Contabilizat .ro (β)

Contabilizat .ro (β)

 

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

catalog dedicat specialistilor din domeniul financiar-contabil
ofera specialistilor posibilitatea de a crea profile de prezentare online
ofera vizitatorilor acces la catalogul de specialisti si la resurse conexe

 
   

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

Expertiza contabila si servicii de consultanta
in domeniul financiar contabil, la cele mai mici preturi!

 

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

Servicii prestate in: JUDET1, JUDET2, JUDET3

 
             

Contactati-ne cu incredere!

Contactati-ne cu incredere!

 

 
 

resurse

resurse

 

Specialisti

Specialisti

 

Legislatie

Legislatie

 

Cursuri

Cursuri

 

Presa

Presa

 

Recrutare

Recrutare

 

Software

Software

 

Ceccar

Ceccar

 

Caen

Caen

 

Calculator

Calculator

 

Dictionar

Dictionar

 

Conturi

Conturi

 

BNR

BNR

 

Formulare

Formulare

 

Francize

Francize

 

Linkuri

Linkuri

 

Carti

Carti

 

Trezorerii

Trezorerii

 

Programe

Programe

 

Tipizate

Tipizate

 

TVA

TVA

 

Financiare

Financiare

 

Calendar

Calendar

 

Ocupatii

Ocupatii

 

Venit

Venit

 

Cautare

Cautare

 
Afiseaza rezultatele!

cautare

cautare

 

Anunturi

Anunturi

 
 

Dictionar economic si financiar

Dictionar economic si financiar

 
Ne-am straduit sa va punem la dispozitie definitiile celor mai uzuali termeni cu specific financiar-contabil. Dictionarul contine peste 7.000 (!) de termeni si expresii definite, avand la baza lucrari si reviste de specialitate. O mare parte dintre termenii din lista de mai jos sunt definiti doar partial. Pentru a vizualiza explicatia integrala a termenului sau a expresiei respective, va trebui sa dati click pe ele. De asemenea, aveti posibilitatea de a accesa indexul alfabetic de la inceputul listei, pentru a filtra termenii si expresiile care incep cu o anumita litera.

Alegeti litera

Alegeti litera

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Termeni si expresii, litera E

Termeni si expresii, litera E

 
Ecart Diferenta rezultata din analiza datelor prognozate si cele efective. Analiza ecartului permite formularea unor concluzii asupra realitatii previziunilor si realizarilor, asa cum sunt cele privind controlul costurior, al preturilor, al nerea (...)
 
Ecart al randamentului Diferenta dintre randamentul unui reputat indice al actiunii si randamentul obligatiunilor, apreciat in functie de o obligatiune guvernamentala standard de tip gilts. De obicei ecartul este pozitiv, deoarece actiunile comporta totdeauna un (...)
 
Ecart de curs Acelasi lucru cu Spread.
 
Echilibru intre beneficiu-cost Beneficiile de pe urma informatiei trebuie sa depaseasca costul furnizarii acesteia. Este o formulare generala avand in vedere ca evaluarea beneficiilor si costurilor reprezinta un proces de rationament profesional, deoarece costurile pot s (...)
 
Echilibru intre caracteristicile calitative Este o problema de rationament profesional care apartine celor care produc sau utilizeaza informatiile din situatiile financiare.
 
Echilibrul economic Este starea spre care tinde piata bunurilor si serviciilor, monetara, a capitalului si a muncii, precum si piata nationala in ansamblul sau, atunci cand cererea este egala cu oferta sau diferenta dintre ele nu depaseste limitele considerate (...)
 
Echipa de munca Forma de organizare a unui grup de executanti individuali, ale caror actiuni sunt interdependente si determinate de indivizibilitatea procesului de productie.
 
 
Echipa misiunii Tot personalul care este implicat in efectuarea unui angajament, inclusiv oriceexperti contractati de catre firma in legatura cu acel angajament.
 
Echipamente industriale Masini si echipamente cunoscute in principal pentru alta utilizare decat in gospodarii (de exemplu masini unelte si masini de spalat pentru spalatorii).
 
Echitatea Si dreptatea cuprind aspecte precum egalitatea, impartialitatea, proportionalitatea, activitatea si riguroarea cuvenita.
 
Echivalare a prestatiilor Principiu ce exprima cerinta ca prestatiile la care se obliga partile dintr-un contract oneros comutativ sa fie egale sau macar apropiate ca valoare, astfel incat nici una dintre parti sa nu obtina avantaje materiale din pagubirea celuilalt (...)
 
Echivalent Vezi Executare prin echivalent.
 
Echivalent de numerar Pe termen scurt, investitii financiare de mare valoare convertibile in numerar si care prezinta un risc minim la schimb(actiuni, bonuri de tezaur) (IPSAS).
 
Echivalente de numerar Vezi Active circulante.
 
Echivalente de numerar Sunt investitiile financiare pe termen scurt, extrem de lichide, care sunt usor convertibile in sume cunoscute de numerar si al caror risc de schimbare a valorii este insignifiant (conform Standardului International de Contabilitate IAS 7 - (...)
 
 
Economia mondiala Reprezinta ansamblul economiilor nationale ale statelor lumii privite in interdependenta legaturilor economice dintre ele; reprezinta acel stadiu al schimbului reciproc de activitati, cand este implicata majoritatea agentilor economici de p (...)
 
Economicitate Minimizarea costului resurselor alocate pentru atingerea rezultatelor estimate ale unei activitati, cu mentinerea calitatii corespunzatoare a acestor rezultate;.
 
Economie financiara Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii, in vederea maximizarii sumelor banesti care vor rezulta din vanzarea acestora.
 
Economistul angajat Economistul salariat este subordonat unui sef ierarhic, executand atributile specifice fisei postului sau. este specializat in multe domenii: turism, servicii, planificare, salarizare, management, marketing, financiar-contabil. acesta are o (...)
 
Editare Vezi Contract de editare.
 
Editura Structura organizatorica de tipul intreprinderii, specializata in valorificarea dreptului de autor prin reproducerea si difuzarea operelor de creatie intelectuala de orice fel (literare, stiintifice, artistice), prin editarea de carti si de (...)
 
Efect Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
 
Efect al actului juridic civil Nasterea, modificarea sau stingerea de raporturi juridice civile concrete, sau, si mai concret, insesi drepturile subiective civile si obligatiile corelative la care actul da nastere, pe care le modifica sau pe care le stinge.
 
Efect comercial Sinonim - efect de comert Denumire generala atribuita cambiilor, biletelor la ordin, cecurilor, warranturilor etc., ce sunt folosite in operatiile comerciale de vanzare - cumparare, in relatiile de credit etc.; creanta al carei debitor este (...)
 
Efect comercial de levier Acelasi lucru cu Efect de levier.
 
 
Efect comercial pur Vezi Efect comercial.
 
Efect cvasicomercial Vezi Efect comercial.
 
Efect de cavalerie Vezi Efect indoielnic.
 
Efect de comert Acelasi lucru cu Efect comercial.
 
Efect de complezenta Vezi Efect indoielnic.
 
Efect de consum Vezi Efect comercial.
 
Efect de credit Vezi Efect comercial.
 
Efect de filiala Vezi Efect comercial.
 
Efect de levier Termen cu mai multe semnificatii: a) raport intre valoarea actiunilor comune (ordinare) si valoarea actiunilor preferentiale (privilegiate); b) raport intre datoria societatii si fondurile proprii puse la dispozitie de actionari; c) proport (...)
 
Efect de releu de scont Vezi Efect indoielnic.
 
Efect financiar Vezi Efect comercial.
 
Efect indoielnic Efect comercial care este de mai multe tipuri: a) efecte de complezenta, care nu se bazeaza pe o operatiune efectiva si nu are ca scop decat procurarea de credite; valori trase fictiv pentru procurarea reciproca de lichiditati; b) efecte de (...)
 
Efect juridic Denumire generica data consecintelor produse in viata de relatie de faptele juridice (in sens restrans) si de actele juridice care, in limitele si in conditiile prevazute de lege, se bucura de eficacitate. Fiecare categorie de acte juridice (...)
 
Efect paracomercial Vezi Efect comercial.
 
Efect public In tranzactiile bancare si de bursa sunt denumite valori mobiliare sau bunuri mobiliare. Denumire generica data unor titluri care atesta fie o participare la capitalul social al unei societati comerciale, fie o datorie a statului, societati (...)
 
Efecte de platit Reprezinta titlurile de valoare care atesta obligatia de plata a intreprinderii in cadrul relatiilor de decontare cu furnizorii.
 
Efecte de primit Creante generate in momentul in care clientii au acceptat o cambie sau au primit un bilet la ordin. Atat cambia cat si biletul la ordin sunt efecte comerciale, adica titluri negociabile care reprezinta creante decontabile, le vedere sau pe (...)
 
Efecte de primit Sunt titluri negociabile sub forma de cambie, bilet la ordin etc., care atesta existenta unei creante in cadrul relatiilor comerciale ce va fi incasata pe termen scurt, de obicei pana la 90 de zile.
 
Efectele fuziunii sau divizarii In cazul fuziunii prin absorbtie, societatea absorbanta dobandeste drepturile si isi asuma obligatiile societatii absorbite; societatea absorbita se dizolva, fara lichidare; in cazul fuziunii prin contopire, drepturile si obligatiile societ (...)
 
Efectul de dilatare a capitalului Se produce in masura in care pretul de emisiune al actiunilor noi este mai mic decat valoarea matematica contabia a actiunilor vechi. antreneaza o pierdere pentru actionarii "vechi" care nu participa la subscrierea de noi actiuni. Pentru a (...)
 
Efectul de indatorare Se obtine comparand rentabilitatea economica a intreprinderii cu costul capitalului imprumutat: daca rentabilitatea economica este mai mare decat rata dobanzii rezulta un efect de indatorare pozitiv sau favorabil, iar daca rentabilitatea ec (...)
 
Efectul esential al dizolvarii Consta in intrarea persoanei fizice in lichidare in vederea realizarii activului si platii pasivului. Prin lichidarea persoanei juridice se intelege efectuarea tuturor operatiunilor juridice de realizare a activului si de plata a pasivului (...)
 
Eficacitate Gradul de indeplinire a obiectivelor programate pentru fiecare dintre activitati si raportul dintre efectul proiectat si rezultatul efectiv al activitatii respective;.
 
Eficacitatea agregatelor monetare Se interpreteaza in functie de capacitatea acestora de a se constitui in obiective intermediare ale politicii monetare. acestea trebuie sa ofere informatii complexe si sa atraga atentia asupra evolutiei comportamentului agentilor economici. (...)
 
Eficienta Maximizarea rezultatelor unei activitati in relatie cu resursele utilizate;.
 
Efortul de normalizare Dar si produsul acesteia se concretizeaza in:a) definirea de concepte, principii si norme contabile bazate pe o terminologie precisa si identica pentru toti producatorii si utilizatorii de informatii contabile;b) aplicarea lor practica in v (...)
 
Efractie Modalitate de savarsire a unor infractiuni constand in fortarea incuietorilor sau violarea oricarui dispozitiv de inchidere etc. Efractia constituie o circumstanta agravanta in cazurile prevazute de lege (spre exemplu, furt calificat cand e (...)
 
EGP Abreviere Cod monetar ISO pentru lira egipteana.
 
Ejusdem generis Expresie din limba latina "de acelasi fel".
 
Elaborarea bugetului de trezorerie Cuprinde 2 faze mai importante:1. previzionarea incasarilor si platilor;2. determinarea si acoperirea soldurilor de trezorerie care rezulta din compararea incasarilor cu platile.
 
Electio juris Vezi Clauza de electio juris.
 
Element al activului patrimonial Orice drept sau bun care face parte din patrimoniul unei persoane fizice sau juridice.
 
Element al pasivului patrimonial Orice obligatie care face parte din patrimoniul unei persoane fizice sau juridice si orice sarcina care greveaza vreun element al activului acelui patrimoniu.
 
Elemente comune specifice veniturilor bugetare A)denumirea veniturilor bugetare b)subiectul sau platitorul este reprezentat de persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata unei taxe sau unui impozit c)destinatarul impozitului este persoana fizica sau juridica ce suporta efe (...)
 
Elemente extraordinare Sunt veniturile sau cheltuielile rezultate din evenimente sau tranzactii ce sunt clar diferite de activitatile curente ale intreprinderii si care, prin urmare, nu se asteapta sa se repete intr-un mod frecvent sau regulat.
 
Elemente probante Potrivit Standardelor Internationale de Audit, elementele probante intr-o misiune de audit ("audit evidence" sau "elements probants") reprezinta informatii obtinute de auditor pentru a ajunge la concluzii pe care acesta isi fondeaza opinia; (...)
 
Elemente specifice pragului de semnificatii 1) Necesitatile utilizatorilor conturilor anuale;2) Caracteristicile intreprinderii;3) Caracteristicile elementelor considerate semnificative.
 
Elementele auditului intern A) consiliere acordata managerului; auditul intern reprezinta o functie de asistenta a managerului, pentru a-i permite sa-si administreze mai bine activitatile; auditorul intern consiliaza, asista, recomanda, dar nu decide, obligatia lui fi (...)
 
Elementele de baza ale unui raport asupra situatiilor financiare condensate 1. - titlul; 2. - destinatarul; 3. - identificarea situatiilor financiare auditate din care s-au nascut situatiile financiare condensate;4. - o opinie care sa indice daca informatiile cuprinse in situatiile financiare condensate sunt in con (...)
 
Elementele fundamentale ale definitiei auditului Nr crt Explicatia Audit in general Audit financiar Audit statutar 1.
 
Elementele posterioare inchiderii exercitiului Standardul International de Contabilitate (IAS) nr. 10 stabileste tratamentul in situatiile financiare a evenimentelor favorabile si nefavorabile care survin dupa data inchiderii exercitiului, care pot fi de doua tipuri: evenimente care fur (...)
 
Elementele structurale ale fondului de comert Elemente corporale - Sunt bunurile care servesc comerciantului in exploatarea fondului (materiale, utilaje, echipamente, birotica, marfuri etc.); ele trebuie sa fie specializate, sa prezinte noutate, sa functioneze bine pentru atragerea cli (...)
 
Elementele unui manager Elementele de care poate dispune un manager cu un bun simt al afacerilor si pe care le poate utiliza in cresterea valorii intreprinderii sunt: capitalul, talentul, serviciile suport si informatiile. Capitalul este intr-o mai mare masura fol (...)
 
Elementul de extraneitate Poate consta in cetatenia unuia sau ambelor parti ale raportului juridic, situarea bunului in strainatate, incheierea sau executarea in strainatate a unui contract etc. Principalul sediu al normelor juridice de drept international privat, d (...)
 
Elev Tanarul care invata intr-o unitate scolara de stat sau privata.
 
Embatic Sinonim - emfiteoza Drept real de folosinta asupra imobilului altuia care izvoraste dintr-o locatiune perpetua sau de lunga durata. Isi are originea in dreptul roman. I s-a recunoscut importanta si actualitatea prin Codul Civil de la 1864 s (...)
 
Emblema Bun necorporal, semnul sau denumirea care deosebeste intreprinderile de acelasi gen (potrivit Legii 26/1990 privind organizarea si functionarea Registrului Comertului). Emblema este un mijloc de identificare pentru comerciant, este necesara (...)
 
Emblema Este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de altul de acelasi gen sau o intreprindere de alta de acelasi gen. Caracterele emblemei - emblema, spre deosebire de firma, nu este obligatorie; emblema deosebeste un comert de alt co (...)
 
Emfiteot Sinonim - embaticar Titularul unui drept embatic (sau de emfiteoza).
 
Emfiteoza Vezi Embatic.
 
Emisiune Din punct de vedere financiar, un plasament de titluri de valoare. Punerea in circulatie de catre banci a unor semne banesti.
 
Emisiunea bancnotelor Este reglementata la nivelul fiecarei tari si vizeaza aspecte referitoare la emisiune si la relatiile dintre banca centrala si bancile comerciale, cu scopul dimensionarii corecte a masei monetare. preocuparile pe aceasta linie, in cadrul un (...)
 
Emisiunea si circulatia banilor de hartie Prezinta importanta in cadrul unui sistem monetar prin faptul ca de-a lungul timpului, statele au recurs la inlocuirea monedelor cu valoare integrala si a bancnotelor convertibile cu bani de hartie, neconvertibili, reprezentativi. La baza a (...)
 
Emolument Profit, avantaj.
 
Empatia Inseamna a fi sincer, preocupat de bunastarea celorlalti constand in a actiona de maniera altruista si de a da dovada de bunavointa;.
 
En detail Din punct de vedere comercial, acelasi lucru cu Amanuntul.
 
En gros Acelasi lucru cu Angro.
 
Entitate cotata la bursa (listata) - O entitate ale carei actiuni, stocuri sau datorii sunt cotate la o bursa de valori recunoscuta sau sunt tranzactionate potrivit reglementarilor de o bursa de valori recunoscuta sau de un alt organism echivalent.
 
Entitate de audit dintr-o terta tara O entitate, indiferent de forma sa juridica, ce efectueaza audituri ale situatiilor financiare anuale si ale situatiilor financiare anuale consolidate ale unei companii infiintate intr-o terta tara.
 
Entitate mica O entitate in care: (a) proprietatea si conducerea sunt concentrate la un numar mic de persoane fizice (adesea o singura persoana); si (b) sunt intalnite una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: (i) putine surse de venit; (ii) inregis (...)
 
Entitate publica Autoritatea publica, institutia publica, regia autonoma, compania/societatea nationala, societatea comerciala la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar majoritar si care are personalitate juridica;.
 
Entitati de interes public Entitatile ale caror valori mobiliare transferabile sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata Statele Membre pot desemna si alte entitati ca fiind entitati de interes public, spre exemplu entitatile care au o relevanta semnifica (...)
 
EOE Abreviere engleza - "European Options Exchange" Bursa europeana de optiuni din Amsterdam.
 
Erede Mostenitor.
 
Ereditate Acelasi lucru cu Succesiune.
 
Ergonomie Stiinta interdisciplinara, care are ca obiect studiul factorilor de solicitare a omului in procesul muncii, in scopul mentinerii capacitatii de munca la un nivel cat mai ridicat pe toata durata schimbului de lucru, asigurarii reproductiei l (...)
 
Eroare Falsa reprezentare a realitatii la incheierea unui act juridic civil. In functie de gravitatea si efectele pe care le produce, eroarea poate fi: - eroare-obstacol (care impiedica formarea actului juridic civil; se mai numeste si eroare dist (...)
 
Eroare Intelegem acea informatie falsa, prezentata in mod neintentionat in situatiile financiare (prezentare eronata (inexactitate) neintentionata in situatiile financiare).
 
Eroare anormala O eroare care apare in urma unui eveniment izolat care nu s-a repetat, in ocazii care pot fi identificate in mod specific, si prin urmare nu este reprezentativa pentru greselile din cadrul populatiei.
 
Eroare asteptata Eroarea pe care auditorul se asteapta sa fie prezenta in cadrul populatiei.
 
Eroare de drept Vezi Eroare.
 
Eroare de esantionare Eroarea rezultata pentru ca auditorul a extras si analizat doar o parte a populatiei sondate. esantionarea in audit reprezinta aplicarea procedurilor de audit la mai putin de 100% din elementele din cadrul soldului unui cont sau unei clase (...)
 
Eroare de fapt Vezi Eroare.
 
Eroare de genul al doilea Eroarea pe care o facem acceptand o ipoteza nula, desi este falsa. Probabilitatea (riscul) comiterii unei erori de genul al doilea este beta.
 
Eroare de genul intai Eroarea pe care o facem eliminand o ipoteza nula, desi este adevarata.
 
Eroare estimata prin extrapolare directa Cand in cursul testarilor auditorul gaseste intr-un esantion de articole un numar de erori , acestea sunt utilizate pentru a se estima valoarea totala a erorilor pe segmentul respectiv, prin extrapolare la intraga populatie, deoarece audito (...)
 
Eroare indiferenta Vezi Eroare.
 
Eroare judiciara Eroare ce are loc cu prilejul judecarii unei cauze penale, constand in gresita stabilire a faptelor, ceea ce a avut ca urmare pronuntarea unei hotarari nedrepte. In astfel de situatii exista, potrivit legii procesuale penale, posibilitatea (...)
 
Eroare materiala Greseli existente in acte procedurale intocmite de organul de urmarire penala sau instanta de judecata. Erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se indreapta de insusi organul de urmarire penala sau de instanta de judeca (...)
 
Eroare obstacol (denumita si distructiva de vointa) este cea mai grava forma de eroare, falsa reprezentare privind fie natura actului care se incheie, fie identitatea obiectului. Sanctiunea ce intervine in cazul unei astfel de erori este nulitatea absoluta (...)
 
Eroare tolerabila Este o eroare maximala intr-o populatie selectionata pe care auditorul poate sa o accepte tragand concluzii ca rezultatele sondajului au atins obiectivul auditului. Auditorul trebuie sa utilizeze rationamentul profesional la stabilirea eror (...)
 
Eroare totala Fie rata de deviatie, fie totalul greselilor.
 
Eroare viciu de consimtamant Consta in falsa reprezentare ce priveste fie calitatile substantiale ale obiectului actului, fie persoana cu care se contracteaza.
 
Eroare-obstacol Vezi Eroare.
 
Eroare-viciu de consimtamant Vezi Eroare.
 
Erori de inregistrare Cu ajutorul balantei de verificare se pot identifica erori de inregistrare in conturi, determinate de: nerespectarea principiului dublei inregistrari, nerespectarea egalitatii sumelor debitoare si creditoare in cadrul formulelor contabile c (...)
 
Erori de intocmire Cu ajutorul balantei de verificare se pot identifica erori de intocmire a balantelor de verificare, determinate de: preluarea gresita a informatiilor de conturi - Cartea Mare si calcule eronate ale coloanelor din balanta, etc.
 
Erori fundamentale Erorile descoperite in timpul exercitiului curent, care sunt de o asa importanta, incat situatiile financiare aferente uneia sau mai multor perioade precedente nu mai pot fi considerate a fi fost credibile la data emiterii lor.
 
Errom in substantiam Expresie din limba latina Locutiune prin care se desemneaza eroarea, viciu de consimtamant, care se refera la calitatile substantiale, determinante ale lucrului, obiect al actului juridic.
 
Error communis facit jus Expresie din limba latina "Eroarea generalizata intr-o comunitate statorniceste dreptul" Locutiune utilizata in limbajul juridic pentru a exprima principiul conform caruia acela care a actionat cu buna credinta, pe o eroare general admisa c (...)
 
Error in negotium Expresie din limba latina Locutiune care se utilizeaza pentru a desemna o eroare obstacol atunci cand aceasta vizeaza natura juridica a actului incheiat.
 
Error in personam Expresie din limba latina Locutiune prin care se desemneaza eroarea, viciu de consimtamant, in cazul in care aceasta vizeaza persoana partenerului contractual. O atare eroare viciaza vointa juridica in contractele intuituu personae si prezi (...)
 
Error in rem Expresie din limba latina Locutiune ce in limbajul juridic desemneaza o eroare obstacol care vizeaza identitatea obiectului la care se refera actul juridic perfectat.
 
Esalonarea cheltuielilor Repartizarea cheltuielilor pe durata de executie a proiectului. lunar; trimestrial; anual. se poate realiza cu ajutorul programelor informatice: MICROSOFT PROJECT, PRIMAVERA, EXCEL.
 
Esantion Mostra, model de referinta prezentat eventualilor cumparatori de catre o societate, in completarea ofertei, pentru a face dovada calitatii produsului oferit. Dupa acceptarea ofertei, esantionul se sigileaza si se pastreaza pentru a fi folos (...)
 
Esantionare nestatistica Orice abordare de esantionare care nu are caracteristicile unei esantionari statistice.
 
Esantionare statistica Orice abordare de esantionare care are urmatoarele caracteristici: a) selectarea aleatorie a unui esantion; si b) folosirea teoriei probabilitatilor pentru a evalua rezultatele esantionului, inclusiv al cuantificarii riscului de esantionare (...)
 
Escontare Operatie financiara prin care se diminueaza primele incasate anterior la asigurarile de viata cu dobanda compusa pe care asiguratorul o obtine de la institutiile de credit de la datele incasarii primelor de asigurare pana in momentul indepa (...)
 
Esenta bancnotelor Inscrisuri ale bancilor de emisiune ce intrunesc anumite caracteristici: convertibilitatea in metalul monetar; valabilitate pe intreg teritoriul unei tari; moneda reprezentativa (fiduciara).
 
ESP Abreviere Cod monetar ISO pentru peseta spaniola.
 
Estimare contabila V.1 evaluarea aproximativa a sumei unui post in absenta unei metode de masurare precisa. v.2 o aproximare a valorii unui element in absenta unei metode precise decomensurare;
 
Et al. Expresie din limba latina "si altii", "si alte lucruri".
 
Et alia Expresie din limba latina "si altii", "si alte lucruri".
 
Et seq. Expresie din limba latina "si urmatorii".
 
Et sequenter Expresie din limba latina "si urmatorii".
 
Etaloane valorice Etalonul banesc este un etalon informational universal . Cu ajutorul acestuia se stabilesc preturile bunurilor , tarifelor, lucrarilor si serviciilor , costurilor , salariilor obligatiilor unitatilor.Sistemul de prelucrare a datelor este un (...)
 
Etaloanele cantitative Servesc pentru manevrarea si exprimarea cantitativa a obiectelor in unitati de masura specifice proprietatilor fizico - chimice a acestora. Etaloanele cantitative pot fi : etalon natural, natural-conventional, etalonul timp, etalonul cantit (...)
 
Etalon cantitativ Vezi Etalon informational.
 
Etalon informational Unitate de masura tip, stabilita conventional si utilizata la masurarea, evaluarea si exprimarea cantitativa si valorica a patrimoniului. Dupa natura unitatii de masura, se deosebesc doua categorii: - etaloane cantitative - etalonul natural (...)
 
Etalon informational Este o unitate de masura tip stabilita conventional si folosita la masurarea , evaluarea si exprimarea cantitativa si valorica a patrimoniului economic.
 
Etalon monetar In functie de materialul care a stat la baza definirii monedei se disting etaloane monetare metaliste si nemetaliste. in cadrul etaloanelor metaliste se disting etalonul aur, etalonul argint si bimetalismul. in prezent, etalonul monetar il (...)
 
Etalon valoric Vezi Etalon informational.
 
Etape pentru obtinerea finantarii Rambursabile Nerambursabile ideea;cautarea sursei;alegere sursa potrivita;solicitare informatii despre conditiile de creditare;analiza situatiei financiare pt. a verif. incadrarea in conditiile de creditare;metodologie (!?) si documente obl (...)
 
Etica Stiinta care se ocupa cu studiul teoretic al valorilor si conditiei umane din perspectiva principiilor morale si rolul lor in viata sociala. Totalitatea normelor de conduita morala, corespunzatoare unui domeniu, unei activitati sau unei col (...)
 
Eticheta Din punctul de vedere al marketingului eticheta este o bucata de hartie, de carton simplu sau plastifiata ce se fixeaza pe un produs cu scopul de atentionare si care contine un text scurt reprezentand pretul, continutul, producatorul, etc.
 
EUR Abreviere Cod monetar ISO pentru Euro, moneda Uniunii Europene.
 
Eurotop 100 Abreviere Indice bursier la bursa EOE.
 
Evaluare Exprimarea in unitati monetare a fiecarei structuri bilantiere (pentru recunoasterea in contabilitate). identificarea si analizarea aspectelor relevante, inclusiv efectuarea unor proceduri ulterioare, daca este necesar, pentru a ajunge la o (...)
 
Evaluare economica Poate fi utilizata atat in cadrul surselor proprii, cat si surselor atrase vizeaza beneficiile sociale si economice la nivelul intregii societati sau economii se utilizeaza pentru evaluarea unor proiecte cu destinatie economico-sociala, niv (...)
 
Evaluare financiara Poate fi utilizata atat in cadrul surselor proprii, cat si surselor atrase vizeaza eficienta unui agent economic public sau privat care urmareste sa-si maximizeze rezultatele economice ale unei organizatii. se utilizeaza pentru evaluarea ef (...)
 
Evaluarea controlului intern Cand estimeaza ca poate sa se sprijine pe fiabilitatea controlului intern pentru a limita intinderea sondajelor sale si a controalelor proprii asupra conturilor, auditorul va verifica functionarea acestui control intern. Auditorul efectueaz (...)
 
Evaluarea ex-ante Realizata in faza de fundamentare a proiectului si are ca rezultat direct fie inaintarea proiectului spre finantare, fie semnarea contractului de finantare. Se realizeaza in baza unor estimari, ipoteze, previziuni.
 
Evaluarea ex-post Realizata la finalul proiectului. Poate fi realizata in cazul fondurilor nerambursabile de catre Comisia Europeana si are importanta mai mare pentru urmatoarele proiecte.
 
Evaluarea imobilizarilor Are loc cu ocazia primei recunoasteri in contabilitate; la data inventarierii; in momentul intocmirii bilantului si la incetarea recunoasterii in contabilitate. Evaluarea imobilizarilor corporale si necorporale se face respectand aceleasi r (...)
 
Evaluarea intermediara Se realizeaza pe durata de implementare a proiectului. Poate fi responsabilitatea Autoritatii de Management care utilizeaza experti independenti: consecinte asupra reprogramarii proiectului la nivel de resurse: timp, banii etc.
 
Evaluarea la bilant Se intemeiaza pe valoarea neta contabila calculata pe baza valorii contabile de intrare diminuata cu amortizarile si provizioanele pentru deprecieri. Rezultatul este acelasi si in conditiile in care se compara valoarea contabila de intrare (...)
 
Evaluarea la iesire La data iesirii din patrimoniu sau la darea in consum, bunurile se evalueaza si se scaddin gestiune la valoarea lor de intrare sau contabila. Daca bunuri de natura stocurilor si titlurilor de valoare similare sau identice au valori de intra (...)
 
Evaluarea la inventar Se intemeiaza pe valoarea actuala, care capata statutul de valoare de inventar siopereaza in evaluarea elementelor patrimoniale cu ocazia inventarierii lor. Valoarea actuala este stabilita in functie de utilitatea bunului in economia intrep (...)
 
Evaluarea probelor de audit Pe parcursul unei misiuni de audit, rationamentul profesional al auditorului este un element deosebit de important, acesta trebuind sa aiba capacitatea de a evalua in mod corect atat cantitatea cat si calitatea probelor de audit ce ii susti (...)
 
Evaluarea proiectelor Tipuri de evaluari: evaluarea ex-ante evaluarea intermediara evaluarea ex-post.
 
Evaluarea riscurilor In scopuri de raportare financiara inseamna identificarea si analizarea de catre management a riscurilor, relevante. De exemplu: daca o entitate isi vinde de maniera repetata produsele la pret inferior costurilor, trebuie sa introduca mecan (...)
 
Evaluarea stocurilor Stocurile trebuie evaluate la valoarea cea mai mica dintre cost si valoarea realizabila neta.
 
Evaziune fiscala Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile. Evaziunea fiscala, ca si orient (...)
 
Evaziune fiscala Sustragearea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre (...)
 
Evaziunea fiscala Sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre (...)
 
Eveniente conditione Expresie din limba latina Situatia cand conditia (suspensiva) s-a realizat. Deci certitudinea asupra existentei obligatiei s-a sfarsit. Obligatia se considera nascuta retroactiv, din momentul intelegerii partilor. Ea devine pura si simpla. (...)
 
Eveniment Vezi Fapt juridic.
 
Evenimente Sunt faptele naturale sau imprejurarile care se produc independent pe vointa omului si de care legea civila leaga nasterea de raporturi juridice. exemplu, nasterea unei persoane este din punct de vederejuridic un "eveniment" deoarece ea dec (...)
 
Evenimente ulterioare Standardul International de Contabilitate IAS 10 "Evenimente ulterioare datei bilantului" se refera la tratamentul aplicat in situatiile financiare evenimentelor, atat favorabile, cat si nefavorabile, care apar intre data situatiilor financ (...)
 
Evictiune Pierderea de catre cumparator a posesiunii sau a dreptului de proprietate asupra lucrului (in tot sau in parte), prin inlaturarea (impiedicarea) lui de la exercitarea atributelor acestui drept, rezultand din valorificarea de catre un tert a (...)
 
Evidenta contabila Inregistrare sistematica a informatiilor privind situatia patrimoniala si a rezultatelor obtinute de catre un agent economico-social, atat pentru necesitatile acestuia cat si pentru relatiile cu asociatii sau actionarii, clientii, furnizori (...)
 
Evidenta cronologica Sta la baza inregistrarii sistematice a operatiilor economice. operatiile economice se inscriu in ordinea in care au loc , indiferent de felul operatiilor economice
 
Evidenta economica Consemnarea structurii surselor de informatii economice se realizeaza cu ajutorul evidentei economice. Aceasta este un sistem unitar de inregistrare, urmarire si control cu ajutorul datelor informationale, documentat, cronologic si sistemat (...)
 
Evidenta economica Reprezinta un sistem unitar de inregistrare , urmarire si control documentar, cronologic si sistematic in etaloane cantitative si valorice pe baza unor principii stabilite a fenomenelor si proceselor economice in scopul cunoasterii activita (...)
 
Evidenta operativa Sinonim - evidenta tehnic-operativa Inregistreaza, urmareste si controleaza acele aspecte ale activitatii a caror cunoastere prezinta o importanta imediata. Pentru ca reflecta procese si operatii cu caracter tehnic, utilizand si mijloace te (...)
 
Evidenta operativa Inregistreaza , urmareste si controleaza acele laturi ale activitatii a caror cunoastere prezinta o importanta imediata , se numeste operativa pentru ca obtinerea si folosirea informatiilor se efectueaza de regula in momentul si la locul pr (...)
 
Evidenta sistematica Se separa informatiile economice dupa natura lor (dupa continutul economic).Evidenta sistematica se realizeaza cu ajutorul registrului "Cartea -Mare".
 
Evidenta tehnic-operativa Acelasi lucru cu Evidenta tehnic-operativa.
 
Ex Expresie din limba latina "din".
 
Ex ante Rezultate estimate.
 
Ex continuu Expresie din limba latina "Imediat".
 
Ex dividend Fara dividende, respectiv actiune vanduta fara dreptul la dividende viitoare.
 
Ex gratia Expresie din limba latina "ca o favoare".
 
Ex intervallo Expresie din limba latina "dupa trecerea unei anumite perioade de timp".
 
Ex lege Expresie din limba latina "prin lege".
 
Ex nunc Expresie din limba latina "pentru viitor".
 
Ex officio Expresie din limba latina "din oficiu", "datorita oficiului (postului) detinut".
 
Ex parte Expresie din limba latina "in numele", "din partea".
 
Ex post Rezultate efective.
 
Ex post facto Expresie din limba latina "dupa eveniment", "dupa ce evenimentul a avut loc".
 
Ex tunc Expresie din limba latina "pentru trecut".
 
Ex turpi causa non oritur actio Expresie din limba latina "dintr-o cauza nula nu poate rezulta nici o fapta".
 
Ex works Vezi EXW.
 
Exactitatea inregistrarilor In care auditorul urmareste daca perioada este corecta, daca se respecta principiul independentei exercitiului. Pentru aceasta, el utilizeaza diverse tehnici de control: modul de delimitare a veniturilor si cheltuielilor, provizioanele cons (...)
 
Exactiune Actiune a unui perceptor fiscal care pretinde de la contribuabili mai mult decat se cuvine ca acestia sa dea in mod legal; incasare abuziva de impozite.
 
Examen limitat (revizuire) Obiectivul unei misiuni de examen limitat - este sa permita auditorului sa concluzioneze ca nici un fapt semnificativ nu a fost descoperit care sa-l faca sa creada ca situatiile financiare nu au fost stabilite in toate aspectele lor semnif (...)
 
Examenul situatiilor financiare Solduri de deschidere: Standardul International de Audit (ISA) nr. 510 reglementeaza procedurile si principiile fundamentale si modul lor de aplicare in ce priveste soldurile de deschidere. In misiunile initiale de audit, auditorul trebuie (...)
 
Excedent Marime care depaseste o anumita limita ce ramane dupa satisfacerea tuturor trebuintelor. Excedentul reprezinta diferenta dintre o suma, o cantitate sau un venit, pe de o parte, si o plata, o cheltuiala sau un consum, pe de alta parte. Exced (...)
 
Excedent brut de exploatare Antonim - Insuficienta bruta din exploatare Sold intermediar de gestiune. Acest indicator masoara eficacitatea capitalului economic. Altfel spus, reprezinta valoarea adaugata de capitalul economic. Reprezinta resursa rezultata din exploatar (...)
 
Excedent bugetar Surplusul veniturilor peste cheltuielile bugetului public. Cresterea excedentului bugetar si preponderenta lui pe termen lung favorizeaza nerecurgerea la imprumuturi sau diminuarea datoriei publice (desi unele resurse financiare sunt neutil (...)
 
Excedent net de exploatare Excedent brut de exploatare, mai putin amortismentele si provizioanele de exploatare.
 
Excedentul brut de exploatare ( EBE ) Reprezinta surplusul monetar potential degajat de activitatea de exploatare. Excedentul brut de exploatare mai este denumit, dupa caz, insuficienta bruta de exploatare (IBE) stabilindu-se ca diferenta intre valoarea adugata (plus subventiil (...)
 
Exceptia de neexecutare a contractului Aceasta consta in dreptul uneia dintre parti, in ipoteza in care cealalta parte nu isi indeplineste obligatiile contractuale, de a nu si le executa nici ea. exemplu, daca vanzatorul nu isi indeplineste obligatia de predare a bunului, cumpar (...)
 
Exceptie de neexecutare a contractului In limba latina este cunoscuta sub formula "Exceptio non adimpleti contractus". Mijloc de aparare aflat la dispozitia uneia dintre partile contractului sinalagmatic pe care il exercita in cazul in care i se pretinde executarea obligatiei ce (...)
 
Exceptie de nulitate Mijloc procedural ce da expresie dreptului persoanei interesate, procurorului sau instantei de judecata de a invoca nulitatea absoluta in timpul procesului, precum si dreptului persoanei lezate de a invoca nulitatea relativa a unui act juri (...)
 
Exceptii de la principiul relativitatii efectelor contractului Acele situatii in care efectele contractului se produc fata de alte persoane care nu au calitatea de parti contractante sau de succesori in drepturi ai partilor. Singura exceptie veritabila de la principiul relativitaii efectelor contractul (...)
 
Exceptio non adimpleti contractus Expresie din limba latina Vezi Exceptie de neexecutare a contractului.
 
Excluderea unui asociat Este admisa doar la societatile de persoane, societatile cu raspundere limitata si in cazul comanditatilor la societatea in comandita pe actiuni. cazurile de excludere sunt: asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a an (...)
 
Exdividend Actiune negociata dupa detasarea cuponului care da dreptul la dividend si care este platibil incepand cu data detasarii.
 
Executare bugetara Realizarea veniturilor bugetare si folosirea lor pentru acoperirea cheltuielilor aprobate de buget.
 
Executare cambiala Procedura de realizare a drepturilor cambiale constand in investirea cambiei cu formula executorie si aducerea ei la indeplinire pe cale silita.
 
Executare coactiva Sintagma ce desemneaza ipoteza cand executarea in natura a unei obligatii de a face este adusa la indeplinire de catre creditor, direct, sau prin alte persoane, cu autorizarea prealabila a instantei judecatoresti, pe cheltuiala debitorului, (...)
 
Executare directa Acelasi lucru cu Executare in natura.
 
Executare exacta Sinonim - executare in natura, executare directa, executare reala (a unei obligatii) sintagma ce desemneaza executarea in natura si intocmai a obligatiei, adica ipoteza in care debitorul indeplineste integral si in modul prevazut in contrac (...)
 
Executare in natura Sinonim - executare directa, executare exacta Executarea intocmai a prestatiei insesi la care este indatorat debitorul, prestatie ce nu poate fi inlocuita cu o alta prestatie sau cu despagubiri banesti, fara acordul creditorului.
 
Executare indirecta Acelasi lucru cu Executare prin echivalent.
 
Executare necorespunzatoare Executarea prestatiei cu nerespectarea conditiilor de calitate stabilite in clauzele contractuale sau in standardele uzuale.
 
Executare prin echivalent Sinonim - executare indirecta Executarea prin echivalent sau indirecta intervine atunci cand, din anumite motive, executarea directa sau in natura nu mai este posibila. Mentionam ca nu este vorba de o imposibilitate fortuita de executare. C (...)
 
Executare reala Sinonim - executare exacta, executare directa, executare in natura Sintagma ce desemneaza executarea efectiva, in natura si intocmai, a obligatiilor.
 
Executare silita Procedura reglementata de lege, prin intermediul careia titularul unui drept subiectiv, recunoscut printr-un titlu executoriu, constrange, cu ajutorul organelor de stat competente, pe cel care nesocotise dreptul respectiv, sa aduca la indep (...)
 
Executia deciziei financiare strategice Premisa de realizare a deciziilor financiare tactice, urmareste satisfacerea integrala si operativa cu fondurile financiare ale tuturor activitatilor economice si sociale din intreprindere.Tot acum apare mai evidenta contributia deciziei fi (...)
 
Executor Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
 
Executor judecatoresc Personal auxiliar incadrat pe langa tribunale si judecatorii, care efectueaza executarea silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii si indeplinesc orice alte atributii date prin lege. Executorii judecatoresti sunt num (...)
 
Exemptiune Privilegiu care dispenseaza de o obligatie, de o datorie.
 
Exequator Vezi Procedura de exequator.
 
Exercitare fara drept a unei profesii Conform art. 281Cod Penal, exercitarea fara drept a unei profesii sau a oricarei alte activitati pentru care legea cere autorizatie, ori exercitarea acestora in alte conditii decat cele legale, daca legea speciala prevede ca savarsirea unor (...)
 
Exercitiu financiar Durata pentru care se aproba si se fac previziuni financiare si in care se executa incasarile si platile privind un plan financiar (bugetar). In general, exercitiul financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie, cu exceptia p (...)
 
Exhaustivitate Nu exista active, obligatii, tranzactii sau evenimente neinregistrate ori elemente neprezentate; exhaustivitatea auditului intern presupune ca toate activitatile si toate entitatile unei banci trebuie sa intre in aria de activitate a auditu (...)
 
Exheredare Acelasi lucru cu Dezmostenire.
 
Exigibilitate Calitate a unei creante sau a unei obligatii de a i se putea pretinde executarea, chiar silita daca este necesar. Obligatia pura si simpla este imediat exigibila, din momentul nasterii raportului juridic. Obligatia afectata de un termen sau (...)
 
Existenta unui prejudiciu Desi recuperarea (acoperirea prejudiciului) se realizeaza intotdeauna pe cale patrimoniala, in practica judecatoreasca si in doctrina se admite ca prejudiciul poate avea si caracter moral.
 
Exonerare de raspundere civila Eliberare de raspundere a unei persoane care nu-si executa obligatiile legale sau contractuale din cauze straine culpei sale (forta majora, culpa creditorului etc.).
 
Expeditor Persoana fizica sau juridica ce trimite scrisori, pachete, bani, produse, marfuri etc.
 
Expert Persoana avand o pregatire de specialitate careia i se solicita de catre o instanta judecatoreasca sau de catre un alt organ jurisdictional, in conditiile legii, efectuarea unei expertize contabile sau a unei expertize tehnice necesare in s (...)
 
Expert Persoana care poseda cunostinte si expierenta intr-un domeniu, altul decat contabilitate si audit.
 
Expert contabil Persoana care a dobandit aceasta calitate potrivit legii si care are competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate, de a supraveghea gestiune (...)
 
Expert contabil Este un profesionist de inalta clasa cu o pregatire teoretica superioara, cu calitati morale si etica profesionala, o experienta practica indelungata, recunoscut in domeniul respectiv ca persoana de mare competenta si autoritate, avand acce (...)
 
Expert fiscal Contribuie la increderea si eficienta sistemului fiscal cu cele trei componente ale sale: impozite, taxe si contributii, mecanismul fiscal si aparatul fiscal.
 
Expert in management Are responsabilitatea fata de interesul public prin elaborarea unor decizii solide privind strategiile de dezvoltare a firmei, rentabilizarea lor, cresterea cifrei de afaceri etc.
 
Expertiza Proba efectuata de catre un expert privind constatarea cu caracter tehnic a unei situatii dintr-un anumit domeniu (economic, financiar, industrial etc.).
 
Explicatia contabila Consta in indicarea sub forma de simbol cifric a contului sau conturilor corespondente.
 
Explicatia descriptiva Consta in prezentarea naturii operatiei, a persoanelor juridice sau fizice implicate, a datei operatiei, a documentului justificativ utilizat etc.
 
Exploatare miniera Subunitate, fara personalitate juridica, din structura de productie a centralelor, combinatelor si intreprinderilor miniere, care are ca obiect de activitate extragerea substantelor minerale utile, fiind constituita, potrivit legii, dintr-u (...)
 
Export Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita. Cuprinde exportul de marfuri (bunuri corporale, stabile) si export (...)
 
Expresie Din punct de vedere lingvistic, constructie, de obicei concisa, care exprima, adesea figurat, o idee si constituie o unitate lexicala. Se mai numeste si expresie frazeologica.
 
Expressio unius est exclusio alterius Expresie din limba latina "mentionarea includerii unui lucru implica excluderea altui lucru".
 
Exprimarea opiniei Este necesar sa se aiba in vedere: daca s-a acordat atentia cuvenita efectului unei posibile fraude sau erori; daca s-a realizat evaluarea riscului generat de posibila existenta a unor tranzactii importante cu partile afiliate, care nu au f (...)
 
Expropriere pentru cauza de utilitate publica Trecerea fortata in proprietatea publica, prin hotarare judecatoreasca, a unor imobile aflate in proprietatea privata, cu o dreapta si prealabila despagubire, pentru cauza de utilitate publica. Este o exceptie de la caracterul absolut si in (...)
 
Extinctiv Care duce la inlaturarea efectelor unui act juridic (spre exemplu termen extinctiv).
 
Extingibil Care poate fi stins sau trebuie stins.
 
Extracontabil Inregistrari contabile efectuate pe baza unor date rezultate din documentele primare, din evidente statstice.
 
Extrajudiciar Care are loc fara interventia justitiei sau a judecatorului; nelegat de un proces in curs.
 
Extralegal In afara legalitatii.
 
Extraneitate 1. Caracter strain al unui element cuprins intr-un raport juridic, necesitand aplicarea unei alte legislatii nationale. 2. Situatia juridica a cuiva care se afla intr-o tara straina.
 
Extranet O retea similara cu internetul care utilizeaza sistemul public de telecomunicatii si este destinata partajarii informatiilor si desfasurarii operatiunilor unei companii cu furnizorii, intermediarii, partenerii si clientii sai. Este o percep (...)
 
Extraneu Dinafara, strain.
 
Extras de carte funciara Document eliberat, la cerere, proprietarului unui imobil sau titularului unui drept real principal asupra unui imobil, de catre serviciul de carte funciara, care functioneaza in cadrul Judecatoriei, in raza teritoriala a careia este situat (...)
 
Extras de cont Formular tipizat fara regim special (Cod 14-6-3) Document intocmit de banca ce ofera clientului detalii privind platile efectuate (valoarea sumelor virate, beneficiarii platilor, documente in baza carora s-a efectuat plata), sumele intrate (...)
 
Extras de cont Document ce atesta tranzactiile cu disponibilitati.
 
Extras din registrul funciar Document justificativ in care sunt enumerate toate datele efectuate in registrul funciar pentru un imobil, bun ce este considerat drept garantie pentru acordarea unui imprumut.
 
Extravilan Situat in afara terenului construit al unei localitati. In afara planului general de situatie al unei localitati.
 

Cautare

Cautare

 
  Cautati un termen anume de la litera E, sau poate o alta resursa utila de pe Contabilizat.ro?
  Va punem la dispozitie un motor de cautare, sustinut de Google:
 

Invitatie

Invitatie

 
  Ati descoperit in cadrul acestei pagini informatii utile pe care doriti sa le faceti cunoscute si prietenilor d-voastra? Este foarte simplu.
  Le puteti trimite linkul catre pagina curenta prin doua modalitati:
 
1. prin EMAIL (click aici).    2. prin YM (click aici).

Anunturi

Anunturi

 
 
 

resurse

resurse

 
 

Curs BNR

Curs BNR

 
USD 3.7886
EUR 4.6606
GBP 5.3294
CHF 3.8902
MDL 0.23
XAU 163.24
Afiseaza mai mult...
 
 

Formulare

Formulare

 
Contabilitate (128)
Contracte (1037)
Juridice (1085)
Management (420)
Afiseaza mai mult...
 
 

Cursuri Online

Cursuri Online

 
Contabilitate (37)
Ec generala (214)
Informatica ec (50)
Management (131)
Afiseaza mai mult...
 
 

Software

Software

 
Contabilitate (135)
Facturiere (63)
Gestiune (91)
Mijloace fixe (47)
Salarizare (103)
Afiseaza mai mult...
 
 

Carti Economie

Carti Economie

 
Contabilitate (52)
Marketing (45)
Finante (63)
Mass-Media (47)
Legislatie (56)
Management (42)
Dictionare (38)
Afiseaza mai mult...
 
 

Specialisti

Specialisti

 
CECCAR (4353)
ANEVAR (5480)
CAFR (4311)
CCF (5176)
Afiseaza mai mult...
 
 

Locuri de Munca

Locuri de Munca

 
Contabilitate (95)
Auditor (93)
Banci finante (89)
Marketing (92)
Legal juridic (94)
Secretariat (87)
Afiseaza mai mult...
 
 

Legislatie

Legislatie

 
Legi, coduri (71)
Hotarari (59)
Ordonante (33)
Alte resurse (21)
Afiseaza mai mult...
 
 

Programe

Programe

 
Declaratii (37)
Fise fiscale (9)
Situatii (86)
Ordine plata (4)
Afiseaza mai mult...
 
 

Revista presei

Revista presei

 
Economie (98)
Politica (73)
Actualitate (85)
Societate (92)
Financiar (92)
Juridic (71)
Business (94)
Afiseaza mai mult...
 
 

Francize

Francize

 
Alimentatie (81)
Retail (126)
Imobiliare (18)
Servicii (132)
Diverse (24)
Afiseaza mai mult...
 
 

Dictionar

Dictionar

 
(se incarca...)
Afiseaza mai mult...
 
 

Linkuri Utile

Linkuri Utile

 
Ministere (172)
Inst publice (52)
Europene (28)
Inst bancare (32)
Partide pol (31)
Ziare (1238)
Index firme (55)
Afiseaza mai mult...
 

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

S.C. DENUMIRE FIRMA S.R.L.

 
 
Numar in Registrul Comertului: J29/309/2004, CUI: 16143635
Sediul social: Strada XYZ, Nr. X, Bl. Y, Ap. Z, Loc. XYZ
Mobil: (07..) NNN.NNN, Fix: (02..) NNN.NNN, Fax: (02..) NNN.NNN
Expert contabil: NUME, PRENUME, Membru CECCAR: NNNN / ZZ.LL.AAAA
Adresa de email: 
 
 

profil

profil

 
 

Alte Resurse

Alte Resurse

 
Stiri, Coduri Caen
Filiale Ceccar
Flux Rss

resurse

resurse

 
 
Servicii Prestate | Onorarii Practicate | Avantajele Colaborarii | Portofoliu Clienti | Recomandare | Contact | Harta
SpecialistiRecrutareCalculatorFormulareTrezoreriiLegislatieSoftwareDictionarFrancizePrograme
CursuriCeccarConturiLinkuriTipizatePresaCaenBNRCartiTVACalendarOcupatiiVenitFinanciare

Developed by IntelliSynaptics Software Development, hosted by ROMARG
Copyright © 2008 - 2018 Contabilizat.ro. All Rights Reserved.
Termeni | Confidentialitate | Promovare | Flux Rss | Site Map | Inscriere pe Contabilizat.ro

Reteaua IntelliSynaptics: Diplome Cursuri Referate | Produse Resigilate | Translatoare Bidirectionale
 

sus

sus

 
 
  

jos

jos

 

Profil

Profil

 
 • Prezentare
 • Contabilitate
 • Consultanta
 • Audit
 • Alte servicii
 • Onorarii
 • Avantaje
 • Clienti
 • Recomanda
 • Contact
 • Harta profil
 • profil

  profil