Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Termeni si expresii, litera G

Termeni si expresii, litera G

 
Gaj Orice bun mobil, depus de catre debitor la dispozitia creditorului, prin care se garanteaza plata la scadenta a imprumutului primit, a unei obligatii asumate. Aceasta este situatia gajului cu deposedare. Poate insa exista si situatia gajulu (...)
 
Gaj consemnat Bunuri mobiliare si titluri financiare consemnate in depozit pentru garantarea rambursarii unui imprumut.
 
Gaj fara deposedare Varietate de gaj care se distinge prin aceea ca remiterea materiala a lucrului de catre debitor creditorului nu este de esenta operatiunii de garantare a executarii obligatiei, debitorului revenindu-i indatorirea de a pastra acel lucru la d (...)
 
Gaj general al creditorilor Dreptul creditorului de a urmari oricare dintre bunurile sau valorile active ce se afla in patrimoniul debitorului, in scopul realizarii creantei sale devenita exigibila, fara a-l putea opri sa le instraineze inaintea inceperii urmaririi. N (...)
 
Gama de operatii Totalitate a operatiilor tehnologice si a punctelor de control stabilite la elaborarea tehnologiei necesare fabricarii unui produs simplu, a unei piese sau la asamblarea subansamblelor, ansamblelor si asamblarea generala la produsele comple (...)
 
Garantare a obligatiilor Totalitatea mijloacelor juridice, adica a drepturilor si actiunilor recunoscute direct de lege sau nascute din acordul de vointa al partilor raportului obligational, prin a caror exercitare se asigura realizarea drepturilor de creanta.
 
Garantie Ansamblu de mijloace juridice de garantare a obligatiilor prin afectarea unui bun al debitorului sau chiar al altei persoane in scopul asigurarii executarii obligatiei asumate. Garantia da dreptul creditorului ca in caz de neexecutare a obl (...)
 
 
Garantie contra evictiunii Obligatie ce revine vanzatorului si care, in linii generale, consta in indatorirea acestuia de a garanta cumparatorului linistita posesiune a lucrului vandut. Art.1377 Cod Civil dispune ca vanzatorul raspunde fata de cumparator de evictiune (...)
 
Garantie de buna functionare si durabilitate Obligatie ce incumba comerciantilor (persoane fizice sau juridice) care comercializeaza bunuri de folosinta indelungata sau presteaza servicii de reparare a unor asemenea bunuri si care consta in indatorirea lor de a asigura mentinerea para (...)
 
Garantie de drept Expresie prin care este desemnata, in doctrina juridica, obligatia de garantie a vanzatorului contra evictiunii, astfel cum este ea reglementata prin normele legale.
 
Garantie de fapt Expresie prin care, in doctrina juridica, se desemneaza obligatia de garantie contra evictiunii, stabilita conventional de catre parti. Partenerii contractuali pot stipula prin contract fie clauze de sporire a raspunderii vanzatorului, fie (...)
 
Garantie de terminare Garantia de buna executie acordata de antreprenor sau de alta persoana implicata in realizarea unei investitii, potrivit careia, antreprenorul se obliga sa termine investitia la termen cu respectarea parametrilor tehnici, de calitate si fun (...)
 
Garantie in numerar Varietate de gaj reglementata prin Legea nr.22/1969 privind angajarea gestionarilor, avand ca obiect o suma de bani care este egala cu minimum un salariu sau, dupa caz, castig lunar, si maximum trei salarii sau castigul mediu pe trei luni. (...)
 
Garantie personala Tip de garantie speciala a executarii obligatiilor. Angajamentul pe care o alta persoana decat debitorul si-l asuma fata de creditor de a executa obligatia in ipoteza in care debitorul principal nu o va executa el insusi. Cea mai importanta (...)
 
Garantie reala Tip de garantie speciala a executarii obligatiilor. Drepturi reale accesorii constituite, de regula, de catre debitor asupra unor bunuri individual determinate, drepturi care confera creditorului atributele de urmarire si preferinta. Spre e (...)
 
 
Garantii generale ale executarii obligatiilor Expresie prin care se desemneaza, in mod generic, mijloacele juridice, recunoscute tuturor creditorilor, in scopul realizarii drepturilor lor de creanta si care se fundeaza pe dreptul de gaj general al creditorilor chirografari. Aceste mijl (...)
 
Garantii speciale ale executarii obligatiilor Expresie ce desemneaza acele mijloace juridice, care confera creditorului garant anumite drepturi si prerogative suplimentare fata de acelea recunoscute oricarui creditor si care constau in posibilitatea conferita creditorului, ca atunci ca (...)
 
Garda Financiara Este institutie publica de control, cu personalitate juridica, care exercita controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal care au ca efect eva (...)
 
GATT Abreviere engleza - "General agreement on Tariff and Trade" Acordul General pentru Tarife si Comert.
 
GBP Abreviere Cod monetar ISO pentru lira sterlina a Marii Britanii.
 
Generarea codurilor IBAN Reprezinta procesul, desfasurat o singura data, de creare a unui unic cod IBAN pentru un cont.
 
Generarea propunerilor pentru investitii - la nivel inferior ( sectie, depozit, filiala ) exista autoritate de a formula propuneri de investitii de modernizare, inlocuire si expansiune a activitatii; - la nivel central ( conducerea generala a intreprinderii ) exista autoritate de (...)
 
Gestionar Persoana care raspunde de o gestiune. Persoana care primeste, receptioneaza, depoziteaza si elibereaza materiale ce se dau in lucru si care raspunde de buna gospodarire si conservare a bunurilor aflate in gestiune.
 
Gestionarea a priori a riscului de credit Divizarea si limitarea riscurilor: Divizarea riscurilor - are ca obiectiv evitarea concentrarii riscurilor prin diversificarea (economica si geografica) plasamentelor. Limitarea riscurilor se realizeaza prin norme stabilite de fiecare banca (...)
 
Gestiune 1. Administrare a patrimoniului unei societati comerciale, regii autonome, institutii etc., de catre o persoana desemnata de catre organul superior de conducere. 2. Ansamblul complex de activitati privind primirea, pastrarea si eliberarea b (...)
 
 
Gestiune de afaceri Fapt juridic licit, prin care o persoana (gerant) savarseste din proprie initiativa (fara imputernicire) fapte materiale sau incheie, tot astfel, acte juridice in folosul sau in interesul altei persoane (gerat).
 
Gestiune frauduloasa Conform art.214 Cod Penal, pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri, se ped (...)
 
Gestiunea de afaceri Reprezinta o operatiune ce consta in interventia unei persoane prin fapta sa voluntara si unilaterala, in interesul unei alte persoane, fara ca intre cei doi sa existe un contract de mandat. Persoana care intervine se numeste gerant, iar pe (...)
 
Gestiunea financiara pe termen lung Sta la baza stabilirii unei strategii financiare de crestere si consolidare a valorii intreprinderii.
 
Gestiunea financiara pe termen scurt Are ca obiectiv asigurarea echilibrului financiar intre nevoile de capitaluri circulante si de trezorerie pe de o parte si sursele de capitaluri circulante (proprii, temporare, credite de trezorerie si de scont) pe de alta parte. Gestiunea (...)
 
Gestiunea trezoreriei Stabileste si urmareste nevoile de mijloace banesti pentru realizarea sarcinilor de exploatare, pe baza unui buget de venituri si cheltuieli, stabileste creditelepe termen scurt ce vor fi utilizate, cuantumul si costurile aferente precum si (...)
 
Gir Act prin care posesorul unui efect de comert - girant - transfera altei persoane - giratar - toate drepturile izvorand din cambie. Operatiune de transmitere a efectelor de comert (bilete la ordin, cec, cambie etc.) care consta in mentionare (...)
 
Gir "fara obligo" Acelasi lucru cu Gir fara garantie.
 
Gir "fara regres" Acelasi lucru cu Gir fara garantie.
 
Gir "nu la ordin" Gir cu efect translativ, in virtutea caruia insa giratarul nu dobandeste dreptul sa gireze cambia, iar girantul este tinut responsabil pentru acceptare si plata numai fata de giratarul sau, nu si fata de persoanele carora cambia le-ar fi fo (...)
 
Gir de intoarcere Gir in virtutea caruia beneficiarul gireaza in favoarea trasului, a tragatorului, sau a altui obligat, care la randul lui, poate gira din nou cambia. Incazul in care girul a fost facut in folosul trasului acceptant al cambiei, si se gaseste (...)
 
Gir dupa protest Gir facut dupa dresarea protestului de neplata sau dupa expirarea termenului pentru dresarea protestului si care produce numai efectele unei cesiuni. Legitimitatea posesiunii titului se face pe baza sirului neintrerupt de giruri anterioare (...)
 
Gir fara garantie Sinonime - gir "fara obligo", gir "fara regres". Gir in virtutea caruia girantul este exonerat de orice garantie de acceptare sau plata, fiind tinut responsabil numai de existenta creantei si care produce ca efect numai legitimarea posesiun (...)
 
Gir fiduciar Gir care, fara sa contina vreo referire la scopul pentru care este facut, are ca efect transferul deplin al drepturilor cambiale de la girant la giratar, cel dintai pastrand doar un drept personal impotriva acestuia din urma. Girul fiduciar (...)
 
Gir in alb Gir care nu cuprinde indicarea numelui giratarului, ci numai semnatura girantului pe spatele cambiei sau pe adaus. Posesorul cambiei cu gir in alb poate adopta una din urmatoarele solutii: - sa-l completeze cu propriul sau nume; - sa-l comp (...)
 
Gir in garantie Gir care cuprinde forma "in garantie" sau "valoare in gaj", ori o alta forma asemanatoare din care sa rezulte ca titlul cambial este dat in garantie pentru asigurarea unei alte creante a giratarului fata de girant. Posesorul cambiei formand (...)
 
Gir la purtator Gir exprimat in formula "platiti purtatorului". Girul la purtator este in realitate un gir in alb.
 
Gir nominal Gir care contine scris numele giratarului.
 
Gir pentru incasare Sinonim - gir pentru procura Gir facut in scopul de a conferi giratarului dreptul de a incasa, in calitate de reprezentant sau mandatar al girantului, la scadenta sau mai inainte de scadenta, suma prevazuta in cambie, iar in caz de refuz al (...)
 
Gir pentru procura Acelasi lucru cu Gir pentru incasare.
 
Gir simulat Gir in privinta caruia partile convin sa nu aiba ca efect transmiterea cambiei, girantul continuand sa ramana adevaratul posesor al acesteia, iar giratarul fiind numai un posesor aparent al ei. In cazurile girului simulat, raporturile dintr (...)
 
Girant Posesor legitim al unui titlu la ordin care transmite acel titlu altei persoane prin gir. In cazul mai multor giruri succesive, girantul, in fiecare dintre acestea, este giratarul girului precedent.
 
Girare Operatiunea prin care se transmit, o data cu remiterea, si toate drepturile rezultate din cec. Este o mentiune speciala facuta pe verso-ul cecului in favoarea oricui, inclusiv in favoarea tragatorului. Noul beneficiar poate, la randul sau, (...)
 
Giratar Persoana care dobandeste un titlu la ordin prin gir.
 
GmbH Abreviere germana - "Gesellschaft mit beschrankter Haftung" Societate cu raspundere limitata.
 
Gol de productie Perioada de nefolosire a masinilor, utilajelor, instalatiilor si fortei de munca in procesul de productie determinata, in general, de cauze neprevazute cum ar fi: - caderi sau avarii ale utilajelor; - deficiente in alimentarea locurilor de (...)
 
Goodwill Sau marca comerciala, reprezinta valoarea pe care o are numele (marca) unei companii, reputatia buna a acesteia privind relatiile cu clientii, profesionalismul angajatilor si alti factori asemanatori care se considera ca se traduc printr-o (...)
 
Grad de adecvare Masura calitatii dovezilor, care reprezinta relevanta si credibilitatea lor pentru a le sustine sau pentru a detecta greseli in clase de tranzactii, solduri ale conturilor, precum si in prezentari si afirmatiile asociate.
 
Grad de rudenie Distanta dintre rude, masurata prin numarul nasterilor intervenite intre rudele in linie dreapta (tatal si fiul sunt rude de gradul I, bunicul si nepotul - de gradul II etc.) sau prin insumarea numarului de nasteri intervenite de la ascende (...)
 
Gradatie 1. Diferentiere a salariului tarifar lunar in functie de vechime si calitatea muncii intr-o anumita ramura de activitate. Pentru fiecare functie, retributia tarifara se stabileste pe un nivel de baza si 5-7 gradatii, prevazute in reglementa (...)
 
Gradul de extindere a documentelor de lucru Este o problema de rationament profesional, iar auditorul trebuie sa-si bazeze decizia privind extinderea documentelor pe ceea ce ar fi necesar pentru a inlesni unui auditor experimentat, fara legaturi anterioare cu auditul respectiv, sa in (...)
 
Gradul de indatorare al capitalului Se determina ca raport intre capitalul imprumutat si capitalul propriu.
 
Graficul statistic Reprezinta o alta forma de prezentare a datelor sub forma de imagini spatiale cu caracter conventional care prin mijloace plastice reliefeaza unele caracteristici esentiale ale colectivitatii cercetate. elementele constitutive ale unui graf (...)
 
Grant Alocatie nerambursabila acordata persoanelor fizice, organizatiilor neguvernamentale, agentilor economici si institutiilor publice.
 
Gratificatie 1. Retributie suplimentara sau recompensa banesca ce se acorda unui salariat peste leafa obisnuita (la sfarsitul anului), pentru indeplinirea in bune conditii a sarcinilor de munca. 2. Prima acordata inmod principial agentului comercial sau (...)
 
GRD Abreviere Cod monetar ISO pentru drahma greceasca.
 
Grefa Serviciu auxiliar alaturi de registratura, arhiva si biblioteca, ce functioneaza pe langa toate instantele judecatoresti si parchete. Curtile de Apel si Parchetul general mai au in structura lor si un serviciu de documentare. In cadrul gref (...)
 
Greutate bruta Greutatea unei livrari care include greutatea marfii si greutatea ambalajului.
 
Greutate la descarcare Greutatea marfii stabilita in momentul descarcarii de pe mijlocul de transport la locul de destinatie. Daca in contractul de vanzare/cumparare s-a prevazut ca baza de decontare o constituie greutatea la descarcare, atunci cumparatorul plate (...)
 
Greutate la incarcare Greutatea marfii stabilita in momentul incarcarii pe mijlocul de transport. daca contractul s-a incheiat fara clauza "greutate la descarcare", atunci se intelege ca baza de decontare intre vanzator si cumparator o constituie greutatea la in (...)
 
Greutate neta Greutatea unei livrari care nu include decat valoarea marfii fara valoarea ambalajului.
 
Greutatea tarei Greutatea ambalajului sau, in cazul lichidelor, greutatea vasului in care sunt transportate.
 
Greva Actiune de incetare colectiva si voluntara a lucrului, forma de lupta revendicativa a salariatilor. Greva poate fi: - de avertisment (nu poate dura mai mult de doua ore, daca se face cu incetarea lucrului, si trebuie sa preceada cu cel puti (...)
 
Grevat Vezi Substitutie fideicomisara.
 
Grosist Comerciant care cumpara in cantitati mari produse sau marfuri direct de la producator, pe care le stocheaza si apoi le vinde detailistilor, mestesugarilor etc. in scopul obtinerii unui profit rezultat din diferenta dintre pretul lor de achi (...)
 
Grup de lucru Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
 
Grup de societati Constituite in jurul unei societati care le asigura conducerea, grupurile reunesc intreprinderi independente din punct de vedere juridic, dar legate strans intre ele prin participatii si relatii contractuale. Desi grupurile cuprind adesea i (...)
 
Grupa contabila Grupa a conturilor care clasifica conturile dupa continutul lor economic. Spre exemplu, conturile activelor circulante.
 
Grupare de interes economic Entitate juridico-economica situata la limita de contact intre societatea comerciala si asociatie. Societatile comerciale implicate intr-o asemenea grupare isi pastreaza autonomia gestionara si functionala, cat si identitatea de sine ca per (...)
 
Guvern Sinonime - cabinet, consiliu de ministri Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
 
Guvernanta Este termenul ce va fi utilizat pentru a descrie rolul persoanelor insarcinate cu supravegherea, controlul si conducerea unei entitati. Cei insarcinati cu guvernanta sunt in general raspunzatori de atingerea obiectivelor in ceea ce priveste (...)
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera G, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.8120
EUR 4.6516
GBP 5.3161
CHF 3.8973
MDL 0.23
XAU 162.61
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil