Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Definitia completa

Definitia completa

 
Avalul
Definitie: Este garantia asumata de o persoana ca titlul va fi platit la scadenta. persoana care-si asuma obligatia de garantie se numeste avalist, iar persoana garantata se numeste avalizat.

Optiuni:
Trimite pe mail Trimite pe YM Adauga la Favorite Printeaza

Termeni si expresii, litera A

Termeni si expresii, litera A

 
A colationa Vezi Colationare.
 
A da Vezi Prestatia de a da.
 
A face Vezi Prestatia de a face.
 
A fortiori Expresie din limba latina "cu siguranta", "pentru acest motiv".
 
A nu face Vezi Prestatia de a nu face.
 
A posteriori Expresie din limba latina "din ceea ce s-a concluzionat".
 
A priori Expresie din limba latina "inaintea oricaror fapte", "inaintea oricarei experiente".
 
 
Ab initio Expresie din limba latina "de la inceput".
 
Ab intestat Expresie din limba latina Ipoteza unei persoane decedate fara a dispune de patrimoniul sau prin testament. In acest caz opereaza succesiunea legala.
 
Abandon Decizia de a renunta la un bun sau la un drept, de regula, de proprietate, luata in anumite conditii prevazuta de lege; a parasi pe cineva, lasandu-l fara sprijin sau ajutor.
 
Abataj Loc de munca in intreprinderile miniere in activitatea de extractie subterana, unde se extrage un minereu sau o roca dintr-un zacamant. Munca in abataj este organizata si se desfasoara in colective de munca, a caror marime este determinata (...)
 
Abatere 1. Din punct de vedere juridic, o incalcare cu vinovatie a dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar, prevazute de legi, regulamente etc., precum si a deciziilor organelor de conducere si care atrage dupa sine anumite sanctiun (...)
 
Abatere disciplinara Acea forma a conduitei ilicite care se manifesta prin incalcarea de catre persoana incadrata in munca a obligatiilor sale ce decurg din raportul juridic de munca, obligatii care formeaza in totalitatea lor disciplina muncii.
 
Abatere judiciara A) neindeplinirea sau indeplinirea gresita ori cu intarziere a lucrarilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum si a oricaror alte lucrari, daca prin acestea s-au provocat intarzieri in desfas (...)
 
Abilita A recunoaste unei persoane, in urma uneori a unui examen, o anume calificare.
 
 
Abitatie Dreptul de abitatie este un drept de uz care are ca obiect o locuinta. El confera titularului sau dreptul de a poseda si folosi acea locuinta proprietatea altei persoane, pentru satisfacerea trebuintelor de locuit ale lui si ale familiei sa (...)
 
Abjudecare Din punct de vedere juridic, anularea unui drept sau a unui titlu printr-o hotarare judecatoreasca.
 
Abolire A desfiinta, printr-un act al puterii de stat, unele institutii, unele stari sau a anula unele acte normative. Spre exemplu, abolirea sclaviei.
 
Abreviere Sinonim - prescurtare Din punct de vedere lingvistic, prescurtare in scris, dar si in vorbire, a unuia sau mai multor cuvinte Spre exemplu, SNCFR - Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane.
 
Abrogare Anulare, suprimare a unei legi sau a unei alte dispozitii legale. Ea are ca rezultat scoaterea din vigoare, total sau in parte (abrogare totala sau partiala) a unui act normativ printr-un alt act normativ de aceeasi valoare juridica superio (...)
 
Abrogare expresa Vezi Abrogare.
 
Abrogare implicita Acelasi lucru cu abrogare tacita. Vezi Abrogare.
 
Abrogare partiala Vezi Abrogare.
 
Abrogare tacita Acelasi lucru cu abrogare implicita. Vezi Abrogare.
 
Abrogare totala Vezi Abrogare.
 
 
Absorbtie Preluarea unei societati comerciale de catre o alta societate comerciala, intregul activ al primei societati devenind aportul sau la capitalul social al celei de a doua. Pentru aportul respectiv se emit actiuni de catre societatea absorbant (...)
 
Abuz Depasire a legalitatii, fapta ilegala, abuzul de drept, exercitarea unui drept impotriva scopului lui economic si social.
 
Abuz de drept Fapta ilicita constand in exercitarea drepturilor subiective intr-un mod contrar scopului lor social, economic, legii sau regulilor de convietuire sociala. Cazurile cele mai frecvente sunt: exercitarea unui drept subiectiv exclusiv in scopu (...)
 
Abuz de incredere Conform art.213 Cod Penal, insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda. Daca bunul este prop (...)
 
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor Conform art. 246 Cod Penal, fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale u (...)
 
Abuz in serviciu contra intereselor publice Conform art. 248 Cod Penal, fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers (...)
 
Abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi Conform art. 247 Cod Penal, ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetatean, ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasa, sex sau religie (...)
 
Acceptant pentru onoare Tert care intervine pentru garantarea onorarii unei cambii in suferinta, acceptand acea cambie in locul trasului ce a refuzat acceptarea ei.
 
Acceptare Manifestarea vointei juridice a unei persoane de a incheia un contract in conditiile stabilite in oferta ce i-a fost adresata in acest scop. Adeziunea trebuie sa fie deplina si neconditionata.
 
Acceptare pura si simpla a mostenirii Manifestarea de vointa prin care succesibilul isi pastreaza si consolideaza titlul de mostenitor, savarsind fie un act juridic, fie un fapt juridic. Ea poate fi voluntara (expresa sau tacita) sau fortata (ca o sanctiune civila impusa erezil (...)
 
Acceptare sub beneficiu de inventar a mostenirii Manifestarea de vointa de a accepta mostenirea, sub rezerva efectuarii unui invetar al bunurilor succesorale, prin care sa se evite contopirea patrimoniului succesoral cu cel al mostenitorului. Aceasta acceptare nu poate fi decat expresa.
 
Acceptare tardiva Acceptarea expresa care ajunge la ofertant dupa expirarea termenului prestabilit de el, sau in lipsa unui asemenea termen, intr-o perioada de timp rezonabila ca durata considerata de la data expedierii ofertei. Este considerata tardiva si a (...)
 
Accesiune Accesiunea este reglementata in art.483-516 Cod Civil. Art.488 Cod Civil prevede: "Tot ce se uneste si se incorporeaza cu lucrul se cuvine proprietarului lucrului...". Astfel, accesiunea este incorporarea sau unirea unui lucru cu alt lucru, (...)
 
Accesiune a albiei parasite Acelasi lucru cu Accesiunea albiei unui rau care si-a schimbat cursul in mod natural.
 
Accesiune a albiei unui rau care si-a schimbat cursul in mod natural Sinonim - accesiunea albiei parasite. Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala. Potrivit art.502 Cod Civil, "daca un fluviu sau un rau isi face un nou curs parasind vechea sa albie, aceasta albie, se imparte (...)
 
Accesiune a animalelor salbatice Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala. Art.503 Cod Civil prevede ca "orice animale sau zburatoare salbatice trec in cuprinsul nostru se fac ale noastre, pe cat timp raman la noi, afara numai daca asemenea (...)
 
Accesiune imobiliara artificiala Accesiune imobiliara ce se realizeaza prin interventia si activitatea omului. Art.493-494 Cod Civil reglementeaza doua cazuri de accesiune imobiliara artificiala: a) accesiunea constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari facute de un pro (...)
 
Accesiune imobiliara naturala Unirea sau incorporarea a doua bunuri avand proprietari diferiti, fara interventia omului. Codul civil reglementeaza cateva cazuri de accesiune naturala, si anume: - aluviunea, - avulsiunea, - insulele si prundisurile, - accesiunea albiei u (...)
 
Accesiune mobiliara Unirea a doua bunuri mobile care apartin la proprietari diferiti ori confectionarea sau obtinerea unui bun de catre o persoana, prin munca sa, folosind materialele altuia. Codul Civil reglementeaza, in art.504-516, trei cazuri de accesiune (...)
 
Accesoriu Vezi Bunuri accesorii, Contract accesoriu.
 
Accesorium sequitur principale Expresie din limba latina Locutiune latina ce exprima principiul potrivit caruia bunul sau contractul accesoriu urmeaza soarta juridica a bunului sau contractului de care este dependent.
 
Accident Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
 
Accipiens Expresie din limba latina "Creditorul". Vezi si Solvens.
 
Acciza Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al unor marfuri determinate. Este o taxa speciala de consumatie care se aplica produselor din tara si din imp (...)
 
Achiesare A incuviinta, a fi de acord, a recunoaste un act, un drept, o hotarare. In cadrul procesului civil, achiesarea este manifestarea in forma procesuala a consimtamantului paratului de a recunoaste pretentiile reclamantului sau a partii care a (...)
 
Achitare A declara nevinovat pe cineva printr-o hotarare judecatoreasca, reglementata in art.11 Cod Procedura Penala. Instanta de judecata hotaraste achitarea inculpatului prin sentinta, cand constata ca: - fapta nu exista, - fapta nu este prevazuta (...)
 
Acont 1. Parte dintr-o suma de bani care se plateste inainte, drept garatie pentru indeplinirea unui contract incheiat, in special cel de vanzare-cumparare. 2. Suma platita anticipat drept garantie pentru livrarea de bunuri, executarea unor lucra (...)
 
Acoperire 1. Din punct de vedere bancar: a. O suma de bani existenta in depozitul trasului, pe baza caruia deponentul poate emite un cec sau cambie, iar depozitarul sumei este obligat sa achite, la scadenta sau la prezentare aceste titluri de credit. (...)
 
Acoperire bancara Garantie partiala a bancnotelor bancii de emisiune prin efecte comerciale, acceptate de banca, devize, portofoliul de actiuni proprii si a celor primite in gaj, cupoane de obligatiuni ajunse la scadenta.
 
Acoperire la termen O operatie financiara prin care un importator sau o banca se angajeaza sa plateasca o suma de bani la un anumit termen, si in acelasi timp sa imprumute aceeasi suma de bani cu acelasi termen de rambursare. Astfel, importatorul se apara de r (...)
 
Acoperire monetara Cantitatea de valori certe (aur, valute convertibile, alte active) detinuta in mod obligatoriu de catre bancile de emisiune si exprimata intr-un procent din suma totala a emisiunii de bancnote, cu scopul evitarii inflatiei prin excedent de (...)
 
Acord Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic. Uneori acordul, pentru a fi valabil, se da in fata notarului public (spre exemplu in cazul contractului de vanzare-cumparare a unui imobil).
 
Acord "swap" Acord bilateral intre bancile centrale prin care partile semnatare se obliga sa-si puna reciproc la dispozitie, la cerere, o suma de bani in valuta proprie, in cadrul unui plafon prestabilit. Scopurile acordului "swap" pot fi: - echilibrare (...)
 
Acord barter Un schimb de marfuri de valori egale intre doua firme, fara interventia transferurilor banesti.
 
Acord de cliring Acord prin care se efectueaza compensarea datoriilor reciproce fara valuta efectiva sau aur, indiferent de provenienta comerciala sau financiara a acestor datorii. Vezi si Compensare.
 
Acquis comunitar Totalitatea normelor juridice ce reglementeaza activitatea institutiilor UE, actiunile si politicile comunitare, care consta in: * continutul, principiile si obiectivele politice cuprinse in Tratatele originare ale Comunitatilor Europene (C (...)
 
Acreditare Imputernicire data unei persoane prin scrisoare de acreditare, intr-o calitate diplomatica.
 
Acreditiv Un aranjament incheiat cu o banca, prin care unui client de peste hotare i se pune la dispozitie o suma de bani. Contul acestuia este debitat cu suma ceruta, iar banca respectiva solicita bancii-corespondent sa remita banii acolo unde dores (...)
 
Acreditiv cesionat Acreditiv care ii da dreptul beneficiarului sa faca o declaratie de cesiune pentru o parte din suma, pentru unul sau mai multi beneficiari terti (cere bancii sa plateasca direct pe subfurnizorii de marfuri sau servicii).
 
Acreditiv cu plata diferata Acreditiv cu plata amanata pana la 60 de zile.
 
Acreditiv documentar Modalitate de plata, ca forma principala a creditului documentar, prin care o banca - banca emitenta - actionand la cererea si dupa instructiunile unui client, denumit ordonatorul acreditivului, urmeaza: a) sa efectueze o plata catre un ter (...)
 
Acreditiv revolving Forma de acreditiv care prevede realimentarea automata pe masura ce se consuma, a sumei prevazute initial, pana la valoarea sa nominala, pe toata durata de valabilitate a acreditivului; se utilizeaza cand exista un contract cu valoare mare, (...)
 
Acreditiv stand-by Acreditiv sub forma unor instrumente de garantare a platilor de catre beneficiar, prin care acesta intocmeste la banca o cerere de plata pentru ca banca sa efectueze plata.
 
Acrescamant Crestere a dreptului unei persoane la o succesiune, ca urmare a inlaturarii de la aceasta a altor persoane ori a renuntarii lor.
 
Acronim Reprezinta o prescurtare normala.
 
Act Document eliberat de o autoritate prin care se atesta un fapt, o obligatie, o invoiala, identitatea cuiva etc. Document acceptat de catre una sau mai multe persoane de a crea, de a modifica, de a transmite sau de a anula anumite drepturi si (...)
 
Act abdicativ Act prin care se renunta la un drept inainte de a se fi facut acceptarea ceruta de lege pentru dobandirea lui. Spre exemplu renuntarea la o mostenire deschisa ori la un legat, daca se face anterior acceptarii acelei mosteniri sau acelui leg (...)
 
Act abstract Sinonim - act acauzal Acel act juridic civil care este detasat de elementul cauza. Rezulta din fidejusiune, delegatie, titluri de valoare, unde obligatia asumata de debitor isi are cauza intr-un raport juridic preexistent intre debitor si o (...)
 
Act aditional Acord intervenit intre partile care au incheiat un contract, prin care acestea convin asupra modificarii, completarii sau incetarii ulterioare a acestuia. In contractele comerciale, actul aditional are un important rol intrucat prin acesta (...)
 
Act afectat de modalitati Acel act juridic civil care cuprinde modalitati - termen, conditie sau sarcina.
 
Act aleatoriu Acele acte juridice civile cu titlu oneros in care partile au in vedere posibilitatea unui castig sau riscul unei pierderi, de care fac sa depinda existenta sau intinderea obligatiilor lor. Spre exemplu, contractul de asigurare, contractul (...)
 
Act aparent Sinonime - act simulat, act ostensibil, act public Antonim - act secret Act juridic (contract) convenit de parti cu scopul de a crea pentru terti impresia existentei unei situatii juridice care nu are corespondent in realitate. Are rolul de (...)
 
Act ascuns Acelasi lucru cu Act secret. Vezi si Act aparent, Simulatie.
 
Act atipic Acelasi lucru cu Act nenumit.
 
Act autentic Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau verificat. Acel act care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege de un functionar public, (...)
 
Act bilateral Acel act juridic civil care reprezinta vointa concordanta a doua parti. Spre exemplu, contractul de vanzare-cumparare.
 
Act cauzal Acel act juridic civil a carui valabilitate implica valabilitatea cauzei; daca cauza (scopul) este imoral, ilicit sau lipseste actul juridic civil va fi lovit de nulitate. Cele mai multe acte juridice civile fac parte din aceasta categorie.
 
Act comutativ Acele acte juridice civile cu titlu oneros in care partile cunosc sau pot cunoaste, inca din momentul incheierii lor, existenta si intinderea obligatiilor ce le revin. Spre exemplu, contractul de vanzare-cumparare, contractul de antrepriza, (...)
 
Act conditie Acel act juridic civil in care partile isi manifesta dorinta ca anumite reguli sa le fie aplicabile, rolul vointei respective rezumandu-se la a declansa incidenta regulilor de conduita respective. Spre exemplu inchirierea de locuinte, unele (...)
 
Act confirmativ Vezi Inscris.
 
Act consensual Acel act juridic civil care se incheie prin simpla manifestare de vointa a autorului sau autorilor. Cele mai multe acte juridice civile sunt cuprinse in aceasta categorie.
 
Act constitutiv Act care sta la baza constituirii unei societati comerciale (contract de societate, statutul societatii).
 
Act constitutiv de drepturi Acele acte juridice civile care dau nastere unor drepturi subiective civile care n-au existat anterior. Spre exemplu, ipoteca conventionala, actul de constituire a unui uzufruct, amanetul etc.
 
Act cu executare continua Acelasi lucru cu Act cu executare succesiva Vezi Contract cu executare succesiva.
 
Act cu executare dintr-o data Acel act juridic civil a carui executare presupune o singura prestatie din partea debitorului, adica executarea ei instantanee. Spre exemplu darul manual. Vezi si Contract cu executare instantanee.
 
Act cu executare instantanee Acelasi lucru cu Act cu executare dintr-o data.
 
Act cu executare succesiva Acel act juridic civil a carui executare presupune mai multe prestatii, esalonate in timp. Spre exemplu contractul de inchiriere, de renta viagera etc. Vezi si Contract cu executare instantanee.
 
Act cu executare uno ictu Acelasi lucru cu Act cu executare dintr-o data.
 
Act cu titlu gratuit Acel act juridic civil prin care o persoana procura alteia un folos patrimonial, fara a urmari obtinerea unui folos in schimb. Spre exemplu donatia, comodatul, imprumutul fara dobanda, legatul, mandatul gratuit, depozitul gratuit etc.
 
Act cu titlu oneros Act juridic prin care partile urmaresc sa obtina fiecare de la cealalta, ca echivalent, un folos patrimonial, oricare ar fi obiectul obligatiilor.
 
Act de administrare 1. Din punctul de vedere al dreptului civil, acele acte juridice civile prin care se realizeaza o normala punere in valoare a unui bun ori a unui patrimoniu. Spre exemplu, culegerea (perceperea) fructelor, executarea unor reparatii de intre (...)
 
Act de alienare Vezi Act de instrainare.
 
Act de conservare Act care are ca efect preintampinarea pierderii unui drept subiectiv civil. Spre exemplu, intreruperea unei prescriptii prin actiunea in justitie, inscrierea unei ipoteci sau a unui privilegiu, somatia, efectuarea unor reparatii necesare si (...)
 
Act de dispozitie 1. Din punctul de vedere al dreptului civil, acele acte juridice civile care au ca rezultat iesirea din patrimoniul unei persoane a unui drept ori grevarea unui bun cu o sarcina reala (ipoteca, gaj). Spre exemplu vanzarea, schimbul, donatia (...)
 
Act de incepere a urmaririi penale Act prin care se dispune inceperea urmaririi penale de catre organul competent. Conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala al Romaniei, inceperea urmaririi penale se dispune prin rezolutie sau prin proces-verbal, cand organul de urma (...)
 
Act de instrainare Sinonim - act de alienare Act juridic prin care titularul unui drept real asupra unui lucru sau al unui drept de creanta transmite, cu orice titlu, acel drept altei persoane.
 
Act de sesizare Act prin care este sesizat organul de urmarire penala sau se dispune trimiterea in judecata a inculpatului. Cand legea prevede ca inceperea urmaririi penale nu poate avea loc fara o sesizare speciala, aceasta trebuie facuta in scris si semn (...)
 
Act de stare civila 1. Concept ce desemneaza izvoarele concrete de stare civila, precum: casatoria, recunoasterea filiatiei, adoptia, hotararile judecatoresti definitive ce rezolva probleme de stare civila a persoanei, cum sunt acelea privind: - stabilirea pat (...)
 
Act declarativ de drepturi Acele acte juridice civile care au ca efect consolidarea sau definitivarea intre parti a unor drepturi preexistente. Spre exemplu, partajul sau imparteala conventionala, si tranzactia.
 
Act deghizat Act ostensibil simulat prin care fie se ascunde natura juridica a actului secret (numit contrainscris) ce exprima vointa reala a partilor, fie, fara a masca natura acelui act, se ascund prin omisiune numai anumite clauze sau efecte ale lui.
 
Act dezinteresat Acele acte cu titlu gratuit care au ca efect procurarea de catre dispunator a unui avantaj patrimonial celeilalte parti fara a-si micsora patrimoniul. Spre exemplu, mandatul gratuit, imprumutul fara dobanda, comodatul etc.
 
Act fictiv Act ostensibil simulat, avand ca finalitate prin excelenta crearea unei aparente inselatoare, incheiat concomitent cu un act secret (numit contrainscris) in continutul caruia partile stabilesc ca acesta (actul fictiv) este lipsit de orice v (...)
 
Act intre vii Sinonim - acte inter vivos Acel act juridic civil care isi produce efectele, potrivit intentiei partii sau partilor inca in timpul vietii lor. Majoritatea actelor sunt acte intre vii. Vezi si Act pentru cauza de moarte.
 
Act juridic Manifestare a vointei unei sau mai multor persoane, subiecte de drept in scopul de a crea, a modifica sau a stinge un raport juridic, in cadrul si in limitele prevederilor legale in vigoare. Inscris intocmit pentru a consfinti sau a dovedi (...)
 
Act juridic abstract Sinonim - act juridic necauzal Act juridic (civil sau comercial) care este detasat de elementul cauza, ceea ce face ca aprecierea cu privire la valabilitatea lui sa nu implice analiza acestui element. Spre exemplu actele juridice constatate (...)
 
Act juridic accesoriu Vezi Contract accesoriu.
 
Act juridic anulabil Act juridic civil lovit de nulitate relativa susceptibil de a fi desfiintat retroactiv, prin hotarare judecatoreasca, ca urmare a promovarii actiunii in anulare de catre persoana ale carei interese au fost lezate prin incheierea sa si ale c (...)
 
Act juridic civil Manifestarea de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, constand in crearea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice civile, in temeiul si in limitele stabilite de normele dreptului obiectiv.
 
Act juridic civil pur si simplu Act juridic civil ce nu este afectat de modalitati (termen, conditie, sarcina). Anumite acte juridice sunt incompatibile cu sarcinile. Spre exemplu actul de optiune succesorala (acceptarea ori renuntarea la mostenire), sau actul de recunoas (...)
 
Act juridic de optiune succesorala Manifestarea de vointa a succesibilului de a accepta (pur si simplu sau sub beneficiu de inventar) sau de a renunta la mostenire. Este un act unilateral, indivizibil (se accepta sau se renunta, cu cateva exceptii, la intreaga mostenire cuve (...)
 
Act juridic de ultima vointa Vezi Act pentru cauza de moarte.
 
Act juridic necauzal Acelasi lucru cu Act juridic abstract.
 
Act juridic ostensibil Vezi Act aparent, Simulatie.
 
Act multilateral Sinonim - acte juridice uniune Acel act juridic civil care este rodul acordului de vointa ce provine de la trei sau mai multe parti, care urmaresc realizarea aceluiasi scop.
 
Act nenumit Sinonim - act atipic Acel act juridic civil care nu are o reglementare si o denumire proprie. Un astfel de act este contractul de vanzare cu clauza de intretinere, dar actele nenumite sunt si cele din domeniul prestarilor de servicii.
 
Act nepatrimonial Acel act juridic civil care nu are un continut economic, nu poate fi exprimat in bani. Astfel de acte juridice dau nastere la drepturi subiective fara continut economic. Spre exemplu, intelegerea parinitlor unui copil din afara casatoriei c (...)
 
Act normativ Act care legifereaza, modifica sau stinge anumite raporturi juridice generale si impersonale (spre exemplu, legile). Vezi si Normativ.
 
Act notarial Denumire generica data oricarui act juridic a carui intocmire sau autentificare este "potrivit legii" de competenta notarilor publici sau a altor organe carora legea le confera atributii notariale (secretarii consiliilor locale ale comunelo (...)
 
Act numit Sinonim - act tipic Acel act juridic civil care are o denumire stabilita de legea civila si o reglementare juridica proprie.
 
Act oneros Vezi Act cu titlu oneros.
 
Act patrimonial Acele acte juridice civile care au un continut economic, exprimabil in bani. Ele privesc de regula drepturile reale si de creanta. Spre exemplu, contractul de vanzare-cumparare, de donatie, de imprumut etc.
 
Act pentru cauza de moarte Sinonim - acte causa mortis Acel act juridic civil care-si produce efectele numai la moartea autorului. Spre exemplu testamentul si asigurarea asupra vietii. Vezi si Act intre vii.
 
Act preparatoriu Act prin care se pregateste realizarea, executarea hotararii de a savarsi o infractiune. Legea penala romana nu pedepseste actele preparatorii decat in mod exceptional, in cazul unor infractiuni grave cand sunt asimilate cu tentativa si san (...)
 
Act prin reprezentare Actele juridice civile pot fi incheiate in cea mai mare parte si prin reprezentare (prin mandatar). Reprezentarea consta in incheierea de catre o persoana (reprezentant) in numele si pe seama altei persoane (reprezentat) a unui act juridic (...)
 
Act principal Vezi Contract principal.
 
Act public Acelasi lucru cu Act aparent. Vezi si Simulatie.
 
Act pur si simplu Acel act juridic civil care nu este afectat de vreo modalitate, fiind incompatibil cu acestea. Spre exemplu actul de optiune succesorala (acceptarea ori renuntarea la succesiune), actul de recunoastere a filiatiei, infierea, casatoria etc. (...)
 
Act real Acel act juridic civil care nu se poate incheia prin simpla manifestare de vointa, ci aceasta trebuie sa fie insotita de remiterea (predarea) bunului. Spre exemplu, contractul de imprumut, contractul de depozit, contractul de gaj, darul man (...)
 
Act recognitiv Vezi Inscris.
 
Act secret Sinonime - act ascuns, contrainscris Antonime - act aparent, act public, act ostensibil, act simulat Act juridic ce exprima vointa reala a partilor, materializand adevaratul raport juridic stabilit intre ele, care insa este ascuns tertilot (...)
 
Act simulat Acelasi lucru cu Act aparent. Vezi si Simulatie.
 
Act solemn Acel act juridic civil la a caror incheiere manifestarea de vointa trebuie sa imbrace o anumita forma ceruta de lege. Aceasta forma speciala, solemna este ceruta pentru valabilitatea (ad validitatem sau ad solemnitatem) actului juridic civi (...)
 
Act strict personal Acel act juridic civil care nu poate fi incheiat decat personal, nu si prin reprezentare. Spre exemplu testamentul.
 
Act sub semnatura privata Sinonim - inscris sub semnatura privata Document prin care partile semnatare convin asupra unei situatii de ordin material, cum ar fi vanzarea, cumpararea, primirea in pastrare etc. Spre deosebire de actele autentice, actele sub semnatura p (...)
 
Act subiectiv Acel act juridic civil in care vointa partilor are un rol hotarator in privinta stabilirii - in limitele dreptului obiectiv - a continutului raportului juridic civil.
 
Act tipic Acelasi lucru cu Act numit.
 
Act translativ de drepturi Acele acte juridice care au ca efect stramutarea unui drept subiectiv civil dintr-un patrimoniu in alt patrimoniu. Spre exemplu, contractele de vanzare-cumparare, de schimb, de donatie etc.
 
Act unilateral Acel act juridic civil care este rezultatul vointei unei singure parti (nu neaparat a unei singure persoane). Spre exemplu, testamentul, promisiunea publica de recompensa, acceptarea succesiunii, renuntarea la o mostenire, denuntarea unui c (...)
 
Actio de in rem verso Expresie din limba latina Denumire latina data mijlocului juridic procedural prin care cel care a suferit o saracire ca urmare a imbogatirii fara justa cauza a altei persoane (numita generic imbogatit) poate reclama in justitie de la aceast (...)
 
Actio estimatoria Sinonim - quanti minoris Vezi Actiune estimatorie.
 
Actio redhibitoria Vezi Actiune redhibitorie.
 
Actionar Persoana fizica sau juridica proprietara a uneia sau mai multor actiuni emise de o societate comerciala pe actiuni sau in comandita pe actiuni. In calitate de proprietar asociat la o societate pe actiuni, in raport cu tertii actionarul nu p (...)
 
Actionariat Totalitatea actionarilor existenti intr-o societate pe actiuni care au ca sarcina rezolvarea tuturor problemelor de interes comun privind activitatea eficienta a societatii.
 
Actiune 1. Un titlu financiar obisnuit (comun) ce reprezinta dreptul de proprietate al detinatorului asupra unei parti dintr-o companie, drept obtinut in urma investirii de capital. Actiunile pot fi tranzactionate la o bursa de valori. Actiunile po (...)
 
Actiune cambiala Mijloc juridic prin care posesorul unei cambii isi realizeaza dreptul sau de creanta izvorat din acesta, urmarind, in cazul in care plata este refuzata, pe debitorul principal ori pe debitorii de regres. Actiunea cambiala poate fi: a) direc (...)
 
Actiune civila Mijlocul legal cel mai important de protejare prin constrangere judiciara a drepturilor civile incalcate sau a intereselor ocrotite de lege. Actiunea civila reprezinta totodata si un instrument juridic eficient de aparare a legalitatii si o (...)
 
Actiune civila in procesul penal Mijlocul legal prin care o persoana care a suferit o paguba ca urmare a infractiunii savarsite, solicita despagubiri (repararea pagubei). Actiunea civila are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului, precum si a partii respons (...)
 
Actiune confesorie Acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa stabileasca prin hotararea ce o va pronunta, ca el este titularul unui drept real dezmembramant al dreptului de proprietate (uzufruct, uz, abitatie, servitute sau superf (...)
 
Actiune cotata Actiune listata si negociata la bursa.
 
Actiune cu drept plural Titluri pentru care detinatorii lor primesc nu numai dividendul curent, ci si alte avantaje la care ceilalti actionari nu au dreptul.
 
Actiune cu prima Actiune care se vinde la un pret mai mare decat valoarea nominala.
 
Actiune de ereditate Vezi Mostenitor aparent.
 
Actiune de partaj succesoral Varietate a actiunii civile prin care oricare din mostenitorii unei persoane poate solicita instantei de judecata competente imparteala mostenirii atunci cand aceasta nu s-a putut face pe cale amiabila, ori daca imparteala mostenirii este o (...)
 
Actiune de recurs Vezi Actiune in regres.
 
Actiune de stat Varietate a actiunii civile servind ca mijloc procesual pentru stabilirea sau modificarea unui sau mai multor elemente ale starii civile a unei persoane. Prin obiectul lor aceste actiuni se leaga indisolubil de izvorul concret de stare sivi (...)
 
Actiune directa Instrument juridic pus la dispozitia creditorului, in anumite cazuri, printr-o dispozitie expresa a leii de a-si valorifica dreptul sau de creanta pe calea justitiei, in sensul de a pretinde executarea creantei sale direct de la un debitor (...)
 
Actiune estimatorie Varietate, cu caracter special, a actiunii civile prin care cumparatorul poate reclama in justitie de la vanzator, in cazul constatarii unui viciu ascuns al lucrului cumparat, o reducere a pretului porportionala cu reducerea valorii acelui (...)
 
Actiune gratuita Este actiunea pe care o societate o emite prin prelevarea asupra rezervelor sale si pe care o remite gratuit actionarilor sai.
 
Actiune imobiliara Actiune civila care are ca obiect pretentii privitoare la bunuri asupra unui bun imobil (prin natura lui, prin destinatia sau prin obiectul la care se aplica). Este de competenta instantei locului unde este sitat imobilul.
 
Actiune in anulare Varietate a actiunii in nulitate servind ca mijloc procedural partii interesate de a cere in justitie desfiintarea retroactiva a unui act juridic lovit de nulitate relativa. Poate intenta actiunea in anulare numai partea ocrotita prin dispo (...)
 
Actiune in anularea actelor notariale Varietate a actiunii in anulare avand ca finalitate desfiintarea actelor notariale lovite de nulitate relativa. Poate fi promovata numai de persoana ocrotita prin dispozitia legala incalcata cu prilejul intocmirii actului de notarul public. (...)
 
Actiune in anularea adoptiei Varietate a actiunii in anulare prin care se solicita instantei pronuntarea unei hotarari judecatoresti de anulare a unei adoptii lovita de nulitate relativa. Poate fi introdusa la instanta de jduecata competenta in termenul general de pres (...)
 
Actiune in anularea titlului executoriu Varietate a actiunii in anulare prin care debitorul urmarit pe cale notariala cere instantei judecatoresti competente anularea titlului executoriu notarial. Aceasta actiune nu constituie o cale de atac propriu-zisa si nici o institutie spec (...)
 
Actiune in complangere Acelasi lucru cu Actiune posesorie generala.
 
Actiune in confirmare Acelasi lucru cu Actiune in constatare.
 
Actiune in constatare Sinonim - actiune in confirmare, actiune in recunoasterea dreptului (recunoastere sau confirmare) Cerere prin care reclamantul urmareste obtinerea prin justitie a constatarii existentei sau inexistentei unui drept. Este reglementata in art. (...)
 
Actiune in contestare de stat Varietate a actiunii de stat de specificul careia este ca prin intermediul ei reclamantul solicita modificarea starii civile a altei persoane. Spre exemplu: - actiunea in tagaduirea paternitatii, - actiune in contestarea filiatiei fata de m (...)
 
Actiune in granituire Acea actiune prin care reclamantul cere instantei de judecata ca in cadrul unui proces sa determine, prin semne exterioare,linia despartitoare dintre cele doua fonduri vecine. Hotararea judecatoreasca ce se va pronunta are caracter declarat (...)
 
Actiune in justitie Mijloc legal in temeiul caruia se poate aduce inaintea justitiei conflictul de drept nascut din incalcarea unei norme. Prin ea se solicita instantei judecatoresti constatarea sau realizarea unui drept si este conditia necesara ca o instanta (...)
 
Actiune in prescriptie tabulara Actiune ce poate fi intentata impotriva celui care a consimtit la constituirea, transmiterea sau stingerea dreptului real respectiv. Ba mai mult, poate fi indreptata si impotriva tertului subdobanditor inscris in cartea funciara, daca sunt (...)
 
Actiune in prestatie tabulara Actiune reala prin care cel indreptatit sa-si intabuleze in cartea funciara un drept real imobiliar poate cere instantei judecatoresti sa dispuna inscrierea acelui drept in cartea funciara , daca cel obligat refuza sa predea inscrisul neces (...)
 
Actiune in reclamatie de stat Varietate a actiunii de stat care se distinge prin aceea ca prin intermediul ei reclamantul solicita sa i se stabileasca sau sa i se modifice starea civila. Fac parte din aceasta subgrupa: - actiunea in stabilirea maternitatii; - actiunea i (...)
 
Actiune in rectificarea cartii funciare Actiune civila prin care se urmareste inlaturarea inscrierilor neintemeiate efectuate in cartea funciara. Acelasi lucru cu Actiune in rectificarea inscrierilor in cartea funciara.
 
Actiune in rectificarea inscrierilor in cartea funciara Acea actiune in justitie prin care se cere indreptarea sau suprimarea unei inscrieri necorespunzatoare realitatii, facuta in cartea funciara, pentru a pune de acord starea tabulara cu situatia juridica reala a unui imobil. Este reglementata (...)
 
Actiune in recunoasterea dreptului Acelasi lucru cu Actiune in constatare.
 
Actiune in regres Sinonime - actiune recursorie, (rar) actiune de recurs Varietate a actiunii civile prin care o persoana care a platit pentru altul sau pentru altii (in virtutea unei obligatii legale sau conventionale, ori din initiativa proprie) poate recl (...)
 
Actiune in reintegrare Vezi Actiune posesorie speciala.
 
Actiune in resciziune Varietate a actiunii civile reglementata pentru a ervi minorului intre 14 si 18 ani de a reclama anularea actului juridic lezionar incheiat de el. Promovarea actiunii in resciziune este subordonata urmatoarelor conditii cumulative: - sa exi (...)
 
Actiune in responsabilitate civila Mijloc juridic prin care cel ce a suferit, in persoana sau bunurile sale, un prejudiciu, ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite de catre o alta persoana, poate pretinde organului de jurisdictie competent (dupa caz: instanta judecatoreacs (...)
 
Actiune in restituirea imbogatirii fara justa cauza Vezi Actio de in rem verso, Imbogatire fara justa cauza.
 
Actiune in restituirea platii nedatorate Mijloc procedural prin care cel care a efectuat o plata nedatorata (solvens) poate reclama in justitie restituirea acelei plati de la cel care a primit-o fara drept (accipiens). Ca natura juridica este o actiune personala prescriptibila in (...)
 
Actiune in revendicare Acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra unui bun determinat si, pe cale de consecinta, sa-l oblige pe parat la restituirea posesiei bunului. Este o actiune reala, (...)
 
Actiune in revendicare imobiliara Actiune in revendicare avand ca obiect bunuri imobile. In cazul in care are ca obiect un bun imobil proprietate personala sau individuala, reclamantul trebuie sa probeze ca este titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat; (...)
 
Actiune in revendicare mobiliara Actiune in revendicare avand ca obiect bunuri mobile. Domeniul ei de aplicare este limitat de regula consacrata prin lege, potrivit careia la bunurile mobile posesiunea de buna credinta valoreaza titlu de proprietate, ceea ce face ca, in ce (...)
 
Actiune in reziliere Mijloc procedural prin care partea contractanta ce si-a executat prestatia asumata printr-un contract sinalagmatic cu executare succesiva poate solicita justitiei rezilierea acelui contract atunci cand cealalta parte nu si-a executat culpab (...)
 
Actiune in rezolutiune Mijloc procedural prin care partea contractanta care si-a executat prestatia asumata se poate adresa justitiei pentru a solicita rezolutia contractului, respectiv atunci cand cealalta parte contractanta nu si-a executat culpabil propria sa (...)
 
Actiune in simulatie Acea actiune prin care se cere instantei de judecata sa constate existenta si continutul actului secret cu scopul de a inlatura actul aparent sau acele clauze ale sale care anihileaza sau mascheaza actul real. In principiu, nu are ca finali (...)
 
Actiune indirecta Acelasi lucru cu Actiune oblica.
 
Actiune ipotecara Actiune reala care se naste din ipoteca si care serveste creditorului iotecar la recuperarea creantei sale ajunse la scadenta, prin urmarirea bunului ipotecat.
 
Actiune mixta Actiune civila prin care se exercita concomitent un drept real si un drept personal (de creanta), care au luat nastere din aceeasi operatiune juridica. Poate fi utilizata in scopul obtinerii executarii unui act juridic care a creat sau tran (...)
 
Actiune mobiliara Actiune civila care are ca obiect pretentii privitoare la drepturi asupra unui bun mobil (corporal sau incorporal) ori mobil prin anticipatie. Este de competenta instantei domiciliului paratului.
 
Actiune mutuala Acelasi lucru cu Actiune reconventionala.
 
Actiune negatorie Acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa stabileasca, prin hotararea ce o va pronunta, ca paratul nu are un drept real (uzufruct, uz, abitatie, servitute sau superficie) asupra bunului aflat in proprietatea sa (...)
 
Actiune nominativa legata Este actiunea a carei transmisibilitate este limitata, un astfel de titlu neputand fi cedat decat cu acordul societatii care pastreaza controlul asupra actionarilor sai.
 
Actiune oblica Sinonime - actiune subrogatorie, indirecta Acel mijloc juridic prin care creditorul chirografar exercita drepturile si actiunile patrimoniale ale debitorului sau atunci cand acesta refuza sau neglijeaza sa si le exercite. Actiunea oblica se (...)
 
Actiune ordinara Actiune ce da drept la dividend (asupra rezultatelor nete ale firmei), un drept la eventualul produs al lichidarii societatii, precum si un drept de vot in adunarea generala a actionarilor. Venitul pe care il aduc este fluctuant in functie (...)
 
Actiune pauliana Sinonim - actiune revocatorie Acea actiune prin care creditorul solicita revocarea sau desfiintarea judiciara a actelor incheiate de debitor in frauda drepturilor sale. Vizand existenta acelor acte, actiunea pauliana este indreptata impotri (...)
 
Actiune penala Mijloc prevazut de lege prin intermediul caruia se realizeaza in justitie tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni si pedepsirea acestora. Actiunea penala se pune in miscare prin actul de inculpare prevazut d (...)
 
Actiune personala Actiune in justitie care se intemeiaza pe un drept personal (de creanta) si serveste la exercitarea sau apararea acelui drept. Prin actiuni de acest gen se valorifica drepturile care se nasc din contracte, din alte acte juridice, din lege, (...)
 
Actiune petitorie Acele actiuni prin care se solicita instantei de judecata sa stabileasca in mod direct ca reclamantul este titularul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unui bun. Redobandirea posesiei bunului asupra caruia poarta acel d (...)
 
Actiune posesorie Acele actiuni in justitie pe care posesorul o are la dispozitie spre a apara posesia ca stare de fapt impotriva oricarei tulburari ori pentru a o redobandi atunci cand a fost pierduta. Actiunile posesorii sunt: - actiuni reale (adica se ref (...)
 
Actiune posesorie generala Sinonim - actiune in complangere Actiune ce poate fi denumita de drept comun, pentru ca este folosita pentru a face sa inceteze orice tulburare a posesiei, cu exceptia cazului in care posesorul este deposedat prin violenta. Tulburarile in p (...)
 
Actiune posesorie in reintegrare Acelasi lucru cu Actiune posesorie speciala.
 
Actiune posesorie speciala Sinonim - actiune posesorie in reintegrare Actiune in justitie ce poate fi utilizata pentru apararea posesiei numai atunci cand tulburarea sau deposedarea are loc prin violenta. Prin violenta se intelege, in acest caz, orice fapta contrara (...)
 
Actiune privilegiata Sinonime - actiuni preferentiale, actiuni de prioritate Actiuni create prin actul constitutiv al societatii pe actiuni si care asigura posesorilor lor avantaje mai mari decat actiunile obisnuite: - fie dau dreptul la dividende speciale, - f (...)
 
Actiune reala Actiune ce poate fi introdusa impotriva oricarei persoane care incalca dreptul de proprietate.
 
Actiune reconventionala Sinonim - Actiune mutuala Vezi Cerere reconventionala.
 
Actiune recursorie Acelasi lucru cu Actiune in regres.
 
Actiune redhibitorie In limba latina - Actio redhibitoria Varietate cu caracter special a actiunii civile prin care cumparatorul poate cere rezolutiunea vanzarii invocand existenta unui viciu ascuns al lucrului. Este admisibila chiar adaca natura viciului nu ar (...)
 
Actiune revocatorie Acelasi lucru cu Actiune pauliana.
 
Actiune subrogatorie Acelasi lucru cu Actiune oblica.
 
Actiuni comune Valoarea nominala a fondurilor obtinute din emisiunea actiunilor.
 
Actiuni de administrator Actiuni pe care administratorii unei societati pe actiuni sunt tinuti sa le depuna in garantia responsabilitatii lor pe intreaga durata a mandatului lor. Acestea nu se diferentiaza de celelalte actiuni ale societatii, prin urmare sunt cotat (...)
 
Actiuni gemene Sunt actiunile a doua societati independente din punct de vedere juridic si ai caror actionari sunt aceiasi. Aceste actiuni se leaga in mod indisolubil cu ocazia reunirii celor doua societati si nu pot fi tratate in mod separat.
 
Actiuni la purtator Actiuni emise de societatile comerciale de capitaluri fara ca pe ele sa fie mentionat numele titularului. Drepturile incorporate in asemenea actiuni apartin celui care le poseda, transmitandu-se cu usurinta de la un posesor la altul prin si (...)
 
Actiuni nominative Actiuni emise de societatile comerciale de capitaluri la care numele titularului este mentionat atat in titlu, cat si in registrul societatii. Se caracterizeaza prin aceea ca: - numai titularii lor pot exercita drepturile pe care le incorpo (...)
 
Actiuni omenesti Faptele comisive ori omisive ale omului savarsite cu sau fara intentia de a produce efecte juridice civile, constand in nasterea, modificarea sau stingerea de raporturi juridice civile concrete. Este vorba, deci, atat de actiuni voluntare, (...)
 
Actiuni privilegiate Actiuni create prin actul constitutiv al societatii pe actiuni si care asigura posesorilor lor avantaje mai mari decat actiunile obisnuite si anume: - fie dau dreptul la dividende speciale, - fie comporta posibilitatea prelevarii dividendel (...)
 
Actiuni proprii Actiunile proprii sunt clasificate ca active imobilizate in functie de intentia societatii cu privire la durata de detinere de peste un an, stabilita cu ocazia achizitiei sau reclasarii. Vezi si Imobilizari financiare.
 
Actiuni reversibile Actiuni care pot fi retrase din circulatie de emitent fara consimtamantul titularului.
 
Actiuni revocabile Actiunile pe care emitentul isi rezerva dreptul de a le rascumpara.
 
Actiuni succesorale Sintagma ce desemneaza in mod generic intreg setul de actiuni in justitie reglementate de lege pentru a fi utilizate in raporturile dintre mostenitori si dintre acestia si terti, in vederea punerii in valoare a unor drepturi succesorale ori (...)
 
Activ 1. Din punct de vedere juridic, reprezinta bunurile economice ca obiecte de drepturi si obligatii. 2. Din punct de vedere economic, activul reflecta modul de intrebuintare a capitalului. 3. Din punct de vedere financiar, reprezinta valorile (...)
 
Activ circulant Sinonim - Active curente Ansamblul elementelor patrimoniale care, luate individual, datorita destinatiei si naturii lor, nu au vocatia sa ramana durabil in intreprindere, cu exceptia acelora legate de particularitatile ei (ciclu lung de fab (...)
 
Activ comercial Acelasi lucru cu Activ de exploatare.
 
Activ corporal Acelasi lucru cu Imobilizari corporale.
 
Activ cu ciclu lung de fabricatie Din punct de vedere contabil, un activ care solicita in mod necesar o perioada substantiala de timp pentru a fi gata in vederea utilizarii sau pentru vanzare.
 
Activ curent Acelasi lucru cu Active circulante.
 
Activ de exploatare Sinonim - active comerciale Este format din activul circulant si imobilizari, si anume: lichiditati, instalatii de productie, ateliere, etc., ce permit exploatarea comerciala. Opusul acestora sunt activele in afara exploatarii.
 
Activ fictiv Active care nu au existenta de sine statatoare, ci sunt considerate ca atare in virtutea unei conventii sau acceptiuni date prin legi sau alt gen de reglementari juridice. In aceasta categorie se includ: - cheltuielile de constituire a firm (...)
 
Activ financiar Intr-o acceptiune larga, un activ financiar este un drept, in cele mai dese cazuri materializat intr-un titlu, privind perceperea viitoare a unei sume sau a mai multor sume de bani. Activele financiare sunt tranzactionate in cadrul pietei f (...)
 
Activ fix Bunuri materiale a caror valoare se transmite indirect produsului finit. Se au in vedere: - cladiri ale intreprinderilor; - terenurile; - instalatii si diverse echipamente de investitii, cunoscute sub denumirea de mijloace fixe. Vezi si Mij (...)
 
Activ fix brut Sinonim - Activ istoric Activ estimat la valoarea contabila inregistrata in momentul constituirii lui.
 
Activ fix net Active estimate pe baza diferentei intre valoarea contabila a activelor fixe brute si deprecierea acumulata pana la momentul estimarii.
 
Activ imediat Active cu un mare grad de lichiditate: - numerar in moneda nationala; - valuta; - devize; - aur si alte metale pretioase; - valori mobiliare tezaurizabile etc.
 
Activ imobilizat Sinonim - imobilizari Acele bunuri si valori care, avand in vedere destinatia lor, au vocatia sa ramana o perioada indelungata (de regula mai mare de un an) in intreprindere. Nu se consuma la prima utilizare. Criteriului de utiizare i se ad (...)
 
Activ intangibil Active nemateriale, precum: - procedee de fabricatie; - licente; - brevete de inventie (patente); - documentatii tehnice; - scheme operatorii; - marci de fabrica, comerciale si de servicii etc.
 
Activ istoric Acelasi lucru cu Activ fix brut.
 
Activ lichid Sinonim - Activ monetar Activele existente in bani lichizi sau cele care pot fi rapid transformate in bani lichizi cu un minim de cheltuieli.
 
Activ monetar Acelasi lucru cu Activ lichid.
 
Activ necorporal Sinonim - Activ nematerial. Acelasi lucru cu Imobilizari necorporale.
 
Activ nematerial Acelasi lucru cu Activ necorporal. Vezi Imobilizari necorporale.
 
Activ nereproductiv Activ tangibil care nu se poate reproduce. Spre eemplu, terenurile.
 
Activ net Acelasi lucru cu Capital propriu.
 
Activ net contabil Acelasi lucru cu Capital propriu. Diferenta dintre activul si pasivul extern al intreprinderii.
 
Activ net corijat In contabilitate, activul net contabil corectat (+/-) cu plusurile sau minusurile de valoare latente. Este o informatie primordiala in operatii de evaluare (de intreprinderi), de fuziune etc. Activul net corijat se determina fie pe cale de (...)
 
Activ patrimonial Totalitatea drepturilor cu continut economic susceptibile de evaluare baneasca - si implicit a bunurilor la care ele se refera - aflate in patrimoniul unei persoane.
 
Activ real Active identificabile, indiferent ca sunt sau nu active tangibile. Spre exemplu: - instalatiile; - echipamentele; - mijloacele auto; - licentele; - brevetele; - marcile de fabrica; - marcile de comert; - marcile de servicii.
 
Activ strain Creante fata de debitori straini, provenite in principal din credite acordate de banci clientilor din strainatate, precum si din investitii directe in strainatate.
 
Activ succesoral Ansamblul valorilor pozitive (drepturi patrimoniale si bunuri) existente in patrimoniul unei persoane fizice la data decesului acesteia, care formeaza obiectul transmisiunii mostenirii si totodata al impartelii succesorale. Fac parte din ac (...)
 
Activ suport Sinonim - Activ subiacent Obiect al optiunii. Vezi Optiune de cumparare.
 
Activ tangibil Active fizice cum ar fi: - fabricile; - instalatiile; - mijloacele de transport; - cladirile; - terenurile etc.
 
Activ tranzitoriu Sunt posturi de regularizare a activului bilantului in scopul de a nu tine cont de angajamentele exercitiului financiar in curs, dar care privesc un exercitiu ulterior, sau de produse care privesc exercitiul in curs, dar care nu se vor mate (...)
 
Active Resurse controlate de institutie ca rezultat al unor evenimente trecute si de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare sau potentiale servicii pentru institutie (IPSAS).
 
Active financiare (Imobilizari financiare Active economice care se prezinta sub forma de mijloace de plata sau de creante financiare care sunt asimilabile, prin natura, creantelor financiare. Plata cuprinde aurul monetar, drepturile speciale de tragere, numerarul si depozitele tran (...)
 
Active fixe In mod repetat sau continuu in procesele de productie pe o perioada de cel putin un an. Activele fixe includ activele fixe corporale si activele fixe necorporale .(ESA ‘95-AN 11).
 
Active fixe brute Costul initial al unui activ fix inregistrat contabil in momentul achizitiei sale.
 
Active fixe intangibile (Imobilizari necorporale Active fixe care pot fi utilizate pe o perioada mai mare de un an: prospectiuni miniere si petroliere, software pentru calculatoare, lucrari recreative, literare sau opere artistice originale si alte active fixe intangibile (ESA ‘95-AN 11 (...)
 
Active fixe intangibile (Imobilizari necorporale) Active fixe care pot fi utilizate pe o perioada mai mare de un an: prospectiuni miniere si petroliere, software pentru calculatoare, lucrari recreative, literare sau opere artistice originale si alte active fixe intangibile (ESA ‘95-AN 11 (...)
 
Active fixe nete Diferenta dintre Activele fixe brute si deprecierea acumulata. Sunt cunoscute, de asemenea, si sub denumirea de valoare contabila.
 
Active fixe tangibile( Imobilizari corporale) Activele fixe corporale care includ locuintele, alte cladiri si constructii civile, masini si echipamente precum si activele cultivate (ESA ‘95-AN 112).
 
Active nete Valoarea activelor mai putin datoriile. (IPSAS).
 
Activitate Orice activitate desfasurata de catre o persoana in scopul obtinerii de venit.
 
Activitate de portofoliu Activitatea de portofoliu consta in a investi toate sau o parte din activele intreprinderii intr-un portofoliu de titluri, pentru a obtine, la o scadenta mai mare sau mai mica, o rentabilitate satisfacatoare. Spre deosebire de holding, acea (...)
 
Activitate dependenta Orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.
 
Activitate dependenta la functia de baza Orice activitate dependenta care este declarata astfel de persoana fizica, in conformitate cu prevederile legii.
 
Activitate independenta Orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta.
 
Activitati curente ale persoanei juridice Sinonim - activitati ordinare ale persoanei juridice Orice activitati desfasurate de o persoana juridica, ca parte integranta a obiectului sau de activitate, precum si activitatile conexe acestora.
 
Activitati ordinare ale persoanei juridice Acelasi lucru cu Activitati curente ale persoanei juridice.
 
Activitati permise institutiilor financiare nebancare Activitatile prevazute la art. 7 si 8, care se desfasoara in baza prevederilor prezentului titlu si, dupa caz, a legilor speciale care le reglementeaza activitatea.
 
Actori incumbit onus probandi Expresie din limba latina "sarcina probei incumba reclamantului" Adagiu latin exprimand regula conform careia cel ce face o afirmatie in fata unui organ de jurisdictie trebuie sa o dovedeasca.
 
Actuar Specialist in calcule statistice privitoare la asigurari si, in general, la probleme financiare.
 
Actuariat Totalitate a operatiilor si normelor financiare pe baza carora se efectueaza diferite calcule financiare, folosindu-se teoria probabilitatilor si a statisticii matematice, mai ales in domeniul asigurarilor. Actuariatul este o metoda stiinti (...)
 
Actus interpretandus est potius ut valeat quam pereat Expresie din limba latina "Legea trebuie interpretata in sensul aplicarii ei, iar nu in sensul neaplicarii". Adagiu latin ce exprima regula de interpretare logica a legii civile conform careia orice norma juridica trebuie astfel interpretat (...)
 
Acumulare de capital Cresterea capitalului unei firme sau tari. Se distinge intre: 1. acumulare de capital in conditiile mentinerii intacte a structurii componentelor existente anterior; 2. acumulare de capital prin modificarea structurii componentelor existent (...)
 
Acuzat Sinonim - parat Persoana invinuita de savarsirea unor fapte penale de o anumita gravitate numite crime. Notiunea corespunde celei de invinuit sau inculpat din legislatia procesual penala romana.
 
Acuzator Sinonim - reclamant Persoana care acuza. In procesul penal, dovedirea vinovatiei revine acuzarii, adica procurorului, respectiv partii vatamate, in situatia in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a acesteia adres (...)
 
Acvatoriu Totalitate a suprafetelor de apa adapostite natural sau prin lucrari hidrotehnice care asigura buna functionare a portului. Acvatoriul este format din rada si bazine portuare. Exista si acvatorii neadapostite, ale caror limite au un caracte (...)
 
Ad hoc Expresie din limba latina "pentru acest scop".
 
Ad idem Expresie din limba latina "in acord".
 
Ad probationem Expresie din limba latina "Ca o conditie de probatiune".
 
Ad solemnitatem Acelasi lucru cu Ad validitatem.
 
Ad validitatem Sinonim - ad solemnitatem Expresie din limba latina "Ca o conditie de validitate".
 
Ad valorem Expresie din limba latina Termen ce desemneaza baza de raportare, de calculare a unei taxe sau a unui comision. Spre exemplu, o anume taxa se calculeaza prin adaugarea unei cote procentual la volumul valoric al unei vanzari, la valoarea une (...)
 
Ad-interim Sinonim - interimar Expresie din limba latina. Provizoriu, care tine locul titularului.
 
Adaos comercial Venit al societatilor comerciale, al comerciantilor a carui marime se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare a marfii catre alti agenti economici participanti la activitatile comerciale sau catre consumatorul final si pretul de ach (...)
 
Adaosuri la salariul de baza Ca adaosuri la salariul de baza sunt considerate: - adaosul de acord; - premiile acordate din fondul de premiere, constituit pe seama fondului de salarii; - cota-parte din profit ce se repartizeaza salariatilor; - alte adaosuri.
 
Ademptiune Luare in posesiune sau acceptare a unui beneficiu.
 
Adeverinta Dovada scrisa prin care se recunoaste un drept sau un fapt.
 
Adeziune 1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva. 2. Din punct de vedere juridic, un contract prin care una dintre parti accepta conditiile impuse de cealalta (spre exemplu un contract de inchiriere, un contract de leasing etc.).
 
Adjonctiune Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune mobiliara. Conform art.504 Cod Civil, adjonctiunea consta in unirea a doua bunuri mobile, avand proprietari diferiti, in asa fel incat, desi formeaza un singur tot, ele pot fi despartite (...)
 
Adjudecare 1. Din punct de vedere juridic, o modalitate de dobandire a dreptului de proprietate, ce consta in atribuirea prin hotarare judecatoreasca a unui bun scos la licitatie publica persoanei (numita adjudecatar) care a oferit pretul cel mai mare (...)
 
Adjunct Persoana care face parte din conducerea unei institutii, a unei firme sau a unui serviciu, fiind imediat subordonata titularului.
 
Administrator Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii. Articolele 70-73 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale v (...)
 
Adresa 1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului. Date care indica domiciliul unei persoane. 2. Din punct de vedere juridic, comunicare oficiala scrisa, facuta de o institutie, o intreprindere etc.
 
Adunare generala Organ colectiv format din totalitatea (ori majoritatea, dupa caz) membrilor asociati si care reprezinta vointa societatii. Adunarea generala decide cu privire la problemele majore ale societatii, la planurile apropiate ori indepartate, la p (...)
 
Adunare generala a actionarilor Prescurtare - AGA Cel mai inalt organ de deliberare al unei societati comerciale pe actiuni, prin intermediul caruia se exprima vointa actionarilor in orice probleme care intereseaza societatea in cauza. Se convoaca de catre administratorii (...)
 
Adunarea constitutiva In cazul constituirii societatii prin subscriptie publica (posibila doar la societatea pe actiuni si societatea in comandita pe actiuni) prima adunare la care participa subscriitorii de actiuni poarta denumirea de adunare constitutiva (fiin (...)
 
Adunarea extraordinara Se intruneste ori de cate ori este nevoie pentru a se lua o hotarare in probleme ce au caracter deosebit, cum ar fi: prelungirea duratei societatii, marirea sau reducerea capitalului social; schimbarea obiectului ori formei societatii; muta (...)
 
Adunarea generala Ca organ de deliberare, adunarea generala este chemata sa decida, atat asupra unor probleme obisnuite pentru viata societatii, cat si asupra unor probleme deosebite, care vizeaza elemente fundamentale ale societatii comerciale. pornind de l (...)
 
Adunarea ordinara Se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 3 luni de la incheiereaexercitiului financiar se tine la sediul societatii si in localul indicat in convocare poate sa discute si sa decida asupra oricarei probleme inscrise in ordinea de zi (...)
 
Adunarea speciala Valabile doar in cazul societatilor de capitaluri (societatea pe actiuni si societatea in comandita pe actiuni) sunt adunari ce cuprind gruparea actionarilor ce detin categorii aparte de actiuni. astfel, Legea nr. 31/1990 republicata, disti (...)
 
AED Abreviere Cod monetar ISO pentru dirham, moneda Emiratelor Arabe Unite.
 
Affacturage Termen provenit din limba franceza. Acelasi lucru cu Factoring.
 
Afiliere la o firma de audit O intreprindere, indiferent de forma sa juridica, care este legata de firma de audit prin detinere in comun, control sau mangement comun.
 
Afin Inrudit, ruda prin alianta.
 
Afirmatii Declaratii ale conducerii, explicite sau de alta natura, care sunt cuprinse in situatiile financiare.
 
Afis Mijloc de reclama care poate imbina imaginea sugestiva cu mesajul cuvintelor si care poate fi alcatuit fie numai din imagine, fie numai din cuvinte, fie din imagine si text.
 
Afretare Sinonim - navlosire Termen naval - inchiriere a unei nave comerciale pentru transportul marfurilor de la un port la altul.
 
AG Abreviere germana - "Aktien Gesellschaft" Societate pe actiuni.
 
AGA Prescurtarea de la Adunarea generala a actionarilor.
 
Agenda de lucru Instrument care contine un ansamblu de informatii privind actiunile ce urmeaza a fi intreprinse intr-o anumita perioada, de regula zilnic, de catre o persoana cu atributii de conducere sau de executare, folosit in vederea unei mai bune orga (...)
 
Agent Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari. Agent comercial - persoana fizica autorizata de catre o societate comerciala, regie autonoma etc. sa execute ordine de vanzare si/sau de cu (...)
 
Agent comercial Vezi Agent.
 
Agent custode Agent de compensare si decontare colectiva, prin care o banca imputernicita in acest sens de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) poate oferi, pe baza de contracte, servicii specifice de custodie. Printre acestea sunt de retinut: (...)
 
Agent de bursa Persoana numita de comitetul de bursa sa indeplineasca functia de intermediar ce inlesneste incheierea tranzactiilor la bursele de efecte, actiuni si schimb, sau la bursele de marfuri si valori, incheind tranzactii in numele clientilor si i (...)
 
Agent de comert Persoana care este insarcinata, in mod stabil, de unul sau mai multi comercianti dintr-o localitate sa trateze ori sa incheie operatiuni comerciale in exclusivitate intr-o localitate sau regiune bine determinata, in schimbul unei remunerati (...)
 
Agent de schimb Persoana care executa operatiuni bursiere, pe cont propriu, dar in numele clientilor sai. Pentru tranzactiile efectuate primeste de la clienti un comision. Agentul de schimb ofera sfaturi, recomandari marilor investitori. In conditiile in c (...)
 
Agent economic Persoana sau grup de persoane indeplinind functii bine determinate in viata economica. Agentii economici sunt entitati de natura sociala recunoscute si, eventual, oficializate ca atare, prin care anumiti subiecti indivizi sau grupuri concep (...)
 
Agent pentru valori mobiliare Vezi Agent.
 
Agent valutar Vezi Piata valutara.
 
Agentie Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi (spre exemplu agentie de voiaj).
 
Agentie de turism Se intelege orice persoana care, in nume propriu sau in calitate de agent, intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup, servicii de calatorie, care includ cazarea, transpor (...)
 
Agio Termen cu trei semnificatii: a. adaos la valoarea nominala a unui titlu financiar; b. prima platita pentru schimbul unei devize contra alteia; c. adaos la un pret.
 
Agiotaj Desemneaza ansamblul manoperelor ce au drept scop obtinerea unui profit din cresterile si scaderile artificiale ale unor valori sau marfuri. La origine, acest termen era sinonim cu cel de speculatie si desemna un mod de "a castiga prin agio (...)
 
Agregare/Dezagregare Agregarea este combinatia intre categoriile asociate, de obicei dintr-o ramura comuna a ierarhiei,pentru a oferi informatii la un alt nivel la care sunt facute observatii detaliate. Dezagregarea este insuccesul observatiilor,de obicei dintr (...)
 
Agregat 1. In industrie, grup de masini care lucreaza impreuna pentru realizarea unei anumite operatii tehnice. 2. Din punct de vedere economic, un indicator sau marime statistica cu care se masoara, compara si caracterizeaza activitatea economica (...)
 
Ajustare de valoare Expresie ce desemneaza aducerea valorii unui post din activul bilantului la valoarea zilei. Prin acelasi termen se desemneaza provizonul destinat sa tina cont de deprecierea unui post din activul bilantului.
 
Al pari Expresie din limba latina "La paritate" Situatie in care cursul legal al monedei (valoarea nominala) si cel comercial (valoarea de piata) sunt egale. Spre exemplu, cand cursul monedei nationale este egal cu acela al monedei straine, sau can (...)
 
Alea Expresie din limba latina "incert".
 
Aleatoriu Sinonime - incert, imprevizibil 1. Care este supus intamplarii. 2. Din punct de vedere juridic, un contract aleatoriu - act conditionat de un eveniment viitor, incert si riscant.
 
Alibi Expresie din limba latina "in alta parte". Dovada sau mijloc de aparare prin care o persoana isi dovedeste nevinovatia rezultata din constatarea ca la data savarsirii infractiunii se afla in alta parte decat locul unde s-a comis aceasta; de (...)
 
Alienabil (despre bunuri, drepturi etc.) care pot fi instrainate in conditii legale.
 
Alieni juris Expresie din limba latina "avand dreptul altuia" [Persoana] (cum ar fi un minor) ce isi exercita drepturile prin intermediul unei autoritati tutelare. Opus - Sui juris.
 
Alieno nomine Expresie din limba latina In numele si pe seama altei pesoane (fizice sau juridice). Opus - Proprio nomine.
 
Alimbare Descarcarea partiala a marfii dintr-o nava intr-o alta nava, pentru a o usura.
 
Alocatie Suma de bani provenita de la bugetul de stat, destinata satisfacerii anumitor nevoi personale si/sau colective.
 
Alonja Pagina atasata unei cambii sau actiuni nominative si destinata andosarilor succesive.
 
Alt auditor Un auditor, altul decat auditorul principal, care are responsabilitatea de a raporta asupra informatiilor financiare ale unei componente care sunt incluse in situatiile financiare auditate de catre auditorul principal. Alti auditori includ (...)
 
Alte creante In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate ca net (sold) al operatiilor de decontare cu personalul, organismele sociale si bugetul statului. Sun incadrabile in acest post: - a (...)
 
Alte creante Sunt reprezentate de creantele generate de relatiile de decontare ale intreprinderii cu personalul, bugetul statului, alte organisme publice, asigurarile sociale, protectia sociala, debitori diversi etc.
 
Alte creante imobilizate In aceasta categorie includem garantiile si cautiunile depuse de intreprindere la terti in vederea garantarii bunei executii a unor obligatii.
 
Alte datorii In contabilitate, parte a datoriilor ca pasiv bilantier. Este un post compozit care reuneste: - datoriile fata de personal (remuneratii si alte drepturi datorate, ajutoare materiale datorate, participarea salariatilor la profit, drpturi de (...)
 
Alte datorii Reprezinta datoriile fiscale, salariile, sociale ale intreprinderii fata de bugetul statului (impozite si taxe), fata de personalul angajat (salariile si alte drepturi asimilate), fata de asigurarile sociale (contributia la asigurarile soci (...)
 
Alte forme de contabilitate Programele de calcul computerizat permit prelucrarea datelor ciclului contabil, in urma unei singure introduceri a acestora in baza de date, de regula pe baza articolului sau formulei contabile redactata fie direct pe documentele justificat (...)
 
Alte imobilizari necorporale Includ costurile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, activitate sau serviciu in cazul altor imobilizari necorporale. Acestea includ active nenominalizate in grupele mentionate, cum ar fi: programele informa (...)
 
Alte informatii Informatii financiare sau nefinanciare (altele decat situatiile financiare sau raportul auditorului asupra acestora) incluse - fie ca urmare a legii sau pentru ca asa se obisnuieste - in raportul anual.
 
Alte instalatii, utilaje si mobilier Includ active nenominalizate in grupele mentionate, cum ar fi: mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.
 
Alte investitii financiare Sunt reprezentate de actiuni cotate si necotate, obligatiuni emise si rascumparate, obligatiuni cotate si necotate achizitionate de intreprindere in vederea obtinerii de venituri financiare intr-un termen scurt.
 
Alte rezerve Pot fi constituite facultativ pe seama beneficiilor si din alte surse, cum sunt primele legate de capital, fiind destinate acoperirii pierderilor, cresterii capitalului social, acordarii de dividende si in anii de exercitiu financiar care s (...)
 
Alte titluri Reprezinta titluri de valoare pe care intreprinderea le va detine o perioada mai mare de 12 luni. In aceasta categorie sunt incluse actiuni cotate si necotate detiunte numai pentru dividende, obligatiuni, titluri de stat etc. detiunte pentr (...)
 
Alte titluri imobilizate Include titlurile de valoare, altele decat categoriile mentionate, pe care intreprinderea le detine si nu are nici intentia, nici posibilitatea sa le revanda.
 
Aluviune Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala. Prin aluviune se inteleg cresterile de teren care se fac pe nesimtite ca urmare a depunerilor succesive de pamant la malurile apelor curgatoare. Ele apartin propriet (...)
 
Amanet Contract prin care un debitor remite un gaj unui creditor, pentru a-si garanta datoria, un bun sau o creanta. Forma camatareasca de imprumut bazat pe o garantie materiala, care in caz de neplata la termenul scadent, obiectul garantat trece (...)
 
Amanunt 1. Element neesential al unui obiect, al unui fenomen. Detaliu. 2. Din punct de vedere comercial, opusul lui este Ridicata. Vezi si Comert cu amanuntul.
 
Ambalaj Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului, depozitarii si vanzarii in scopul de a proteja, a conserva si prezenta produsele pana la momentul consumarii si utilizarii lor. Ambalaje de d (...)
 
Ambalaj de circulatie Vezi Ambalaj.
 
Ambalaj de desfacere Vezi Ambalaj.
 
Ambalaj de prezentare Vezi Ambalaj.
 
Ambalaj mixt Din punct de vedere contabil, ambalaj care, in anumite conditii, pot fi considerate ca fiind pierdute (nerecuperabile), iar in altele, ca fiind recuperabile. Vezi si Ambalaj.
 
Ambalaj nerecuperabil Sinonim - Ambalaj pierdut Ambalaj vandut clientului o data cu marfa sau produsul cumparat (hartie de ambalat, sticle de material plastic, cutii metalice, saci, sfoara etc.). Valoarea lor este inclusa in pretul marfurilor vandute. Vezi si Am (...)
 
Ambalaj pierdut Acelasi lucru cu Ambalaj nerecuperabil.
 
Ambalaj recuperabil Ambalaj susceptibil de a fi conservat in mod provizoriu de catre terti si pentru care furnizorul se angajeaza sa le recupereze in anumite conditii (sticle, borcane, navete din plastic, lazi etc.). Vezi si Ambalaj.
 
Ambalaj refolosibil Vezi Ambalaj.
 
Ambalaj-mobilier Vezi Ambalaj.
 
Ambalajele Sunt bunuri utilizate in scopul protectiei pe timpul transportului sau depozitarii diverselor active.
 
Amenda Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila, care consta in obligatia de a plati o anumita suma de bani.
 
Amendament 1. Modificare adusa unui proiect de act normativ sau de tratat. 2. Corectare a anumitor erori sau omisiuni. 3. Propunere de modificare ce urmeaza sa fie adusa in textul unui proiect de lege, de rezolutie, de hotarare, rezultat al discutarii (...)
 
Amenintare Vezi Violenta.
 
Amestec Din punctul de vedere al dreptului civil, acelasi lucru cu Confuziune.
 
AMEX Abreviere engleza - "American Stock Exchange" Bursa de valori (actiuni) din SUA.
 
Amiabil (despre litigii, conflicte etc.) rezolvat prin negociere, pe cale diplomatica.
 
Amortisment Stingere treptata a unei datorii, a unei rente etc.
 
Amortizare 1. Din punct de vedere contabil, expresie valorica a uzurii mijloacelor fixe incluse in costul produselor la fabricarea carora ele au participat in vederea creaarii conditiilor necesare inlocuirii acestora. Este echivalentul valoric al depr (...)
 
Amortizare a cambiei Anularea pe cale judecatoreasca, dupa o procedura speciala, a titlului cambial care a fost sustras, pierdut sau distrus, cu scopul de a da astfel posesorului acelui titlu posibilitatea de a-si exercita drepturile cambiale. Ordonanta de amor (...)
 
Amortizare a capitalului social Operatia care consta in rambursarea integrala sau partiala a capitalului social catre actionari, inainte de lichidare, fara a se reduce din capitalul social.
 
Amortizare a datoriei Plata treptata a datoriei (creditului) din surse special create in acest scop intr-un fond de amortizare.
 
Amortizare a imprumutului obligatar Procesul de rambursare a obligatiunilor, la nivelul pretului de rambursare.
 
Amortizare a imprumutului prin anuitati Vezi Amortizare.
 
Amortizare a investitiei Proces continuu ce consta din incarcarea pretului de fabricatie cu cheltuieli rezultand din: reparatii curente, renovarile si inlocuirile periodice de masini, utilaje, piese uzate sau afectate de uzura morala.
 
Amortizare a unei datorii fara speranta de recuperare Banca recurge la operatia de reducere a activului sau bilantier cu suma probabil nerambursabila, debitorul fiind in incetare de plati sau in faliment.
 
Amortizare accelerata Metoda de amortizare ce consta in includerea in cheltuielile de exploatare, in primul an de functionare, a unei amortizari de pana l a50% din valoarea de intrare a mijlocului fix respectiv. Conform legislatie romanesti, valoarea ramasa dupa (...)
 
Amortizare accelerata Amortizare a valorii unui activ (fond fix) mai activa in primii ani decat amortizarea liniara.
 
Amortizare constanta Acelasi lucru cu Amortizare liniara.
 
Amortizare crescatoare Acelasi lucru cu Amortizare progresiva.
 
Amortizare cumulata Valoarea totala a cheltuielilor de amortizare a unui activ fix de-a lungul duratei sale de serviciu.
 
Amortizare degresiva Aceasta metoda de amortizare are ca efect inscrierea in cheltuieli a unei amortizari mai mari in cursul primelor exercitii de utilizare a bunului, in raport cu amortizarea corespunzatoare exercitiilor ulterioare. Justificarea economica a ac (...)
 
Amortizare derogatorie Metoda de amortizare ce eprmite intreprinderii sa prezinte documentele contabile de sinteza in care sa apara o derpeciere economica justificata si cheltuieli de exploatare cu amortizarea corect estimate si sa beneficieze, in acelasi timp, d (...)
 
Amortizare financiara Vezi Amortizare.
 
Amortizare fiscala Vezi Amortizare.
 
Amortizare functionala Sinonim - Amortizare variabila Aceasta metoda contabila de amortizare reflecta micsorarea valorii unui bun in functie de utilizarea sa. Ea permite o mai buna conectare a cheltuielilor cu veniturile. Costul de utilizare al imobilizarilor est (...)
 
Amortizare liniara Sinonim - amortizare constanta Metoda de amortizare cea mai simpla si cea mai frecventa, care consta in repartizarea egala a valorii actualizate, de-a lungul duratei sale de viata. In tara noastra amortizarea liniara se determina prin inclu (...)
 
Amortizare progresiva Sinonim - Amortizare crescatoare Metoda de amortizare bazata pe o logica inversa amortizarii proportionale cu ordinea numerica inversa a anilor. Conform acestei metode, anuitatea este din ce in ce mai mare, pe masura ce se apropie sfarsitul (...)
 
Amortizare proportionala cu ordinea numerica inversa a anilor Aceasta metoda de amortizare permite, ca si metoda degresiva, sa se obtina o amortizare accelerata. In acest sens, se aplica o cota descrescatoare la o valoare constanta. Metoda mai este numita si sistemul SOFTY (Sum of the years digits). C (...)
 
Amortizare variabila Acelasi lucru cu Amortizare functionala.
 
Amortizarea Prin amortizare se intelege recuperarea treptata a cheltuielilor facute cu achizitionarea capitalului fix, prin includerea unei parti din aceste cheltuieli in costul produselor la a caror fabricare participa, in functie de durata lui de uti (...)
 
Amortizarea accelerata Presupune ca jumatate din valoarea contabila a mijlocului fix sa se includa in cheltuieli in primul an de functionare, iar restul sa se imparta in mod egal pe parcursul anilor de functionare ramasi. De mentionat ca aplicarea acestei metode (...)
 
Amortizarea capitalului Consta in rambursarea depunerilor catre actionari fara ca prin aceasta sa se reducamarimea capitalului social. Rambursarea se face din rezervele disponibile constituite sau prin afectarea unei parti din beneficiu. Ca reglementare, amortizar (...)
 
Amortizarea degresiva Conduce la anuitati mai mari in primii ani ai duratei de viata utila si mai mici in ultimii ani, cand oricum cresc cheltuielile de intretinere ale mijloacelor fixe. Este deci o modalitate mai apropiata de conditiile reale, dar care necesita (...)
 
Amortizarea in faza unica sau rambursarea integrala a imprumutului la incheierea Presupune ca la sfarsitul fiecarui an sa se plateasca doar dobanzi asupravolumului total al imprumutului.Aceasta metoda de amortizare este dublata, de regula, de constituirea treptata a unui fond de rambursare (sinking found) care se plasea (...)
 
Amortizarea lineara Presupune desfasurarea in cote egale, pe tot parcursul duratei de functionare a valorii contabile de intrare a activului imobilizat. Cota procentuala se stabileste proportional cu numarul anilor cat trebuie sa functioneze activul respectiv. (...)
 
Amortizarea prin anuitati constante si amortizari variabile Anuitatea reprezinta suma de bani platita anual, pe operioada determinata, de catre un debitor pentru rambursarea capitalului imprumutat si plata dobanzilor aferente.Pentru ca anuitatile sa ramana constante, partea reprezentand capitalul ra (...)
 
Amortizarea prin anuitati variabile si amortizari constante (prin serii egale) Presupune rambursarea anuala a unor transe egale din imprumut (un numar egal de obligatiuni).In acest caz capitalul rambursat este egal in fiecare an iar suma dobanzii scade de la un an la altul. Amortizarea se determina ca raport intre val (...)
 
Analiza calitativa Urmareste esenta fenomenului, insusirile sale esentiale, factorii care sunt de aceeasi natura cu fenomenul analizat. In procesul de analiza, potrivit principiului descompunerii in trepte, se trece de la o esenta mai putin profunda catre alt (...)
 
Analiza cantitativa Presupune cercetarea fenomenului prin determinari comensurative exprimate prin greutate, volum, suprafata, numar, durata etc.In determinarea modificarii fenomenelor si cuantificarea (masurarea) influentei factorilor asupra fenomenelor anali (...)
 
Analiza concomitenta sau curenta Consta in sectionarea unui fenomen si presupune urmarirea sa pe fragmente, cu conditia mentinerii unitatii fenomenului. Raportarea analizei la fiecare fragment urmarit, indiferent de fractiunea de timp considerata, readuce in actualitate ti (...)
 
Analiza diagnostic Permite aprecieri asupra performantelor economico-financiare ale unei intreprinderi, asupra unei structuri de tipul functiilor acesteia, asupra centrelor de responsabilitate sau a unui segment al activitatii intreprinderii.
 
Analiza dinamica Evidentiaza evolutia echilibrului financiar insa nu indica amploarea acestuia, astfel incat cele doua tipuri de analiza (statica si dinamica) sunt complementare si trebuie practicate simultan.Pentru ca analiza echilibrului financiar sa aiba (...)
 
Analiza economico-financiara Reprezinta un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente de tratare a informatiilor cu scopul diagnosticarii starii unei entitati economice, a aprecierii nivelului calitativ al performantelor acesteia in conditiile existentei unui mediu c (...)
 
Analiza externa Se efectueaza de partenerii externi. In fundamentarea deciziilor lor, partenerii externi ai intreprinderii se bazeaza pe informatiile furnizate de analiza financiara (diagnosticul financiar extern). Exemplul clasic il constituie procedura u (...)
 
Analiza financiara Urmareste sa evidentieze, pe de o parte, modalitatile de realizare a echilibrului financiar pe termen lung si pe termen scurt (obiectiv al analizei pe baza de bilant) si, pe de alta parte, treptele de acumulare baneasca, de rentabilitate al (...)
 
Analiza incrucisata Considera ca determinarea unor indicatori nu are nici o semnificatie fara comparatia cu rezultatele altor intreprinderi din cadrul aceleiasi ramuri economice.
 
Analiza informationala financiara Este o etapa a procesului decizional deosebit de complexa. Ea reprezinta o actiune logica de cunoastere a realitatii economice cu ajutorul unor metode si instrumente de culegere, stocare, prelucrare si interpretare a informatiilor adecvate (...)
 
Analiza interna Are un caracter parctic, facilitatea efectuarii acesteia rezida din faptul ca analistul are o pozitie privilegiata deoarece beneficiaza de o serie de informatii despre intreprinderea analizata. Pe baza acestor informatii, analistul poate de (...)
 
Analiza macroeconomica Presupune studierea fenomenelor la nivelul economiei nationale sau al economiei mondiale (conjunctura interna si internationala, legislatie si reglementari, factori demografici, de cultura si credinta, nivel de dezvoltare, probleme sociale, (...)
 
Analiza mezoeconomica Studiaza fenomenele si procesele la nivelul sectorului sau al ramurii de activitate in scopul evidentierii pozitiei firmei pe piata, a capacitatii concurentiale a acesteia etc.
 
Analiza microeconomica Cerceteaza fenomenele economico-financiare la nivelul intreprinderii sau al compartimentelor functionale din cadrul structurii sale organizatorice. Acest tip de analiza centrata la scara intreprinderii, vizeaza relevarea comportamentului ac (...)
 
Analiza multivariata Considera impactul in timp al mai multor indicatori, corelati in anumite proportii, folosind tehnici statistice de tipul analizei regresiei sau a discriminantului multiplu.
 
Analiza pe termen lung Opereaza cu date care depasesc termenul de un an, utilizand in acest scop modele de tip statistic sau stocastic. In tarile cu economie de piata, se opereaza frecvent, la nivel microeconomic cu modele in care intervalul de timp analizat este (...)
 
Analiza pe termen scurt Serveste managementului intreprinderii pentru conducerea operativa a activitatii pe perioade de timp de pana la un an de zile. Acest tip de analiza opereaza preponderent cu modele de tip determinist.
 
Analiza post-factum Furnizeaza informatii privind incadrarea sau neincadrarea rezultatului obtinutin limitele estimate ca fiind normale (inclusiv in nivelurile programate). Aprecierea in sine nu poate fi considerata ca fiind si suficienta, daca nu sunt luate i (...)
 
Analiza previzionala sau prospectiva Presupune determinarea evolutiei viitoare a unui fenomen economic pe baza cercetarii factorilor (a relatiilor de cauzalitate), a actiunii lor in perspectiva (inclusiv cu luarea in considerare si a altor factori decat cei cunoscuti). constit (...)
 
Analiza statica Furnizeaza informatii referitoare la trei aspecte esentiale in urmarirea echilibrului financiar:-structura patrimoniului si evolutia sa in timp;-corela tia intre lichidit atile cumulate ale intreprinderii si scadentale anticipate la oanumit (...)
 
Analiza tehnico-economica Imbina caracterul tehnic cu cel economic. Actiunea de crestere a productiei fizice este rezultatul unei analize tehnico-economice efectuate de specialisti cu cunostinte tehnice si economice (in mod similar, pot fi tratate si actiunile care (...)
 
Analiza tendintei Considera ca determinarea unor indicatori nu are nici o semnificatie fara comparatia cu valorile anterioare ale acestuia.
 
Analiza univariata Presupune studiul unor indicatori intr-un anumit moment in timp si care determina concluzii pe baza comparatiilor. Studiul acestor indicatori permite elaborarea unei imagini asupra performantelor agentilor economici precum si asupra pozitie (...)
 
Anatocism Sinonim - dobanda la dobanda Capitalizare a dobanzii unei sume imprumutate, operatiune ce se concretizeaza in cumularea dobanzii scadente si neachitate cu suma datorata si aplicarea in continuare a dobanzii la valoarea astfel rezultata. Cal (...)
 
Anatocismul Sau dobanda la dobanda este acea intelegere prin care partile contractante convin ca dobanda sa se capitalizeze, adica sa se adauge la suma datorata si sa se calculeze din noua dobanda. literatura de specialitate a opinat ca anatocismul est (...)
 
Andosa A indica, pe versoul unui cec, numele persoanei imputernicite sa incaseze contravaloarea cecului.
 
Andosament Operatiune prin care un titlu de credit, sub forma efectelor de comert, circula de la un beneficiar la altul, in virtutea inscrierii pe versoul hartiilor de valoare respective a transferului mentionat de andosant catre un alt beneficiar, nu (...)
 
Andosant Persoana care beneficiaza de transferul de proprietate al unui titlu si de drepturile aferente, pe calea andosarii.
 
Andosare Operatie prin care are loc trecerea unor creante de la un beneficiar la altul. Pe versoul instrumentului de plata (cec, polita etc.) se trece numele persoanei care urmeaza sa incaseze contravaloarea sumei respective. Andosare conditionata - (...)
 
Andosare conditionata Vezi Andosare.
 
Andosare prin procura Vezi Andosare.
 
Andosare restrictiva Vezi Andosare.
 
ANEC - Asociatia Europeana pentru Coordonarea Reprezentarii Consumatorilor Asociatia Europeana pentru Coordonarea Reprezentarii Consumatorilor.
 
Anexa Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere si contine informatii cu privire la situatia patrimoniala si (...)
 
Angajament de audit Solicita exprimarea unei opinii asupra unor informatii financiare de catre un auditor financiar de practica publica. Asumarea angajamentului de audit impune ca auditorii financiari profesionisti de practica publica sa fie lipsiti de orice i (...)
 
Angajament de plata Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-8-2/a) Format X6, tiparit pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - angajament de plata a unei sume ce reprezinta o paguba adusa unitatii; - titlu executoriu pentru recuperarea pag (...)
 
Angajamente in afara bilantului Drepturi si obligatii ale caror efecte asupra marimii sau compozitiei patrimoniului sunt subordonate realizarii unor conditii sau operatii ulterioare. Angajamentele fac parte integranta din eventualitati. Ele trebuie sa fie mentionate in an (...)
 
Angajamentele patrimoniale Sunt corespunzatoare obligatiilor pe care intreprinderea trebuie sa le onoreze la o anumita scadenta, acestea fiind inregistrate in pasivul bilantului; din punct de vedere al originii lor, angajamentele pot fi consecinta unor decizii volunt (...)
 
Angajamentul bugetar Este orice act prin care o autoritate competenta, potrivit legii, afecteaza fonduri publice unei anumite destinatii, in limita creditelor bugetare aprobate.
 
Angajamentul bugetar individual Un angajament specific unei anumite operatiuni noi care urmeaza sa se efectueze.
 
Angajamentul legal Este o faza din procesul executiei bugetare, reprezentand orice act juridic din care rezulta sau ar putea rezulta o obligatie pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public. se prezinta sub forma scrisa, se semneaza de catre ordonat (...)
 
Angajat Sinonim - salariat Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
 
Angajatii Sunt principali furnizori de munca, ce apeleaza la informatii care converg catre profitabilitatea si continuitatea activitatii, care le sunt utile in aprecierea capacitatii intreprinderii de oferi remuneratii, pensii, participarea la profit (...)
 
Angajator Persoana fizica sau juridica ce angajeaza personal salarizat in schimbul prestarii unei munci.
 
Angro Termen din limba germana Cantitate mare, cu ridicata. In limba romana mai este intalnit si sub forma "en gros", datorita imprumutului din limba franceza. Vezi si Comert cu ridicata.
 
Angrosist Sinonim - comerciant cu ridicata Persoana fizica sau juridica ce cumpara marfuri in mod continuu si in cantitati mari de la producatori sau importatori, pe care le stocheaza in scopul aprovizionarii la cerere a utilizatorilor profesionisti (...)
 
Animale Din punct de vedere contabil, este un post contabil care se refera la animalele nascute sau cele tinere de orice fel (vitei, miei, manji etc.), cele crescute si folosite pentru reproductie, cele puse la ingrasat pentru a fi valorificate, ce (...)
 
Animalele Include animale si pasari nascute sau cele tinere de orice fel (vitei, miei, purcei, manji si alltele), crescute si folosite pentru reproductie, animale si pasari la ingrasat pentru a fi valorificate, colonii de albine, precum si animale pe (...)
 
Animus Vezi Posesie.
 
Animus novandi Vezi Novatie.
 
Anomalie In auditul financiar reprezinta o informatie financiara deformata datorita unor erori sau fraude.
 
Anomie 1. Lipsa a legilor si a normelor morale intr-o societate. 2. Stare de conflict intre asteptarile si necesitatile individului (sau ale unui grup social) si ideologia oficiala, de guvernamant.
 
Ante Expresie din limba latina "inainte", "care a avut loc inainte".
 
Antecalculatie Calculatie anticipata a costului sau a pretului unei lucrari, a unui serviciu sau a unui produs, efectuata inainte de executie sau de cumparare.
 
Antecalculatiile Sunt acelea care se elaboreaza inainte de desfasurarea proceselor si fenomenelor economice la care se refera .Scopul fiind previzionarea unor indicatori care stau la baza adoptarii deceziilor privind desfasurarea proceselor si fenomenelor r (...)
 
Antecesor in drepturi Sinonim - de cujus Sintagma ce desemneaza in mod generic orice persoana fizica sau juridica de la care alte persoane, denumite in raport cu aceasta succesori sau avanzi-cauza, au dobandit cu orice titlu (precum: mostenire legala, testament, (...)
 
Antecontract Acelasi lucru cu Promisiunea de contract.
 
Antecontractul Este un act juridic de formatie bilaterala, un contract, chiar daca exista obligatii doar pentru promitent (de exemplu, o persoana se obliga fata de alta sa-i vanda un anumit imobil). aceasta promisiune unilaterala prezinta un caracter sina (...)
 
Antedata A pune pe un act, pe un document o data anterioara celei reale.
 
Antedeviz Evaluare prealabila a costului unei lucrari.
 
Anteproiect Proiect intocmit sumar, care cuprinde numai elementele esentiale calculate cu o anumita aproximatie, fiind necesar evaluarii unei lucrari, obiect etc. Anteproiectul constituie o baza pentru efectuarea unor studii preliminare si organizarea (...)
 
Antet 1. Indicatie imprimata in partea de sus a unei foi sau a unui plic, cuprinzand numele, adresa, telefonul etc. unei institutii, firme sau persoane. 2. Indicatie imprimata in capul coloanelor unui formular.
 
Antetitlu Text care apare inaintea titlului unei lucrari, cuprinzand numele institutiei sau firmei care a tiparit cartea, numarul seriei, numele colectiei etc.
 
Anticreza Acelasi lucru cu Antihreza.
 
Antigraf Termen notarial ce desemneaza o copie manuscrisa de pe un original.
 
Antihreza Sinonim - Anticreza Contract prin care se da in folosinta creditorului un bun imobil ce apartine debitorului. Contract prin care se cedeaza creditorului venitul unui bun imobil apartinand debitorului. A fost reglementat prin Codul Civil, ar (...)
 
Antrepozit Spatiu special amenajat pentru depozitarea stocurilor de marfuri sau de materiale.
 
Antrepozit fiscal D.p.d.v al accizelor - este locul aflat sub controlul autoritatii fiscale competente, unde produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de catre antrepozitarul autorizat, in exercitiul (...)
 
Antreprenor 1. Persoana fizica sau juridica care se obliga, pe baza unor clauze si conditii contractuale, sa execute diferite lucrari (industriale, de constructii etc.) in beneficiul altei persoane sau organizatii, in schimbul unei sume de bani dinaint (...)
 
Antreprenor general Sinonim - antreprenor principal Antreprenorul care a contractat cu un subantreprenor executarea unei parti din lucrarea la care s-a angajat prin contractul de antrepriza fata de beneficiar. Antreprenorul general ramane insa raspunzator fata (...)
 
Antreprenor principal Acelasi lucru cu Antreprenor general.
 
Antrepriza 1. Unitate de constructie specializata in executarea de lucrari de constructii pe baza de contract. 2. Contract prin care o persoana (antreprenor) se obliga sa execute pentru alta persoana (comitent) o lucrare in schimbul unei plati.
 
Anuitate Suma de bani platita anual, o anumita perioada de timp, de catre un debitor in vederea rambursarii unui imprumut. Cuprinde suma de bani ce trebuie restituita in anul respectiv plus dobanda anuala. Dupa momentul efectuarii platii, poate fi: (...)
 
Anuitate constanta Vezi Anuitate.
 
Anuitate de amortizare Vezi Anuitate.
 
Anuitate de depunere Sinonim - anuitate de plasament Vezi Anuitate.
 
Anuitate de plasament Sinonim - anuitate de depunere Vezi Anuitate.
 
Anuitate perpetua Vezi Anuitate.
 
Anuitate temporara Vezi Anuitate.
 
Anuitate variabila Vezi Anuitate.
 
Anuitate viagera Vezi Anuitate.
 
Anulabil Expresie care face referire la Nulitatea relativa.
 
Anulare Denumire data sanctiunii juridice civile care vizeaza actele juridice civile lovite de nulitate relativa. Consta in desfiintarea prin hotarare judecatoreasca a actelor juridice vizate. Are caracter retroactiv, actul juridic vizat fiind desf (...)
 
Aparat fiscal A.f. cuprind organele specializate care pun in miscare mecanismul fiscal in scopul realizarii obiectivului final , adica urmarirea si perceperea veniturilor bugetare.
 
Aparator Persoana care are calificarea profesionala si cunostinte de specialitate si are dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces. De regula aparatorul este avocat.
 
Aparatura casnica sau de uz gospodaresc Aparatura si echipament de un anumit tip, destinat, in principal, utilizarii in gospodariile private, de exemplu: masini de spalat pentru menaj.
 
Apel Cale de atac ordinara prevazuta in art.361 Cod Procedura Penala. Este al doilea grad de jurisdictie asupra fondului cauzei. Pot fi atacate cu apel, de regula, toate sentintele, in afara de: - sentintele pronuntate de tribunalul militar priv (...)
 
Apelant Vezi Intimat.
 
Aplicarea dreptului Activitatea practica in cursul careia organele de stat infaptuiesc prevederile normelor juridice, actionand ca titulari directi ai unor atributii speciale ale puterii de stat.
 
Aport Contributie materiala, financiara, morala sau de alta natura a unei persoane pentru realizarea unei actiuni, activitati. Aport net in valuta - indicator al rentabilitatii financiar-valutare a comertului exterior, exprimat prin diferenta din (...)
 
Aport actionar Vezi Aport.
 
Aport asociat Vezi Aport.
 
Aport in industrie Consta, in terminologia legii, in munca sau activitatea pe care asociatul promite sa o efectueze in societate, avand in vedere competenta si calificarea sa. aportul in prestatii este permis numai asociatilor din societatea in nume colectiv (...)
 
Aport in natura Are ca obiect anumite bunuri imobile (cladiri, instalatii etc.), bunuri mobile corporale (materiale, marfuri etc.) sau incorporale (creante, fond de comert etc.). sunt admise la toate formele de societate comerciala. se realizeaza prin tran (...)
 
Aport in numerar Are ca obiect o suma de bani pe care asociatul se obliga sa o transmita societatii. intrucat sumele de bani sunt indispensabile inceperii activitatii comerciale, aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea societatii comerciale, (...)
 
Aport net in valuta Vezi Aport.
 
Aport social Denumire generica data obligatiei pe care si-a asumat-o orice asociat la intrarea intr-o societate comerciala, in sensul de a aduce o contributie (constand in mijloace materiale, mijloace de plata etc.) la formarea capitalului social. Pot f (...)
 
Aportul Reprezinta valoarea pe care asociatii si/sau actionarii se angajeaza sa o aduca la societate si este de doua feluri: in bani si in natura sub forma diferitelor categorii de active imobilizate sau de active circulante] aceasta notiune are un (...)
 
Apostila Rezolutie scrisa pe o petitie, pe un act oficial. Prin extensie, semnatura pusa pe un asemenea act.
 
Apreciere Sinonim - revalorizare (Pe piata valutara) o crestere a valorii monedei unei tari, exprimata in unitatea monetara a altei tari. Aceasta crestere a valorii unei monede este rezultatul evolutiei raportului dintre cererea si oferta pentru mone (...)
 
Arbitraj 1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva. Arbitraj bursier - operatiune ce consta in folosirea diferen (...)
 
Arbitraj ad-hoc Sinonim - arbitraj ocazional Forma de jurisdictie nestatala, cu caracter particular susceptibila de utilizare in raporturile de comert international, constituita prin vointa partilor litigante in vederea solutionarii litigiului ivit intre e (...)
 
Arbitraj bilateral Vezi Arbitraj de tip bilateral.
 
Arbitraj bursier Vezi Arbitraj.
 
Arbitraj cu competenta generala Arbitraje cu sfera generala de activitate jurisdictionala. Spre exemplu Asociatia Americana de Arbitraj (AAA).
 
Arbitraj cu competenta speciala Arbitraje specializate pe solutionarea anumitor litigii, de regula cele izvorate din comertul cu anumite marfuri (sau produse). Spre exemplu Camera arbitrala de bumbac din Le Havre.
 
Arbitraj cu vocatie universala Instante a caror competenta teritoriala se extinde la scara planetara. Spre exemplu Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert International de la Paris.
 
Arbitraj de echitate Varietate particulara a arbitrajului ad-hoc. Acea forma a arbitrajului comercial international care se realizeaza dupa principiile de echitate si nu potrivit normelor de drept. Arbitrajul de echitate este de facto si se caracterizeaza prin (...)
 
Arbitraj de stat Vezi Arbitraj.
 
Arbitraj de tip bilateral Instante create prin conventii internationale bilaterale ce au competenta sa solutioneze numai litigiile izvorate din raporturile de comert international dintre subiectii de drept apartinand ordinii juridice nationale a statelor parti la ac (...)
 
Arbitraj de tip regional Instante constituite printr-o conventie multilaterala perfectata intre statele dintr-o anumita zona geografica si care sunt competente sa solutioneze litigii de comert international ivite intre subiectii de drept apartinand ordinii juridice (...)
 
Arbitraj institutional Forma a arbitrajului de comert international a carei existenta nu depinde de durata unui anumit litigiu si care presupune exercitarea atributiilor jurisdictionale in mod neintrerupt, fiind organizat intr-un cadru institutionalizat prin lege (...)
 
Arbitraj institutionalizat Acelasi lucru cu Arbitraj institutional.
 
Arbitraj intern In dreptul comercial international, acelasi lucru cu Arbitraj national.
 
Arbitraj international Arbitraj ce are ca obiect litigii izvorate din contracte cu aderente internationale, adica legaturi cu cel putin doua state diferite, cu cel putin doua sisteme nationale de drept. Vezi si Arbitraj.
 
Arbitraj national Arbitraj ce are ca obiect solutionarea unui litigiu izvorat dintr-un contract lipsit de aderente internationale, intrucat toate elementele susceptibile de a-i conferi asemenea aderente se afla intr-un singur stat, au legatura cu un singur s (...)
 
Arbitraj ocazional Acelasi lucru cu Arbitraj ad-hoc.
 
Arbitraj regional Vezi Arbitraj de tip regional..
 
Arbitraj strain In dreptul comercial international, acelasi lucru cu Arbitraj international.
 
Arenda 1. Din punct de vedere juridic, cedare temporara a dreptului de exploatare a unor bunuri, in schimbul unei plati; folosinta, exploatare a unui bun care a fost arendat. Vezi si Contract de arendare. 2. Din punct de vedere financiar, suma pla (...)
 
Arendas Cel ce ia in arenda. Calitatea de arendas o poate avea orice persoana fizica, daca este cetatean roman, indiferent daca are domiciliul in tara sau in strainatate (art.3 alin.1 din legea arendarii nr.16/1994, modificata), dar care "trebuie s (...)
 
Arendator Cel care da in arenda. Potrivit art.2 si 3 alin.1 (fraza finala) din Legea arendarii nr.16/1994, modificata, poate fi arendator orice persoana, fizica sau juridica, ce "detine legal" bunuri agricole, fie ca titular al unui drept de propriet (...)
 
Arestare Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa. Arestarea preventiva constituie una din masurile preventive alaturi de obligarea de a nu parasi localitatea si retinerea. Ea reprezinta o restrangere a libertatii individuale (drept fu (...)
 
Arestare preventiva Vezi Arestare.
 
Argumentatie Mijlocul utilizat de catre fiecare negociator pentru convingerea partenerului de tratative sa accepte conditiile de contractare oferite. Argumentatia presupune o reala cunoastere a nevoilor si cerintelor interlocutorului, infatisarea de pro (...)
 
Argumentul concentrarii puterii Este strict legat de urmatoarele argumente: argumentul conglomeratelor, argumentul hazardului moral si argumentul conflictului de interes si se bazeaza pe evitarea abuzului potential in cadrul functiunilor publice. In concluzie, trebuie men (...)
 
Argumentul conflictului de interes Se bazeaza pe posibilitatea ca supravegherea sistemului bancar sa conduca Banca Centrala intr-o politica monetara mai putin restrictiva. Argumentul esential este, ca mentinerea stabilitatii financiare poate implica, uneori, ajutor financiar (...)
 
Argumentul conglomeratelor Evidentiaza faptul ca legaturi mai stranse se dezvolta gradual intre banci, companii pe actiuni, societati de asigurari, in defavoarea vechilor contracte. Tipuri de intermediari sunt in competitie pe aceleasi piete. In aceste conditii supra (...)
 
Argumentul hazardului moral In favoarea separarii este legat de rolul bancilor centrale in managementul crizelor avand ca origine responsabilitati in supraveghere. Astfel Banca Centrala poate salva bancile in lipsa de lichiditati (prin manipularea ratei dobanzii) pent (...)
 
Argumentul independentei si al expertizei Evidentiaza calitatea contributiei Bancilor Centrale in realizarea stabilitatii financiare. Independenta autoritatii de supraveghere de interferenta politica este foarte importanta. In unele tari in curs de dezvoltare, asa-numitele "credite (...)
 
Argumentul riscului sistemic Se bazeaza pe relatia dintre controalele prudentiale asupra intermediarilor financiari si evaluarea riscului pentru intreg sistemul financiar. Chiar si in alte tari unde separarea supravegherii de banca centrala a fost implementata, precum (...)
 
Argumentul sinergiei informationale Releva importanta informatiei confidentiale colectata in scopul supravegherii, care poate fi esentiala pentru conducerea politicii monetare. Bancile Centrale acceseaza "informatia prudentiala" mai ales in monitorizarea la nivel macroeconomi (...)
 
Aria de aplicabilitate a unei misiuni de audit Reprezinta o preocupare majora a auditorului in stabilirea careia trebuie sa aiba in vedere cerintele ISA, ale organismelor profesionale relevante, cerintele legislative si de reglementare si acolo unde este cazul, cerintele prevazute in te (...)
 
Aria de aplicabilitate a unei revizuiri Procedurile de revizuire care sunt considerate necesare in imprejurarile date pentru atingerea obiectivului unei revizuiri.
 
Aria de aplicabilitate a unui audit Procedurile de audit care, in baza rationamentului auditorului si a Standardelor Internationale de Audit, sunt considerate a fi adecvate in imprejurarile date pentru atingerea obiectivului unui audit.
 
Arierate Imprumuturi restante, a caror scadenta nu a fost respectata. Arieratele apar datorita nerespectarii conditiilor contractuale intre unitatile economice. Acumularea de arierate in volum mare poate produce un blocaj economico-financiar general (...)
 
Arimare Sinonim - stivuire In navigatie, o operatie de incarcare si asezare a marfurilor pe vas. Asezarea marfurilor pe un vas este deosebit de importanta, pentru a se mentine echilibrul vasului si a putea fi incarcat la maxim, si totodata pentru a (...)
 
Armare In navigatie, o operatie de imbarcare a echipajului si de inzestrare a unei nave cu aparatajul si materialele (combustibil, provizii etc.) necesare bunei navigari.
 
Armator Termen din domeniul navigatiei 1. Proprietar al vasului navigabil. 2. Intreprinzator care inzestreaza si echipeaza pe cont propriu vasele de transport cu cele necesare navigatiei.
 
ARS Abreviere Cod monetar ISO pentru peso argentinian.
 
Articol contabil Operatiune contabila reflectata sub forma de egalitate intre debitul si creditul a doua conturi utilizate pentru inregistrarea unei operatii economice sau financiare. Articol contabil compus - egalitate intre debitul unui cont si creditul m (...)
 
Articol contabil compus Vezi Articol contabil.
 
Articol contabil simplu Vezi Articol contabil.
 
Articol de calculatie Grupare a cheltuielilor de productie facuta in functie de destinatia acestora.
 
Articolul contabil Este format din explicatia descriptiva a operatiunilor in cauza si elementele formulei contabile.
 
Artificiu Procedeu (ingenios) folosit pentru a modifica realitatea.
 
Artizan Meseriasii care au obligatia sa invete pe un ucenic o arta sau o meserie.
 
Arvuna Suma platita in avans reprezentand o parte din contravaloarea achizitionarii unui produs, a executarii unei lucrari sau a efectuarii unor servicii, conform prevederilor contractuale prestabilite. Daca nu se respecta clauzele contractuale de (...)
 
Ascendent ordinar Vezi Clase de mostenitori.
 
Ascendent privilegiat Vezi Clase de mostenitori.
 
ASEAN Abreviere engleza - "Association of South East Asian Nations" Asociatia Natiunilor Asiei de Sud-Est.
 
Asertiune privind conturile anuale In auditul financiar reprezinta totalitatea criteriilor retinute de conducerea intreprinderii pentru elaborarea situatiilor financiare, care se pot clasa in: existenta: un activ sau o datorie exista la un moment dat; exhaustivitate: toate a (...)
 
Asertiuni manageriale Afirmatiile (declaratiile) implicite sau explicite ale managementului in ceea ce priveste categoriile de operatiuni si conturile din situatiile financiare asociate acestora.
 
Asieta Sistem de asezare a impozitelor in functie de fiecare subiect impozabil, de materialul impozabil si de impozitul datorat statului.
 
Asigurare Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului. Metoda de constituire, la dispozitia unei institutii specializate, a unui fond de asigurare, pe seama contributiei (primelor de asigurare) persoanelor fizice sau juridice, care (...)
 
Asigurare casco Asigurare totala a mijlocului de transport impreuna cu tot ce tine el. Se poate face pentru: - pierderea totala; - avarii de toate categoriile; - avarie comuna (si pentru incarcatura); - pierderea care acopera numai cheltuielile de salvare (...)
 
Asigurare colectiva Vezi Asigurare de raspundere civila prin efectul legii.
 
Asigurare contractuala Vezi Asigurare facultativa, Contract de asigurare.
 
Asigurare de bunuri Varietate de asigurare facultativa de specificul careia este faptul ca asiguratorul se obliga ca la producerea riscului asigurat sa plateasca asiguratului, beneficiarului desemnat, sau celor in drept o despagubire. Asiguratul trebuie sa aib (...)
 
Asigurare de persoane Varietate de asigurare facultativa presupunand asumarea de catre asigurator, prin contractul de asigurare, a obligatiei de plata, in favoarea asiguratului, sau a persoanei desemnate de aceasta ca beneficiar, a sumei asigurate pentru cazul p (...)
 
Asigurare de raspundere civila Varietate de asigurare facultativa de specificul careia este faptul ca asiguratul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de tertele persoane pagubite si pentru cheltuielile fac (...)
 
Asigurare de raspundere civila prin efectul legii Asigurare obligatorie denumita de lege (vezi Legea nr.136/1995) asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule.
 
Asigurare facultativa Sinonim - asigurare contractuala Varietate de asigurare ce se distinge prin aceea ca raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare. Conform legislatie (...)
 
Asigurare obligatorie Varietate de asigurare ce se distinge prin faptul ca raporturile dintre asigurat si asigurator, drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt stabilite de lege. Este asigurare obligatorie, conform legislatiei Romaniei, asigurarea de raspund (...)
 
Asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule Specie unica de asigurare obligatorie reglementata de legislatia Romaniei. Se fundeaza pe obligatia legala ce o au persoanele fizice si persoanele juridice, care detin autovehicule supuse inmatricularii in Romania, de a asigura acele autove (...)
 
Asigurare prin efectul legii Varietate de asigurare denumita de lege (vezi Legea nr.136/1995) asigurare obligatorie. Vezi si Asigurare obligatorie.
 
Asigurare rezonabila Informatiile auditate nu sunt deformate de erori semnificative ceea ce inseamna o asigurare ridicata dar nu absoluta. este un concept in legatura directa cu totalitatea probelor de audit necesare pentru ca auditorul sa poata concluziona ca (...)
 
Asigurat Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract, isi asuma obligatia sa plateasca o suma de bani numita prima, asiguratorului, fiind indreptatita ca la producerea unui risc, numit risc asigu (...)
 
Asigurator Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia (legala sau contractuala) de a plati asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, denumita indemnizatie, in (...)
 
Asistenta juridica Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare (vezi spre exemplu art.171 Cod Procedura Penala). Potrivit legii, invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de un aparator in tot cursul urmaririi penale si al (...)
 
Asistenti Personalul implicat intr-un audit individual, altul decat auditorul.
 
Asociat 1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri, numerar si cu capacitatea sa profesionala in vederea realizarii unei afaceri comune profitabile. 2. Coproprietar al unei soc (...)
 
Asociatie Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv). Conform Ordonantei guvernamentale nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, asoci (...)
 
Asociatie cu scop lucrativ Unitate de libera initiativa constituita din maximum 10 persoane, care isi desfasoara activitatea in sectoare de productie, in lucrari de constructii si de prestari servicii.
 
Asociatie de locatari Persoana juridica ce se constituie, pe fiecare cladire cu mai multe apartamente sau pe un grup de cladiri, fiind alcatuita din cel mult 600 de membri, care sunt titularii contractelor de inchirere, persoanele fizice locuind in apartamente d (...)
 
Asociatie familiala Entitate economica fara personalitate juridica. Are ca baza Decretul-Lege 54/1990, potrivit caruia obligatiile asumate in activitatea economica se nasc direct in persoana asociatilor care raspund cu intreaga avere in cazul nerespectarii ace (...)
 
Asociatie profesionala Organizatie cu personalitate juridica, cu scop nepatrimonial, constituita de persoane fizice, denumite membri, ce apartin aceleiasi profesiuni sau unor profesiuni inrudite, care contribuie atat material, cat si prin cunostintele si munca lo (...)
 
Asociatiile de protectie ale consumatorilor (Romania) Organizatii neguvernamentale implicate in politica de protectie a consumatorilor. Exista 127 de astfel de asociatii in cele 42 de judete,care sunt organizate in 16 federatii si o confederatie. Pe langa Asociatia pentru Protectia Consumatori (...)
 
Asociatiile familiale Se pot infiinta la initiativa unei persoane fizice si se constituie din membrii de familie ai acesteia care locuiesc in aceeasi localitate isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea nr. 507/2002 si cu respectarea legislatiei in vig (...)
 
Asociatiile si fundatiile Potrivit legii, scopul infiintarii asociatiilor si fundatiilor este desfasurarea unei activitati dezinteresate, fara obtinerea unui profit. asociatiile si fundatiile nu pot avea calitatea de comerciant. potrivit Ordonantei nr. 26/2000, asoc (...)
 
Asociere frauduloasa Efort de cooperare intre angajati pentru a deposeda o intreprindere de mijloace banesti, stocuri sau alte active.
 
Asociere pentru savirsirea de infractiuni Conform art. 323 Cod Penal, fapta de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii uneia sau mai multor infractiuni, altele decat cele aratate in art. 167, ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei as (...)
 
Asociere, fara personalitate juridica Orice asociere in participatiune, grup de interes economic, societate civila sau alta entitate care nu este o persoana impozabila distincta, in intelesul impozitului pe venit si pe profit, conform normelor emise in aplicare.
 
Asocierea auditorului cu informatiile financiare Un auditor este asociat cu informatiile financiare atunci cand auditorul anexeaza un raport la acele informatii sau consimte ca numele auditorului sa fie folosit intr-o relatie profesionala.
 
Asortiment Ansamblu de marfuri sau de produse de aceeasi categorie dar de forme si calitati diferite (spre exemplu, incaltaminte).
 
Aspecte de audit care sunt in interesul guvernantei Acele aspecte care apar intr-un audit al situatiilor financiare si care, in opinia auditorului, sunt deopotriva importante si relevante pentru cei insarcinati cu guvernanta in procesul de supervizare a raportarii financiare si de publicare. (...)
 
Aspecte privind mediul inconjurator Initiativele menite sa previna, reduca sau sa remedieze pagubele cauzate mediului inconjurator, sau sa asigure conservarea resurselor regenerabile si neregenerabile (astfel de initiative pot fi cerute de legislatia sau reglementarile privin (...)
 
Atelier Compartiment de munca in structura de productie a unei unitati economice, constituit dintr-un ansamblu de locuri de munca amplasate in acelasi spatiu, unde muncitorii executa, sub aceeasi conducere, produse sau operatii de acelasi fel. Atel (...)
 
ATM Sinonim - bancomat Prescurtare a expresiei americane "Automated Teller Machines", care priveste un dispozitiv electromagnetic ce, in general cu ajutorul unor cartele magnetice (carduri), permite retragerea de numerar din disponibilul de con (...)
 
Atributii principale CAPI A) dezbate planurile strategice de dezvoltare in domeniul auditului public intern si emite o opinie asupra directiilor de dezvoltare a acestuia;b) dezbate si emite o opinie asupra actului normativ elaborat de UCAAPI in domeniul auditului pu (...)
 
Atributii principale UCAAPI A) elaboreaza, conduce si aplica o strategie unitara in domeniul auditului public intern si monitorizeaza la nivel national aceasta activitate; b) dezvolta cadrul normativ in domeniul auditului public intern;c) dezvolta si implementeaza pro (...)
 
Atributie Ansamblul de sarcini identice necesare realizarii unei parti dintr-o activitate care implica o anumita responsabilitate privind indeplinirea lor la termen si la un nivel calitativ prescris si care reclama autoritate si competente adecvate, (...)
 
Atributiile judecatorului-sindic Conform legislatiei in vigoare atributiile judecatorului-sindic sunt: darea hotararii de deschidere a procedurii; judecarea contestatiei debitorului impotriva cererii introductive a creditorilor pentru inceperea procedurii; desemnarea admin (...)
 
Atributiile si responsabilitatile conducatorului departamentului de audit intern bancar Coordonatorul departamentului de audit intern raspunde de: 1) dezvoltarea si mentinerea unui program de asigurare a calitatii si imbunatatirea activitatii de audit intern; 2) monitorizarea si evaluarea eficientei programului de asigurare a (...)
 
Atributiile unui consultant expert contabil Analizeaza solicitarile clientilor din portofoliul alocat, pe probleme de contabilitate si fiscalitate si formuleaza raspunsuri si recomandari Propune solutii pentru rezolvarea problemelor ridicate de clienti Analizeaza actele normative nou (...)
 
ATS Abreviere Cod monetar ISO pentru silingul austriac.
 
Au mieux Ordin de cumparare sau de vanzare de titluri in bursa dat de clientul care doreste executarea in prima ocazie si la cel mai bun curs posibil.
 
AUD Abreviere Cod monetar ISO pentru dolarul australian.
 
Audi alteram partem Expresie din limba latina "ascultarea celeilalte parti", "audierea celeilalte parti".
 
Audit Examinare profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea la un criteriu (standard) de calitate. Sistem de control si de verificare a documentelor contabile si financiare ale une (...)
 
Audit """Examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente, prin raportarea la un criteriu (standard) de calitate. Obiectivul auditului il reprezinta imbunatatirea utilizarii informatiei”. (...)
 
Audit aerian Vezi Audit.
 
Audit contractual Reprezinta relatia contractuala privind executarea lucrarilor specifice de audit cu privire la atestarea informatiei contabile cuprinse in situatii financiare. auditul contractual are la baza Ordonanta Guvernului nr. 65/1994. obiective: cer (...)
 
Audit de eficacitate sau audit al performantei Examineaza corectitudinea criteriilor stabilite pentru implementarea obiectivelor si sarcinile entitatii publice, evalueaza rezultatele si apreciaza daca rezultatele sunt conforme cu obiectivele.Auditul de eficacitate consta in: diagnosticu (...)
 
Audit financiar Vezi Audit.
 
Audit financiar V.1. reprezinta orice interventie in contabilitatea unei entitati cu caracter de control, analiza, studiu etc., efectuata de un specialist care indeplineste concomitent toate criteriile si conditiile specifice conceptului de audit in genera (...)
 
Audit intern Vezi Audit.
 
Audit intern Este o activitate independenta si obiectiva care da unei organizatii o asigurare in ceea ce priveste gradul de control asupra operatiunilor, o indruma pentru a-i imbunatati operatiunile si contribuie la adaugarea unui plus de valoare. Repre (...)
 
Audit intern bancar Activitate independenta, destinata imbunatatirii activitatii institutiilor de credit, fie printr-o examinare obiectiva a modului de realizare a administrarii riscurilor, sistemului de control intern si proceselor de conducere ale institutii (...)
 
Audit legal Reprezinta indeplinirea obligatiilor cu privire la supravegherea gestiunii intreprinderii patrimoniale, verificarea si certificarea bilantului contabil. Aceasta activitate este realizata de cenzori potrivit dispozitiilor legale, pe baza man (...)
 
Audit public intern Activitatea functional independenta si obiectiva, care da asigurari si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfectionand activitatile entitatii publice; ajuta entitatea publica sa isi indep (...)
 
Audit statutar (extern) Prin audit statutar se intelege examinarea efectuata de un profesionist contabil competent si independent asupra situatiilor financiare ale unei entitati in vederea exprimarii unei opinii motivate asupra imaginii fidele, clare si complete a (...)
 
Auditor Sinonim - revizor contabil Expert contabil independent care intocmeste rapoarte anuale in folosul actionarilor, continand opinia lor cu privire la corectitudinea si justetea datelor din conturile anuale.
 
Auditor al grupului Auditor/ul(ii) statutar(i) sau firm/a(ele) de audit care efectueaza auditul statutar al situatiilor financiare anuale consolidate;.
 
Auditor cu experienta Persoana fizica (din interiorul sau din afara firmei) care dispune de o cunoastere rezonabila a (a) procesului de audit, (b) Standardelor Internationale de Audit sicerintelor legale si de reglementare aplicabile, (c) mediului de afaceri in (...)
 
Auditor dintr-o terta tara O persoana fizica ce efectueaza audituri ale situatiilor financiare anuale si ale situatiilor financiare anuale consolidate ale unei companii infiintata intr-o terta tara.
 
Auditor existent Auditorul situatiilor financiare ale perioadei curente.
 
Auditor extern Auditorul care nu face parte din structurile entitatii spre deosebire de auditorul intern care care face parte din structurile acesteia.
 
Auditor financiar angajat Este acea persoana ce poate sa presteze servicii de audit financiar in orice ramura (industrie, comert sectorul public sau invatamant).
 
Auditor financiar de practica publica Este fie partener sau persoana intr-o firma (cabinet) care ofera servicii profesionale (audit, fiscalitate, consultanta) si/sau este implicat intr-o societate care are responsabilitati de conducere. Termenul este utilizat si pentru a desemn (...)
 
Auditor financiar profesionist Este acea persoana care lucreaza in practica publica (unic profesionist, intr-o asociatie sau societate) sau in industrie, comert, sectorul public sau invatamant".
 
Auditor independent Furnizeaza informatii si face recomandari pentru mentinerea integritatii si eficientei situatiilor financiare utilizate de institutii financiare pentru solicitari de credit si actionarilor pentru obtinerea de capital.
 
Auditor intern Ofera garantia unui sistem eficient de control intern care contribuie la credibilitatea informatiei financiare externe. trebuie sa fie liber sa verifice, sa estimeze valoarea politicilor, a planurilor, aprocedurilor si a rapoartelor interne (...)
 
Auditor nou Auditorul situatiilor financiare ale perioadei curente, acolo unde situatiile financiare ale situatiei precedente au fost auditate fie de un alt auditor (in acest caz auditorul nou mai este cunoscut si ca auditor succesor), fie auditul este (...)
 
Auditor precedent Auditorul care a fost anterior auditorul unei entitati si care a fost inlocuit de un auditor nou.
 
Auditor principal Auditorul care are responsabilitatea de a raporta asupra situatiilor financiare ale unei entitati atunci cand acele situatii financiare includ informatii financiare ale unei componente sau ale mai multor componente auditate de catre un alt (...)
 
Auditor propus Un auditor care este rugat sa inlocuiasca un auditor existent.
 
Auditor succesor Un auditor care inlocuieste un auditor existent (cunoscut, de asemenea,si ca auditor nou).
 
Auditorii publici interni Sunt functionari publici sunt selectati si au drepturile, obligatiile si incompatibilitatile prevazute de Statutul functionarilor publici; numirea sau revocarea auditorilor interni se face de catre conducatorul entitatii publice, respectiv (...)
 
Auditorul " persoana care are calificarea si care este mandatat pentru a conduce toate componentele unui audit." (isi asuma responsabilitatea ultima intr-o misiune de audit) Nu apartine unei caste superioare si nu este investit cu nici o putere; Cons (...)
 
Auditorul financiar Trebuie sa actioneze in conformitate cu Codul de etica al profesionistilor contabili emis de IFAC. Principiile etice care guverneaza intreaga responsabilitate profesionala ale auditorilor sunt: independenta, integritatea, obiectivitatea, co (...)
 
Auditul de regularitate Reprezinta examinarea actiunilor asupra efectelor financiare pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, sub aspectul respectarii ansamblului principiilor, regulilor procedurale si metodologice, conform normelor legale.
 
Auditul de sistem Reprezinta o evaluare de profunzime a sistemelor de conducere si control intern, cu scopul de a stabili daca acestea functioneaza economic, eficace si eficient, pentru identificarea deficientelor si formularea de recomandari pentru corectar (...)
 
Auditul estimarilor contabile Estimarea contabila - desemneaza o evaluare aproximativa a sumei unui element in absenta unei metode precise de masurare (determinare). Cele mai frecvente estimari contabile se refera la: provizioane pentru deprecierea stocurilor si creante (...)
 
Auditul performantei Examineaza daca criteriile stabilite pentru implementarea obiectivelor si sarcinilor entitatii publice sunt corecte pentru evaluarea rezultatelor si apreciaza daca rezultatele sunt conforme cu obiectivele;.
 
Auditul situatiilor financiare Obiectivul unui audit al situatiilor financiare este de a permite auditorului sa exprime o opinie daca situatiile financiare sunt intocmite, in toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru de raportare financiara aplicabil. Un (...)
 
Autentificare Procedura juridica prin care un act sau un inscris este recunoscut in mod legal de catre o autoritate notariala. Autentificarea actelor este o atributie a birourilor notariale publice.
 
Autobaza Subunitate specializata in exploatarea si intretinerea parcului auto din dotare. In functie de volumul activitatii, autobaza se poate organiza ca atelier, sectie sau uzina. Autobazele organizate la nivel de uzina, care nu functioneaza in ac (...)
 
Autofinantare Sinonim - finantare interna Asigurarea desfasurarii activitatii agentilor economici, satisfacerea nevoilor curente de productie, a celor de investitii si a altor necesitati din resurse proprii, fara a apela la resurse externe (contractarea (...)
 
Autofinantarea Este cea mai raspandita forma de finantare si presupune ca intreprinderea sa isi asigure dezvoltarea prin forte proprii, folosind drept surse o parte a profitului obtinut in exercitiul expirat si fondul de amortizare, urmarind atat acoperir (...)
 
Autofinantarea de mentinere Include sursele din care urmeaza sa se realizeze in viitor cheltuielile pentru mentinerea potentialului productiv, respectiv pentru reinnoirea mijloacelor de productie si acoperirea riscurilor de exploatare. Principalele surse de formare a (...)
 
Autofinantarea globala Are doua componente: autofinantarea de mentinere si autofinantarea neta (vezi definitiile).
 
Autofinantarea neta Este partea din autofinantarea bruta din care se formeaza sursele proprii ale intreprinderii peste necesarul cerut de refacerea capitalurilor investite avand ca efect o crestere a patrimoniului. Autofinantarea neta se constituie in principa (...)
 
Autogara Formatie de munca de exploatare in activitatea de transport al calatorilor cu mijloace auto, care are in raspundere un parc propriu de autovehicule si efectueaza direct vanzarile de bilete de calatorie. Autogara se constituie in cadrul auto (...)
 
Autor 1. In materie penala, autor este persoana care savarseste in mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala. Vezi art.24 Cod Penal. 2. Din punctul de vedere al proprietatii intelectuale, vezi Drept de autor.
 
Autoreferat Vezi Referat.
 
Autoritate de lucru judecat Principiu juridic potrivit caruia hotararile judecatoresti definitive capata autoritate (putere) de lucru judecat neputand fi atacate decat prin intermediul cailor de atac extraordinare. Hotararile judecatoresti definitive devin executorii (...)
 
Autoritate fiscala competenta Organul fiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice si serviciile de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz, care au responsabilitati fiscale.
 
Autoritate publica Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt: - parlamentul, care exercita puterea legislativa, presedintele Romaniei, - guvernul si administratia publica, institutii care formeaza puterea exe (...)
 
Autoritate tutelara Institutie reglementata de Codul Familiei, creata pe langa autoritatile publice locale in vederea ocrotirii intereselor minorului lipsit de ingrijire parinteasca, in cazurile prevazute de lege. Autoritatea tutelara competenta este fie cea d (...)
 
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC Principala institutie implicata in politica de protectie a consumatorilor din Romania, fiind un organ de specialitate al administratiei publice centrale aflat in subordinea Guvernului Romaniei, care are in subordinea sa oficii judetene, lab (...)
 
Autoritati competente Autoritatile sau organismele desemnate prin lege care sunt responsabile pentru reglementarea si/sau supravegherea auditorilor statutari si a firmelor de audit sau pentru aspecte specifice ale acestora.
 
Autorizatie Document eliberat de catre o autoritate prin care se atesta legalitatea efectuarii unei activitati (spre exemplu, o autorizatie de urbanism).
 
Autorizatie prealabila Act juridic administrativ de a carui existenta este conditionata posibilitatea desfasurarii unei anumite activitati si prin care organul de stat emitent exercita un control prealabil asupra oportunitatii desfasurarii acelei activitati. Sunt (...)
 
Aval Angajament scris, garantie de plata in plus (alta decat a girantilor) a unui efect comercial pe care o ia asupra sa o persoana straina de cambie sau chiar un semnatar al ei, altul decat trasul, numit avalist, pentru toate indatoririle altui (...)
 
Avalist Persoana care garanteaza plata unei cambii, dand aval. Avalistul este obligat sa indice persoana pentru care a fost dat avalul.
 
Avalizat Debitorul cambial a carui obligatie este garantata de un avalist.
 
Avand-cauza Persoana care nu a participat la incheierea contractului, dar fata de care contractul produse efectele sale datorita raportului prin care sunt legate de partile contractante. Deci, avanzii-cauza sunt asimilati atat partilor, deoarece contra (...)
 
Avanport Zona de scurta stationare a navelor la intrarea intr-un port. Reprezinta suprafata de apa aflata intre rada si apele interne ale portului. Rolul de avanport poate fi indeplinit de coridoarele naturale sau de gurile unor fluvii.
 
Avans Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu. Avans contra amanet - imprumut garantat printr-un gaj. Avans pe termen fix - imprumut bancar de (...)
 
Avans acordat personalului Vezi Avans.
 
Avans contra amanet Vezi Avans.
 
Avans de trezorerie Sume incredintate unor terti in vederea efectuarii unor plati in favoarea unitatii si justificarii avansului acordat. Operatiunile cu aceste sume sunt contabilizate in contul 542 "Avansuri de trezorerie", cont de activ. Se debiteaza cu sume (...)
 
Avans din pret Vezi Acont, Avans.
 
Avans pe termen fix Vezi Avans.
 
Avans spre decontare Vezi Avans.
 
Avansuri acordate furnizorilor (furnizori-debitori) Reprezinta, in esenta, creante generate de acordarea unor sume de bani furnizorilor, inaintea executiei comenzilor sau contractelor. Aceste avansuri sunt, deci, finantari acordate de catre intreprindere furnizorilor, inainte ca datoria sa e (...)
 
Avansuri primite de la clienti (clienti-creditori) In contabilitate, parte a datoriilor ca pasiv bilantier. Reprezinta soldul sumelor incasate de la clienti inainte de efectuarea livrarilor de bunuri, executarilor de lucrari si prestarilor de servicii, in numele acestora.
 
Avansurile aferente imobilizari corporale Includ imobilizarile in curs de executie (care nu au fost terminate) pentru nevoile proprii efectuate de intreprindere sau de terti, inclusiv sumele de bani achitate in contul activelor corporale.
 
Avansurile aferente imobilizari necorporale Sunt active imobilizate care nu au fost terminate la sfarsitul exercitiului financiar, inclusiv sumele de bani achitate in contul activelor necorporale.
 
Avansurile de trezorerie Reprezinta sumele virate la banci sau sume in numerar, puse la dispozitia personalului sau a tertilor, persoanelor juridice sau fizice, in vederea efectuarii unor plati in numele intreprinderii.
 
Avansurile pentru cumparari de stocuri Reprezinta sume de bani platite cu anticipatie furnizorilor in contul aprovizionarii cu bunuri si servicii.
 
Avantaje in natura Acelasi lucru cu Salariu in natura.
 
Avantaje oferite de autofinantare -constituie un mijloc sigur de finantare, o sursa independenta si stabila de fonduri;-autonomia financiara asigurata prin autofinantare permite intreprinderii independenta de gestionare fata de organismele financiare si de credit;-asigura i (...)
 
Avantajele leasingului - nu modifica structura financiara a intreprinderii (capacitatea de indatorare) ci numaiangajamentele de plata anuale. Capitalul propriu ramane neangajat legal ceea ce lasa posibilitatea unor imprumuturi bancare;-leasingul acopera in intreg (...)
 
Avarie comuna Avarie in care paguba rezulta dintr-o actiune intreprinsa constient de comandantul navei, cu buna intentie, sacrificiul fiind necesar pentru salvarea navei si marfii, iar actiunea are loc in situatii fortuite de exceptie.
 
Avarie generala Acelasi lucru cu Avarie comuna.
 
Aviz 1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial. 2. Punct de vedere, comunicat in scris de catre un organ competent, asupra unor probleme aflate in dezbatere cu privire la care, potrivit legii, a fost consultat sau (...)
 
Aviz de credit Documentul care indica trecerea unui inscris in creditul unui cont. Opus - avizul de debit.
 
Aviz de debit Documentul care indica trecerea unui inscris in debitul unui cont. Opus - avizul de credit.
 
Aviz de incasare Document pe baza caruia furnizorul (creditorul) solicita bancii sa debiteze cu suma lui contul cumparatorului (debitorului) pe baza acceptului scris al debitorului care are cont deschis la banca sau la serviciul de cecuri si viramente posta (...)
 
Aviz de insotire a marfurilor Este documentul ce insoteste marfurile pe timpul transportului, daca factura de livrare este intocmita ulterior.
 
Avulsiune Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala. Reglementata in art.498 Cod Civil, prin avulsiune se inteleg ruperea brusca a unei bucati de pamant, datorita actiunii apelor curgatoare, si alipirea ei la un teren (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera A, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.9308
EUR 4.6303
GBP 5.2996
CHF 3.9298
MDL 0.24
XAU 162.60
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil