Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Termeni si expresii, litera N

Termeni si expresii, litera N

 
NACE Nomenclatorul de activitati economice din Uniunea Europeana (rev.1). Acest nomenclator a fost elaborat in anul 1970 si aprobat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 3.037/9 octombrie 1990 prin care se impune tarilor din Uniunea Europeana (...)
 
NAFTA Abreviere engleza - "North American Free Trade Agreement" Acordul Nord American de Comert Liber.
 
NASDAQ Abreviere engleza - "National Association of Securities dealers Quotations" Asociatia nationala a dealerilor de titluri financiare.
 
Navetism Efectuare regulata a unui traseu dus si intors de catre persoane al caror loc de munca se afla in alta localitate decat cea in care au domiciliul stabil.
 
Navlositor Persoana fizica sau juridica, respectiv o intreprindere, care inchiriaza de la un armator un vas pentru efectuarea unui transport de marfuri sau de persoane.
 
Navlu Pretul transportului unor marfuri cu o nava, pret, ce se stabileste de armator si navlositor si se inscrie in charter party. Navlul se probeaza prin contactul de inchiriere sau prin polita de incarcare. Navlul poate avea ca obiect vasul int (...)
 
NC Prescurtare pentru Nomenclatorul combinat (statistic si tarifar). Este o varianta a SH (Sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor) aplicata in comertul exterior pentru tarile din Uniunea Europeana. Reprezinta o detaliere a (...)
 
 
Neajuns al controlului intern Absenta unor mecanisme de control adecvate, un neajuns al controlului intern majoreaza riscul de aparitie a unor inexactitati in situatiile financiare.
 
Necesar de fonduri de rulment Necesar de fonduri pentru exploatarea unei intreprinderi. Excedent de stocuri si de creante peste obligatiile nefinanciare ale unitatii care-i pot asigura acesteia solvabilitatea.
 
Neconformitate Termenul de "neconformitate" in intelesul standardului de audit, se refera la producerea unor abateri materializate in diverse acte sau documente, cu intentie sau fara intentie, de la legile si reglementarile in vigoare. Aceste acte includ (...)
 
Nedemnitate succesorala Sanctiunea legala a decaderii din dreptul de a mosteni, care se aplica persoanei (cu capacitate si vocatie succesorala) vinovata de o fapta grava fata de defunct ori fata de memoria acestuia. Art.655 Cod Civil prevede trei cazuri de nedemni (...)
 
Neeligibil Acelasi lucru cu Ineligibil.
 
Neglijenta Tip de culpa ce apare atunci cand faptuitorul nu isi da seama de caracterul antisocial al faptei si nu prevede consecintele acesteia, desi trebuia si putea, in circumstantele date, sa le prevada.
 
Neglijenta in pastrarea secretului de stat Conform art. 252 Cod Penal, neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce constituie secret de stat, precum si neglijenta care a dat prilej altei persoane sa afle un asemenea secret, dac (...)
 
Neglijenta in serviciu Conform art. 249 Cod Penal, incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unui or (...)
 
 
Negociere Proces in care se duc tratative bi sau multilaterale cu privire la problemele de interes comun ale negociatorilor. Acestea pot fi internationale si interne.
 
Negocierea Este invitatia lansata de una din parti de a trata continutul unui eventual contract. aceasta invitatie se deosebeste de oferta ferma: negocierea poate fi urmata sau concretizata intr-un "acord de vointa", practicate mai ales in comertul in (...)
 
Neimpozabil Ceea ce nu este supus impunerii, nu cade sub incidenta legii de impozit, fiind scutit de plata impozitului.
 
Nem con Expresie din limba latina Prescurtare pentru Nemine contradicente.
 
Nemine contradicente Expresie din limba latina "fara nici o contrazicere" Expresie utilizata pentru a arata ca nimeni nu a votat impotriva unei propuneri. Prescurtat - Nem con
 
Nemo dat quod non habet Expresie din limba latina "nimeni nu poate da ce nu are".
 
Neofactori de productie Termen generic ce desemneaza gama acelor factori de productie, diferiti de cei clasici (munca, natura si capitalul), care confera procesului de productie o orientare si performante determinate, imprimandu-i un caracter dinamic, inteligent s (...)
 
Nepractician Orice persoana fizica care pentru cel putin trei ani inainte de implicarea sa in guvernanta sistemului de supraveghere publica: nu a efectuat audituri statutare nu a detinut drepturi de vot intr-o firma de audit nu a fost membru al unui org (...)
 
Nerespectare Se refera la actul intentionat sau neintentionat al entitatii auditate de a face sau a nu face contrar legilor sau reglementarilor prevalente.
 
Nerespectare a dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri Conform art. 302^2 Cod Penal, efectuarea oricaror operatiuni de import de deseuri ori reziduuri de orice natura sau de alte marfuri periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator, precum si introducerea, in orice mod, (...)
 
 
Nerespectare a dispozitiilor privind operatii de import sau export Conform art. 302 Cod Penal, efectuarea, fara autorizatie, a oricaror acte sau fapte care potrivit dispozitiilor legale sunt considerate operatiuni de import, export sau tranzit, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
 
Nerezident Orice persoana juridica straina si orice persoana fizica nerezidenta.
 
Nerezidenti Reprezinta cei care desfasoara o activitate in afara tarii considerate, dar si investitorii straini de portofoliu pe termen scurt.
 
Nesolvabil Acelasi lucru cu Insolvabil.
 
Net 1. (sau Neto) Cantitate de marfuri din care s-a scazut greutatea ambalajului. 2. Cantitate, valoare, din care s-au redus scazamintele aferente. 3. Salariile brute din care s-au scazut impozitele (salarii nete).
 
Neutralitatea situatiilor financiare Consta in elaborarea acestora in asa maniera incat sa nu induca luarea de decizii pentru a atinge un scop predeterminat.
 
Nevoia de etica Intr-o societate este suficient de importanta pentru ca numeroase valori morale curente sa-si gaseasca locul in legile si reglementarile diferitelor aspecte sociale.
 
Nevoia de fond de rulment ( NFR ) Arata marimea activelor ciclice ce trebuie finantate din fondul de rulment; se determina pe baza bilantului, ca diferenta intre activele de exploatare (active circulante, mai putin disponibilitatile) si obligatiile de plata pe termen scurt (...)
 
Next in - first out Abreviat - NIFO Vezi Urmatorul intrat - primul iesit.
 
NIFO Abreviere pentru Next in - First Out Vezi Urmatorul intrat - primul iesit.
 
Nisa de piata Segment de piata constituit dintr-un grup restrans de consumatori dispusi sa plateasca sume mai mari comerciantilor cu conditia efectuarii de catre acestia a unor servicii suplimentare constand in asigurarea sigurantei calitatii marfurilor (...)
 
Nivel de incredere Al unui test statistic este (1-alpha) iar in expresie procentuala, (1-alpha)100 reprezinta probabilitatea de garantare a rezultatelor complementele matematice ale riscului de esantionare.
 
Nivel ierarhic Pozitie pe care se situeaza toate functiile si compartimentele care au acelasi grad de subordonare fata de organul de conducere dintr-o institutie sau unitate economico-sociala. Intr-o organigrama nivelele ierarhice sunt reprezentate prin l (...)
 
Nivelul de asigurare (siguranta) Oferit de probele colectate prin procedurile anlitice este determinat printre altele de masura in care sunt disponibile si ofera o siguranta a datelor si informatiilor utilizate, de plauzabilitatea si predictibilitatea (co)relatiilor testat (...)
 
NLG Abreviere Cod monetar ISO pentru guldenul olandez.
 
Nod In navigatie, unitate de masura pentru viteza, egala cu o mila marina (1852 metri) pe ora.
 
Nod de cale ferata Punct de intersectie a cel putin trei linii principale de cale ferata, prevazut cu instalatii speciale pentru a asigura tranzitul trenurilor, desfacerea sau cuplarea unor vagoane, incarcarea si descarcarea marfurilor, deservirea calatorilor (...)
 
Nod rutier Loc de intalnire sau punct de plecare al mai multor sosele importante, avand directii diferite.
 
NOK Abreviere Cod monetar ISO pentru coroana norvegiana.
 
Nomenclator Carte, brosura sau lista care contine nomenclatura (oficiala) dintr-un domeniu sau din mai multe domenii ale stiintei, ale tehnicii, ale economiei etc. Parte a documentatie tehnologice de fabricatie care cuprinde informatii privind denumire (...)
 
Nomenclator combinat Vezi NC.
 
Non bis in idem Expresie in limba latina "nu de doua ori pentru aceeasi vina".
 
Non compos mentis Expresie din limba latina "nebun", "fara discernamant".
 
Non conformitate Omisiuni sau acte comise de intreprindere in mod deliberat sau nu, care sunt contrare legilor si reglementarilor in vigoare.
 
Non facere Expresie din limba latina Vezi Prestatia de a nu face.
 
Non- Expresie din limba latina "fara".
 
Norma contabila Reguli precise de evaluare, de inregistrare, de clasificare si de prezentare a informatiei contabile. Normele contabile comporta o norma contabila generala, norme tehnice si norme sectoriale. a) Norma contabila generala fixeaza maniera de p (...)
 
Norma de consum (de resurse materiale) Forma de exprimare si de comensurare a nevoilor de consum productiv care reflecta cantitatea maxima de materii prime, materiale, combustibil, energie etc. ce se poate consuma pentru fabricarea unei unitati de produs sau pentru executarea un (...)
 
Norma de igiena a muncii Norma prin care sunt reglementate, din punct de vedere organizatoric, masurile sanitaro-igienice si curativo-profilactice ce trebuie luate pentru asigurarea celor mai bune conditii de viata si sanatate a oamenilor, tinand seama de procesele (...)
 
Norma de munca Cantitate de munca necesara, stabilita unui executant care are calificarea corespunzatoare si lucreaza cu intensitate normala, pentru efectuarea unei operatii, lucrari sau unui serviciu, in anumite conditii tehnice si organizatorice preciza (...)
 
Norma de productie Cantitatea de produse sau de lucrari stabilite a se efectua intr-o anumita unitate de timp de catre un executant, care are calificarea corespunzatoare si lucreaza cu intensitate normala, in conditii tehnice si organizatorice precizate. Norm (...)
 
Norma de timp Timp stabilit unui executant care are calificarea corespunzatoare si lucreaza cu intesitate normala pentru efectuarea unei unitati de lucrare, unui produs, in conditii tehnice si organizatorice precizate. Norma de timp se exprima in unitati (...)
 
Norma juridica Se defineste ca fiind o regula de conduita generala, impersonala si obligatorie, care poate fi indeplinita, la nevoie, prin forta coercitiva a statului. trasaturile esentiale ale normei juridice sunt: norma juridica are caracter general; ea (...)
 
Normalizarea cu plan contabil general Este proprie tarilor Europei continentale, iar sintagma de plan contabil apartine contabilitatii din Franta. Elementele normalizate sunt: situatiile financiare anuale, inclusiv forma si formatul; planul de conturi general (sistemul de contu (...)
 
Normalizarea legala Sau reglementata se impune tuturor in virtutea textelor legale (legi) si altor texte reglementate (ordonante, hotarari de guvern, ordine ministeriale si intraministeriale).
 
Normalizarea profesionala Se impune profesiunilor corespunzatoare, iar prin profesiune in productia de informatii contabile si validarea sociala a acestora.
 
Normalizarea situatiilor financiare anuale Este proprie tarilor anglo - saxone si cuprinde: componenta situatiilor financiare; elementele descrise in situatiile financiare, recunoasterea si evaluarea acestor elemente; reglementarile, standardele si procedurile de contabilitate refer (...)
 
Normat 1. Care se efectueaza dupa norme stabilite, care este corespunzator unor astfel de norme; care este corespunzator unor cantitati dinainte stabilite. 2. Care se conformeaza unei norme, unor reguli obligatorii.
 
Normativ 1. Prescriptie, instructiune cu caracter (obligatoriu) de norma. 2. Marime sintetica, estimata, cu caracter obligatoriu, care se refera la folosirea, exploatarea, consumul de munca vie si materializata, precum si la calitatea rezultatelor c (...)
 
Normativ al mijloacelor circulante Volumul valoric al mijloacelor circulante stabilit a fi (strict) necesar pentru a se putea asigura activitatea neintrerupta in realizarea unor sarcini de plan, in conditiile tehnice si organizatorice date.
 
Normativ de munca Normative care servesc la determinarea sarcinilor de munca.
 
Norme Regula ce stabileste cum trebuie sa actioneze sau sa se comporte membrii societatii in anumite conditii determinate, pentru ca actiunea lor sa fie eficienta si apreciata pozitiv.
 
Norme conflictuale Arata care dintre legile in prezenta sau in conflict va guverna raportul juridic.
 
Norme de aplicatie imediata Norme materiale, apartinand sistemului de drept al forului (lex fori) care, dat fiind gradul lor accentuat de imperativitate, se iau in considerare cu prioritate, atunci cand raportul juridic are un punct de legatura concret cu tara forului (...)
 
Norme de aplicatie necesara Acelasi lucru cu Norma de aplicatie imediata.
 
Norme de audit Normele (standardele) de audit reprezinta un ansamblu de reguli definite de o autoritate profesionala la care se refera auditorul pentru calificarea muncii sale. acestea pot fi: Standardele Internationale de Audit (ISA), Practicile Internat (...)
 
Norme de stoc Numar de zile de functionare pentru care o unitate economica are asigurate stocurile de productie si care serveste la dimensionarea acestor stocuri.
 
Norme dispozitive Exprima ideea ca legiuitorul lasa la latitudinea partilor stabilirea unor reguli de conduita si numai in lipsa unor astfel de reguli se aplica cele stabilite de lege. Normele dispozitive pot fi de doua feluri: a) permisive, prin care nu se (...)
 
Norme dispozitive Sunt normele de la care subiectele de drept pot deroga, aplicarea lor fiind lasata la aprecierea acestora. Normele dispozitive pot fi permisive sau supletive. normele permisive permit subiectelor de drept sa aiba o anumita conduita, daca vo (...)
 
Norme imperative Norme cu caracter obligatoriu. Acestea sunt de doua feluri: a) onerative, care prevad expres obligatia de a avea o anumita conduita; b) prohibitive, care interzic categoric si expres o anumita conduita.
 
Norme juridice Parte integranta a normelor sociale, reprezinta reguli de conduita ce sunt instituite sau sanctionate de stat, a caror aplicare este asigurata prin constiinta juridica, iar la nevoie prin forta coercitiva a statului. Normele juridice nu sun (...)
 
Norme nationale de audit Ansamblul de norme de audit stabilite de catre un organism profesional competent la nivel national care au un caracter obligatoriu si se aplica in realizarea unei misiuni de audit sau de servicii conexe.
 
Norme onerative Vezi Norme imperative.
 
Norme permisive Vezi Norme dispozitive.
 
Norme prohibitive Vezi Norme imperative.
 
Norme supletive Vezi Norme dispozitive.
 
Normele auditului intern Isi propun:a) sa defineasca principiile de baza;b) sa furnizeze un cadru de referinta:c) sa stabileasca criterii de apreciere;d) sa fie un factor de imbunatatire.
 
Normele contabile N.c. reprezinta o regula sau mai multe reguli constituite ca sistem de referinta pentru productia de informatii contabile si validarea sociala a situatiilor financiare (rapoarte financiare, documente contabile de sinteza sau bilant contabil (...)
 
Normele imperative Sunt cele care stabilesc o conduita univoca si strict determinata la care subiectul de drept este obligat sau care ii este interzisa subiectului de drept se mai numesc norme de ordine publica. Sunt majoritare in dreptul public. In dreptul p (...)
 
Noscitur asociis Expresie din limba latina "intelesul cuvintelor necunoscute poate fi priceput din context".
 
Nota de comanda Serveste pentru inregistrarea comenzii ferme de stocuri din partea clientilor.
 
Nota de constatare-diferente Reprezinta documentul in care, in urma inventarului faptic se specifica daca s-au constatat diferente cantitative, calitatative sau valorice.
 
Nota de contabilitate Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-2A si Cod 14-6-2/aA) Format X6 si A4, tiparite pe ambele fete, in blocuri a 100 de file. Serveste ca document justificativ de inregistrare in contabilitatea sintetica si analitica, de regula pe (...)
 
Nota de credit Avizare transmisa creditorului de catre debitor privind inscrierea in "creditul" contului acestuia a unei anumite sume rezultate dintr-o datorie baneasca.
 
Nota de debit Avizare transmisa debitorului de catre creditor, privind inscrierea in "debitul" contului acestuia a unei sume ce i se cuvine. Partea careia ii este adresata nota de debit trebuie ca, in cazul cand nu are obiectiuni, sa o confirme printr-o (...)
 
Nota de debitare-creditare Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-6-1A) Format X6 tiparit pe o singura fata, in blocuri a 100 de file. Serveste ca: - document de comunicare a operatiilor de decontare intervenite intre unitati si organul ierarhic superior, unita (...)
 
Nota de intrare-receptie Este documentul in care sunt specificate: inventarul faptic cantitativ si indeplinirea conditiilor standard de calitate.
 
Nota de predare-restituire Document ce se intocmeste cu ocazia transferarii marfurilor din depozitul agentului comercial catre unitatile proprii de desfacere cu amanuntul. In nota se specifica marfa, codul, UM, cantitatea livrata si primita, calcule pentru unitatea p (...)
 
Nota de receptie si constatare de diferente Formular tipizat fara regim special. (Cod 14-3-1A si 14-3-1/aA) Document care se intocmeste de catre comisia de receptie si de catre gestionar cu ocazia receptionarii marfurilor sosite la depozit. Documentul cuprinde date privind actele ins (...)
 
Nota de sinteza Permite auditorului sa-si faca o parere definitva asupra situatiilor financiare recapituleaza toate punctele importante ale lucrarii, care pot avea o incidenta asupra deciziei finale. este stabilita pe o foaie de lucru care presupune: refer (...)
 
Notar public Persoana specializata care are, potrivit legii, dreptul de a desfasura activitatea notariala. Legea nr. 36/1995 reglementeaza activitatea notariala. Activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice constatarea raporturilor jurid (...)
 
Note explicative Notele explicative la situatiile financiare anuale simplificate contin informatii referitoare la metodele de evaluare a activelor, precum si orice informatii suplimentare care sunt relevante pentru necesitatile utilizatorilor in ceea ce pri (...)
 
Novatie Acelasi lucru cu Novatiune.
 
Novatiune Metoda de stingere a unei obligatiuni vechi prin crearea alteia noi sau a unui nou contract comercial in locul altuia mai vechi, totul pentru a stinge divergentele vechi si a se crea un cadru nou de activitate. Este de retinut ca se impune (...)
 
Novatiune obiectiva Novatiune ce intervine atunci cand se realizeaza prin schimbarea obiectului sau cauzei obligatiei vechi. Subiectele obligatiei raman aceleasi.
 
Novatiune prin schimbare de debitor Novatiunea prin schimbare de debitor are loc atunci cand o terta persoana se angajeaza fata de creditor sa plateasca datoria (cu sau fara consimtamantul debitorului).
 
Novatiune subiectiva Novatiune care se realizeaza prin schimbarea creditorului sau debitorului obligatiei initiale. Nu se confunda cu cesiunea de creanta si cu subrogatia in drepturile creditorului prin plata creantei. Daca in cazul novatiunii, obligatia veche (...)
 
Nu contin erori semnificative Aceasta expresie asigura utilizatorul ca raspunderea auditorului este limitata numai la acele informatii semnificative din situatiile financiare.
 
Nud proprietar Vezi Uzufruct.
 
Nuda proprietate Vezi Uzufruct.
 
Nul Expresie care face referire la o Nulitate absoluta.
 
Nulitate 1. Sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrare regulilor de conduita cuprinse in norme juridice edictate pentru incheierea sa valabila. Lipsa de valoare legala a unui act, rezultand din absenta la intocmirea lu (...)
 
Nulitate absoluta Forma de ineficacitate, care intervine in cazul incalcarii, la incheierea actului juridic civil, a unei dispozitii legale care ocroteste un interes general, de ordine publica. Pentru desemnarea nulitatii absolute, in legislatia civila si in (...)
 
Nulitate de fond Acea nulitate care sanctioneaza nerespectarea unei conditii de fond a actului juridic civil (capacitatea, consimtamantul, obiectul, cauza).
 
Nulitate de forma Acea nulitate care santioneaza nerespectarea conditiei de forma ceruta pentru valabilitatea actului juridic civil.
 
Nulitate expresa Sinonime - nulitate explicita, nulitate textuala Nulitate prevazuta ca atare intr-o dispozitie legala, rezulta explicit dintr-un text legal. Cele mai multe nulitati sunt expres prevazute de lege (Codul civil sau alte izvoare ale dreptului c (...)
 
Nulitate implicita Acelasi lucru cu Nulitate virtuala.
 
Nulitate integrala Acelasi lucru cu Nulitate totala.
 
Nulitate partiala Acea nulitate care desfiinteaza numai o parte dintre efectele actului juridic civil, celelalte efecte, care nu contravin legii, mentinandu-se. Nulitatea partiala este regula in sistemul de drept romanesc.
 
Nulitate relativa Sinonim - nulitate de protectie Forma de ineficacitate, care sanctioneaza nerespectarea, la incheierea actului juridic civil, a unei norme care ocroteste un interes particvular (individual, personal). Pentru desemnarea nulitatii relative, s (...)
 
Nulitate tacita Acelasi lucru cu Nulitate virtuala.
 
Nulitate totala Sinonim - nulitate integrala In cazul acestei nulitati, intinderea efectului distructiv al sanctiunii este totala, adica ea desfiinteaza actul juridic civil in intregime, lipsindu-l de totalitatea efectelor sale. In sistemul de drept romane (...)
 
Nulitate virtuala Sinonime - nulitate implicita, nulitate tacita Acea nulitate care rezulta indirect, dar neindoielnic din textul legal, fie din modul de redactare a textului, fie din finalitatea sa.
 
Nulitatea Poate fi definita ca fiind acea sanctiune de drept civil ce desfiinteaza actul juridic incheiat cu nerespectarea normelor juridice intervine in cazul cand, la incheierea actului juridic, nu se respecta conditiile sale de validitate. Cum un (...)
 
Nulitatea absoluta Intervine in cazul nerespectarii, cu prilejul incheierii unui act juridic, a unei norme ce ocroteste un interes general, public, al intregii comunitati (societati);.
 
Nulitatea de fond Intervine in cazul lipsei sau nevalabilitatii unei conditii de fond a actului juridic: capacitate, consimtamant, obiect, cauza;.
 
Nulitatea de forma Intervine in cazul nerespectarii formei cerute ad validitatem.
 
Nulitatea expresa Atunci cand este prevazuta ca atare, intr-o dispozitie legala exemplu, art. 822 din Codul civil prevede: "Este nula orice donatiune facuta cu conditii a caror indeplinire atarna numai de vointa donatorului.".
 
Nulitatea partiala Atunci cand desfiinteaza doar o parte din efectele actului juridic civil, celelalte efecte ale acestuia producandu-se, in masura in care nu contravin legii; exemplu, in cazul unui imprumut cu dobanda, daca dobanda este mai mare decat cea pe (...)
 
Nulitatea relativa Intervine in cazul nerespectarii, cu prilejul incheierii unui act juridic civil, a unei norme ce ocroteste un interes particular, privat.
 
Nulitatea totala Cand desfiinteaza actul juridic civil in intregul sau.
 
Nulitatea virtuala (implicita, tacita) daca nu este prevazuta expres de lege, dar ea rezulta in mod neindoielnic fie din exprimarea normei legale, fie din scopul acesteia. exemplu, art. 813 Codul civil prevede: "Toate donatiunile se fac prin act autentic." De (...)
 
Numar de fabricatie Exprimare cifrica a ordinii de executie in timp a produselor industriale identice. Numarul de fabricatie insoteste produsul, fiind inscris pe eticheta acestuia. Numerotarea incepe cu prototipul, continua cu seria zero si apoi cu fabricatia (...)
 
Numerar 1. Bani, semne banesti, cecuri la purtator care pot servi direct pentru plata. 2. Moneda fiduciara si moneda divizionara ce servesc ca mijloc de plata. Vezi si Bani numerar, si Moneda divizionara.
 
Numerar Numerar in casierie si depozite la vedere(IPSAS) = Pe termen scurt, investitii financiare de mare valoare convertibile in numerar si care prezinta un risc minim la schimb(actiuni, bonuri de tezaur) (IPSAS).
 
Numerarul Cuprinde disponibilitatile banesti si depozitele la vedere (conform Standardului International de Contabilitate IAS 7 - Situatiile fluxurilor de numerar) este reprezentat de numerarul in casa si de depozitele platibile la cerere (disponibil (...)
 
Nuncupatie Declaratie solemna facuta intr-un act.
 
NYCE Abreviere engleza - "New York Commodity Exchange" Bursa de materii prime din New York.
 
NYFE Abreviere engleza - "New York Futures Exchange" Bursa de operatiuni la termen din New York. Fondata in 1979.
 
NYSE Abreviere engleza - "New York Stock Exchange" Bursa de actiuni (valori) din New York, fondata in 1792. Are sediul in Wall Street, New York.
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera N, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.7886
EUR 4.6606
GBP 5.3294
CHF 3.8902
MDL 0.23
XAU 163.24
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil