Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Termeni si expresii, litera T

Termeni si expresii, litera T

 
Tabela de valori Forma de prezentare a informatiilor, exprimate cifric, care se refera la o activitate, un fenomen, o situatie etc. Tabela de valori, ale carei coloane si randuri sunt stabilite in functie de informatiile prezentate si de aspectele urmarite (...)
 
Tabeul statistic Este o forma de prezentare ordonata si completa a datelor despre o colectivitate cercetata, facilitand formarea unei imagini globale despre obiectul de studiu. elementele constructive ale unui table statistic sunt: titlul tabelului, trebuie (...)
 
Tablou de bord Ansamblu al celor mai semnificative informatii privind desfasurarea activitatii unei unitati economico-sociale sau a unui sector al acesteia, prezentate zilnic conducerii, intr-o forma precis stabilita si constanta, corespunzator unor nevoi (...)
 
Tabloul de finantare Instrument al analizei dinamice prin care sunt prezentate fluxurile de utilizari si de resurse, trecute sau previzionale ale intreprinderii cu respectarea echilibrului contabil nu se limiteaza la inregistrarea fluxurilor de venituri si chel (...)
 
Tacit Implicit.
 
Tactica de marketing Forme si mijloace utilizate in practica pentru realizarea unui obiectiv strategic de marketing.
 
Tainuire Conform art.221 Cod Penal, primirea, dobandirea sau transformarea unui bun ori inlesnirea valorificarii acestuia, cunoscand ca bunul provine din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea, pentr (...)
 
 
Talharia Conform art.211 Cod Penal, furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru (...)
 
Talon Parte care ramane la cotorul unui chitantier, al unui bonier, dupa ce s-au rupt partile detasabile. Bon anexat la o actiune sau obligatiune care confera dreptul la o noua foaie de cupoane atunci cand acestea din urma au fost utilizate.
 
Tantiema Suma de bani incasata de membrii consiliului de administratie si al comisiei de cenzori din cadrul unei societati comerciale pe actiuni (vezi Societate comerciala). De regula tantiema constituie o cota procentuala din profitul net al societ (...)
 
Tantiemele (indemnizatii de sedinta) Reprezinta sumele incasate de fiecare membru al consiliului de administratie pentru participarea la sedintele consiliului de administratie. Tantiemele se pot schimba in jetoane de prezenta, in functie de situatia financiara a societatii com (...)
 
Tarif Pret oficial stabilit (de societatile comerciale si regii autonome) pentru prestarile de servicii, transportul de marfuri si de persoane, servicii postale, telefonice, telegrafice, pentru radio si televiziune, pentru consumul de apa, de ene (...)
 
Tarif vamal Actul normativ prin care statul reglementeaza taxele vamale la import. Intelegerea si aplicarea corecta a tarifului vamal necesita clasificarea marfurilor si taxelor vamale, precum si definirea valorii in vama, originii marfurilor si terito (...)
 
Tarla Unitate de teren in plantatiile de vii si pomi. In plantatiile de vii tarlaua este unitatea de teren a unei formatii de lucru si este formata dintr-o grupa de parcele. In plantatiile de pomi tarlaua este cea mai mica unitate de teren, dimen (...)
 
Taxa Plata efectuata in favoarea bugetului de stat de catre diferite persoane fizice sau juridice, in cazul in care acestea se bucura de anumite servicii prestate de organele de stat. Suma de bani platita unor institutii pentru a dobandi de la e (...)
 
 
Taxa de chei Taxa suportata de un proprietar de cheu pentru operatiunile de incarcare/descarcare a navelor.
 
Taxa de prelevare Taxa fiscala de nivel ridicat cu caracter protectionist pentru ocrotirea productiei autohtone. Oficial sunt anuntate ca masuri de securitate impotriva politicii de dumping. In general, sunt determinate ca diferenta intre preturile externe s (...)
 
Taxa de timbru Taxa percepute de catre notariate, judecatorii, tribunale si alte autoritati jurisdictionale pentru unitatile care comercializeaza produse si/sau prestari de servicii asupra carora se aplica anumite timbre (fiscale, postale, literare, cinem (...)
 
Taxa de tranzit Taxa aplicata pentru bunurile straine in trecere pe teritoriul unui stat. Sunt calculate in functie de lungimea traseului, de natura bunurilor si de cheltuielile implicate in tranzitarea lor.
 
Taxa pe valoarea adaugata Prescurtare - TVA Impozit indirect stabilit si perceput asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al productiei si al distributiei bunurilor economice, oricare ar fi provenienta lor, din productie indigena sau din import.. Prin stabilirea v (...)
 
Taxa pe valoarea adaugata ( TVA ) Este un impozit indirect, atasat consumului. Taxa pe valoarea adaugata este aferenta transferului de proprietate asupra bunurilor, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari, neafectand cheltuielile sau veniturile intreprinderii. Ac (...)
 
Taxa scontului Vezi Scontare.
 
Taxa vamala Taxa perceputa de stat cand marfurile trec frontiera statului respectiv. de regula, statul percepe taxe vamale numai la import. In tarifele vamale, fiecarei pozitii a nomenclatorului de marfuri ii este asociata taxa vamala corespunzatoare. (...)
 
Taxa vamala ad-valorem Taxa care se calculeaza ca si cota procentuala din valoarea marfii declarata in vama.
 
Taxa vamala anti dumping Taxa ce se aplica la importurile ce provin din tarile care promoveaza o politica de dumping in materie de preturi sau in domeniul valutar, acestea putand fi in anumite situatii taxe prohibitive camuflate, dumpingul fiind doar un pretext, gr (...)
 
 
Taxa vamala autonoma Taxa unilaterala, cu un nivel foarte ridicat, fixata de catre statul importator asupra marfurilor originare din tari care nu beneficiaza de tratamentul clauzei natiunii celei mai favorizate.
 
Taxa vamala compensatorie Se stabileste ca o contra masura fata de importurile provenind din tarile care practica subventionarea exportului.
 
Taxa vamala conventionala Taxa vamala cu un nivel mult mai redus decat taxa vamala autonoma, fiind rezultatul intelegerilor dintre state.
 
Taxa vamala de retorsiune Taxa vamala cu un nivel foarte ridicat, fiind instituita ca si contra masura fata de politica taxelor prohibitive. Confruntarea dintre taxele prohibitive si taxele de retorsiune poate duce la "razboaie comerciale".
 
Taxa vamala mixta Taxa ce imbraca doua forme: ad-valorem si specifica, in scopul intaririi certtudinii de eliminare a evaziunii fiscale vamale.
 
Taxa vamala preferentiala Taxa vamala cu nivelul cel mai redus fata de toate celelalte taxe si se aplica la importul de marfuri din tarile care beneficiaza de un regim vamal preferential.
 
Taxa vamala prohibitiva Txa ce are mai mult o valoare teoretica, neputand fi suportate de nici un importator, datorita nivelului foarte ridicat al acesteia.
 
Taxa vamala protectionista Taxa vamala normala, pe care le are in vedere orice stat intrat inj circuitul economic international. Au ca scop realizarea unei protectii productive autohtone.
 
Taxa vamala specifica Taxa vamala care se fixeaza pe o anumita unitate de masura a cantitatii (tone, kilograme, metri cubi, bucati etc.).
 
Taxe si onorarii Obligatii banesti ce trebuie sa le achite persoanele fizice si juridice pentru diferite prestatii efectuate de autoritatile publice si consta in sumele de bani prevazute de hotarari sau ordonante guvernamentale. Ele se compun din: timbrul j (...)
 
Taxele Reprezinta platile efectuate de persoanele fizice sau juridice pentru serviciile efectuate de institutiile publice .
 
Tehnica inregistrarii de lichidare sau inchidere Se foloseste pentru operatiile de calcul si inchidere a soldului unor conturi care apar in cadrul inregistrarilor desfasurate. Pe aceasta cale se pune in evidenta soldul unui cont care se transfera in continuare altui cont .Ele nu sunt expr (...)
 
Tehnica inregistrarii desfasurate Presupune folosirea unui numar mai mare de conturi corespondente decat cel implicat de miscarea economica sau financiara.
 
Tehnica inregistrarii directe Reprezinta regula in construirea conturilor necesare reflectarii circuitului patrimonial .Potrivit acestei tehnici exista o congruenta intre miscarea reala economica sau financiara si oglindirea ei in conturi. Cele doua conturi corespondent (...)
 
Tehnica inregistrarii in doua circuite Este determinata in special de comenzile informationale pe care trebuie sa le asigure sistemul de conturi in gestiunea interna a patrimoniului .Primul circuit denumit de evidenta sau gestiune financiara furnizeaza informatia de decontare a (...)
 
Tehnica inregistrarii indirecte Este folosita pentru reflectarea pe o cale intermediara a miscarii economice sau financiare .In acest scop sunt utilizate conturi distincte de cele care s-ar putea asocia direct elementelor patrimoniale modificate.
 
Tehnica inregistrarii prin contragere Utilizeaza un numar mai mic de inregistrari in conturi , ca rezultat al suprapunerii a doua miscari de valori economice efectuate simultan, fie prin inlocuirea lor partiala sau totala cu diverse aranjamente financiare.
 
Tehnica observarii fizice Observarea fizica este mijlocul cel mai eficace de verificare a existentei unui activ, insa ea nu aduce decat o parte din elementele probante necesare si anume numai existenta bunului respectiv; celelalte elemente probante ca; proprietatea (...)
 
Tehnica sondajului Tinand seama de numarul de operatii efectuate de intreprindere, auditorul nu poate verifica integral, de exemplu, rulajele sau soldurile unui cont. El cauta elementele probante pe un esantion adecvat, utilizand tehnica sondajului cel mai bi (...)
 
Tehnici de audit asistate pe calculator Aplicatiile procedurilor de audit care utilizeaza calculatorul ca instrument de audit, sunt cunoscute sub denumirea de Tehnici de Audit Asistate de Calculator (CAAT).
 
Telemarketing Forma speciala moderna a marketingului prin care se asigura un contact promotional interactiv cumparator-vanzator direct de la domiciliul clientului, cu ajutorul mijloacelor audio-vizuale (telefon, telex, telefax etc.).
 
Tentativa Conform art.20 Cod Penal, tentativa consta in punerea in executare a hotararii de a savarsi infractiunea, executarea care a fost insa intrerupta sau nu si-a produs efectul. Exista tentativa si in cazul in care consumarea infractiunii nu a f (...)
 
Teoria ciclului de afaceri Teoria ciclului de afaceri constituie una dintre cele mai viguroase contributii austriece la stiinta economica.- Potrivit teoriei austriece a ciclului de afaceri, la baza expansiunii din faza initiala a ciclului se afla o crestere a volumul (...)
 
Teoria statica a bilantului Elaborata dupa unele pareri de H. Nicklisch, iar dupa altele de Walter le Coutre, potrivit careia bilantul, prin continutul lui, caracterizeaza la un moment dat situatia patrimoniului si rezultatul financiar. Elementele patrimoniale cuprins (...)
 
Teorie 1. Categorie filozofica desemnand reflectarea abstracta conceptuala a realitatii obiective. 2. Sistem de principii care constituie continutul ideologic al unei stiinte, al unei arte, al unei conceptii despre lume; ansamblul de idei pe baza (...)
 
Terenuri Terenurile reprezinta imobilizarile corporale ce cuprind doua categorii: terenuri si amenajari de terenuri. Terenurile au durata de utilizare nelimitata, fiind singurele elemente ale imobilizarilor corporale care nu se supun amortizarii. In (...)
 
Teritoriu In domeniul dreptului, spatiul terestru, intinderile de apa, inclusiv apele teritoriale, subsolul si spatiul aerian asupra caruia statul isi exercita suveranitatea.
 
Teritoriul Este portiunea de pamant, de apa, precum si din spatiul aerian in limitele (granitele) careia se exercita puterea suverana.
 
Termen Din punctul de vedere al dreptului civil, un eveniment viitor si sigur ca realizare, pana la implinirea caruia este amanata inceperea sau stingerea exercitarii drepturilor si executarii obligatiilor. In functie de efectele sale exista terme (...)
 
Termen absolut Sinonim - cominatoriu Termen cu caracter de obligativitate, a carui nerespectare are ca efect decaderea din dreptul avut sau nulitatea actului. Vezi si Termen relativ.
 
Termen cert Termen a carui data de implinire este cunoscuta inca in momentul incheierii actului juridic civil.
 
Termen cert Cand momentul implinirii sale este cunoscut la data incheierii actului juridic (de exemplu, o data calendaristica);.
 
Termen cominatoriu Acelasi lucru cu Termen absolut.
 
Termen conventional Vezi Termen.
 
Termen de decadere Intervalul de timp inauntrul caruia titularul unui drept subiectiv este obligat de lege sa-l exercite intr-un anumit mod sub sanctiunea stingerii.
 
Termen de gratie Termen de executare scurt care se acorda, in mod exceptional, debitorului aflat in intarziere, pentru a evita astfel pronuntarea rezolutiunii contractului.
 
Termen de livrare Termen prevazut in contractul de vanzare-cumparare la care vanzatorul se obliga sa expedieze marfa la adresa indicata de cumparator. Se disting: - termen de livrare la o data calendaristica certa; - termen de livrare intr-o perioada determi (...)
 
Termen de plata Termenul la care cumparatorul si vanzatorul consimt sa-si achite obligatiile.
 
Termen de recomandare Acelasi lucru cu Termen relativ.
 
Termen dilatoriu Acelasi lucru cu Termen prohibitiv.
 
Termen extinctiv Termen care amana stingerea exercitarii drepturilor si executarii obligatiilor, pana la implinirea lui.
 
Termen extinctiv Este o modalitate a actului juridic, a carei implinire conduce la stingerea dreptului subiectiv si a obligatiei corelative (la implinirea lui, se sting efectele actului juridic civil). exemplu, intr-un contract de renta viagera debitorul se (...)
 
Termen imperativ Sinonim - termen peremtoriu Termen care impune ca inaintea indeplinirii lui sa se efectueze un act sau sa se exercite un drept. Spre exemplu, legea prevede ca in termenu de 10 zile sa se depuna apelul. Vezi si Termen prohibitiv.
 
Termen incert Termen in cazul caruia data de implinire nu este cunoscuta cu precizie in momentul incheierii actului juridic civil, desi implinirea acestei date este sigura. Spre exemplu data mortii creditorului intr-un contract de renta viagera.
 
Termen incert A carui implinire nu este cunoscuta, ca data calendaristica, desi realizarea sa este sigura (de exemplu, moartea creditorului rentei viagere).
 
Termen judecatoresc Vezi Termen.
 
Termen judiciar Sinonime - termen jurisdictional, termen de gratie Termen acordat debitorului de instanta judecatoreasca.
 
Termen legal Termen stabilit de lege.
 
Termen peremtoriu Acelasi lucru cu Termen imperativ.
 
Termen prohibitiv Sinonim - dilatoriu Termen care permite indeplinirea actului numai dupa indeplinirea acelui termen. Spre exemplu, hotararea judecatoreasca nedefinitiva nu poate fi pusa in executare inainte de expirarea termenului de recurs. Vezi si Termen (...)
 
Termen regresiv Termen a carui calculare se face in sensul invers scurgerii timpului. Vezi si Termen succesiv.
 
Termen relativ Sinonim - termen de recomandare Termen care nu atrage sanctiuni procesuale, dar impotriva persoanelor se pot lua masuri disciplinare. Vezi si Termen absolut.
 
Termen succesiv Termen a carui calculare se face in sensul normal al scurgerii timpului. Vezi si Termen regresiv.
 
Termen suspensiv Termen care amana inceperea exercitarii drepturilor si executarii obligatiilor, pana la implinirea lui.
 
Termen suspensiv Cand amana sau suspenda exercitiul drepturilor subiective civile si executarea obligatiilor civile.
 
Termen voluntar Sinonim - termen conventional Termen stabilit rin actul juridic civil de catre parte sau parti. Poate fi expres sau tacit (cand rezulta indirect).
 
Termenul de prescriptie extinctiva Reprezinta intervalul de timp stabilit de lege inlauntrul caruia trebuie exercitat dreptul la actiune in sens material sub sanctiunea pierderii acelui drept. incepe sa curga la data nasterii dreptului material la actiune pe care tinde sa il (...)
 
Tert Sinonim - penitus extranei 1. Persoana care nu ia parte la incheierea unui act juridic sau la un litigiu nici direct nici prin reprezentant si fata de care actul juridic ori hotararea pronuntata in cauza nu produce efecte. 2. A treia persoa (...)
 
Test Proba, comportand aceeasi sarcina pentru toate persoanele investigate, prin care se examineaza functii senzorial-motorii sau mintale, nivelul dezvoltarii intelectuale, aptitudinile etc.
 
Test acid Vezi Indicatorul lichiditatii imediate.
 
Test de conformitate Se realizeaza concomitent cu descrierea sistemului, asupra unui numar limitat de operatiuni, prin intermediul: observatiei directe asupra modului de lucru; confirmarilor verbale date de catre cei care utilizeaza aceste proceduri; mijloacelo (...)
 
Test de control Sunt realizate cu scopul de a obtine probe de audit asupra eficientei: (a)proiectarii sistemelor de contabilitate si control intern cu scopul de a preveni si corecta erorile; (b) controalelor interne in timpul exercitiului financiar. t.c. p (...)
 
Test de parcurgere Un test de parcurgere implica urmarirea catorva tranzactii pe parcursul intregului sistem de raportare.
 
Test de permanenta Urmareste daca procedurile sunt aplicate intr-o maniera permanenta fara defectiuni. Aceste teste trebuie sa fie suficient de mari pentru a oferi certitudini asupra modului de functionare a sistemului. sunt testele pe care auditorul le face (...)
 
Test de procedura Teste care permit obtinerea de elemente probante privind eficienta: conceperii sistemelor contabile si de control intern, adica daca ele au fost corect concepute pentru a preveni, detecta si corija erorile semnificative; functionarii contro (...)
 
Testament Acel act juridic unilateral, personal si solemn, pentru cauza de moarte, esentialmente revocabil in timpul vietii testatorului, prin care o persoana dispune de o parte sau de totalitatea bunurilor sale pentru timpul cand va inceta din viata (...)
 
Testament autentic Testamentul facut printr-un inscris autentificat de un notar public, potrivit dispozitiilor legale. Are forta probanta a oricarui inscris autentic.
 
Testament conjunctiv Testamente in care acelasi bun este lasat mai multor legatari, fara ca testatorul sa arate partea fiecaruia, colegatarii avand, fiecare, vocatie eventuala la intregul bun. Art 929 Cod Civil prevede ca obiectul legatului va reveni in intregi (...)
 
Testament mistic Sinonim - testament secret Forma foarte putin folosita de testament, singurul avantaj fiind acela de a putea asigura secretul asupra dispozitiilor de ultima vointa. Poate fi scris de testator sau de orice alta persoana, dar trebuie semnat d (...)
 
Testament nuncupativ Testament verbal. In prezent, forma de testament lovita de nulitate absoluta.
 
Testament olograf Acel testament care nu este valabil decat atunci cand este scris in intregime, datat (anul, luna, ziua sau un eveniment de notorietate) si subsemnat de mana testatorului (art.859 Cod Civil). Este un testament simplu, practic si la indemana (...)
 
Testament privilegiat Forma de testamente autentificate in forme simplificate, atunci cand intocmirea lor se face in anumite imprejurari deosebite. Codul Civil reglementeaza trei asemenea testamente (vezi art.868-871, art.872 si art.874-875 Cod Civil). Toate tes (...)
 
Testament secret Acelasi lucru cu Testament mistic.
 
Testator Persoana care concepe un testament.
 
Teste Aplicarea procedurilor asupra unor elemente sau asupra tuturor elementelor unei populatii.
 
Teste ale controalelor Teste efectuate pentru a obtine probe de audit in legatura cu eficacitatea functionarii controalelor pentru prevenirea, sau detectarea si corectarea, denaturarilor semnificative la nivelul declaratiilor.
 
Teste ale detaliilor soldurilor Proceduri de audit prin care se testeaza prezenta de erori monetare, in scopul de a determina daca obiectivele de audit legate de solduri au fost atinse pentru fiecare sold de cont semnificativ.
 
Teste ale mecanismelor de control intern Proceduri de audit prin care se testeaza eficacitatea mecanismelor de control, in scopul justificarii reducerii riscului de control estimat.
 
Teste substantiale ale operatiunilor Proceduri de audit prin care se testeaza prezenta de erori monetare in scopul de a determina daca obiectivele de audit legate de operatiuni au fost atinse pentru fiecare categorie de operatiuni.
 
Testis unus, testis nulus Expresie din limba latina "un singur martor, nici un martor" Principiu de drept ce nu isi mai are aplicarea in Romania. Astfel, Codul de Procedura Penala actual nu prevede o astfel de reglementare, chiar un singur martor putand fi luat in c (...)
 
Testul statistic Este utilizat drept criteriu de acceptare sau de respingere a ipotezei nule.
 
Tichet Imprimat care ofera si asigura detinatorului anumite drepturi (de calatorii, la spectacole etc.).
 
Tick Variatia pretului minimal in tranzactiile ce se negociaza la bursa pentru contractarea unui titlu financiar sau unei marfi.
 
TIFFE Abreviere engleza - "Tokyo International Financial Futures and Options Exchange" Bursa internationala din Tokio de operatiuni financiare la termen si optiuni.
 
Timbre comerciale Sistem de promovare a produselor la locul vanzarii, care consta in oferirea de catre comerciant a unor "bonuri valorice", ce se ofera clientilor in momentul achitarii produselor cumparate, la magazin (la casele de marcat). Ele se distribuie (...)
 
Timbru fiscal Imprimat de valoare de dimensiune mica, emis de stat, ce serveste la plata unor impozite sau taxe.
 
Timbru judiciar Obligatie ce revine celor care se adreseaza organelor de justitie, in anumite cauze, de a plati o taxa de timbru, suplimentara. Veniturile ce se incaseaza din plata acestei taxe se folosesc pentru o mai buna functionare a instantelor de jud (...)
 
Timp ajutator Componenta a timpului operativ, timp in cursul caruia nu se produce nici o modificare cantitativa sau calitativa a obiectului muncii, dar in care executantul trebuie sa efectueze miscarile necesare sau sa supraveghere utilajul, pentru ca mo (...)
 
Timp de asteptare Marime aleatoare, perioada cuprinsa intre momentul sosirii cererii clientului in sistem si momentul inceperii acestuia. Timpul de asteptare este folosit, pe scara larga, in rezolvarea unor probleme de organizare, cum sunt determinarea perio (...)
 
Timp de baza Componenta a timpului operativ, in cursul caruia executantul efectueaza sau supravegheaza lucrarile necesare pentru modificarea cantitativa si calitativa a obiectului muncii, respectiv a dimensiunilor, formei, compozitiei, proprietatilor, s (...)
 
Timp de folosire a utilajului Timp disponibil pe intreaga perioada a schimbului de munca pentru folosirea unui utilaj. Elementele componente ale timpului de folosire a utilajului sunt:: a) timpul de functionare utila, format din: - timp util de mers in sarcina; - timp u (...)
 
Timp de functionare inutila a utilajului Componenta a timpului de folosire a utilajului, timp in cursul caruia utilajul se afla in functiune, fie ca actioneaza in mod inutil asupra obiectelor muncii, fie ca merge in gol, fara ca acest lucru sa fie necesar. Timpul de functionare in (...)
 
Timp de functionare utila a utilajului Componenta a timpului de folosire a utilajului, totalitate a timpilor utili de mers in sarcina si a celor utili de mers in gol. Timpul util de mers in sarcina este acel timp in cursul caruia utilajul se afla in functiune si actioneaza asupr (...)
 
Timp de intreruperi conditionate de tehnologie si de organizarea muncii Componenta a timpului de intreruperi reglementate. Timp de intrerupere a procesului de munca ce rezulta, inevitabil, din prescriptiile tehnice de folosire a utilajului, din tehnologie si din activitatea executantilor la locul de munca respe (...)
 
Timp de intreruperi dependente de executant Timp de intreruperi nereglementate determinat de incalcarea disciplinei de munca de catre executant. Timpul de intreruperi dependente de executant se exprima in unitati de timp-om (ore-om, minute-om, secunde-om).
 
Timp de intreruperi independente de executant Timp de intreruperi nereglementate in munca provenite din cauze organizatorice, tehnice sau naturale si care nu depind de executant. Timpul de intreruperi independente de executant se exprima in unitati de timp-om (ore-om, minute-om, secund (...)
 
Timp de intreruperi nereglementate Componenta a timpului neproductiv, timp in care procesul de munca este intrerupt din cauze nereglementate care pot fi dependente (vezi timp de intreruperi dependente de executant) sau independente de executant (vezi timp de intreruperi inde (...)
 
Timp de intreruperi nereglementate ale utilajului Componenta a timpului de nefunctionare a utilajului, datorita intreruperilor procesului de productie din cauze nereglementate, si care poate fi: a) timp de intreruperi independente de utilaj - intreruperile nereglementate ale functionarii u (...)
 
Timp de intreruperi reglementate Componenta a timpului neproductiv si a normei de munca, timp in cursul caruia procesul de munca este intrerupt pentru odihna si necesitati fiziologice ale executantului si pentru intreruperile conditionate de tehnologie si de organizarea mu (...)
 
Timp de intreruperi reglementate ale functionarii utilajului Componenta a timpului de nefunctionare a utilajului, timp in cursul caruia utilajul nu se afla in functiune si care corespunde timpului de odihna si necesitati fiziologice ale executantului, si timpilor de intreruperi conditionate de tehnol (...)
 
Timp de munca al executantului Perioada reglementata dintr-o zi sau saptamana in care este obligatorie prestarea de munca in cadrul contractului de munca. Elementele componente ale timpului de munca al executantului sunt urmatoarele: a) timp productiv, format din: 1 - ti (...)
 
Timp de munca manual-mecanizata Componenta a timpului de baza si a timpului ajutator, timp in cursul caruia executantul efectueaza lucrari cu ajutorul unor utilaje (masini, agregate, instalatii, aparate sau mecanisme), actionate de energie exterioara si cu participarea si (...)
 
Timp de munca manuala Componenta a timpului de baza si a timpului ajutator, timp in cursul caruia lucrarea este efectuata de catre executant folosind energia proprie, fara interventia unei energii exterioare. Timpul de munca manuala se exprima in unitati de timp (...)
 
Timp de munca neproductiva Componenta a timpului neproductiv, timp in cursul caruia executantul efectueaza actiuni ce nu sunt utile desfasurarii normale a procesului de productie. In aceasta categorie intra, de exemplu, timpul consumat in cazul rebutarii unei piese, (...)
 
Timp de nefunctionare a utilajului Componenta a timpului de folosire a utilajului, timp in cursul caruia utilajul nu se afla in functiune datorita intreruperilor reglementate (vezi timp de intreruperi reglementate ale functionarii utilajului) si nereglementate in functionare (...)
 
Timp de odihna si necesitati fiziologice Componenta a timpului de intreruperi reglementate, timp din durata reglementata a zilei de munca, in cursul caruia procesul de munca este intrerupt in scopul mentinerii capacitatii de munca si al satisfacerii necesitatilor fiziologice si de (...)
 
Timp de pregatire si incheiere Componenta a timpului productiv, a normei de munca si a normei de timp, timp in cursul caruia executantul, inainte de inceperea unei lucrari, creeaza la locul de munca conditiile necesare efectuarii acesteia si, dupa terminarea ei, aduce lo (...)
 
Timp de prelucrare a datelor Durata totala a executiei unei lucrari din momentul prezentarii cererii pana in momentul furnizarii rezultatelor. Timpul de prelucrare a datelor are, in principiu, urmatoarea structura: a) timp organizatoric pentru pregatirea lucrarii; b) t (...)
 
Timp de reactie Interval de timp care separa momentul unei stimulari de cel al reactiei de raspuns.
 
Timp de servire Perioada de-a lungul careia se asigura satisfacerea unei cereri de servire cuprinsa intre momentul inceperii servirii (si nu momentul sosirii cererii in sistem) si momentul terminarii acesteia.
 
Timp de servire a locului de munca Componenta a timpului productiv si a normei de munca, timp in cursul caruia executantul asigura, pe intreaga perioada a schimbului de munca, atat mentinerea in stare normala de functionare a utilajelor si de utilijare a sculelor, cat si org (...)
 
Timp de servire organizatorica Vezi Timp de servire a locului de munca.
 
Timp de servire tehnica Vezi Timp de servire a locului de munca.
 
Timp de supraveghere a functionarii utilajului Componenta a timpului de baza si a timpului ajutator, timp in cursul caruia executantul supravegheaza desfasurarea normala a procesului tehnologic si functionarea utilajului si mentine reglajul acestuia. In cazul in care functionarea utilaj (...)
 
Timp de trecere Vezi Timp ajutator.
 
Timp nenormat Totalitate a timpului de munca neproductiva si a timpului de intreruperi nereglementate. Timpul nenormat se exprima in unitati de timp-om (ore-om, minute-om, secunde-om).
 
Timp neproductiv Componenta a timpului de munca al executantului, timp in cursul caruia au loc intreruperi in munca executantului - oricare ar fi natura lor - sau in care acesta efectueaza actiuni ce nu sunt necesare pentru realizarea sarcinii sale de munca (...)
 
Timp normat Totalitate a timpului productiv si a timpului de intreruperi reglementate care formeaza continutul normei de munca. Timpul normat se exprima in unitati de timp-om (ore-om, minute-om, secunde-om). Vezi si Timp-adaos.
 
Timp operativ Componenta a timpului productiv si a normei de munca, timp in cursul caruia executantul efectueaza sau supravegheaza lucrarile necesare modificarii cantitative si calitative a obiectului muncii, efectuand, totodata, si actiuni ajutatoare pe (...)
 
Timp productiv Componenta a timpului de munca al executantului, timp in cursul caruia executantul efectueaza lucrarile necesare realizarii unei sarcini de munca. In functie de legatura dintre munca efectuata si obiectul ei, timpul productiv poate fi: timp (...)
 
Timp util de mers in gol Vezi Timp de functionare utila a utilajului.
 
Timp util de mers in sarcina Vezi Timp de functionare utila a utilajului.
 
Timp-adaos Parte din timpul normat ce se adauga la timpul operativ, in vederea determinarii normei de timp pe o unitate de produs. In practica curenta a organizarii si normarii muncii, timpul-adaos se determina prin insumarea, pentru o unitate de prod (...)
 
Timpul Vizeaza momentul plasarii evaluarii, in trecut, in prezent sau viitor. Orice evaluare, in virtutea continuitatii activitatii intreprinderii, gliseaza intre timpul trecut, trece prin timpul prezent si se ingrijeste de reproductia valorilor e (...)
 
Tipuri de contracte de constructii Contractele de constructii sunt, in general, fie de tipul contractelor cu pret fix, fie de tipul contractelor cost plus. De asemenea, se intalnesc si combinari ale celor doua tipuri de contracte.
 
Tipuri de teste de audit Auditorii dispun de 5 tipuri de teste pe care le pot utiliza in scopul de a determina daca situatiile financiare prezinta o imagine fidela a patrimoniului firmei.Aceste teste sunt: proceduri de obtinere a unei intelegeri a controlului inter (...)
 
TIR Abreviere franceza - "Transport International par Route" Transport International Rutier.
 
Titlu Act sau fapt juridic constituind temeiul unui drept subiectiv invocat de catre o persoana; inscrisul constatator al acestui temei. Inscris constatator al unor valori negociabile la bursa (spre exemplu, un titlu la purtator).
 
Titlu de credit Document negociabil, inscris constitutiv de drepturi (cambie, bilet la ordin etc.) emis de o institutie bancara sau de credit, care confera proprietarului sau un drept de creanta, precis determinat, mentionat in cuprinsul lui, respectiv dre (...)
 
Titlu de valoare Sinonim - hartie de valoare Inscris, semnat, transmisibil si negociabil, care face obiectul tranzactiilor financiare si a carui proprietate confera drept de asociere sau de creanta (spre exemplu actiunile, obligatiunile etc).
 
Titlu executor Sinonim - titlu executoriu Temei juridic al executarii silite, constand in hotararea unui organ de jurisdictie ori a altui inscris prevazut de lege cu aceasta putere.
 
Titluri de participare Titlurile de participare reprezinta drepturile sub forma de actiuni si alte titluri cu venit variabil detinute de o societate in capitalul altor societati comerciale, a caror detinere pe o perioada indelungata este considerata utila acestei (...)
 
Titluri de plasament Titlurile de plasament reprezinta actiunile proprii rascumparate, actiunile achizitionate, obligatiunile emise si rascumparate, obligatiunile achizitionate si alte titluri de plasament achizitionate in vederea realizarii unui profit intr-un (...)
 
Titluri de plasament =investitiile financiare pe termen scurt; vezi definitia investitiilor financiare pe termen scurt.
 
Titluri de proprietate Cumparatorul actiunilor unei societati comerciale, respectiv posesorul acestora, devine copropietar al intreprinderii respective, fapt pentru care actiunile reprezinta pentru el titluri de proprietate.
 
Titluri imobilizate in activitatea de portofoliu Vezi Activitate de portofoliu.
 
Titlurile de creanta Includ bonuri de tezaur si certificate de depozit (vezi definitiile).
 
Titlurile de participare si interesele de participare Reprezinta drepturile sub forma de actiuni sau alte titluri de valoare in capitalul unor intreprinderi, care asigura intreprinderii detinatoare exercitarea controlului, respectiv a unei influente semnificative in gestiunea intreprinderii em (...)
 
Titlurile de stat Sunt titluri emise de BNR, de regula sub forma dematerializata.
 
Tona conventionala Unitate de masura conventionala a productiei in industria navala. Se utilizeaza: tona-deadweight conventionala, tona-registru conventionala, tona-deplasament conventionala. Productia in tone conventionale se determina inmultind productia ex (...)
 
Tona de navlu Unitate de masura pentru volumul si greutatea marfurilor destinate transportului maritim, folosita la determinarea navlului unitar. Tona de navlu este egala cu 40 de picioare cubice (1,12 metri cubi) sau cu 2240 livre.
 
Tona-deadweight Unitate de masura a deadweight-ului navelor, folosita la exprimarea volumului productiei de nave - cargouri, petroliere, mineraliere, vrachiere, roll-on/roll-off etc. - destinate transportului de marfuri, precum si la calculul capacitatii d (...)
 
Tona-deplasament Unitate de masura a deplasamentului navelor egala cu 1.016,0475 kg sau cu 1000 kg, folosita la exprimarea, in tone-deplasament, nava goala, a productiei santierelor navale.
 
Tona-mila Unitate de calcul echivalenta cu deplasarea unei tone de marfa pe distanta de o mila marina (1.852 metri). Tona-mila se foloseste pentru calculul volumului prestatiilor de transport realizat de o nava sau un grup de nave, intr-o perioada de (...)
 
Tona-registru In transporturi, unitate de volum egala cu 2,8316 metri cubi (100 picioare cubice) si utilizata la calculul tonajului registru al navelor, la exprimarea volumului productiei de nave, la indicarea capacitatii de transport a flotei maritime.
 
Tona-registru brut In transporturi, tona-registru care exprima volumul total al spatiilor inchise de la bordul navei (volumul spatiului de sub puntea de tonaj, volumul spatiului interpuntilor, volumul spatiilor suprastructurilor care dispun de mijloace perman (...)
 
Tona-registru net In transporturi, tona-registru care exprima volumul total al spatiilor inchise de la bordul navei, destinate imbarcarii marfurilor si cazarii pasagerilor. Tona-registru net se obtine scazand din tona-registru brut volumul spatiilor deductib (...)
 
Tonaj de sub puntea principala Indicator care exprima volumul total al spatiului aflat sub puntea de tonaj a unei nave. Daca nava are mai putin de trei punti, puntea de tonaj este puntea principala. La celelalte nave este a doua punte continua, nuarand de la chila spre s (...)
 
Tonaj registru Indicator care exprima volumul tuturor spatiilor inchise ale unei nave de transport maritim, determinat prin masuratori de tonaj dupa norme nationale si exprimat in tone-registru. Se calculeaza tonajul-registru brut si net ale navei, care s (...)
 
Total sume creditoare ( TSC ) Sunt obtinute prin adunarea rulajelor creditoare cu sumele care exprima, in partea de credit, soldul initial reflectat de cont la inceputul perioadei de gestiune.
 
Total sume debitoare ( TSD ) Sunt obtinute prin adunarea rulajelor debitoare cu sumele care exprima, in partea de debit, soldul initial reflectat de cont la inceputul perioadei de gestiune.
 
Totalul valorilor de casa Reprezinta ansamblul mijloacelor de plata detinute de intreprindere si care suntimediat disponibile: sume din casierie in lei si in devize; conturi la banca in lei si in devize la vedere; acreditivele deschise; cecuri si efecte comerciale d (...)
 
Traditie In dreptul civil, acelasi lucru cu Traditiune.
 
Traditiune Remiterea materiala sau predarea bunului de la instrainator la dobanditor. Traditiunea are efect translativ de proprietate doar in cazul darurilor manuale, fiind o solemnitate care inlocuieste forma inscrisului autentic, conditie de valabil (...)
 
Trafic de circulatie Totalitate a transporturilor de marfuri si persoane efectuate intr-o perioada determinata. Traficul de circulatie caracterizeaza modul de existenta si de actiune a necesitatilor de transport, respectiv de circulatie, exprimate in tone-marfu (...)
 
Trafic de influenta Conform art. 257 Cod Penal, primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada (...)
 
Tragator Debitor care primeste de la creditorul sau - acesta fiind la randul sau debitor fata de o alta persoana - mandat sau ordin printr-un inscris, numit cambie, sa plateasca acelei persoane, la scadenta si in locul aratat, suma datorata.
 
Tragere descoperita Tragere peste soldul creditor sau peste limita creditului acordat de o banca.
 
Transborda A transporta marfuri sau persoane dintr-un mijloc de transport intr-altul.
 
Transfer electronic de date (Electronic Data interchange - EDI) - Transmiterea electronica a documentelor intre organizatii intr-o forma care poate fi citita electronic.
 
Transfer valutar Trecere, de regula, prin intermediul bancilor, a unor sume in valuta, ori a altor mijloace de plata straine, de la o persoane fizica sau juridica dintr-o tara in favoarea unei persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara. Bancile efectuea (...)
 
Transformare Transformarea este un proces care modifica natura, compozitia sau forma materiilor prime, a produselor semifabricate, in scopul obtinerii de produse noi.
 
Transformare a obligatiei Acea operatiune juridica sau un contract prin care se schimba unul sau mai multe elemente structurale ale raportului juridic obligational, avand ca efect, de regula, inlocuirea unei obligatii initiale, vechi cu o alta obligatie noua. Codul (...)
 
Transformarea societatilor comerciale Transformarea societatilor este procedeul tehnico-juridic de schimbare a formei juridice a unei societati comerciale. Conditiile transformarii: se face prin modificarea actului constitutiv al unei societati comerciale existente, fapt pentru (...)
 
Transmisiune a obligatiei prin acte intre vii Acea operatie juridica prin care dreptul de creanta sau datoria din continutul unui raport obligational se transmite de la una din parti la o terta persoana. Aceasta transmisiune nu afecteaza fiinta obligatiei. Transmisiunea se realizeaza n (...)
 
Transmisiune cu titlu particular Transmisiune a unor bunuri determinate (ut singuli). Vezi si Legat cu titlu particular, Succesiune, Transmisiune cu titlu universal, Transmisiune universala.
 
Transmisiune cu titlu universal Transmiterea fractionata a intregului patrimoniu al unei persoane la doua sau mai multe persoane sau in desprinderea unei parti dintr-un patrimoniu pentru a reveni altei persoane. Are loc numai la decesul persoanelor fizice; in cazul persoa (...)
 
Transmisiune succesorala Vezi Succesiune.
 
Transmisiune universala Transmiterea intregului patrimoniu, nefractionat de la o persoana la alta persoana. Vezi si Succesiune, Transmisiune cu titlu universal.
 
Transport Ansamblu de produse (marfuri) sau de persoane ce se deplaseaza impreuna in conditii stabilite cu ajutorul unui mijloc de transport, pe un anumit traseu. Ramura a economiei nationale care are ca obiect activitatile sociale de deplasare a pro (...)
 
Tranzactie Vezi Contract de tranzactie.
 
Tranzactii cu parti afiliate Un transfer de resurse, servicii sau obligatii intre parti afiliate, indiferent daca pentru acestea se percepe un pret sau nu.
 
Tranzit Trecere a unor marfuri sau a unor persoane dintr-o tara intr-alta pe teritoriul altei tari. Trecere a marfurilor sau persoanelor de la punctul de plecare spre cel de destinatie aflate pe teritoriul unor state diferite, pe teritoriul unui al (...)
 
Tras Persoana fizica sau juridica asupra careia s-a emis o trata pe care este obligata sa o plateasca la scadenta. Persoana care primeste mandat sa plateasca o suma determinata la prezentarea unui cec. Persoana pe numele careia s-a intocmit o ca (...)
 
Trata Sinonim - Cambie. Ordin scris, neconditionat, emis de creditor (tragator) asupra debitorului (trasului) de a plati la vedere (la prezentare) sau la un anumit termen, o suma de bani unei terte persoane (beneficiarului) sau la ordinul acestui (...)
 
Tratament echitabil Inseamna ca situatii similare sunt abordate de aceeasi maniera.
 
Tratare Un proces care este executat, intre altele, in scopul protejarii anumitor produse, pentru a le conferi anumite proprietati sau pentru a preveni orice efecte daunatoare care ar putea rezulta din utilizarea lor. Exemple sunt: tratarea culturi (...)
 
Tratat international Acord intre doua sau mai multe state, pentru a reglementa o afacere, a determina drepturile si obligatiile lor, sau a stabili norme de conduita pe care se obliga sa le respecte.
 
Traulare Metoda de pescuit industrial de fund sau pelagic (la suprafata) cu ajutorul traulului, prin remorcarea cu nave speciale numite traulere si folosita in zonele de pescuit maritime intens populate.
 
Treapta ierarhica Interval intre doua niveluri ierarhice consecutive in structura organizatorica a unei unitati economico-sociale. Numarul de trepte ierarhice din structura organizatorica este, deci, egal cu numarul de niveluri ierarhice minus unu. Vezi si N (...)
 
Trecere In organizarea muncii, parte a unei faze de munca ce se repeta identic.
 
Trend Tendinta, pe o perioada mare de timp, de modificare a unui fenomen sau proces economico-social.
 
Trezoreria intreprinderii Insumeaza resursele lichide compuse din: numerar in casierie, disponibil la banci, titluri de plasament, credite bancare contractate pe termen scurt si alte valori de trezorerie.
 
Trezoreria neta Sinteza a realizarii echilibrului financiar la nivelul unei intreprinderi (atat pe termen lung cat si pe termen scurt). Analiza trezoreriei nete se realizeaza prin compararea fondului de rulment (ce se inregistreaza la un moment dat, determ (...)
 
Trezoreria potentiala Apare ca diferenta intre suma activelor de trezorerie si capacitatile neutilizate la creditele bancare convenite pe termen scurt, mediu si lung pe de o parte si ansamblul resurselor de trezorerie pe de alta parte.In acest caz trezoreria est (...)
 
Trezorerie Totalitatea mijloacelor financiare de care dispune o intreprindere pentru a face fata platilor: - disponibilitati in conturilie bancare; - numerar in casierie; - cecuri de incasat; - efecte comercialle de primit neajunse la scadenta; - titl (...)
 
Trezorerie zero Mentinerea cat mai aproape de zero a soldurilor de disponibilitati in vederea reducerii costurilor de gestiune a trezoreriei. Presupune evitarea costurilor de finantare si de oportunitate prin actiuni cum sunt: - conservarea cel mai putin p (...)
 
Tribunal Organ de jurisdictie care rezolva litigiile dintre persoanele fizice sau dintre aceastea si persoane juridice, unele recursuri (extraordinare). Cladirea, edificiul unde se afla aceasta institutie. Instanta judecatoreasca ce judeca in prima (...)
 
TRL Abreviere Cod monetar ISO pentru lira turceasca.
 
Trust Forma de integrare orizontala si verticala a productiei si de concentrare a capitalurilor in care intreprinderile participante isi pierd independenta de productie si de marketing, proprietarii lor devenind coactionari. Constituie o structur (...)
 
TSE Abreviere engleza - "Tokyo Stock Exchange" Bursa de actiuni (valori) din Tokio.
 
Tulburare de posesie Conform art.220 Cod Penal alin.1, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda. Alineatul 2 prevede ca daca fapta prevazuta in alin. (...)
 
Tura Forma de organizare a muncii in unitatile in care este necesara asigurarea desfasurarii neintrerupte a activitatilor - unitatile de transporturi din aviatia civila, transporturile feroviare, unitatile de posta si telecomunicatii, precum si (...)
 
Turbulenta factor al vietii economice Luand in considerare faptul ca marimea firmei nu-i mai confera aceleasi avantaje ca in trecut, cadrul afacerilor a devenit extrem de instabil. Aceasta instabilitatecere ca firmele sa-si regandeasca strategiile de afaceri aproape continuu. A (...)
 
Turism Activitate ce are caracter recreativ sau sportiv, constand in parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport specifice a unor distante pentru vizitarea unor regiuni pitoresti, localitati, obiective economice, istorice, culturale e (...)
 
Turma de baza Totalitate a animalelor de productie, de reproductie si de munca, care fac parte din mijloacele fixe ale societatii comerciale.
 
Turnus Forma de organizare a timpului de lucru, specifica transporturilor de calatori si marfuri, in vederea servirii continue a mijloacelor de transport, precum si in alte domenii in scopul asigurarii functionarii instalatiilor si utilajelor fara (...)
 
Tutela 1. Institutie legala care are ca scop ocrotirea si administrarea intereselor unui minor, ale unui alienat sau debit mintal. 2. Administrare, control etc. exercitate asupra unei institutii, organizatii etc. aflate in subordonare, asupra unui (...)
 
TVA Abreviere Taxa pe valoare adaugata (vezi).
 
TVIR Clasificarea marfurilor din Tariful vamal de import al Romaniei. Este un nomenclator aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 120/1993, fiind identic cu NC (Nomenclatorul combinat (statistic si tarifar)).
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera T, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.7833
EUR 4.6646
GBP 5.2815
CHF 3.9860
MDL 0.23
XAU 160.66
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil