Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Termeni si expresii, litera I

Termeni si expresii, litera I

 
IATA Abreviere engleza - "International Air Transport Association" Asociatia internationala a transportului aerian A fost infiintata la Haga in 1933, cu incetarea aplicarii in 1939 si revitalizarea in 1945, prin Conferinta de la Havana.
 
IBAN Acronim. Sir de caractere care identifica in mod unic la nivel international contul unui client la o institutie, cont utilizat pentru procesarea platilor in cadrul sistemelor de plati sau prin schemele de tip banci corespondent.
 
Ideea de garantie fata de victima Daca nu ar exista raspunderea comitentului pentru fapta prepusului, victima delictului civil s-ar putea afla in situatia de a nu-si acoperi prejudiciul, daca autorul faptei ar fi insolvabil;.
 
Ideea de risc Comitentul (fie persoana juridica, fie persoana fizica) trage foloase de pe urma activitatii prepusului. De aceea este firesc ca, odata cu beneficiul pe care lucrul prepusului i-l aduce, comitentul sa isi asume si riscurile pe care angajare (...)
 
IEP Abreviere Cod monetar ISO pentru lira irlandeza.
 
Ierarhie Sistem de subordonare a elementelor, a gradelor, a functiilor, a autoritatii etc. inferioare fata de cele superioare.
 
Iertare de datorie Acelasi lucru cu Remitere de datorie.
 
 
Iesirea din vigoare A unei legi este momentul din care aceasta inceteaza sa se mai aplice. Iesirea din vigoare a unei legi se realizeaza prin abrogarea acesteia, care poate fi expresa sau tacita. abrogarea expresa se realizeaza prin precizarea textuala a faptu (...)
 
Iesiri Rezultatele finale ale transformarii factorilor de productie, bunurile economice. Acestea se exprima in unitati fizice, unitati conventionale si in unitati valorice. Iesirile sunt in functie de cantitatea si calitatea factorilor de producti (...)
 
Ignorantia legis haud excusat Expresie din limba latina "necunoasterea legii nu este o scuza pentru nimeni".
 
Ignorantia legis neminem Expresie din limba latina "necunoasterea legii nu este o scuza pentru nimeni".
 
Ignorantia legis non Expresie din limba latina "necunoasterea legii nu este o scuza pentru nimeni".
 
Ilicit Interzis de lege, care incalca fie anumite dispozitii legale, fie alte reguli de conduita pe care legea le declara ca trebuind sa fie respectate.
 
Imagine fidela Notiune dinamica, ce reflecta cele mai bune practici contabile existente la un moment dat.
 
Imagine fidela, clara si completa a patrimoniului Evidenta cronologica si sistematica a tuturor operatiunilor economicofinanciare; inventarierea patrimoniului, a corectei valorificari a acesteia si a cuprinderii rezultatului in bilant a fost conform reglementarilor in vigoare; balanta de v (...)
 
 
Imagine fidela, clara si completa a rezultatelor Conceptul de imagine fidela este legat de 2 calitati ale contabilitatii:1. regularitatea - presupune preluarea in politicile proprii contabile a principiilor, conventiilor si regulilor contabile stabilite prin referentialul contabil adoptat (...)
 
Imbogatire fara justa cauza Faptul juridic licit prin care are lor marirea patrimoniului unei persoane prin micsorarea corelativa a patrimoniului altei persoane, fara ca pentru acest efect sa existe o cauza justa sau un temei juridic. Creditorul se numeste insaracit, (...)
 
Imbogatirea fara justa cauza (fara just temei) Este un fapt juridic licit prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama diminuarii patrimoniului altei persoane fara ca pentru aceasta sa existe un temei juridic. exemplu clasic de imbogatire fara just temei gasim in cazul imbuna (...)
 
Imbogatit Termen prin care se desemneaza, in mod generic, debitorul unui raport juridic obligational generat de faptul juridic licit al imbogatirii fara justa cauza. Principala indatorire ce revine acestuia este obligatia de restituire catre insaraci (...)
 
Imobil Cladire care adaposteste oameni sau vietuitoare, activitate omeneasca si produsele muncii sale. Din punct de vedere cadastral, imobilul este parcela de (pamant) teren, cu sau fara constructii ori vegetatie, identificata printr-un numar cada (...)
 
Imobilizare Scoatere din circuitul financiar al unei unitati economice a unor fonduri.
 
Imobilizari corporale Sinonime - Active corporale, Imobilizari fizice, Imobilizari tangibile, Investitii materiale. Un activ corporal trebuie recunoscut in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica si costul activului poa (...)
 
Imobilizari corporale in curs Acele imobilizari aflate in diferite faze de executie sau finalizate dar nereceptionate.
 
Imobilizari corporale in curs de executie Includ imobilizarile care nu au fost terminate (in curs de executie) pentru nevoile proprii efectuate de intreprindere sau de terti, inclusiv sumele de bani achitate in contul activelor corporale.
 
Imobilizari financiare Imobilizarile financiare cuprind: - titlurile de participare, - interese de participare detinute, - alte titluri imobilizate si creante imobilizate. Daca o societate detine controlul asupra unei alte societati, aceasta din urma este filiala (...)
 
 
Imobilizari financiare Numite si investitii financiare pe termen lung, reprezinta valorile financiare investite in intreprindere pe termen lung, sub forma de titluri si creante financiare, in scopul obtinerii de venituri financiare sub forma dividendelor sau doba (...)
 
Imobilizari fizice Acelasi lucru cu Imobilizari corporale.
 
Imobilizari imateriale Acelasi lucru cu Imobilizari necorporale.
 
Imobilizari intangibile Acelasi lucru cu Imobilizari necorporale.
 
Imobilizari necorporale Sinonime - Active nemateriale, Active necorporale, Imobilizari intangibile, Imobilizari imateriale, Investitii nemateriale. Un activ necorporal este un activ identificabil nemonetar, fara suport material si detinut pentru utilizare in proce (...)
 
Imobilizari necorporale Numite si active intangibile sau active nemateriale, sunt active care se prezinta sub forma unor bunuri fara materialitate. Reglementarile introduse prin Programul de Dezvoltare a Contabilitatii din Romania definesc imobilizarille necorpora (...)
 
Imobilizari necorporale in curs Active imobilizate care nu au fost terminate la inchiderea exercitiului. Din punct de vedere al originii, ele se clasifica in doua grupe: - cele care sunt create prin mijloace proprii ale intreprinderii; - cele care rezulta din lucrari, de (...)
 
Imobilizari necorporale in curs de executie Sunt active imobilizate care nu au fost terminate la sfarsitul exercitiului financiar, inclusiv sumele de bani achitate in contul activelor necorporale.
 
Imobilizari neprofesionale Categorie a imobilizarilor corporale. Acele active imobilizate care concura la realizarea unro functii ale unitatii patrimoniale ce nu tin de obiectul sau principal de activitate. Spre exemplu, constructiile de locuit destinate realizarii f (...)
 
Imobilizari profesionale Categorie a imobilizarilor corporale. Acele bunuri care concura la realizarea obiectului de activitate.
 
Imobilizari tangibile Acelasi lucru cu Imobilizari corporale.
 
Imobilizarile corporale Numite active fixe sau active tangibile, se prezinta sub forma unor bunuri cu continut material (corporal). Reglementarile introduse prin Programul de Dezvoltare a Contabilitatii din Romania definesc imobilizarile corporale ca fiin active d (...)
 
Imparteala Sinonim - partaj Operatia juridica prin care inceteaza starea de coproprietate ori de indiviziune, in sensul ca bunul sau bunurile stapanite pe cote-parti sunt impartite materialmente intre copartasi, fiecare devenind porprietar exclusiv as (...)
 
Imparteala de ascendent Actul juridic intre vii sau pentru cauza de moarte, prin care un ascendent imparte bunurile care-i apartin descendentilor sai. Vezi art.794 Cod Civil.
 
Impartialitatea auditului intern bancar Departamentul de audit intern ar trebui sa fie obiectiv si impartial, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie intr-o pozitie care sa-i permita realizarea atributiilor fara partinire si fara ingerinte. acest principiu accentueaza aspectul de in (...)
 
Import Operatiune comerciala de cumparare din strainatate a unor bunuri materiale si/sau servicii contra unei cantitati de moneda convenita, implicand trecerea de catre acestea a frontierei vamale a importatorului. Importul poate fi: - direct sau (...)
 
Importanta investitiilor In activitatea intreprinderii poate fi justificata prin mai multe argumente :1. De politica de investitii depinde dezvoltarea viitoare si pozitia intreprinderii pe piata;2. Presupune inobilizari importante de fonduri financiare in prezent i (...)
 
Importanta relativa Se defineste in raport cu valoarea sau cu natura unei iregularitati sau inexactitati figurand in informatia financiara (inclusiv o omisiune), care, singura sau adaugata altora, tinand seama de circumstantele spetei, ar avea probabil drept c (...)
 
Imposibilitate fortuita de executare a obligatiei de catre debitor Obligatia se stinge datorita faptului ca debitorul este in imposibilitatea absoluta de executare a prestatiei pe care o datoreaza, din cauza de forta majora. Se sting si garantiile si accesoriile obligatiei, cu exceptia acelor ipoteze cand (...)
 
Impozit Prelevare obligatorie si gratuita efectuata de catre stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivitatilor si platita in bani. Impozitul constituie o sursa a finantarii cheltuielilor de interes general al statului si al (...)
 
Impozit anticipat Impozit care se aplica in mod direct asupra unei activitati inca de la inceperea (nasterea) ei.
 
Impozit direct Impozit suportat direct de catre cei care le platesc si care nu se transfera asupra preturilor. Impozitele directe pot fi pe profit, pe salarii, pe venitul agricol, pe dividende, pe avere etc. Impozitele directe sunt in general progresive, (...)
 
Impozit in cascada Impozit ce se percepe de-a lungul intregului ciclu de productie si circulatie, de fiecare data cand are loc o vanzare-cumparare.
 
Impozit indirect Impozit cuprins in preturi ale bunurilor si serviciilor, sub forme si denumiri diferite: taxa pe valoarea adaugata, accize, taxe vamale etc. Impozitele indirecte se caracterizeaza prin aceea ca acei care-l platesc (la bugetul statului) sunt (...)
 
Impozitele Reprezinta forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispozitia statului in vederea acoperii cheltuielilor sale. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara (...)
 
Impozitele directe Se stabilesc nominal in sarcina unei persoane, cuantumul lor fiind influentat, in cele mai multe cazuri, de nivelul veniturilor si/sau averii, precum si de cotele de impozitare. In categoria impozitelor directe de cuprind impozitele reale ( (...)
 
Impozitele indirecte Sunt impozite percepute pe cheltuieli (ele sunt impozite pe consum). exemple: taxa pe valoarea adaugata; accize; taxe vamale; impozit pe veniturile microintreprinderilor etc.
 
Impozitul amanat Apare ca urmare a neconcordantei dintre rezultatul fiscal si rezultatul contabil.
 
Impozitul curent Este valoarea impozitului pe profit de platit (sau de recuperat in cazul obtinerii de pierdere fiscala) in raport cu venitul impozabil (respectiv pierderea fiscala) pe o perioada.
 
Impozitul pe profit Este un impozit direct ce afecteaza cheltuielile si implicit profitul intreprinderii.
 
Imprescriptibil Care nu se prescrie, care ramane valabil intotdeauna.
 
Impreviziune Paguba pe care o sufera una din partile contractante ca urmare a dezechilibrului grav de valoare care intervine intre prestatiile sale si contraprestatiile celeilalte parti, in cursul executarii contractului, determinat de fluctuatiile mone (...)
 
Imprimat Formular tip cu caracter administrativ sau juridic folosit de societatile comerciale sau de institutii (spre exemplu, formular de buletin de mesagerii).
 
Imprudenta Tip de culpa ce apare atunci cand faptuitorul isi da seama de caracterul antisocial al faptei sale, prevede consecintele ei, pe care nu el accepta, sperand in mod usuratic ca ele nu se vor produce.
 
Imprumut Actiune in baza careia o persoana numita imprumutator preda altei persoane numita imprumutat o cantitate de bunuri consumabile, neconsumabile si/sau o anumita suma de bani, imprumutatul urmand a i le restitui la scadenta, in anumite conditi (...)
 
Imprumut de consumatie Sinonim - mutuum Imprumutul de consumatie (propriu - zis, numit si mutuum) este un contract prin care o persoana - imprumutator - transmite in proprietatatea unei alte persoane - imprumutat - , o cantitate de bunuri fungibile si consumptibi (...)
 
Imprumut de consumatie La scadenta, imprumutatul nu va fi obligat sa restituie insusi bunul imprumutat, ci alte bunuri in aceeasi cantitate sau calitate. exemplu, persoana care a imprumutat o suma de bani nu va trebui sa restituie la scadenta chiar bancnotele pe (...)
 
Imprumut de folosinta Sinonim - comodatul Contractul prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta altei persoane, numita comodatar, un lucru nefungibil si neconsumptibil, cu obligatia pentru acesta de a-l restitui la termen in natura, in individu (...)
 
Imprumut de folosinta La expirarea termenului pentru care s-a incheiat, cel imprumutat are obligatia de a restitui insusi bunul pe care l-a imprumutat si nu altul. El va putea restitui un alt bun, in locul celui datorat, numai cu acordul creditorului, ipoteza in (...)
 
Imprumut de nume Vezi Contract de interpunere de persoane.
 
Imprumut in suspensie Expresie de origine americana ce desemneaza obligatiunile pentru care plata dobanzii si rambursarea nu se mai face decat partial.
 
Imprumut lombard Imprumut monetar acordat, reprezentand avans garantat cu depunerea in gaj a unui colateral. Spre exemplu, pastrarea la agentia de brokeraj a titlurilor financiare cumparate la bursa de un client pe baza de cont in marje, cu finantare de cat (...)
 
Imprumut propriu-zis Vezi Imprumut de consumatie.
 
Imprumutat Persoana care, in temeiul unui contract de imprumut de consumatie, primeste de la imprumutator, in proprietate, bunuri consumabile pentru a le utiliza potrivit intereselor proprii, cu obligatia sa restituie la o data stabilita bunuri echiva (...)
 
Imprumutator Persoana care, in virtutea unui contract de imprumut de consumatie, preda imprumutatorului bunuri consumabile, transmitandu-i si dreptul de proprietate asupra lor, pentru ca acesta sa le utilizeze potrivit intereselor proprii, si sa-i resti (...)
 
Imprumutul obligatar Reprezinta o forma deosebita a creditului pe termen lung care consta in emisiunea si vanzarea publica a obligatiunilor. In efectuarea unui imprumut obligatar pot interveni urmatoarele parti: fiduciarul curtierul banca comisia de valori mobi (...)
 
Imprumuturi Active financiare create atunci cand creditorii imprumuta fonduri debitorilor direct sau prin intermediari(ESA �95-AF4).
 
Imprumuturi acordate pe termen lung Sunt sumele acordate de intreprindere tertilor in baza unor contracte pentru care intreprinderea percepe dobanzi, potrivit normelor legale.
 
Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni Reprezinta surse financiare pe termen lung asigurate prin vanzarea de titluri de credit negociabile catre public, de regula, prin intermediul unor institutii financiare. Aceste imprumuturi sunt divizate in parti egale, numite obligatiuni, r (...)
 
Imprumuturi din emisiunile de obligatiuni Sinonim - Imprumuturi obligatare Imprumuturile din emisiunile de obligatiuni reprezinta contravaloarea obligatiunilor emise prin subscriptie publica, potrivit legii. Sunt imprumuturi pe termen lung, emise de societatile private, de sectorul (...)
 
Imprumuturi obligatare Acelasi lucru cu Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni.
 
Imprumuturi pe termen lung Imprumuturi a caror maturitate este in mod normal mai mult de un an, si, in cazuri exceptionale de minimum 2 ani.(SEC �95-AF 42).
 
Imprumuturi pe termen scurt Imprumuturi a caror maturitate este in mod normal de un an sau mai putin, si, in cazuri exceptionale de maximum 2 ani precum si imprumuturi de restituit la cerere.(ESA �95-AF 41).
 
Imprumuturile si datoriile asimilate Reprezinta un post al pasivului bilantier care regrupeaza o paleta larga de datorii cu caracter financiar: - imprumuturile din emisiunea de obligatiuni; - creditele bancare pe termen mediu si lung primite de la alte societati comerciale si (...)
 
Impunere Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului, inregistrarea impozitului in registrele fiscale, stabilirea ratelor de p (...)
 
Imputarea corecta Toate operatiunile contabile trebuie inregistrate in conturi astfel incat sa se respecte corespondenta dintre conturi stabilita in normele de aplicare a Planului Contabil General, respectiv cu Regulamentul de aplicare a Legii Contabilitatii (...)
 
Imputatia platii Modalitate de determinare a obligatiei sau obligatiilor care se sting prin plata efectuata de debitor, atunci cand aceasta este insuficienta pentru a stinge toate obligatiile scadente (avand ca obiect bunuri de aceeasi natura) pe care debit (...)
 
Imputatie Suma pe care o plateste o persoana pentru un prejudiciu, unei lipse in gestiune etc.
 
Imputatie conventionala Imputatia platii facuta prin acordul partilor sau prin vointa uneia din ele.
 
Imputatie legala Atunci cand imputatia platii nu s-a facut de partile raporturilor obligationale, aceasta se face de drept in puterea legii. Vezi art.1113 Cod Civil.
 
Imputernicire 1. In dreptul civil, vezi Contract de mandat, Procura, Reprezentare. 2. In contabilitate, formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-5) Format X6, tiparit pe o singura fata, in blocuri a 100 de file. Serveste ca document de imputernicir (...)
 
In abstracto Expresie din limba latina "in abstract" Exprima regula de principiu potrivit careia, in aprecierea culpei debitorului, conduita, activitatea si diligenta pe care acesta le-a depus in indeplinirea obligatiei sale trebuie raportate, comparati (...)
 
In concreto Expresie din limba latina "in concret" Exprima ideea potrivit careia in aprecierea culpei debitorului conduita, activitatea si diligenta depuse de el in indeplinirea obligatiilor asumate trebuie sa fie raportate, comparativ, la conduita si (...)
 
In esse Expresie din limba latina "in fiinta".
 
In flagrante delicto Expresie din limba latina "(prins) in timpul comiterii infractiunii".
 
In loco parentis Expresie din limba latina "in locul unui parinte".
 
In personam Expresie din limba latina "cu privire la persoana".
 
In re Expresie din limba latina "in ceea ce priveste", "in cazul".
 
In rem Expresie din limba latina "cu privire la fapta".
 
In statu quo Expresie din limba latina "in starea prezenta".
 
In terrorem Expresie din limba latina "pentru a cauza teroare" Folosit in cazul amenintarilor inserate intr-un contract (ceea ce face actul sa fie nul).
 
Inalienabil Care nu poate fi instrainat prin acte juridice de drept civil.
 
Inamovibil Care nu poate fi mutat, inlocuit, destituit din functie.
 
Inapelabil Care nu poate fi schimbat, modificat; cu caracter definitiv.
 
Inc. Prescurtare pentru "Incorporated" Societate pe actiuni (Statele Unite).
 
Incadrare juridica In materie penala, operatiune efectuata de organele de urmarirre penala si instanta de judecata perin care se stabileste concordanta deplina intre fapta concreta savarsita de invinuit sau inculpat si norma penala speciala care incrimineaza (...)
 
Incapabil Termen prin care se desemneaza persoana fizica lipsita de capacitate de exercitiu. Se afla in aceasta situatie minorul in varsta de pana la 14 ani si persoana pusa sub interdictie judecatoreasca (in acest din urma caz, din cauza alienartii (...)
 
Incapacitate 1. Nepriceperea sau neputinta de a desfasura o activitate. 2. Starea unei persoane de a fi lipsita de capacitate civila. Se afla intr-o astfel de stare minorul in varsta de pana la 14 ani si interzisul judecatoresc, care sunt lipsiti total (...)
 
Incapacitate de exercitiu Lipsa posibilitatii juridice de a exercita personal si singur drepturile si de a asuma, tot astfel, obligatiile prin incheierea de acte juridice civile. Vezi si Capacitate de exercitiu.
 
Incapacitate de folosinta Inaptitudinea de a avea anumite drepturi si obligatii. Ea nu poate fi insa generala, pentru ca ar echivala cu lipsa calitatii de subiect de drept civil a persoanei. Vezi si Capacitate de folosinta.
 
Incarcare a barcii Expresie care desemneaza preluarea in activ a unor valori sau cheltuieli, ca urmare a capitalizarii. Vezi si Descarcare a barcii.
 
Incaso Operatiuni efectuate de catre unitatile ce se ocupa cu primirea, verificarea si incasarea sumelor pentru clientii lor, pe baza documentelor de decontare. Prin incaso se pot primi si valute straine, actiuni si obligatiuni. Incaso da nastere (...)
 
Incaso cu plata imediata Modalitate de plata potrivit careia vanzatorul este platit de banca remitenta imediat la prezentarea documentelor. Banca remitenta preia asupra ei riscul de neplata a documentelor. De regula, banca remitenta sau banca corespondenta acesteia (...)
 
Incaso documentar Modalitate de plata prin care vanzatorul (exportatorul) trimite cumparatorului (importatorului)spre incasare, prin intermediu bancar, documentele convenite contractual, printre care, in cazul exportului, sunt de mentionat: - factura; - docu (...)
 
Incaso garantat cu scrisoare de garantei bancara Modalitate de plata prin care cumparatorul inmaneaza vanzatorului o scrisoare bancara de garantie, obtinuta de el de la banca remitenta, de la banca corespondenta a acesteia sau de la oricare banca acceptata de vanzator.
 
Incaso garantat cu trata Modalitate de plata prin care cumparatorul accepta inainte de expedierea marfii o cambie trasa de vanzator asupra lui, avalizata sau nu in functie de insemnatatea tranzactiei.
 
Incaso ramburs Modalitate de plata potrivit careia vanzatorul trage o cambie asupra bancii remitente.
 
Incaso simplu Operatiune in care banca, din ordinul clientului ei, incaseaza o cambie. Pe baza intelegerii prealabile, creditorul trage o trata asupra debitorului, apoi remite trata respectiva bancii spre incasare. Incaso simplu poate servi la incasarea (...)
 
Incaso vinculat Modalitate de plata potrivit careia marfa este expediata la un depozitar accesibil cumparatorului de unde poate intra in posesia ei numai dupa efectuarea platii. Vezi si Vinculatia marfurilor.
 
Inceput de dovada scrisa Orice scriere emanand de la cel impotriva caruia s-a formulat actiunea sau de la cel pe care-l reprezinta, de natura sa faca crezut faptul pretins. Inceputul de dovada scrisa comporta urmatoarele conditii cumulative: a) sa existe o scriere; (...)
 
Incertitudine Un aspect al carui rezultat depinde de actiunile sau evenimentele viitoare care nu se afla sub controlul direct al entitatii, dar care pot afecta situatiile financiare.
 
Incesibil Care nu poate fi cedat.
 
Incetarea contractului de comision Cazuri: revocarea imputernicirii de catre comitent; renuntare la imputernicirea primita de catre comisionar; moartea comitentului sau comisionarului; interdictia comitentului sau comisionarului; insolvabilitatea sau falimentul partilor (art (...)
 
Incetarea contractului de consignatie Revocarea de catre consignant a imputernicirii; renuntarea la mandat; insolvabilitatea sau falimentul partilor.
 
Incetarea contractului de report Contractul inceteaza, ca urmare a producerii efectelor sale, la termenul stabilit de parti. potrivit legii, la implinirea termenului partile pot prelungi contractul, cu obligatia de a pastra conditiile initiale. in cazul reinnoirii contract (...)
 
Incheiere Inscris constatator privind masurile luate de catre un organ de jurisdictie, la diferite termene fixate in cursul unui litigiu, in vederea solutionarii acestuia.
 
Inconsecventa semnificativa Exista in cazul in care alte informatii vin in contradictie cu informatiile continute in situatiile financiare auditate. O inconsecventa semnificativa poate ridica indoieli cu privire concluziile auditului din probele de audit obtinute ante (...)
 
INCOTERMS Abrevierea expresiei din limba engleza - International Rules for the Interpretation of Trade Terms Ansamblu de reguli, norme elaborate de Camera de Comert Internationala din Paris in anul 1936, reguli internationale pentru interpretarea cel (...)
 
Incriminare Prevederea in legea penala a unei fapte ca infractiune si sanctiunea ce se aplica in cazul savarsirii ei.
 
Incub Vezi Sugestie.
 
Inculpat Conform art.23 Cod Procedura Penala, persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala.
 
Indemnizatie Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru (zile de sarbatoare, diurna, spor de conducere et (...)
 
Independenta Este o trasatura foarte importanta pe care trebuie sa o indeplineasca un auditor fata de clientul sau, cat si fata de utilizatorii de informatii care asteapta de la rapoartele acestuia oglindirea imaginii fidele prezentata in situatiile fin (...)
 
Independenta de spirit (de drept) Starea de spirit care permite emiterea unei opinii fara a fi afectat de influente care compromit rationamentul profesional si care permite individului sa actioneze cu integritate, sa-si exercite obiectivitatea si scepticismul profesional.
 
Independenta auditului intern bancar Departamentul de audit intern al unei banci trebuie: sa fie independent de activitatile auditate sa fie independent fata de procesul de control intern de zi cu zi - aceasta presupune ca departamentului de audit intern sa i se dea un statut (...)
 
Independenta in aparenta (de fapt) Ver. 1 - evitarea faptelor si imprejurarilor care sunt atat de semnificative, incat o terta parte rezonabila si informata, care dispune de toate informatiile relevante, inclusiv privind orice masura de protectie aplicata, ar ajunge in mod r (...)
 
Independenta in gandire Atitudine in gandire care permite emiterea unei neafectate de influente care compromit rationamentul profesional, permitand unei persoane sa actioneze cu integritate si sa exercite obiectivitatea si scepticismul profesional.
 
Indexare Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte, si preturi, costul vietii, productivitate, venit national si cresterea economica, pe de alta parte (...)
 
Indicat la nevoie Persoana desemnata de catre tragator sau de catre unul dintre giranti ori avalisti, la emiterea cambiei sau in cursul circulatiei acesteia, pentru a evita regresul, sa accepte sau sa plateasca titlul in eventualitatea ca trasul ar refuza ac (...)
 
Indicator Expresie numerica ce caracterizeaza din punct de vedere cantitativ, un fenomen sau un proces economic, social, financiar, bancar etc. sau ii defineste evolutia in functie de conditiile concrete de loc si timp si legatura reciproca cu alte f (...)
 
Indicator Reprezinta baza pentru masurarea progreselor inregistrate trebuie definiti sub aspect calitativ, cantitativ si temporal. un indicator este bine definit daca este "SMART": Specific obiectivului pe care-l masoara Masurabil Acceptabil din punc (...)
 
Indicator economico-financiar Indicatori utilizati in contabilitatea unei firme, care prezinta situatia acesteia. Indicatorii economico-financiari principali sunt: 1. Indicatori de lichiditate: a) Indicatorul lichiditatii curente (indicatorul capitalului circulant); b) (...)
 
Indicator sintetic Vezi Agregat.
 
Indicatori absoluti Sunt rezultatul observarii si sistematizarii datelor, in consecinta acestia reflecta dimensiunea, marimea, amplitudinea fenomenului in unitati concrete, specifice de masura.
 
Indicatori de structurare a masei monetare Din punct de vedere statistic, pentru masurarea masei monetare se recurge la structurarea acesteia, ceea ce permite calcularea indicatorilor si a agregatelor monetare. delimitarea componentelor masei monetare din circulatie se realizeaza du (...)
 
Indicatori derivati Se obtin in procesul de calcul statistic si reflecta intr-o maniera, de regula abstracta, aspecte calitative, evolutive ale colectivitatii cercetate. Dintre indicatorii derivati amintim: marimile relative si marimile medii; indicatorii vari (...)
 
Indicatorul capitalului circulant Acelasi lucru cu Indicatorul lichiditatii curente.
 
Indicatorul economic Este expresia cantitativa a rezultatelor activitatii umane, prezentata in unitati fizice (naturale) si valorice (banesti sau monetare).
 
Indicatorul gradului de indatorare Indicator economico-financiar de risc. (Capital imprumutat / capital propriu) x 100 sau (Capital imprumutat / capital angajat) x 100, unde: - capital imprumutat = credite peste un an; - capital angajat = capital imprumutat + capital propriu (...)
 
Indicatorul lichiditatii curente (ILC) Se calculeaza ca raport intre Activele curente ( AC ) si Datoriile pe termen scurt valoarea recomandata acceptata = 2. indicatorul lichiditatii curente determinat in limite acceptabile ofera garantia acoperirii datoriilor curente din active (...)
 
Indicatorul lichiditatii imediate (ILI) ILI = (Mijloace banesti (MB) + Titluri de valoare usor negociabile (TVN) + Creante clienti note (CCN)) / Datorii pe termen scurt (DTS).
 
Indicatorul lichiditatii curente Sinonim - Indicatorul capitalului circulant Indicator economico-financiar de lichiditate. Active curente / datorii (pasive) curente. Indicator ce, urmarit, ofera garantia acoperirii datoriilor curente din activele curente. Valoarea recomand (...)
 
Indicatorul lichiditatii imediate Sinonim - Indicatorul test acid. Indicator economico-financiar de lichiditate care arata capacitatea societatii de a-si plati imediat datoriile. (Active curente - Stocuri) / Datorii (Pasive) curente.
 
Indicatorul privind acoperirea dobanzilor Indicator economico-financiar de risc. Determina de cate ori persoana juridica poate achita cheltuielile cu dobanda. Cu cat valoarea indicatorului este mai mica, cu atat pozitia persoanei juridice este considerata mai riscanta. Profit inain (...)
 
Indicatorul statistic Este expresia numerica a unei categorii economice sau sociale localizate in timp si spatiu (expresia numerica a unei trasaturi observate pe o colectivitate definita in timp si spatiu). functii: de masurare de comparare de sinteza de estimar (...)
 
Indicatorul test acid Vezi Indicatorul lichiditatii imediate.
 
Indice Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite). Prin intermediul indicelui se evidentiaza variatia in timp sau in spatiu a i (...)
 
Indicele BET Indice oficial al pietei bursiere: data de referinta - 19 septembrie 1997; data de lansare - 22 septembrie 1997. BET este abrevierea pentru Bucharest Exchange Trading Este un indice ponderat cu capitalizare bursiera si este creat pentru a r (...)
 
Indicele castigului In spatiul anglo-saxon, un criteriu de investitie bursier determinat ca raport intre cursul actiunii si beneficiul aferent unei actiuni. Indicele castigului nu reprezinta o valoare. Spre exemplu, daca o S.A. este cotata la 50.000 lei/actiun (...)
 
Indicele de profitabilitate sau de rentabilitate (IP) Se utilizeaza atunci cand doua sau mai multe proiecte necesita alocari de fonduri initiale inegale. El arata surplusul de trezorerie actualizat pentru fiecare leu investit. Daca indicele este supraunitar, proiectul este acceptat.IP = SUM [ (...)
 
Indivizibilitate 1. Din punctul de vedere al dreptului civil, o modalitate a obligatiilor in caz de pluralitate de subiecte, in temeiul careia fiecare dintre creditori este indreptatit si fiecare dintre deebitori este obligat la plata integrala a creantei. (...)
 
Indivizibilitate conventionala Tip de indivizibilitate ce rezulta atunci cand, desi prestatia obiect al obligatiei este in natura sa divizibila, insa partile se inteleg sa o considere ca fiind indivizibile.
 
Indivizibilitate naturala Tip de indivizibilitate ce rezulta din natura indivizibila a prestatiei.
 
Indiviziune Stare a unui lucru asupra caruia mai multe persoane au un drept de proprietate fara a se fi procedat la determinarea cotei-parti a fiecareia dintre ele; situatia acestor persoane.
 
Indiviziune succesorala Acea modalitate a patrimoniului transmis mortis causa catre o pluralitate de mostenitori, in care fiecare dintre ei are o cota-parte ideala din dreptul asupra bunurilor, fara ca aceasta cota sa fie concretizata in materialitatea ei, asupra (...)
 
Industria prelucratoare In Sectiunea D �Industria prelucratoare� sunt incluse, atat mica industrie precum si activitatile de mare anvergura. Trebuie remarcat faptul ca utilizarea instalatiilor si masinilor grele nu este exclusiva Sectiunii D.
 
Industrie Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole) in vederea obtinerii de bunuri destinate producerii altor bunur (...)
 
Ineficacitate a actului juridic civil Toate acele situatii juridice, in care, din diferite cauze, un act juridic civil nu-si poate produce efectele (total sau partial, definitiv sau temporar). Actele juridice civile pot deveni ineficace datorita nulitatii, rezolutiunii, rezilie (...)
 
Ineligibil Sinonim - neeligibil Care nu este eligibil, care nu are calitatile cerute de lege pentru a putea fi ales.
 
Inexactitatile Sunt prelucrarile si interpretarile contabile sau juridice ale unui fapt, in neconcordanta cu realitatea, cum ar fi:1) erori de calcul;2) erori de inregistrare;3) inexactitati de prezentare a conturilor anuale (cifre inexacte).
 
Infiintare a persoanei juridice Mod in care, potrivit legii, poate fi constituit un subiect colectiv de drept. In functie de categoria si felul persoanei juridice, pentru constituirea acesteia, ca subiect de drept distinct, este necesar si suficient un singur act juridic, (...)
 
Infiintarea persoanelor juridice prin act autorizat Sau act recunoscut. prin act recunoscut emis de organul competent prin care se constata legalitatea actului de infiintare se constituie organizatiile cooperatiste si institutiile si intreprinderile anexe create de catre acestea. prin act au (...)
 
Infiintarea persoanelor juridice prin act de dispozitie Actul de dispozitie prin care se infiinteaza unele persoane juridice este legea, hotararea Guvernului, ordonanta guvernului, hotararea consiliilor judetene sau locale. Prin aceasta modalitate se infiinteaza organele puterii legislative, exe (...)
 
Infiintarea persoanelor juridice prin alt mod reglementat de lege In aceasta categorie intra statul, ca persoana juridica, precum si alte organizatii ce se infiinteaza prin simpla intrunire a membrilor (cum este cazul asociatiilor de locatari, a asociatiilor de proprietari sau a asociatiilor de cooperare (...)
 
Infirmare Acelasi lucru cu Invalidare.
 
Inflatie Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior. Procesul poate fi sesizat prin doua tendinte majore strans legate intre e (...)
 
Influenta notabila Puterea de a participa la deciziile referitoare la politicile financiare si operationale (de exploatare) ale unei intreprinderi detinute, fara ca totusi sa se exercite un control asupra acestor decizii. In general, influenta notabila se man (...)
 
Informarea si comunicarea Sub aspect contabil consta in identificarea, asamblarea, clasificarea, analizarea, inregistrarea si raportarea operatiunilor entitatii si evidenta raspunderii privind activele asociate acestor operatiuni. Sistemul de informare si comunicare (...)
 
Informatie Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine. In contabilitate informatiile furnizate, de catre contabilitate, utilizatorilor treb (...)
 
Informatie contabila de gestiune Este destinata utilizatorilor interni, respectiv conducerii intreprinderii. Este o informatie nestandardizata, adesea nemonetara, ce cuprinde informatii privind costul unitar al produselor, comportamentul costurilor relativ la volumul activ (...)
 
Informatie contabila financiara Este destinata utilizatorilor externi, cum sunt salariatii, investitorii, creditorii, guvernul sau publicul larg si este desemnata prin situatiile financiare de sinteza sau, pe scurt, situatiile financiare.
 
Informatie credibila (demna de incredere) Este informatia financiara fara erori, neutra, prudenta, care reflecta substanta si nu numai forma tranzactiei. reprezinta fidel rezultatele si pozitia financiara a intreprinderii; * reflecta substanta economica a evenimentelor si tranzacti (...)
 
Informatie economica Este exprimata printr-un sistem de indicatori care formeaza repertoriul de date necesar in conducerea procesului economic. Acest sistem de indicatori se agrega piramidal, de la indicatorii cantitativi / valorici analitici pana la cei cantit (...)
 
Informatie relevanta Este prezentata in situatiile financiare de sinteza, are puterea predictiva si/sau poate confirma corectitudinea unei decizii luate pe baza respectivei informatii (valoare de feed-back).
 
Informatie semnificativa Daca omisiunea sau declararea lor eronata ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare.
 
Informatii despre o problema Rezultatul evaluarii sau cuantificarii unui anumit subiect. Este subiectul in legatura cu care practicianul aduna dovezi de audit adecvate si suficiente, pentru a avea o baza rezonabila pentru formularea unei concluzii intr-un raport de asi (...)
 
Informatii financiare prognozate Informatii financiare care se bazeaza pe prezumtii in legatura cu evenimentele care pot avea loc in viitor si posibilele actiuni ale entitatii. Informatiile financiare previzionate pot fi sub forma unor previziuni, prognoze sau a unei combi (...)
 
Informatii pe segmente Informatii din situatiile financiare privind componente, si activitati distincte sau aspecte geografice ale unei entitati.
 
Informatii sau situatii financiare intermediare Informatii financiare (care pot fi mai putin decat un set complet de situatii financiare) emise la date interimare (de obicei semestrial sau trimestrial) cu privire la o perioada financiara.
 
Informatii suplimentare Informatii care sunt prezentate impreuna cu situatiile financiare, dar care nu sunt cerute de catre cadrul de raportare financiara aplicabil folosit la intocmirea situatiilor financiare, prezentate de obicei fie ca anexe suplimentare, fie c (...)
 
Infractiune Fapta care prezinta pericol social, constand in incalcarea unei legi penale, in savarsirea cu vinovatie a unei abateri de la legea penala si care este sanctionata de lege in raport cu gravitatea ei.
 
Infrastructura Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
 
Inginer sef Persoana de conducere care organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de conceptie, de productie si este membru al structurilor de conducere. In intreprinderile industriale inginerului sef ii sunt subordonate sectiile de baza si in (...)
 
Inginerie financiara Proces de combinare, divizare si creare de instrumente financiare cu scopul indeplinirii unro obiective financiare licite, cu grad sporit de profit, in cadrul unro constrangeri legale cu deosebire de natura fiscala. Ingineria financiara est (...)
 
Inlesnire de plata Beneficiu acordat de lege sau de instanta de judecata debitorului in legatura cu executarea obligatiilor sale fata de creditor. Inlesnirea de plata are ca finalitate stimularea debitorilor de a-si realiza de bunavoie obligatiile ce le revin (...)
 
Inopozabil Care nu poate fi invocat fata de alte persoane si in alte cazuri decat cele determinate de lege.
 
Inovarea Reprezinta activitatea creatoare, exclusiv umana, prin care este generat progresul tehnic.
 
Inovatia Reprezinta proiectul, ideea, realizarea care prin aplicare isi dovedeste capacitatea de a creste eficienta.
 
INR Abreviere Cod monetar ISO pentru rupia indiana.
 
Inregistrare cronologica =jurnalizare; vezi definitia termenului jurnalizare.
 
Inregistrare sistematica =sistematizare; vezi definitia termenului sistematizare.
 
Inregistrarea in Registrul Comertului Comerciantul persoana fizica trebuie sa solicite inregistrarea la Registrul Comertului in cadrul Biroului Unic pentru a obtine avizele, autorizatiile si/sau acordurile necesare si la organele fiscale teritoriale conform reglementarilor in v (...)
 
Inregistrari contabile In general reprezinta inregistrarile soldurilor initiale si a inregistrarilor aferente, cum ar fi verificari si inregistrari ale transferurilor electronice de fonduri; facturi, contracte, registrele cartea mare si registrele intermediare si (...)
 
Inregistrari de anulare In contabilitate, inregistrari efectuate la inceputul exercitiului urmator, pentru anularea inregistrarilor de regularizare relative la cheltuieli de platit si venituri de primit, la cheltuieli constatate in avans si venituri constatate in (...)
 
Inregistrari de inchidere In contabilitate, proces prin care toate conturile temporare (de rezultate) sunt aduse la zero, in vederea stabilirii beneficiului net sau pierderii nete.
 
Inregistrari de regularizare In contabilitate, inregistrari efectuate la sfarsitul unei perioade contabile, in vederea actualizarii tuturor conturilor, in conformitate cu cerintele unei contabilitati de angajamente si, apoi, a intocmirii situatiilor financiare. Altfel (...)
 
Insaracit Termen prin care se desemneaza, in mod generic, creditorul din raportul juridic obligational generat de faptul juridic licit al imbogatirii fara justa cauza. Principala indatorire ce revine acestuia este de a pretinde de la imbogatit restit (...)
 
Insarcinat de afaceri Sef de reprezentanta diplomatica de clasa inferioara. Insarcinatul de afaceri poate fi permanent sau temporar, cand este acreditat pe langa ministrul afacerilor externe din statul de resedinta, sau ad-interim, cand inlocuieste pe seful repr (...)
 
Inscriere in fals Mijlocul procedural de contestare a exactitatii mentiunilor unui inscris autentic ce redau constatarile personale facute de agentul instruementator in limitele atributiilor sale oficiale, precum si a valabilitatii unui inscris sub semnatura (...)
 
Inscriere ipotecara Acelasi lucru cu Inscriptie ipotecara.
 
Inscriere provizorie Sinonim - prenotare Reglementata prin art.48 din Decretul Lege 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, prin ea se face stramutarea, constituirea, modificarea sau stingerea dreptului real imobiliar sub condit (...)
 
Inscriptie ipotecara Formula similara - inscriptia ipotecii Mijloc de publicitate a dreptului real de ipoteca, constand in inscrierea ipotecii in cartea funciara sau intr-un registru special de evidenta tinut de judecatoria in raza careia se afla imobilul ipote (...)
 
Inscris Mijloc legal de dovada care consta in orice act sau document scris prin care se atesta existenta unui fapt economic si/sau juridic, ori o anumita imprejurare sau situatie privitoare la acestea. Exista doua mari categorii de inscrisuri: - in (...)
 
Inscris autentic Vezi Inscris.
 
Inscris confirmativ Vezi Inscris.
 
Inscris nepreconstituit Vezi Inscris.
 
Inscris oficial Conform art.150 Cod Penal, orice inscris care emana de la o unitate din cele la care se refera art. 145 (vezi Public) sau care apartine unei asemenea unitati.
 
Inscris originar Sinonim - inscris primordial Inscris preconstituit, intocmit fie de organul instrumentator competent, fie de parti, in scopul constatarii incheierii, modificarii sau stingerii unui act juridic. Spre exemplu inscrisurile autentice.
 
Inscris preconstituit Vezi Inscris.
 
Inscris primordial Acelasi lucru cu Inscris originar.
 
Inscris recognitiv Vezi Inscris.
 
Inscris sub semnatura privata Inscris intocmit si semnat de parti, fara interventia vreunui organ de stat. Pentru valabilitatea obligatiei ce se constata prin inscrisul sub semnatura privata se cere o singura conditie, si anume semnatura partii care se obliga. Cel carui (...)
 
Inscrisuri autentice Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege, de catre un functionar public competent. Din acest punct de vedere, inscrisurile autentice pot fi, la randul lor, inscrisuri notariale sau inscrisuri autentice emise (...)
 
Inscrisuri noi 1. (ca probe noi in apel si recurs) orice inscrisuri avand legatura cu obiectul litigiului si fiind de natura sa lamureasca anumite aspecte ale raporturilor dintre impricinati, dar pe care partea interesata, indiferent din ce motive, nu le- (...)
 
Inscrisurile sub semnatura privata Sunt inscrisurile intocmite de catre parti fara concursul unui functionar public ori al unui organ al statului si semnate de partile in cauza. Semnatura de pe inscris este conditia esentiala a validitatii acestuia ca mijloc de proba, indife (...)
 
Inselaciune Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material inju (...)
 
Inselaciune cu privire la calitatea marfurilor Conform art. 297 Cod Penal, falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate ori substituite, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 (...)
 
Inselaciune la masuratoare Conform art. 296 Cod Penal, inselarea prin folosirea unui instrument de masurat inexact ori prin folosirea frauduloasa a unui instrument de masurat exact se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.
 
Insesizabil Care nu poate fi urmarit de creditorii titularului acelui drept.
 
Inslinguire Dispozitiv din retea de corzi care se agata de carligul macaralei si formeaza un fel de sac in care intra mai multe colete, ceea ce face ca printr-o singura manevra sa se poata incarca o cantitate sporita de marfuri.
 
Insolvabil Sinonim - nesolvabil Care nu este solvabil, care nu-si poate plati datoriile, care se afla in situatia de insolvabilitate.
 
Insolvabilitate Situatie in care valoarea activelor de care dispune un agent economic este mai mica decat valoarea obligatiilor acestuia fata de terti (creditori, furnizori, buget). Prin vanzarea tuturor activelor de care dispune, agentul economic nu-si po (...)
 
Insolvabilitatea Reprezinta un dezechilibru financiar al patrimoniului unui debitor ce rezulta din preponderenta pasivului fata de activ, imposibilitatea debitorului de a-si indeplini obligatiile fata de creditori, atat din lipsa lichiditatilor cat si al al (...)
 
Insolventa Presupune inexistenta fondurilor banesti pentru achitarea datoriilor comerciale si fiscale ale societatii; stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exi (...)
 
Inspectie Ca procedura de audit - examinarea inregistrarilor sau a documentelor, indiferent daca sunt interne sau externe, sau a activelor corporale in relatie cu misiunile finalizate - proceduri proiectate sa ofere dovezi despre respectarea de catre (...)
 
Inspectorat Serviciu care are sarcina de a inspecta activitatea unor unitati subordonate; localul in care functioneaza un asemenea serviciu.
 
Instalatii tehnice si masini Sunt mijloacele fixe reprezentate de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport, animale si plantatii.
 
Instanta Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
 
Instigare Actiunea prin care o persoana determina, cu intentie, pe o alta persoana sa savarseasca o infractiune, fiind o forma a participatiei penale.
 
Instigator Instigator este persoana care, cu intentie, determina pe o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala. Vezi art.25 Cod Penal.
 
Institutie publica Include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutii publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de (...)
 
Institutie publica mica Institutia care deruleaza un buget anual de pana la nivelul echivalentului in lei a 100.000 euro pe o perioada de 3 ani consecutiv;.
 
Instituit Vezi Substitutie fideicomisara.
 
Institutia Suprema de Audit Organismul public al unui stat care, indiferent de modul in care este desemnat, constituit sau organizat in acest scop, exercita in virtutea legii cea mai inalta functie de audit in acel stat.
 
Institutie Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice prin care nu contribuie (direct) la productie sau la circulatia produsului social.
 
Institutie Institutie inseamna oricare dintre urmatoarele: - institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei; - Trezoreria Statului; - Banca Nationala a Romaniei.
 
Institutie financiara nebancara Persoana juridica constituita cu scopul de a desfasura, cu titlu profesional, activitati de creditare de natura celor prevazute la art. 7 alin. (1) si ale caror surse de finantare provin din resurse proprii sau imprumutate de la institutii (...)
 
Institutie juridica Totalitatea normelor juridice care reglementeaza o anumita categorie (o grupa unitara) de relatii sociale, generand astfel o categorie aparte de raporturi juridice. Spre exemplu institutia dreptului de proprietate.
 
Institutie publica In sensul prevederii art.135 pct.5 din Constitutia Romaniei, toate persoanele juridice infiintate prin acte de putere sau de dispozitie ale autoritatilor publice centrale sau locale in scopul realizarii unor activitati fara caracter comerci (...)
 
Institutor Cadrele didactice din invatamantul prescolar, invatatorii, profesorii din invatamantul gimnazial, liceal si profesional, pedagogii si cei care supravegheaza pe elevi in taberele scolare ori colonii de vacanta.
 
Institutul National de Statistica. Se ocupa de organizarea activitatii de statistica din Romania acest organism are sarcina principala de a elabora informatia statistica necesara caracterizarii fenomenelor si proceselor economice si sociale la nivel microeconomic si macroeco (...)
 
Instrument la ordin Titluri de credit transmisibile prin andosare pe calea girului: - cambia; - biletul la ordin; - cecul. Sunt de asemenea instrumente la ordin si unele titluri de credit care nu contin clauza "la ordin", de exemplu conosamentul.
 
Instrument negociabil Titlu de credit care poate sa fie transferat de la un proprietar la altul fara consimtamantul emitentului. Detinatorul instrumentului negociabil la purtator dobandeste dreptul de proprietate asupra activului pe care instrumentul respectiv l (...)
 
Instrumentele politicii monetare Instrumente indirecte - sunt utilizate de catre Banca centrala in relatiile cu celelalte banci si cu agentii nefinanciari. La modul traditional, aceasta categorie include instrumente care permit controlul asupra costului si asupra cantitati (...)
 
Insuficienta bruta din exploatare Vezi Excedent brut de exploatare.
 
Insule si prundisuri Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala. Reglementata in art.500 Cod Civil, textul legii prevede ca insulele si prundisurile care se formeaza in raurile nenavigabile si neplutitoare sunt ale proprietarului (...)
 
Insusire a bunului gasit Conform art.216 Cod Penal, fapta de a nu preda in termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. Cu aceea (...)
 
Intabulare Inscriere a unui drept real imobiliar sau notarea unui act cu privire la un imobil, in cartea funciara.
 
Intampinare Mijlocul procedural gratie caruia paratul poate mai inainte de dezbaterea orala a litigiului sa-si prezinte in scris apararile sale privind pretentiile reclamantului si totodata sa indice probele pe care isi sprijina acele aparari.
 
Integritatea Impune ca obligatie tuturor auditorilor financiari sa fie drepti si onesti, sa-si desfasoare toate misiunile asumate intocmai si in deplina sinceritate, fara a fi implicati in situatii de conflict de interese. Integritatea implica, de aseme (...)
 
Intelegerea unei entitati si a mediului sau Intelegerea de catre auditor a entitatii si a mediului sau consta in urmatoarele aspecte: industria, reglementarile si alti factori externi, inclusiv cadrul de raportare financiara aplicabil; natura entitatii, inclusiv selectarea si aplicar (...)
 
Inteligibilitatea Informatiile furnizate de situatiile financiare trebuie sa fie accesibile utilizatorilor pentru a le putea intelege. Chiar daca informatiile complexe incluse in situatiile financiare prin relevanta lor sprijina procesul de adoptare a decizi (...)
 
Intentie Fapta este savarsita cu intentie atunci cand faptuitorul prevede rezultatul actiunii (inactiunii) sale si urmareste (doreste) sau accepta posibilitatea producerii lui prin savarsirea actiunii sau inactiunii. Vezi si art.19 alin.1 Cod Penal.
 
Intentie directa Sinonim - dolul direct Faptuitorul isi da seama de caracterul antisocial al faptei sale, prevede consecintele acesteia si urmareste ca ele sa se produca.
 
Intentie indirecta Sinonim - dolul indirect Faptuitorul isi da seama de caracterul antisocial al faptei sale, prevede consecintele acesteia si, cu toate ca nu le urmareste, accepta posibilitatea producerii lor.
 
Inter absentes Expresie din limba latina Intre parti ce sunt separate intre ele printr-o anumita distanta geografica. Opus - Inter praesentes.
 
Inter alia Expresie din limba latina "printre alte lucruri".
 
Inter partes Expresie din limba latina "intre parti".
 
Inter praesentes Expresie din limba latina Intre parti prezente care comunica simultan. Opus - Inter absentes.
 
Inter vivos Expresie din limba latina "intre vii".
 
Interes Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
 
Interese de participare Interesele de participare reprezinta drepturi detinute in capitalul altei societati comerciale. Interesele de participare sunt detinute pe termen lung in scopul garantarii contributiei la activitatile persoanei juridice respective. Ele cupr (...)
 
Interesele auditorului Sunt legate de: mecanismele de control vizand fiabilitatea raportarii financiare; mecanismele de control intern care vizeaza protectia activelor; respectarea legilor si reglementarilor; mecanisme de control vizand anumite categorii de opera (...)
 
Interesele entitatii Interesele entitatii audiate sunt legate de: fiabilitatea raportarii financiare (raspunderea profesionala si juridica a conducerii); eficienta si eficacitatea operatiunilor: utilizarea eficienta a resurselor; protejarea activelor; protejare (...)
 
Interim Expresie din limba latina "temporar".
 
Interimar Persoana care exercita provizoriu o functie in locul titularului.
 
Intermediar Sinonim - mijlocitor Persoana care, de obicei in schimbul unui avantaj banesc, face legatura intre vanzator si cumparator sau incheie o tranzactie intre doua parti, cu imputernicirea acestora; persoana care mijloceste incheierea unei operat (...)
 
Internationalitate Din punctul de vedere al dreptului comercial international, acel element de extraneitate ce prezinta suficienta relevanta pentru a da raportului juridic in structura caruia se integreazza puterea de a capta actiunea unor norme juridice de d (...)
 
Internet Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul "oricine cu oricine", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculato (...)
 
Interpretare Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
 
Interpretare a normelor juridice Operatie logico-rationala care se face dupa anumite reguli si cu anumite metode specifice dreptului, ea constituind un moment necesar al aplicarii lui.
 
Interpunere de persoane Vezi Contract de interpunere de persoane.
 
Interpus Persoana care apare intr-un act juridic in locul adevaratului interesat, de obicei pentru a ocoli dispozitiile legii ce opresc savarsirea actului in favoarea acestuia din urma. Pe baza intelegerii dintre parti, interpusul este obligat ca ul (...)
 
Intervalul de variatie Este un grup omogen de variante, despartit de restul colectivitatii prin limita inferioara si limita superioara a grupei. intervalele de grupare pot fi: intervale egale si intervale neegale; intervale deschise si intervale inchise; interval (...)
 
Intervertire Rasturnare, schimbare.
 
Intervertire a titlului posesiei Expresie prin care se desemneaza transformarea detentiei precare in posesie utila, ce se produce in temeiul legii in una din urmatoarele ipoteze: a) cand detentorul lucrului primeste cu buna credinta de la o terta persoana, alta decat adeva (...)
 
Intervievarea Consta in culegerea de informatii (financiare, nefinanciare) de la persoane cu experienta (competenta), fie din interiorul, fie din afara entitatii, putand varia de la investigatii scrise (oficiale), pana la chestionari orale (neoficiale). (...)
 
Interzis Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala. Interzisul poate fi de doua feluri: a) interzis judiciar - persoana pusa sub interdictie ju (...)
 
Intimat Parte intr-un proces care se afla in situatia unui parat in caz de recurs sau in alta cale de atac. Persoana impotriva careia se declara recursul. In procesul penal, in calitate de intimat poate sa apara inculpatul sau partea responsabila c (...)
 
Intra vires Expresie din limba latina "in interiorul puterilor permise", "in cadrul prerogativelor" Opus - Ultra vires.
 
Intranet Retea privata similara cu un internet limitat la interiorul unei organizatii. Scopul intranetului este de a permite angajatilor sai sa partajeze informatiile si resursele de calcul ale intreprinderii. Un intranet poate fi utilizat de asemen (...)
 
Intrarea in vigoare Marcheaza momentul din care legea devine aplicabila.\ de regula, acesta este momentul in care legea este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, putand fi cunoscuta de catre toate subiectele de drept carora li se adreseaza. Din momentul (...)
 
Intreprindere Unitate economica producatoare ce se caracterizeaza printr-un gen specific de activitate, printr-o functionalitate si organizare tehnologica, prin capacitatea de a produce anumite bunuri, de a se conduce si gestiona rational, precum si prin (...)
 
Intreprinderea Este un organism economic si social. Ea constituie o organizare autonoma a unei activitati cu ajutorul factorilor de productie (fortele naturii, capitalul si munca) de catre intreprinzator si pe riscul sau, in scopul producerii de bunuri si (...)
 
Intreprinderea personala Reprezinta forma organizatorica de exploatare a proprietatii in care o singura persoana participa cu intregul capital, conduce direct si raspunde cu intreaga avere pentru obligatiile asumate.
 
Intreprinderea proprietate sociala Denumita si societate comerciala, se constituie prin aportul sau investitia de capital a doua sau mai multe persoane fizice si/sau persoane juridice in vederea efectuarii de acte de comert.
 
Intreprinderi cu capital majoritar de stat Intreprinderi care isi desfasoara activitatea in cadrul sectorului public, de obicei in scopul indeplinirii unui obiectiv politic sau de interes social. Acestora li se cere, de obicei, sa isi desfasoare activitatea pe baze comerciale, aceas (...)
 
Intreprinderile de prestari de servicii Cuprind: intreprinderile de furnituri (care presupun o activitate prin care furnizorul, in schimbul unui pret determinat anticipat, asigura prestarea unui serviciu sau predarea de produse la termene succesive - de exemplu, R.A.T.B., R.A.S.U (...)
 
Intreprinderile de productie (industriale) din care fac parte: intreprinderile de constructii (care se interpun intre clientul-beneficiar si lucratori); intreprinderile de fabrici si manufactura (care au ca obiect transformarea materiei prime, prelucrarea ei si obtiner (...)
 
Intreprinzator Persoana fizica sau juridica ce isi asuma riscul de a organiza, desfasura si dezvolta o afacere, o activitate profitabila.
 
Intrerupere a cursului prescriptiei extinctive Acea modificare a cursului acestei prescriptii, care se concretizeaza in stergerea timpului scurs de la inceputul prescriptiei pana la ivirea uneia din imprejurarile prevazute de lege care intrerup aceasta prescriptie si in inceperea unei n (...)
 
Intreruperea prescriptiei extinctive Reprezinta inlaturarea prescriptiei scurse inainte de aparitia unei cauze interuptive si inceperea unei alte prescriptii extinctive.
 
Intretinere Termen prin care se desemneaza faptul unei persoane de a pune la dispozitia alteia cele necesare traiului, in temeiul legii sau al unui contract. Intretinerea trebuie sa satisfaca nevoile de ordin material (procurarea si prepararea hranei, (...)
 
Intuitu personae Expresie din limba latina Utilizata pentru a caracteriza sau pentru a desemna un contract sau un alt act juridic, la a carui incheiere consideratia persoanei contractantului sau calitatile lui personale au fost determinante.
 
Invalidare Sinonim - infirmare Constatare si declarare ca nevalabile a anumitor acte procedurale (ex. poprirea) sau a unor alegeri de membri in organele reprezentative ale statului sau ale agentilor economico-sociali (societati comerciale, asociatii e (...)
 
Inventar Document care cuprinde enumerarea si descrierea existentei cantitative si valorice a mijloacelor pe care le poseda, le are in gestiune, in folosinta ori in raspundere al un moment dat, o persoana fizica sau juridica. Lista ce cuprinde enume (...)
 
Inventar intermitent In contabilitate, inventarul intermitent consta in stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei. In acest caz, iesirile se determina ca diferenta intre valoarea stocului (...)
 
Inventar intermitent pentru stocurile din cumparari In conditiile inventarului intermitent, intrarile de stocuri din cumparari (materii prime si materiale, obiecte de inventar, animale, marfuri si ambalaje) sunt contabilizate direct in conturile de cheltuieli cu stocurile respective (materii (...)
 
Inventar intermitent pentru stocurile din productie proprie Aplicarea inventarului intermitent pentru stocurile din productia proprie presupune constatarea variatiei stocurilor din productie proprie (produse, baracamente, animale si productia in curs de executie), la inchiderea exercitiului, prin an (...)
 
Inventar permanent In conditiile folosirii in contabilitate a inventarului permanent, se inregistreaza toate operatiile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ cat si valoric. Aplicarea met (...)
 
Inventar permanent pentru stocurile din cumparari Potrivit acestei metode, in cursul exercitiului are loc debitarea conturilor de stocuri din cumparari (respectiv 30 "Stocuri de materii si materiale", 32 "Obiecte de inventar", 36 "Animale", 37 "Marfuri" si 38 "Ambalaje"), cu intrarile de s (...)
 
Inventar permanent pentru stocurile din productie proprie Stocurile rezultate din productia proprie a intreprinderii, sub forma de baracamente, semifabricate, produse finite, produse reziduale si animale, genereaza pentru intreprindere un venit potential. De aceea, in conditiile aplicarii inventar (...)
 
Inventariere Procedeu contabil cu ajutorul caruia se constata faptic existenta elementelor patrimoniale ale unitatii economice sau ale institutiei, din punct de vedere cantitativ si valoric. Procedeu contabil de constatare faptica, la anumite perioade d (...)
 
Inventarierea generala a patrimoniului Este lucrarea prin care se stabileste situatia reala a patrimoniului, aceasta se refera atat la constatarea marimii faptice a elementelor patrimoniale, cat si la evaluarea lor la nivelul valorii actuale.Relatia proprie inventarului, prin ca (...)
 
Inventator Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana care a creat o inventie. Atunci cand inventia este rezultatul unei activitati comune, toate persoanele care au avut o contributie creatoare sunt considerate inventatori. Persoanele ca (...)
 
Inventie Creatie stiintifica sau tehnica sau tehnica, ce prezinta noutate si progres fata de stadiul cunoscut al tehnicii mondiale, nu a mai fost brevetata sau facuta in tara noastra sau pe plan international, reprezinta o solutie tehnica si poate f (...)
 
Inventie brevetabila O inventie este brevetabila daca este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala. Inventia brevetabila poate avea ca obiect un produs, un procedeu sau o metoda. Inventia avand ca obiect un nou so (...)
 
Inventie complementara Inventie care perfectioneaza ori completeaza o inventie pentru care exista un brevet de inventie in vigoare, neputand fi aplicata fara acesta. Pentru acest tip de inventie se acorda brevet de inventie complementar. Acest tip de inventie a f (...)
 
Inventie speciala Denumire data unei inventii care prezinta importanta deosebita pentru economia nationala si pentru societate in general si pentru care legea prevede anumite masuri de protectie, distincte de cele privitoare la alte inventii. Constituie inve (...)
 
Investigare Cercetare referitoare la solutionarea unor aspecte care apar din aplicarea altorproceduri.
 
Investitia Reprezinta schimbarea unei sume de bani prezenta si certa, in speranta obtinerii unor venituri viitoare superioare, dar probabile: achizitionarea unei masini pentru cresterea productivitatii muncii, constructia unei uzine pentru cresterea p (...)
 
Investitii Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital. In raport cu modul de folosire a bunurilor de capital, investitiile se impart in: a) investitii de inlocuire (destinate inlocuirii, reproductiei bunurilor de capi (...)
 
Investitii brute de capital Vezi Investitii.
 
Investitii cu caracter social Marile intreprinderi, in faza de maturitate, pentru motivarea si fidelizarea personalului, efectueaza din fondurile sale proprii investitii cu caracter social : gradinita, cantina, locuinte de serviciu, garaje, cluburi ale salariatilor, etc (...)
 
Investitii de expansiune Cuprind investitiile care contribuie la cresterea, dezvoltarea activitatii intreprinderii. Pot fi considerate ca facand parte din aceasta grupa : cresterea capacitatii de productie, lansarea pe piata a unui nou produs, achizitia unei terte (...)
 
Investitii de inlocuire Vezi Investitii.
 
Investitii de inlocuire si modernizare Se fac, in principal, la utilajele si echipamentele de productie, mai rar la hale, constructii principale, mijloace de transport. Au rolul de a inlocui imobilizarile corporale invechite, uzate din punct de vedere fizic si moral. Presupun an (...)
 
Investitii externe Vezi Investitii.
 
Investitii financiare Categorie a investitiilor. Sunt reprezentate, in principal, de titlurile emise de alte intreprinderi, cumparate si detinute o perioada mai mare de un an. In aceasta categorie de investitii sunt cuprinse si creantele imobilizate, generate, i (...)
 
Investitii financiare pe termen lung Numite si imobilizari financiare, reprezinta valorile financiare investite in intreprindere pe termen lung, sub forma de titluri si creante financiare, in scopul obtinerii de venituri financiare sub forma dividendelor sau dobanzilor, prin c (...)
 
Investitii financiare pe termen scurt Numite si titluri de plasament sau valori de trezorerie, reprezinta valorile financiare investite de intreprindere in vederea realizarii unui castig pe termen scurt. In structura investitiilor financiare pe termen scurt se include 1. actiun (...)
 
Investitii in bunuri de capital durabile Vezi Investitii.
 
Investitii in capital uman Se refera la recrutarea si selectia personalului, a specialistilor, a personalului colectivului de conducere precum si totalitatea cheltuielilor de formare continua a personalului intreprinderii. Pentru aceste investitii este greu de facut (...)
 
Investitii in stocuri Vezi Investitii.
 
Investitii interne Vezi Investitii.
 
Investitii materiale Acelasi lucru cu Imobilizari corporale.
 
Investitii nemateriale Acelasi lucru cu Imobilizari necorporale.
 
Investitii nete de capital Acelasi lucru cu Investitii pentru dezvoltare. Vezi Investitii.
 
Investitii pentru dezvoltare Acelasi lucru cu Investitii nete de capital. Vezi Investitii.
 
Investitii private Vezi Investitii.
 
Investitii publice Vezi Investitii.
 
Investitii strategice Cuprind investitiile ce exprima optiunile strategice ale intreprinderii concretizate in : investitii de cercetare legate de exploatare sau de extinderea intr-un anumit sector; totalul investitiilor facute pentru protejarea partii detinute d (...)
 
Investitor Persoana fizica sau juridica care aloca importante fonduri pentru realizarea unei investitii. De regula, organisme financiare care dispun de resurse importante care procedeaza in mod regulat la alocarea de fonduri pentru investitii si care (...)
 
Investitorii Furnizori de capital si riscuri afiliate capitalului, consuma informatii cu privire la performanta capitalului investit, coroborat cu riscul asteptat si dividendele de repartizat. Ei au nevoie de informatii pentru a decide daca ar trebui sa (...)
 
Invinuit Conform art.229 Cod Procedura Penala, persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.
 
IPE Abreviere engleza - "International Petroleum Exchange" Bursa Internationala a Petrolului.
 
Ipoteca Garantie imobiliara care consta intr-un drept real, accesoriu al creditorului, constituit asupra bunurilor imobile apartinand debitorului sau ale altei persoane, care are obligatia unei plati la scadenta. Ipoteca nu il deposedeaza pe debito (...)
 
Ipoteca conventionala Sintagma ce desemneaza ipoteca creata prin conventia partilor, cu respectarea formelor prevazute de lege. Codul civil roman prevede doua conditii de fond obligatorii, si anume: - cel care constituie ipoteca trebuie sa aiba capacitatea de ex (...)
 
Ipoteca conventionala a carei constituire este prevazuta de lege Varietate de ipoteci legale care se disting prin aceea ca se constituie intotdeauna prin conventia partilor, legea prevazand obligativitatea constituirii lor. Spre exemplu garantia in numerar.
 
Ipoteca legala Sintagma ce desemneaza ipotecile constituite ex lege (ipoteci legale propriu-zise), ca si ipotecile conventionale a caror obligatie de constituire rezulta din lege.
 
Ipoteca legala propriu-zisa Ipoteci constituite ex lege fara a fi necesar in acest scop incheierea unui contract de ipoteca. Codul civil roman (art.1753) reglementeaza trei cazuri de ipoteci legale, si anume: a) ipoteca femeii maritate asupra imobilelor barbatului; b) (...)
 
Ipoteca maritima Constituie o asigurare a datoriei prin afectarea navei care este proprietatea debitorului. Se realizeaza prin inscrierea cotei datoriei in cartea ipotecara a navei. Dreptul care reglementeaza ipoteca maritima, precum si normele privind acti (...)
 
Ipoteza alternativa (H1) O teorie care contrazice ipoteza nula. Ea va fi acceptata doar cand exista suficiente dovezi, evidente, pentru a se stabili ca este adevarata.
 
Ipoteza nula (H0) Consta intotdeauna in admiterea caracterului intamplator al deosebirilor, adica in presupunerea ca nu exista deosebiri esentiale.
 
Ipoteza statistica Ipoteza care se face cu privire la parametrul unei repartitii sau la legea de repartitie pe care o urmeaza anumite variabile aleatoare.
 
Ipoteza Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
 
Ipoteza continuitatii activitatii - in auditul situatiilor financiare: In timpul planificarii si realizarii misiunii de audit, auditorul trebuie sa aprecieze temeinicia utilizarii de catre conducerea intreprinderii a conventiei contabile de baza de continuare a activitatii, (...)
 
IPSAS Standardele Internationale de Contabilitate pentru Sectorul Public.
 
Ipso facto Expresie din limba latina "prin chiar acest fapt".
 
Iregularitatile Sunt acele actiuni sau omisiuni care incalca:1) legea sau alte reglementari privind societatile comerciale;2) principiile si procedurile contabile;3) dispozitiile statutare;4) hotarari ale Adunarii Generale;5) deciziile Consiliului de Admin (...)
 
Iresponsabilitate In materie penala, cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Conform art.48 Cod Penal, iresponsabilitatea consta in incapacitatea unei persoane de a intelege libertatea actiunilor si de a aprecia consecintele faptei sale.
 
IRR Abreviere Cod monetar ISO pentru rialul iranian.
 
Is de cujus agitur Expresie din limba latina "cel despre a carui succesiune este vorba".
 
ISBN Abreviere din limba engleza - International Standard Book Number Numarul international standard pentru identificarea publicatiilor. El este compus dintr-un numar de cifre, grupate in patru segmente. Primul grupaj, format din unu la trei cif (...)
 
ISCO-88(COM) International Standard Classification of Occupations ),1988 version. Clasificare Standardardizata Internationala a Ocupatiilor, versiunea 1988.( pentru uzul Uniunii Europene).
 
ISIC Rev.3 International Standard Classification of All Economic Activities, Revision 3. Calsificarea Internationala Standardizata a tuturor Activitatilor Economice, editia a treia revizuita.
 
ISO Organizatie non-profit cu sediul la Geneva, in Elvetia, care urmareste dezvoltarea tehnologica si stiintifica prin stabilirea de standarde de uz general.
 
ISO 14000 Familie de standarde care include standarde si ghiduri privind managementul mediului inconjurator, adica ceea ce face organizatia pentru a minimaliza efectele daunatoare asupra mediului cauzate de activitatea sa. Prin aplicarea cerintelor I (...)
 
ISO 9000 Familie de standarde care include standarde si ghiduri privind sistemele de management al calitatii, referindu-se la acele caracteristici ale produsului care sunt cerute de client. "Managementul calitatii" se refera la ceea ce face o organi (...)
 
ISO TC 176 Abreviere Comitet tehnic al ISO referitor la managementul si asigurarea calitatii. Primele norme elaborate si publicate de acest comitet in 1987 sunt cunoscute sub denumirea de ISO 9000.
 
ISP Abreviere engleza - "Internet Service Provider" Furnizor de Servicii Internet.
 
IT Abreviere engleza - "Information Technology" Tehnolgia Informatiei.
 
ITL Abreviere Cod monetar ISO pentru lira italiana.
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera I, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.7886
EUR 4.6606
GBP 5.3294
CHF 3.8902
MDL 0.23
XAU 163.24
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil