi mai mic.
 
Call Vezi Optiune de cumparare.
 
Cambia Este un titlu la ordin formal si complet, cuprinzand obligatia neconditionata, autonoma, abstracta si solidara de a plati sau a dispune sa se plateasca o suma determinata de bani la scadenta si la locul convenit, care este negociabila prin (...)
 
Cambie Sinonim - Trata. Un efect comercial, un inscris prin care creditorul, numit tragator, da ordin unei alte persoane, numita tras, sa plateasca o suma determinata la vedere sau la o anumita data, unei terte persoane, numite beneficiar. O instr (...)
 
Cambie cu garantie Polita sau bilet la ordin, destinat sa garanteze un angajament a carui marime nu poate fi determinata cu precizie.
 
Cambie cu scadenta Cambie a carei scadenta este determinata incepand cu data acceptarii.
 
Cambie cu scadenta la vedere Vezi Cambie la vedere.
 
Cambie domiciliata Cambie care cuprinde o clauza speciala, numita "de domiciliere", prin care se declara ca plata acesteia se va face la domiciliul unui tert (de obicei o banca) in localitatea unde se afla trasul sau in alta localitate.
 
Cambie in alb Cambie care este emisa fara ca in cuprinsul ei sa figureze toate mentiunile obligatorii, cu exceptia semnaturii tragatorului. Omisiunea mentiunilor trebuie sa fie voluntara, deliberata, altfel cambia este nula.
 
Cambie in suferinta Cambie pe care trasul refuza sa o accepte si cu privire la care nu a fost desemnat un indicat la nevoie.
 
Cambie la incasare Polita remisa bancii pentru incasare fara ca aceasta sa o sconteze. Clientul este creditat cu marimea politei la valoarea zilei de scadenta.
 
Cambie la vedere Sinonime - cambie cu scadenta la vedere, cambie trasa la vedere Cambie platibila la prezentarea ei debitorului, a carei scadenta coincide cu prezentarea, sau in termenul legal de la prezentare, sau in termenul conventional stabilit de traga (...)
 
Cambie loco Cambie acceptata la scontare sau incasare si platibila la locul unde este domiciliata banca careia i-a fost remisa trata.
 
Cambie neacceptabila Cambie in cuprinsul careia tragatorul insereaza o clauza prin care interzice prezentarea acesteia la acceptare. O asemenea clauza nu poate fi inserata in cambiile domiciliate si nici in cambiile platibile la un anumit interval de timp de la (...)
 
Cambie protestata Cambie in legatura cu care s-a dresat protestul de neacceptare sau de neplata.
 
Cambie trasa la vedere Vezi Cambie la vedere.
 
Camera de comert Organizatie neguvernamentala de utilitate publica, cu caracter autonom, avand drept scop promovarea comertului si industriei pe plan intern si extern, precum si sprijinirea comerciantilor din tara in raporturile lor cu autoritatile locale s (...)
 
Canal de distributie Drum parcurs de un produs, mesaj publicitar etc., de la o sursa la destinatarul final (consumator). Canal direct - varianta de circuit a distributiei, in care marfurile parcurg traseul direct de la producator la consumator, prin reteaua pro (...)
 
Canal de distributie direct Vezi Canal de distributie.
 
Canal de distributie lung Vezi Canal de distributie.
 
Canal de distributie scurt Vezi Canal de distributie.
 
Canal de informatie De la sursa pana la receptor, informatia circula prin ceea ce se numeste canal de informatie.
 
Canale de transmisie a politicii monetare Atat canalele de transmisie ale politicii monetare, cat si eficienta in infaptuirea acesteia depind, in mod fundamental, de modul de implementare. controlul direct asupra creditului si ratei de dobanda poate cauza o ineficienta semnificativ (...)
 
Cancelling Vezi Clauza de cancelling.
 
Capacitate civila Aptitudinea unei persoane de a fi subiect de drepturi si obligatii, precum si aptitudinea de a-si exercita aceste drepturi si obligatii. Capacitatea civila este formata din: - capacitate de folosinta, si - capacitate de exercitiu.
 
Capacitate de a contracta Componenta a capacitatii civile concretizata in aptitudinea persoanei (fizice sau juridice) de a perfecta contracte (civile sau comerciale). Capacitatea de a contracta este o conditie esentiala pentru validitatea oricarei conventii. In prin (...)
 
Capacitate de a dispune cu titlu gratuit Componenta a capacitatii civile ce da expresie aptitudinii persoaneifizice de a dispune de bunurile sale prin donatie sau testament. Orice persoana este capabila de a afce testament daca nu este oprita de lege (art.856 Cod Civil). Tot astfe (...)
 
Capacitate de a incheia acte juridice civile Aptitudinea subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii civile prin incheierea actelor de drept civil.
 
Capacitate de a primi cu titlu gratuit Componenta a capacitatii civile ce se concretizeaza in aptitudinea persoanei (fizice sau juridice) de a dobandi bunuri prin efectul donatiei sau al testamentului. Incapacitatile de a primi legate pot fi grupate in doua clase, si anume: a) i (...)
 
Capacitate de a raspunde Forma a capacitatii juridice prin care se desemneaza aptitudinea persoanei fizice de a da socoteala, in fata societatii, pentru faptele ilicite savarsite de ea, de a evalua corect semnificatia sanctiunii juridice corespunzatoare acestor fap (...)
 
Capacitate de exercitiu Aptitudinea persoanei de a-si exercita si de a-si asuma obligatii savarsind acte juridice. Sunt lipsiti de capacitatea de exercitiu alienatii sau debilii mintali, persoanele puse sub interdictie legala sau judiciara, minorii sub 14 ani, pre (...)
 
Capacitate de exercitiu deplina Ipostaza a capacitatii de exercitiu ce exprima aptitudinea plenara a subiectului de drept de a-si exercita direct si nemijlocit drepturile civile si de a-si asuma tot astfel obligatii civile, incheind orice acte juridice permise de lege.
 
Capacitate de exercitiu restransa Ipostaza a capacitatii de exercitiu a persoanei fizice care comporta aptitudinea minorului in varsta de la 14 la 18 ani de a-si exercita direct si personal drepturile si de a-si asuma tot astfel obligatii, incheind anumite acte juridice. Ac (...)
 
Capacitate de exercitiu restransa Este corespunzatoare unei varste in care discernamantul este dobandit, dar numai partial: varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani dat fiind insa faptul ca dobandirea discernamantului nu se produce brusc la implinirea unei anumite varste dat fiin (...)
 
Capacitate de folosinta Aptitudinea de a avea drepturi si obligatii in cadrul unor raporturi juridice. Capacitatea de folosinta apartine tuturor persoanelor fizice, chiar daca nu au o vointa constienta sau suficient dezvoltata. Spre exemplu si un copil nou-nascut (...)
 
Capacitate juridica Aptitudinea persoanei fizice sau persoanei juridice de a participa (in nume propriu sau pentru altul), ca titular de drepturi si obligatii la raporturile juridice. Aceasta aptitudine este reglementata diferit in cadrul diferitelor ramuri al (...)
 
Capacitate penala Aptitudinea unei persoane de a raspunde penal pentru infractiunea savarsita. De regula, orice persoana are capacitate penala. Nu au capacitate penala minorii pana la varsta de 14 ani si persoanele bolnave mintal (iresponsabilii), categorii (...)
 
Capacitate subiectivala Sintagma ce desemneaza aptitudinea persoanei (fizice sau juridice) de a avea drepturi si obligatii. Pe aceasta aptitudine se fundeaza calitatea de subiect de drept, insusirea persoanei (fizice sau juridice9 de a fi titular de drepturi si ob (...)
 
Capacitate succesorala Potrivit art.654 Cod Civil, "pentru a putea succede, trebuie neaparat ca cel ce succede sa existe in momentul deschiderii succesiunii". Deci, capacitatea succesorala nu este legata direct de capacitatea civila (de folosinta si de exercitiu) (...)
 
Capacitate testamentara Componenta a capacitatii de a dispune prin acte cu titlu gratuit, constand in aptitudinea persoanei fizice de a face testament. Capacitatea testamentara deplina incepe la implinirea varstei de 18 ani. Minorul care a implinit 16 ani poate di (...)
 
Capacitatea beneficiara Reprezinta aptitudinea unei intreprinderi de a degaja un beneficiu in viitorul apropiat in conditii de gestiune normale identice cu cele din perioadele trecute daca schimbari semnificative nu au loc in viata intreprinderilor. se poate expri (...)
 
Capacitatea de a incheia actul juridic civil Este acea conditie de fond si esentiala care consta in aptitudinea subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii civile prin incheierea de acte juridice civile.
 
Capacitatea de autofinantare Este indicatorul ce reflecta potentialul financiar de crestere economica a intreprinderii, respectiv sursa financiara generata de activitatea industriala si comerciala a firmei dupa scaderea tuturor cheltuielilor platibile la o anumita scad (...)
 
Capacitatea de autofinantare ( metoda aditionala ) In acest procedeu, se porneste de la rezultatul (net al) exercitiului, la care se adauga cheltuielile (amortizari, provizioane etc.), neplatibile la o anumita scadenta, dupa ce s-au scazut din acestea venituri calculate (reluari asupra prov (...)
 
Capacitatea de autofinantare ( metoda deductiva ) Capacitatea de autofinantare este calculata ca diferenta intre veniturile incasabile (corespunzatoare unor incasari efective sau viitoare) si cheltuieli platibile (corespunzatoare unor plati efective sau viitoare). Punctul de plecare este e (...)
 
Capacitatea de exercitiu Se defineste ca fiind aptitudinea omului de a dobandi si exercita drepturi civile si de a-si asuma si executa obligatii civile prin incheierea de acte juridice civile. nu toate persoanele fizice au capacitate de exercitiu. Pentru a avea cap (...)
 
Capacitatea de folosinta Se defineste ca fiind aptitudinea generala si abstracta a persoanei fizice de a avea drepturi si obligatii civile. din punct de vedere juridic capacitatea de folosinta a persoanei fizice se caracterizeaza prin urmatoarele: legalitate. Legal (...)
 
Capital Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor. Din punct de vedere contabil, capitalul este reprezentat de capitalul social, patrimoniul re (...)
 
Capital Element patrimonial care cuprinde rezultatul economic al exercitiului curent, rezultatul din exercitiile precedente si rezervele.(reg 1605).
 
Capital angajat Banii investiti in intreprindere atat de actionari cat si de creditorii pe termen lung, si include capitalul propriu si datoriile pe termen lung sau activele totale minus datoriile curente. Capitalul utilizat intr-o afacere. Specialistii nu (...)
 
Capital atras Capitalul provenit din pasive stabilite ce se poate utiliza pana la intrarea in posesie a materialelor (marfurilor) si pana in momentul achitarii la banca a contravalorii lor.
 
Capital autorizat Dreptul acordat consiliului de administratie al unei societati pe actiuni de a emite actiuni la concurenta sumei autorizate a capitalului social.
 
Capital comercial Capital obtinut in domeniul circulatiei marfurilor.
 
Capital de dotare Capitalul social pus la dispozitia unei colectivitati publice de catre stat sau de catre municipalitate. Acelasi termen desemneaza capitalul social pus la dispozitia unei sucursale de catre intreprinderea care a deschis-o.
 
Capital de imprumut Suma de bani pe care bancherii o imprumuta altor persoane (fizice sau juridice) pentru o perioada de timp convenita, in schimbul dobanzii. Capital provenit din imprumut fie prin emisiuni de obligatiuni, fie prin credite bancare.
 
Capital de incredere Forma prin care o persoana fizica ori juridica se bucura de o incredere deosebita pe piata, in lumea bancara ori a altor societati comerciale si care ii permite sa obtina marfuri pe credit, fara garantie, sau sa primeasca credite fara garan (...)
 
Capital de lucru Sinonim - fond de rulment Ceea ce ramane din capitalul achitat si rezervele unei companii dupa ce s-a platit contravaloarea tuturor activelor sale fixe; cu alte cuvinte, fondurile disponibile pentru activitatea de zi cu zi. Capitalul de luc (...)
 
Capital de risc Capitalul investit in activitati cu grad ridicat de risc, care poate fi pierdut cand previziunile minimale nu se realizeaza. Este un concept relativ care se individualizeaza pe proiecte iar riscul este legat de evolutia ratei dobanzii, a cu (...)
 
Capital financiar Este un concept propriu opticii financiare si patrimoniale. Capitalul este sinonim cu activele nete sau capitalul propriu al intreprinderii.
 
Capital fix Este format din bunurile investite care participa la mai multe cicluri deexploatare si care se inlocuiesc dupa un anumit numar de ani de utilizare .Activele imobilizate se consuma treptat pe calea amortizarii.
 
Capital fizic Porneste de la categoria de capital permanent (capital propriu + datorii pe termen lung) si are in vedere reconstituirea in plan fizic a capacitatii de exploatare a capitalului. O asemenea capacitate se concretizeaza in puterea de reproduct (...)
 
Capital imprumutat Totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
 
Capital nominal Expresie a capitalului social al unei societati comerciale evaluat prin valoarea nominala a titlurilor de proprietate emise. In contabilitate el se regaseste evidentiat pe actionari (sau asociati), cuprinzand numarul si valoarea nominala a (...)
 
Capital permanent Ansamblul surselor de finantare stabile de care dispune o intreprindere. Altfel spus, reprezinta sursele de finantare utilizate de o intreprindere, de o maniera permanenta, durabila. Ele trebuie sa finanteze toate valorile imobilizate si pa (...)
 
Capital permanent Este alcatuit din capitalul propriu (vezi definitia) impreuna cu capitalul strain pe termen lung.
 
Capital productiv Capital alcatuit din active circulante si active fixe care permit exploatarea comerciala a potentialului productiv al unui agent economic.
 
Capital propriu Sinonime - situatia neta, activ net Capitalurile proprii reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei persoane juridice, dupa deducerea tuturor datoriilor. Sunt incluse in categoria mai ampla a capitalurilor permanente, exprimand n (...)
 
Capital propriu Cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profitul nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente de capital propriu constituite potrivit reglementarilor legale.
 
Capital real Sinonime - capital tehnic, bunuri capital, mijloace de productie Capitalul existent in economia reala care rezulta dintr-un proces de productie anterior si serveste la producerea altor bunuri economice destinate vanzarii. Capitalul real est (...)
 
Capital social Capitalul unei societati fixat in statutul acesteia. Sursa generata initial de aporturile in natura si in bani, ale asociatilor. Pe parcursul vietii intreprinderii, capitalul social poate fi modificat ca urmare a operatiilor de crestere si (...)
 
Capital social Al unei societati comerciale este expresia valorica a totalitatii aporturilor asociatilor care participa la constituirea societatii. mai este denumit si capital nominal. este fractionat in parti egale, numite actiuni (vezi definitia) in caz (...)
 
Capital strain Este partea din capital (imprumutat) care provine de la terte persoane in raport cu intreprinderea si care este rambursabil la un anumit termen. Acest termen poate fi lung - peste un an - sau scurt - sub un an. In structura acestuia se cupr (...)
 
Capital subscris Aportul in bani si in natura pe care asociatii sau actionarii s-au angajat sa-l puna la dispozitia societatii comerciale in calitatea lor de proprietari. Societatea comerciala este legal constituita numai din momentul in care intregul capit (...)
 
Capital subscris nevarsat Reprezinta capitalul pe care propietarii s-au angajat sa-l puna la dispozitia intreprinderii reprezinta valoarea totala a aporturilor pentru care asociatii s-au obligat sa contribuie la constituirea societatii; coincide cu capitalul social.
 
Capital subscris varsat Reprezinta partea din capitalul subscris care a fost, fizic, depusa de catre propietari la dispozitia intreprinderii este valoarea totala a aporturilor efectuate si care au intrat in patrimoniul societatii.
 
Capital tehnic Vezi Capital, Investitii.
 
Capitalizare Valoarea unei companii in functie de cursul actiunilor sale pe o piata de valori mobiliare (pretul per actiune inmultit cu numarul de actiuni din emisiunea respectiva). In sens mai general, capitalizarea poate fi definita ca procesul prin c (...)
 
Capitalizare bursiera Valoarea de piata a capitalului social al unei companii; altfel spus, cursul curent al actiunilor sale inmultit cu numarul de actiuni emise.
 
Capitalul Desemneaza ansamblul bunurilor produse prin munca si folosite pentru obtinerea altor bunuri si servicii destinate vanzarii.
 
Capitalul propriu Reprezinta interesul rezidual al propietarilor in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale si sursa de provenienta a activelor intreprinderii. Capitalul propriu este partea de capital pusa la dispozitia intreprinde (...)
 
Capitanie de port Unitate economico-sociala cu personalitate juridica, ce are ca obiect de activitate asigurarea ordinii si securitatii navigatiei efectuata cu nave romanesti si straine in porturi. Dispozitiile capitaniei de port sunt obligatorii pentru toat (...)
 
Captatie In dreptul civil, folosirea de mijloace viclene in scopul de a castiga afectiunea dispunatorului si a-l determina astfel sa faca o liberalitate (o donatie, un legat) in favoarea autorului acestor mijloace viclene, pe care altfel nu ar fi fa (...)
 
Caracter auditabil Integritatea conducerii, natura si volumul evidentelor contabile pot convinge auditorul ca va obtine elemente probante suficiente si temeinice pentru a justifica soldurile din situatiile financiare.
 
Caracterele actiunilor Au o anumita valoare nominala care, conform Legii nr. 31/1990 republicata, nu poate fi mai mica de 1.000 lei; sunt fractiuni egale de capital social; sunt indivizibile, nu se pot transmite fractionat; in cazul transmiterii proprietatii acti (...)
 
Caracteristica statistica Sau variabila statistica, reprezinta acea trasatura a elementelor colectivitatii care se inregistreaza intr-o maniera uniforma la nivelul fiecarei unitati constitutive. Caracteristicile care fac obiectul cercetarii statistice trebuie sa ser (...)
 
Caracteristicile monedei In perioada monedei metalice si a metalelor pretioase, principalele caracteristici ale acestora le-au consacrat in rolul de metal monetar, astfel: deteriorarea era nesemnificativa; nu erau inflamabile; erau impermeabile si rezistente la ori (...)
 
Caracterul controlabil al agregatelor monetare Evidentiaza influenta pe care o poate exercita autoritatea monetara atunci cand se constata ca evolutia unui agregat nu este corespunzatoare si se incearca corijarea acestuia.
 
Caraus Orice persoana fizica sau juridica care, in baza contractului de transport, se obliga sa execute sau sa asigure executarea transportului pe cale ferata, rutier, maritim, aerian, pe apele interioare sau combinat. In cazul in care cumparatoru (...)
 
Carena Sinonim - Opera vie In domeniul naval, partea exterioara, de sub linia de plutire, a unei nave.
 
Cargobot In domeniul naval, nava maritima comerciala destinata transportului de marfuri la mare distanta.
 
Carlinga In domeniul naval, grinda longitudinala situata pe fundul unei nave, facand parte din osatura longitudinala a corpului ei. Navele au o carlinga centrala si doua sau mai multe carlingi laterale.
 
Carnet de depozit Carnet emis de banca in care se inscriu depunerile, retragerile si dobanzile (mai mici). Carnetul nu include preferintele in caz de faliment, iar disponibilul este mobilizat rapid pentru cumpararea de titluri prin intermediul bancii.
 
Carnet de economii Carnet nominal sau la purtator emis de o banca si care serveste pentru constituirea unei rezerve banesti. Banca inscrie in carnet depunerile, retragerile si dobanzile, precum si preferintele in caz de faliment.
 
Carnet de munca Sinonim - carte de munca Act oficial in care se inscrie timpul cat o persoana a lucrat intr-o intreprindere (institutie) publica sau privata, societate comerciala etc. Serveste la angajare in munca, precum si ca act justificativ pentru stab (...)
 
Carnete de cecuri cu limita de suma Exprima diponibilitatile banesti sub forma documentelor-valoare folosite pentru efectuarea platii unor categorii de prestari servicii sau achizitionari de marfuri .disponibilitatile banesti imobilizate in carneturi de cecuri se rezerva la b (...)
 
Carriage and insurance paid to Vezi CIP.
 
Carriage paid to Vezi CPT.
 
Cart In domeniul naval, serviciu zilnic la bordul unei nave. Cartul se executa permanent, pe schimburi de la 2 la 4 ore, sub conducerea unui ofiter. Serviciul de cart se executa de intreg echipajul navei, cu exceptia comandantului, secundului si (...)
 
Carta auditului Carta auditului public intern sau statutul auditului public inter, defineste obiectivele, drepturile si obligatiile auditului intern si este elaborata de catre fiecare sef al compartimentului de audit public intern si aprobata de conducator (...)
 
Carte de credit O carte personala care permite titularului ei, identificat prin semnatura sa, sa cumpere bunuri si servicii fara numerar in intreprinderi legate prin contract de organizatia emitenta a cartii (spre exemplu, Visa, Eurocard, American Express (...)
 
Carte de garantie Certificat tehnic redactat intr-o limba de uz international, care prezinta nivelul performantelor garantate, modul de respectare a regulilor de manipulare, intretinere, revizii tehnice, reparatii, precum si durata garantiei. Mai contine pro (...)
 
Carte de munca Acelasi lucru cu Carnet de munca.
 
Carte de sanatate Act oficial in care sunt trecute rezultatele examinarilor medicale ale unei persoane, diagnosticul si medicametele prescrise.
 
Carte funciara Ansamblu de documente care arata descriptiv starea fiecarui imobil si care determina situatia lui juridica. Cartile funciare sunt registre publice care au destinatia sa evidentieze datele referitoare la imobile si anumite inscriptiuni prin (...)
 
Cartea mare Registru de contabilitate in care operatiunile economice se inregistreaza in mod sistematic pe conturi. Structura cartii mari depinde de forma de contabilitate. Teoretic, este rezervata o pagina pentru fiecare cont. O carte mare generala cu (...)
 
Cartel Asociatie de firme independente care, pe baza unei intelegeri formale publice sau secrete urmaresc maximizarea profitului prin restrangerea concurentei.
 
Casa Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine) si al altor valori sub forma de timbre fiscale si postale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calat (...)
 
Casa Reprezinta disponibilitatile banesti aflate in casieria intreprinderii in lei si in devize si sub forma altor valori (timbre fiscale si postale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calatorie etc.).
 
Casare Desfiintarea unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel, recurs in anulare). Casarea hotararii atacate poate fi: - totala, atunci cand hotararea este desfiintata in intregul ei (se refera la toate chest (...)
 
Cash - flow Soldul fluxurilor de trezorerie generate de un proiect de investitii la sfarsitul unei perioade. (situatia veniturilor si incasarilor aferente unui proiect pe un anumit interval de timp - an).
 
Cash - flow brut Situatia veniturilor si incasarilor inainte de impozitare (C.A. - costuri de exploatare).
 
Cash - flow net Se obtine prin impozitarea cash - flow-ului brut.
 
Casier Persoana care are in sarcina sa casa de bani si operatiile de casa intr-o intreprindere sau intr-o institutie.
 
Castig Vezi Venit.
 
Castig nerealizat Acelasi lucru cu Beneficiul nerealizat.
 
Castigurile Sunt cresteri ale beneficiilor economice care pot sau nu sa apara in cursul activitatilor curente ale intreprinderii. Exemplu, veniturile din vanzarea de active altele decat circulante si castigurile constatate sau nerealizate, cum sunt ven (...)
 
Casus belli Expresie din limba latina "motiv de razboi".
 
Catedra Veriga structurala de baza din cadrul unei institutii de invatamant superior care cuprinde un anumit numar de cadre didactice si in cadrul careia se desfasoara activitatea didactiica, metodica si de cercetare stiintifica a personalului in d (...)
 
Cautiune In dreptul civil, acelasi lucru cu Fidejusiune. In dreptul procesual penal (art.160^5 Cod Procedura Penala) suma de bani depusa de inculpat prin care se garanteaza respectarea de catre acesta a obligatiilor ce-i revin pe timpul liberarii pr (...)
 
Cauza 1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. 2. Din punct de vedere juridic: a) Scopul in vederea caruia o persoana se obliga fata de alta printr-un act jur (...)
 
Cauza actului juridic civil Sinonim - scopul actului juridic civil Obiectivul urmarit la incheierea unui asemenea act juridic. Impreuna cu consimtamantul, cauza formeaza vointa juridica. Pentru a fi valabila, cauza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: - sa e (...)
 
Cauza straina Sinonim - cauza exoneratoare de raspundere (in domeniul raspunderii civile contractuale) sintagma ce desemneaza in mod generic o imprejurare de fapt ce se produce independent de vreo culpa a debitorului si care cauzeaza in planul raportului (...)
 
Caz fortuit Imprejurare interna care isi are originea in campul de activitate a debitorului sau o imprejurare de origine externa care nu are caracter extraordinar si poate fi prevazuta si evitata cu diligenta si grija de care este in stare omul cel mai (...)
 
Cazier judiciar Sistem de organizare si clasificare a fiselor de evidenta in care sunt consemnate datele privind antecedentele penale ale unei persoane, cum ar fi: - sanctiunile penale ce i s-au aplicat, - inceperea, intreruperea si incetarea executarii pe (...)
 
Cazuri de faliment Debitorul si-a declarat intentia de a intra in faliment, ori nu si-a declarat intentia de reorganizare; daca nu este confirmat nici un plan de reorganizare; judecatorul-sindic poate dispune motivat ca reorganizarea sa inceteze si sa se trea (...)
 
CBOE Abreviere engleza - "Chicago Board Options Exchange" Bursa de optiuni din Chicago.
 
CBOT Abreviere engleza - "Chicago Board of Trade" Bursa de Comert (marfuri) din Chicago.
 
Cec Efect comercial, inscris dat in baza unui depozit de bani sau a unui credit deschis, sub forma de ordin de plata; cu ajutorul lui, o persoana (tragator) poate sa retraga anumite sume de bani de la o societate bancara numita tras, in folosul (...)
 
Cec barat Cecul a carui folosire este restransa prin anumite specificatii care reprezinta o garantie impotriva utilizarii abuzive. Cecul cu barare generala poarta pe fata numai doua linii paralele sau, cand este cazul, mentiunea "bancher" sau un term (...)
 
Cec certificat Titlu de credit utilizat in practica de comert international, denumit astfel datorita faptului ca poarta pe fata semnatura trasului, aceasta avand rolul numai de a certifica existenta acoperirii in fonduri banesti si de a bloca acele fondur (...)
 
Cec circular Titlu de credit utilizat in practica de comert international, care este emis, de bancile autorizate in acest scop, celor ce au depus suma corespunzatoare si care contine promisiunea neconditionata a bancii emitente de a plati la vedere suma (...)
 
Cec circulator Sinonim - Cec la ordin Cec titlu de credit la ordin, transferabil si platibil la vedere. Prin clauze speciale se poate mentiona ca este platibil numai in cont sau ca este netransferabil, cand se limiteaza circulatia lui. Poate fi prevazut c (...)
 
Cec de calatorie Cec utilizat in turismul international. Este unul dintre cele mai cunoscute servicii bancare oferite persoanelor care calatoresc. Cecurile pot fi folosite pentru plata bunurilor sau serviciilor in toate tarile lumii sau pot fi schimbate ori (...)
 
Cec de casa Cec simplu, nebarat, care se plateste la banca in numerar.
 
Cec de decontare Cecul emis in suma fixa la purtator sau nominativ, sau in suma variabila numai nominativ.
 
Cec de dispozitie Cecul emis de titularul unui cont in favoarea organului financiar la care se depune si pe care il prezinta spre creditare la unitatea bancii la care se afla depus in cont depozitul emitentului.
 
Cec documentar Cec insotit de documentele de transport si de proprietate, a marfurilor pe baza carora trasul achita suma inscrisa in cec, retinand documentele pe care le preda destinatarului, in schimbul sumei platita la banca.
 
Cec fara acoperire Cec pe care banca nu il poate plati la prezentare din cauza lipsei de disponibil in contul emitentului, acesta eliberandu-l desi stia ca nu are mijloace de plata disponibile. Emiterea unui cec fara acoperire constituie infractiune.
 
Cec in alb Cec incomplet emis de tragator si care permite astfel noului sau detinator sa-l completeze el insusi in cadrul unor conventii incheiate intre tragator si el. Raspunderea tragatorului ramane intreaga.
 
Cec la ordin Sinonim - Cec circulator Cec in care numele beneficiarului este precedat de formula "la ordin" si acesta il poate transmite pe calea girului.
 
Cec la purtator Cec care nu contine numele beneficiarului, beneficiar de fapt fiind detinatorul cecului. Se poate transmite prin simpla remitere (traditiune) precum bancnotele.
 
Cec nominativ Cec care contine numele beneficiarului. Se poate transmite prin cesiune de creanta.
 
Cec postal Titlu de credit la purtator, avand utilizare in practica de comert international, mai ales pentru localitatile unde nu exista sucursale ale bancilor de depozit si pentru care exista acoperire la Administratia Postelor, fiind onorat in baza (...)
 
Cec prin corespondenta Cec ce se compune din formularul cecului propriu-zis si dintr-un spatiu rezervat decontului precum si corespondentei cu beneficiarul.
 
Cecul Este un inscris prin care o persoana numita tragator da ordin unei banci, la care are un disponibil banesc, banca numita tras, sa plateasca, la prezentarea titlului, o suma de bani altei persoane, numita beneficiar. pentru valabilitatea ace (...)
 
Cedat Sinonim - debitor cedat Termen ce desemneaza pe debitorul indatorat sa execute prestatia formand obiectul uni raport juridic obligational cu referire la care creditorul (numit cedent) a facut o cesiune de creanta in favoarea unui tert (numi (...)
 
Cedent Sinonim - creditor cedent Denumire generica data creditorului care isi transmite dreptul sau de creanta izvorat dintr-un anumit raport juridic obligational, prin efectul unei cesiuni de creanta, in favoarea unei alte persoane numita cesiona (...)
 
Cel care efectueaza revizuirea controlului calitatii misiunii Un partener, sau o alta persoana din cadrul firmei, o persoana din afara care are calificarea adecvata, sau o echipa formata din astfel de persoane, care au o experienta suficienta si adecvata si autoritatea de a evalua, in mod obiectiv, in (...)
 
Cele mai bune practici de Calsificare Se refera la metode si proceduri recunoscute ca si cele mai eficiente pentru obtinerea rezultatelor dorite.
 
CEN, CENLEC, ETSI Sunt agentiile europene de standardizare, care isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu Comisia Europeana, organizatiile europene ale consumatorilor si cu organizatiile patronale.
 
Centrala Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi si alte prestari de servicii care are in componenta sa intreprinderi subordonate si alte unitati cum sunt fabrici, uzine, exploatari, antrepr (...)
 
Centralizarea Consta in strangerea la un centru de prelucrare a tuturor formularelor si insumarea datelor fiecarei caracteristici aditive in parte, in scopul obtinerii indicatorilor totalizatori. exista centralizari simple si centralizari pe grupe. centr (...)
 
Centru de alocare Cuprinde activitati care prin natura lor nu contribuie direct la obtinerea veniturilor si deci nici la crearea profitului. Cheltuielile acestor centre sunt limitate la alocatiilebugetare si principalul obiectiv financiar este economisirea r (...)
 
Centru de gestiune complexa Corespunde subdiviziunilor organizatorice care realizeaza activitati complexe (promovarea si gestionarea resurselor, lansarea de produse noi, relatia cu piata, obiective de cercetare-dezvoltare etc.). Aceste centre au autonomie economico-fi (...)
 
Centru de gestiune mixta Creat pentru acele activitati din intreprindere care prin natura si destinatia lor sunt menite sa contribuie direct la realizarea profitului. Productia acestor centre este fie vanduta in intregime, fie o parte este vanduta iar o alta parte (...)
 
Centru de gestiune simpla Corespunde activitatilor de productie sau functionale din intreprindere care prin natura si destinatia lor reprezinta trepte intermediare inobtinerea veniturilor si profitului. Intreaga lor activitate este destinata cons umului intern al in (...)
 
Cenzor Persoana aleasa de catre adunarea generala a unei societati comerciale, care are sarcina de a verifica situatia contabila a societatii prezentate de catre administratorii societatii in cadrul adunarii actionarilor / asociatilor.
 
Cenzorul contabil Este un expert contabil, contabil autorizat sau economist cu studii superioare (cu o vechime de minimum cinci ani in contabilitate), de regula membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, care certifica fa (...)
 
Cercetare In dreptul penal si procesual penal, activitate desfasurata de organele de urmarire penala sau de jurisdictie pentru stabilirea existentei sau inexistentei unei infractiuni, imprejurarile si conditiile in care fapta penala s-a savarsit si i (...)
 
Cercetare de marketing Cercetare constand in studierea informatiilor privind conceperea produselor si a procesului de productie, a studiului pietei, a publicitatii, a promovarii vanzarilor, distributiei si a activitatilor de service si de postvanzare, pornind de (...)
 
Cercetare judecatoreasca Activitate specifica desfasurata de instanta de judecata, pentru stabilirea adevarului in cauza supusa judecatii, scop in care se administreaza si se verifica toate probele existente la dosar in asa fel incat sa se ajunga la solutionarea le (...)
 
Cercetare penala Activitate specifica desfasurata de organele de urmarire penala, respectiv organele de cercetare ale politiei si organele de cercetare speciale, avand drept scop strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, la identi (...)
 
Cercetarea statistica Cuprinde totalitatea operatiilor de culegere si observare, sistematizare si prelucrare, stocare si regasire, analiza si interpretare a informatiilor necesare pentru cunoasterea si conducerea proceselor sociale si economice etapele cercetari (...)
 
Cerere 1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului. 2. Din punct de vedere juridic, sesizare adresata unui organ de stat p (...)
 
Cerere de arbitrare Mijlocul legal prin care o parte intr-un contract comercial international solicita arbitrajului protejarea dreptului si intereselor sale legitime, nesocotite de catre partenerul contractual.
 
Cerere de brevet Demers incipient al procedurii de obtinere a brevetului de inventie de catre persoana indreptatita la eliberarea brevetului. Contine datele de identificare ale solicitantului si trebuie insotita de descrierea inventiei, de revendicari si, d (...)
 
Cerere de chemare in judecata In dreptul civil si procesual civil, act de procedura prin care se sesizeaza instanta cu judecarea unei pricini civile; ea declanseaza actiunea civila (vezi art.82 si urm Cod Procedura Civila). Potrivit legii, oricine pretinde un drept impo (...)
 
Cerere de comanda Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii, indicand totodata ca ulterior se va incheia si comanda ferma.
 
Cerere de oferta Scrisoare trimisa de furnizor, din proprie initiativa sau ca raspuns la o cerere de oferta prin care isi prezinta tipurile, caracteristicile si preturile produselor ce le ofera. In cerere se inscriu toate datele in ceea ce priveste: - descr (...)
 
Cerere de plata Document insotit de factura pe care furnizorul il prezinta bancii pentru ca aceasta sa-i vireze din contul cumparatorului in contul sau contravaloarea marfurilor expediate conform facturii acceptate de catre cumparator.
 
Cerere derivata Cerere la un factor de productie (capital si forta de munca) pentru a obtine un produs. Spre exemplu, cererea de grau este derivata din cererea de faina de grau sau pentru produsele de panificatie (painea). Cererea de forta de munca este de (...)
 
Cerere fluctuanta Cerere efectuata intermient, ocazional, ce variaza de la un anotimp la altul, chiar de la o ora la alta, in functie de necesitatile consumatorilor. Spre exemplu, cererea de ochelari de soare.
 
Cerere incidenta Cerere facuta de catre una dintre parti sau de catre un tert, in cadrul unui litigiu in curs de solutionare, si avand un obiect in general diferit de obiectul cererii principale.
 
Cerere latenta Cerere de produse specifice care sa satisfaca anumite interese ale consumatorilor. Spre exemplu, cererea de paine dietetica.
 
Cerere negativa Piata ce nu agreeaza unele produse existente in comert, fie din cauza uzurii lor morale, fie din cauza pretului exagerat de mare.
 
Cerere reconventionala Cerere incidenta prin care, intr-un litigiu, paratul formuleaza pretentii impotriva reclamantului in legatura cu litigiul respectiv.
 
Cererea Se defineste ca fiind cantitatea in care un bun economic poate fi cumparat in functie de pretul sau in decursul unei perioade.
 
Cererea de munca Reprezinta nevoia de munca remunerata care se formeaza la un moment dat intr-o economie de piata.
 
Certificarea rezonabila O firma trebuie sa defineasca mecanisme de control intern care sa ofere o asigurare rezonabila, nu absoluta, ca situatiile financiare prezinta o imagine fidela;.
 
Certificat Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat) exactitatea unui fapt sau autenticitatea unui inscris sau se atesta o anumita calitate, in vederea valorificarii anumitor drepturi, de catre persoana care solicita eliberar (...)
 
Certificat cu optiune Vezi Obligatiune cu optiune.
 
Certificat de actionar Certificat ce atesta calitatea de actionar al unei societati pe actiuni si prin care i se confera titularului drepturi patrimoniale si nepatrimoniale.
 
Certificat de actiuni Titlu global ce atesta detinerea de catre un investitor a unui depozit de titluri de valoare.
 
Certificat de asanare Tip de certificat de dividende eliberat creditorilor sau actionarilor in cazul asanarii unei societati si care inlocuieste creditele si participatiile lor deja amortizate.
 
Certificat de calitate Document emis de catre unitatea producatoare prin care atesta calitatea care a stat la baza fabricatiei unui produs potrivit standardelor legale (STAS-uri, normative tehnice, etc).
 
Certificat de clasa In domeniul naval, certificat ce atesta calitatea unei nave pentru a putea naviga si transporta marfuri sau pasageri. Certificatul se elibereaza pe baza Registrului de clasificatie pentru navele comerciale construite, amenajate si echipate (...)
 
Certificat de depozit Tip de Bon de tezaur.
 
Certificat de dividende Titlu cu sau fara valoare nominala care da dreptul la o parte din profitul net si la o parte din rezultatul lichidarii unei societati, precum si posibilitatea de subscriere de noi actiuni sau de alte titluri de participare.
 
Certificat de mostenitor Prescurtare - CM Actul emis de notarul public, prin care se finalizeaza procedura succesorala notariala (necontencioasa) reglementata de Legea nr.36/1995 si de Regulamentul de aplicare al acestei legi, si care atesta calitatea unei persoane (...)
 
Certificat de origine Document utilizat mai ales in creditul documentar, care atesta provenienta (loc de fabricare si de expediere) ca si valoarea marfurilor. De regula, aceasta atestare este facuta de camerele de comert. Poate fi substituit cu factura consulara (...)
 
Certificat de participare Titlu ce reprezinta o participare la capitalul social al unei societati comerciale si care incorporeaza drepturi patrimoniale si sociale.
 
Certificat de rasa Document utilizat in comertul international cu animale de rasa de valoare deosebita, cum ar fi cai de curse, caini de rasa, care se confirma genealogic.
 
Certificat de standardizare Document eliberat de inspectoratele de standardizare sau de alte institutii de control, prin care se confirma ca marfa livrata corespunde unui anumit standard.
 
Certificat de trezorerie Tip de Bon de tezaur.
 
Certificat fito-sanitar Importul plantelor, produselor vegetale sau al articoleleor reglementate se face numai daca acestea sunt insotite de certificat fitosanitar si daca in urma controlului fitosanitar au fost gasite libere de organisme de carantina. Certificatu (...)
 
Certificat interimar Certificat ce atesta calitatea de actionar inainte ca titlurile sa fie emise de catre societate. Este cazul capitalurilor sociale subscrise si nevarsate, deci nepuse la dispozitia societatii.
 
Certificate de depozit Sunt emise de bancile comerciale si sunt negociabile intre toti agentii economici.
 
Certificatele de parti sociale Sunt emise de societatile cu raspundere limitata, Legea nr. 31/1990 republicata precizand ca aceste parti sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile. administratorii societatii cu raspundere limitata pot elibera, la cerere, un (...)
 
Cesionar Persoana care beneficiaza de un contract de cesiune.
 
Cesiune de creanta Transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit de catre o persoana (cedent) altei persoane ( cesionar) a unui drept de creanta in temeiul unui contract. Vezi si Cec.
 
Cesiune de datorie Acea operatie juridica prin care un debitor, numit debitor cedent, transmite datoria sa unei alte persoane, numita debitor cesionar, care se obliga, de regula, in locul sau, fata de creditorul cedat.
 
Cesiune fara notificare Cesiune de creante pe care cesionarul renunta sa o notifice debitorului, cedentului.
 
Cesiune generala Act prin care un creditor cedeaza altei persoane toate creantele sale, prezente si viitoare. Spre exemplu, acordarea de credite, bazate pe cesionarea creantelor.
 
Cesiune in alb Transmiterea in scris a unei creante prin andosare fara a se indica cesionarului sau persoana care va deveni creditor. Cesiunea se mentioneaza separat.
 
CFR Cost and freight - cout et fret - cost si navlu (...port de destinatie convenit) Termen INCOTERMS Conditii de livrare INCOTERMS. In cadrul contractelor incheiate cu aceasta clauza, partile trebuie sa cada de acord asupra unor probleme legat (...)
 
Chei In domeniul naval, constructie cu o suprafata plana in lungul malului unei ape navigabile, care inlesneste efectuarea operatiilor portuare, cum ar fi: - acostarea navelor; - imbarcarea si debarcarea pasagerilor; - incarcarea si descarcarea (...)
 
Cheiaj Taxa platita de vase pentru utilizarea unui port si a instalatiilor lui.
 
Cheltuieli Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale. Diminuari ale beneficiilor economice pe perioada exercitiului financiar, sub forma iesirilor sau s (...)
 
Cheltuieli Diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cel (...)
 
Cheltuieli anticipate Cheltuieli care se refera la operatiuni ce privesc exercitiul financiar ulterior, sau operatiuni privind exercitiul curent, dar care se va materializa mai tarziu.
 
Cheltuieli constatate in avans Cheltuieli inregistrate in cursul exercitiului, dar care corespund cumpararilor de bunuri sau de servicii a caror furnizare sau prestare trebuie sa intervina ulterior. Face parte din conturile de regularizare si asimilate, categorie a activ (...)
 
Cheltuieli cu amortizarea Reprezinta fractiunea din costul activelor imobilizate (vezi definitia) folosita in cursul unei perioade contabile.
 
Cheltuieli cu amortizarile Cheltuieli de exploatare, financiare si exceptionale referitoare la amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale.
 
Cheltuieli cu amortizarile si provizioanele 1. Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli si pentru deprecierea activelor imobilizate sau circulante. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli de exploatare. 2. Che (...)
 
Cheltuieli cu energia si apa Cheltuieli de exploatare ce reprezinta costul de achizitie al energiei si apei consumate. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli de exploatare.
 
Cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate Cheltuieli de exploatare reprezentate de cheltuielile cu impozitele, taxele si varsamintele asimilate suportate de intreprindere, indiferent de rezultatul exercitiului (impozitul pe cladiri, taxa asupra mijloacelor de transport, contributia (...)
 
Cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti Cheltuieli de exploatare ce reprezinta cheltuieli cu: - intretinerea si reparatiile; - redevente, locatii de gestiune si chirii; - studii si cercetari, inclusiv sumele platite pentru contractele de cercetare; - cheltuieli cu primele de asig (...)
 
Cheltuieli cu marfurile Sinonim - costul marfurilor vandute Cheltuieli de exploatare constituite din pretul de cumparare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare si alte cheltuieli accesorii legate de achizitia marfurilor. Vezi si Contabilit (...)
 
Cheltuieli cu materiale consumabile Cheltuieli de exploatare formate din cheltuielile cu materiale auxiliare, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli de exploatare.
 
Cheltuieli cu materii prime, materiale si marfuri Cheltuieli privind consumurile de materii prime, materiale, combustibil, costul de achizitie al obiectelor de inventar consumate sau uzura acestora, costul de achizitie al materialelor nestocate trecute direct asupra cheltuielilor, costul d (...)
 
Cheltuieli cu materiile prime Cheltuieli de exploatare ce se refera la cheltuielile cu consumul materiilor prime. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli de exploatare.
 
Cheltuieli cu remuneratiile personalului Cheltuieli de exploatare ce reprezinta cheltuieli cu remuneratiile cuvenite personalului, in suma bruta, cat si alte cheltuieli de personal suportate de unitate. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli de exploatare.
 
Cheltuieli curente Sinonim - Cheltuieli ordinare Cheltuielile curente sunt orice cheltuieli ce se nasc din activitati desfasurate de o persoana juridica, ca parte integranta a obiectului sau de activitate, precum si activitatile conexe acestora. Vezi si Chelt (...)
 
Cheltuieli de constituire Cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, cheltuieli de prospectare a pietei, de pub (...)
 
Cheltuieli de constituire Sunt reprezentate de cheltuielile cu infiintarea, dezvoltarea si furnizarea intreprinderii (taxe de inregistrare si inmatriculare, cheltuieli privind emiterea si vanzarea de actiuni, cheltuieli de prospectare a pietei si de publicitate) num (...)
 
Cheltuieli de dezvoltare Dezvoltarea este aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte, in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii. Exemple de activitati de dezvo (...)
 
Cheltuieli de dezvoltare Sunt reprezentate de costurile efectuate pentru realizarea unor obiective strict individualizate, a caror fezabilitate tehnologica a fost demonstrata si care vor fi utilizate in intreprindere sau comercializate. Amortizarea se realizeaza si (...)
 
Cheltuieli de exploatare Cheltuieli inscrise in Contul de profit si pierdere care cuprind: a. Cheltuieli privind marfurile (sau costul marfurilor vandute) - sunt constituite din: - pretul de cumparare; - taxele nerecuperabile; - cheltuielile de transport-aprovizion (...)
 
Cheltuieli de judecata Vezi Cheltuieli judiciare.
 
Cheltuieli de procedura Vezi Cheltuieli judiciare.
 
Cheltuieli de productie Cheltuieli cu consumul de mijloace de productie, de forta de munca sau mijloace banesti pentru producerea de bunuri materiale.
 
Cheltuieli din diferente de curs valutar Cheltuieli financiare reprezentate de diferentele nefavorabile de curs valutar, rezultate in urma lichidarii creantelor si datoriilor in valuta, diferentele nefavorabile de curs valutar aferente disponibilitatilor bancare in devize, disponi (...)
 
Cheltuieli directe Cheltuieli de productie ce se pot individualiza pe produse omogene, lucrari, servicii, comenzi, loturi, faze de fabricatie si care se includ direct in costul acestora. Din aceasta categorie fac parte: - cheltuielile pentru materii prime, ma (...)
 
Cheltuieli exceptionale Acelasi lucru cu Cheltuieli extraordinare.
 
Cheltuieli extraordinare Sinonim - cheltuieli exceptionale Cheltuielile extraordinare sunt cheltuieli rezultate din evenimente sau tranzactii ce sunt clar diferite de activitatile curente si care, prin urmare, nu se asteapta sa se repete intr-un mod frecvent sau re (...)
 
Cheltuieli financiare Chelutieli incluse in Contul de profit si pierdere care cuprind: a. Pierderi din creante legate de participatii - reprezinta pierderile din creantele imobilizate ale intreprinderii; b. Cheltuieli privind titlurile de plasament cedate - pier (...)
 
Cheltuieli in avans Cheltuieli efectuate in cursul exercitiului bugetar, dar care se refera la un exercitiu ulterior. (IPSAS).
 
Cheltuieli indirecte Cheltuieli care se includ in costurile de sectie, salariile directe, costuri de intretinere, telefoane, lumina etc. Cheltuieli de productie generate de fabricarea mai multor produse, grupe de produse, comenzi, loturi, servicii, precum si ce (...)
 
Cheltuieli judiciare Cheltuieli necesare pentru efectuarea: - actelor de procedura, - administrarea probelor, - conservarea mijloacelor de proba, - retribuirea aparatorului, - orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal. In aceste cheltuie (...)
 
Cheltuieli necesare Sume de bani (sau munca) necesare pentru conservarea unui lucru in insasi materialitatea sa. Cand sunt investite de catre un posesor neproprietar (fie el de buna credinta sau de rea credinta), proprietarul este obligat sa le restituie in in (...)
 
Cheltuieli ordinare Acelasi lucru cu Cheltuieli curente.
 
Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala Cheltuieli de exploatare ce se refera la cheltuielile unitatii referitoare la contributia la asigurarile siciale si la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli de exploatare.
 
Cheltuieli privind dobanzile Cheltuieli financiare privind dobanzile datorate sau platite. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli financiare.
 
Cheltuieli privind sconturile acordate clientilor Cheltuieli financiare reprezentate de sconturile acordate clientilor, debitorilor sau bancilor. Vezi Contabilitate a cheltuielilor.
 
Cheltuieli privind titlurile de plasament cedate Cheltuieli financiare, pierderea neta din vanzarea titlurilor de plasament, adica diferenta nefavorabila dintre valoarea contabila a titlurilor de plasament si pretul lor de cesiune. Vezi si Contabilitate a cheltuielilor, Cheltuieli financi (...)
 
Cheltuieli promotionale Vezi Cost de vanzare.
 
Cheltuieli publice Ansamblul cheltuielilor anuale de natura publica ale tarii ce se finanteaza pe baza resurselor bugetului public. Ele reflecta efortul financiar public pe anul respectiv, prevazut in bugetul de stat (ca buget al administratiei centrale de st (...)
 
Cheltuieli ulterioare In contabilitate, cheltuielile ulterioare efectuate cu un activ necorporal dupa cumpararea sau finalizarea sa se inregistreaza in conturile de cheltuieli atunci cand sunt efectuate. Cheltuielile ulterioare vor majora costul activului necorp (...)
 
Cheltuieli ulterioare af. imob. corporale Cheltuielile ulterioare aferente unui element de natura imobilizarilor corporale vor fi trecute in mod normal pe cheltuieli. Cheltuielile trebuie adaugate la valoarea contabila a activului doar atunci cand imbunatatesc conditia activului pe (...)
 
Cheltuieli utile Sume de bani (sau munca) investite de catre posesorul unui lucru in vederea ameliorarii starii materiale a acestuia si care, desi nu sunt necesare, sporesc valoarea lucrului. Proprietarul este obligat sa restituie, atat posesorului de buna (...)
 
Cheltuieli voluptuarii Sume de bani (sau munca) investite de catre posesorul unui lucru pentru a-si satisface placerea lui personala si care nu maresc valoarea lucrului. Proprietarul nu poate fi obligat sa restituie aceste cheltuieli, indiferent daca posesorul ca (...)
 
Cheltuielile Constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul exercitiului contabil sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, al (...)
 
Cheltuielile de exploatare Sunt clasificate dupa natura lor, de exemplu: cheltuielile cu materiile prime si consumabilele, cheltuieli cu salariile, cheltuieli cu asigurarile sociale, cheltuieli cu serviciile, cheltuieli cu reducerea valorii activelor, cheltuieli cu a (...)
 
Cheltuielile exceptionale Se refera la amenzile si penalitatile achitate ,prerezervele create pentru riscuri si cheltuieli, amortismente si reduceri exceptionale de valoare.
 
Cheltuielile financiare Provin din participatii, dobanzi, diferente de curs valutar, din reduceri financiare (sconturi) obtinute sau acordate etc.
 
Cheltuielile in avans Sunt sumele de bani achitate in cursul exercitiului curent, dar care se refera la servicii care vor fi primite in cursul exercitiului urmator, cand vor fi recunoscute drept cheltuieli (de exemplu: chirii sau abonamente platite in avans).
 
Cheltuielile propriu-zise Apar in cursul activitatilor curente ale intreprinderilor, regasindu-se sub forma costului vanzarilor, costului consumurilor de stocuri, salariilor si amortismentelor. In concordanta cu principiile partidei duble ele se evidentiaza prin ech (...)
 
Cheltuielile unitatii Cheltuielile unitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru: - consumuri de stocuri, lucrari executate si servicii prestate de care beneficiaza unitatea; - cheltuieli cu personalul; - executarea unor obligatii legale sau contract (...)
 
Chemare in garantie Cerere incidenta prin care una dintre parti urmareste, prin introducerea in proces a unei a treia persoane, sa fie aparata sau despagubita de catre aceasta.
 
Chemare succesorala Acelasi lucru cu Vocatie succesorala.
 
Chenzina Sinonim - avans de salariu Plata salariului pe o jumatate de luna. Se foloseste atunci cand salariile se platesc bilunar.
 
Cherabil Vezi Plata cherabila.
 
Chestionarul de sfarsit de misiune Permite asigurarea ca toate elementele au fost reunite, ca normele au fost respectate si ca dosarele sunt complete. intrebarile din chestionar trebuie sa recapituleze toate lucrarile ce trebuie efectuate potrivit standardelor normelor de au (...)
 
CHF Abreviere Cod monetar ISO pentru francul elvetian.
 
Chirie In cadrul unui contract de inchiriere a suprafetelor locative, suma de bani la plata careia se obliga chiriasul in schimbul folosintei locuintei.
 
Chitanta Document care justifica primirea unei sume de bani. Constituie un act justificativ de inregistrare a sumelor incasate in registrul de casa si in contabilitate. Document care justifica depunerile de numerar la banca, ce cuprinde denumirea ba (...)
 
Chitanta fiscala Document emis cu ocazia vanzarior produselor cu plata in numerar si care include in pret si taxa pe valoarea adaugata. Vezi si Chitanta.
 
Chitanta pentru operatiuni in valuta Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-1/a) Format A6, tiparit pe o singura fata, in carnete a 100 de file. Serveste ca: - document justificativ pentru depunerea unei sume in valuta, in numerar, la casieria unitatii; - document just (...)
 
Chitantier Carnet cu chitante care se numeroteaza fila cu fila, iar pe ultima pagina se scrie numarul total de pagini ale carnetului, se stampileaza si se semneaza.
 
CIA Abreviere engleza - "Cash in advance" Vezi Plata in avans in numerar.
 
CIC Abreviere franceza - "Chambre Internationale du Commerce" Camera Internationala de Comert din Paris.
 
Ciclitatea Este acea forma de miscare a activitatii economice dintr-o tara in care se succed alternativ perioadele de expansiune cu cele de contractie.
 
Ciclu contabil In contabilitate, ansamblul etapelor necesare pentru punerea in opera a procedeelor de baza ale contabilitatii, pe parcursul unui exercitiu.
 
Ciclu de exploatare Vezi Active circulante.
 
Ciclu de productie Succesiune a activitatilor prin care materia prima trece, in mod organizat, pentru a fi transformata in produs finit. Ciclul de productie se stabileste atat pentru fiecare produs, subansamblu si piesa in parte, cat si pe intreprindere, sect (...)
 
Ciclu de viata al produsului Etapele din viata unui produs privind strategiile de piata si politica de dobandire a profitului optim.
 
Ciclul contabil Poate fi manual sau informatizat; acesta cuprinde toate operatiunile economico financiare.
 
Ciclul de exploatare Reprezinta perioada de timp dintre achizitionarea materiilor prime care intra intr-un proces si finalizarea sa in numerar sau sub forma unui instrument usor convertibil in numerar.
 
Ciclul economic Reprezinta perioada de la inceputul unei contractii a activitatii economice de ansamblu, pana la inceputul celei urmatoare.
 
CIF Cost insurance and freight - cout, assurance et fret - cost, asigurare si navlu (...port de destinatie convenit) Termen INCOTERMS Termenul CIF comporta pentru vanzator aceleasi obligatii pe care le implica termenul CFR in sarcina lui. In pl (...)
 
Cifra de afaceri Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei. Cifra de afaceri insumeaza toate incasarile rezultate din acte (...)
 
Cifrele perioadei curente Valorile si alte evidentieri care au legatura cu perioada curenta.
 
Circuit civil Parte componenta a circuitului juridic, ce cuprinde totalitatea faptelor si actelor juridice care dau nastere, modifica sau sting raporturi de drept civil.
 
Circuitul auditului Stabilirea fluxurilor informatiilor, atributiile si responsabilitatile referitoare la acestea, precum si arhivarea documentatiei justificative complete, pentru toate stadiile desfasurarii unei actiuni, care sa permita totodata reconstituire (...)
 
Circulara Scrisoare comerciala care se difuzeaza la mai multi agenti economici. Se utilizeaza in general pentru comunicarea hotararilor guvernului, a unor instructiuni de aplicare a legislatiei, precum si pentru solicitarea unor informatii date in sc (...)
 
Circulatia monetara Importanta monedei in economie este data de masura in care aceasta circula si finanteaza tranzactiile economice. potrivit relatiei lui Irving Fisher, ecuatia cantitativa a monedei permite masurareacererii de moneda din economie: M*V = P*Q U (...)
 
Circumstante In dreptul penal, stari, situatii, intamplari, calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul legal al infractiunii in forma sa simpla (de baza - vezi Continut de baza), dar care au legatura cu fapta savarsita sau cu persoana fapt (...)
 
Circumstante agravante Conform art.75 Cod penal, urmatoarele imprejurari constituie circumstante agravante: a) savarsirea faptei de trei sau de mai multe persoane impreuna; b) savarsirea infractiunii prin acte de cruzime, prin violente asupra membrilor familiei o (...)
 
Circumstante atenuante Conform art. 73-74 Cod Penal, urmatoarele imprejurari constituie circumstante atenuante: a) depasirea limitelor legitimei aparari sau ale starii de necesitate; b) savarsirea infractiunii sub stapinirea unei puternice tulburari sau emotii, d (...)
 
Circumstante personale Circumstante care nu se rasfrang asupra celorlalti participanti. Spre exemplu scopul urmarit de fiecare participant, raporturile sale cu victima etc.
 
Circumstante reale Circumstante care se rasfrang si asupra celorlalti participanti in masura in care acestia le-au cunoscut. Spre exemplu participantul a cunoscut ca unul dintre faptuitori a savarsit fapta impreuna cu un minor etc.
 
Citatie Invitatie oficiala scrisa, prin care o persoana este chemata sa se infatiseze la o anumita data inaintea unei instante judecatoresti sau a unei autoritati. Persoanele citate de organele judecatoresti pot avea calitatea de parat sau de marto (...)
 
Clasa de conturi Categorie principala de clasificare a conturilor in cadrul planului de conturi general.
 
Clasa de marfuri Sistem de clasificare a marfurilor dupa diferite criterii: destinatii, caracteristici, utilizari, sisteme de ambalaj, conditii de livrare etc.
 
Clasare a cauzei penale Modalitate de intrerupere a urmaririi penale prevazuta in art.11 Cod Procedura Penala. Textul de lege stabileste existenta a doua conditii cumulative pentru aplicarea clasarii: - intervenirea oricarui caz de impiedicare a exercitarii actiun (...)
 
Clase de mostenitori Pentru a nu chema la mostenire deodata toate rudele defunctului, legea le imparte in patru clase de mostenitori, fiecare clasa avand prioritate fata de clasele urmatoare, pe care le inlatura de la mostenire. Aceste clase sunt: 1. Clasa I (C (...)
 
Clasificare a marfurilor Grupare a diferitelor pozitii din nomenclatorul marfurilor, in grupe sau clase dupa anumite criterii (caracteristici). Marfurile se repartizeaza pe grupe omogene, dupa o caracteristica principala si comuna tuturor marfurilor din aceeasi gru (...)
 
Clasificare zecimala universala Vezi CZU.
 
Clasificarea informatiilor economice 1.Dupa continutul lor pot fi de planificare sau programare(informatii efective si de control)2.Dupa formele de prezentare pot fi: orale, scrise si audio-vizuale3.Dupa etaloanele informationale pot fi: cantitative si valorice( exprima activi (...)
 
Clasificarea si gruparea statistica Se manifesta prin structurarea colectivitatii in grupe omogene dupa variatia uneia sau mai multor caracteristici de grupare prin grupe omogene se intelege atunci cand unitatile care o compun sunt de acelasi fel (apartin aceluiasi tip calita (...)
 
Clauza Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept consecinta obligatii speciale pentru o parte sau partile mentionate.
 
Clauza aur Stipulatie contractuala in virtutea careia pretul contractual se exprima fie intr-o valuta luandu-se aurul ca etalon al acelei valute, fie direct in aur urmand a fi platit in moneda de aur. Exista asadar doua variante: - clauza valoare-aur (...)
 
Clauza best efforts Clauza privind aspecte strict juridice ale contractului comercial, utila in contractele ce contin ca obligatie caracterizanta o obligatie de a face. Potrivit acestei clauze, debitorul isi asuma indatorirea sa depuna efortul maxim pentru a r (...)
 
Clauza clientului cel mai favorizat Tip de clauze asiguratorie pentru contracararea riscurilor nevalutare. Stipulatie contractuala prin care vanzatorul sau furnizorul de bunuri sau de servicii se obliga sa acorde celuilalt contractant (cumparator, beneficiar) cele mai favorab (...)
 
Clauza cominatorie Clauza penala intr-un contract civil, menita sa asigure mai bine executarea acesteia, prin care partile evalueaza anticipat daunele-interese contractuale, sanctiunile stabilite fiind mai severe decat cele obisnuite.
 
Clauza comisorie Acelasi lucru cu Pact comisoriu expres.
 
Clauza compromisorie Acordul partilor unui contract principal, exprimat printr-o stipulatie inserata in cuprinsul acelui contract sau printr-un inscris separat, de a supune litigiile lor ce s-ar putea ivi in legatura cu executarea sau mai curand cu neexecutarea (...)
 
Clauza de adaptare Clauza stipulata intr-un contract, potrivit careia, in situatii imprevizibile generatoare de situatii pagubitoare pentru oricare din partile contractante (situatii de hardship) contractul sa poata fi renegociat.
 
Clauza de arbitraj Clauza prin care partile stabilesc modul de solutionare a litigiilor dintr eele pe calea arbitrajului, clauza ce, in fapt, reprezinta ea insasi un contract, inclus in contractul principal sub forma unei conventii de arbitraj (asa-numita cla (...)
 
Clauza de arvuna Conventie accesorie contractului de vanzare-cumparare in virtutea careia cumparatorul avanseaza o suma de bani ce, de regula, reprezinta o parte din pret, pe care o pierde daca vanzarea nu se executa din culpa sa, sau pe care, vanzatorul, a (...)
 
Clauza de cancelling Clauza inscrisa intr-un contract de transport, potrivit careia se poate anula contractul daca vasul nu a sosit in portul de incarcare pana la termenul convenit.
 
Clauza de coliziune Sinonim - Clauza de scufundare Conform acestei clauze, in caz de scufundare a navei asiguratorul va plati 3/4 din valoarea navei, restul de 1/4 fiind platita de Asociatia internationala pentru protectie si despagubire (Protection and Indemn (...)
 
Clauza de dezicere Clauza prin care partile isi rezerva dreptul de a se razgandi si de a desfiinta unilateral conventia (de regula intr-un anumit termen sau in anumite conditii), cu singura consecinta a pierderii arvunei date ori a restituirii dublei celei pr (...)
 
Clauza de duritate Acelasi lucru cu Clauza de hardship.
 
Clauza de electio juris In principal, determinarea legii aplicabile contractului de comert international este lasata pe seama partenerilor contractuali, care au deplina libertate sa stipuleze in contractul lor aceasta clauza care, in caz de litigiu, se va impune a (...)
 
Clauza de escaladare a pretului Acelasi lucru cu Clauze de recalculare a pretului.
 
Clauza de exclusivitate teritoriala Clauza pe baza careia se confera reprezentatului monopolul pentru incheierea afacerilor comerciale ale reprezentatului pe un anumit teritoriu. Vezi si Contract de agent (agentura).
 
Clauza de exonerare Clauza stipulata in contractul comercial, potrivit careia, oricare din partile contractante este exonerata de obligatiuni in perioada in care actioneaza evenimente fortuite sau evenimente de forta majora, care impiedica indeplinirea obligat (...)
 
Clauza de forta majora Tip de clauza asiguratorie. Urmareste ca finalitate neutralizarea consecintelor negative pe care le antreneaza realizarea anumitor riscuri decurgand din masuri politico-administrative sau din producerea unor evenimente ale naturii cauzatoar (...)
 
Clauza de hardship Clauza de revizuire, situatie grea, nenorocire, privatiune nedreapta. Aceasta clauza prevede obligatia partilor de a proceda la negocieri in vederea adaptarii contractului sau de a recurge, in subsidiar, la un tert (arbitru), daca pe parcur (...)
 
Clauza de impreviziune Clauza necesitata de posibilitatea modificarii sensibile a costurilor care stau la baza pretului din contractul de vanzare-cumparare. Spre exemplu, in contractul ul complex de vanzare-cumparare de instalatii si echipamente pentru investitii (...)
 
Clauza de imputernicire Conventie accesorie unui contract de depunere a unor sume de bani la C.E.C. sau in cont la banca prin care deponentul imputerniceste una sau doua persoane determinate sa faca operatiuni in scopul retragerii integrale sau partiale a depozitu (...)
 
Clauza de indexare a pretului Acelasi lucru cu Clauze de recalculare a pretului.
 
Clauza de limitare a raspunderii Acelasi lucru cu Clauza de plafonare a raspunderii.
 
Clauza de monede multiple Acelasi lucru cu Clauza de optiune a monedei liberatorii.
 
Clauza de neraspundere Vezi Clauza exoneratoare de raspundere.
 
Clauza de optiune a locului de plata Tip de clauza valutara. Varianta a clauzei monovalutare ce se caracterizeaza prin aceea ca, in virtutea ei, creditorul dobandeste dreptul de a incasa la scadenta valoarea creantei sale calculata pe baza unei valute de cont prestabilita prin (...)
 
Clauza de optiune a monedei liberatorii Sinonim - clauza de monede multiple Tip de clauza valutara. Stipulatia contractuala in virtutea careia partile exprima pretul convenit in doua sau mai multe monede de plata avand in vedere paritatea existenta intre acestea la data contracta (...)
 
Clauza de plafonare a raspunderii Acea clauza contractuala prin care partile stabilesc o limita maxima a despagubirilor la plata carora debitorul poate fi obligat pentru neexecutarea "lato sensu" a prestatiilor la care s-a indatorat, chiar daca prejudiciul suferit de credit (...)
 
Clauza de pret mobil Acelasi lucru cu Clauze de recalculare a pretului.
 
Clauza de rascumparare Vezi Vanzare cu pact de rascumparare.
 
Clauza de revizuire Acelasi lucru cu Clauza de hardship Vezi si Clauza de indexare, si Clauze de recalculare a pretului.
 
Clauza de scufundare Acelasi lucru cu Clauza de coliziune.
 
Clauza de toleranta cantitativa Vezi Clauze referitoare la cantitatea marfii.
 
Clauza exoneratoare de raspundere Sinonim - clauza de neraspundere Stipulatie contractuala prin care partile inlatura, sub anumite aspecte, raspunderea contractuala ce le-ar reveni in cazul neexecutarii prestatiilor asumate prin contract (din cauza neglijentei sau imprudent (...)
 
Clauza FPA Clauza utilizata frecvent in asigurarile maritime, care priveste acoperirea pagubelor determinate de riscul maritim. In practica internationala se disting doua sisteme: - sistemul american, in care companiile de asigurare nu isi asuma respo (...)
 
Clauza leonina Clauza din contractul de societate (constitutiv al unei societati comerciale) prin care unul dintre asociati isi stipuleaza totalitatea castigurilor sau prin care se stabileste ca unul sau mai multi asociati sa fie absolviti de pierderi. Cl (...)
 
Clauza moneda-aur Vezi Clauza aur.
 
Clauza monovalutara Tip de clauza valutara. Presupune luarea in considerare de catre parti a doua monede diferite: - moneda de plata si - moneda de cont. Prin ipoteza, cea dintai (moneda de plata) este mai putin stabila, mai expusa fluctuatiei si deprecierii, (...)
 
Clauza multivalutara bazata pe un cos valutar convenit de parti Sinonim - clauza plurivalutara bazata pe un cos valutar convenit de parti Tip de clauza valutara. Operatia de stabilire a cosului valutar poate fi indeplinita de catre parti printr-o clauza contractuala sau de catre un organ international s (...)
 
Clauza multivalutara bazata pe un cos valutar institutionalizat (sau unitate de cont institutionalizata) Tip de clauza valutara. In aceasta varianta, clauza multivalutara apare ca fiind o constructie juridica definita sub aspectul continutului ei ca si al modului in care opereaza de catre un organ international specializat care stabileste atat (...)
 
Clauza ofertei concurente Tip de clauze asiguratorie pentru contracararea riscurilor nevalutare. Stipulatia contractuala ce presupune asumarea de catre vanzator a obligatiei de a acorda cumparatorului aceleasi conditii pe care le-ar oferi acestuia din urma, pentru a (...)
 
Clauza pactum de lege utenda Clauza prin care contractantii determina sau aleg legea ce va guverna raportul lor juridic obligational.
 
Clauza penala Acea conventie prin care partile evalueaza anticipat daunele-interese contractuale. Despagubirile se stabilesc de regula intr-o suma forfetara. Clauza penala poate fi stipulata intr-o clauza expresa cuprinsa in contractul din care se naste (...)
 
Clauza primului refuz Stipulatia contractuala in temeiul careia unul dintre contractanti se obliga fata de celalalt contractant sa-i propuna a realiza impreuna in viitor, o anumita operatie comerciala cu preferinta fata de orice alt client, iar in cazul unui ref (...)
 
Clauza privind partile contractante Clauza necesare, esentiala deoarece identificarea prin contract a subiectelor raportului juridic obligational constituie conditia de validitate a actului juridic respectiv. Pentru aceasta, in cuprinsul contractului trebuie precizate atribut (...)
 
Clauza rebus sic standibus Potrivit acestei clauze, ori de cate ori pe parcursul executarii contractului apar evenimente imprevizibile ce schimba esential circumstantele existente (indeobste cele de natura economica) la momentul perfectarii contractului facand inacce (...)
 
Clauza rezolutorie Clauza ce arata conditiile in care partea indreptatita poate promova actiunea in rezolutiune.
 
Clauza valoare-aur Vezi Clauza aur.
 
Clauze anticipatorii Clauze ce apar in cadrul unui antecontract, fiind cele prin care partile promitente convin ca, in temeiul promisiunii sinalagmatice asumate - si in considerarea viitoarei perfectari a contractului promis - sa procedeze cu anticipatie la exe (...)
 
Clauze asiguratorii Prevederi contractuale convenite de parti pentru a evita sau a neutraliza riscurile valutare sau nevalutare la care se expun pe durata executarii contractului. Potrivit criteriului ce are in vedere felul riscurilor vizate, se disting: - cla (...)
 
Clauze asiguratorii pentru contracararea riscurilor nevalutare Riscurile nevalutare pot avea o natura diversa si se pot infatisa in variate specii. Cel mai frecvent, ele se manifesta sub forma riscului de pret. Intr-adevar, pe piata se produce o permanenta fluctuatie a preturilor care uneori este cauza (...)
 
Clauze ce vizeaza ambalarea si marcarea Tip de clauze necesare. Cu privire la ambalaj, partile trebuie sa stipuleze o clauza din care sa rezulte felul acestuia, daca el trece in proprietatea cumparatorului sau ramane in proprietatea vanzatorului, iar pentru aceasta ultima ipoteza (...)
 
Clauze cu privire la expeditia, transportul si asigurarea marfii in timpul transportului Tip de clauze necesare. Incarcarea marfii in mijlocul de transport la locul de expeditie, descarcarea ei la locul de destinatie, ca si transportul acesteia la destinatia indicata de cumparator, precum si asigurarea sa pe timpul transportulu (...)
 
Clauze de adaptare a contractului la noile imprejurari Tip de clauze de mentinere a valorii contractului. Sunt stipulatii ce vizeaza intreg ansamblul contractual fiind de natura sa conduca la reasezarea lui in noi parametri. Ele se refera atat la prestatia monetara, cat si la alte drepturi si o (...)
 
Clauze de agravare a raspunderii Suntem in prezenta agravarii raspunderii atunci cand, prin acordul de vointa al partilor, debitorul isi asuma raspunderea si in ipoteza cand neexecutarea de catre el a prestatiilor la care s-a obligat se va datora unor cazuri d forta majora (...)
 
Clauze de asigurare impotriva riscurilor valutare Tip de clauze asiguratorii. Numite si clauze de variatie a schimbului, acestea urmaresc ca finalitate principala mentinerea valorii contractului. Fac parte din aceasta grupa: - clauza aur, - clauzele de consolidare valutare, - clauza de opt (...)
 
Clauze de asigurare impotriva unor riscuri nevalutare avand prioritar natura economica Tip de clauze asiguratorii. Aceasta grupa cuprinde: - clauza de revizuire a pretului sau de indexare nemonetara, - clauzele de postcalculare a pretului, - clauzele ofertei concurente, - clauza clientului cel mai favorizat, - clauza de impre (...)
 
Clauze de consolidare valutara Acelasi lucru cu Clauze valutare.
 
Clauze de drept comun Clauze care se regasesc in continutul cvasitotalitatii contractelor civile.
 
Clauze de indexare Clauza contractuala ce prevede corelarea unei valori economice cu o alta valoare economica, in vederea mentinerii in timp a valorii reale a obligatiilor contractuale. Indicii economici de indexare care se stabilesc in asemenea clauze sunt: (...)
 
Clauze de mentinere a puterii de cumparare a monedei de plata Tip de clauze de mentinere a valorii contractului. Sunt considerate a fi clauze de acest gen stipulatiile contractuale menite sa prezerve valoarea corelatiei existenta la momentul perfectarii contractului intre cuantumul obligatiei pecuniar (...)
 
Clauze de mentinere a valorii contractului Tip de clauze asiguratorii. Aceste clauze vizeaza, prin excelenta, prestatia monetara si urmaresc ca finalitate mentinerea valorii ei in parametrii sai initiali. Sintagma "prestatie monetara" cuprinde in arealul ei pretul, tariful serviciil (...)
 
Clauze de postcalculare a pretului Tip de clauze asiguratorie pentru contracararea riscurilor nevalutare. Rar utilizate in practica. Are ca finalitate mentinerea pretului marfii (serviciului, lucrarii) la parametrii conjuncturii existente pe piata in momentul finalizarii exe (...)
 
Clauze de recalculare a pretului Sinonime - clauze de revizuire a pretului, clauze de indexare a pretului, clauze de escaladare a preturilor, clauza de pret mobil. Tip de clauze asiguratorie pentru contracararea riscurilor nevalutare. Stipulatia contractuala prin care part (...)
 
Clauze de revizuire a pretului Acelasi lucru cu Clauze de recalculare a pretului.
 
Clauze de stabilire a obligatiei de livrare a marfii si termenele de livrare. Tip de clauze necesare. Predarea (livrarea) marfii catre cumparator, fiind principala obligatie a vanzatorului (furnizorului exportator), este necesar ca in continutul contractului de comert sa se stipuleze clauze precise cu privire la exec (...)
 
Clauze de variatie a schimbului Acelasi lucru cu Clauze de asigurare impotriva riscurilor valutare.
 
Clauze esentiale Vezi Clauze necesare.
 
Clauze necesare Stipulatiile contractuale ce au caracter esential pentru calificarea raportului obligational ca realitate juridica, pentru definirea naturii juridice a contractului si a continutului sau economic. Nu toate clauzele necesare sunt insa esenti (...)
 
Clauze optionale Clauze care pot lipsi din cuprinsul contractului, fara ca o atare imprejurare sa impieteze asupra valabilitatii raportului juridic in sine. Singura consecinta pe care lipsa acestora o antreneaza priveste riscurile contractuale fata de care (...)
 
Clauze privind aspecte strict juridice ale contractului comercial Prin astfel de clauze partile stabilesc reperele raspunderii lor pentru felul cum isi executa obligatiile contractualmente asumate, determina legea aplicabila contractului lor si hotarasc jurisdictia la care inteleg sa supuna spre solutiona (...)
 
Clauze pur monetare Tip de clauze de mentinere a valorii contractului. Se numesc astfel stipulatiile contractuale ce vizeaza evitarea riscurilor decurgand din fluctuatia valorii de schimb a monedei de plata fata de moneda de referinta. Astfel de clauze sunt: - (...)
 
Clauze referitoare la calitate Tip de clauze necesare. Din continutul contractului de comert international nu pot lipsi - daca obiectul acestui contract este o prestatie constand in livrarea unei cantitati de marfa - clauze referitoare la calitatea marfii respective si l (...)
 
Clauze referitoare la cantitatea marfii Tip de clauze necesare. In continutul contractului de comert ce are ca obiect bunuri in natura, trebuie ca partile sa stipuleze cel putin o clauza prin care sa indice cantitatea de marfa care se are in vedere si sa arate unitatea de masura (...)
 
Clauze referitoare la obliectul contractului Tip de clauze necesare. In cazul in care contractul de comert are ca obiect o marfa, este necesar ca partile sa precizeze in continutul lui (al contractului) elemente suficiente pentru identificarea si determinarea acelei marfi, precum: - d (...)
 
Clauze referitoare la obligatia de preluare a marfii Tip de clauze necesare. Contractul de comert trebuie sa contina o clauza prin care sa se clarifice diferitele aspecte legate de indeplinirea de catre cumparator a obligatiei de preluare a marfii, precum si o clauza ce sa stabileasca conditi (...)
 
Clauze referitoare la pret Tip de clauze necesare Regula este ca partenerii contractuali determina prin contract pretul ca valoare totala, dar si pe unitatea de produs. Aceasta regula nu are insa valoare absoluta, pretul putand fi determinat sau determinabil. Sunt de (...)
 
Clauze referitoare la reclamatiile de cantitate si calitate Tip de clauze necesare. Stipularea prin contractul de comert a clauzelor privind cantitatea si calitatea marfii comporta in mod necesar ca acele clauze sa fie intregite prin alte clauze referitoare la conditiile, termenele si modalitatile d (...)
 
Clauze testamentare Sintagma ce desemneaza orice stipulatie (prevedere) cuprinsa intr-un testament sau intr-un alt act juridic (contract, declaratie, libret C.E.C., etc.) ce contine o dispozitie de ultima vointa a unei persoane fizice. In principiu, clauza tes (...)
 
Clauze valutare Sinonim - clauze de consolidare valutara Stipulatii contractuale ce fac parte din grupa clauzelor de mentinere a valorii contractului si care urmaresc ca scop protejarea partilor din contractul de comert international impotriva riscului afe (...)
 
Clearing (cliring) Acord prin care se efectueaza compensarea datoriilor reciproce fara valuta efectiva sau aur, indiferent de provenienta comerciala sau financiara a acestor datorii. Vezi si Compensare.
 
Client Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local. Persoana care apeleaza la serviciile unui avocat, ale unui medic, ale unui croitor.
 
Clientela Totalitatea clientilor unei firme, local, avocat, medic etc. Vezi si Fond comercial, Fond de comert.
 
Clientela Reprezinta totalitatea persoanelor fizice si juridice care se afla in raporturi juridice cu un comerciant. Din punct de vedere contabil se exprima sub forma unei cifre. Factorii care influenteaza clientela se grupeaza in doua categorii: fac (...)
 
Clienti incerti sau in litigiu Reprezinta creantele fata de clientii incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu. Numitorul comun al acestor spete de clienti este reprezentat de dificultatile cu care acestia se confrunta pe linie de solvabilitate. Inregistrarea (...)
 
Clienti-facturi de intocmit Post contabil ce se refera la creantele generate de livrarile catre terti, pentru care nu s-au intocmit facturi. Creantele in cauza au insa o valoare bine determinata, iar corespondentul lor contabil se regaseste in venituri certe. Separare (...)
 
Clientii Includ creantele rezultate din bunurile vandute, lucrarile executate, serviciile prestate, a caror contravaloare urmeaza a se incasa ulterior.
 
Clientii si conturile asimilate Din punct de vedere contabil, post contabil care cuprinde: - creante sub forma de clienti (creante-clienti); - efecte de primit; - clienti incerti sau in litigiu; - clienti facturi de intocmit.
 
Cliring Acelasi lucru cu Clearing.
 
CME Abreviere engleza - "Chicago Mercantile Exchange" Bursa Comerciala din Chicago.
 
CMP Abreviere pentru Cost mediu ponderat.
 
CN 2004 .
 
CNAE-93 Rev.1 Clasificacion Nacional de Actividades Economicas , 1993, Revision 1 (CNAE-93 Rev.1) Spania.
 
CNUDCI Abreviere franceza - "Commission des Nations Unies pour le Droit Commercial International" Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International.
 
CNVM Abreviere Comisia de Valori Mobiliare.
 
CNY Abreviere Cod monetar ISO pentru Yuan Renminbi, moneda Chinei.
 
Cocontractant Arhaism utilizat pentru a desemna pe oricare din partile unui contract in raport cu cealalta parte contractanta. Spre exemplu, vanzatorul este cocontractant in raport cu cumparatorul; locatorul este cocontractant in raport cu locatarul, etc (...)
 
Cod Act legislativ care cuprinde intr-un sistem unitar normele dintr-o ramura a dreptului. Spre exemplu Codul Civil, Codul Penal etc.
 
Cod de bare Un cod constand dintr-un sir de bare paralele dreptunghiulare si spatii, imprimate pe marfuri in comertul cu amanuntul. Codul de bare se utilizeaza, spre exemplu, pentru a afisa pretul si descrierea marfii prin scanarea sa cu un scaner cu l (...)
 
Codevalmas Termen ce desemneaza in mod generic pe oricare din titularii unui drept de proprietate comuna in devalmasie. Intinderea dreptului sau asupra bunurilor aflate in devalmasie se determina numai la momentul incetarii starii de devalmasie. Spre (...)
 
Codul etic Furnizeaza profesionistilor contabili principiile si valorile ce le permit sa-si orienteze practica profesionala in functie de contextul specific; necesitatea Codului consta in : 1. necesitatea garantarii unei calitati optime a serviciilor; (...)
 
Codul privind conduita etica a auditorului intern Reprezinta un ansamblu de principii si reguli de conduita care trebuie sa guverneze activitatea auditorilor interni. Scopul Codului privind conduita etica a auditorului intern este de a promova cultura etica in viziunea globala a profesiei (...)
 
Coeficient Indicator rezultat din analiza raportului unor aspecte diferite din activitatea unei societati, cum ar fi coeficientul de randament, coeficientul de rotatie, de solvabilitate, rentabilitate, lichiditate etc. Coeficientul se raporteaza la un (...)
 
Coeficient de acoperire Raport intre fondurile proprii ale bancilor si ansamblul angajamentelor lor. Vezi si Coeficient.
 
Coeficient de indatorare Raport intre datoriile pe termen mediu si lung si capitalurile permanente.
 
Coeficient de lichiditate Raport ce indica lichiditatea unei intreprinderi si care se determina prin impartirea activului circulant la datoriile pe termen scurt.
 
Coeficient de rotatie Sau numarul de rotatii efectuat de un volum de active circulante se determina ca raport intre volumul activitatii obtinute exprimat prin cifra de afaceri (CA) sau productia exercitiuului (Qe) si volumul activelor circulante utilizate in ace (...)
 
Coeficient de utilizare Indicator tehnico-economic ce exprima gradul de folosinta a unui utilaj in raport cu suprafetele productive.
 
Coeficientul de volatilitate Sau factorul beta reflecta influenta pe care volatilitatea pietei bursiere o are asupra volatilitatii fiecarei actiuni in parte sau chiar asupra unui portofoliu. Aceasta influenta reprezinta in fapt riscul sistematic. factorul beta se deter (...)
 
Coindivizar Coproprietar in indiviziune.
 
Colateral Vezi Clase de mostenitori, Rudenie.
 
Colateral ordinar Vezi Clase de mostenitori.
 
Colateral privilegiat Vezi Clase de mostenitori.
 
Colationare Confruntarea unei copii cu originalul.
 
Colectivitatea statistica Sau populatia, reprezinta totalitatea unitatilor a caror esenta este definita prin aceeasi determinare si ale carei unitati sunt delimitate in timp si spatiu formand o colectivitate statistica. Ea reprezinta forma de concretizare a fenomenu (...)
 
Comanda Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii, indicand totodata ca ulterior se va incheia si comanda ferma.
 
Comandita Contract de asociere in care una dintre parti, comanditatul, raspunde solidar si cu intreaga sa avere pentru obligatiile societatii fata de creditori, pe cand cealalta parte, comanditarul, nu raspunde decat in limitele capitalului investit (...)
 
Comanditar Acel asociat dintr-o societate in comandita simpla, care raspunde pentru obligatiile asumate de societate numai lin limitele capitalului pe care l-a dat sau a promis sa-l dea acesteia. El nu are dreptul sa participe la administrarea societa (...)
 
Comanditat Asociatul dintr-o societate in comandita simpla care este tinut sa raspunda solidar si nelimitat pentru obligatiile asumate de societate, avand totodata dreptul de a participa la administrarea acesteia.
 
Comasare a persoanei juridice Mod de reorganizare a persoanelor juridice. Poate imbraca doua forme: fuziunea si absorbtia.
 
Comasare de terenuri Reunire a doua sau mai multe loturi de pamant apartinand unor detinatori diferiti, in scopul asigurarii exploatarii lor agricole mai eficiente. Comasarea de terenuri comporta un schimb de terenuri intre doi sau mai multi detinatori. Schimbu (...)
 
Comasarea prin absorbtie Consta in incorporarea unei persoane juridice ce isi inceteaza astfel existenta intr-o alta persoana juridica ce isi pastreaza fiinta. Absorbtia produce asadar un efect extinctiv (deoarece presupune incetarea existentei persoanei juridice a (...)
 
Comasarea prin fuziune Ca modalitate de reorganizare a persoanelor juridice consta in unirea a doua sau mai multe persoane juridice care isi inceteaza astfel existenta constituind o noua persoana juridica. Fuziunea produce astfel atat un efect extinctiv, constand (...)
 
Combinarea factorilor de productie Reprezinta unirea sub aspect cantitativ, structural si calitativ a factorului uman cu factorii materiali ai productiei, in vederea producerii de bunuri economice.
 
Comensurare O tranzactie sau un eveniment este inregistrat la valoarea adecvata, iar veniturile si cheltuielile sunt alocate perioadei corespunzatoare;.
 
Comercialitate Calitatea sau atributul unui raport juridic de a fi comercial.
 
Comerciant Conform art. 7-9 Cod Comercial, sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale. Statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comercianti. Orice persoana care intr-u (...)
 
Comerciant cu amanuntul Acelasi lucru cu Detailist.
 
Comerciant cu ridicata Acelasi lucru cu Angrosist.
 
Comerciantii Sunt: persoanele fizice si asociatiile familiale, care desfasoara in mod obisnuit acte de comert societatile comerciale companiile nationale si societatile nationale regiile autonome grupurile de interes economic cu caracter comercial organ (...)
 
Comerciantii persoane fizice Persoanele fizice au calitatea de comerciant daca savarsesc fapte de comert cu caracter profesional. Potrivit Codului comercial, comerciantul persoana fizica este definit prin apartenenta sa la un anumit grup profesional si prin faptele de (...)
 
Comert Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii. Etimologic provine din limba latina. "Commercium (...)
 
Comert Din punct de vedere etimologic, notiunea de "comert" provine din cuvantul latinesc "commercium", o juxtapunere a cuvintelor "cum" si "merx" ce inseamna operatiuni legate de marfa, cel care exercita activitatea de comert este comerciantul (" (...)
 
Comert cu amanuntul Sinonime - comert cu bucata, comert en detail, comert de detail Comert ce consta in achizitionarea, cumpararea de marfuri cu scopul ed a le revinde consumatorului final. Reprezinta veriga finala a distributiei marfurilor. Comert cu bucata, (...)
 
Comert cu bucata Acelasi lucru cu Comert cu amanuntul.
 
Comert cu ridicata Sinonime - comert angro, comert en gros Comert ce consta in cumpararea de marfuri in mod continuu si in cantitati mari, de la producatori sau importatori, in a stoca aceste marfuri pentru a aproviziona, la cerere, utilizatorii profesionisti (...)
 
Comert de detail Acelasi lucru cu Comert cu amanuntul.
 
Comert en gros Acelasi lucru cu Comert cu ridicata.
 
Comert exterior Ansamblul exporturilor si importurilor de bunuri economice ale unei tari. Comertul exterior modifica structura materiala a PGB (vezi Produs Global Brut), ritmul de crestere a PIB (vezi Produs Intern Brut) si volumul valoric al acestuia. Pri (...)
 
Comert interior Comertul desfasurat intre unitatile economice rezidente dintr-o tara.
 
Comert international Totalitatea operatiunilor de import si export de marfuri si de servicii pe care le desfasoara partile persoane fizice si/sau juridice apartinand unui stat cu parteneri straini sau pe piete straine.
 
Comert mixt Comert efectuat de catre agenti economici constituiti in societati cu capital mixt (de stat si privat, roman sau strain).
 
Comert mobil Forma de comert ambulant prin care se vand anumite marfuri cu ajutorul unor autovehicule speciale.
 
Comert prin coletarie Forma de desfacere a produselor pe baza de comenzi primite prin corespondenta, acestea fiind expediate prin coletarie si achitate ramburs.
 
Comert prin tranzit Forma de comert prin care marfurile se livreaza de catre furnizor direct consumatorilor.
 
Comert stradal Forma a comertului cu amanuntul, realizata in afara spatiului magazinelor, de regula, in zone de intensa circulatiei pietonala, pentru expunerea si vanzarea marfurilor, folosindu-se un utilaj comercial simplu - standuri, mese, cosuri, caruc (...)
 
Cominatoriu Vezi Daune cominatorii.
 
Comisia de Statistica a Natiunilor Unite Infiintata in 1946 este principalul organism statistic pe plan international de asemenea, "Departamentul de Economie si Statistica" infiintat in cadrul OCDE in 1960, "Oficiul de Statistica al Uniunii Europene" infiintat in 1958 si "Institut (...)
 
Comisia de valori mobiliare Este un organism juridic care supravegheza operatiunile cu valori mobiliare. Toate emisiunile de obligatiuni trebuie inregistrate la aceasta comisie; prin intermediul ei emitentul difuzeaza un prospect catre toti cei interesati sa achizitio (...)
 
Comisie 1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale (spre exemplu, comisie parlamentara, comisie electorala, comisia pentru dreptur (...)
 
Comisie de cenzori Comisie constituita la nivelul cenzorilor societatilor comerciale care au ca obiectiv supravegherea legalitatii bilantului si a contului de profit si pierdere, daca evaluarea patrimoniului s-a facut conform regulilor stabilite de adunarea g (...)
 
Comision Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc. Acesta se realizeaza pe baza unui contract, prin care o persoana se obliga sa indeplineasca - in numele si in (...)
 
Comision Orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiu (...)
 
Comisionar Vezi Contract de comision.
 
Comisionul Este un contract avand ca obiect tratarea de afaceri comerciale de catre comisionar pe socoteala comitetului" (articolul 405 Cod comercial) contractul de comision, ca operatie de sine statatoare, se caracterizeaza prin faptul ca intermediar (...)
 
Comisoriu Care duce la desfiintarea unui contract. Vezi Pact comisoriu expres.
 
Comitent 1. Vezi Contract de comision. 2. Persoana indreptatita sa exercite directia, supravegherea si controlul asupra modului de indeplinire a functiei pe care a incredintat-o altei persoane (prepusului). Comitentul este investit cu o putere jurid (...)
 
Comitetul de audit Comitetul pentru Audit Public Intern este format din: a) presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania; b) 2 profesori universitari cu specialitate in domeniul auditului public intern; c) 3 specialisti cu inalta calificare in dome (...)
 
Comodant Persoana care, in temeiul unui contract de comodat, imprumuta comodatarului un lucru, pentru ca acesta sa se foloseasca gratuit de el. In principiu, comodantului nu-i revine nici o obligatie. Totusi pe parcursul executarii contractului pot (...)
 
Comodat Acelasi lucru cu Imprumut de folosinta.
 
Comodatar Persoana care, in temeiul unui contract de comodat, primeste de la comodant un lucru, spre a se servi gratuit de el. Comodatarul are urmatoarele obligatii: - sa se ingrijeasca de conservarea lucrului; - sa intrebuinteze lucrul numai in stri (...)
 
Comorienti Persoane care au decedat in aceeasi imprejurare, fara a se putea stabili ca una a supravietuit celeilalte. In acest caz, legea prezuma ca ele au murit deodata (vezi art.21 din Decretul nr.31/1954).
 
Comparabilitatea Nevoia de comparabilitate nu reprezinta un scop in sine si nu trebuie lasata sa devina un impediment in introducerea standardelor de contabilitate care sa ofere o buna imagine fidela a situatiilor financiare. Evidentierea in contabilitate i (...)
 
Comparabilitatea informatiei financiare Permite efectuarea de comparatii in timp, prin studierea situatiilor financiare anterioare si prezente. Comparabilitatea presupune prezentarea, paralel cu informatia anului curent, a informatiei corespunzatoare exercitiului precedent.
 
Compartimentele de audit public intern Din entitatile publice reprezinta structura functionala de baza in domeniul auditului public intern, care se va stabili dupa parcurgerea urmatoarelor etape: identificarea tuturor activitatilor desfasurate atat in cadrul entitatii publice, c (...)
 
Compartimentul de audit public intern Se organizeaza astfel: se constituie in subordinea directa a conducerii entitatii publice si, prin atributiile sale, nu trebuie sa fie implicat in elaborarea procedurilor de control intern si in desfasurarea activitatilor supuse auditului p (...)
 
Compensare Acelasi lucru cu Compensatie.
 
Compensatie Operatiune prin care se sting fara plata in numerar, unele datorii reciproce intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, ramanand sa se achite eventualele diferente de sume, nu in bani, ci prin simpla lor inregistrare. Compensare (...)
 
Compensatie bazata pe coproductie si cooperare Compensatie industriala cunoscuta sub denumirea de "offseting". Consta in livrarea de echipamente pentru realizarea unui obiectiv industrial, urmand ca o parte din echipamente sa fie fabricate de beneficiarul investitiei pe baza tehnologiei (...)
 
Compensatie conventionala Acea compensatie care opereaza prin acordul de vointa al partilor. Se recurge la aceasta compensatie atunci cand nu sunt intrunite conditiile compensatiei legale si partile au interes, totusi, sa stinga anumite obligatii reciproce pe aceast (...)
 
Compensatie judiciara Compensatie ce opereaza in temeiul unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva. Pentru pronuntarea ei, nu este necesara intrunirea conditiilor prevazute la compensatia legala.
 
Compensatie legala Acea compensatie care opereaza in temeiul legii, fara a fi nevoie de acordul de vointa al partilor sau de o hotarare judecatoreasca. Vezi art.1144 Cod Civil.
 
Competenta profesionala si atentia cuvenita Impune ca obligatie auditorilor de a se conforma legilor si reglementarilor relevante, de a evita orice actiuni care pot discredita profesia de auditor, vizeaza, de asemenea si perfectionarea continua si durabila a auditorului, imbunatatire (...)
 
Complet de judecata Colectiv de judecatori constituit pentru solutionarea cauzelor ce li s-au repartizat. Completul de judecata este constituit, de regula, de presedintele instantei. Completul de judecata trebuie sa ramana acelasi in tot cursul judecatii, in m (...)
 
Complice Complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Este de asemenea complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile (...)
 
Componenta O divizie, sucursala, filiala, societate mixta, societate asociata sau o alta entitate ale caror informatii financiare sunt incluse in situatiile financiare auditate de catre auditorul principal.
 
Componenta a unui set complet de situatii financiare Cadrul financiar de raportare aplicabil adoptat in intocmirea situatiilor financiare determina ce constituie un set complet de situatii financiare. Componentele unui set complet de situatii financiare includ: o singura situatie financiara, (...)
 
Comportament profesional Comportamentul auditorului se caracterizeaza printr-o atitudine de care acesta trebuie sa dea dovada evitand orice comportament care ar putea aduce atingere discreditarii profesiei. Obligatiile evitarii oricarui comportament indecent fata d (...)
 
Compromis 1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului. Vezi si Concesie, Argumentatie, Obiectie. 2. In dreptul comercial internation (...)
 
Comuna Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si care cuprinde totalitatea populatiei rurale de pe un teritoriu delimitat, unita prin comunitatea de interese economice, social-cu (...)
 
Comunicarea Este un act de concurenta neloiala care consta in afirmatiile false ale unui comerciant, facute in cadru restrans sau in mod public, referitoare la: intreprinderea sa, cu scopul de a induce in eroare si de a-i crea "o situatie de favoare in (...)
 
Comutarea pedepsei Modalitate de gratiere prin care o pedeapsa pronuntata mai grava este inlocuita cu alta, mai usoara (spre exemplu, detentiunea pe viata cu pedeapsa inchisorii pe timp limitat de 30 de ani). Comutarea pedepsei se acorda la cerere sau din ofi (...)
 
Comutativ Vezi Contract comutativ.
 
Concedent Subiect de drept ce, in calitate de titular al unui drept real (de proprietate sau de folosinta) asupra unor bunuri ori in calitate de executant al unor activitati economice sau de prestator a unor servicii publice, obiect al contractului d (...)
 
Concediu Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca. Concediu de odihna - concediu acordat pentru odihna si recreere. Concediu med (...)
 
Conceptul de audit intern Precizeaza cateva elemente indispensabile: auditul intern efectueaza misiuni de asigurare si consiliere; domeniile sale de responsabilitate sunt riscul, controlul intern si administrarea entitatii; finalitatea auditului intern este aceea de (...)
 
Concesie Renuntarea unilaterala de catre unul din partenerii de tratative la una sau la unele din conditiile formulate pentru inlesnirea realizarii acordului. Vezi si Compromis, Argumentatie, Obiectie.
 
Concesionar Orice persoana fizica sau juridica romana sau straina care, participand la o licitatie de concesiune, obtine concesionarea unor activitati economice, servicii publice, unitati de productie ale unor regii autonome si terenuri proprietate de (...)
 
Concesiune Contract prin care o persoana fizica sau juridica acorda drepturi si puteri pe care numai ea le poate acorda unui tert. Obiectul concesiunii se refera la bunuri.
 
Concurenta Denumire specifica data relatiilor dintre toti cei care actioneaza pe aceeasi piata pentru realizarea propriilor interese in conditii de libertate economica. In esenta, aceste relatii decurg din: a. caracterul limitat al resurselor si folos (...)
 
Concurenta Este definita ca o confruntare intre agentii economici pentru castigarea si conservarea clientelei, in scopul rentabilizarii propriei activitati. Concurenta este protejata de lege sub dublu aspect: reprimarea intelegerilor si practicilor an (...)
 
Concurenta neloiala Conform art. 301Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false, precum si aplicarea pe produsele puse in circulatie de mentiuni false privind brevetele de inve (...)
 
Concurenta neloiala Orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii.
 
Concurs de infractiuni Concurs de infractiuni exista: a) cand doua sau mai multe infractiuni au fost savarsite de aceeasi persoana, inainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele. Exista concurs chiar daca una dintre infractiuni a fost comisa pentr (...)
 
Conditia cazuala Este aceea ce depinde de hazard si care nu este nici in puterea creditorului, nici intr-aceea a debitorului. provine de la cuvantul latinesc casus, care inseamna intamplare este independenta de vointa partilor constituie conditii cazuale: " (...)
 
Conditia mixta Este aceea care, conform Codului civil, "depinde totodata de vointa uneia din partile contractante si de aceea a unei alte persoane" (determinate) exemplu de conditie mixta este: "iti vand masina, daca tatal meu imi va cumpara alta".
 
Conditia negativa Este cea care consta in neindeplinirea unui eveniment viitor si nesigur exemplu de conditie negativa este: "iti donez autoturismul daca in urmatorul an nu mi se va naste un fiu".
 
Conditia potestativa Este cea a carei realizare sau nerealizare depinde complet de vointa uneia dintre parti sau, in exprimarea Codului civil, "aceea care face sa depinda perfectarea conventiei de un eveniment, pe care si una si alta din partile contractante po (...)
 
Conditia pozitiva Este cea care consta in indeplinirea unui eveniment viitor si nesigur.
 
Conditia rezolutorie Este cea pana la realizarea careia drepturile subiective si obligatiile corelative ale partilor sunt considerate ca exista si se executa. Potrivit Codului civil, "Conditia rezolutorie este aceea care supune desfiintarea obligatiei la un eve (...)
 
Conditia suspensiva Este cea care, pana la realizarea ei, suspenda existenta drepturilor subiective civile si a obligatiilor corelative ale partilor. Codul civil prevede ca: "Obligatia sub conditie suspensiva este aceea care depinde de un eveniment viitor si n (...)
 
Conditie 1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect. 2. Din punctul de vedere al dreptului civil, un eveniment viitor si nesigur ca realizare, de care depinde insasi existenta dre (...)
 
Conditie a actului juridic civil Expresie ce desemneaza, la modul general, elementele actului juridic civil. Codul civil roman (art.948) dispune ca conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: - capacitatea de a contracta, - consimtamantul valabil al partil (...)
 
Conditie cauzala Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie a carei realizare depinde exclusiv de hazard, de o intamplare independenta de vointa partilor.
 
Conditie de eficacitate Specie de conditii ale actului juridic civil care se distinge prin aceea ca nerespectarea lor atrage ineficienta actului juridic. Spre exemplu, neindeplinirea formalitatilor de publicitate prevazute de lege cu privire la dobandirea drepturi (...)
 
Conditie de fond Sinonim - conditie intrinseca Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Conditia de fond priveste continutul actului juridic civil.
 
Conditie de forma Sinonim - conditie extrinseca Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Conditia de forma se refera la modul de exteriorizare a vointei.
 
Conditie esentiala Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie care trebuie indeplinita in mod obligatoriu, in lipsa ei actul nefiind valabil. Sunt conditii esentiale conditiile de fond, iar uneori (cand sunt cerute ad validitatem) si cele (...)
 
Conditie extrinseca Vezi Conditie a actului juridic civil.
 
Conditie ilicita Specie de conditie caracterizata prin faptul ca se concretizeaza in indeplinirea unui act interzis de lege. Caracterul ilicit al unei conditii se apreciaza in raport cu dispozitiile imperative ale legii deoarece numai acestea se impun voint (...)
 
Conditie imorala Specie de conditie care se caracterizeaza prin aceea ca presupune indeplinirea a ceea ce contrazice legea morala si implicit nesocoteste regulile de convietuire sociala ca expresie a bunelor moravuri. Codul civil roman (art.1008) interzice (...)
 
Conditie imposibila Specie de conditie careia ii este caracteristic faptul ca presupune un eveniment ce, din punct de vedere material, ca si din punct de vedere juridic, este imposibil de realizat. Spre exemplu, conditia de a transmite prin telepatie anumite i (...)
 
Conditie intrinseca Vezi Conditie a actului juridic civil.
 
Conditie mixta Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie a carei realiazre depinde de vointa uneia din parti si de vointa unei alte persoane, care este determinata.
 
Conditie neesentiala Sinonim - conditie intamplatoare Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie care poate fi prezenta sau poate lipsi, fara sa afecteze valabilitatea actului juridic civil, cum sunt modalitatile unor astfel de acte, in alt (...)
 
Conditie negativa Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Conditia este negativa atunci cand consta in nerealizarea unui eveniment viitor si incert.
 
Conditie potestativa Acea conditie a carei realizare depinde de vointa uneia dintre partile raportului obligational. Ea poate fi potestativa pura si potestativa simpla.
 
Conditie potestativa pura Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie a carei realizare depinde exclusiv de vointa uneia din parti. Spre exemplu, "iti vand masina mea, daca vreau".
 
Conditie potestativa simpla Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie a carei realizare depinde de vointa uneia din parti si de un fapt, eveniment exterior acesteia sau de vointa unei persoane nedeterminate. Spre exemplu, "iti voi vinde autoturis (...)
 
Conditie pozitiva Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Conditia este pozitiva atunci cand consta in indeplinirea unui eveniment viitor si incert.
 
Conditie rezolutorie Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie de a carei indeplinire depinde desfiintarea actului juridic civil (a drepturilor si obligatiilor civile). Spre exemplu, "iti vand apartamentul meu, dar daca nu voi fi transfera (...)
 
Conditie suspensiva Conditie de valabilitate a actului juridic civil. Acea conditie de a carei implinire depinde insasi nasterea actului juridic civil astfel format. Spre exemplu, "iti vand apartamentul daca ma voi muta in alta localitate".
 
Conditii de fond Cand privesc continutul actului juridic civil.
 
Conditii de forma Cand se refera la modalitatea de exteriorizare a vointei.
 
Conditii de valabilitate ale actului juridic civil Componentele structurale ale actului juridic civil, adica elementele sale constitutive, care pot fi comune tuturor actelor civile si specifice unei anumite categorii de asemenea acte sau chiar unui act juridic aparte. Aceste elemente sunt n (...)
 
Conditii de validitate Specie de conditii ale actului juridic civil care, avand caracter esential, la incheierea lui trebuie strict indeplinite, caci in caz contrar, este afectata insasi valabilitatea actului juridic. Absenta oricarei dintre ele este sanctionata (...)
 
Conditii pentru desemnarea administratorilor In ceea ce priveste cetatenia, conditii exprese sunt formulate pentru societatea pe actiuni si anume: unicul administrator sau presedintele consiliului de administratie si cel putin jumatate din numarul administratorilor trebuie sa fie ceta (...)
 
Conducatori .
 
Conducere Cuprinde functionarii si alte persoane care au functii de nivel managerial superior. include persoane insarcinate cu guvernanta doar in acele situatii in care acestea indeplinesc functii de executie.
 
Conducerea corporativa Se refera la sistemul de reguli prin care companiile sunt conduse si controlate. Conducerea corporativa ia in considerare constituenti interni si externi.
 
Conduita ilicita Imprejurarea ce determina nasterea raportului juridic de aplicare a sanctiunii, respectiv a raportului de constrangere. Constituie un fapt juridic ilicit.
 
Conexare Acelasi lucru cu Conexitate.
 
Conexitate Prevazuta de art.34 Cod Procedura Penala, reprezinta legatura existenta intre doua sau mai multe infractiuni pentru a caror solutionare mai buna se impune reunirea lor intr-un singur proces. Este conexitate: a) cand doua sau mai multe infra (...)
 
Conferinta 1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc. 2. Adunare a reprezentantilor unor state, ai unor organizatii etc. constituita pentru a discuta si a lua hotarari in anumite chestiuni.
 
Conferinta monetara de la Bretton Woods Din anul 1944 a reprezentat un pas hotarator pentru formarea si functionarea unui Sistem Monetar International. Sub egida O.N.U. au fost organizate institutii internationale cu atributii financiar-monetare: Fondul Monetar International, Ban (...)
 
Confidentialitatea D.p.d.v al expertului contabil - presupune ca profesionistul contabil trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor obtinute cu ocazia executarii lucrarilor sale si nu trebuie sa divulge nici una dintre aceste informatii catre terti, (...)
 
Confirmare Un anume gen specific de investigatie care consta din procesul obtinerii unei declaratii sau informatii sau a unei conditii existente, direct de la o terta parte.
 
Confirmarea expresa a actului nul Se face sub forma unui act juridic unilateral intocmit in acest scop si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa provina de la persoana care ar fi avut dreptul sa anuleze actul, deci de la persoana ale carei interese au fost afecta (...)
 
Confirmarea externa Este un tip specific de investigare si reprezinta procesul de obtinere a unei declaratii directe de la o terta parte, cu privire la o informatie sau la o situatie (conditie) existenta. confirmarile sunt utilizate frecvent atunci cand este v (...)
 
Confirmarea tacita a actului nul Poate rezulta fie din executarea, in cunostinta de cauza, a actului anulabil, fie din neinvocarea nulitatii relative inauntrul termenului de prescriptie. in unele ramuri de drept, cum este dreptul muncii si nulitatea aboluta poate fi acoper (...)
 
Conflict de competenta Conform art.43 Cod Procedura Penala, cand doua sau mai multe instante se recunosc competente a judeca aceeasi cauza ori isi declina competenta, conflictul pozitiv sau negativ de competenta se solutioneaza de instanta ierarhic superioara com (...)
 
Conflict de legi in spatiu Din punctul de vedere al dreptului international privat, conflictul de legi in spatiu apare in situatia in care, privitor la un raport juridic cu element de extraneitate, sunt suceptibile sa se aplice cel putin doua sisteme de drept apartin (...)
 
Conflict de legi in timp si spatiu Din punctul de vedere al dreptului international privat, conflictul de legi intimp si spatiu apare in situatia in care efectele unui raport juridic nascut, modificat sau stins sub incidenta sistemului de drept al unui stat, se cer ulterior (...)
 
Conflict interpersonal de legi Apare in situatia in care, in cadrul aceluiasi stat, persoanele sunt supuse, in functie de criteriul etniei sau al confesiunii, unor legi si, eventual, unor jurisdictii diferite. Aceste conflicte sunt frecvente in statele care nu sunt laice (...)
 
Conflict mobil de legi Din punctul de vedere al dreptului international privat, exista conflict mobil de legi in situatia in care raportul juridic este supus succesiv, datorita schimbarii punctului de legatura al normei conflictuale aplicabile, la doua sisteme de (...)
 
Conflict negativ de legi Din punctul de vedere al dreptului international privat, in cazul conflictului negativ de legi, nici una din legile in prezenta nu se considera competenta sa carmuiasca raportul juridic dedus judecatii.
 
Conflict pozitiv de legi Din punctul de vedere al dreptului international privat, mai multe state se declara competente sa guverneze un raport juridic cu element de extraneitate.
 
Confruntare Conform art.87-88 Cod Procedura Penala, cand se constata ca exista contraziceri intre declaratiile persoanelor ascultate in aceeasi cauza, se procedeaza la confruntarea acelor persoane, daca aceasta este necesara pentru lamurirea cauzei. Pr (...)
 
Confuziune Acel mod de stingere a obligatiilor care consta in intrunirea in aceeasi persoana, deopotriva, a calitatii de creditor si de debitor al aceleiasi obligatii. Obligatia juridica se stinge deoarece un raport juridic este o legatura juridica in (...)
 
Conglomerat Forma de concentrare, de integrare sub controlul unui centru de decizie a unor unitati economice care au activitati foarte diferite, aparent fara nici o legatura intre ele. Criteriul cel mai important pentru integrarea diferitelor activitat (...)
 
Conjunctiv Vezi Obligatie divizibila.
 
Conjunctura Este ansamblul variabilelor de natura diversa economica, politica, sociala, etc., care caracterizeaza situatia la un moment dat si care exercita o influenta mai mult sau mai putin importanta asupra firmei studiate. Deasemenea, importanta ar (...)
 
Conosament Set de documente doveditoare ale marfii pe perioada transportului ce contin o sumara descriere a bunurilor, si destinatia lor. Conosamentul este semnat de transportator, care se angajeaza sa livreze marfa in aceeasi stare in care a primit-o (...)
 
Conosament conventional Conosament care se utilizeaza in cazul transportului cu nave tramp. Clauzele acestuia sunt modificabile.
 
Consecinte deosebit de grave Conform art.146 Cod Penal, prin "consecinte deosebit de grave" se intelege o paguba materiala mai mare de 2.000.000.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata unei autoritati publice sau oricareia dintre unitatile la (...)
 
Consecventa Principiul consecventei, denumit si principiul permanentei metodelor, a fost dezvoltat pentru a permite comparabilitatea informatiilor contabile in timp. Acesta impune ca, odata aleasa o metoda contabila, ea sa fie urmata cu consecventa.
 
Consemnare Operatiune asiguratoare prin care o persoana fizica sau juridica dispune pastrarea unei sume de bani in contul altei persoane, care renunta sa o primeasca. In Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni este singura institutie autorizata sa (...)
 
Consemnatiune Depunere la C.E.C. a sumei de bani sau a valorilor care fac obiectul platii pe care creditorul refuza nejustificat sa o primeasca. Consemnatiunea, precedata de oferta reala, tine loc de plata, eliberandu-l pe debitor, precum si pe codebitor (...)
 
Consiliu de administratie Colectiv organizat cu sarcini de conducere, de administrare sau de avizare a activitatii unei organizatii, societati comerciale, regii autonome. Vezi Legea 31/1990 privind societatile comerciale.
 
Consiliu de ministri Acelasi lucru cu Guvern.
 
Consiliul valutar Reprezinta o autoritate care emite bancnote si moneda metalica acoperite intr-o proportie de 100% in valuta straina (denumita ancora) si deplin convertibila, la un curs de schimb fix. permite pastrarea unor cursuri de schimb stabile fata de (...)
 
Consimtamant Manifestarea hotararii de a incheia actul juridic civil, de a se obliga juridiceste. Formeaza impreuna cu cauza (scopul), vointa juridica. Conditie de fond, esentiala si generala de valabilitate a actului juridic civil. Viciile de consimtam (...)
 
Consimtamantul Este acea conditie esentiala, de fond si generala a actului juridic civil care consta in hotararea de a incheia un act juridic civil manifestata in exterior.
 
Consortiu Intelegere temporara sau permanenta incheiata intre mai multe banci sau societati comerciale mari pentru efectuarea in comun a unor operatii de mare amploare.
 
Constatari cu privire la examinarea unui element Se fac in cazul cand auditorul apreciaza ca insuficient controlul intern sau cand documentele justificative nu sunt suficient de clare si de aceea auditorul nu poate declara satisfacatoare verificarile sale asupra unui post bilantier.Audito (...)
 
Constatari referitoare la continutul unei evaluari determinate Din care rezulta:- calcule eronate de date (inventarierea dubla a unui lot);- existenta unor divergente privind aprecierea evaluarii unor date (divergente intre conducere si auditor privind marimea unor provizioane);- aplicarea unor procedu (...)
 
Constatari referitoare la prezentarea unui element patrimonial - utilizarea unor denumiri ambigue (o parte componenta a profitului exceptional nu a fost separata de profitul din exploatare);- omisiunea unor informatii (gajuri acordate de intreprindere inscrise in clasa a 8-a);- gruparea in mod gresit a (...)
 
Constituentii externi Prevederile legale pe care se intemeiaza si care motiveaza raporturile juridice stabilite intre constituentii interni ori activitatea decizionala a unei companii.
 
Constituentii interni Sunt actionarii, membrii consiliului de administratie, membrii comitetului de directie, directorii executivi, (se sugereaza eliminarea acestor categorii, exprimarea fiind generala);.
 
Constituirea dreptului de proprietate particulara In sensul Legii nr.18/1991 a fondului funciar, improprietarirea unor categorii de persoane in anumite conditii, cu terenuri care s-au aflat in patrimoniul fostelor cooperative agricole sau in proprietatea privata a statului. Vezi si Reconst (...)
 
Constrangere (ca element al vicierii consimtamantului) vezi Violenta.
 
Constructiile Sunt mijloacele fixe reprezentate de cladiri achizitionate de la terti sau din productie proprie, care se supun amortizarii, deoarece ele au durata de utilizare limitata. Cu toate ca o constructie nu poate fi separata de terenul pe care il (...)
 
Constructor de buna-credinta Vezi Accesiune imobiliara artificiala.
 
Constructor de rea-credinta Vezi Accesiune imobiliara artificiala.
 
Consum Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor. Consumul poate fi final, in cazul satisfactorilor, si consum intermediar, in cel al prodfactorilor. Consumul mai semn (...)
 
Consum Reprezinta folosirea de catre fiecare agent economic, inclusiv statul, a unei parti din venit pentru cumpararea de bunuri si servicii necesare satisfacerii nevoilor de viata, respectiv pentru functionarea societatii folosirea bunurilor corp (...)
 
Consum autonom Componenta a functiei consumului independenta de nivelul venitului, semnificatia acesteia fiind legata de imposibilitatea amanarii consumului, chiar si in situatia in care nivelul venitului va fi zero. din punct de vedere al analizei in ter (...)
 
Consum final Folosirea unui bun care nu participa la crearea altor bunuri marimea consumului final reprezinta valoarea bunurilor economice utilizate, pentru satisfacerea directa a nevoilor umane, individuale si colective in cadrul consumului final se in (...)
 
Consum intermediar Cumpararile de bunuri si servicii destinate consumului pentru obtinerea de alte bunuri si servicii sunt desemnate prin notiunea economica de consum intermediar (echivalenta cu denumirea contabila de "consumatia provenind de la terti". Cumpa (...)
 
Consum intermediar Consum de bunuri economice, cu exceptia capitalului fix, pentru a produce alte bunuri. Determinarea consumului intermediar este importanta pentru calculul indicatorilor macroeconomici in vederea evitarii inregistrarilor repetate.
 
Consum intraramuri Termen utilizat in contabilitatea nationala, prin care se exprima partea de productie proprie consumata de o ramura, sector sau agent economic.
 
Consum privat Folosirea, utilizarea de bunuri finale de catre persoane fizice sau juridice private pentru activitati necomerciale.
 
Consum public Folosirea, utilizarea bunurilor finale de catre administratiile publice centrale si locale, pentru a realiza activitati cu caracter necomercial. marimea consumului public este diferita de la o perioada la alta si de la o tara la alta. compo (...)
 
Consum specific sau tehnologic Cantitatea de capital circulant consumata, in expresie fizica, pentru obtinerea unui bun economic.
 
Consumabile Materialele pe care le utilizeaza o imprimanta in timpul functionarii. Costul consumabilelor - cum ar fi cel al cernelii sau hartiei - poate sa ajunga la valori importante. El se exprima de obicei prin costul pe pagina, care poate depasi tr (...)
 
Consumatia provenind de la terti Vezi Consum intermediar.
 
Cont Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica, existenta si miscarile unui anumit mijloc economic si ale sursei acestora pe o (...)
 
Cont .
 
Cont analitic Cont contabil care detaliaza existenta si evolutia elementului patrimonial al unei societati comerciale, regii autonome, institutii etc. Este un cont dezvoltator al conturilor sintetice, care detaliaza mijloacele, procesele si sursele econo (...)
 
Cont bancar Cont deschis pe numele a doua sau mai multe persoane care au dreptul de a dispune fiecare de disponibilitatile aflate in cont, chiar dupa decesul unuia dintre titulari.
 
Cont blocat Cont in care sunt depuse sume de bani in lei sau in valuta, reprezentand capitalul social necesar in vederea constituirii unei societati comerciale. Dupa ce clientul prezinta bancii dovada inregistrarii societatii comerciale la registrul co (...)
 
Cont consolidat Vezi Grup de societati.
 
Cont corespondent Cont care stabileste legatura cu alte conturi specifice operatiunilor contabile specifice.
 
Cont creditori Cont in care sunt inregistrate sumele pe care societatea comerciala le are de platit. Face parte din pasivul societatii si include si furnizori neplatiti, evidentiati intr-un sub-cont sau intr-un cont distinct. Vezi si Cont de datorii.
 
Cont cu termen deschis Cont de economii cu termen lung, mai mare decat cel aplicat pentru contul de economii. Dobanda aplicata este mai mare decat cea aplicata in cazul contului de economii.
 
Cont curent Sinonim - cont la vedere Cont ce poate fi deschis de persoane fizice sau juridice la banci si in care titularii pot face operatiuni curente de incasari si plati. Acest cont beneficiaza de dobanzi mai mici decat depunerile la termen. Partile (...)
 
Cont de capital Cont format din totalitatea surselor de finantare stabile aflate la dispozitia unitatilor patrimoniale alcatuite din: capital propriu, provizioane pentru riscuri si imprumuturi pe termen lung si mediu si alte surse cu durata de finantare ma (...)
 
Cont de creante Cont contabil in care sunt inregistrate creantele de incasat de la debitori (cei care au primit bani cu imprumut) si de la clienti (cei care au cumparat marfuri pe datorie). Vezi si Cont debitori.
 
Cont de datorii Cont contabil in care sunt inregistrate obligatiile de plata catre un furnizor care a livrat pe credit, respectiv cu plata amanata sau obligatia de rambursare a creditului in bani catre imprumutator. Vezi si Cont creditori.
 
Cont de depozit Sinonim - cont la termen Cont deschis de persoane fizice sau juridice la banci pentru un anumit termen in lei sau in valuta. In perioada stabilita titularii nu pot face operatiuni de depuneri sau incasari. El beneficiaza de dobanzi mai ridi (...)
 
Cont de depozit offshore Cont detinut la banci din exteriorul tarii debitorului (banci offshore) si in care sunt varsate o parte din veniturile realizate din exporturi spre a acoperi platile viitoare privind serviciul datoriei. Creditorii sunt beneficiarii acestor (...)
 
Cont de diverse Un cont in care sunt facute inregistrari provizorii. In general este utilizat pentru tranzactiile care se compenseaza, efectuate de catre persoanele care nu au cont in banca.
 
Cont de economii Cont de depozite bancare pe termen nedeterminat, nominalizat ca si contul cu dobanda variabila sau fixa pe perioade determinate.
 
Cont de gestiune Cont destinat inregistrarii cheltuielilor si veniturilor furnizand acte necesare stabilirii rezultatului financiar.
 
Cont de grup In Franta, ansamblul de documente ce vizeaza situatia si rezultatele unei societati-mama, tinand cont de legaturile cu celelalte societati ale unui ansamblu in care ea are, direct sau indirect, interese consolidabile. Vezi si Grup de societ (...)
 
Cont de imprumut Cont care se deschide pentru acordarea de catre banci de imprumuturi atat pentru persoanele juridice cat si pentru persoanele juridice. Pentru persoanele juridice imprumuturile se acorda pentru afaceri, investitii, activitati curente si de (...)
 
Cont de regularizare Post din activul sau pasivul bilantului care permite incorporarea in exercitiul financiar in curs a cheltuielilor si a veniturilor aferente, in parte, unei perioade imediat urmatoare. Vezi si Conturile de regularizare si asimilate.
 
Cont de venituri Cont destinat inregistrarii resurselor obtinute in urma exploatarii capitalului.
 
Cont de virament Cont deschis de banci, societati comerciale etc. la Banca Nationala, destinat platilor curente. Activele conturilor de virament pot fi schimbate oricand in bancnote.
 
Cont debitori Cont in care sunt inregistrate sumele pe care societatea comerciala le are de incasat. Face parte din activul societatii si include si clienti care nu au platit, evidentiati intr-un sub-cont sau intr-un cont deschis. Vezi si Cont de creante (...)
 
Cont deschis Modalitate de plata opusa creditului documentar, potrivit careia, vanzatorul (exportatorul) trimite documentele comerciale pentru incasarea pretului marfii expediate direct cumparatorului (importatorului) pe baza de incredere, simplificand (...)
 
Cont in afara bilantului Cont extrabilantier care reflecta valorile materiale sau banesti ce se afla temporar in unitate si care nu influenteaza bilantul.
 
Cont in marje Cont deschis de agentia de brokeraj clientilor care ordona incheierea de tranzactii futures. Cont destinat cumpararii de titluri financiare la bursa de valori. Functioneaza dupa principii contabile si este administrat de agentia de brokeraj (...)
 
Cont inghetat Cont bancar din care temporar nu se pot face retrageri. Blocarea unui cont bancar se poate face de: - banca din ratiuni de abateri de la disciplina contractuala bancara, - pe cale silita din dispozitia autoritatilor financiare de stat sau p (...)
 
Cont interimar Cont bancar avand un caracter provizoriu, care este destinat sa grupeze anumite tranzactii.
 
Cont numeric Cont bancar al carui titular nu este cunoscut decat de un numar redus de functionari bancari. Toate operatiunile bancare se fac fara mentionarea numelui.
 
Cont personal Cont bancar care tine evidenta depunerilor banesti ale unei persoane fizice sau juridice sub forma de depozit si care este administrat sub forma unui cont curent.
 
Cont sintetic Conturi ce reflecta in etalon valoric situatia globala a mijloacelor, a surselor si a proceselor economice. Ele sunt conturi de baza si formeaza contabilitatea sintetica. Soldurile finale ale conturilor sintetice sunt transpuse, dupa anumit (...)
 
Cont tranzitoriu Cont in care se inscriu operatiuni provizorii. Este utilizat in general pentru operatiuni care se compenseaza si efectuate de persoane care nu au cont deschis la banca respectiva.
 
Contabil autorizat Contabilul autorizat este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile legii si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a intocmi bilantul contabil. Calitatea de contabil autorizat (ca si cea de expert contabil) se dobande (...)
 
Contabil sau auditor profesionist in practica publica * Un profesionist contabil, indiferent de clasificarea functionala (spre exemplu audit, fiscalitate, consultanta) dintr-o firma care furnizeaza servicii profesionale. Acest termen este folosit si atunci cand se refera la o firma de contabili (...)
 
Contabilitate Principala forma a evidentei economice. Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza numai acele laturi ale activitatii care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc (rareori etaloane cantitative). Contabilitatea inr (...)
 
Contabilitate a angajamentelor Contabilitatea angajamentelor acordate sau primite in relatiile cu tertii, a mijloacelor fixe luate cu chirie, a valorilor materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie, debitori scosi din activ, urmariti in conti (...)
 
Contabilitate a cheltuielilor Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, astfel: a) cheltuieli de exploatare; b) cheltuieli financiare; c) cheltuieli extraordinare. Cheltuielile cu amortizarile si provizioanele, precum si cheltuielile (...)
 
Contabilitate a creantelor imobilizate Vezi Imobilizari financiare.
 
Contabilitate a decontarilor cu personalul Contabilitatea decontarilor cu personalul cuprinde drepturile salariale, sporurile, adaosurile, premiile din fondul de salarii, indemnizatiile pentru concediile de odihna, precum si cele pentru incapacitate temporara de munca, platite din f (...)
 
Contabilitate a decontarilor intre unitatile de grup si cu asociatii Contabilitatea decontarilor intre unitatile de grup si cu asociatii, cuprinde operatiile care se inregistreaza reciproc si in aceeasi perioada de gestiune, atat in contabilitatea unitatii debitoare, cat si a celei creditoare, apartinand ace (...)
 
Contabilitate a decontarilor privind asigurarile sociale Contabilitatea decontarilor privind asigurarile sociale cuprinde obligatiile pentru contributia la asigurari sociale si la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj. Eventualele sume datorate sau care urmeaza a se incasa in perioadele (...)
 
Contabilitate a furnizorilor In contabilitatea furnizorilor si clientilor se inregistreaza operatiunile privind cumpararile, respectiv livrarile de marfuri si produse, lucrarile executate si serviciile prestate, precum si alte operatiuni efectuate. Avansurile acordate (...)
 
Contabilitate a imobilizarilor Contabilitatea imobilizarilor necorporale, corporale si financiare, reprezentate prin bunuri si valori destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii, care nu se consuma la prima utilizare. Contabilitatea imobilizaril (...)
 
Contabilitate a imprumuturilor Contabilitatea imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora, credite bancare pe termen lung si mediu, datorii legate de participatii, precum si dobanzile aferente acestora.
 
Contabilitate a provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli Vezi Provizioane pentru riscuri si cheltuieli.
 
Contabilitate a rezervelor Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: - rezerve legale, - rezerve statutare, si - alte rezerve. Rezervele legale se constituie anual din profitul persoanei juridice, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte (...)
 
Contabilitate a sintetica a imobilizarilor corporale Vezi Imobilizari corporale.
 
Contabilitate a stocurilor Contabilitatea bunurilor si serviciilor din cadrul unitatii, destinate ori sa fie vandute in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie, ori sa fie consumate la prima lor utilizare. Contabilitatea stocurilor se tine can (...)
 
Contabilitate a terenurilor Vezi Imobilizari corporale.
 
Contabilitate a tertilor Contabilitatea tertilor asigura evidenta datoriilor si creantelor unitatii in relatiile acesteia cu furnizorii, clientii, personalul, asigurarile sociale, bugetul statului, unitatile din cadrul grupului, asociatii/ actionarii, debitorii si (...)
 
Contabilitate a titlurilor de valoare Este inregistrarea tuturor titlurilor depuse intr-o banca prin numere ale depozitelor de titluri si, in interiorul acestor depozite, prin numere ale valorilor, adica numere de ordine ale titlurilor care faciliteaza identificarea acestora.
 
Contabilitate a trezoreriei Contabilitatea trezoreriei asigura evidenta existentei si miscarii titlurilor de plasament, disponibilitatilor in conturi la banci/casierie, creditelor bancare pe termen scurt si altor valori de trezorerie. Vezi Ordinul ministrului finantel (...)
 
Contabilitate a veniturilor Contabilitatea veniturilor se tine pe categorii de venituri, dupa natura lor, astfel: a) Venituri din exploatare; b) Venituri financiare; c) Venituri extraordinare; Vezi Ordinul ministrului finantelor nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru ap (...)
 
Contabilitate auxiliara Contabilitatea care se refera la contabilitatea clientilor si a furnizorilor.
 
Contabilitate de gestiune Sinonime - contabilitate analitica, contabilitate manageriala, contabilitate interna Ramura a contabilitatii, are ca obiect evidenta, calculul, analiza si controlul costurilor si rezultatelor analitice prin prisma componentelor activitatilo (...)
 
Contabilitate financiara Sinonime - contabilitate generala, contabilitate unitara Ramura a contabilitatii, are ca obiect circuitul patrimonial al intreprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa ca entitate gestionara. Scopul sau este acela de a determina (...)
 
Contabilitate generala Sinonime - contabilitate financiara, contabilitate unitara Contabilitate care inregistreaza, claseaza si regrupeaza informatii referitoare la relatiile unitatii cu asociatii sau actionarii, clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si (...)
 
Contabilitate in partida simpla Contabilitate care asigura inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor patrimoniale in mod unilateral, numai in debitul sau creditul unor conturi, fara utilizarea unui cont corespondent.
 
Contabilitate interna de gestiune Contabilitate care tine evidenta informatiilor privind costurile pe diferite functii ale unitatii, stabilirea bazei de evaluare a stocurilor si a rezultatelor analitice.
 
Contabilitatea -activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor juridice si fizice, ce trebuie sa asigure in (...)
 
Contabilitatea de angajamente (in baze accrual, pe baza drepturilor constatate O metoda de contabilitate in care tranzactiile si alte evenimente sunt recunoscute atunci cand au loc si nu atunci cand numerarul sau echivalentul acestuia este incasat sau platit . si evenimentele sunt inregistrate in evidentele contabile (...)
 
Contabilitatea de gestiune Furnizeaza toata informatia contabila care este cuantificata, prelucrata si transmisa pentru utilizarea interna de catre management. Ea descrie circuitul patrimonial intern al intreprinderii, definit de activitatile consumatoare de resurse (...)
 
Contabilitatea financiara Descrie circuitul patrimonial al intreprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa. Obiectivul sau principal il constituie furnizarea de informatii sintetice privind pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financi (...)
 
Contabilitatea institutiilor publice Asigura informatii ordonatorilor de credite cu privire la executia bugetelor de venituri si cheltuieli, patrimoniul aflat in administrare, precum si pentru intocmirea contului general anual de executie a bugetului de stat, a contului anual (...)
 
Contabilitatea trezoreriei Are ca obiect evidenta existentei si miscarii disponibilitatilor din conturile de la banci si din casierie, titlurilor de plasament, creditelor bancare pe termen scurt si a altor valori de trezorerie.
 
Contabilul autorizat Este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile O.G. nr. 65 / 1994 si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a intocmi bilantul contabil. ca si expertul contabil, este un profesionist independent, nesalarizat de o entit (...)
 
Contabilul salarizat Este subordonat sefului ierarhic si executa sarcinile ce ii revin din fisa individuala. Rareori, in cazul unei intreprinderi mari, mijlocii, executa toate lucrarile contabile. contabilul salarizat este specializat de regula, pe un sector al (...)
 
Contare Operatie de inscriere pe documente a formulei contabile.
 
Contestatar Vezi Intimat.
 
Contestatie in anulare Cale extraordinara de atac, exercitata impotriva hotararilor penale definitive. Conform art.386 Cod Procedura Penala, impotriva hotararilor penale definitive se poate face contestatie in anulare in urmatoarele cazuri: a) cand procedura de c (...)
 
Contestatie la executare Procedeu jurisdictional de solutionare a plangerilor indreptate imppotriva actelor de executare dintr-o hotarare penala. Conform art.461 Cod Procedura Penala, contestatia contra executarii hotararii penale se poate face in urmatoarele cazur (...)
 
Continuitate a posesiei Calitate pe care trebuie sa o intruneasca o posesie pentru a fi utila si care exista atunci cand actele de stapanire a bunului se fac cu regularitatea ceruta de natura lucrului. Continuitatea posesiei nu presupune un contact permanent al po (...)
 
Continuitatea auditului intern bancar Auditul intern ar trebui sa fie o functie permanenta. In indeplinirea indatoririlor si responsabilitatilor sale, conducerea bancii ar trebui sa ia toate masurile necesare astfel incat banca sa poata conta in permanenta pe o functionare adec (...)
 
Continuitatea exploatarii Ipoteza potrivit careia intreprinderea va continua activitatea de baza intr-un viitor previzibil fara a reduce semnificativ tranzactiile sale. In consecinta activele sunt evaluate la costul istoric si nu la valoarea neta realizabila sau lic (...)
 
Continut agravat In dreptul penal, continutul agravat (calificat) cuprinde pe langa caracteristicile continutului de baza al infractiunii si altele fie obiective, fie subiective, ori si unele si altele, denumite si circumstante de agravare, deoarece fac ca (...)
 
Continut al raportului juridic civil Notiunea de continut al raprtului juridic civil se exprima, in mod traditional, prin drepturile civile ale partilor si obligatiile corelative ce le incumba.
 
Continut alternativ In dreptul penal, exista si infractiuni cu continut alternativ, cand sunt prevazute in textul de incriminare ca si caracteristici constitutive ale laturii obiective, doua sau mai multe modalitati de comitere alternative sau chiar urmari alt (...)
 
Continut atenuat In dreptul penal, continutul atenuat are unele caracteristici de ordin obiectiv sau subiectiv datorita carora infractiunea prezinta un pericol mai redus in raport cucontinutul ei de baza. Aceste caracteristici sunt denumite circumstante de (...)
 
Continut calificat Acelasi lucru cu Continut agravat.
 
Continut complex In dreptul penal, exista infractiuni al caror continut legal, fie de baza, fie agravat, este complex, ceea ce inseamna ca el cuprinde, ca element sau ca o circumstanta agravanta, o actiune care constituie prin ea insasi o fapta prevazuta de (...)
 
Continut de baza In dreptul penal, continutul de baza al unei infractiuni este format dintr-un minimum de caracteristici ale elementelor infractiunii, care sunt necesare pentru existenta lui. Spre exemplu, furtul (art.208 Cod Penal).
 
Contra legem Expresie din limba latina "in contra legii" Vezi si Praeter legem.
 
Contra-cambie O cambie la vedere, trasa asupra unuia din girantii anteriori de catre orice persoana, care avand dreptul de regres, se despagubeste in acest mod de suma ce i se cuvine. Valoarea contra-cambiei se formeaza din valoarea cambiei plus toate ch (...)
 
Contract Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri. Din punct de vedere comercial, reprezinta un document de baza in (...)
 
Contract accesoriu Contract ce insoteste un alt contract, numit principal, de a carui soarta juridica este dependent. Contractul accesoriu nu are nic existenta de sine statatoare si nici valoare juridica proprie daca este rupt de contractul principal. Poate f (...)
 
Contract aleatoriu Art 947 alin.2 Cod Civil prevede: "Contractul cu titlu oneros este aleatoriu cand echivalentul depinde, pentru una din toate partile, de un eveniment incert". Contractele aleatorii nu sunt niciodata anulabile pentru leziune.
 
Contract autentic Contract solemn in care solemnitatea consta in forma inscrisului autentic. Vezi si Contract real.
 
Contract autorizat Contract a carei incheiere este conditionata de existenta unei aprobari sau autorizari administrative prealabile. Spre exemplu, donatii de bunuri cu sarcini oferite organelor administrativ-teritoriale pot fi acceptate numai cu aprobarea Con (...)
 
Contract bilateral Acelasi lucru cu Contract sinalagmatic.
 
Contract colectiv de munca Conventie incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate sau in orice alt mod prevazut de lege, pe de alta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salariz (...)
 
Contract complex Sinonim - operatiuni contractuale complexe Structura juridica plurivalenta, subsumand o pluralitate de contracte distincte reciproc interconditionate, care alcatuiesc impreuna un ansamblu contractual inchegat si coerent. Liantul juridic car (...)
 
Contract comutativ Art 947 alin.1 Cod Civil prevede: "Contractul cu titlu oneros este comutativ, atunci cand obligatia unei parti este echivalentul obligatiei celeilalte".
 
Contract consensual Acel contract care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor (solo consensu), fara nici o formalitate.
 
Contract constitutiv (de drepturi reale), contract prin care se constituie, ori se transfera un drept real (precum, dreptul de proprietate, de uz, de abitatie, de uzufruct, de servitute, de superficie). In sistemul Codului civil roman se consacra regula potrivi (...)
 
Contract cu executare dintr-o data Contract ce are ca obiect una sau mai multe prestatii care se executa uno ictu, adica printr-un singur act de executare ce se consuma de indata. Spre exemplu, intr-un contract de imprumut, imprumutatorul isi executa prestatia de a preda imp (...)
 
Contract cu executare imediata Acelasi lucru cu Contract cu executare instantanee.
 
Contract cu executare instantanee Sinonim - contract cu executare imediata Acel contract in care partile au obligatia sa execute prestatiile ce si le datoreaza una celeilalte in unul si acelasi moment, care coincide, de regula, cu momentul incheierii contractului. Spre exem (...)
 
Contract cu executare succesiva Acel contract din care se naste obligatia ambelor parti sau, cel putin, a uneia dintre ele, de a executa prestatiile ce le datoreaza intr-o perioada de timp. Prestatiile pot fi continue, sau la anumite intervale de timp. Spre exemplu, contr (...)
 
Contract cu titlu gratuit Art 946 Cod Civil prevede: "Contractul gratuit sau de binefacere este acela in care una din parti voieste a procura, fara echivalent, un avantaj celeilalte". Din aceasta categorie fac parte donatia, depozitul, mandatul, comodatul, fidejusiu (...)
 
Contract cu titlu oneros Art. 945 Cod Civil prevede: "Contractul oneros este acela in care fiecare parte voieste a-si procura un avantaj". Contractele cu titlu oneros sunt de doua feluri: - contracte comutative, si - contracte aleatorii.
 
Contract de abonament Contract prin care una dintre parti, numita abonat, isi asigura, platind anticipat pretul convenit, fie primirea periodica a unor bunuri, fie prestarea periodica a unor servicii de catre cealalta parte, numita furnizor (de bunuri sau de ser (...)
 
Contract de adeziune Acel contract al carui continut, ale carui clauze sunt prestabilite, in intregime, de catre una din parti. Cealalta parte nu are posibilitatea sa le discute; ea este libera sa le accepte sau sa nu le accepte; daca accepta, atunci adera pur (...)
 
Contract de agent (agentura) Sinonim - contract de reprezentare Contract de intermediere ce se incheie intre o persoana - numita reprezentant, si o alta persoana - numita reprezentat, sau agent - si in temeiul caruia acesta din urma isi asuma obligatia ca, in schimbul (...)
 
Contract de agentie comerciala Acelasi lucru cu Contract de agent (agentura).
 
Contract de antrepriza Sinonim - contract de intreprindere In baza contractului de antrepriza una dintre parti - antreprenor, executant de lucrari sau prestator de servicii - se obliga se execute pe riscul sau o anumita lucrare pentru cealalta parte - client sau (...)
 
Contract de aport valutar Sub aceasta denumire sunt grupate operatiunile de comert international prin a caror indeplinire se faciliteaza sporirea rezervelor valutare ale participantilor la comertul international (si implicit ale statului). Astfel de operatii sunt, b (...)
 
Contract de arendare Potrivit dispozitiei art.2 din Legea arendarii nr.16/1994, modificata, "prin arendare se intelege contractul incheiat intre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit arendator, si arendas, cu privire la exp (...)
 
Contract de asigurare Contractul comercial prin care o parte, numita asigurat, se obliga sa plateasca celeilalte parti, numita asigurator, o suma determinata numita prima [de asigurare], in schimbul careia acesta din urma ia asupra sa riscul producerii unui even (...)
 
Contract de asigurare asupra vietii Sinonim - contract de asigurare de viata Varianta a contractului de asigurare de persoane care, la randul ei, se poate infatisa ca asigurare de deces sau ca asigurare pentru caz de supravietuire. a) Asigurare de deces - se poate prezenta, i (...)
 
Contract de asigurare cargo Varietate a contractului international de asigurare, care se distinge prin aceea ca are ca obiect incarcaturile (marfurile) aflate in curs de transport international (import-export).
 
Contract de asigurare de persoane Varietate a contractului de asigurare ce se distinge prin aceea ca asiguratul/contractantul se obliga sa plateasca prima de asigurare, iar asiguratorul isi asuma obligatia de a plati, cu titlu de indemnizatie de asigurare, suma asigurata in (...)
 
Contract de asigurare mixta de persoane Varietate a contractului de asigurare de persoane, cel mai frecvent intalnita in practica asigurarilor din Romania, de specificul careia este plata de catre asigurator a indemnizatiei de asigurare in urmatoarele situatii: a) cand asiguratul (...)
 
Contract de asigurare obligatorie Varietate a contractului de asigurare care se distinge prin aceea ca incheierea contractului este obligatorie atat pentru asigurator cat si pentru asigurat, cu referire la raspunderea civila pentru pagubele produse prin accidente de autoveh (...)
 
Contract de asigurare pentru cazurile de accidente corporale Varietate a contractului de asigurare de persoane de specificul caruia este faptul ca asiguratorul plateste suma asigurata sau un procent din ea (de regula, corespunzator gradului de invaliditate permanenta) numai daca in perioada asigurari (...)
 
Contract de asistenta juridica Contract complex convenit de un cabinet individual de avocatura sau de o alta structura abilitata de sistemul de organizare a avocaturii, pe de o parte, si o persoana fizica sau juridica, numita client, prin care cel dintai se obliga sa asi (...)
 
Contract de asistenta tehnica limitata Contract ce are ca obiect: - prestatii de servicii, - diagnostic tehnic, - propuneri de renovare, - propuneri de cumparare de tehnici noi, - formarea personalului, - punerea in exploatare etc. Asistenta poate fi pe perioade mai mult sau mai (...)
 
Contract de asociere intre beneficiar si antreprenor pentru realizarea investitiei Contract ce are ca obiect: - contributia fiecarei parti, in proportii diferentiate, in functie de posibilitati si intelegere, cu privire la transferul tehnicii; - punerea in comun a resurselor financiare si a altor elemente active; suportar (...)
 
Contract de binefacere Acelasi lucru cu Contract cu titlu gratuit.
 
Contract de coffre-fort Varietate a contractului de depozit bancar care se distinge prin aceea ca banca pune la dispozitia clientului sau un seif, asumandu-si totodata obligatia de a supraveghea si de a lua toate masurile necesare pentru a asigura pastrarea bunuri (...)
 
Contract de comert international Acordul de vointa realizat intre doi sau mai multi participanti la comertul international (subiecti de drept apartinand ordinii juridice nationale) din state diferite in scopul de a crea, modifica ori stinge raporturi juridice de comert int (...)
 
Contract de comision In relatiile comerciale, mandatul apare de multe ori, un procedeu tehnic prea riguros; el presupune cunoasterea de catre terti a persoanei mandantului, precum si limitele imputernicirii date de acesta mandatarului. Pentru asemenea relatii, (...)
 
Contract de comision de cumparare Contract prin care comisionarul se angajeaza sa cumpere marfuri pentru comitent, in conditii tehnice si de calitate determinate, contra unui comision. Pe baza acestui contract, comisionarul incheie cu vanzatorul un contract de vanzare/cumpa (...)
 
Contract de comision de vanzare Contract prin care comisionatul se angajeaza sa vanda marfurile comitentului, in conditii tehnice si de calitate determinate, contra unui comision. Pe baza acestui contract, comisionarul incheie, in nume propriu, un contract de vanzare/cump (...)
 
Contract de comodat (imprumut de folosinta) Este un contract prin care o persoana - comodant - remite spre folosinta temporara unei alte persoane - comodatar - un lucru, cu obligatia pentru acesta din urma de a-l restitui in natura, in individualitatea sa (art. 1560 Cod Civil).
 
Contract de comunicare publica prin retransmiterea prin cablu Contract incheiat prin intermediul unui organ de gestiune colectiva si prin care titularul dreptului de autor sau de drepturi conexe isi poate exercita drepturile sale pentru autorizarea sau interzicerea retransmiterii prin cablu a propriei (...)
 
Contract de comunicare publica prin satelit Contract prin care titularul dreptului de autor si a drepturilor conexe cesioneaza drepturile sale pentru comunicarea publica prin satelit a operei ce-i apartine. Se poate infatisa fie ca un contract incheiat individual, fie ca un contract (...)
 
Contract de concesiune (exclusiva) Contract comercial cu functii apropiate de intermediere, prin efectul caruia un comerciant independent, numit concesionar, dobandeste dreptul de a fi aprovizionat cu anumite marfuri ale unui producator, numit concedent, pe care le comercial (...)
 
Contract de concesiune comerciala Contract incheiat intre o persoana, denumita concedent si o alta persoana, denumita concesionar, prin care concedentul convine sa-i cedeze concesionarului (sa-i concesioneze) dreptul de a vinde pe un anumit teritoriu sau zona geografica mar (...)
 
Contract de concesiune teritoriala Contract intre o persoana, denumita concedent si o alta persoana, denumita concesionar, prin care concedentul se obliga sa puna la dispozitia concesionarului un anumit teritoriu, pe timp determinat, in scopul efectuarii de prospectiuni, exp (...)
 
Contract de consignatie Contractul de consignatie este reglementat prin Legea nr.34/1936. Aceasta il defineste ca fiind conventia prin care una din parti - consignant -, incredinteaza celeilalte parti - consignatar -, lucruri mobile spre a fi vandute la un pret de (...)
 
Contract de cont curent Prin intermediul acestui contract partile se inteleg ca, in loc sa achite separat si imediat creantele lor reciproce, izvorate din prestatiile facute de una catre cealalta, lichidarea sa se faca la un anumit termen, prin achitarea soldului (...)
 
Contract de cooperare economica internationala Grupa de contracte prin care se concretizeaza raporturile juridice de conlucrare intre parteneri, din tari diferite in productia de bunuri,in comercializarea unor marfuri, in executarea unor lucrari, prestarea de servicii sau in domeniul te (...)
 
Contract de cooperare in investitii intre antreprenor si beneficiar unic Este contractul clasic de antrepriza, prin care beneficiarului i se ofera de antreprenor mai multe posibilitati de intrarea in raporturi contractuale directe cu un furnizor de echipamente de investitii sau cu mai multi furnizori, interesati (...)
 
Contract de cooperare in investitii intre beneficiar si mai multi antreprenori cu investirea unui antreprenor drept coordonator Daca beneficiarul nu se simte competent sa coordoneze lucrarile de investitie, el recurge la alegerea unui antreprenor din grupul participant pentru coordonare, atribuindu-i rol de antreprenor sef.
 
Contract de cooperare in investitii intre beneficiar si mai multi antreprenori sub supravegherea si controlul unui inginer consultant Contract in care rolul de coordonator si-l asuma beneficiarul dar acesta angajeaza un inginer consultant, imputemicit sa controleze si sa supravegheze desfasurarea lucrarilor si sa furnizeze, in permanenta, beneficiarului consultatii tehnic (...)
 
Contract de cooperare in investitii intre beneficiar si unul sau mai multi furnizori Contract de cooperare in investitii prin care beneficiarul intra in relatii directe cu furnizorii, atribuindu-si rolul de antreprenor si angajand un inginer consultant si supraveghetor, investit si cu dreptul de control.
 
Contract de cooperare in investitii intre mai multi antreprenori si un beneficiar unic In situatia in care investitia este alcatuita din parti ce pot functiona independent, apare si posibilitatea beneficiarului de a intra in raporturi contractuale cu mai multi antreprenori. Dar si in aceasta situatie nu este exclusa posibilit (...)
 
Contract de cooperare in realizarea de investitii cu produs realizat In cazul formulei "investitie la cheie", antreprenorul se angajeaza sa scolarizeze si sa instruiasca personalul beneficiarului, dar numai atat. In formula "investitie produs realizat", antreprenorul isi asuma riscuri mai mari, angajandu-se (...)
 
Contract de cooperare in realizarea de investitii intre beneficiar si un grup de firme furnizoare Contract de cooperare in investitii prin care un grup de firme furnizoare se angajeaza sa preia in sarcina obligatiile antreprenorului si sa incheie un singur contract cu beneficiarul. Grupul respectiv se constituie ca o entitate juridica i (...)
 
Contract de cooperare in realizarea unei investitii la cheie Contract prin care antreprenorul unic ia in sarcina sa totul: - conceptie; - studii; - proiecte; - transfer de tehnici; - furnituri de echipamente si materiale; - instalarea echipamentelor; - constructia cladirilor, drumurilor si altor lucr (...)
 
Contract de coproductie si specializare Contract intre doi producatori din aceeasi ramura de productie sau din ramuri complementare prin care se instituie cooperarea in productie, pe baza de specializare, in conditii determinate, referitoare la: - reperele specializarii; - volumu (...)
 
Contract de cumparare de marfuri din productia indigena in scopul de a fi exportate Marfurile sunt cumparate in nume si pe risc propriu si exportate. De cele mai multe ori, marfurile cumparate de la producatori autohtoni sunt depozitate, innobilate si ambalate, spre a fi apoi exportate, urmarindu-se profitul maximal.
 
Contract de cumparare de marfuri din productia indigena pentru revanzarea lor pe piata interna De regula, marfurile sunt depozitate, ambalate sau reambalate (dupa caz) si revandute pe diverse piete interne in momente conjuncturale de maxima rentabilitate.
 
Contract de cumparare de marfuri din strainatate pentru revanzarea lor tot in strainatate Marfurile pot fi indigenate sau nu, in functie de natura lor si de imprejurari. Acest gen de comert se mai numeste si comert cu substanta straina si se practica pe scara larga de firmele specializate din unele tari, in special in tarile met (...)
 
Contract de cumparare de marfuri din strainatate si revanzarea lor pe piata indigena Marfurile sunt vandute pe piata interna in starea in care se afla sau sunt depozitate, innobilate si desfacute pe piata interna in momente conjuncturale rentabile. In multe cazuri, sunt importate materii prime si materiale pentru aprovizion (...)
 
Contract de cumparare de marfuri incheiat de comerciant Contract in care una din parti este comerciant de profesie, adica cumpara si revinde marfuri in nume si pe cont propriu, devenind proprietar al marfurilor cumparate, pe care le poate depozita, innobila in scopul valorificarii superioare si (...)
 
Contract de curtaj Contract de intermediere prin efectul caruia o persoana numita curtier se obliga, in schimbul unei sume de bani, numita curtaj, sa procure persoanei pe care o reprezinta (adica reprezentantului) un contractant. In toate cazurile, curtierul (...)
 
Contract de depozit Depozitul este un contract prin care o persoana - deponent sau depunator - incredinteaza un lucru altei persoane - depozitar - care se obliga sa il pastreze pe o perioada determinata sau nedeterminata si sa-l restituie la termenul convenit (...)
 
Contract de depozit neregulat Varietate a contractului de depozit care se distinge prin aceea ca depozitarul este autorizat ca in locul bunului primit in depozit sa restituie deponentului lucruri de acelasi gen, cantitate sau calitate. Spre exemplu depozitele de bani la (...)
 
Contract de depozit regulat (In magazii generale) contractul prin efectul caruia o persoana numita deponent incredinteaza spre pastrare altei persoane, numita depozitar, unul sau mai multe bunuri, cu obligatia acesteia din urma ca, in schimbul unei sume de bani (taxa (...)
 
Contract de depunere de economii banesti la C.E.C. Varietate a contractului de depozit constand in acordul de vointe realizat intre Casa de Economii si Consemnatiuni in calitate de depozitar si o persoana fizica sau juridica in calitate de deponent, pe baza caruia depozitarul primeste spre (...)
 
Contract de donatie Contract unilateral prin care o persoana (donator) se obliga sa transmita gratuit, in principiu irevocabil, un bun al sau altei persoane sau unei institutii (donatar). Vezi art.801 Cod Civil. Vezi si Donatie deghizata, Donatie indirecta, Da (...)
 
Contract de donatie cu sarcina Varietate a contractului de donatie care se distinge prin aceea ca donatorul impune donatarului indeplinirea unei obligatii numita sarcina, fie in folosul lui insusi (cum ar fi donarea unei sume de bani cu indatorirea pentru donatar de a-si (...)
 
Contract de donatie de bunuri viitoare Vezi Donatie de bunuri viitoare.
 
Contract de donatie intre soti Varietate a contractului de donatie de specificul caruia este faptul ca donatorul si donatarul sunt sot si sotie. El poate avea ca obiect numai bunuri proprii ale sotului donator care devin astfel bunuri proprii ale sotului donatar cu excep (...)
 
Contract de editare Contract in temeiul caruia titularul dreptului de autor cedeaza editorului, in schimbul unei remuneratii, dreptul de a reproduce si de a difuza opera sa. Nu constituie contract de editare conventia prin care titularul dreptului de autor imp (...)
 
Contract de executare de lucrari Asemenea contracte au ca obiect realizarea unor lucrari de constructii sau a unor lucrari de montaj. Cel mai reprezentativ este contractul de antrepriza (de intreprindere).
 
Contract de executie muzicala Contract caruia i se aplica regulile de la Contractul de reprezentare teatrala.
 
Contract de factoring Contractul in virtutea caruia o persoana numita aderent, avand calitatea de vanzator de bunuri sau furnizor de servicii, cedeaza creantele avute fata de cumparatorii sau unei alte persoane, numita factor, care la randul ei isi asuma obligat (...)
 
Contract de facturaj Acelasi lucru cu Contract de factoring.
 
Contract de fidejusiune Vezi Fidejusiune.
 
Contract de forfeiting Contract intre o companie de forfeiting, specializata in comercializarea cambiilor si biletelor la ordin, si posesorii de asemenea titluri de credit, prin care se angajeaza sa cumpere titlurile de credit respective la un pret arbitrar. Deti (...)
 
Contract de franchising Sinonim - contract de franciza Contract comercial cu functii apropiate de intermediere, reglementat in dreptul anglo-american, avand ca obiect acordarea de catre un comerciant-producator, numit franchiser (francizor), a dreptului de a vinde (...)
 
Contract de gaj Acel contract prin care debitorul sau o terta persoana remite creditorului sau unui tert un bun mobil, corporal sau incorporal, in vederea garantarii executarii unei obligatii. Vezi si Gaj.
 
Contract de gaj "warrant in garantie" Contract ce se refera la transmiterea warrantului in garantie, pe calea girului, de catre detinatorul recipisei warrant (cu rol de certificat de depozit sau emis pe baza unui certificat de depozit) in beneficiul creditorului sau.
 
Contract de gaj asupra creantelor si drepturilor netransmisibile prin gir Contract ce se refera la gajul constituit prin cesiune de creante si drepturi necorporale, cu titlu de gaj, ce nu pot fi transmise pe calea girului. Se mentioneaza ca cesiunea se face cu titlu de gaj, notificata debitorului, in scopul de a (...)
 
Contract de gaj asupra titlurilor la purtator Contract care se refera l agajul constituit asupra titlurilor la purtator, transmise de la debitor la creditor prin simpla traditiune (inmanare) si incheierea unui act separat care sa certifice transmiterea titlurilor depuse in gaj.
 
Contract de gaj comercial Codul comercial nu cuprinde o definitie a gajului comercial. Acest contract va fi definit pe baza dispozitiilor din Codul Civil - contractul prin care debitorul remite creditorului sau un bun mobil pentru garantarea executarii obligatiei, c (...)
 
Contract de gaj cu clauza "pentru cauza de garantie" Contract ce se refera la gajul constituit asupra actiunilor si obligatiunilor nominative ale societatii comerciale, constituit printr-un transfer inscris in registrul societatii cu clauza "pentru cauza de garantie".
 
Contract de garantie in numerar Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-8-3/a) Format A5 si X5, tiparite pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document de constituire a garantiei in numerar, conform normelor legale, pentru acoperirea eventualelor p (...)
 
Contract de garantie suplimentara Vezi Contract de garantie in numerar.
 
Contract de handling Contract intre doua companii aeriene, in care fiecare companie figureaza ca agent reciproc de handling. Prin acest contract, companiile aeriene isi asigura reciproc serviciile necesare la sol. In contract sunt specificate serviciile ce urme (...)
 
Contract de hotelarie Contract complex in temeiul caruia hotelierul se obliga, contra plata sa inchirieze temporar unei persoane o suprafata locativa cu destinatie de locuinta, sa-i preia in depozit bagajele si sa-i presteze anumite servicii pe intreaga durata a (...)
 
Contract de imprumut cu dobanda Contract de imprumut de consumatie care genereaza in sarcina imprumutatului, pe langa obligatia restituirii la scadenta a unor bunuri echivalente ca natura(specie), calitate si cantitate cu cele imprumutate, si indatorirea de a plati imprum (...)
 
Contract de imprumut de consumatie Vezi Imprumut de consumatie.
 
Contract de imprumut de folosinta Vezi Imprumut de folosinta.
 
Contract de imprumut de nume Acelasi lucru cu Contract de interpunere de persoane.
 
Contract de inchiriere a suprafetelor locative Varietate speciala a contractului de locatiune avand ca obiect o locuinta si fiind supus unei reglementari speciale, derogatorii. Vezi Legea 114/1996 (a locuintei).
 
Contract de inchiriere a unei opere Contract prin care autorul unei opere se angajeaza sa permita folosinta, pe timp determinat, cel putin a unui exemplar al acelei opere, in original sau in copie, in special programe pentru calculator ori opere fixate in inregistrari sonore (...)
 
Contract de interpunere de persoane Sinonim - contract de prete-nom (imprumut de nume) Un contract de mandat simulat, pe care mandatarul interpus il incheie pe seama si in interesul mandantelui, dar il incheie in nume propriu (ca si cum l-ar incheia pentru sine), tainuind ter (...)
 
Contract de intreprindere Acelasi lucru cu Contractul de antrepriza.
 
Contract de intretinere Conventie nenumita prin care o persoana, numita intretinator, se obliga sa asigure intretinerea in natura a unei alte persoane, numita intretinut, pe tot timpul vietii acesteia, iar la moartea ei sa o inmormanteze dupa datina, iar aceasta i (...)
 
Contract de investitie la cheie Acelasi lucru cu Contract de cooperare in realizarea unei investitii la cheie.
 
Contract de ipoteca Contract de garantie reala, avand ca obiect un bun imobiliar. Se incheie intre debitor si creditor in scopul garantarii stingerii obligatiei de plata asumata de debitor. In contract se stipuleaza dreptul creditorului de a valorifica bunul i (...)
 
Contract de joc sau prinsoare Contracte aleatorii in virtutea carora partile se obliga reciproc sa plateasca o suma de bani sau un alt lucru castigatorului in functie de consumarea sau neconsumarea unui eveniment sau a unui fapt ce depinde de indemanarea, cunostintele, (...)
 
Contract de joint venture Contract specific dreptului nord-american, cu tendinta de larga raspandire in intreaga lume. Are doua intelesuri: - primul sub forma de "Joint Venture Company", este de societate mixta, cu personalitate juridica; - al doilea de raport contr (...)
 
Contract de know-how Contractul in virtutea caruia una dintre parti, numita furnizor, transmite celeilalte parti, numite beneficiar, in schimbul unei redevente, cunostinte tehnice nebrevetabile sau brevetabile, dar nebrevetate, ce-i sunt necesare pentru fabrica (...)
 
Contract de lease-back Varietate a contractului de leasing exprimand pe plan juridic operatia complexa in cadrul careia calitatile de vanzator si utilizator se reunesc in aceeasi persoana, ce contracteaza cu institutia de credit. Spre deosebire de operatia de lea (...)
 
Contract de leasing Operatie complexa care, prin specificul ei, se infatiseaza ca tehnica moderna de creditare pe termen lung, de tip particular. Operatie juridica triunghiulara prin care o persoana (finantator, cumparator; locator - lesser -, de regula o soci (...)
 
Contract de leasing "vinde si reinchiriaza" Contract de leasing prin care locatarul, care are in proprietate un activ, il vinde locatarului si apoi il inchiriaza de la acesta in regim de leasing.
 
Contract de leasing brut Contract de leasing prin care locatorul se angajeaza sa intretina activul, sa-l asigure si sa plateasca orice taxe derivate din proprietatea asupra activului, prevazute de lege.
 
Contract de leasing cu autofinantarea locatorului Contract de leasing conform caruia locatorul dispune de intreaga suma necesara producerii sau cumpararii activului ce urmeaza sa-l dea cu chirie.
 
Contract de leasing de operare Contract de leasing incheiat pe termen scurt. Locatarul poate sa decida momentul expirarii perioadei de inchiriere, printr-o simpla notificare catre proprietar (locator), care suporta riscul. El nu se asteapta sa recupereze pretul integral (...)
 
Contract de leasing de tip levier Contract de leasing financiar in care locatorul se imprumuta cu o parte din banii necesari cumpararii activului sau cu toata suma, folosind contractul de leasing ca o garantie pentru imprumut. Se practica frecvent pentru contractele de valo (...)
 
Contract de leasing direct Contract de leasing corespunzator caruia, utilizatorul inchiriaza direct activul (echipament nou) de la producatorul original.
 
Contract de leasing experimental Contract de leasing folosit in scopul promovarii vanzarilor de masini si utilaje.
 
Contract de leasing financiar Contract de leasing a carui durata acopera intreaga viata economica, estimata, a activului. Locatorul se asteapta sa primeasca in final pretul integral al echipamentului, plus un beneficiu la capitalul investit, prin plata chiriei.
 
Contract de leasing financiar Orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: a)riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care con (...)
 
Contract de leasing indirect Contract de leasing prin care utilizatorul alege un anumit echipament, indica locatorului sa-l cumpere de la producator si apoi intra in contractul de leasing cu locatorul. In acest fel, locatorul este cel care cumpara echipamentul de la pr (...)
 
Contract de leasing multiplicativ Acelasi lucru cu Contract de leasing de tip levier.
 
Contract de leasing net Contract de leasing prin care locatarul isi asuma obligatiile privind plata cheltuielilor de intretinere, plata asigurarii activului si plata oricarei taxe impusa de lege. Majoritatea contractelor de leasing sunt de acest tip.
 
Contract de leasing operational Orice contract de leasing incheiat intre locator si locatar, care nu indeplineste conditiile contractului de leasing financiar.
 
Contract de leasing time sharing Contract de leasing prin care bunurile se inchiriaza simultan mai multor beneficiari pe perioade distincte in scopul folosirii integrale a capacitatii lor (calculatoare, mijloace de transport etc).
 
Contract de licenta Contractul incheiat intre doua parti, prin care una - titular - se angajeaza sa-i cedeze celeilalte - beneficiar - dreptul de a folosi brevete de inventie, procedee tehnice, documentatii tehnice, scheme operatorii de productie, metode de ex (...)
 
Contract de livrari de marfuri in contrapartida Tranzactie comerciala presupunand aranjamente ce au ca obiect schimburi reciproce directe de marfuri, adica de bunuri mobile corporale, schimburi efectuate prin operatii de compensatie sau prin operatii paralele. Operatiile cele mai apropia (...)
 
Contract de locatiune Este un contract prin care o persoana - locator - se obliga sa asigure unei alte persoane - locatar (chirias), folosinta temporara, totala sau partiala, a unui bun, in schimbul unei sume de bani sau altei prestatii, numita chirie (art. 1411 (...)
 
Contract de lohn Operatiune comerciala in care o societate, denumita beneficiar, pune la dispozitia unei societati, denumita executant, materii prime ori semifabricate, in vederea prelucrarii lor potrivit cerintelor beneficiarului. Operatiunea se face deci (...)
 
Contract de lunga durata Contractele incheiate pe o durata mai mare de 5 ani. Vezi si Contract de medie durata, Contract de scurta durata.
 
Contract de mandat Este un contract prin care o persoana - mandatar - se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane - mandant - care ii da aceasta imputernicire (art. 1532 Cod Civil) si pe care o reprezinta. Desi este in principiu, un contrac (...)
 
Contract de mandat comercial Contract incheiat intre o persoana - mandant - si o alta - mandatar - prin care mandatarul se angajeaza sa exercite fapte de comert sau sa indeplineasca anumite actiuni comerciale, in numele si pe contul mandantului, contra unei indemnizati (...)
 
Contract de mandat comercial general Vezi Contract de mandat comercial.
 
Contract de mandat comercial special Vezi Contract de mandat comercial.
 
Contract de mandat cu reprezentare Vezi Contract de mandat, Contract de mandat fara reprezentare.
 
Contract de mandat fara reprezentare Varietate a contractului de mandat care se distinge prin aceea ca mandatarul primeste imputernicirea de a contracta in numele sau propriu, dar in interesul mandantului, care nu doreste ca tertii sa cunoasca participarea sa la incheierea act (...)
 
Contract de master leasing Contract de leasing pentru inchirierea containerelor. Se disting: - term leasing (pe termen); - trip leasing (pe calatorie).
 
Contract de medie durata Contractele care se incheie pe o perioada de pana la 5 ani. Vezi si Contract de lunga durata, Contract de scurta durata.
 
Contract de munca Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
 
Contract de navlosire Contract prin care armatorul (navlosant) unei nave se obliga ca in schimbul unei sume de bani (navlu) sa transporte marfuri sau sa puna la dispozitia unei alte persoane (navlositor), in intregime sau partial, nava sa pentru transportul marf (...)
 
Contract de navlosire charter-party Varietate a contractului de navlosire care, de regula, se utilizeaza in cazul transportului de marfuri de masa (minereuri, produse petrolifere, cherestea, carbune, cereale etc.) cu nave tramp.
 
Contract de operare in pool "Operarea in pool" inseamna operarea in comun, in cartel. Prin acest contract se stabilesc: - partajarea echitabila a traficului; - un sistem unic de lucru, preturi sau reduceri de preturi; - capacitatea navelor care urmeaza a fi folosite.
 
Contract de optiuni Contract ale carui elemente esentiale sunt: a. pretul de exercitare al optiunii; pretul optiunii (premium); b. bursa sau banca prin care se incheie tranzactia; c. partile contractante - vanzatorul (option seller, writer, maker) si cumparato (...)
 
Contract de optiuni negociabile Produs bursier standardizat prin care cumparatorul optiunii isi cumpara dreptul de a se pronunta la scadenta sau pana la scadenta, intr-un moment conjunctural considerat de el favorabil, de a vinde partenerului sau sau de a cumpara de la pa (...)
 
Contract de participatie Contract de asociatie intre doua sau mai multe persoane care se inteleg sa puna in comun fie numai munca, fie munca si capital, fie numai capital intr-o anumita afacere si a carui data este in functie de durata obiectului participatiei.
 
Contract de prete-nom Acelasi lucru cu Contract de interpunere de persoane.
 
Contract de renta viagera Contract prin care o persoana (care devine debirentier) se obliga sa plateasca periodic o suma de bani (numita renta) unei alte persoane (care devine credirentier), pana la decesul acesteia. Este un contract cu titlu oneros, aleatoriu, cons (...)
 
Contract de report Contractul de report consta in "cumpararea pe bani gata a unor titluri de credit, care circula in comert, si in revanzarea simultana cu termen si pe un pret determinat catre aceeasi persoana a unor titluri de aceeasi specie." (art. 74 Cod C (...)
 
Contract de reprezentanta reciproca pentru vanzari generale Contract ce se incheie intre doua companii aeriene, care se angajeaza sa se reprezinte reciproc pe piata celeilalte parti, ca reprezentant general de vanzari, de legatura cu autoritatile de stat, de efectuare de reclama. Se admite practicar (...)
 
Contract de reprezentare Acelasi lucru cu Contract de agent (agentura).
 
Contract de reprezentare teatrala Contract prin care titularul dreptului de autor cedeaza unei persoane fizice sau juridice dreptul de a executa in public sau de a reprezenta o opera actuala sau viitoare, literara, dramatica, muzicala, dramatico-muzicala coregrafica sau o p (...)
 
Contract de schimb (de bunuri) Este un contract prin care partile - numiti copermutanti sau coschimbasi - isi dau respectiv un lucru pentru altul. (art. 1405 Cod Civil). Este un contract sinalagmatic, cu titlu oneros, comutativ, consensual si translativ de proprietate (s (...)
 
Contract de schimb avand ca obiect imobile Varietate de contract de schimb in virtutea caruia se schimba proprietatea a doua imobile (cu sau fara sulta) sau in schimbul transmiterii proprietatii asupra unui imobil, transmitatorul primeste alte drepturi. Imobilele ce nu pot fi vandut (...)
 
Contract de scurta durata Contractele care se incheie pentru operatiuni ocazionale si care de regula se executa dintr-o data, ori a caror executare nu depaseste in timp durata unui an. Vezi si Contract de lunga durata, Contract de medie durata.
 
Contract de service Contract intre un furnizor de masini si utilaje si un cumparator, prin care furnizorul se angajeaza sa-i asigure cumparatorului asistenta tehnica si piesele de schimb necesare bunei functionari a masinilor si utilajelor cumparate de la furn (...)
 
Contract de servicii gratuite Sinonim - contract dezinteresat Acel contract prin care o parte se obliga sa faca un serviciu fara a se insaraci pe sine si nici in scopul imbogatirii celeilalte parti, cum ar fi comodatul, mandatul gratuit, depozitul gratuit, imprumutul gr (...)
 
Contract de societate (civila) Este un contract prin care doua sau mai multe persoane (fizice sau juridice) se obliga, fiecare fata de celelalte, sa puna in comun aportul lor material si/sau de munca spre a constitui un fond si sa desfasoare impreuna o activitate in vede (...)
 
Contract de societate civila profesionala Varietate a contractului de societate civila, care se distinge prin aceea ca are ca parti doi sau mai multi avocati ce se asociaza in vederea desfasurarii de activitati specifice profesiei de avocat, si care participa la formarea capitalulu (...)
 
Contract de subantrepriza Contract in temeiul caruia o persoana numita subantreprenor se obliga fata de o alta persoana (avand calitatea de antreprenor intr-un contract de antrepriza preexistent) numita antreprenor principal sau general, sa execute unele din lucrari (...)
 
Contract de subinchiriere a unei suprafete locative Acord de vointe in virtutea caruia titularul unui contract de inchiriere a unei locuinte (numit locatar principal sau sublocator) se obliga sa asigure altei persoane (numita subchirias sau sublocatar) folosinta temporara a unei parti din su (...)
 
Contract de sublocatiune Acord de vointe in temeiul caruia locatarul care a dobandit folosinta temporara a unui bun pe baza unui contract de locatiune subinchiriaza unui tert (sublocatar) care se obliga sa-i plateasca chirie. Contractul de sublocatiune este o varie (...)
 
Contract de transport aerian international de marfuri Contract comercial ce se incheie intre expeditor si caraus, prin care transportatorul (carausul) se obliga fata de celalalt contractant (expeditorul) ca, in schimbul unei taxe de transport, sa transporte pe calea aerului anumite marfuri la (...)
 
Contract de transport auto international de marfuri Contract comercial incheiat intre expeditor si caraus, prin care acesta din urma se obliga fata de cel dintai, in schimbul unei taxe de transport, sa transporte anumite marfuri la destinatia stabilita si sa le elibereze la acea destinatie.
 
Contract de transport feroviar international de marfuri Varietate a contractului comercial de transport avand ca obiect bunuri mobile a caror cantitate (greutate sau volum) depaseste limitele admise prin regulamente pentru bagaje sau mesagerii si presupunand utilizarea ca mijloace de transport a (...)
 
Contract de transport fluvial international de marfuri Specie a contractului de navlosire care se dinstinge prin aceea ca se incheie prin conosament (in optica Codului comercial roman polita de incarcare) si scrisoare de trasura fluviala, obiectul sau fiind transportul de marfuri pe fluviile in (...)
 
Contract de tranzactie Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, constand in renuntari reciproce la pretentii sau in prestatii noi, savarsite (...)
 
Contract de trust Contract de intermediere avand ca obiect un raport fiduciar referitor la drepturile patrimoniale, in virtutea caruia o persoana numita settlor, transmite un bun unei alte persoane, numita trustee, care la randu-i se obliga sa dispuna de ace (...)
 
Contract de turism Contract in virtutea caruia o persoana juridica (agentiie, birou, organizatie de turism) isi asuma obligatia ca, in schimbul unei sume de bani numita pret, sa procure unei persoane fizice (turist) un sejur sau un voiaj, asigurandu-i reconfo (...)
 
Contract de vanzare-cumparare Contractul de vanzare-cumparare este conventia prin care o persoana, numita vanzator, transmite altei persoane, numita cumparator, dreptul sau de proprietate - sau alte drepturi (reale sau de creanta) - in schimbul unei sume de bani, numita (...)
 
Contract declarativ Contract care se distinge prin aceea ca recunoaste, constata, confirma si consolideaza situatii juridice preexistente. Contractul declarativ produce efecte juridice atat pentru viitor, incepand cu momentul incheierii lui, cat si pentru trec (...)
 
Contract dezinteresat Acelasi lucru cu Contract de servicii gratuite.
 
Contract fara nume Acelasi lucru cu Contract nenumit.
 
Contract fortat Acel contract pe care suntem obligati prin lege sa il incheiem. Ca si contractul de adeziune, continutul sau este stabilit prin lege. Vezi si Contract negociat.
 
Contract forward Contract clasic de vanzare-cumparare ce se negociaza si se incheie pe piata fizica pentru orice fel de marfa, valuta, hartie de valoare, servicii, la un pret fix si cu exigibilitatea la o data in viitor. Este un contract ferm, cu elemente c (...)
 
Contract futures Contract de vanzare-cumparare, cu clauze uniforme, ce confera fiecarei parti posibilitatea de a-l compensa, oricand pana la implinirea termenului si posibilitatea de a-si executa obligatiile contractuale la scadenta cuvenita, in baza unei n (...)
 
Contract futures pe rata dobanzii Titlu financiar derivat, negociat si incheiat la bursa, care are ca suport un instrument de datorie purtator de dobanda (activ fizic), prin care investitorul cumpara dobanda pe care activul fizic o poate produce intr-o perioada determinata, (...)
 
Contract futures pe rata dobanzii pe termen lung Contract futures pe rata dobanzii ce se refera la obligatiuni de tezaur pe 15-30 de ani. Pretul se exprima ca o cota procentuala din valoarea nominala si nu ca diferenta fata de indicele 100, iar pasul de cotatie este de 1/32% si nu de 0,01 (...)
 
Contract futures pe rata dobanzii pe termen scurt Contract futures pe rata dobanzii ce prezinta urmatoarele componente: a. valoarea nominala - este o valoare standard fixata de bursa, in fapt o unitate de tranzactie, de regula cuprinsa intre 100.000 si 1000.00; b. livrarea - termenul final (...)
 
Contract generator de drepturi de creanta Sinonim - contract generator de raporturi de obligatii Contract prin efectul caruia se creeaza numai drepturi de creanta (adica, numai raporturi de obligatii). Drepturile de creanta fiind infinite ca numar si de o mare varietate, la randul (...)
 
Contract generator de raporturi de obligatii Acelasi lucru cu Contract generator de drepturi de creanta.
 
Contract gratuit Vezi Contract cu titlu gratuit.
 
Contract in folosul unei terte persoane Acelasi lucru cu Stipulatia pentru altul.
 
Contract Interline Contract de cooperare prin care doi carausi aerieni convin sa-si recunoasca reciproc documentele de transport, in baza carora companiile pot imbarca la bordul navei pasageri, bagaje si marfuri. Este un document juridic elaborat de IATA, car (...)
 
Contract leonin Contract prin care una dintre parti isi atribuie totalitatea castigurilor, in dauna celeilalte. Vezi Clauza leonina.
 
Contract mixt Contract in al carui continut coexista componente specifice a cel putin 2 contracte diferite, dar care, datorita prevalentei unora dintre ele asupra celorlalte, dobandeste regimul juridic al contractului care prevaleaza. Spre exemplu, contr (...)
 
Contract negociat Acel contract in care toate conditiile si clauzele lor, natura, intinderea si calitatea prestatiilor la care se obliga partile contractante sunt rezultatul negocierilor libere. Acesta este tipul traditional de contract. Vezi si Contract de (...)
 
Contract nenumit Sinonim - contract fara nume Contractul nereglementat expres de lege si lipsit de o denumire legala. Existenta acestui tip de contract se explica prin principiul libertatii contractuale. Astfel, partile pot incheia orice fel de contracte cu (...)
 
Contract numit Contract reglementat prin dispozitii exprese ale Codului Civil si ale altor legi civile si calificate prin denumiri speciale in acord cu operatiile juridice pe care le genereaza. Spre exemplu: - vanzarea-cumpararea, - locatiunea, - mandatul (...)
 
Contract oneros Vezi Contract cu titlu oneros.
 
Contract pentru prestari de servicii Fac parte din aceasta grupa de contracte, toate acelea avand ca obiect o prestare de servicii la care se obliga una dintre parti in favoarea celeilalte parti. Spre exemplu: - transportul international, - mandatul comercial international, - (...)
 
Contract prealabil Vezi Promisiune de contract.
 
Contract principal Contract ce are valoare juridica de sine statatoare si care nu este dependent de nici un alt contract. Spre exemplu: - vanzarea-cumpararea; - mandatul; - depozitul; - comodatul, etc. Soartea juridica a contractului principal afecteaza in mo (...)
 
Contract real Acel contract pentru a carui formare, pe langa acordul de vointa al partilor, este necesara si remiterea materiala a lucrului care este obiectul prestatiei uneia din parti. Spre exemplu: - imprumutul de consumatie - mutuum, - imprumutul de (...)
 
Contract simplu Contract ce vizeaza o singura operatie juridica si economica si a carui formare presupune ca suficient un singur acord de vointa. Spre exemplu: - vanzarea-cumpararea; - comodatul; - depozitul; - mandatul etc. Vezi si Contract complex, Contr (...)
 
Contract sinalagmatic Sinonim - contract bilateral Art.943 Cod Civil prevede: "Contractul este bilateral sau sinalagmatic cand partile se obliga reciproc una catre alta".
 
Contract sinalagmatic imperfect Contract unilateral in care obligatiile partilor, desi reciproce, nu sunt interdependente. Aceasta categorie de contracte este controversata.
 
Contract solemn Acel contract pentru a carui incheiere valabila este necesar ca acordul de vointa al partilor sa imbrace o anumita forma sau sa fie insotit de anumite solemnitati prevazute de lege. Simplul acord de vointa este insuficient pentru a avea val (...)
 
Contract translativ de drepturi Contractul prin efectul caruia se opereaza o transmitere de drepturi reale sau de creanta intre parti.
 
Contract unilateral Art 944 Cod Civil prevede: "Contractul este unilateral cand una sau mai multe persoane se obliga catre una sau mai multe persoane, fara ca acestea din urma sa se oblige". Spre exemplu: - donatia, - comodatul, - mandatul, - depozitul, - fide (...)
 
Contract unitar Acele contracte care, potrivit naturii lor, comporta un singur acord de vointa intre parti. Din punct de vedere structural, aceste contracte pot avea o alcatuire monolitica, cum este bunaoara vanzarea comerciala internationala, mandatul com (...)
 
Contracte cost plus (Cost plus un procent din profit)Rezultatul (profitul sau pierderea) aferent contractului poate fi evaluat credibil atunci cand:(i) este probabil ca intreprinderea va inregistra beneficii economice aferente contractului; si(ii) costurile co (...)
 
Contracte de constructii cu pret fix (pretul convenit la inceputul contractului)Rezultatul contractului (profitul sau pierderea) poate fi estimat credibil atunci cand toate conditiile urmatoare sunt indeplinite:(i) veniturile contractuale totale pot fi evaluate credibil;(ii) (...)
 
Contractor Acelasi lucru cu Antreprenor.
 
Contractul Din punct de vedere etimologic, termenul "contract" provine din latinescul contrahere (a trage impreuna). din punct de vedere juridic, contractul reprezinta, conform prevederilor articolului 942 Cod civil, acordul de vointa dintre doua sau (...)
 
Contractul de consignatie Este contractul prin care una din parti, consignantul incredinteaza altei persoane, numita consignatar, marfuri spre a le revinde in nume propriu, la un pret dinainte stabilit, pe contul consignantului, cu obligatia fie de a remite celui di (...)
 
Contractul de cont curent Prin c.c.c., partile se inteleg ca in loc sa achite separat si imediat creantele lor reciproce izvorate din prestatiile facute de una catre cealalta, lichidarea sa se faca la un anumit termen, prin achitarea soldului de catre partea care va (...)
 
Contractul de leasing Leasingul este la acest moment, pe plan international, unul dintre cele mai raspandite mijloace de realizare a finantarilor. leasing-ul era, pana nu demult, un contract intalnit mai cu seama in legislatia comerciala internationala, fiind im (...)
 
Contractul de prestari de servicii de audit Prevederile de baza ale contractului de prestari de servicii de audit sunt: partile contractante; obiectul contractului; durata prestarii serviciilor; descrierea auditului financiar si rapoarte; utilizarea raportului de audit financiar; tar (...)
 
Contractul de report Asupra obligatiunilor de Stat sau altor titluri de credit circuland in comert, este un contract care consta in cumpararea de catre reportator, pe bani gata de titluri de credit de stat (de exemplu: obligatiuni de stat) sau alte titluri de c (...)
 
Contradictorialitate Principu de baza al judecatii, potrivit caruia probele administrate in cauza sunt supuse discutiei. Vezi art.289 Cod Procedura Penala.
 
Contraexpertiza Mijloc de proba concretizat intr-o noua expertiza ceruta de partea din proces nemultumita de felul cum a fost efectuata expertiza admisa si ordonata de instanta la cererea celeilalte parti. Contraexpertiza poate fi efectuata de un singur ex (...)
 
Contrafacerea obiectului unei inventii Conform art. 299 Cod Penal, contrafacerea sau folosirea, fara drept, a obiectului unei inventii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
 
Contrainscris Denumire data inscrisului constatator al actului secret intocmit de parti in caz de simulatie. Este intotdeauna un inscris sub semnatura privata despre a carui existenta au cunostinta numai partile semnatare.
 
Contraoferta Manifestare unilaterala de vointa prin care destinatarul unei oferte propune ofertantului propriile sale conditii de incheiere a contractului, diferite de cele continute in oferta ce i-a fost adresata. Contraoferta nu valoreaza acceptare a (...)
 
Contrapartida - credite interne Sub aceasta denumire sunt regrupate: creditele acordate statului (sub forma achizitiei de titluri publice si care reflecta creantele asupra Trezoreriei); creditele interne acordate economiei (sub forma creditelor acordate agentilor economic (...)
 
Contrapartida exterioara Reprezinta expresia contabila a influentei relatiilor internationale asupra masei monetare. Astfel, soldul balantei de plati exercita o influenta directa asupra nivelului masei monetare. Un import de marfuri antreneaza o diminuare a incasar (...)
 
Contraprotest Protest prin care se constata refuzul de plata al indicatului la nevoie sau al acceptantului pentru onoare.
 
Contrarietatea de interese In cazul asociatilor unei societati in nume colectiv: asociatul care, intr-o operatiune determinata, are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societatii, nu poate lua parte la nici o deliberare sau decizie pr (...)
 
Contrastalii Crestere a navlului, a pretului ce se plateste armatorului, pentru nerespectarea termenului stabilit pentru incarcarea sau descarcarea vasului, a numarului de zile fixat. Problema contrastaliilor trebuie sa fie permanent in atentia navlosit (...)
 
Contrastalii extraordinare Acelasi lucru cu Supercontrastalii.
 
Contraventie Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor), constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctio (...)
 
Contribuabil Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
 
Contribuabil Orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat, in conditiile legii.
 
Contributii interne Se formeaza din resursele degajate din prorpia activitate pe care o desfasoara firma, astfel asistam la un proces de autofinantare, cu importanta deosebita asupra asigurarii autonomiei financiare.
 
Contributii sociale obligatorii Orice contributii care trebuie platite, in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru protectia somerilor, asigurari de sanatate sau asigurari sociale.
 
Controale generale in sistemele informationale computerizate Politici si proceduri care se refera la multe aplicatii si care sustin functionarea eficienta a controalelor aplicatiilor contribuind astfel la asigurarea unei functionari adecvate continue a sistemelor informatice. Controalele informatice (...)
 
Control conjugat In cadrul grupurilor de societati, consta in impartirea puterii de decizie la o societate exploatata in comun, in virtutea unui acord intre asociati sau actionari. El se exercita atunci cand sunt indeplinite, in mod cumulat, urmatoarele con (...)
 
Control de calitate Scopul controlului calitatii este de a stabili standarde si de a furniza instructiuni privind: politicile si procedurile unei firme de audit referitoare la activitatea de audit in general proceduri referitoare la munca delegata asistentilor (...)
 
Control de detectare Sunt efectuate asupra unui grup de operatiuni de aceeasi natura (prin sondaj) cu scopul de a descoperi anomaliile in functionarea sistemului sau al asigurarii ca aceste anomalii nu exista.
 
Control de prevenire Se realizeaza in timpul derularii operatiunilor inainte de a se trece la faza urmatoare si, de regula, inaintea inregistrarii operatiunii respective.Aceste controale se materializeaza intr-o semnatura sau viza pe documente.
 
Control exclusiv In cadrul grupului de societati, controlul exclusiv este dat de capacitatea societatii consolidante de a conduce, direct sau indirect, societatea consolidata. Controlul exclusiv se exercita sub urmatoarele forme: a) prin detinerea majoritat (...)
 
Control financiar public intern Intregul sistem de control intern din sectorul public, format din sistemele de control ale entitatilor publice, ale altor structuri abilitate de Guvern si dintr-o unitate centrala care este responsabila de armonizarea si implementarea princ (...)
 
Control intern Sistem conceput pentru a oferi o asigurare rezonabila privind atingerea obiectivelor managementului in urmatoarele domenii : fiabilitatea raportarii financiare, eficacitatea si eficienta operatiunilor si respectarea legilor si reglementaril (...)
 
Control reciproc Presupune separarea functiilor (sarcinilor) de serviciu prin obiectivele compartimentului productie, personal, calitatea serviciilor si a productiei si comercializarea lor.
 
Controlul accesului Proceduri proiectate sa restrictioneze accesul la echipamentele terminale, programele si datele conectate. Controlul accesului consta in "autentificarea utilizatorului" si "autorizarea utilizatorului". "Autentificarea utilizatorului" se rea (...)
 
Controlul aplicatiilor in sistemele informatice Proceduri manuale sau automate care opereaza de obicei la nivelul proceselor intreprinderii. Controlul aplicatiilor poate fi de natura preventiva sau de detectare si este proiectat sa asigure integritatea inregistrarilor contabile. In conse (...)
 
Controlul dezvoltarii programelor Proceduri menite sa previna sau sa detecteze modificarile inadecvate aduse programelor informatice care sunt accesate cu ajutorul terminalelor conectate on-line. Accesul poate fi restrictionat prin controale cum ar fi folosirea unor program (...)
 
Controlul exclusiv Inseamna puterea de a dirija politicile financiare si operationale ale unei entitati sau intreprinderi pentru a obtine beneficii din activitatea ei.
 
Controlul financiar preventiv Este activitatea prin care se verifica legalitatea si regularitatea operatiunilor efectuate pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, inainte de aprobarea acestora.Controlul financiar preventiv consta in verificarea sistematic (...)
 
Controlul financiar preventiv delegat Se organizeaza si se exercita de catre autoritatile competente, in mod unitar la ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si ai bugetului oricarui fond special, la Fondul National (...)
 
Controlul financiar preventiv propriu Se organizeaza si se exercita de catre autoritatile competente, in mod unitar la toate entitatile publice si asupra tuturor operatiunilor cu impact financiar asupra fondurilor publice si patrimoniului public;se exercita, prin viza, de catre (...)
 
Controlul in comun (concomitent) Presupune impartirea controlului intre asociati, respectiv pentru luarea deciziilor este nevoie de acordul unanim al partilor.
 
Contul contabil Instrumentul (modelul, procedeul) folosit in contabilitate pentru a inregistra, calcula si controla existentul si modificarile in sens contrar (cresteri, micsorari) ale fiecarui elemenet bilantier, pe o anumita perioada de timp. Cea mai sim (...)
 
Contul de profit si pierdere Sinonim - Contul de rezultate In contabilitate, descrie si explica rezultatul contabil prin prisma structurilor de cheltuieli si venituri care le-au determinat, implicit a activitatilor consumatoare si producatoare de rezultate. Structura c (...)
 
Contul de profit si pierdere Cuprinde rezultatele activitatii desfasurate de intreprindere pe parcursul unei perioade de raportare; acesta ne furnizeaza cativa indicatori importanti pentru aprecierea performantei intreprinderii: profitul sau pierderea din exploatare, p (...)
 
Contul de rezultate Acelasi lucru cu Contul de profit si pierdere.
 
Contul de rezultate =contul de profit si pierdere; vezi definitia contului de profit si pierdere.
 
Contul mijloacelor economice Vezi Cont.
 
Contul proceselor economice Vezi Cont.
 
Contul surselor economice Vezi Cont.
 
Contumacie Termen ce provine din latinescul contumasacis - "nesupunere", si este folosit pentru a desemna lipsa de la judecata. Lipsa se datoreste neprezentarii inculpatului, desi a fost legal citat sau acesta se sustrage judecatii. Neprezentarea part (...)
 
Conturi analitice Functioneaza dupa aceleasi regulidupa care functioneaza si contul sintetic de care apartin , deoarece in ambele categorii de conturi se inregistreaza aceleasi elemente patrimoniale si deci au acelasi continut economic. Cu toate acestea refl (...)
 
Conturi anuale Conturi constituite din bilant, contul de pierdere si profit si anexa (care sunt anexate raportului de gestiune ale unei societati pe actiuni). Vezi si Document de sinteza.
 
Conturi bifunctionale Sunt conturile care, la un moment dat, pot avea fie sold debitor (incadrandu-se in categoria conturilor de activ), fie sold creditor (incadrndu-se in categoria conturilor de pasiv);.
 
Conturi bilantiere = conturi permanente; vezi definitia conturilor permanente;.
 
Conturi corespondente Conturile care reflecta o legatura intre debitul ( D ) si creditul ( C ) acestora, legatura stabilita cu ocazia inregistrarii operatiilor economice in conturi.
 
Conturi de activ In general se poate afirma ca sunt conturi de activ conturile de bunuri economice si de cheltuieli.
 
Conturi de capitaluri In general sunt conturi cu functia contabila de pasiv (de exemplu, 101 - Capital social).
 
Conturi de cheltuieli Cheltuielile prin definitie micsoreaza capitalurile proprii, iar functia contabila a conturilor de cheltuieli este opusa functiei contabile a capitalurilor proprii, astfel cheltuielile sunt asimilate conturilor de activ (de exemplu 601 - Ch (...)
 
Conturi de imobilizari In general sunt conturi cu functia contabila de activ (de exemplu, 201 - cheltuieli de constituire ).
 
Conturi de ordine si evidenta Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activul si pasivul unitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta. In aceasta categorie se c (...)
 
Conturi de pasiv In general se poate afirma ca sunt conturi de pasiv conturile de surse si conturile de venituri.
 
Conturi de procese =conturi temporare; vezi definitia conturilor temporare.
 
Conturi de rezultate Acelasi lucru cu Conturi temporare.
 
Conturi de stocuri si productie in curs de executie In general sunt conturi cu functia contabila de activ (de exemplu, 300 - Materii prime ).
 
Conturi de terti In general sunt conturi cu functia contabila de pasiv (de exemplu, 401 - Furnizori).
 
Conturi de valori Acelasi lucru cu Conturi permanente.
 
Conturi de venituri Cantitatea de capital circulant consumata, in expresie fizica, pentru obtinerea unui bun economic.
 
Conturi la banci Conturile la banci cuprind: valorile de incasat, cum sunt: - cecurile si efectele comerciale depuse la banci, - disponibilitatile in lei si valuta, - cecurile unitatii, - creditele bancare pe termen scurt, - dobanzile aferente disponibilita (...)
 
Conturi monofunctionale Cantitatea de capital circulant consumata, in expresie fizica, pentru obtinerea unui bun economic.
 
Conturi permanente Sinonim - conturi de valori In contabilitate, se refera la conturile de activ, de pasiv si capitaluri proprii, asa cum apar ele in bilant. In timp ce conturile temporare se inchid periodic (de obicei la sfarsitul exercitiului), conturile pe (...)
 
Conturi permanente Numite si conturi bilantiere, sunt conturile ce reprezinta elementele bilantului ( active, capitaluri proprii si datorii). La sfarsitul perioadelor de gestiune, conturile permanente suporta procedural o operatie de inchidere, de stabilire a (...)
 
Conturi semnificative Se definesc ca "acele conturi a caror valoare reprezinta o parte importanta din conturile anuale sau cele care prin natura lor ar putea reprezenta o parte importanta din acestea si care pot ascunde erori sau inexactitati semnificative a car (...)
 
Conturi sintetice Sunt conturile de baza ale contabilitatii, cu ajutorul carora se reflecta bunurile economice, procesele economice si sursele de finantare a acestora in unitatea lor , grupate dupa caracteristicile generale, iar conturile analitice sunt folo (...)
 
Conturi temporare Sinonim - conturi de rezultate In contabilitate, se refera la conturile de venituri si de cheltuieli si fac obiectul contului de profit si pierdere (ca document de sinteza). In timp ce conturile temporare se inchid periodic (de obicei la sf (...)
 
Conturi temporare Numite si conturi de procese, sunt conturile de cheltuieli (clasa 6) si venituri (clasa 7) ce fac obiectul contului de rezultate 121 Profit si pierdere. Procedura de inchidere pentru conturile temporare: la aceste conturi este nevoie sa cal (...)
 
Conturile de regularizare si asimilate 1. Ca parte a activului bilantier, alaturi de activele imobilizate, activele circulante, si primele privind rambursarea obligatiunilor. La modul general, conturile de regularizare sunt o consecinta a repartizarii chelltuielilor si venituril (...)
 
Conturile la banci Se refera la cecuri de incasat, disponibilitati in lei si devize si sume in curs de decontare. Disponibilitatile sau depozitele aflate in conturile bancare pot functiona in mod curent sau la termen.
 
Conventie Sinonim (in unele contexte) - contract Act prin care se exprima vointa a doua sau mai multe parti de a colabora pe plan economic, stiintific, diplomatic, cultural, militar etc., stabilindu-se drepturile si obligatiile participantilor.
 
Conventie de arbitraj Acordul partilor contractului de comert international de a supune litigiul ivit intre ele in legatura cu executarea acelui contract arbitrajului. Conventia de arbitraj se poate prezenta sub doua forme: - clauza compromisorie, si - compromis (...)
 
Conventie de credit Un contract incheiat intre banca si clientul acesteia caruia ii acorda o limita de credit.
 
Conventie de porte-fort Sinonim - promisiune pentru altul Conventie prin care promitentul se obliga fata de creditorul promisiunii sa determine o terta persoana sa ratifice contractul semnat de primele doua persoane in absenta celei de-a treia. Promitenul promite (...)
 
Conventie economica Intelegere, acord prin care se reglementeaza modul concret de participare a doi sau mai multi parteneri la o anumita forma de colaborare, cooperare sau chiar la mai multe asemenea forme.
 
Conventie monopolista Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor), fie intre marile monopoluri in scopul impart (...)
 
Convertibilitate Libertatea de a schimba o moneda contra altei monede fara control guvernamental sau restrictii ale bancii centrale. In situatia in care rezidentii sau nerezidentii pot sa cumpere nelimitat, in acelasi timp, orice fel de moneda pe o anumita (...)
 
Convertibilitate Prin convertibilitate se intelege dreptul rezidentilor si al nerezidentilor de a schimba moneda nationala cu alta moneda straina, prin vanzare - cumparare pe piata, fara nici o restrictie din punct de vedere al sumei schimbate, al scopului (...)
 
Convertibilitate externa Reprezinta insusirea legala a unei monede de a fi schimbata cu o alta moneda in mod liber prin vanzare-cumparare la un anumit pret, in functie de situtatia pietei convertibilitatea externa in valuta este rezervata numai persoanelor nerezide (...)
 
Convertibilitate in valuta Ca forma a convertibilitatii care se practica in prezent, a fost adoptata de tarile europene in anul 1958, si da posibilitatea transformarii unei monede in alta. In conditiile convertibilitatii interne, atat rezidentii cat si nerezidentii p (...)
 
Convertibilitate interna Este definita ca reprezentand insusirea legala pe care o are o moneda de a se preschimba pe o alta moneda pe un teritoriu delimitat, al tarii de origine. aceasta convertibilitate poate fi limitata numai pentru anumite operatii sau poate fun (...)
 
Convertibilitate metalica S-a practicat in perioada etalonului aur-monede, mecanismul acesteia dand posibilitatea schimbarii in aur a intregii cantitati de bancnote detinute de populatie sau de agentii economici.
 
Convoi (de transport) Forma de organizare a transportului de marfuri bazat pe utilizarea grupata a doua sau mai multe mijloace de transport care urmeaza acelasi traseu. In transporturile feroviare convoiul este un tren de marfa care asigura prelua (...)
 
Coordonatele politicii monetare a BNR in perioada 2000-2005 Caracteristici generale ale politicii monetare in perioada 2000-2005 Reducerea inflatiei din ultimii ani a fost rezultatul unui mix de politici economice favorabile dezinflatiei, cu o politica monetara si fiscala restrictive si o politica a (...)
 
Copartas Persoana ce detine o cota-parte din dreptul de proprietate asupra unui bun ori asupra unei mase de bunuri, sau asupra unei universalitati de bunuri. Copartasul poate incheia cu ceilalti coproprietari sau indivizari un contract de partaj sau (...)
 
Copermutant Denumire generica data oricareia dintre partile unui contract de schimb.
 
Coposesie Termen ce, in limbajul juridic uzual, desemneaza posesia exercitata in comun de doua sau mai multe persoane. Coposesia exercitata cu buna credinta timp de 10-20 de ani sau chiar cu rea credinta timp de cel putin 30 de ani este susceptibila (...)
 
Copresedinte Persoana care indeplineste functia de presedinte impreuna cu altcineva.
 
Coproprietar Persoana care stapaneste o proprietate in comun cu altcineva.
 
Coproprietate Drept de proprietate pe care il au doua sau mai multe persoane, simultan si concurent, a caror proprietate este divizata intre ele in cote-parti, fara ca bunul respectiv sa fie fractionat in materialitatea sa. Ceea ce este fractionat este n (...)
 
Copyright Termen anglo-american care desemneaza dreptul de reproducere a unui text original, produs, etc.
 
Corespondenta conturilor Legatura dintre debitul ( D ) si creditul ( C ) conturilor, stabilita cu ocazia inregistrarii operatiilor economice in conturi.
 
Corp delict Mijloc material de proba. Conform art.95 Cod Procedura Penala, sunt corpuri delicte obiectele care au fost folosite sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea unei infractiuni, precum si obiectele care sunt produsul infractiunii.
 
Corporatie O firma organizata sub forma societatilor comerciale pe actiuni. De regula corporatia este o mare firma care prin forta si pozitia ei pe piata are un rol important in viata economica a unei tari si chiar pe piata mondiala, in cazul marilor (...)
 
Corpus Vezi Posesie.
 
Corpus delicti Expresie din limba latina "corpul crimei" Dovada concreta a infractiunii savarsite.
 
Cos valutar Modalitatea de a crea un etalon artificial de valoare. Instrument de rezerva menit sa inlocuiasca atat etalonul aur (care nu mai poate fi utilizat datorita demonetizarii aurului) cat si etalonul dolar SUA (ce nici el nu mai este agreat deoa (...)
 
Coschimbas Sinonim - copermutant (Arhaism) parte dintr-un contract de schimb.
 
Cost In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu. In sens economic, expresia in bani a eforturilor agentilor economici pentru producerea si desfacerea de bunuri si servicii. Vezi si Ch (...)
 
Cost al marfurilor vandute Acelasi lucru cu Cheltuieli privind marfurile.
 
Cost and freight Vezi CFR.
 
Cost complet Cost de productie care cuprinde totalitatea cheltuielilor efectuate de o unitate economica pentru fabricarea si realizarea unui produs sau a productiei marfa. Costul complet include: - costul de uzina, la care se adauga - cheltuielile afere (...)
 
Cost de achizitie Costul de achizitie al unui bun este egal cu pretul de cumparare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare si alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea in stare de utilizare sau intrarea in gestiune a bunului r (...)
 
Cost de productie Expresia in bani a consumului de factori de productie necesar producerii si vanzarii de bunuri materiale si servicii, concretizat in cheltuieli pentru materii prime, materiale, combustibil, energie, salarii, masini unelte, utilaje, instalat (...)
 
Cost de vanzare Cheltuielile legate de formarea (intrarea), mentinerea si dezvoltarea activitatilor proprii unei firme pe o anumita piata. Partea principala a costului vanzarii o formeaza cheltuielile promotionale.
 
Cost direct Acelasi lucru cu Cheltuieli directe.
 
Cost global Vezi Cost.
 
Cost global fix Vezi Cost.
 
Cost global total Vezi Cost.
 
Cost global variabil Vezi Cost.
 
Cost indirect Acelasi lucru cu Cheltuieli indirecte.
 
Cost insurance and freight Vezi CIF.
 
Cost marginal Vezi Cost.
 
Cost mediu Vezi Cost.
 
Cost mediu fix Vezi Cost.
 
Cost mediu ponderat Abreviat - CMP In contabilitate, metoda "costului mediu ponderat" presupune calcularea costului fiecarui element pe baza mediei ponderate a costurilor elementelor similare aflate in stoc la inceputul perioadei si a costului elementelor simi (...)
 
Cost mediu total Vezi Cost.
 
Cost mediu variabil Vezi Cost.
 
Cost si navlu Cost and Freight (CFR) Conditii de livrare INCOTERMS. In cadrul contractelor incheiate cu aceasta clauza, partile trebuie sa cada de acord asupra unor probleme legate de transportul maritim: cine va suporta costul diverselor cheltuieli, sta (...)
 
Cost suplimentar Vezi Cost.
 
Cost unitar Vezi Cost.
 
Cost variabil Cost ce creste sau descreste in functie de dinamica productiei.
 
Cost, asigurare si navlu Vezi CIF.
 
Costul de achizitie Este format din pretul de cumparare al bunului (inscris in factura emisa de furnizor), taxe care nu se mai recupereaza (taxe vamale, accize s.a.), cheltuieli de transport si eventuale cheltuieli de monetare si punere in functiune a activulu (...)
 
Costul de productie Cuprinde cheltuielile directe plus cheltuielile indirecte de productie, repartizate rational asupra produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate. Alaturi de aceste elemente, in costul de productie al unei imobilizari p (...)
 
Costul initial al activului Include de asemenea costul demontarii si mutarii activului precum si costurile de restaurare a amplasamentului la sfarsitul duratei de viata a activului.
 
Costul mediu ponderat ( CMP ) Costul fiecarui element este determinat pe baza mediei ponderate a costurilor elementelor similare aflate in stoc la inceputul perioadei si a costului elementelor similare produse sau cumparate in timpul perioadei. Media poate fi calculata (...)
 
Costul productiei Reprezinta cheltuielile cu factorii de productie utilizati si consumati in acest scop sau, altfel spus, cat il costa pe intreprinzator producerea unui bun sau serviciu.
 
Costul stocurilor Trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc in prezent. El cuprinde costurile directe si alocarea regiei de product (...)
 
Costurile directe aferente stocurilor Includ pretul de achizitie al materialelor, costurile cu manopera directa, costurile de transport, taxele vamale de import, costurile cu asigurarea si manipularea bunurilor.Reducerile comerciale si financiare trebuie deduse din costul stocu (...)
 
Costurile sociale Reprezinta toate cheltuielile statului si ale populatiei, renuntarile pe care acesta trebuie sa le accepte in vederea realizarii reformei economice si a economiei de piata eficiente.
 
Cota parte 1. Fractiune a dreptului de proprietate comuna asupra unui bun sau asupra unei mase de bunuri. 2. Fractiune dintr-o mostenire prin care se desemneaza intinderea rezervei succesorale sau a cotitatii disponibile ori a drepturilor succesorale (...)
 
Cotare la bursa 1. Determinarea cursului (pretului) la care se fac tranzactiile pe piata bursiera. 2. Inscrierea la cota bursei a unui curs care s-a format pentru o valoare (titlu) admisa la bursa. Determinarea cursului unei valori mobiliare este in functi (...)
 
Cotatie Vezi Valoare bursiera a actiunii.
 
Cotitate disponibila Sintagma ce desemneaza acea parte a patrimoniului succesoral al unei persoane care excede rezervei succesorale si cu referire la care titularul respectivului patrimoniu poate dispune atat prin acte juridice intre vii cu titlu gratuit, cat s (...)
 
Cotizatie Suma fixa pe care o platesc periodic membrii unei organizatii, ai unei asociatii etc.
 
CPA Clasificarea produselor asociate activitatilor. Este un nomenclator general de produse pentru tarile CEE, are o corespondenta directa cu NACE (Nomenclatorul de activitati economice din Uniunea Europeana) si va fi implementat printr-un regul (...)
 
CPA 2002 CPA este Clasificarea Produselor asociate Activitatilor utilizata de Uniunea Europeana.Verisunea 2002.
 
CPC Clasificarea centrala a produselor. Este primul nomenclator general de produse elaborat de O.N.U. si adoptat cu titlu provizoriu in luna februarie 1989. Nu este integrat complet in CITI (Clasificarea Internationala Standard (rev. 3), adopta (...)
 
CPC 1.1 Central Product Classification, Version 1.1 Clasificarea Centralizata de Produse, Versiunea 1.1.
 
CPI Abreviere engleza - "Consumer Price Index" Indicele pretului pentru bunurile de consum.
 
CPSA Clasificarea produselor si serviciilor asociate activitatilor. Este un nomenclator de produse si servicii din Romania, aliniat la CPA (Clasificarea produselor asociate activitatilor). Vezi spre exemplu Hotararea Guvernului nr. 53 din 25 ian (...)
 
Cresterea rolului de consiliere Este o evolutie necesara deoarece rolul pedagogic al auditorului creste in permanenta, intrucat acesta participa din ce in ce mai mult la formarea responsabililor din domeniul sau, dar mai ales pentru implementarea Controlului intern.
 
Creanta Dreptul patrimonial al unei persoane fizice sau juridice (creditor) asupta altei persoane fizice sau juridice (debitor), de executare a unei obligatii, de restituire a unui bun, a unei sume de bani, de realizare a unui serviciu etc. Orice c (...)
 
Creanta certa Sintagma ce desemneaza creanta ce are o existenta neindoielnica in sensul ca asupra ei nu s-a conturat un litigiu. Certitudinea creantei reprezinta o conditie pentru promovarea urmatoarelor demersuri procedurale: - formularea unei cereri de (...)
 
Creanta comerciala Acelasi lucru cu Creanta din exploatare.
 
Creanta dubioasa Acelasi lucru cu Creanta incerta.
 
Creanta exigibila Sintagma ce desemneaza creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare, la nevoie chiar silita, poate fi ceruta de catre creditor. Exigibilitatea creantei difera dupa cum aceasta este pura si simpla sau afectata de modalitati. Astfel, (...)
 
Creanta financiara Creanta legata de participatii, imprumuturi acordate pe termen lung, depozite si garantii platite etc. Creantele financiare sunt active imobilizate.
 
Creanta incerta Sinonim - Creanta dubioasa Creanta a caror recuperare este incerta, deoarece situatia financiara a debitorului este compromisa (situatie de faliment, incapacitate temporara de plata etc.). Creantele constatate la inventar ca incerte sunt vi (...)
 
Creanta irecuperabila Creanta definitiv pierduta de intreprindere (din cauza disparitiei debitorului, procedurile de recuperare au esuat, renuntarea la o creanta datorita modicitatii sumei etc.).
 
Creanta lichida Sintagma ce desemneaza creanta avand un cuantum precis determinat. Sunt lichide creantele ce au ca obiect o suma de bani determinata sau o cantitate de bunuri generice determinata. Nu pot fi calificate lichide creantele al caror cuantum urm (...)
 
Creanta litigioasa Creanta contestata ca valoare de catre debitori. Creantele constatate la inventar ca litigioase sunt virate din contul 411 "Clienti" sau 461 "Debitori diversi" in contul 416 "Clienti incerti", la valoarea aflata inlitigiu, inclusiv TVA.
 
Creanta ordinara Creanta care nu prezinta riscuri privind incasarea.
 
Creanta pasiva Acelasi lucru cu Datorie.
 
Creante comerciale Sunt cele mai semnificative fiind compuse din creantele fata de clienti si efecte de primit.
 
Creante din exploatare Sinonim - Creanta comerciala Valori de incasat din vanzari pe credit, de bunuri rezultate din exploatare (produse, lucrari, servicii). Sunt generate de ciclul de exploatare al intreprinderii (cum sunt creantele-clienti, efectele comerciale (...)
 
Creante din interese de participare Reprezinta creantele generate de relatiile de decontare ale intreprinderii cu intreprinderile asociate (asupra carora se exercita o influenta semnificativa).
 
Creante imobilizate Valori de incasat specifice imprumuturilor pe termen lung, garantiilor platite, depozitelor etc. Creantele imobilizate includ creantele legate de participatii, imprumuturi acordate pe termen lung si alte creante imobilizate de natura depozi (...)
 
Creante legate de participatii Creantele legate de participatii reprezinta acele creante ale persoanei juridice rezultate din acordarea de imprumuturi societatilor la care detine titluri de participare/ interese de participare. In conturile de imprumuturi pe termen lung (...)
 
Creante-clienti Post contabil ce corespunde facturilor de vanzare de bunuri, executare de lucrari si prestare de servicii, care nu au fost inca incasate pana la data inchiderii exercitiului. Face parte din activele circulante, in categoria "Avansurile acor (...)
 
Creantele Numite si valori in curs de decontare, reprezinta valorile avansate temporar de intreprindere tertilor (persoane fizice sau juridice) pentru care urmeaza sa primeasca un echivalent (o suma de bani sau un serviciu).
 
Creantele fiscale Reprezinta drepturi ale intreprinderii fata de bugetul de stat referitoare la decontarile in suma mai mare decat valoarea reala a datoriilor sau datorii pe care statul, conform legislatiei in vigoare trebuie sa le restituie intreprinderii. (...)
 
Creantele imobilizate Reprezinta creantele legate de participatii, imprumuturi acordate pe termen lung si alte creante imobilizate.
 
Creantele in cadrul grupului Sunt generate de relatiile de decontare intre societatea-mama (o intreprindere care are una sau mai multe filiale) si filialele ei (intreprinderi controlate de societatea-mama).
 
Creantele legate de participatii Sunt acele creante ale intreprinderii create cu ocazia acordarii de imprumuturi intreprinderilor la care detine titluri de participare.
 
Creantele privind capitalul subscris si nevarsat Sunt reprezentate de creantele generate de relatiile intreprinderii cu actionarii sai, referitoare la subscrierile de capital social efectuate si nedepuse.
 
Creantier Registru, condica in care se tine evidenta creantelor.
 
Credibilitatea Informatia prezentata in situatiile financiare are calitatea de a fi credibila atunci cand nu contine erori semnificative, iar utilizatorii au incredere ca reprezinta corect ceea ce asteapta in mod rezonabil sa reprezinte. cuprinde onestita (...)
 
Credibilitatea evaluarii Presupune ca elementul recunoscut poseda o valoare sau un cost ce pot fi evaluatecu credibilitate, adica sunt libere de eroare si deformare. In anumite cazuri, costul sau valoarea trebuie estimate. Asa cum se subliniaza in Cadrul contabil I (...)
 
Credirentier Parte contractanta in contractul de renta viagera care este indreptatita sa pretinda si sa primeasca renta viagera de la debirentier.
 
Credit Un imprumut, sau capacitatea de a obtine un imprumut (ca si in expresia "ma bucur de credit in fata investitorilor"). Relatie banesca aparuta in legatura cu acordarea de imprumuturi in bani unor persoane (fizice sau juridice), cu conditia d (...)
 
Credit ( C ) Partea dreapta o oricarui cont.
 
Credit amanet Credit garantat cu depunerea in gaj de valori mobiliare.
 
Credit bancar Credit prin care banca pune la dispozitia solicitantului sume de bani ce vor fi restituite la un termen determinat (imprumut de bani). Creditul bancar are la baza un contract intre banca si un client, care poate fi o persoana fizica, o pers (...)
 
Credit de consum Credit in urma caruia imprumutatul primeste o suma de bani, pe care se angajeaza sa o restituie in rate constante periodice plus dobanzile.
 
Credit de trezorerie Credit bancar (imprumut de bani) destinat sa finanteze decalajul ciclic dintre incasarile si platile unei intreprinderi. Intreprinderea este autorizata de banca sa preleveze sumele necesare conventionale dintr-un cont special, peste provizi (...)
 
Credit documentar Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului: - vanzatorul este sigur ca va incasa pretul marfii imediat ce poate dovedi ca a (...)
 
Credit fara acoperire Sinonim - Credit overdraft Credit acordat de banca pe termen scurt, fiind sustinut numai de analiza permanenta a bonitatii solicitantului de imprumut. Se acorda pentru sume mici, fiind destinat pentru acoperirea cheltuielilor curente.
 
Credit fiscal O diminuare a impozitului pe venit sau a impozitului pe profit cu suma impozitului achitat in strainatate, conform conventiilor de evitare a dublei impuneri sau asa cum se stabileste in Codul fiscal.
 
Credit furnizor Creit prin care furnizorul livreaza cumparatorului marfa cu plata amanata (pe credit) pe baza imprumutului in bani pe care il primeste de la o banca, pe o perioada determinata cu plata dobanzii convenite. Este o finantare bancara post livra (...)
 
Credit ipotecar Credit bancar pe termen lung, garantat cu un contract de ipoteca. Se acorda de regula pentru construirea, cumparraea sau transformarea unei locuinte. Ipoteca se constituie asupra bunului imobiliar in cauza.
 
Credit overdraft Acelasi lucru cu Credit fara acoperire.
 
Credit periodic revizuibil Sinonim - Credit roll over Imprumut pe termen mediu sau lung ale carui conditii sunt revizuite periodic, principala caracteristica constituid-o revizuirea dobanzii trimestrial, semestrial sau anual.
 
Credit revolving Credit reinnoibil in mod automat, fara negocieri suplimentare cu banca ce l-a acordat, pana la epuizarea unui plafon prestabilit sau pana la epuizarea perioadei pentru care a fost acordat. In domeniul comertului exterior se foloseste frecve (...)
 
Credit roll over Acelasi lucru cu Credit periodic revizuibil.
 
Credite de consum C.c. este acordat din fondurile bancare si nu este limitat de rigiditatea cantitatii de capital acumulate anterior. In principiu expansiunea sa depinde pur si simplu de conduita bancii.
 
Credite reale Se formeaza strict pe baza economiilor depuse la banci si au la baza o abtinere de la consum. Nu vor exista credite suplimentare decat in masura in care se acumuleaza alte economii.
 
Creditele Primite de la banca si alte institutii includ: creditele pe termen lung si creditele pe termen scurt (credite de trezorerie). Aceste credite sunt generatoare de dobanzi si garantate cu activele intreprinderii.
 
Creditor Persoana fizica sau juridica, titulara a unui drept de creanta, indreptatita sa pretinda debitorului sau indeplinirea obligatiei la care acesta s-a angajat, in sensul de a da, a face sau a nu face ceva.
 
Creditor chirografar Sintagma ce desemneaza pe creditorul a carui creanta nu este insotita de vreo garantie reala sau personala, executarea ei fiind garantata numai prin dreptul de gaj general al creditorului asupra intregului patrimoniu al debitorului. Vezi si (...)
 
Creditor gajist Creditor a carui creanta este garantata prin gaj, adica printr-un drept real accesoriu avand ca obiect unul sau mai multe bunuri mobile pe care titularul dreptului de creanta le poate executa cu prioritate, fiind preferat fata de toti ceila (...)
 
Creditor iotecar Creditor avand creanta garantata printr-un drept real accesoriu imobiliar de ipoteca.
 
Creditor privilegiat Creditor a carui creanta este garantata in realizarea ei, in virtutea legii, printr-un privilegiu.
 
Creditor urmaritor Creditor ce a recurs la procedura executarii silite pentru realizarea creantei sale.
 
Creditori Sume datorate de institutie celor care i-au furnizat bunuri si servicii pentru care acestia nu au fost platiti inca sau sume datorate celor care au imprumutat institutia.( IPSAS ).
 
Creditori chirografari Daca din sumele obtinute din vanzare bunurilor afectate de garantii, nu pot fi acoperite creantele garantate, pentru diferenta de incasat , creditorii vor deveni creditori chirografari.
 
Creditorii comerciali Sunt furnizorii de bunuri si servicii, a caror preocupare este lichiditatea pe termen scurt a intreprinderii.
 
Creditorii financiari Sunt bancile si alte institutii similare interesate de lichiditatea si solvabilitatea pe termen lung a intreprinderii, de capacitatea ei de a rambursa la termen creditele contractate, impreuna cu dobanzile aferente.
 
Creditul de licitatie Licitatiile sunt utilizate ca principal instrument al alocarii creditelor bancii centrale in tarile dezvoltate, unde se combina cu alte instrumente de politica monetara, dintre care: facilitatile de credit ale bancii centrale, managementul (...)
 
Creditul special Se acorda bancilor comerciale solvabile, care se confrunta insa cu probleme de lichiditate, in vederea evitarii unei situatii de criza care sa afecteze intregul sistem. acordarea acestui credit se face in baza unor norme clare de eligibilit (...)
 
Cresterea capitalului prin aporturi in numerar Se poate efectua, teoretic, dupa doua metode: cresterea valorii nominale a actiunilor existente - evita cresterea numarului initial de actiuni si modificarea echilibrului dintre actionari. Ea devine aplicabila prin consimtamantul unanim al (...)
 
Cresteri de capital Orice constituire de societate comerciala presupune un aport initial de capital carepermite inceperea activitatii, efectuarea primelor cheltuieli de investitii si exploatare si, totodata, reprezinta o conditie pentru angajarea de credite.Ca (...)
 
Cresteri de capital prin incorporarea rezervelor O parte a profitului anual obtinut de societate este utilizata pentru constituirea si sporirea rezervelor. Cand aceste rezerve ating un anumit nivel, societatea poate decide incorporarea lor in capitalul social emitand noi actiuni care se d (...)
 
Crima Termen folosit in unele coduri penale pentru a denumi infractiunile cele mai grave si care clasifica infractiunile in crime, delicte si contraventii. Pentru crime se aplica pedeapsa cea mai aspra denumita criminala. Codul penal roman din 18 (...)
 
Crima internationala Denumire data crimelor impotriva pacii internationale, crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii.
 
Crima organizata Denumire ce desemneaza activitatile infractionale ale unor grupuri, constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor importante venituri ilicite.
 
Criptare (criptografie) - Procesul de transformare programelor si informatiilor intr-o forma care nu poate fi inteleasa fara accesul la algoritmi specifici de decodare (chei criptografice). Spre exemplu, datele personale confidentiale dintr-un siste (...)
 
Criterii Punctele de referinta folosite pentru a evalua sau cuantifica un anume subiect inclusiv, acolo unde este relevant, punctele de referinta pentru prezentare si publicare. Criteriile pot fi oficiale sau mai putin oficiale. Pentru acelasi sediu (...)
 
Criterii adecvate Prezinta urmatoarele caracteristici: Relevanta: criteriile relevante contribuie la stabilirea concluziilor care ajuta utilizatorii carora le sunt adresate la luarea deciziilor; Exhaustivitate: criteriile sunt suficient de complete atunci ca (...)
 
Criterii de convergenta Rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1.5 puncte procentuale media ratei inflatiei a celor mai bune 3 tari membre ale UE, cu cele mai stabile preturi Deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB Datoria publica ext (...)
 
Criteriul corectei inregistrari in contabilitate si a corectei prezentari Acest criteriu are mai multe obiective si se refera la localizarea corecta a perioadei privind elementele patrimoniale, evaluarea corecta a modificarilor, imputarea corecta si intocmirea corecta a situatiilor financiare.
 
Criteriul costului Este un criteriu de selectie a proiectelor de investitii care se aplica in cazul investitiei de inlocuirea imobilizarilor corporale, cu sau fara cresterea capacitatii de productie. a) inlocuirea cu utilaj identic care nu conduce la crestere (...)
 
Criteriul duratei de recuperare a capitalului investit Este un criteriu de selectie a proiectelor de investitii ce presupune:- daca investitia efectuata determina cash-flow -uri anuale (Cfa) egale pentru toti anii de functionare, durata de recuperare a investitiei se determina ca raport intre v (...)
 
Criteriul exhaustivitatii si integritatii inregistrarilor Are in vedere ca toate operatiunile patrimoniale au fost inregistrate corect si integral in contabilitate.Pentru indeplinirea acestui criteriu, auditorul are doua solutii :a) auditorul trebuie sa verifice cu mare atentie procedurile utiliza (...)
 
Criteriul ratei medii a rentabilitatii Este un criteriu de selectie a proiectelor de investitii ce presupune compararea ratei medii a rentabilitatii pentru proiectul de investitii vizat fie cu cea a altor proiecte similare fie cu un nivel dat, respectiv rata rentabilitatii activ (...)
 
Criteriul realitatii inregistrarilor Auditorul are obligatia sa urmareasca daca toate elementele de activ si de pasiv inregistrate in contabilitate sunt justificabile si verificabile, corespund cu cele identificate fizic prin inventariere sau prin alte proceduri cum ar fi: con (...)
 
Criza alimentara Reprezinta lipsa acuta de alimente pentru o mare parte a populatiei globului.
 
Criza sistemica Un proces sistemic care implica un numar suficient de entitati care sa afecteze buna functionare a sectorului financiar. Buna functionare a sistemului financiar se refera la eficienta cu care sunt alocate economiile deponentilor catre secto (...)
 
Cu ridicata Vezi Ridicata.
 
Culpa In dreptul civil, atitudinea psihica a autorului faptei ilicite si pagubitoare fata de fapta respectiva si fata de urmarile acestei fapte. Formele culpei sunt: - dolul direct sau intentia directa, - dolul indirect sau intentia indirecta, - (...)
 
Culpa lata In dreptul roman, culpa grava.
 
Culpa levis In dreptul roman, culpa usoara.
 
Culpa levissima In dreptul roman, culpa foarte usoara.
 
Cumularea / compensarea Fiecare element semnificativ trebuie prezentat in mod separat in situatiile financiare: elementele semnificative nu trebuie cumulate sau compensate.
 
Cunoasterea clientului La efectuarea unui audit al situatiilor financiare auditorul trebuie sa detina cunostintesuficiente despre client, astfel incat sa-i permita sa identifice si sa inteleaga toate tranzactiile si practicile care, potrivit rationamentului sau, (...)
 
Cupiura Si sinonim al biletului de banca si al cecului de calatorie. Valoarea titlurilor de aceeasi natura (obligatiuni, obligatiuni de casa, "note").
 
Cupon 1. Venit ferm la care are dreptul detinatorul unei obligatiuni sau al unui inscris financiar. 2. Dobanda fixa si ferma obtinuta de obligatari. 3. Inscris atasat la un titlu de valoare care este decupat cand se incaseaza venitul stabilit din (...)
 
Curatela Termen ce provine din latinescul curator - "ingrijitor". Institutie reglementata de Codul familiei (art.152-157) si este organizata de autoritatea tutelara. Autoritatea tutelara va putea institui curatela: a) daca, din cauza batranetii, a b (...)
 
Curator Persoana care exercita drepturile si executa obligatiile decurgand din curatela.
 
Curent Ceea ce poate fi realizat cu usurinta. Vezi spre exemplu Cont curent.
 
Curent de bruto Indicator care exprima totalitatea vagoanelor proprii sau straine, incarcate sau goale, bune sau defecte, gata de expediat sau care urmeaza a fi expediate din unitatile de cale ferata (statii de cale ferata, halte de miscare, ateliere, depo (...)
 
Curent de neto Indicator care exprima volumul marfurilor transportate sau care urmeaza sa fie transportate din unitatile de cale ferata, intr-o unitate de timp.
 
Curent de trafic Indicator care exprima volumul de marfuri sau numarul de calatori ce se transporta intr-o unitate de timp, pe un anumit traseu.
 
Curriculum Vitae Prescurtare - C.V. Scurta (auto) biografie care cuprinde toate datele privind starea civila, situatia profesionala etc., a unei persoane (care participa la un concurs, la un examen etc.). In general, elementele cuprinse in CV sunt: - date p (...)
 
Curs Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
 
Curs bursier Reprezinta pretul la care se vand actiunule unei firme, mai exact recunoasterea de catre investitori pe piata de capital a eficientei activitatii sale. Marimea pretului incorporeza o buna parte din increderea pe care acestia o acorda activi (...)
 
Curs de schimb Reprezinta numarul de unitati monetare straine care se primesc in schimbul unei unitati monetare nationale in conditiile date de loc si de timp poate fi interpretat ca putere de cumparare externa a monedei. din punct de vedere al elementelo (...)
 
Curs de schimb crowling peg Reprezinta aprecierea sau deprecierea monedei cu pas fix, conform unei planificari anume cursurile "crowling peg" prezinta avantajul ca nu impun costuri mari asupra economiei. Daca anticiparile inflationiste domina comportamentul agentilor (...)
 
Curs de schimb fix Este mentinut o perioada indelungata de timp: poate fi modificat doar in cazuri extreme; cursul de schimb fix a functionat in mod real, in timpul etalonului monetar aur (1880 - 1914).
 
Curs de schimb fixat (pegged exchange rate) se caracterizeaza prin aceea ca se pastreaza constant fata de o valuta de rezerva (numita valuta ancora). Nu trebuie confundat cu un curs de schimb fix. un curs de schimb fixat practicat de unele banci centrale, condu (...)
 
Curs de schimb flotant Se caracterizeaza prin flexibilitate, in functie de cererea si oferta pentru valuta de rezerva. cursurile flotante nu ridica problema credibilitatii pentru banca centrala, care nu se angajeaza, prin promisiuni, in mentinerea cursului de sch (...)
 
Curs de schimb nominal Exprima pretul unei monede fata de o alta moneda si are importanta din punct de vedere monetar, intrucat masoara preturile relative pentru doua monede nationale;.
 
Curs de schimb real Exprima pretul monedelor nationale ca relatie dintre preturile marfurilor comercializate in diferite tari.
 
Cursul de schimb Rata de schimb a doua valute (IPSAS).
 
Curte cu jurati Instanta judecatoreasca, ce functioneaza in unele state si are competenta de a judeca faptele penale cele mai grave. Este compusa din magistrati de profesie (curtea) si din cetateni denumiti jurati. Juratii se pronunta prin verdict asupra c (...)
 
Curte de apel Instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta cauzele date in competenta prin lege. De aemenea, ca instanta de apel judeca apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de tribunale, iar ca instanta de recurs (...)
 
Curtea de Conturi Este institutia suprema de control financiar ulterior extern asupra modului de formare, administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public. (Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea C (...)
 
Curtier 1. Intermediar care efectueaza tranzactii in ringul bursei sub supravegherea sindicului. Sindicul, impreuna cu membrii care compun comisia cotei, intocmeste lista incheierilor de tranzactii, dupa care aceastea sunt trecute in registrul de p (...)
 
Curtierul Vanzarea obligatiunilor emise se realizeaza prin intermediul unui curtier asu a maimultor curtieri de valori mobiliare care cunosc piata financiara fiind cei mai in masura sa plaseze obligatiunile, adica sa gaseasca fonduri de imprumut.
 
Custode Persoana care primeste pentru pastrare si conservare bunuri mobile, care de regula sunt sechestrate. Ea este raspunzatoare de indeplinirea acestei sarcini fata de organele care au instituit-o. La anumite infractiuni (sustragerea de sub sech (...)
 
Cutuma Sinonim - Obicei Reguli de conduita sociale care, desi nu emana de la organele statului competente sa legifereze, sunt totusi considerate obligatorii, intrucat, fiind expresia convingerii unei colectivitati umane ca raspund sentimentului un (...)
 
Cutuma internationala Din punctul de vedere al dreptului international public, consta dintr-o practica (comportament) al statelor cu caracter general, relativ indelungata si repetata de ele in relatiile internationale si considerata de ele ca fiind expresia unei (...)
 
CV Prescurtarea pentru Curriculum Vitae.
 
Cvasicontract Fapt licit si voluntar, din care se naste o obligatie catre o alta persoana sau obligatii reciproce intre parti (art.986 Cod Civil). Sub aceasta denumire sunt reglementate gestiunea de afaceri si plata nedatorata.
 
Cvasidelict O fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu savarsita fara intentie, adica prin imprudenta sau neglijenta (art.999 Cod Civil). Autorul prejudiciului are obligatia legala de a-l repara.
 
Cvasiuzufruct Vezi Uzufruct.
 
Cvorum Numar minim de membri necesari potrivit legii sau statutelor diferitelor organizatii, societati comerciale, pentru ca o adunare sa se poata intruni in sedinta sau sa poata adopta o hotarare valabila.
 
CZK Abreviere Cod monetar ISO pentru coroana ceha.
 
CZU Abreviere pentru Clasificarea zecimala universala. Sistem de clasificare a publicatiilor. La nivel international exista mai multe sisteme de clasificare a publicatiilor: - Clasificarea Dewey - Clasificarea zecimala universala (CZU) - Clasif (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera C, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.7886
EUR 4.6606
GBP 5.3294
CHF 3.8902
MDL 0.23
XAU 163.24
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil