Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Banca negociatoare
Definitie: Banca ce crediteaza exportatorul (beneficiar) cu suma creditului documentar dupa verificarea documentelor.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera B

Termeni si expresii, litera B

 
B2A Abreviere engleza - "Business to Administration" Segment al comertului electronic care acopera tranzactiile dintre intreprinderi si institutiile statului. Vezi si B2B, B2C.
 
B2B Abreviere engleza - "Business to Business" Segment al comertului electronic care acopera afacerile intre intreprinderi. B2B poate avea loc: a. intre un cumparator si un vanzator; b. intre mai multi cumparatori si un vanzator (spre exemplu l (...)
 
B2C Abreviere engleza - "Business to Consumer" Segment al comertului electronic care acopera activitatile de vanzare en-detail pe internet. Vezi si B2A, B2B.
 
Balanta Tabel statistico-economic folosit in analiza si planificare, prin care se compara si se raporteaza indicatorii care urmeaza a fi corelati, echilibrati, pe o anumita perioada. Balanta cuprinde doua parti: - prima evidentiaza formarea de resu (...)
 
Balanta analitica a valorilor materiale Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-30/c) Vezi Balanta de verificare.
 
Balanta capacitatii de productie Balanta folosita in stabilirea si compararea capacitatilor de productie ale unitatilor si subunitatilor de productie (ateliere, linii tehnologice, sectii etc) de acelasi nivel, in vederea evidentierii eventualelor locuri inguste sau a celor (...)
 
Balanta comerciala Tablou statistico-economic in care se inscriu si prin care se compara importul si exportul de marfuri ale unei tari, pe o perioada de timp determinata, de regula un an. Din punctul de vedere al sferei de cuprindere, balanta comerciala poate (...)
 
 
Balanta contabila Situatia recapitulativa si perioadica care regrupeaza la un moment dat sumele si soldurile conturilor debitoare si creditoare, destinate sa se elibereze intr-o perioada de timp, de regula un an, in vederea aprecierii sintetice a rezultatelo (...)
 
Balanta de incasari si plati Situatie recapitulativa si periodica ce regrupeaza intr-un moment dat totalurile si soldurile conturilor creditoare si debitoare, destinate sa se echilibreze intr-o perioada de timp, in general un an, in vederea aprecierii sintetice a rezul (...)
 
Balanta de lichiditati Situatie comparativa a incasarilor banesti si a platilor exigibile la un moment dat sau intr-o perioada. Balanta de lichiditati se intocmeste la nivelul societatii comerciale, al bancii sau al trezoreriei in scopul stabilirii existentei res (...)
 
Balanta de plati externe Sinonim - Balanta de plati Instrument economico-statistic in care se includ si se compara incasarile si platile realizate de o tara, din relatiile sale economice, financiare si monetare cu alte tari, pe o anumita perioada, de obicei un an. (...)
 
Balanta de venituri si cheltuieli Balanta document ce exprima raportul dintre veniturile si cheltuielile unui agent economic, institutii etc., si care constituie planul financiar al acestora (daca au gestiune proprie).
 
Balanta de verificare Este un instrument de sinteza a informatiilor reflectate in conturi la un anumit moment (luna, trimestru, semestru, an). Scopul sintezei ar fi, pe de o parte, constatarea mentinerii egalitatii dintre debit si credit, iar pe de alta parte, f (...)
 
Balanta dobanzilor Document folosit pentru calcularea dobanzii la un cont curent. Dobanzile, calculate in functie de zilele de valoare curenta incepand de la ultima modificare a soldului, sunt totalizate la sfarsitul perioadei contabile.
 
Balanta energetica Balanta care reflecta resursele de energie, pe de o parte, si consumul acesteia pe de alta parte. Balanta energetica se intocmeste anual de toate unitatile (economice sau bugetare) si ministerele (organe centrale) care produc sau consuma, r (...)
 
 
Balanta financiara Instrument financiar care serveste la dimensionarea resurselor financiare, la precizarea destinatiei acestora, la fundamentarea echilibrului, la stabilirea modalitatii de acoperire a deficitului sau de valorificare a excedentului de resurse (...)
 
Balanta fondurilor fixe Tablou statistico-economic, instrument metodologic de fundamentare a planului de investitii-constructii, care evidentiaza procesul de creare si folosire a fondurilor fixe in cadrul economiei nationale. Este utilizata pentru asigurarea unei (...)
 
Balanta materiala Instrument metodologic de planificare; tablou statistico-economic cu ajutorul caruia se compara resursele necesare producerii de bunuri, cu destinatiile acestora in vederea asigurarii echilibrului fizic al productiei. Resursele cuprind: sto (...)
 
Balanta patrimoniala Situatie financiara a unei firmei la un moment dat, de regula la sfarsitul unui an fiscal. Balanta patrimoniala cuprinde urmatoarele elemente principale: - activul, - pasivul si - activul net. Activul include stocul de capital circulant, st (...)
 
Balanta platilor Contul care recapituleaza ansamblul tranzactiilor (comerciale, financiare, servicii) unei tari cu celelalte. Aceasta se compune din: - balanta operatiunilor curente (balanta comerciala, servicii, venituri din capitaluri), si - balanta misca (...)
 
Balanta timpului de folosire a utilajelor si agregatelor Evidentiaza, intr-o forma sintetica, timpul de functionare si modul de folosire a utilajelor si agregatelor, in vederea caracterizarii utilizarii extensive a capacitatilor de productie. Cuprinde urmatorii indicatori principali: a. fondul de (...)
 
Balastiera Unitate de productie industriala auxiliara, organizata pe langa unitatile de constructii care asigura extragerea agregatelor minerale (nisip, pietris, bolovanis) din subteran, de sub apa sau la zi, necesare executiei lucrarilor de construct (...)
 
Ban 1. Unitate monetara si moneda egala cu a suta parte dintr-un leu. 2. Echivalent general al valorii marfurilor (fiind el insusi o marfa).
 
Banc-restant Este denumita pastrarea de catre o banca a corespondentei unui client pana cand acesta vine sa o ridice sau da ordin sa i se transmita.
 
Banca Unitate economica functional-institutionala a carei functie principala este de a colecta, de a transfera si de a repartiza disponibilitatile financiare. Rolul bancii este deci acela de a pune in legatura, pe baze comerciale, unitatile econo (...)
 
 
Banca centrala Institutie bancara aflata in fruntea aparatului bancar, cu rol de supraveghere si organizare a relatiilor monetar-financiare ale unui stat, pe plan intern si in relatiile cu alte sisteme monetare.
 
Banca comerciala Denumire generica data celorlalte banci, altele decat banca centrala. Activitatea lor se axeaza pe atragerea depozitelor si acordarea de credite, acceptarea de depuneri de la alte banci sau firme, operatiuni valutare pentru persoane fizice (...)
 
Banca confirmatoare Banca notificatoare care confirma acreditivul adaugand angajamentul sau la cel luat de banca emitenta fata de ordonatorul acreditivului. Vezi Credit documentar.
 
Banca corespondent Banca existenta pe o alta piata financiara si unde aceasta nu are reprezentata proprie.
 
Banca de accept Acea institutie bancara care sustine prin semnatura ei titluri de credit (cambii, bilete la ordin) trase de exportatorii autohtoni asupra importatorilor straini, iar titlul de credit astfel acceptat devine negociabil.
 
Banca de afaceri Tip de intreprindere lucrativa specializata, care ofera bani - capital celorlalte unitati economice (persoane fizice sau juridice). Resursele lor consta din capitalurile proprii si din obligatiunile si actiunile emise de ele si subscrise de (...)
 
Banca de clearing Banca specializata in operatiuni de clearing. Sistemul este propriu operatiunilor bancare din Marea Britanie si presupune decontarea reciproca a cecurilor intre banci. In sistemul bancar al SUA acest sistem are o aplicabilitate locala, plat (...)
 
Banca de credit Baca specializata in acordarea de credite pe termen lung, garantate prin bunuri imobiliare.
 
Banca de depozit Banca comerciala care isi procura resursele financiare de pe piata monetara, prin depunerile clientilor lor, depuneri la vedere si pe termen scurt; in baza acestora si a capitalurilor proprii, bancile de depozit ofera credite pe termen scur (...)
 
Banca de emisiune Banca centrala, institutie ce are rolul de a asigura si regla cantitatea de bani in circulatie, de a regla rata dobanzii in economie, de a preveni falimentele bancare, de a autoriza si supraveghea exercitarea functiei de operator bancar. In (...)
 
Banca de export-import Banca comerciala specializata care acorda credite pe termen lung sau pe diferite termene producatorilor sau exportatorilor autohtoni, pentru a-i sprijini in activitatea de promovare a produselor tarii respective pe pietele externe. Garantea (...)
 
Banca de investitii Banca comerciala specializata care acorda credite pe termen mediu si lung intreprinderilor industriale (uneori si in alte ramuri economice), de regula pentru investitii, procurandu-si fondurile pe baza unor forme de economisire pe durate ma (...)
 
Banca depozitara Este banca ce isi asuma pastrarea averii fondurilor de plasament si care are obligatia de a veghea la respectarea dispozitiilor legale si regulamentare de catre conducerea fondurilor. Ea asigura serviciile de plati in contul fondurilor si i (...)
 
Banca emitenta Notiune intalnita in cazul folosirii creditului documentar ca modalitate de plata. Este banca ce emite acreditivul documentar sau scrisoarea de credit, componente ale creditului documentar. Aceasta functie o poate indeplini orice banca ce e (...)
 
Banca extrateritoriala Sinonim - banca off-shore Banca internationala cu capital mixt si cu anumite caracteristici care o disting de alte banci cu capital mixt.
 
Banca ipotecara Banca comerciala specializata ce acorda imprumuturi pe termen lung, garantate cu o ipoteca asupra imobilelor detinute de debitori.
 
Banca la domiciliu Banca ce realizeaza tranzactii financiare prin telefon si care permite clientilor accesul la conturile lor bancare fara a se mai deplasa la banca. Informatiile se refera la valoarea soldului, la transferuri intre conturi, la plata facturilo (...)
 
Banca notificatoare Banca ce opereaza intara exportatorului, de regula, intr-o zona apropiata usor accesibila. Este banca corespondent a bancii emitente in cazul creditului documentar, care il anunta pe exportator de momentul si conditiile creditului documenta (...)
 
Banca off-shore Acelasi lucru cu Banca extrateritoriala.
 
Banca privata Banca constituita in general sub forma societatilor pe actiuni cu capital privat. Nu se adreseaza in general publicului pentru colectare de fonduri si nu are obligatia de a-si publica bilantul, dar trebuie sa remita conturile anuale la Banc (...)
 
Banca remitenta Banca ce remite documente catre o alta banca sau catre oricare alta persoana fizica sau juridica implicata. Frecvent se intalneste in cazul incaso-ului documentar folosit ca modalitate de plata. Banca remitenta primeste documentele de la va (...)
 
Bancabil Un efect de comert este numit bancabil daca raspunde exigentelor impuse de banca centrala pentru a-l accepta la rescont.
 
Bancherii Furnizori de imprumuturi si garantii bancare, consuma informatii referitoare la capacitatea intreprinderii de a rambursa creditele la scadenta si de a plati dobanzile.
 
Bancnota 1. Inscris cu semn banesc (hartie de valoare) la purtator, nepurtator de dobanda, fara termen de plata, imprescriptibil, ce se pune in circulatie de catre bancile de emisiune si care indeplineste functia de mijloc de plata. 2. Bilet de banc (...)
 
Bancomat Sinonim - ATM Engl - Automated Teller Machine (ATM) Vezi ATM.
 
Bancruta Situatie a persoanelor fizice sau juridice carora li se constata nereguli financiare, acte de neglijenta sau de imprudenta, acte de frauda, facute in dauna creditorilor si declarate de catre instanta de judecata competenta ca fiind insolvab (...)
 
Bancruta frauduloasa Infractiune economica complexa, constand din acte si fapte voite, savarsite cu rea-creinta pentru a aduce prejudicii partenerului sau partenerilor de afaceri, creditorilor.
 
Bancruta frauduloasa Consta in una dintre urmatoarele fapte: falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii ori ascunderea unei parti din activul societatii, infatisarea de datorii inexistente sau prezentarea in registrul societatii, in alt ac (...)
 
Bani de cont Acelasi lucru cu Bani scripturali.
 
Bani numerar Sinonim - bani pesin Semne ale valorii existente in mod efectiv sub forma de bani de hartie sau bancnote si bani metalici sau monede. Constituie o componenta fundamentala a masei monetare in orice tara si reprezinta cea mai inalta forma de (...)
 
Bani pesin Acelasi lucru cu Bani numerar.
 
Bani scripturali Sinonim - bani de cont Bani apartinand unitatilor economice, persoanelor fizice sau juridice, aflati in cont la diferite banci si institutii financiare sub forma depozitelor la vedere, soldurilor creditoare ale conturilor curente la banci, (...)
 
Banuit Concept folosit in practica judiciara care desemneaza persoana presupusa ca ar fi savarsit o infractiune, dar cu privire la care nu exista probe suficiente pentru a fi pusa sub urmarire penala.
 
Baracamente si amenajari provizorii Bunuri achizitionate sau construite de unitatile patrimoniale pentru executarea lucrarilor si prestatiilor de constructii. Nu se includ in aceasta categorie lucrarile de organizare din care, prin demontare sau demolare, nu se recupereaza ma (...)
 
Baracamentele Sunt bunuri achizitionate sau construite de unitatea patrimoniala pentru executarea lucrarilor si prestatiilor de constructii (baraci,podete etc) din care prin demintare sau demolare se recupereaza materiale.
 
Barem Tabel care infatiseaza rezultatele unor calcule efectuate pe baza de elemente specifice luate in consideratie (spre exemplu, pentru diferite tarife de transport).
 
Baril Unitate de masura pentru lichide, echivalenta cu circa 160 litri. Folosita mai ales in SUA si Marea Britanie.
 
Barter Un schimb de marfuri de valori egale intre doua firme, fara interventia transferurilor banesti.
 
Baterea si circulatia monedei Element al sistemului monetar cuprinde baterea: monedelor cu valoare intrinseca (confectionate din aur si argint) cat si a celor fara valoare deplina (confectionate din aliaje de metale nepretioase, zinc, aluminiu).
 
Baza cuprinzatoare de raportare contabila O baza cuprinzatoare de raportare contabila cuprinde un set de criterii folosit la intocmirea situatiilor financiare care se aplica tuturor elementelor semnificative si care are un suport substantial.
 
Baza de calcul a amortizarii O constituie costul activului sau, daca acesta a fost reevaluat, valoarea rezultata dupa ultima reevaluare.
 
Baza de date O colectie de date care sunt utilizate in comun de un numar diferit de utilizatori si in scopuri diferite.
 
Baza monetara Reprezinta indicatorul calculat ca medie zilnica si la sfarsitul perioadei, in structura caruia sunt incluse urmatoarele elemente: numerar in casieriile bancilor; numerar in afara sistemului bancar; disponibilitati ale bancilor la BNR.
 
Bazin pomicol Totalitate a plantatiilor de pomi dintr-o zona.
 
Bazin portuar Parte a acvatoriului unui port marginit de maluri cu cheiuri, in care sunt create conditiile pentru stationarea navelor. Bazinele portuare sunt de mai multe categorii: - de manevra; - de operare; - cu destinatii speciale (pentru santiere de (...)
 
BCE Banca Centrala Europeana a fost inaugurata pe 30 iunie 1998. Principala misiune a BCE este mentinerea stabilitatii preturilor in zona euro, astfel incat puterea de cumparare sa nu sufere din cauza inflatiei. BCE urmareste ca preturile de co (...)
 
Benecifiar 1. Persoana care, pe baza unui contract, beneficiaza de primirea anumitor produse, marfuri sau de prestarea unor servicii. 2. Persoana fizica sau juridica la ordinul careia trebuie platit un efect de comert (cambie etc.). 3. Persoana care p (...)
 
Beneficii economice Capacitatea activelor de a se transforma in numerar sau in echivalente ale numerarului sau de a reduce iesirile de numerar.
 
Beneficiu Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice, lucrative, reprezentand diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile ocazionate.
 
Beneficiu contabil Plus-valoarea care rezulta din reevaluarea posturilor de activ sau din deprecierea posturilor de pasiv. Opus - pierdere contabila.
 
Beneficiu de curs Plus-valoarea realizata intre cumpararea unui titlu si revanzarea sa la un curs superior. Opus - pierdere de curs.
 
Beneficiu de discutie Exceptie pe care o poate invoca fidejusorul. Facultatea fidejusorului de a cere creditorului, care a pornit urmarirea impotriva sa, sa urmareasca mai intai pe debitorul principal, si numai dupa aceea, daca nu-si va realiza creanta, sa-l urm (...)
 
Beneficiu de diviziune Exceptie pe care o poate invoca fidejusorul. Dreptul de a cere creditorului sa-si divida urmarirea si s-o reduca in mod proportional, in cazul in care exista mai multi cofidejusori. Instanta nu o poate ridica din oficiu.
 
Beneficiu fiscal Beneficiul impozabil.
 
Beneficiu nerealizat Sinonim - castigul nerealizat (lucrum cessans). Sporul patrimonial pe care l-ar fi obtinut creditorul, in conditiile obisnuite ale circuitului civil, daca debitorul ar fi executat intocmai, in natura si la timp, obligatiile la care s-a inda (...)
 
BEP Abreviere Cod monetar ISO pentru francul belgian.
 
BET Prescurtarea pentru Bucharest Exchange Trading Indice oficial al pietei bursiere: data de referinta - 19 septembrie 1997; data de lansare - 22 septembrie 1997. Este un indice ponderat cu capitalizare bursiera si este creat pentru a reflecta (...)
 
BGL Abreviere Cod monetar ISO pentru leva, moneda Belgiei.
 
Bilant Prima treapta in cadrul metodei de cunoastere a contabilitatii si cel mai reprezentativ procedeu prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari a mijloacelor economice existente, la un moment dat, in mod sintetic si generalizat, i (...)
 
Bilant In general. reprezinta o situatie patrimoniala definitiva, care prezinta in forma contabila activul si pasivul patrimoniului unei personae, impreuna cu rezultatele care au modificat forma initiala a patrimoniului. In definitia contabila se (...)
 
Bilant consolidat Tablou reprezentand un grup de intreprinderi, respectiv fuzionarea bilanturilor intreprinderilor acestui grup. Pentru intocmirea bilantului se elimina participatiile si conturile curente (credite, datorii) reciproce, ca si livarile si prest (...)
 
Bilant contabil Situatie centralizatoare care se intocmeste anual, pe baza inregistrarilor din registrele de contabilitate si care reflecta activitatea desfasurata si rezultatele ei. Bilantul este actul oficial de gestiune a societatii comerciale. Elemente (...)
 
Bilant contabil consolidat Document sintetic elaborat de un grup de societati comerciale organizate in societati tip holding, care reflecta situatia de ansamblu a acestuia, prin cumularea bilanturilor societatilor componente. Bilantul contabil consolidat anuleaza dub (...)
 
Bilant de fondare Bilant care se intocmeste cu ocazia infiintarii unei societati comerciale.
 
Bilant de lichidare Bilant care se intocmeste cu ocazia lichidarii unei societati comerciale.
 
Bilant financiar Bilant care reprezinta utilizarile si resursele ce se efectueaza in functie de stabilitatea si de apartenenta lor la ciclul de exploatare.
 
Bilant intermediar Bilant intocmit la o data care nu corespunde cu finalul exercitiului financiar al societatii. Banca Nationala poate cere prezentarea de bilanturi lunare la unele unitati bancare in functie de importanta institutiei bancare. In general, soli (...)
 
Bilantul contabil Este documentul contabil de sinteza prin care se prezinta elementele de activ si de pasiv ale intreprinderii la incheierea exercitiului, precum si celelalte situatii prevazute de cadrul legislativ.
 
Bilateral Vezi Act bilateral, Contract sinalagmatic.
 
Bilet de banca Titlu de credit emis si pus in circulatie de banca de emisiune, care exprima obligatia acesteia de a-l converti la cererea si prezentarea detinatorului. Mijloc de plata pus in circulatie sub forma de bancnote, titluri de credit (cambii, cec (...)
 
Bilet de fonduri Bilete la ordin cu scadente mai mari de un an, subscrise in beneficiul unui vanzator al unui fond de comert.
 
Bilet ipotecar Hartie de valoare emisa de stat si garantata cu ipoteci asupra unor domenii ale statului.
 
Bilet la ordin Sinonim - bilet la ordin Efect comercial, inscris prin care o persoana numita emitent sau subscriitor (debitorul) isi asuma obligatia personala si neconditionata sa plateasca pentru biletul de ordin unei alte persoane numite beneficiar (cre (...)
 
Bilet la ordin Este un titlu de credit, creat de subscriitor sau emitent in calitate de debitor care se obliga sa plateasca o suma de bani fixata, la un anumit termen sau la prezentare, unei alte persoane, denumita beneficiar, care are calitate de credito (...)
 
Bimetalism Fundamental, pentru functionarea acestui sistem, era baterea monedelor din doua metale: aur si argint, intre care exista un raport legal, fix. in functie de existenta efectiva in circulatie a monedelor din cele doua metale, se poate face di (...)
 
Birotica 1. Ansamblul de aparatura specifica lucrarilor de birou (masini de scris, telexuri, faxuri, copiatoare, computere etc.). 2. Lucrari specifice activitatilor de birou.
 
Birou vamal Unitate a autoritatii vamale in care pot fi indeplinite, in totalitate sau in parte, formalitatile prevazute in reglementarile vamale.
 
Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC) Principala reprezentanta la nivel european a organizatiilor nationale de protectie a consumatorilor, care include 40 de organizatii nationale din 30 de tari europene.
 
Biroul vamal de export Biroul vamal desemnat de catre autoritatea vamala, conform reglementarilor vamale, la care trebuie sa fie indeplinite formalitatile vamale si controlul corespunzator destinat evaluarii riscurilor, pentru a da o destinatie vamala marfurilor (...)
 
Biroul vamal de iesire Biroul vamal desemnat de catre autoritatea vamala, conform reglementarilor vamale, la care marfurile trebuie sa fie prezentate inainte de a iesi de pe teritoriul vamal al Romaniei si unde acestea sunt supuse controlului vamal de iesire dest (...)
 
Biroul vamal de import Biroul vamal desemnat de catre autoritatea vamala conform reglementarilor vamale, la care trebuie sa fie indeplinite formalitatile vamale si controlul corespunzator destinat evaluarii riscurilor, pentru a da o destinatie vamala marfurilor i (...)
 
Biroul vamal de intrare Biroul vamal desemnat de autoritatea vamala conform reglementarilor vamale, catre care marfurile introduse pe teritoriul vamal al Romaniei trebuie sa fie dirijate fara intarziere si la care acestea sunt supuse controalelor corespunzatoare l (...)
 
Blocaj de cont Situatia unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate platile scadente, ca urmare a lipsei disponibilului necesar.
 
Blocaj de valori Perioada in care titularii unui portofoliu nu pot dispune in mod liber de anumite titluri (actiuni de colaboratori, titluri depuse drept garantie etc.).
 
Blocaj financiar Neindeplinirea angajamentelor de plata de catre o unitate economica din cauza lipsei de lichiditati.
 
Board Termen din limba engleza Conducere, comitet, comisie.
 
BOLERO Abreviere engleza - "Bill of Lading Electronic Registry Organization" Organizatie a registrului electronic pentru conosamente si alte documentatii comerciale.
 
Bon 1. Document provizoriu care confera detinatorului sau dreptul de a primi ceva sau de a beneficia de ceva. Nota de plata pe baza careia se achita marfuri sau servicii. 2. Hartie de valoare emisa de stat sau de o institutie financiara recunos (...)
 
Bon de casa Hartie de valoare cuprinzand angajamentul emitentului de a plati o anumita suma in vederea rambursarii unui imprumut pe termen scurt, producator de dobanda.
 
Bon de casierie Angajament al unui comerciant (persoana fizica sau juridica) de a plati la un termen determinat suma primita ca imprumut. Pot fi la ordin sau la purtator. Bonurile la purtator sunt transmisibile prin simpla traditie, iar cele la ordin prin (...)
 
Bon de consum Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-4A) Document care justifica eliberarea din magazie a unui material ce va intra in procesul de productie. Format 1/2 A4, tiparite pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - documen (...)
 
Bon de consum (colectiv) (colectiv - Cod 14-3-4/aA) Vezi Bon de consum.
 
Bon de folosinta Titlu cu sau fara valoare nominala care da dreptul la o parte a beneficiului net si la produsul lichidarii unei societati si ofera posibilitatea de a subscrie noi actiuni sau alte titluri de participatie. Totusi nu confera nici un drept soc (...)
 
Bon de lucru Document sub forma de dispozitie de lucru pentru un muncitor, care justifica prezenta si pontajul muncii.
 
Bon de miscare a mijloacelor fixe Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-2-3A) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document justificativ de predare-primire a mijloacelor fixe intre doua locuri de folosinta ale unitatii (sectie, (...)
 
Bon de participatie Titlu care reprezinta o participatie la capitalul unei firme. Incorporeaza numai drepturi patrimoniale (dividende etc.) nu si drepturi sociale.
 
Bon de predare, transfer, restituire Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-3A) Format 1/2 A4, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. 1. In cazul utilizarii ca bon de predare a produselor finite la depozit. Serveste ca: - document de predare la magazie a pro (...)
 
Bon de primire (in consignatie) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-2) Format A4, tiparit pe ambele fete, in carnete a 100 de file. Serveste ca: - dovada de primire/predare a obiectului spre vanzare in consignatie; - act de plata catre deponent; - document de i (...)
 
Bon de recuperare O forma a bonului de folosinta remis creditorilor sau actionarilor in cazul asanarii unei societati si care se substituie creantelor, respectiv participatiilor acestora, care sunt in acest fel amortizate.
 
Bon de tezaur Sinonim - bon de trezorerie Obligatie emisa de stat pentru sumele imprumutate pe termen scurt (de la cetateni sau banci) si pentru care statul plateste dobanda. Denumire generica data titlurilor de stat, adica instrumentelor financiare emis (...)
 
Bon de trezorerie Acelasi lucru cu Bon de tezaur.
 
Bon de vanzare Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-12) Format A6, tiparit pe o singura fata, in carnete a 150 de file. Serveste ca: - document pentru incasarea numerarului; - document pe baza caruia se elibereaza marfa clientului dupa ce in pre (...)
 
Bona fide Expresie din limba latina "buna credinta", "cu buna credinta".
 
Bond Termen anglo-saxon pentru un titlu negociabil de imprumut pe termen lung sau mediu ce contine un drept de creanta asupra firmei emitatoare.
 
Bonier Carnet din care se detaseaza bonuri.
 
Bonificatie Sinonim - Rabat comercial Compensatie in bani acordata printr-o reducere a unei obligatii de plata, reducere de pret pe care vanzatorul o acorda cumparatorului daca marfurile nu corespund prevederilor contractuale. Vezi si Reducere de pret.
 
Bonitate financiara Apreciere data unui agent economic in cazul in care acesta solicita un credit de la o banca. Banca comerciala apreciaza capacitatea de rambursare a creditului de catre client pe baza planului de afaceri sau, in cazul proiectelor mai complex (...)
 
Bonul de consum Consemneaza consumul tehnologic pentru fabricatie; acesta poate fi individual sau colectiv in functie de particularitatile stocurilor consumate.
 
Bonul de miscare a mijloacelor fixe Documentul contabil de evidenta a miscarii mijloacelor fixe care serveste ca document justificativ de predare-primire intre doua locuri de folosinta distincte, document de insotire pe timpul transportului de la un loc de folosinta la altul (...)
 
Bonul de predare-transfer-restituire Reprezinta documentul ce se intocmeste in urma predarii la depozit a stocurilor si miscarea operativa a acestora intre gestiuni.
 
Bonuri de tezaur Sunt emise de BNR impreuna cu organele specializate ale administratiei publice centrale, destinate finantarii pe termen scurt a bugetului de stat.
 
Borderou Lista recapitulativa de marfuri, de sume ale unui cont, de acte dintr-un dosar, de materiale dintr-o magazie etc.
 
Borderou al bonurilor de vanzari Document cu ajutorul caruia casierul inregistreaza bonurile de vanzare de marfuri, respectiv numarul de ordine al bonului si valoarea incasata.
 
Borderou al depunerilor Document incheiat de catre casier in care acesta inregistreaza sumele depuse la casieria centrala a unitatii comerciale.
 
Borderou al documentelor achitate cu cecuri de decontare Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-6) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document justificativ (impreuna cu documentele anexe) a sumelor achitate cu cecuri de decontare; - document de pre (...)
 
Borderou de achizitie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-13, 14-4-13/a, 14-4-13/b) Format A4 sau A5, tiparit pe o singura fata, in carnete a 100 de file. Serveste ca: - document de inregistrare in gestiune a produselor cumparate; - document justifica (...)
 
Borderou de iesire a obiectelor din consignatie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-15) Format A4, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste la evidenta miscarii obiectelor primite in consignatie. Se intocmeste, zilnic, in doua exemplare, de catre gestionar, p (...)
 
Borderou de predare a documentelor Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-7) Format A5, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document de predare la contabilitate, de catre gestionar, a documentelor justificative privind miscarea valorilor (...)
 
Borderou de primire a obiectelor in consignatie Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-14) Format A4, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste: - la centralizarea obiectelor primite spre vanzare in consignatie; - ca document de incarcare in gestiune cu obiectele (...)
 
Borderou de vanzare (incasare) Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-15/a) Format X4, tiparit pe ambele fete, sub forma de carnete a 100 de file. Serveste: - ca document de centralizare zilnica a vanzarilor (incasarilor) realizate de unitati; - la inregistrarea (...)
 
BPM5 Manualul balantei platilor 5 (BPM5).
 
Brainstorming Tehnica psihologica de stimulare dirijata a creativitatii individuale, a unor indivizi constituiti in grupe.
 
BRE Abreviere Cod monetar ISO pentru real, moneda Braziliei.
 
Brevet Sinonim - patent, licenta Document oficial acordat de o autoritate (de stat) prin care se recunoaste cuiva paternitatea unei inventii sau i se acorda drepturi speciale.
 
Brevet analog Acelasi lucru cu Brevet paralel.
 
Brevet de baza Sintagma prin care se desemneaza cel dintai dintre brevetele acordate pentru o inventie in oricare din tarile membre in Uniunea de la Paris. In temeiul brevetului de baza, pentru aceeasi inventie (la care se refera acesta) pot fi obtinute i (...)
 
Brevet de blocaj Sinonim - brevet umbrela, brevet tactic Denumire data (de doctrina juridica) unui brevet de inventie utilizat de catre marile monopoluri pentru protectia unei inventii intr-o tara straina, in scop de concurenta si de a se impune pe o anumit (...)
 
Brevet de inventie Titlu de protectie pentru inventie care confera titularului sau un drept exclusiv de exploatare, pe durata de valabilitate a acestuia. Dreptul de brevet de inventie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi. In cazul in care (...)
 
Brevet de inventie complementar Denumire generic data (in doctrina juridica) brevetului acordat pentru inventia care perfectioneaza o alta inventie protejata printr-un alt brevet si care nu poate fi aplicata fara cea brevetata anterior. Durata de valabilitate a brevetului (...)
 
Brevet paralel Sinonim - brevet analog Sintagma ce desemneaza orice brevet de inventie obtinut ulterior acordarii unui brevet de baza si in temeiul acelui brevet de baza, acordat pentru aceeasi inventie si in oricare dintre celelalte tari membre ale Uniun (...)
 
Brevet tactic Acelasi lucru cu Brevet de blocaj.
 
Brevet umbrela Acelasi lucru cu Brevet de blocaj.
 
Brevete Includ costurile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, activitate sau serviciu in cazul brevetelor. Amortizarea acestor active se realizeaza sistematic pe durata cat intreprinderea a achizitionat dreptul de e (...)
 
Brevetul de inventie Reprezinta, alaturi de firma, emblema si marca de fabrica sau de comert, un drept, un bun incorporabil al fondului de comert.
 
Breviar Lucrare in care sunt expuse pe scurt notiunile principale dintr-un anumit domeniu.
 
Briefing Reuniune de scurta durata in care se dau informatii, se hotarasc obiectivele si metodele de actiune ale unui anumit plan, program.
 
Broker Acelasi lucru cu Agent de bursa.
 
Brokeraj Operatiune de intermediere la bursa, efectuata de broker. Prestari de servicii efectuate de catre o agentie de brokeraj pe baza unei autorizatii date de catre comisia operatiunilor la termen, constand in: - negocieri de oferte de vanzare si (...)
 
Buget Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada ale unui stat, ale unei institutii, organizatii, familii, ale unui individ etc.; totalitatea veniturilor dintr-o asemenea balanta.
 
Buget continuu (glisant) Are ca scop actualizarea cheltuielilor si veniturilor in functie de realizarile perioadei precedente si de solicitarile perioadei urmatoare.
 
Buget de tip banesc Are specific fluxurile banesti ale intreprinderii si cuprind intrarile de fluxuri banesti si cheltuielile de fluxuri banesti.
 
Buget de tip economic Specific activitatilor creatoare de valori noi si compara cheltuielile necesare realizarii productiei cu veniturile realizate din vanzarea acesteia;.
 
Buget de tip financiar Este specific relatiilor de repartiti a resurselor financiare si prezinta iesirile sub forma de cheltuieli, iar intrarile sub forma unor alocari de resurse (bugetul activitatii de investitii, bugetele actiunilor sociale).
 
Buget general Caracterizeaza activitatea de ansamblu a intreprinderii;.
 
Buget general consolidat Ansamblul tuturor bugetelor publice, componente ale sistemului bugetar, agregate si consolidate pentru a forma un intreg.
 
Buget organizat In care veniturile si cheltuielile se fundamenteaza atat la nivel de intreprindere cat si pe subdiviziuni organizatorice (sectii, fabrici etc.).
 
Buget partial Specific unor subunitati organizatorice ale intreprinderii (sectii, fabrici, santiere etc.).
 
Buget pe activitati In care veniturile si cheltuielile sunt determinate pe feluri de activitati (activitatea de productie, activitatea de investitii, activitatea de reparatii etc.).
 
Buget periodic Include o anumita perioada de gestiune, de regula un an, cu defalcare pe trimestre si luni;.
 
Bugetul Reprezinta un tablou, o balanta cu doua parti - venituri si cheltuieli, detaliate pe capitole, care se stabileste anticipat pe un an, in functie de evolutia estimata a economiei.
 
Bugetul de trezorerie Este o situatie previzionala privind incasarile si platile intreprinderiice urmareste asigurarea permanenta a capacitatii de plata a acesteia.Astfel, incasarile includ:- vanzari cu plata imediata;- incasarea vanzarilor pe credit din perioad (...)
 
Buletin 1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva. 2. Scurta comunicare oficiala cuprinzand informatii de actualiate. 3. Publicatie periodica ce cuprinde dari de seama, studii si (...)
 
Bun Pentru a putea fi calificat ca atare, un bun trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa aiba o anume valoare economica, adica sa fie util pentru om, sa satisfaca o nevoie, o trebuinta umana; sa fie susceptibil de apropriere (...)
 
Bun si aprobat Formula ce constituie, potrivit legii, o conditie de validitate a actului sub semnatura privata prin care o parte se obliga catre o alta a-i plati o suma de bani sau o anumita catime de bunuri generice si care trebuie adaugata la finele act (...)
 
Buna credinta Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine, conform legii; obligatia de comportare conform cu regulile de convietuire, care revine partilor la incheierea si executarea unei conventii.
 
Bune moravuri Totalitatea regulilor de conduita, care s-au conturat in constiinta societatii si respectarea carora s-a impus cu necesitate, printr-o experienta si practica indelungata. Instantele de judecata sunt chemate sa le determine si sa le aplice d (...)
 
Bunuri In limba latina - res. Elemente componente ale patrimoniului unei persoane fizice sau juridice (cladiri, mobilier, mijloace banesti etc.). Vezi si Produs.
 
Bunuri accesorii Acele bunuri care sunt afectate intrebuintarii altor bunuri (a bunurilor principale). Spre exempu, cheia pentru lacat. Opus - Bunuri principale
 
Bunuri accesorii Sunt acele bunuri ce folosesc la intrebuintarea unui alt bun exemplu, betele de la schiuri, arcusul viorii, cureaua de ceas sunt bunuri accesorii care sunt utilizate pentru folosirea unor bunuri ce au caracter principal. "bunul accesoriu ur (...)
 
Bunuri agricole Conform Legii arendarii nr.16/1994, modificata, terenurile cu destinatie agricola, si anume: 1. terenuri productie - arabile, vii, livezi, pepiniere viticole, pomicole, arbusti fructiferi, plantatii de hamei si duzi -, 2. pasuni impadurite, (...)
 
Bunuri capital Sinonime - bunuri de capital, capital real Bunuri care se folosesc in procesul de productie si a caror durata de viata este de cel putin un an (masini-unelte, cladiri, septel etc.). Vezi si Bunuri de productie
 
Bunuri certe Sinonim - bunuri determinate, bunuri individual determinate Bunuri determinate prin caractere individuale si specifice. Spre exemplu, un autoturism individualizat prin numarul de inmatriculare. Expresia de "bunuri certe" se refera doar la d (...)
 
Bunuri consumabile (consumptibile) Sunt cele care nu rezista primei intrebuintari. Astfel sunt alimentele, tigarile, combustibilii, banii (deoarece cheltuirea este asimilata consumarii) etc.
 
Bunuri consumptibile Acele bunuri a caror substanta se consuma ori care se instraineaza la prima utilizare. Spre exemplu fructele. Opus - Bunurile neconsumptibile
 
Bunuri corporale Acele bunuri care au o existenta materiala, fiind perceptibile simturilor noastre. Spre exemplu mobilierul. Opus - Bunuri incorporale
 
Bunuri corporale Reprezinta bunurile ce pot fi percepute prin simturile omului.
 
Bunuri de "interes public" Acele bunuri care prin natura lor sunt destinate pentru a fi folosite sau exploatate in cadrul unui serviciu public, pentru realizarea unor activitati care intereseaza intreaga societate sau colectivitate, fara a avea acces la folosinta lor (...)
 
Bunuri de "uz public" Acele bunuri care prin natura lor sunt de folosinta generala, cum ar fi: - pietele, - podurile, - fantanile, - parcurile publice, - cimitirele etc. La aceste bunuri au acces toti membrii societatii. Vezi si Bunuri de "interes public".
 
Bunuri de capital Acelasi lucru cu Bunuri capital. Vezi Bunuri de productie.
 
Bunuri de capital Bunurile de capital sunt bunuri, altele decat materiile prime si combustibilul, utilizate pentru productia altor bunuri si/sau servicii. Ele includ cladirile, utilajele, locomotivele, camioanele, tractoarele etc. Terenul nu este considerat, (...)
 
Bunuri de consum Bunuri care contribuie direct la satisfacerea trebuintelor (individuale, de grup, colective). Unele sunt de unica folosinta, altele sunt de folosinta curenta sau de folosinta indelungata.
 
Bunuri de gen Acelasi lucru cu Bunuri generice.
 
Bunuri de productie Acele bunuri care participa la producerea altor bunuri economice. Se mai numesc bunuri de capital pentru ca satisfac indirect nevoile, prin intermediul bunurilor la a caror producere participa (materii prime, servicii de productie etc.).
 
Bunuri determinate Acelasi lucru cu Bunuri certe.
 
Bunuri determinate generic Acelasi lucru cu Bunuri generice.
 
Bunuri divizibile Acele bunuri care se pot imparti fara ca prin aceasta sa li se schimbe destinatia. Spre exemplu alimentele. Opus - Bunurile indivizibile
 
Bunuri divizibile Bunurile ce se vor imparti in natura intre copartajanti (adica intre persoanele intre care se efectueaza partajul).
 
Bunuri frugifere Sunt cele care, in mod periodic si fara consumarea substantei lor, dau nastere la alte bunuri denumite fructe. Fructele sunt de trei feluri: fructe naturale. Acestea sunt bunuri care se produc fara interventia omului (cum sunt ciupercile de (...)
 
Bunuri frungifere Sinonim - bunuri producatoare de fructe Acele bunuri care, in mod periodic si fara consumarea substantei lor, sunt susceptibile de a produce alte bunuri, denumite fructe. Spre exemplu pomii fructiferi. Opus - Bunuri nefrungifere
 
Bunuri fungibile Acele bunuri care, in executarea unei obligatii, se pot inlocui cu altele de acelasi fel. Spre exemplu o recolta de cereale. Opus - Bunuri nefungibile
 
Bunuri generice Sinonime - bunuri de gen, bunuri determinate generic Acele bunuri necesare persoanelor care sunt privite prin prisma caracterelor comune ale intregii lor categorii si care se individualizeaza ulterior prin numarare, masurare, cantarire. Spr (...)
 
Bunuri imobile Sinonim - bunuri nemiscatoare Acele bunuri care au o asezare fixa, stabila. Legea recunoaste trei categorii de imobile: - Imobile prin natura lor (pamantul, morile de vant sau de apa, recoltele); - Imobilele prin destinatie (animalele afect (...)
 
Bunuri imobile Prin natura lor. Acestea sunt bunurile care nu pot fi deplasate, si anume terenurile si constructiile; prin obiectul la care se aplica. Sunt considerate bunuri imobile dezmembramintele dreptului de proprietate constituite asupra unui bun im (...)
 
Bunuri incorporale Acele bunuri care au o infatisare abstracta, care nu cade sub simturile noastre. Spre exemplu drepturile. Opus - Bunuri corporale
 
Bunuri individual determinate Acelasi lucru cu Bunuri certe.
 
Bunuri indivizibile Acele bunuri care nu pot fi impartite fara ca sa-si schimbe destinatia economica anterioara (spre exemplu, o haina, o masina, un animal viu). Opus - Bunuri divizibile
 
Bunuri indivizibile Acele bunuri ce vor putea fi instrainate urmand ca pretul astfel obtinut sa fie impartit intre copartajanti.
 
Bunuri miscatoare Acelasi lucru cu Bunuri mobile.
 
Bunuri mobile Sinonim - bunuri miscatoare Acele lucruri apropriabile care nu au o asezare fixa, putand fi mutate dintr-un loc in altul, fara a se aduce atingere substantei lor. Exista mai multe categorii de bunuri mobile: - bunuri mobile prin natura lor (...)
 
Bunuri mobile Prin natura lor. Acestea sunt cele care se pot transporta prin forta proprie sau prin forta exterioara dintr-un loc intr-altul; prin determinarea legii. Acestea sunt bunurile considerate mobile prin obiectul la care se aplica. exemplu, prin (...)
 
Bunuri neconsumabile (neconsumptibile) Sunt cele care rezista primei intrebuintari. Fireste, si acestea se uzeaza, dar pot fi, de principiu, utilizate de mai multe ori. astfel sunt imbracamintea, bunurile imobile, s.a.m.d.
 
Bunuri neconsumptibile Acele bunuri care pot face obiectul unor acte de folosinta repetate, fara ca prin aceasta sa se consume substanta lor sau sa fie instrainate. Opus - Bunurile consumptibile
 
Bunuri necorporale Acelasi lucru cu Bunuri incorporale.
 
Bunuri necorporale Sunt acele bunuri ce au un caracter abstract, ele neputand fi percepute prin simturi.
 
Bunuri nefrungifere Sinonim - bunuri neproducatoare de fructe Acele bunuri care nu au calitatea de a produce, in mod periodic si fara consumarea substantei lor, fructe. Opus - Bunuri frungifere
 
Bunuri nefungibile Acele bunuri care, in executarea unei obligatii, nu se pot inlocui cu altele de acelasi fel. Opus Bunuri fungibile
 
Bunuri nemiscatoare Acelasi lucru cu Bunuri imobile.
 
Bunuri neproducatoare de fructe Acelasi lucru cu Bunuri nefrungifere.
 
Bunuri principale Acele bunuri care pot fi folosite, potrivit destinatiei lor economice, in mod independent. Opus - Bunurile accesorii
 
Bunuri principale Sunt acele bunuri care pot fi folosite in mod independent.
 
Bunuri producatoare de fructe Acelasi lucru cu Bunuri frungifere.
 
Bunuri publice Denumire generica data bunurilor apartinand domeniului public. Sfera acestor bunuri este limitata. ele fiind, de regula, precizate prin lege. Sunt bunuri publice: - bogatiile de orice fel ale subsolului; - caile de comunicatie; - spatiul ae (...)
 
Bunuri scoase din circuitul civil Vezi Circuit civil.
 
Bunuri viitoare Bunuri care urmeaza sa fie confectionate si predate ulterior perfectarii contractului.
 
Bursa 1. Forma de piata publica unde se negociaza hartii de valoare si valuta straine sau unde se desfasoara tranzactii de marfuri, navluri, asigurari etc. realizandu-se profituri din specularea diferentei dintre pretul existent in momentul inchi (...)
 
Bursa de marfuri 1. Organism cu putere de autoreglare organizat de catre comercianti in scopul facilitatii comertului pentru vanzari sau achizitionari de marfuri (produse agricole sau materii prime destinate procesarii), vanzarii sau achizitionarii la terme (...)
 
Bursa de optiuni Piata specializata in negocierea de optiuni si de financial futures (contracte la termen standardizate purtand asupra unor titluri cu venit fix, devize, metale pretioase, indici bursieri si rate ale dobanzii).
 
Bursa de valori Institutie publica cu personalitate juridica ce asigura conditii pentru efectuarea tranzactiilor de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, warante, optiuni, contracte futures). Bursa asigura intalnirea dintre cei ce au nevoie sa fie finant (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera B, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.7886
EUR 4.6606
GBP 5.3294
CHF 3.8902
MDL 0.23
XAU 163.24
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil